در جلسه علنی امروز مجلس مطرح شد؛

آمارهای جدید ظریف از اثرات مطلوب برجام و سرمایه‌های آزاد شده ایران/ تا مثقال آخر حقوقمان را در برجام خواهيم گرفت

بخش سیاسی الف، 23 خرداد 95

23 خرداد 1395 ساعت 10:48


وزیر امورخارجه که می‌گفت در ابتدای دولت یازدهم پول نقد زیادی در خزانه نبود، از بازگشت چندین میلیارد دلار بدهی خارجی به خزانه پس از توافق هسته‌ای خبر داد.

محمد جواد ظريف امروز مهمان صحن علني مجلس بود تا گزارشي از روند اجراي برجام به اهالي خانه ملت ارائه دهد. او در ابتداي سخنانش از نمايندگان خواست تا در ماه مبارک رمضان براي او دعا کنند و گفت: اگر دعاي مردم در ماه رمضان گذشته نبود و استقامت آنان و دعاي خير رهبري و حمايت‌هاي ايشان نبود، اين کار دشوار ميسر نمي‌شد.

او سپس به سوابق و چارچوب‌هاي ذهني در مذاکرات هسته‌اي پرداخت و ادامه داد: به دليل حضور مردم در صحنه بويژه در انتخابات رياست جمهوري و مجلس و مقاومت آنان بود که طرف مقابل را وادار کرد از فشار و تحريم و تحميل ديدگاه‌هايشان دست بردارند. چون ديگر نمي‌توانستند فاصله‌اي ميان "مردم و حاکميت" و "دولت و مجلس" ايجاد کنند. البته اين به معني پايان فشار بر ايران نيست، چون نه ماهيت آنها تغيير کرده و نه ما از آرمانهايمان کوتاه مي آييم. تنها در مورد برجام در يک حوزه مشخص، بهانه‌هايي که باعث شده بود آنها بتوانند فضاي منفي عليه ما در جو بين المللي ايجاد کنند را رفع کنيم.وگرنه آنها کارشکني‌هايشان را کنار نمي گذارند و از در دوستي با ما وارد نمي شوند. به گفته رهبري بايد ما با تکيه بر اعتماد و دعاي مردم و ائمه اطهار، بکوشيم حقمان را از کساني که دنبال بهانه جويي هستند، بگيريم.

او با تاکيد بر اينکه هر روز به دنبال پيگيري حقوق جمهوري اسلامي ايران است، به دستاوردهاي مذاکرات هسته‌اي اشاره کرد و افزود: اگر مذاکرات و برجام نبود، بر تحريم‌ها افزوده مي‌شد. کما اينکه سال و ماهي نبود که تحريم جديد عليه ما اعمال نشود. حتي اگر تحريم‌هاي قبلي ادامه مي يافت، امروز فروش نفت ما به کمتر از ۲۰۰ هزار بشکه مي‌رسيد. ما در طول دولت گذشته از فروش دو نيم ميليون بشکه به ۸۰۰ هزار بشکه نفت رسيده بوديم! اگر تحريم‌ها ادامه مي يافت، اين روند نزولي ادامه داشت اما خوشبختانه امروز بار ديگر به فروش دو و نيم ميليون بشکه نفت رسيده ايم و اين جاي شکر از وجود مردم و رهبري دارد.

به گفته ظريف، دستاوردهاي مذاکرات آنگونه بوده که برخي فشارهاي سه سال پيش را فراموش کرده اند که چه تهديدها و تحريم هايي عليه مردم ما اعمال مي شد و اين مردم چگونه با صبوري آن را تحمل مي کردند!

رفع مباني فشار و تحريم، از ديگر دستاوردهاي مذاکرات هسته اي از نظر ظريف بود که مي گفت: حذف PMD و نقض قطعنامه هاي شوراي امنيت و اتحاديه اروپا، مباني تحريم ها را از بين برد. از لحاظ رواني نيز سرازير شدن هيات هاي خارجي به ايران، نشان دهنده اين است که دنيا، ايران را محيطي امن براي سرمايه گذاري مي داند و بايد اين امنيت را به رخ دنيا بکشيم که ايران نه تنها براي مردمش امن است بلکه براي سرمايه گذاران نيز امن است.

