جنگ سرد ميان ايران و عربستان شعله می کشد

یادداشت مهمان: سعيدشهابي* 29اردیبهشت91

29 ارديبهشت 1391 ساعت 10:04

عربستان از یکسو آماده جبران نفت ايران در بازارهای جهانی است و از سوی دیگر به معارضان وهابی و اپوزوسیون سیاسی ایران مستقر در اروپا و آمریکا رسما کمک مالی می کند


عربستان در كنار غرب در حال تنگ كردن حلقه محاصره اقتصادي و نظامي عليه ايران است.
هر چند ميان نيروهاي ضد انقلاب ايران و اين كشور جنگ نظامي در جريان نيست اما بدون شك جنگ سرد ميان دو طرف روز به روز شدت مي گيرد همچنين بديهي است وزير خارجه آمريكا محاصره ايران را در اولويت دستور كار خود قرار داده است. كلينتون به هر كشوري كه سفر كرده و يا در هر كنفرانسي كه شركت كرده و در تمامي مذاكرات علني و غيرعلني خود و بحثها و بررسي هاي علمي صورت گرفته موضوع ايران را مطرح كرده است. بيش از چهار قطعنامه غربي به منظور تحريم اقتصادي ايران صادر شده است اما به نظر نمي رسد نيروهاي ضد انقلاب به اين امر اكتفا كرده باشند به ويژه آنكه ايران همچنان به سياستهاي خود مبتني بر سه محور پايبند است:

محور اول : ايران همچنان بر پيشبرد برنامه هسته اي خود و دستيابي به چرخه كامل توليد انرژي هسته اي تاكيد دارد كه ما بر اساس معاهده ان پي تي آن را حق طبيعي ايران مي دانيم كه نيروهاي غربي به همراه عربستان مخالف اين امر هستند.

محور دوم : ايران بطور كلي از انقلابهاي عربي حمايت مي كند و سعي ندارد اين حمايت را كه صرفا تبليغاتي است پوشيده نگه دارد اين امر نشاندهنده آن است كه ايران مي خواهد دايره تغيير و تحول انقلابي را گسترش داده تا آنكه شامل شبه جزيره عربستان شود كه تاكنون خارج از گردونه تغييرات و اصلاحات قرار گرفته است .

محور سوم : ايران نه تنها در سطح روابط سياسي موضعي مخالف رژيم اسراييل دارد بلكه آن را به رسميت نمي شناسد و گروههاي فعال عليه رژيم همچون حزب الله لبنان و حماس و جهاد اسلامي فلسطين را تشويق و ترغيب مي كند.
مسائل ياد شده براي دشمنان ایران كه به مسائل سه گانه ياد شده بسيار اهتمام مي ورزند خط قرمز بشمار مي روند و در ارتباط با آنها برعكس موضع ايران عمل مي كنند.

ايران شاهنشاهي به همراه عربستان ستون فقرات سياست آمريكا در منطقه خليج (فارس) را تشكيل مي داد تا آنكه انقلاب اسلامي ايران در سال 1979 پيروز شد و رژيم اسراييل جايگزين ايران شد و استراتژي نظامي آمريكا در منطقه خاورميانه بر اساس تقويت بنيه نظامي عربستان و اسراييل با مدرن ترين تسليحات شكل گرفت. البته آمريكا همواره برتري كيفي اسراييل را مد نظر داشته است به همين دليل واشنگتن به پيشرفت علمي ايران به ويژه در زمينه هسته اي با شك و ترديد بسيار مي نگرد.

