افزايش قيمت ارز با شيب ملايم/ تورم 8 درصدی با دلار 3800 تومانی امکان پذیر نیست/ دولت نمی خواهد جلوی افزایش قیمت دلار را بگیرد

بخش اقتصادی الف، 6 آذر 95

6 آذر 1395 ساعت 17:46


در روزهای گذشته نرخ دلار آزاد  به صورت بی وقفه  رشد داشته است. این در حالی است که دولت سیاست تک نرخی شدن ارز را برای پایان سال هدف گذاری کرده بود که با افزایش یکباره نرخ ارز در بازار آزاد دستیابی به این هدف دور از انتظار به نظر می‌رسد.
 
کارشناسان یکی از دلایل افزایش قیمت ارز در بازار آزاد را رشد 5درصدی شاخص دلار در بازارهای جهانی می‌دانند همچنین با توجه به اینکه در روزهای آینده بودجه سال 96 به مجلس ارائه خواهد شد برخی گمانه زنی‌ها، افزایش نرخ دلار در بازار آزاد را  با تعیین نرخ دلار در لایحه بودجه  سال 96 بی ارتباط نمی‌داند.
 
به گزارش الف، یکسان سازی نرخ ارز و بازگرداندن آرامش به بازار یکی از مهم ترین شعارهای اقتصادی دولت یازدهم بوده است؛

حسن روحانی رئیس جمهور در صحن علنی مجلس در نیمه آذر سال 92 و در هنگام  تقدیم لایحه بودجه سال 93 در مورد این بازار بی سامان اینطور گفت: "دولت در حل مسائل بازار ارز، ایجاد ثبات در بازار را در اولویت کار خود قرار داده است. کنترل رشد حجم نقدینگی و به ویژه اعمال محدودیت سختگیرانه و رشد پایه پولی و تحولات اخیر در سیاست خارجی و پیام امیدوار کننده و ارامش بخش آن با آحاد مردم باعث شد تا بازار ارز به ارامش نسبی برسد. در حال حاضر دولت مشغول برنامه ریزی برای یکسان سازی نرخ ارز در سال 93 می باشد. ما در این مسیر حرکتی تدریجی و سنجیده را دنبال می کنیم و اقدامی عجولانه نخواهیم کرد."
 
البته در اینکه مدت هاست شاهد نوسان چندانی در بازار ارز نبودیم، شکی نیست. اما هم اکنون که به اذر 95 رسیدیم، هنوز خبری از یکسان سازی نرخ ارز نیست و چند روزی هم هست که بازار ارز دچار نوسان‌هایی شده و نرخ ارزها به خصوص دلار هم بالا رفته است و طبقه گفته مردم قیمت ارز بالا رفته و نسبت به پارسال بسیار افزایش یافته است.
 
ناگفته نماند به جز تحولات کشورهای غربی مثل انتخابات امریکا، بازارهای طلا، بورس و غیره، در داخل هم تحولاتی که قبلا باعث نوسان بازار ارز بود، دوباره دست به گریبان این بازار شده است، تحولاتی که علی طیب نیا وزیر اقتصاد دوسال پیش در دی ماه 93 در موردش چنین گفت: چیزی که در گذشته بیشتر بر روی بازار ارز تاثیر گذاشت و زمینه افزایش نرخ ارز را فراهم کرد، حجم قابل ملاحظه نقدینگی بود که طی چند سال اتفاق افتاده است و ما در شرایط فعلی نگران افزایش قابل ملاحظه نرخ ارز نیستیم.
 
از سوی دیگر، فعالین اقتصادی یکی از بهترین گزینه‌ها هستند که می شود حال و احوال بازار ارز را از آنها پرسید.

اسدالله عسگراولادی عضو اتاق بازرگانی در این خصوص گفته است که طناب کنترل ارز پاره شده و این موضوع خطر افسار گسیختگی تورم را در پیش دارد.
 
