جابجایی امپریالیسم در روز 16 آذر

بخش سیاسی الف، 18 آذر 95

18 آذر 1395 ساعت 7:50


امسال بعضی از جلساتی که به مناسبت 16 آذر در دانشگاه های کشور برگزار شد رنگ و بوی جناحی داشت و هیچ قرابتی با آرمان ها، خواسته ها و اهداف چنین روزی نداشت. بدون شک خروجی چنین جلساتی نه تنها کمکی به بالندگی و پویا شدن جنبش دانشجویی نمی کند بلکه به التهابات و تنش ها در عرصه سیاست می افزاید، موجب انشقاق و ایجاد شکاف بین طبقات و لایه های مختلف اجتماع خواهد شد و در نهایت به کاهش اعتماد و سرمایه اجتماعی منجر می شود.

 این موضوع در حالی اتفاق افتاد که فلسفه و ماهیت چنین روزی مغایر با طرح چنین مسائل و موضوعاتی می باشد. نامگذاری 16 آذر به عنوان روز دانشجو به مناسبت شهادت سه تن از دانشجویان دانشکده فنی دانشگاه تهران در سال 1332 بدلیل مقابله و مخالفت با دخالت کشورهای بیگانه علی الخصوص آمریکا و انگلیس در ایران و به تاراج بردن منابع ایران زمین بوده است. در واقع جرقه و مبدا نقش آفرینی دانشجویان در عرصه سیاسی از همان حرکت های دانشجویی در سال 1332 بود که در راستای استکبار ستیزی و طرد دخالت خارجی ها شکل گرفت اما به نظر می رسد برخی در پی این هستند تا با طرح مسائل باندی و جناحی روز 16 آذر را از ماهیت اصلی خود تهی نماید. این افراد بدون این که به ماهیت چنین روز توجه داشته باشند نوک پیکان حملات خود را از دشمن بیرونی به رقبای داخلی تغییر دادند و رقیبان سیاسی خود را در جایگاه دشمن قرار دادند.   

این موضوع به خصوص امسال از اهمیت بیشتری برخوردار بود و لازم بود که جنبه ظلم ستیزی و ضد سلطه بودن جنبش دانشجویی به نحو بارزتری به نمایش گذاشته شود؛ چرا که یک بار دیگر همان کشورها در پی پایمال کردن حق و حقوق ملت ایران علی رغم توافقات صورت گرفته و نقض عهد هستند.

اما برخی از کسانی که در این روز به سخنرانی پرداختند به مسائل جناحی و منفعت طلبی ها باندی و قبیله ای خود پرداختند تا بتوانند با استفاده از فضای چنین روزی و حضور در دانشگاه ها نفعی به حزب و گروه سیاسی خود برسانند و به زعم خود رقیب سیاسی خود را در حاشیه قرار دهند و بتوانند به آن ضربه بزنند.

16 آذر امسال مصادف شد با تمدید قانون تحریمهای ایران و بهترین نشانه برای بدعهدی امریکایی ها و اولین گام در نقض برجام که خوشبختانه در این موضوع هیچ اختلافی بین مسولان و تیم مذاکره کننده و رییس جمهور وجود ندارد. آیا این انتظار زیادی است که با نگاهی انتقادی کسانی را مورد خطاب قرار دهیم که به جای استکبار جهانی برخی مسولان را مورد حمله قرار داده و عملا تلاش کردند تا بدعهدی امریکا را در ذهن دانشجویان کوچک و غیر مهم نشان دهند.

روز دانشجو؛ جایی برای حمله به شهرداری و قالیباف
احمد حکیمی‌پور، عضو شورای شهر تهران که در روز دانشجو به دانشگاه علامه طباطبایی رفته بود بر اساس اخباری که از آن جلسه در رسانه ها منتشر شد نه تنها به دغدغه های دانشجویان و فلسفه و ماهیت شکل گیری چنین روزی نپرداخت بلکه بحث خود را صرفاً در راستای حمله به شهرداری و قالیباف قرار داد. امپریالیسم و استکبار در چشم و نگاه آقای حکیمی پور شهرداری تهران و آقای قالیباف بود و او تقریباً تمامی سخنان خود را به این موضوع اختصاص داد. در واقع حکیمی پور ترجیح داد مسائلی که می بایست در شورای شهر، روزنامه ها و یا هرجای دیگری عنوان کند در این روز و برای دانشجویان عنوان کند.