عربستان از یکسو اعلام کرده آماده جبران كاهش صادرات جهانی نفت ايران است و از سوی دیگر به معارضین مسلح (وهابی) در جنوب شرقی ایران و اپوزوسیون سیاسی مقیم اروپا و آمریکا رسما کمک مالی می کند. این روند طی سه سال اخیر شدت بیشتری گرفته و جنگ سرد میان دو کشور را به حادترین مرحله طی 25 سال گذشته رسانده است.
دولت آمريكا تمام تلاش خود را بكار مي برد تا در جنگ رواني با ايران بخصوص در زمينه هاي اقتصادي و روابط بين الملل و ائتلافات منطقه اي برنده ميدان باشد به همين دليل بزرگترين اهتمام وزير خارجه آمريكا در حال حاضر آن است كه برنده جنگ رواني با ايران باشد تا بتواند موفقيت طرح خود در تشكيل جبهه بين المللي گسترده عليه ايران را تضمين نمايد اگر به چارچوب روابط بين الملل در دو سال گذشته نگاهي انداخته شود پي خواهيم برد كه واشنگتن در تحميل محاصره بين المللي عليه ايران همچنان موفقيت محدودي داشته است هر چند كه بر وضعيت اقتصاد ايران تاثير منفي بر جاي گذاشت و با اعمال تحريم بانكي ايران به بخش بانكي ايران و معاملات مالي بين المللي اين كشور لطمه زد.

ايران هر چند روزانه بيش از دو ميليون بشكه نفت صادر مي كند اما براي دريافت درآمد نفت خود با مشكلاتي روبرو است با اين وجود به نظر مي رسد ايران با تامين پشتوانه مالي فراوان خود را آماده اين شرايط كرده بود و توانست پيامدهاي محاصره اقتصادي و مالي را تحمل كند.
احمدي نژاد رييس جمهوري ايران در ماه گذشته گفت؛ ايران داراي نقدينگي كافي است به گونه اي كه مي تواند سالها در برابر تحريم همه جانبه صادرات نفت خود ايستادگي كند در ميان اين اعتماد به نفس فوق العاده و شرط بندي غرب بر سر تضعيف جمهوري اسلامي جنگ رسانه اي و رواني ميان دو طرف بدون وقفه ادامه دارد تهران بر ايستادگي بر موضع خود و ادامه نقش سياسي و ديپلماتيك خود در سطح منطقه و جهان اصرار مي ورزد آمريكايي ها در ارتباط با وضعيت موجود نگران تر به نظر مي رسند و بيش از پيش با اتخاذ اقدامات پيگيري بر تنگ تر كردن حلقه محاصره تاكيد دارند. هيلاري كلينتون در هفته گذشته از هند سفر رسمي داشت و بر دولت دهلي نو فشار زيادي وارد كرد تا واردات نفت خود را از ايران متوقف نمايد كلينتون در نشستي در ساختمان شهرداري شهر كلكته در اين كشور گفت : بطور حتم هند در حال كاهش خريد نفت خود از ايران است و اقداماتي كه هندي ها تاكنون اتخاذ كرده اند را مي ستاييم وي افزود : ما اميدواريم آنان گامهاي بيشتري در اين راستا بردارند منابع آمريكايي خاطرنشان كردند كه اگر هند واردات نفت خود از ايران را كاهش ندهد واشنگتن آن دسته از بانكهاي هند كه با بانك مركزي ايران ارتباط داشته باشند را از همكاري با سيستم بانكي آمريكا محروم مي كند هدف از اين اقدام كاهش درآمد تهران از نفت است كه منبع اصلي درآمد در اين كشور بشمار مي رود. كلينتون در اوائل ماه با سفر به چين اقدام مشابهي انجام داد كلينتون از دولت چين خواست تا فعاليتهاي هسته اي ايران و كره شمالي را مهار نمايد و بر دولت سوريه فشار وارد كند.

كلينتون در سخنراني خود در افتتاحيه گفتگوي راهبردي و اقتصادي كه در پكن دو روز بطول كشيد افزود : " آمريكا و چين در مورد پيشگيري از دستيابي ايران به تسليحات هسته اي اتفاق نظر دارند" وي توضيح داد : ما بايد فشارها را عليه ايران ادامه دهيم تا ايران به تعهدات بين المللي خود عمل نمايد و بطور جدي به مذاكره بپردازد و ثابت كند كه برنامه هسته اي اش فقط داراي اهداف غيرنظامي است " واردات نفت ايران مهم ترين درخواست كلينتون از ميزبان خود بود وي از چين خواست تا واردات نفت خود را از ايران متوقف و يا دستكم كاهش دهد در همين راستا عربستان متعهد شد كه همواره آماده جبران كمبود پيش آمده از كاهش صادرات نفت ايران در جهان است.

