نظر منتشر شده
۲۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 185577
نقاط زلزله خیز تهران + نقشه گسل ها
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۵ ارديبهشت ۱۳۹۲ ساعت ۱۰:۲۸
بر اساس اطلاعات ارائه شده از سوی مرکز اطلاعات جغرافیایی شهر تهران و براساس نقشه مکان یابی بلند مرتبه‌سازی، محله قدیم تهران موسوم به ارگ قدیم، امن ترین ناحیه از نظر وجود گسل‌های زلزله مي‌باشد.
 
به گزارش دنیای اقتصاد،با وجود سه گسل اصلی شمال، شرق و گسل ری در جنوب کمتر قسمتی را مي‌توان یافت که در فاصله‌ای مناسب از سه گسل فوق واقع شده باشد.گسل شمال تهران از لشکرک و سوهانک شروع شده تا فرحزاد و حصارک و از آنجا به سوی غرب امتداد مي‌یابد. این گسل در مسیر خود،نیاوران، تجریش، زعفرانیه، الهیه و فرمانیه را در بر مي‌گیرد.
 
گسل ری درجنوب تهران نیز که در صورت فعالیت پرتلفات‌ترین گسل کشور و شاید جهان مي‌باشد از جاده خاوران شروع و با گذر از دولت آباد و حرکت روی جاده کمربندی تهران در حد نصاب کوره‌هاي آجرپزی چهار دانگه پایان مي‌یابد. گسل شرق نیز که توانایی قوی ترین زلزله را دارا است از شرق به تهران وارد شده و با گذر از اراضی سرخه حصار و حرکت روی بزرگراه شهید بابایی تا مجیدیه و سید خندان امتداد مي‌یابد.جالب اینجاست که اکثر حریم‌های انتقال نیروی شهر تهران نیز روی همین گسل‌هاي زلزله واقع شده است.
 
در این میان تک گسل ملاصدرا نیز که از خیابان شریعتی تا شهرک غرب انتقال یافته، محلات ونک، میرداماد، سعادت آباد و شهرک غرب را نا ایمن ساخته است. احداث برج میلاد نیز دقیقا در مجاورت این گسل صورت گرفته است.
 
از محلات به نسبت امن تر شهر تهران مي‌توان به راه آهن، محور نواب، محور خیابان انقلاب و آزادی، هفت چنار به علاوه ارگ قدیم تهران اشاره کرد. ارگ قدیم تهران حد فاصل خیابان شوش، هفده شهریور، انقلاب و کارگر جنوبی را شامل مي‌شود که بازار تهران، خیابان مولوی، میدان بهارستان، میدان امام خمینی، محله امیریه و خیابان جمهوری اسلامی را شامل مي‌شود.
به نظر مي‌رسد که مکان یابی حاصل از تجربه چند صد ساله مردم ساکن تهران که منجر به تشکیل محدوده ارگ قدیم شهر شده، بسیار قابل اعتمادتر از مکان‌یابی سال‌های کنونی در گسترش و احداث شهرک‌های حاشیه‌ای شهر تهران مي‌باشد.
 
 
 
ساختمان مدرن اسناد ملی ایران دقیقا روی گسل بزرگ سید خندان و در فاصله ۱۰۰ متری محل تقاطع این گسل با گسل داوودیه. ساختمان عظیم بانک مرکزی که شبیه برج‌های دوقلوی نیویورک است بین فاصله ۲۰۰متری از گسل داوودیه و ۴۰۰ متری گسل سید خندان. ساختمان بلند مرتبه و سنگین روزنامه اطلاعات در کنار گسل در زیر بزرگراه جهان کودک واقع است و همچنین در پشت آن ساختمان گسل سید خندان قرار دارد.
 
مجموعه ساختمان‌هاي کتابخانه ملی ایران -که یکی از سازه‌هايي است که مورد بازدید دانشجویان مهندسی عمران قرار مي‌گیرد- بر روی طاقدیس‌های داوودیه قرار دارد. ساختمان بلند مرتبه بنیاد مستضعفان در کنار گسل تلویزیون واقع شده است. ساختمان عظیم وزارت راه بین دوگسل تلویزیون باختری و عباس آباد واقع شده است. ساختمان‌های بلند مرتبه مسکونی و مدرن آتی ساز در کنار هتل اوین، در محل تقاطع گسل محمودیه و گسل عمود بر آن قرار دارند.
 
