صبحانه انتخاباتی الف؛

ترین های آخرین مناظره/ جملات تاریخی/ چه کسی بیشتر رای گرفت؟ / پایان تلخ

بخش سیاسی الف، ۲۳ فروردین ۹۶

23 ارديبهشت 1396 ساعت 8:40


سومین و آخرین مناظره انتخاباتی نامزدها روز گذشته برگزار شد. این مناظره از چند منظر قابل ارزیابی است.

هنر مناظره

موضوع اول مقایسه نامزدها از جهت توفیق فنی در بیان برنامه ها و پاسخ گویی به رقیب است.

در مناظره دیروز روحانی بجز دقایق پایانی که از حالت طبیعی خارج شد، در طول مناظره با اعتماد به نفس و در قامت یک رئیس جمهور هم از برنامه اش گفت و هم به موقع دفاع کرد.

میرسلیم اگرچه از اوج خودش در مناظره دوم فاصله گفته بود اما همچنان در محاجه با رقیب خاصه جهانگیری مسلط عمل کرد. هاشمی طبا تفاوت چندانی با دو مناظره گذشته نداشت.

قالیباف نسبت به دو مناظره اول ضعیف تر ظاهرشد البته در دقایق پایانی هر دو بخش اول و دوم مناظره اوج گرفت.

 جهانگیری نسبت به هردو مناظره خاصه مناظره دوم مسلط تر ظاهر شد. هم از دولت دفاع کرد و هم به موقع نسبت به نامزدهای رقیب چالشی وارد شد. رئیسی نیز نسبت به دو مناظره گذشته فعالتر ظاهر شد.

قدرت رای گیری

از جهت توفیق نامزدها در کسب رای وضعیت نامزدها مقداری متفاوت است.

عملکرد رئیسی به نحوی نبود که رای جدیدی برای خودش بسازد اما تلاش جهانگیری و روحانی برای اتصال وی به احمدی نژاد، احتمالا بخشی از آرای محرومین حامی احمدی نژاد را سمت او ببرد. آنچه احمدی نژاد تلاش بسیاری کرد اتفاق نیافتد.

قالیباف احتمالا توفیقی در کسب رای جدید نداشت اما با افشاگری مربوط به زمین های رانتی جهانگیری و روحانی توانست از رای دو نامزد اصلاح طلب کم کند. هیچ بعید نیست این آرا سمت رئیسی یا دیگران رفته باشد.

روحانی در این مناظره وعده های جدیدی داد که می تواند رای ساز باشد و البته این رای جدید را باید در کنار آرای سوخته ناشی از افشاگری قالیباف تحلیل کرد. جهانگیری رای ثابت سیاسی دارد و قوت و ضعف مناظره تغییر محسوسی در آرای او ایجاد نخواهد کرد.

میرسلیم نسبت به جلسه دوم ضعیف تر بود. احتمالا رشداقبال او متوقف یا کاهنده شود. هاشمی طبا به نظر می رسد ریزش رایش بیشتر شود. هم به جهت مخالفت با یارانه و هم خارج میدان مناظره رفتار کردن.

پیش بینی می شود رئیسی در این مناظره در جلب آرا توفیق بیشتری داشته باشد. چون هم با کمک روحانی رای های احمدی نژاد را جذب کرد و هم نسبت به دو مناظره دیگر بیشتر درخشید و هم در انتقادها رادیکال عمل نکرد.

از جهت ادبیات و برنامه ها

از جهت ادبیات و وعده ها و حرف های کلیدی هم نامزدها قابل مقایسه اند.

میرسلیم در این مناظره ادبیاتش عامه فهم تر و توده گرا تر شده بود. برعکس هاشمی طبا بجز شعری که در آخر مناظره خواند سخت تر با مخاطب ارتباط گرفت.

رئیسی فرصت کرد از برنامه اش برای یارانه ها بگوید و البته خیلی هم فرصت بیان جزئیات را پیدا نکرد.

قالیباف بجز مساله اموالش در بیان بخش های دیگر برنامه اش توفیقی نداشت.
روحانی وعده ای داد که احتمالا مهمترین بخش مناظره بود و آنهم برداشتن تحریم های غیرهسته ای است.

جهانگیری نیز نکته قابل اعتنایی در این بخش نداشت.

خاطره آمیز ترین تعابیر و یا جملات نامزدها

مهمترین تعبیر رئیسی در این مناظره وقتی بود که خطاب به روحانی گفت: ای کاش آن 4 سال هم شبیه همین 4 ماه بودین.

مهمترین تعبیر قالیباف این بود که درختی که در 4 سال میوه نمی دهد هیچ وقت ثمر نمی دهد.

مهمترین جمله میرسلیم وقتی بود که به جهانگیری گفت تا حالا کجا بودین؟ خواب بودین؟

جمله ای که از هاشمی طبا احتمالا در ذهن ها مانده است یکی کالای اكسپورت اورينتد بود و یکی هم شعر ما گلهای خندانیم فرزندان ایرانیم.

از روحانی هم این جمله ماند که همه تحریم ها غیر هسته ای را برمی دارم.

جهانگیری هم جمله متفاوت و ویژه ای مطرح نکرد که در ذهن ها بماند.
 
تحلیل سیاسی جایگاه نامزدها

تحلیل تغییر جایگاه سیاسی نامزدها بعد از این مناظره را باید متفاوت از قدرت بیان و یا توان جلب آرا تحلیل کرد.

جهانگیری با اینکه خوب شروع کرد اما با دو یا سه افشاگری قالیباف و پاسخ ندادن به آنها در نهایت پیروز میدان نبود. وقتی قالیباف درباره رانت برادر جهانگیری در بانک گردشگری گفت و از همه مهمتر سندی که درباره زمین رانتی ارائه کرد، پایان تلخی برای  جهانگیری رقم خورد. همینطور وقتی جهانگیری بحث پاداش ها را رد کرد و گفت اگر قالیباف اثبات کند که من پاداشی گرفته ام همه حرف هایم را پس می گیرم، همان زمان سند دریافت پاداش جهانگیری در رسانه ها توزیع شد.

روحانی از این جهت وضعیت بدتری داشت.  روحانی هم از جهت افشاگری رئیسی و هم قالیباف پایان سختی پیدا کرد. رئیسی از تلاش روحانی در جلسه ای که در دفتر او برگزار شده بود برای دفاع از یکی از نزدیکانش خبر داد و قالیباف نیز سندی دیگر درباره زمین رانتی روحانی به مردم ارائه کرد.

رئیسی در این مناظره با تلاش روحانی و جهانگیری به دولت احمدی نژاد چسبندگی پیدا کرد. هرچند ممکن است این وضعیت برای او رای بسازد اما در فضای نخبگانی این عنوان برای او هزینه ساز است.

جهانگیری درباره املاک نجومی قالیباف فعال و هجومی وارد شد اما چون  حجم املاک نجومی را بغلط 2 هزار و دویست میلیارد تومان بیان کرد بدرستی نتوانست از این پرونده بهره برداری کند.

خلاصه اینکه این مناظره از جهت جلب رای تنها برای رئیسی مفید بود.

از جهت سیاسی به شکل قابل توجهی برای روحانی و جهانگیری بد تمام شد.

از جهت جلب رای برای قالیباف خیلی مفید نبود از جهت سیاسی هم برای خودش آورده ای نداشت اما توانست روحانی و جهانگیری را به چالش بکشد. اما از جهت اقتصادی و شفافیت شرایط مناسبی پیدا کرد.


کد مطلب: 471451

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcjivexvuqeaxz.fsfu.html?471451

الف
  http://alef.ir