وزير خارجه با بيان اينکه در ابتداي دولت يازدهم در خزانه کشور، پول نقد زيادي وجود نداشت، خاطرنشن کرد: در سايه رفع تحريم ها دست کشور براي استفاده از منابع مالي خارج از کشور باز شد. منابع ما الان در دسترس است و بانک هاي جهاني با بانک مرکزي و خصوصي ما ارتباطات گسترده اي ايجاد کرده است. البته هنوز موانع موذي گرايانه آمريکا وجود دارد. گشايش اعتبارات اسنادي و ال سي ها به ۱۴ هزار مورد رسيده که هر روز رو به افزايش است. بانک هاي متعددي در اروپا و ژاپن و کره با شرکت نفت ما در ارتباطند. مطالبات نفتي ما هم که سالها خارج از دسترس ما بود، به کشور برگشته. ۵ ميليارد دلار بدهي يک شرکت دبي و ۲ ميليارد بدهي شرکت شل، به کشور برگشته است. از ۶ ميليارد وجوه ايران نزد هند، يک ميليارد برگشته و مابقي آن به کشور ما برخواهد گشت. تسويه بدهي هاي نفتي با يونان و ديگر کشورها نيز در حال انجام است.

به گفته وي کمتر اين اخبار شنيده مي شود و بيشتر روي مشکلات تاکيد مي شود. مشکلاتي که از قبل بوده و تازه نيست. نمايندگان توجه داشته باشند که نبايد فضاي رواني را تشديد کرد بلکه بايد آن را از ميان برد. دشمنان ايران و رژيم صهيونيستي تمام تلاششان اين است که ايران را ناامن جلوه دهند. بايد بکوشيم ارتباطاتي معقول و نه يک جانبه، با ديگر کشورها داشته باشيم. نبايد بلندگوي تبليغاتي گروه هاي مخالف ايران باشيم. بايد به ديگر بانک ها بگوييم که مباني تحريم از بين رفته و ايران هراسي از ميان رفته و بر همه ماست که از تمام توانمان براي پيشبرد اهداف اقتصاد مقاومتي استفاده کنيم.


ظریف با اشاره به اینکه بیمه های صادراتی برقرار شده است، گفت: مشکلات در این حوزه برطرف شده است و تمامی اختلافات با بیمه هرم هم ظرف روزهای آینده برطرف خواهد شد.

وزیر خارجه ادامه داد: خطوط ارتباطی با کشورهای مختلف و بانک ها در اختیار ایران قرار گرفته است اما دولت از دو جهت وسواس دارد. یکی ایجاد نکردن تعهدات بیجا برای کشور و دوم هدایت تعهدات در حوزه اولویت‌های ایران. به همین علت نسبت به مذاکره این خطوط اعتباری با دقت پیش می رویم .

ظریف با بیان اینکه امروز موسسات مختلف کشور از جمله وزارت اقتصاد و بانک مرکزی مشغول مذاکره و سخت گیری برای حفظ منابع ملی هستند، گفت: از ابتدای تاریخ ایران تا امروز تنها ۶۰ توافق حمایت از سرمایه گذاری خارجی داشتیم ولی ۷ توافق از این ۶۰ توافق در این ۵ ماه اخیر صورت گرفته است. اینها واقعیت هایی است که باید به رخ دنیا بکشاینم که در سایه هدایت مردم و رهبری این میزان امکان برای کشور ایجاد شده است.

وی با بیان اینکه تا امروز ۶/۳ میلیارد دلار سرمایه گذاری مستقیم خارجی در ایران تصویب و ثبت شده است، تصریح کرد: از سوی دیگر نفتکش های ما را بیمه نمی کردند و امکان حمل و نقل نداشتیم اما امروز این مشکل حل و فصل شده است. البته مشکلات کوچکی هست که حل خوهیم کرد.

ظریف گفت: در حوزه انرژی تحریم هایی وجود داشت که به قول آنها فلج کنننده بود و هدفش صفر کردن صادرات نفت ایران بود. آنها بازارهای ایران را به دست رقبا و معاندین ما داده بودند، دولت سعودی با سفاکی و بی رحمی مقدار زیادی از بازارهای ما در دنیا را بلعید ولی با رفع تحریم های نفتی ما امروز توانستیم صادرات نفت را به دو میلیون بشکه نفت برسانیم.

وزیرخارجه با بیان اینکه شرکت های معتبر بین المللی به سمت ایران سرازیر شدند، اظهار داشت: شرکت هایی که اگر در نمایشگاه ها به سمت غرفه های آنها می رفتیم می گفتند ما نمی توانیم با شما صحت کنید . اگر قبلا در دبی به سمت مایکروسافت می رفتید می گفت من حتی اجازه ندارم با شما صحبت کنم اما امروز نمایندگان مایکروسافت در ایران هستند برای اینکه بتوانند ما را از این فناوری بهره مند کنند. ما امروز بین کشورهای مختلف رقابت ایجاد کردیم نه اینکه آنها که برای ما تعیین تکلیف کنند.