تنها پل معلق تهران یعنی پل پارک وی که در تقاطع خیابان ولیعصر و بزرگراه چمران واقع است دقیقا روی گسل محمودیه قرار دارد. پل بزرگراه صدر روی خیابان دکتر شریعتی گسل قیطریه را قطع کرده است. نقاطی که در ذیل خواهد آمد در حال حاضر محله‌هايي هستند که در مجاورت یا روی گسل قرار گرفته اند:
 
از شرق و شمال شرقی منطقه زربند، سوهانک، ازگل،استخر، حکیمیه، هنگام، نارمک و بزرگراه بابایی روی گسل‌هايي به نام‌هاي تلو پایین، کوثر و گسل نارمک که از ده نارمک آغاز و انتهای آن در خیابان استادحسن بنا مي‌باشد.
 
در منطقه شمال تهران نیز دارآباد، اقدسیه، پاسداران، کاشانک، قیطریه، کلاهدوز، بزرگراه صدر، دزاشیب، میدان تجریش، سعدآباد، زعفرانیه، ولنجک، نمایشگاه بین‌المللی، مقدس اردبیلی، دره پونک، بزرگراه نیایش تا سولقان روی گسل‌هاي شمال تهران، نیاوران و محمودیه قرار دارند.
 
مناطق میدان ونک، حقانی، ملاصدرا، چمران، ایران زمین در شهرک غرب نیز بر روی گسل داوودیه قرار دارند.
 
از جنوب نیز مناطق ابن بابویه، میدان بروجردی، بزرگراه آزادگان، میدان معراج، صالح آباد، جنوب بزرگراه آیت‌الله سعیدی، مناطق جنوبی یافت‌آباد، باغ چهاربری بر روی گسل شهر ری قرار دارند که شاید فعال ترین گسل‌هاي جهان مي‌باشد. متاسفانه این گسل در صورت بروز زلزله به منطقه ای باتلاقی تبدیل شده و نشست خواهد داشت.
 
 نقشه گسل‌هاي تهران
 در ميان تعداد زيادي گسل در منطقه، گسل‌هاي زير از خطر بالاتري برخوردارند:
 
 
 
1- گسل مشا- فشم به طول 400 کیلومتر:
 گسل فشاری مشا، گسل بزرگی است که شامل زیر شاخه‌هاي فراوانی نیز مي‌شود زلزله 1830م به منطقه شرقی فعالیت این گسل نسبت داده مي‌شود علاوه براین زلزله بزرگی هم که در سال 958م با بزرگای گشتاوری 7/7 در 50 کیلومتری تهران رخ داده است.
 
به قسمت غربی این گسل نسبت داده مي‌شود مساله مهم در مورد این گسل تلاقی آن با گسل شمال تهران در بالادست سد لتیان است به این جهت که فعالیت این گسل مي‌تواند موجب فعال شدن گسل تهران شود گسل فشاری مشا، گسلی است طویل، اساسی و لرزه زا که در راستای آن گستره بلند البرز از شمال روی دامنه‌هاي جنوبی آن رانده شده است. این گسل دارای راستای شرق، جنوب شرقی - غرب، شمال غربی است.
 
گسل مذکور در روی نقشه‌هاي زمین ساختی شکل سینوسی دارد و در دو قسمت شرقی و غربی راستای تقریبا شرقی - غربی دارد. شیب گسل فشاری مشا همیشه به سمت شمال و بین 35 تا 70 درجه تغییر مي‌کند. این گسل با طولی حدود 400 کیلومتر از جنوب غربی شاهرود و در شرق، تا آبیک در غرب ادامه دارد. دریاچه آب شیرین تار در 15 کیلومتری شرق شهرستان دماوند در راستای این گسل تشکیل شده است. پهنه گسلی مشا در دره مشا بیش از 10 متر عرض داشته و به شدت بریده، خرده و پودر شده است.
 
