پيام چهار انفجار ديروز عربستان

بخش بین الملل الف، 15 تیر 95

15 تير 1395 ساعت 19:55


ديروز وقوع چهار انفجار در عربستان در حالي اتفاق افتاد كه اين كشور هميشه به عنوان یکی از حامیان فكري – مالي گروه هاي تروریستی - تکفیری مطرح بوده است. از سوي ديگر انفجار در شهر مدینه منوره، توانايي مقامات سعودی براي تامین امنیت مسلمانان در ایام حج را زیر سوال برده است.

به گزارش الف، روز گذشته چهار حمله تروریستی عربستان را مورد هدف قرار داد، در حمله به کنسولگری آمریکا در جده تروریست انتحاری کشته شد و چند نیروی امنیتی زخمی شدند. دو انفجار در شهر شیعه نشین قطیف که سه جسد از آن باقی مانده و مشخص نیست چند قربانی به همراه داشته و چهارمین انفجار در مقر نیروهای امنیتی حرم پیامبر اسلام (ص) در شهر مدینه رخ داد که چهار نیروی امنیتی سعودی کشته و پنج تن دیگر زخمی شدند.

رهبران کشورهای مختلف وقوع حمله هاي تروریستی در جده، مدینه منوره و مسجدی در القطیف را به شدت محکوم کردند.

وزارت کشور عربستان تاكنون تنها داعش را عامل انفجار تروریستی مدینه منوره اعلام کرده اما با وجود سکوت طرف یا طرفهای انجام دهنده این عملیات ها، برآوردها نشان می دهد که داعش مسئول است؛ به ویژه که ابومحمد عدنانی، سخنگوی این گروه تروریستی، اعلام کرده بود حملات به کفار در هر مکانی صورت خواهد گرفت.

پيش از اين انفجارهاي ديگري در نقاط مختلف صورت گرفته بود. گفته مي شود تا كنون مهمترین حملاتی داعش در ماه رمضان در شهر اورلاندو در فلوریدا، منطقه القاع در شمال بقاع لبنان، شهر داکا پایتخت بنگلادش و منطقه الکراده در بغداد، فرودگاه آتاتورک ترکیه و زینبیه دمشق و سرت لیبی بوده است.

اما نكته مهم درباره عمليات هاي انتحاري در عربستان، زمان و مکان آن از سوی عاملان این انفجارهاست. به نظر می رسد تروريست ها تصمیم به گسترش دامنه حملات خود در عربستان گرفته اند و این تصمیم خود را اجرایی کرده اند. پس از اینکه دامنه حملات به منطقه شرقی عربستان ختم می شد و محصور به این منطقه بود، این بار حرم نبوی در مدینه منوره و کنسولگري آمریکا در شهر جده هدف قرار گرفت. قبل از اين در ماه اکتبر سال گذشته هم در شرق عربستان در منطقه شیعی نشین این کشور، مسجد مسلمانان هدف بمب‌گذاری انتحاری داعش قرار گرفت و ۱۳ نفر جان باختند.

فارس در اين باره نوشته از سبک و سیاق انفجارهای دوشنبه در عربستان برمی‌آید که کار تکفیری‌هاي داعش باشد:

الف – انفجارها به شکل انتحاری صورت گرفته که سبک مورد استفاده همیشگی تکفیری‌هاست؛

ب – انفجار جده در مقابل کنسول‌گری آمریکا صورت گرفته که سلفی‌ها عموما از تقابل خود با «رسالت‌گرایی» آن کشور و تمدن غرب سخن می‌گویند، هرچند که عملکردشان در بسیاری مواقع مورد استفاده همین غربی‌ها بوده است؛

ج – انفجارهای قطیف و مدینة النبی (ص) هم‌زمان صورت گرفته است. قطیف شهری شیعه‌نشین است که تکفیری‌ها کشتار آنها را بر خود فرض می‌دانند. همچنین آنها که جریان تکفیری را می‌شناسند، خوب می‌دانند که این جریان اصولا با ساختن مرقد برای بزرگان دینی مخالف است و برخی سران فکری این جریان از تخریب مرقد رسول‌الله (ص) هم سخن گفته‌اند. بنابراین انجام عملیات در نزدیکی حرم پیامبر اسلام (ص)، با افکار تکفیری هماهنگ است. نکته دیگر آنکه، در گستره تفکرات اسلامی، تکفیری‌های سلفی تنها گروهی هستند که چنین می‌اندیشند. باقی تفکرات اسلامی از شیعه و سنی، همگی بر احترام به مرقد مطهر رسول اکرم (ص) و تکریم آن، تاکید دارند.

