ماجرای ما و یارانه نقدی با رسم شکل

محسن مهدیان، 21 فروردین 93

21 فروردين 1393 ساعت 8:34


آیا از یارانه ها حقی داریم؟ باید انصراف داد یا نداد؟ دولت حق دارد یارانه نقدی را به عده ای ندهد؟ اصلن بیت المال به همه تعلق می گیرد؟

برای پاسخ به این سوالها لازم است چند پرسش ابتدائی تر نیز جواب داده شود.

چه شد که یارانه نقدی داده شد؟
دولت قبل تصمیم گرفت خشن ترین سیاست آزادی سازی قیمت ها یعنی حذف شوک آلود یارانه ها را اجرا کند. اما این تصمیم ممکن بود به آشوب های خیابانی بکشد. به همین دلیل اسم جعلی یارانه نقدی را انتخاب کرد. یارانه نقدی دو سیاست است نه یک سیاست. حذف یارانه ها به علاوه جبران درآمدی به صدمه دیدگان.

آیا یارانه نقدی برای همه بود؟ چرا به همه تعلق گرفت؟
یارانه نقدی برای همه نبود. جبران خسارت حذف یارانه ها برای دهک های پائین درآمدی بود؛ نه جبران خسارت همه مردم. اما برای کاهش هزینه اولیه حذف یارانه ها، چنین تصمیمی از سوی دولت اتخاذ شد. البته نظام اطلاعاتی لازم هم برای تفکیک درآمدی وجود نداشت.

آیا درآمد ناشی از حذف یارانه ها کفاف پرداخت یارانه نقدی به همه مردم را می دهد؟
خیر. دولت برای پرداخت رقم فعلی باید با شیب تندی قیمت ها را آزاد کند که به صلاح خود و مردم نمی بیند.

پس چطور احمدی نژاد می داد؟
دولت قبل تخلفات گسترده در توزیع یارانه ها داشت. مستند به گزارش دیوان محاسبات ۵۰ درصد یارانه نقدی توزیع شده از محل آزاد سازی قیمت ها نبوده است.

آیا همه مردم در دریافت یارانه نقدی محق هستند؟
خیر. هر میزان آش می خورید باید پول دهید. الان هرکس یک پرس چلوکباب می خورد باید پولش را بدهد تا بتواند از رستوران خارج شود. پول بنزین نیز مثل پول یک پرس چلوکباب یا یک ساندویچ همبرگر تنوری است. پس حقی نیست.

البته برای اینکار لازم بود مقدماتی طی شود که نشد که بماند

آیا دولت حق دارد که تقاضا کند که مردم انصراف دهد؟
بله. بالاتر از تقاضا نیز خود راسا باید ورود کند و عده ای را حذف کند.

برای اینکار دولت حق دارد به زندگی شخصی مردم ورود کند؟
اطلاع دولت از میزان و نحوه درآمد و ثروت افراد یک حق منطقی و طبیعی و عرفی همه جائی است. همه جای دنیا همین کار صورت می گیرد. اساسا مبارزه با پولشوئی جز با اطلاع داشتن شفاف دولت از درامد مردم و نحوه تحصیل آن ممکن نیست. در زمان اهل بیت نیز همین بوده است. حضرت درباره میزان درامد و نحوه خرج کردن آن نظر می دادند. پیامبر ۵ نفر که با ندادن زکات، حق مستضعفین را ندادند از مسجد بیرون انداخت.

مگر بیت المال نباید به طور مساوی بین مردم تقسیم شود؟
اولا که بر اساس آنچه گفته شد یارانه نقدی بیت المال نیست. مردم پول بنزینی که می زنند را می دهند. دولت هم می خواهد برای بخشی از مردم افزایش قیمت ها را جبران کند. این دو هیچ ارتباطی به هم ندارند.

اما خیر. قرار نیست بیت المال بین مردم به طور مساوی تقسیم شود. مستضعفین بیشتر از بیت المال می برند.

مگر زمان امیرالمومنین بیت المال به طور مساوی تقسیم نمی شد؟ مگر طلحه و زبیر سهم نداشتند؟

در زمان امیرالمومنین ابتدا بیت المال به طور مساوی بین مردم تقسیم شد تا سنت غلط و انحرافی خلفا در تبعیض پرداخت ها اصلاح شود. اما در همین چارچوب مستضعفین بیشتر سهم می بردند. رجوع شود به نامه حضرت به مالک. می فرمایند از بین المال و غنائم به مستضعفین و ندارها بیشتر داده شود. همچنین نامه حضرت به والی مکه. ماجرا فراتر از این حرفها است. حکومت اسلامی وظیفه دارد از دارها بگیرد و به ندارها دهد. و این نیز فراتر از خمس و زکات و دیگر مالیات ها است.

باقیش بماند انشالله در زمان معصوم.

علاقه مندان به الحیات مراجعه کنند.


کد مطلب: 222221

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcirrarzt1arr2.cbct.html?222221

الف
  http://alef.ir