اعتراضات به فرمان اخیر ترامپ درباره پناهجویان بالا گرفت/ سرگردانی و بلاتکلیفی ایرانی ها/ مهاجران در فرودگاه های آمریکا بازداشت شدند

بخش بین الملل الف، 9 بهمن 95

9 بهمن 1395 ساعت 18:48


رئيس‌جمهور آمریکا روز جمعه فرمانی را امضا کرد که بر اساس آن  حکم به تعلیق سه ماه ورود اتباع هفت کشور به خاک آمریکا شده، پذیرش پناهجویان برای چهار ماه معلق شده و پناهجویان سوری تا اطلاع ثانوی در آمریکا پذیرفته نخواهد شد.

به گزارش الف، دونالد ترامپ، یک هفته پس از روی کار آمدن شروع به عملیاتی کردن وعده های انتخاباتی خود گرفته است. در حالی که گمانه زنی هایی مطرح بود که احتمالاً ترامپ پس از پیروزی در انتخابات و رسیدن به کرسی ریاست جمهوری بخش از وعده های جنجالی خود را کنار خواهد گذاشت اما به نظر می رسد باید طرفداران چنین تفکری در ایده ها و افکار خود تجدید نظر کنند.

بعد از درگیری ترامپ با مکزیک بر سر تقبل هزینه دیوار مرزی برای عدم ورود مهاجران، رئیس جمهور آمریکا روز جمعه فرمان اجرایی را امضا کرد که بر اساس آن کسانی که خواهان ورود به آمریکا هستند باید به صورت ویژه و سختگیرانه سوابقشان بررسی شود. ترامپ امضای چنین فرمانی را در راستای جلوگیری از ورود تروریست های افراطی به خاک آمریکا دانسته است.

هدف فرمان امضا شده توسط ترامپ این است که از ورود همه پناهجویان به آمریکا به جز اقلیت های مذهبی ممانعت بعمل آید تا بعد از این مدت احتمالاً قوانین سفت و سختی تصویب و اجرایی شود. بر اساس ارجاعات متن، اتباع هفت کشور ایران، عراق، سوریه، یمن، لیبی، سومالی و سودان شامل چنین فرمانی خواهند شد.
بر اساس متن نهایی این فرمان، صدور روادید برای اتباع کشورهای که مضر برای منافع ایالات متحده معرفی شده اند به مدت 90 روز تعلیق شده است. این بازه زمانی در پیش‌نویس فرمان 30 روز بود. در متن همچنین از عبارت «ممانعت از ورود» استفاده شده، به این معنی که احتمالا افرادی که از قبل روادید داشته باشند هم برای 90 روز اجازه ورود به آمریکا را نخواهند داشت.

ضمنا در متن فرمان از عبارت افراد «غیر شهروند» اشاره شده به این معنی که افرادی که شهروند ایالات متحده نباشند. با این حال مشخص نیست که وضعیت افرادی که تابعیت دوگانه یکی از کشورهای هدف و یک کشور غیرآمریکایی مثل کانادا را داشته باشند، چگونه خواهد بود.

در متن، وزیر خارجه مأمور شده است که پس از 30 روز، از تمام کشورها بخواهد اطلاعات مورد نظر آمریکا در مورد اتباعشان را ارائه کنند. کشورها 60 روز برای ارائه این اطلاعات زمان خواهند داشت. پس از این بازه، فهرستی از کشورهایی که این اطلاعات را ارائه نکرده‌اند، به ترامپ داده می‌شود تا در مورد وضعیت ورود اتباع آن‌ها تصمیم‌گیری کند.

با توجه به قطع رابطه ایران و آمریکا به نظر می رسد این فرمان نژادپرستانه رئیس جمهور آمریکا برای اتباع ایرانی مشکلات بیشتر ایجاد خواهد کرد.

از لحظه ای که این فرمان امضا شده مسائل و مشکلاتی برای مسافران به آمریکا بوجود آمده است. نیویورک تایمز گزارش داده تمامی پناهجویانی که از طریق هوایی وارد فرودگاههای این کشور شده بودند، از سوی نیروهای امنیتی آمریکا بازداشت شدند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس عنوان کرده اتریش از ورود شهروندان ایرانی غیرمسلمان که امیدوار بودند پس از اقامت موقتی در این کشور به آمریکا بروند، جلوگیری کرده است.

چنانچه  خبرنگار نیویورک تایمز در تهران توییت کرده: شرکت هوایی قطر تایید کرد که شب گذشته ایرانیان عازم آمریکا را برگردانده است. امارات می‌گوید دارندگان گرین کارت با مسئولیت خود می‌توانند سوار هواپیما شوند و لوفتهانزا گفته هیچ ایرانی را سوار نمی‌کند.  شرکت هواپیمایی قطر در اطلاعیه‌ای در سایت خود گفته است که مطابق مقررات جدید اتباع هفت کشور از جمله ایران تنها در صورتی می‌توانند وارد آمریکا شوند که یا دارای کارت اقامت دایم (گرین کارت) باشند یا دارای ویزای دیپلماتیک (مقام‌‌های دولتی و خانواده، سفر به سازمان ملل، نمایندگان و کارمندان سازمان‌های بین‌المللی).

نکته ای که در این بین جالب است این است که ترامپ اگر چه بر عدم ورود تروریست های مسلمان و افراطی تاکید کرده است اما همگان اذعان دارند که خاستگاه و منشا تفکر تروریسم تکفیری نه این هفت کشور بلکه عربستان سعودی می باشد که در این فرمان اجرایی اصلاً اشاره به آن نشده است. از 19 نفری که در حملات یازده سپتامبر نقش داشتند 15 نفر از آنها شهروندان عربستانی بودند.

صدور این فرمان البته مشکلاتی را برای برخی شرکت های آمریکایی نیز بوجود آورده است. به عنوان مثال شرکت گوگل اعلام کرده که برخی از کارکنانش که در خارج از آمریکا به سر می برند باید سریعاً به ایالات متحده برگردند. این شرکت همچنین افزوده هزینه‌های شخصی که این افراد و خانواده‌هایشان متقبل می‌شوند، دردناک است.

شرکت گوگل در این باره گفته بیم آن می‌رود که اجرایی شدن این فرمان موانعی را در به خدمت گرفتن افراد با استعداد در آمریکا ایجاد کند.

مارک زاکربرگ بنیانگذارفیسبوک نوشت؛ آمریکا کشور مهاجران است و ما باید به آن افتخار کنیم و اشاره کرد که اجداد وی از آلمان، استرالیا و لهستان هستند.

سیلیکون ولی، جایی که بسیاری از کارکنان بخش تکنولوژی، غیر امریکایی هستند، در این باره ابراز نگرانی کرده است.

به نظر می رسد صدور چنین فرمانی در نهایت موجبات عدم مدارا و فشار به مسلمانان در خاک آمریکا را فراهم نماید و از سوی دیگر باعث تقویت و ترویج گروه های تروریستی در خاورمیانه بشود و یارگیری از افراطی های ناراضی و تندرو را افزایش دهد.


کد مطلب: 439977

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcguy9tuak9wy4.rpra.html?439977

الف
  http://alef.ir