هدف از عملیات تهران چه بود؟

بخش تعاملی الف - محمد بهشتی تبار

18 خرداد 1396 ساعت 14:35




عملیات های تروریستی اهداف مشخصی دارند. تصرف و مانور قدرت عملیاتی، ترور شخصیت سیاسی، ایجاد جو ترس و دلهره برای مدت طولانی در یک منطقه، نمایش قدرت اطلاعاتی و نمایش ضعف دستگاه های امنیتی یک کشور و همچنین مانور رسانه ای از جمله اهداف عملیات های تروریستی است که این یادداشت به بررسی این اهداف به ترتیب اولویت و جامعیت و وسعت ضربه و تخریب می پردازد.

تصرف و مانور قدرت عملیاتی: این نوع عملیات تروریستی در چند سال اخیر همیشه در جریان بوده و گروه های تروریستی مختلفی در پی تصرف عراق و شام هستند که اهداف کاملا مبتنی بر تصرف مرز های جغرافیایی است که مطمئنا عملیات تروریستی امروز از این نوع نیست.

ترور شخصیت سیاسی: در ایران، مجاهدین خلق طلایه دار این نوع عملیات های تروریستی هستند و خوشبختانه بعد از متلاشی شدن این سازمان تروریستی دیگر شاهد این نوع عملیات در ایران نبودیم. اما در سطح بین الملل آخرین عملیاتی که شاهد بودیم ترور سفیر روسیه در سوریه بود. در عملیات تهران با اینکه در معرض این اتفاق بود (نمایندگان مجلس) و می توان از اهداف این عملیات نام برد اما هیچ شخصیت سیاسی ترور نشد و در انجام این هدف احتمالی شکست خوردند.

ایجاد جو ترس و دلهره برای مدت طولانی در یک منطقه: حتی عملیات تهران چنین هدفی را نیز در پی نداشته. این نوع عملیات های تروریستی که به عملیات های تروریستی کور معروف هستند در حال حاضر فقط در اروپا شاهد هستیم که ویژگی اصلی آن استمرار است که هر چند هفته یک بار در مراکز تجمع مردم این حوادث صورت می گیرد که هدفی جز ایجاد یک منطقۀ نا امن ندارد. عملیات تروریستی تهران با اینکه یک عملیات کور بود اما تاکنون این حوادث به تکرار نرسیده است.

نمایش قدرت اطلاعاتی خود و ضعف دستگاه های اطلاعاتی حریف: شاید بتوان گفت که یکی از اهداف این عملیات دقیقا همین بوده اما با بررسی وضعیت پیش از عملیات می توان فهمید تروریست ها در ارضای این هدف لنگ زده اند. وزارت اطلاعات طی اطلاعیه ای اعلام کرد چند تیم تروریستی اخیرا وارد کشور شده که یکی از این تیم ها بطور کامل دستگیر و متلاشی شده است. پیش از این هم در سال های قبل دستگاه های امنیتی سپاه و وزارت اطلاعات یک تیم تروریستی داعشی دستگیر و متلاشی کرده بودند. اما اینکه چطور دو تیم دیگر توانسته اند موفق به اجرای عملیات شوند یک چالش امنیتی-اطلاعاتی است که تکرار آن موجب زیرسوال رفتن دستگاه ها می شود که البته مطمئنیم مسئولان در پی برطرف کردن ضعف ها خواهند بود.

و اما مانور رسانه ای: تقریبا تنها هدف و حداقل ترین هدفی که می توان در عملیات تروریستی تهران دید نمایش مانور رسانه ای بود. 6 سال از تشکیل داعش و مانور قدرتش در خاورمیانۀ نا امن می گذرد و با وجود اقدامات تروریستی در عراق، لبنان، سوریه، لیبی، اروپا و .. حتی یک عملیات تروریستی در ایران انجام نداده اند که هیچ؛ بلکه ایران در این مدت خارج از مرزهای خود با آن ها جنگید که این برای گروهک داعش سنگین و در این چند سال به فکر برنامه ریزی یک عملیات بزرگ بود. نمونه اش سال 95 که قبل از عملیات، تیم تروریستی شناسایی و متلاشی شد.

عملیات کاملا کور بود. اما خوشبختانه شهدای این حادثه به نسبت عملیات های قبلی آن ها کم بود (مقایسه کنید با حوادث تروریستی اروپا) .حتی آنها نتوانستند این عملیات را در روز رحلت امام انجام دهند و در خلوت ترین زمان ممکن در مرقد امام اتفاق افتاد. حتی آنها وقتی از طریق مدخل ورودی مردم، وارد مجلس شدند نتوانستند یک شخصیت سیاسی از آن همه شخصیتی که در مجلس حضور داشتند را ترور کنند بلکه حتی در انفجار انتحاری نیز کسی کشته نشد و شهدای این حادثه در حین تیراندازی و درگیری شهید شدند. پس میتوان گفت هدف حداقلی آنها در این حادثه صرفا مانور رسانه ای بود. عملیات در مکان هایی اتفاق افتاد که بتوان در روند خبر رسانی از ارزش شهرت (حرم بنیان گذار جمهوری اسلامی و ساختمان مجلس که کاملا ساختمانی سیاسی است) و ارزش قدر و اندازه ( 2 حادثه در یک زمان) استفاده کنند و این به این معنی است تمام تمرکز طراحان عملیات بر روی بُعد رسانه بود. در مورد اهداف رسانه ای آنها گمانه زنی های بسیاری وجود دارد. اما جامعۀ هدفی که تاکنون میتوان برای این مانور رسانه ای شناخت از طرفی مردم جهان و ایران-که ما حتی در ایران هم توانستیم عملیات تروریستی انجام دهیم - و همچنین از طرفی متحدانشان که ایجاد روحیه ای برایشان باشد.

[...]


کد مطلب: 480692

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcgyz9txak9734.rpra.html?480692

الف
  http://alef.ir