این مقام دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه قدر این نعمت که حاصل شده است را بدانیم، خاطرنشان کرد: ناوگان هوایی، کشتیرانی و ریلی در حال بازساری است. فراموش نکنیم در شرایط عادی مذاکره، انعقاد و اجرای یک قرارداد چند میلیاردی سالها طول می کشد نه حتی ماه ها بروید مطالعه کنید. اما امروز این زمان کوتاه شده است.

وی گفت: البته همانطور که در ابتدا گفتم موانع، مخالفت ها، کارشکنی ها و شیطنت ها را فراموش نکردیم. قرارمان نبود که اختلافات مبانی و اصولی مان را با دیگران حل و فصل کنیم. ما اعتقاد داشتیم و داریم که قدرت جمهوری اسلامی براساس حفظ آرمان‌ها، دیدگاه ها و مبانی انقلاب و پیام و یادگارهای امام راحل و دستور و رهنمودهای رهبری است. نه قصد مذاکره در این حوزه ها را داشتیم نه آمادگی ورود به گفتگوها را داشتیم.

ظریف افزود: آن حوزه ها، حوزه های اختلافی هستند . تلاش ما این بود که با حفظ مبانی و اصول جمهوری اسلامی بهانه ها را بگیریم. نباید بهانه تراشی کنیم، نباید ایجاد فضا برای بهانه گیری کنیم.

وی با تاکید براینکه محیط ایران تحریمی ندارد، گفت: قرارمان نبود با آمریکا معامله کنیم قرارمان نبود تحریم های شرکت های آمریکایی را برداریم . این عقب افتادن آمریکا از صحنه رقابت ایران است. قرار بود که مداخلات غیرقانونی آمریکا در ارتباطات مان با دیگر دنیا را متوقف کنیم که انجام شده است.

وزیر خارجه گفت: کاری کرديم و وزير خارجه آمريکا امروز به جاي قلدري، بگويد مي کوشيم تحريم ها را برداريم. کاري با اينکه صداقت دارند يا نه، ندارم. بحث من اين است که اگر روزي به تحريم ايران افتخار مي کردند، امروز فرار مي کنند از اينکه بگويند ايران را تحريم مي کنند. از اين دستاورد براي به دست آوردن امکانات بيشتر و فشار بيشتر بر بدخواهان ايران و اسلام استفاده کنيد.

وی افزود: به برکت مقاومت مردم و حضورشان پاي صندوق هاي راي گيري، اميد دشمنان و افراطيون نااميد شده و نبايد اجازه دهيم اين فضاي مبارک، دستخوش اختلافات جناحي شود و سرمايه گذار داخلي نااميد شده و سرمايه گذار خارجي احساس کند محيط ايران با تحريم آغشته است.

روایت ظریف از تماس‌هایش با جان کری برای احقاق حقوق ایران
وزیر امورخارجه در پاسخ به سوالات نمایندگان از چندین بار تماس با همتای آمریکایی‌اش سخن گفت تا مانع از مصوبات کنگره شود که خلاف روح برجام بودند.

ظريف در پاسخ به سوالات نمايندگان که از سوي علي لاريجاني از تريبون مجلس قرائت مي‌شد، درباره اينکه چرا بانک‌هاي خارجي تمايلي به همکاري با ايران ندارند، گفت: به ياد داشته باشيد که در دوران تحريم‌ها بانک‎هاي بزرگ براي همکاري با ما ميلياردها دلار جريمه شده اند. اين فضاي رواني منفي اي عليه ارتباط با ايران ايجاد کرده که بايد آن را بشکنيم. از سويي به اروپا و آمريکا فشار مي آوريم تا به اين بانک ها اعتماد بدهند که کار کردن با ايران مشکلي ندارد و ديگر آنها را تهديد نکنند. از سوي ديگر بکوشيم که راهمان را با بانک هاي دنيا باز کنيم. مسير سوم اين است که فضاي رقابت ميان بانک ها ايجاد کنيم که احساس کنند اگر با ايران همکاري نکنند، از غافله عقب مي مانند. متاسفانه تنها جايي که مي گويد تحريم هنوز وجود دارد، در داخل ايران است! در هيچ کجاي دنيا نمي گويند که ما در تحريم هستيم و فقط مي گويند که مراقبت کنيد! بنابراين نبايد تبليغات اشتباهي در داخل کشور کنيم.