بیان دستاوردهای دولت در روز دانشجو
معصومه ابتکار، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان محیط زیست نیز در جمع دانشجویان استان بوشهر ترجیح داد به دستاوردها و ایجاد فضای باز سیاسی در دولت یازدهم بپردازد و برجام را یک فرصت برای ایران معرفی کرد و در ادامه نیز به مسائل زیست محیطی و تغییرات اقلیمی پرداخت.
شهین دخت مولاوردی، معاون رئیس‌جمهور نیز در جمع دانشجویان ارومیه با نایده گرفتن تمدید 10 ساله تحریم ها در کنگره عنوان کرد: تکیه دولت تدبیر و امید بر زبان دیپلماسی و محور قرار دادن زبان گفت‌وگو در سیاست خارجی توانست کشور را از سنگین‌ترین تحریم‌ها نظیر موارد ذیل فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد خارج کند. او در ادامه مدعی شد که دولت تدبیر و امید با شعار آرامش در سیاست، آسایش در اقتصاد و امنیت در فرهنگ به میدان آمد و به آن‌ها عمل کرد.

 عدم توجه جدی به جایگاه مجلس و وضعیت امروز تحریم ها
علی مطهری، 15 آذر در دانشگاه شهید باهنر کرمان درباره مسائل و موضوعات مختلفی صحبت کرد. مطهری از جایگاه مجلس نیز این گونه دفاع کرد که نباید به موضوع برجام ورود پیدا می کرد و در جواب یکی از پرسش ها که از او درباره بدعهدی آمریکایی ها در توافق هسته ای سوال شده بود گفت بررسی 20 دقیقه ای برجام هم در مجلس زیاد بود!.

مطهری دشمنی حدوداً شش دهه ای آمریکایی ها با ملت ایران را نه برخاسته از ماهیت و خوی استکباری این کشور بلکه آن را صرفاً « شیطنت» نامید و مقصر سیاست های احتمالی خصمانه ترامپ علیه ایران را عربستان و اسرائیل دانست.

البته مطهری روز بعد یعنی در 16 آذر نیز به دانشگاه امیر کبیر رفت. او در سخنرانی خود در امیر کبیر به صورتی گذارا به نقش جنبش دانشجویی در مبارزه با استعمار و استبداد پرداخت اما در ادامه ترجیح داد صرفاً بر مسائل داخلی متمرکز شود و درباره انواع و اقسام موضوعات داخلی از جمله رفع حصر سران فتنه آمریکایی 88 اظهار نظر نماید.

ادامه بحث های جنجالی در روز دانشجو
محمود صادقی، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی نیز که به دانشگاه امیر کبیر و تهران رفته بود ترجیح داد بیشتر به موضوعاتی که در این چند هفته با آن مواجه بوده بپردازد و توجه چندانی به ماهیت واقعی 16 آذر و نقض عهد آمریکایی ها در توافق هسته ای  نکرد. او بیشتر در قالب قهرمانی شجاع اما تنها ظاهر شد که همه بدنبال حذف و پرونده سازی برای او هستند. در این جلسه رحمت الله حافظی، عضو شورای شهر نیز اکثر سخنان و بحث هاو حملات خودرا به شهرداری تهران و قالیباف اختصاص داد.

روز دانشجو و تبلیغات انتخاباتی
الهه کولایی، نماینده مجلس ششم نیز که روز سه‌شنبه به دانشکده فنی تهران دانشگاه تهران رفته بود در سخنرانی خود تنها به مسائل انتخاباتی، رای آوری دولت اعتدال در انتخابات بعدی، حمله به دولت نهم و دهم و مجالس هفتم و هشتم پرداخت.

16 آذر و حمله به روسای قوا و تیم مذاکره کننده هسته ای
حسن عباسی نیز که در برنامه گرامیداشت روز ۱۶ آذر که در سالن شیخ انصاری دانشکده حقوق و علوم سیاسی توسط انجمن اسلامی مستقل دانشگاه تهران برگزار شد، بیش از آنکه به بر اساس ماهیت و فضای چنین روی سخنرانی کند به روسای قوا، ظریف، عراقچی و ... حمله کرد.

 این مسائل در حالی در روز دانشجو رخ داد که سخنرانی بعضی از شخصیت های سیاسی که بیشتر آنها از اصولگرایان بودند نیز لغو شد و اجازه برگزاری جلسات آنها داده نشد. با توجه به این وضعیت باید این سوال را مطرح کرد که آیا قرار است از امسال به بعد روز 16 آذر به محلی برای تسویه حساب های سیاسی، قبیله ای و جناحی و ضربه زدن به رقیب تبدیل شود یا این که مبتنی بر ماهیت و فلسفه واقعی جلسات آن برگزار شود.


کد مطلب: 421825

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcj8vexiuqe8oz.fsfu.html?421825

الف
  http://alef.ir