فردا سفارت انگلیس در تهران بازگشایی می شود/ لندن تخمین خود از خسارت اشغال را اعلام می کند

بخش خارجی الف، 31 مرداد 94

31 مرداد 1394 ساعت 16:45


انگلیس، همواره در طول تاریخ معاصر ایران ضربات جبران ناپذیری را به ملت و دولت جمهوری اسلامی ایران وارد کرده است. یکی از مهمترین این ضربات که منجر به تعطیلی سفارتخانه انگلیس در تهران شد، حمایت لندن از فتنه۸۸ از طریق سفارتخانه‌اش در تهران و تحریک فتنه گران و همکاری به منظور ترور دانشمندان هسته‌ای ایران بود که این مسئله موجب اعتراض عده کثیری از دانشجویان و مردم در تهران شد ولی برخی در اقدامی اشتباه و با ورود به سفارت، زمینه افزایش تنش بین دو کشور را فراهم کردند.

در نهایت در هشتم آذر سال ۱۳۹۰ سفارتخانه لندن در تهران تعطیل و کارکنان سفارت انگلیس به این کشور فراخوانده شدند. همزمان وزارت امورخارجه انگلیس در یک ضرب الاجل ۴۸ ساعته از دیپلماتهای ایران در لندن خواست خاک انگلیس را ترک کنند.

سفارت بریتانیا در ایران از سال ۲۰۱۱ (۱۳۹۰) تا کنون تعطیل شده و سطح روابط دو کشور به داشتن کاردار غیر مقیم در تهران و لندن کاهش پیدا کرده که به پایین‌ترین سطح دیپلماتیک رسیده بود.

بعد از گذشت چهار سال، هفته گذشته منابع غربی خبر از بازگشایی سفارت لندن در تهران را با حضور وزیر امور خارجه انگلیس دادند و این اولین سفر وزیر خارجه انگلیس به ایران در نزدیک به ۱۴ سال گذشته است. خبر بازگشایی سفارت لندن در تهران، همواره در صدر اخبار رسانه ها از جمله بخشهای مختلف تلویزیون دولتی انگلیس بی بی سی قرار گرفت.

گزارش تلویزیون دولتی انگلیس در گزارشی اعلام کرد: ماه گذشته پس از توافق جامع هسته ای، امیدواری ها برای بازگشایی سفارتخانه انگلیس در تهران یک بار دیگر افزایش یافت که منجر در نهایت منجر به بازگشایی سفارت لندن در تهران شد.

به نوشته گاردین، اقامتگاه سفیر و چند ساختمان دیگر سفارت اکنون بازسازی شده و قرار است در ابتدای فعالیت سفارت گروه کوچکی از دیپلمات‌ها به ریاست آجی شارما که تاکنون کاردار غیرمقیم انگلستان بود، در تهران مستقر شوند. انگلیس سفیر تازه‌ای هم برای اعزام به تهران انتخاب کرده، اما نام وی هنوز اعلام نشده است.

مجید تخت‌روانچی، معاون اروپا و آمریکای وزیر امور خارجه کشورمان اعلام کرد که موضوع تعیین سفیر جدید ایران و انگلیس فعلا مطرح نیست. به گفته وی کاردارهای غیرمقیم به کاردار مقیم تغییر می‌یابند، همچنین سفارت انگلیس پس از بازگشایی فعلا «ویزای دیپلماتیک و خدمات» صادر می‌کند و بحث خسارت در دستور کار و در دست پیگیری است.

معاون اروپا و آمریکای وزیر امور خارجه کشورمان افزود: آن‌ها باید تخمین خود از خسارت را اعلام کنند و بعد کارشناسان ما در فرآیندی که زمان‌بر است این موضوع را بررسی می‌کنند. همان‌طوری که در اوایل دهه هشتاد میلادی سفارت ما در لندن خسارتی دید و این خسارت از سوی انگلیس به ما پرداخت شد.

این موضوع در حالی اتفاق می‌افتد که خلاف مصوبه مجلس شورای اسلامی بوده است و طبق ماده ای که در مجلس شورای اسلامی وجود دارد: وزارت امور خارجه موظف است در چارچوب حفظ منافع ملی و دفاع از حقوق ملت بزرگ ایران ظرف دو هفته روابط سیاسی را با دولت انگلیس به سطح کاردار تنزل دهد و روابط اقتصادی و بازرگانی را نیز به حداقل ممکن برساند اما طبق تبصره ‌ای که وجود دارد در صورت تغییر سیاست‌های خصمانه کشور مزبور، وزارت‌خارجه می‌تواند سطح روابط را ارتقاء دهد.

حال باید دید که با توافق هسته‌ای میان ایران و ۱+۵ و تعهداتی که ایران در قبال برنامه هسته‌ای خود به غرب داده است، آیا رفتار و اقدامات خصمانه انگلیس علیه ایران تغییری خواهد کرد چراکه ما بارها در طول تاریخ، شاهد عهدشکنی دولتمردان غربی در قبال ملت و دولت ایران بوده‌ایم و امیدواریم حوادث رخ‌داده درس عبرتی برای این کشور شده باشد و انگلیس به مسیر گذشته خود بازنگردد.

سئوالی که باید پرسید این است که آیا دولت تدبیر لازم برای این اقدام را اندیشیده است چراکه رابطه با انگلیس برای دولت و ملت ما یک رویای شیرین نیست که حاضر باشد برای رسیدن به آن تن به زیاده خواهی های انگلیس و هم پیمانانش بدهد. باید این تصوری که در میان دولتمردان غربی پیش آمده است که دولت ایران برای برقراری رابطه با این کشورها لحظه شماری می کند و از سر ناچاری و استیصال حاضر است برای این رابطه، امتیاز بدهد، شکسته شود.


کد مطلب: 290314

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcgqz9xtak9yw4.rpra.html?290314

الف
  http://alef.ir