به گفته وي، مهمترين عامل در تقويت سرمايه گذاري خارجي، ايجاد فضاي امن در داخل است که نبايد آن را خدشه دار کنيم.

وي در پاسخ به سوال ديگري درباره رواديد ايرانيان در آمريکا، گفت: قبل از اينکه اين موضوع به مطبوعات کشيده شود، زماني که اين موضوع در مجلس آمريکا مطرح بود در تماسي با آقاي کري گفتم که اين خلاف توافق ماست و او پذيرفت و قرار شد بکوشد که مانعي ايجاد نشود. در ارتباطات مردمي و توريسم ممکن است مشکلاتي باشد که داريم مي کوشيم رفع شود اما در مسير مبادلات تجاري و اقتصادي ما مشکلي ايجاد نشده است. مقداري از مشکل از سوي آمريکا حل شده و مکانيزم هاي کنسولي ما نيز در حال رفع است که اگر نمايندگان مايل باشند، خصوصي خدمتشان عرض مي‌کنم.

ظريف در پاسخ به سوال ديگري که به افزوده شدن اسامي افراد تحريم شده از سوي آمريکا اشاره داشت، تاکيد کرد که حتي يک تهديد هسته اي هم به تحريم هاي ما اضافه نشده و اشخاصي که به ليست تحريم اضافه شده اند، در حوزه تحريم هاي موشکي بوده اند.

وي تاکيد کرد که تحريم هاي موشکي ما در مسير مذاکرات رفع نشده است.

وزير خارجه به مذاکرات کنگره آمريکا در جلسه اي با حضور مذاکره کنندگان وزارت خارجه آن کشور اشاره کرد و از نمايندگان خواست تا بروند و آن مذاکرات را بخوانند. او گفت: اي کاش برويد ببينيد که نمايندگان مجلس آمريکا به مذاکره کنندگانشان گفته اند که از ايران رو دست خورده اند! چون توان موشکي ما با اقتدار حفظ شده است. اي کاش اين مطالب به گوش مردم برسد و مردم هم اين را بدانند. آنها ديگر نمي توانند رشد توان موشکي ما را نقض برجام بدانند. آنها فقط به ليست تحريم هاي قبلي شان مواردي را اضافه مي کنند ولي نمي توانند مانع توان موشکي ما شوند.

وزير خارجه در پاسخ به سوال ديگري که به نظارت بر برجام اشاره داشت، از تلاش بر اي اقدامات متقابل در شوراي امنيت ملي خبر داد و گفت: اگر طرف مقابل، بر خلاف برجام اقدامي کند ما نيز اقدام متقابل خواهيم داشت. کميته نظارتي در شوراي امنيت است که تشخيص مي دهد برجام نقض شده و تحريم جديدي اعمال شده يا نه؟

او همچنين در پاسخ به اينکه قانون تحريم داماتو کي حذف مي شود؟، گفت: داماتو ديگر وجود ندارد و قانوني به نام «ايسا» هست که تا پايان ۲۰۱۶ به اتمام مي رسد. برخي نمايندگان کنگره در پي تمديد آن هستند اما ما به آقاي کري و وزارت خارجه آمريکا هشدار داده ايم که اين برخلاف روح برجام است و آنها هم در پي ممانعت بر سر آن هستند.

ظريف در پاسخ به سوالي که به تحولات منطقه و مبادلات تجاري ايران در منطقه اشاره داشت هم خاطرنشان کرد: يکي از گسترده ترين مذاکرات اقتصادي ما با چين و روسيه است. چين بزرگترين شريک تجاري ما است. اگرچه با ساير کشورها هم مبادلاتي داريم اما آنها شرکاي سنتي و قديمي ما هستند و فاينانس هاي زيادي با روسيه و کاهش تعرفه براي صادرات محصولات ايراني داريم.

ظریف: کدام قراردادی ۵ ماهه به نتیجه رسیده که انتظار دارید ۵ ماه پس از برجام، اقتصاد شکوفا شود؟
امورخارجه، در صحن علنی مجلس یادآور شد که مذاکرات هسته‌ای با اجازه رهبری انجام شده و نمی‌توان انتظار داشت که با گذشت پنج ماه از توافق، دستاوردهای آن عیان شود.

 محمدجواد ظريف که براي ارائه گزارشي از روند اجراي برجام به نمايندگان به مجلس آمده بود، در پاسخ به سوالات نمايندگان از ميزان سرمايه گذاري خارجي در ۵ ماه گذشته ياد کرد. او خطاب به سالک و دليگاني دو عضو نزديک به جبهه پايداري در مجلس دهم که اين سرمايه گذاري را کافي نمي دانستند، گفت: برويد از هر شرکتي که قبول داريد سوال کنيد و ببينيد کدام قراردادي ۵ ماهه به نتيجه رسيده است! من هم گفتم که مبناي ما سلطه ستيزي است و بارها گفته ام که آمريکا قابل اعتماد نيست.