اين موضوع ظرف چند ماه گذشته از سوي شماري از مقامات عربستان تكرار شد به عنوان مثال محمد جاسر وزير اقتصاد عربستان در اوايل فوريه گذشته در ژاپن و معاون وزير نفت عربستان در همان ماه گفت : مهم ترين موضوع براي عربستان تامين نفت مورد نياز در بازارهاي جهاني است. مشتريان عمده نفت در آسيا براي جبران كمبود واردات نفت خود از ايران به بزرگترين توليدكننده نفت در جهان چشم اميد دوخته اند در حاليكه دهلي نو خود را پايبند تحريمهاي اعمال شده عليه ايران نمي داند پالايشگاههاي هند در صدد افزايش خريد نفت خود از عربستان هستند.

ملك عبدالله پادشاه عربستان چندي پيش به هند پيشنهاد داد مقدار بيشتري نفت از عربستان خريداري نمايد و علي نعيمي وزير نفت عربستان اعلام كرد كه كشورش مي تواند ظرف مدت كوتاهي توليد خود را روزانه بيش از دو ميليون بشكه افزايش دهد پس از كاهش يافتن صادرات نفت ايران به دهلي نو در دسامبر 2010 عربستان در ماه اوت صادرات نفت خود را به هند سه ميليون بشكه افزايش داد همه اينها نشان مي دهد عربستان براي پيشگيري از صدور نفت ايران به كشورهاي بزرگ آسيا به ويژه ژاپن و چين و هند اقدامات متعددي اتخاذ كرده است سه كشور مزبور با توجه به پيشرفت فن آوري و توسعه صنايع در آنها بيش از ساير كشورهاي آسيايي مصرف كننده نفت هستند عربستان پا را از اين نيز فراتر گذاشته و با استفاده از درآمدهاي نفت خود در صدد محاصره نظامي ايران برآمده است.

هنگامي كه روسيه پنج سال پيش با فروش سامانه موشكي زمين به هوا مدل اس 300 به ايران موافقت كرد، واشنگتن هم تل آويو و رياض به شدت مسكو را جهت انصراف از اين قرارداد تحت فشار قرار دادند عربستان براي اعمال فشار عليه روسيه با قدرت مالي خود پا پيش گذاشت روزنامه فايننشال تايمز در 25 اوت 2011 نوشت كه عربستان به روسيه اعلام كرد اگر تعهد دهد محموله موشكهاي اس - 300 زمين به هوا را تحويل ايران ندهد در مقابل اين قرارداد كه از 800 ميليون دلار فراتر نمي رود؛ قرارداد خريد تسليحات از روسيه به ارزش دستكم دو ميليارد دلار و شايد هفت ميليارد دلار منعقد خواهد كرد بر اساس قرارداد يادشده روسيه پيشرفته ترين سامانه دفاع هوايي خود را كه در موازات با سامانه موشكهاي پاتريوت آمريكا قرار دارد به عربستان خواهد فروخت.

ايران اميدوار بود كه دستيابي به اين سامانه موشكي توانايي دفاعي هوايي پيشرفته و نيروي بازدارنده گسترده اي به منظور پيشگيري از هر گونه حمله عليه تاسيسات هسته اي اش ببخشد منابع نظامي يادآور شدند كه ايران يكي از مهم ترين عوامل راهبردي بود كه باعث شد عربستان سامانه اس 400 بسيار پيشرفته روسيه را خريداري نمايد و همين امر باعث مي شود رياض بر روسيه و ايران پيشي بگيرد در نتيجه اين قرارداد به سعودي ها اين فرصت را مي دهد.

* نويسنده و روزنامه نگار بحريني مقيم انگليس، منتشره در شماره 16 می روزنامه القدس العربی در لندن


کد مطلب: 156009

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdciuqaz3t1awu2.cbct.html?156009

الف
  http://alef.ir