تبعات سنگین یک تحلیل غلط

امید حسینی، 21 مرداد 91

21 مرداد 1391 ساعت 15:23


الف:

 بعد از حمله به سفارت انگلیس، وقتی با مدافعان آن حرکت بحث می‌کردیم و دلیل می‌آوردیم که با وجود مصوبه مجلس برای اخراج سفیر انگلیس، دیگر چه نیازی به حمله بود و چرا آن مصوبه را با این حرکت نسنجیده تحت‌الشعاع قرار دادید و برای نظام هزینه‌ سازی کردید؛ آنها کار اشتباهشان را با این حرف توجیه می‌کردند که رهبر گفته تحلیل داشته باشید!

این دوستان وقتی در دلیل و منطق کم می‌‌آوردند، خیلی راحت مسئولیت تصمیم اشتباه خود را متوجه رهبری می‌کردند، اما توضیح نمی‌دادند که تحلیل چه ربطی به عمل دارد؟ مگر هر تحلیلی فورا باید به عمل تبدیل شود؟ اصلا از کجا معلوم که آن تحلیل درست باشد؟ اگر در جامعه و سیاست، مخصوصا جایی که مصالح نظام و کشور در میان است، هر کسی به بهانه ارائه تحلیل، خودسرانه عمل کند، آیا سنگ روی سنگ بند می‌شود؟

بعضی حتی از این هم جلوتر می‌رفتند و ادعا می‌کردند که حمله به سفارت با رضایت رهبر انقلاب بوده است! این حرفها در حالی مطرح می‌شد که رهبر انقلاب پیش از این بارها بر ممنوعیت اقدام عملی، آن هم بدون مجوز حکومت تاکید کرده بودند (حتی یک هفته قبل از حمله به سفارت در جمع بسیجیان) اما چه کنیم که راه تفسیر و توجیه و تحلیل برای خودسرها همیشه باز است؟!

به هرحال آن روزها گذشت و تحلیل گرانِ پشت پرده، مجریان و پیاده نظام، کارشان را انجام دادند. مصوبه مجلس و تحقیر تاریخی انگلیس را به حاشیه بردند. باعث شدند انگلیسِ مکار طلبکارانه و با مظلوم‌نمایی تمام از ایران برود و ادعا کند که در واکنش به اشغال سفارت رفته است نه مصوبه مجلس! و در نهایت باعث شدند که بالاترین شخصیت نظام، به این اشتباه اشاره کند! همه اینها تبعات سنگین یک تحلیل غلط است. کاش این را می‌فهمیدند…

ب:

این تحلیل های غلط از کجا می‌آید؟ به نظرم از مصرف کننده بودن بیش از حد ما. معمولا کمبود اطلاعاتی و معرفتی خودمان را با مراجعه به آدم‌ها، رسانه‌ها و جریان‌هایی جبران می‌کنیم که درگیر جنگ قدرتند. خیلی کم پیش می‌آید که یک رسانه (روزنامه، سایت، خبرگزاری و …) به جایی و جریانی وصل نباشد. این وابسته بودن، تبعاتی دارد. یکی از تبعاتش این است که معمولا به قضایای مختلف نگاهی جناحی و قبیله‌ای دارد نه جامع و کلان. ضمنا برای کسب قدرت دست به هر کاری می‌زند، حتی تخریب دیگران.

البته جریان‌هایی هم در عرصه قدرت و سیاست حضور دارند که شعارشان اخلاق، ولایتمداری و بصیرت است، اما رفتار سیاسی آنها (و گاهی زندگی شخصی خود آنها!) هیچ فرقی با بقیه ندارد. متاسفانه برخی جوان‌های حزب اللهی هم تحت تاثیر تحلیل‌ها و قضاوت‌های آنها قرار می‌گیرند. در مواضع سیاسی و برخورد با آدم‌ها هم همین‌طور. یکی را به جرم فلان موضع سیاسی می‌کوبند و دیگری را با این ادعا که نظری مخالف نظر رهبری دارد!

کار به جایی رسیده که حتی نماینده مجلس هم جرات اظهار نظر ندارد چون فورا در داخل و خارج مجلس موجی علیه او به راه می‌افتد؛ و یا اظهار نظر روشنفکر انقلابی و اصولگرا در ساعات پایانی شب در یک برنامه تلویزیونی فورا به «توهین گستاخانه او به ولایت فقیه» تفسیر می‌شود چون فلان نماینده‌ی مدعی بصیرت، اینطور برداشت کرده و علیه او سخنرانی کرده!

بخش زیادی از آنچه که امروز «انتقاد» خوانده می‌شود، «اهانت، تهمت، شایعه و دروغ» است که اگر دنبال سرنخ آنها باشیم، ردپای آدم‌ها و جریان‌های سیاسی و رسانه‌های آنها را می‌بینیم. این اهانت‌ها و ادعاهای غیر مستند معمولا در انتخابات به اوج خود می‌رسد و متاسفانه جوانان و دانشجویان خیلی راحت نقش پیاده نظام جریان‌های سیاسی را بازی و همان اتهامات را بدون توجه به صحت و سقم آن تکرار می‌کنند. جالب اینکه بعد از برخورد قضایی، همه ناگهان مظلوم می‌شوند و تیتر می‌زنند که ما فقط انتقاد کردیم!

اشتباه نشود. من با هرگونه تبعیضی در برخورد با مجرم یا متهم مخالفم و اصلا قصد توجیه رفتار دوگانه قوه قضائیه را ندارم. من هم قبول دارم که معمولا کسی را به جرم «دیکتاتور خواندن» رییس جمهور مورد بازخواست قرار نمی‌دهند، اما درباره رییس قوه قضائیه و مقننه اینطور نیست، در اولین فرصت و با شدت تمام برخورد می‌شود! ولی حرف اصلی من این است که به هرحال اهانتی صورت گرفته. چرا به بهانه‌ی تبعیض و اثبات تبعیض، خودمان به دیگران توهین کنیم؟

اصلا چرا باید چنین شرایطی پیش بیاید؟ چرا باید تکرار کننده‌ی حرف و تحلیل دیگران باشیم؟ چرا کسی که حزب اللهی است و ادعای ولایتمداری دارد و بعد از هر سخنرانی رهبر انقلاب، جملات و بیانات ایشان را تکرار و در شبکه‌های مختلف اجتماعی منتشر می‌کند، سعی نمی‌کند که حقیقتا به این سفارشات عمل کند؟ چرا با وجود تذکرات پیاپی در سال‌های اخیر، همچنان شاهد تجمعات احساسی، رفتارهای تند و اظهارات غیرمستند هستیم؟ چرا همچنان تهمت زدن و برچسب زدن و ضدولایت خواندن ادامه دارد؟ اینها توسط چه کسانی انجام می شود؟ توسط مخالفان یا توسط دوستانی که ادعای ولایتمداری دارند؟


کد مطلب: 163775

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcguw9qnak93u4.rpra.html?163775

الف
  http://alef.ir