اهم سخنان وي را در ادامه بخوانيد:

**تاریخ را تحريف نکنيد، مذاکرات هسته اي به دستور رهبري صورت گرفته و ما آن را مايه افتخار کشور مي دانيم. علت اينکه عربستان و اسرائيل عليه ما تلاش مي کنند همين استکبار ستيزي ماست. اينها سرمايه هاي نظام است که براي چند دلار آن را از دست نمي دهيم.

**من بارها در مجامع خارجي هم تاکيد کرده‌ام که از اصولمان کوتاه نمي آييم و روي اصولمان پافشاري خواهيم کرد. کسي در جمهوري اسلامي جرات تخطي از اصول و آرمان هاي امام و انقلاب را نداشته و ندار. ما قدرت خود را در استکبار ستيزي مي دانيم.

**ما دستاوردها و موانع اجراي برجام را دقيقا سه ماه پس از توافق، بر اساس قانون به مجلس ارائه داده ايم. اگر از نظر شما شفاف نبوده، در جلسات مي توانيم آن را بررسي کنيم. گزارش بعدي را هم در موعد مقرر ارائه مي دهيم.

**فضاحت عربستان را در روزهاي گذشته ببينيد! اين فضاحت در سالهاي گذشته هم وجود داشت اما در سايه ايران هراسي، ديده نمي شد. اما امروزه ايران يک قدرت صلح طلب و آرامش خواه در جهان شناخته مي شود و جنايات عربستان در يمن به ديد عموم رسيده است.

**عدم شرکت ايران در حج امسال نشان دهنده تاکيد نظام و رهبري و دولت بر حفط عزت حجاج ايراني است.

**وزارت خارجه تمام تلاشش را براي اجراي اقتصاد مقاومتي مي کند.

**يکي از ادارات کل وزارت خارجه، مربوط به اتباع ايراني خارج از کشور است که براي جذب سرمايه هاي آنان نيز تلاش مي شود. اما لازمه آن ايجاد اطمينان در ايرانيان خارج از کشور است که هر زمان خواستند برگردند و آزادانه سرمايه گذاري کنند و هر وقت خواستند بتوانند ايران را ترک کنند.

**اقدامات لازم را براي برخورد با دست اندازي به اموال ايران انجام داديم. اينکه مي گوييد چرا چراغ قوه گرفتيم که نشاندهيم، تخلف مربوط به چه دوره اي بوده؛ براي اين بود که برخي به ناروا مي گفتند که مردم ما را پس از برجام تحقير مي کنند! ما خواستيم بگوييم که امروزه تحقيرها تمام شده و اين تحقير مربوط به دوره ديگري است. ما اين روزها در برابر گروه قانون شکني قرار داريم. ما دعواي بين المللي عليه آمريکا را ثبت خواهيم کرد و قانون شکني آمريکايي ها را به دنيا نشان مي دهيم. ما امروز با فراغت در مجامع بين المللي مي‌توانيم حضور يابيم و عليه آمريکا شکايت کنيم.

**تا مثقال آخر حقوقمان را در برجام خواهيم گرفت.

**در مورد صنعت گردشگري، ما به شهروندان اکثر کشورها رواديد يک ماهه مي دهيم. اما با هيچ کشوري لغو رواديد نمي کنيم. اگر کشوري حاضر نيست شهروندان بزرگ ايران را بدون رواديد به کشورش راه دهد، ما هم عزتمان اقتضا مي کند که آنها را ناگزير از اخذ ويزا کنيم. لغو رواديد نمي تواند يک جانبه باشد.

**براي ايجاد بسترهاي لازم در مقابل عهد شکني ها در قبال برجام، ما بر اساس چارچوب هاي شوراي امنيت عمل مي کنيم.

**۷-۸ سالي از مقررات دنيا عقبيم. بويژه در امور بانکي که کنوانسيون هاي جديدي در دنيا ايجاد شده است. از مجلس مي خواهيم که با تصويب اين کنوانسيون ها که از سوي وزارت دارايي به مجلس ارائه مي شود، به ما کمک کنند تا در چارچوب منافع ملي بتوانيم امور را پيش ببريم.


کد مطلب: 361579

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdciyzap3t1aqw2.cbct.html?361579

الف
  http://alef.ir