برخی كارشناسان بر اين باور هستند که داعش به دلیل از دست دادن مناطق تحت تصرف خود، با تدارك و انجام حملات تروريستي به دنبال استفاده از خشونت‌های فجیع برای انتقام گيري و متوقف كردن عمليات ها عليه خود است. از اين روداعش توانسته افراطگرایان را تشویق کند که از ایدئولوژی افراطی این گروه پیروی کنند و آن ها را قانع کند در زمان حمله، خود را پیرو داعش معرفی نمایند حتی اگر شواهدی در دست نباشد که نشان دهد عامل حمله، ارتباطاتی مداوم و منسجم با داعش داشته است.

درباره حملات انتحاري عربستان روزنامه فایننشال تایمز نوشت: در سال ۲۰۰۴ نیز تروریست ها به کنسولگری آمریکا حمله کردند و چهار نفر از پرسنل امنیتی عربستان و پنج کارمند محلی را کشتند. در حال حاضر هر گونه از سرگیری حملات به منافع خارجی در این کشور، خاطرات سه ساله حملات القاعده علیه دولت این کشور را که یک دهه پیش سرکوب شد را زنده می کند. این دوره شاهد حملات مکرر علیه خارجی ها و نیروهای امنیتی بود.

فایننشال تایمز در ادامه مي نويسد: عربستان متهم به دامن زدن به افراط گرایی با صادرات ایدئولوژی های وهابی و صدور تروریست های جوان و پول به مناطق جنگی نظیر سوریه و عراق است. ریاض از گروه های مسلح و تروریست هایی که با نیروهای بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه می جنگند، حمایت می کند. عربستان سعودی همچنین با تهدیدات امنیتی در مرز جنوبی خود با یمن مواجه است. ائتلافی به رهبری عربستان جنگی را علیه یمن آغاز کرده؛ جنگی که به دلیل تلفات بالای غیرنظامیان با انتقادات بین المللی مواجه شده است.

در اين راستا عبدالباري عطوان نيز در سرمقاله امروز روزنامه راي اليوم نوشت: حمله تروریستی در نزدیکی حرم نبوی که برای مسلمانان جهان قداست خاصی دارد، در کنار دیگر انفجارهایی که کمتر از ۲۴ ساعت صورت گرفته اند، هشدار جدی داعش به برای عربستان در چند هفته مانده به مراسم حج محسوب می شود که میلیون ها مسلمان قصد دارند در این مراسم شرکت کنند.

رای الیوم ادامه داد: نیروهای امنیتی و دستگاه های اطلاعاتی عربستان از مقابله با انفجارهای ۲۴ ساعت گذشته عاجز ماندند و داعش هسته های خفته خود را میان انبوهی از جوانان سعودی که قابل شمارش نیستند، جای داده است. این نشان می دهد که خطر بزرگ برای امنیت و ثبات عربستان حوثی ها، ایران یا نظام سوریه نیست بلکه خطر در داخل خود عربستان است. به همين دليل سعودی‌ها اگر عزم جدي تقابل با تروریسم دارند باید سياست هاي خود را تغيير دهند.

این روزنامه در ادامه خاطر نشان کرد: جنگ با داعشی های داخلی برای عربستان از طریق جنگنده های توفان قاطع یا تانک های پیشرفته آمریکا ممکن نیست؛ جنگ در داخل عربستان جنگ با فساد و کج روی های دینی و اقدام به اصلاحات اجتماعی و سیاسی است.

رای الیوم در ادامه نوشت: عربستان که خودش نیاز به اصلاح دارد، دلیلی ندارد که در کشورهای دیگر مانند یمن، سوریه و بحرین دخالت کند بلکه در درجه اول خود را اصلاح کنند. جنگ های خارج از مرزها که عربستان راه انداخته همگی شکست خورده اند و نتایج عکس داده و گریبانگیر ریاض شده اند.


کد مطلب: 369723

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdchiwnxx23n-qd.tft2.html?369723

الف
  http://alef.ir