وی در این خصوص گفت: این موضوع در صادرات اثر مثبت دارد و از یک نظر برای جلوگیری از قاچاق هم باز مفید است ولی برای واردات، کالاهای مصرفی و کارخانه ها متاسفانه منفی است، ما روی هم رفته آن را مثبت نمیدانیم و اینکه دولت هم چرا نمیتواند جلویش را بگیرد، سیاست بانک مرکزی است، ظاهرا دولت دلش نمیخواهد جلوی این موضوع را بگیرد که چرایش را بانک مرکزی می داند. در حال حاضر کالاهای مصرفی مردم قیمتش بالا رفته که تورم ایجاد می کند و دولت داد میزند که تورم را 8 درصد کرده است، باید پرسیدکه ایا با دلار 3800 تومانی، تورم 8 درصدی امکان پذیر نیست.
 
همچنین ساسان شاه ویسی استاد دانشگاه و کارشناس ارشد اقتصادی در این خصوص گفته است: مشکل در اتکای اقتصاد به تکان های بیرونی از جمله نرخ ارز و نفت بستگی دارد که جز کاهش ارزش پول ملی و تورم چیزی عاید اقتصاد اقتصاد ما نمی‌شود. ما عمدتا مقهور در تکاپوی تغییرات نرخ ارز به خصوص دلار در سطح جهان هستیم، متاسفیم بگوییم ما به گزارشات موسسه نیاوران وقتی مراجعه می کنیم، نرخ متوسط دلار و ریال باید چیزی حدود 5 هزار تومان باشد. آیا ما داریم آهسته و خزنده بر اساس یکسان سازی نرخ ارز به طرفی میرویم که ارزش پول ملی را کاهش بدهیم و بعد هم وقتی دچار یک همچین شوکی شدیم. اثر تورمی و اثر کاهش سرمایه گذاری است و ارزش واقعی ارز در اختیار کشور را دارد آیا اون روز هم خواهی گفت که داریم سیاست ارزی را مدیریت میکنیم.

وی ادامه داد: به نظر من تجربیات گذشته نشان داده است که صرف یکسان سازی نرخ ارز و متابعت کردن نظام پولی و مالی کشور از نظام ارز بین المللی ما نتوانسیم اقتصاد مستحکم را پدیدار کنیم. نقدینگی را جلویش را گرفته اند، اما اصطلاک پول را به مردم اعلام نمی‌کنند و بعد خودشان در تراز نامه می نویسند که همه درامد این تفاوت نرخ ارز را به حساب دولت گذاشته و اسمش را می گذارند درآمد تسهیل نرخ ارز و بعد با بدهی تون با بانک ها تسویه اش می کنید، در صورتی که مردم هم دارند این هزینه را می دهند اما این درامد نیست بلکه این نرخ استهلاک دارایی‌های مردم است که در یک جا جمع می کنند.
 
این کارشناس ارشد اقتصادی ادامه داد: باید با درون زا کردن ظرفیت‌های اقتصاد ملی و متوجه کردن نرخ رشد اقتصاد نه به فروش نفت، نه به جذب دلار از محل نفت، بلکه از محل ارتقای سقف طراز تجاری کشور و کارکردهای تولیدی اقتصاد ملی، ما هم در اندازه اقتصاد بین المللی سقف پیدا کنیم و با مستحکم کردن ارزش پول ملی در برابری سایر ارزها ما هم به طرف یکسان‌سازی نرخ ارز برویم.
 
به گزارش الف،‌ اما نکته این است که اقتصاد مقاومتی یعنی اقتصاد متکی به توان داخلی، از جیب مردم گرفته تا چرخ های تولید داخل، بنابراین فکر مسئولین باید مشغول کم کردن اتکای اقتصاد به تکان های خارجی مثل نرخ ارز و قمیت نفت باشد. امید است که بادهای شرقی و غربی که یا بوی دلار میدهند یا بوی نفت، دیگر سفره مردم را بالا و پایین نکنند.


کد مطلب: 417982

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcivya5rt1az32.cbct.html?417982

الف
  http://alef.ir