2 - گسل شمال تهران به طول 75 کیلومتر:
 گسل شمال تهران بین شاخه غربی گسل مشا و شهر قرار دارد اگر گسل شمال تهران فعال شود میزان خسارت به مراتب خیلی حادتر از زلزله‌ای است که در سال 1968 م رخ داده است گسل شمال تهران از این لحاظ مي‌تواند یک چشمه لرزه زا، باشد گسل شمال تهران در فاصله بین کوه‌های شمال تهران و شهر و در روی پهنه‌هاي جنوبی کوه‌های شمال تهران به طول 75 کیلومتر قرار گرفته است
 
راندگی شمال تهران با درازای بیش از 75 کیلومتر در کوهپایه شمال تهران از شرق دره لشکرک ده سبو در شمال شرقی تهران، تا آبادی کاظم آ‎باد 2 کیلومتری شرقی کلار و شمال بزرگراه تهران - کرج و شهر کرج در غرب ادامه یافته و نزدیک‌ترین گسل زلزله زا به شهر تهران است، به نظر مي‌رسد که این گسل شاخه‌اي از گسل فشاری مشا است در شمال تهران و در کوهپایه‌ها، در اکثر مناطق این گسل سبب راندگی سازند دوران سوم کرج بر روی آبرفت‌های هزار دره و آبرفت‌های ناهمگن شمال تهران بخش کوهپایه ایران مرکزی در شمال تهران شده است در برخی نقاط مانند باغ اناری در غرب کن و شمال چیتگر راندگی شمال تهران، در داخل سازند کرج دیده مي‌شود.
 
3- گسل جنوب ری به طول 20 کیلومتر:
 گسل جنوب ری - ایوانکی در جنوب تهران به طول 20 کیلومتر قرار گرفته است تمامی این گسل مي‌تواند به عنوان یک چشمه لرزه زا برای تهران باشد گسل جنوب ری در قسمت جنوبی خود دچار انشعابی است که در شمال آن قرار دارد و گسل شمال ری نامیده مي‌شود و فاصله بین این دو گسل فقط 3 تا 5 کیلومتر است، به نظر مي‌رسد ریشه این دو گسل یکی باشد و آنها نشانه‌هاي سطحی یک گسل باشند.
 
4 - گسل شمال ری:
 در حوالی عظیم آباد در کناره جنوبی بزرگراه ری ـ بهشت زهرا قرار دارد و دیواره‌اي به ارتفاع 2 متر را به‌وجود آورده است امتداد آن شرقی ـ غربی بوده و طولی حدود 16/5 کیلومتر دارد.
 
5- گسل معکوس آهار:
 این گسل قسمتی از گسل معروف مشا-فشم را تشکیل داده است که باطولی در حدود 400 کیلومتر از جنوب غربی شاهرود در شرق تا آبیک در غرب ادامه دارد و شیبی در حدود 35 تا 70 درجه به سمت شمال دارد قسمتی از این گسل در ناحیه آهار که یکی از سه شاخه فرعی آن است گسل آهار نامیده مي‌شود.
 
6- گسل معکوس امامزاده داوود:
 راستای شمال غرب ـ جنوب غرب دارد و از حوالی امامزاده داوود عبور مي‌کند این گسل معکوس دارای شیبی معادل 80 درجه به سمت شمال شرق است در حوالی ولنجک این گسل به گسل شمال تهران مي‌پیوندد.
 
7- راندگی پورکان ـ وردیج:
 از حوالی پورکان در مسیر جاده کرج چالوس تا وردیج و سپس شمال کن و فرحزاد ادامه مي‌یابد ودارای راستای شمال غرب جنوب شرق است.
 
8- گسل کهریزک:
 از شمال سلطان آباد در غرب تا کهریزک و سپس شمال شمس آباد در شرق امتداد یافته و راستایش شرقی غربی و طولش بیش از 40 کیلومتر است این گسل دیواره‌اي به ارتفاع 1- 10 متر در آبرفت‌هاي جنوب تهران ایجاد کرده است.
 
9- راندگی نیاوران:
 با راستای شمال شرقی ـ جنوب غربی وبا طولی حدود 13 کیلومتر از سعادت آباد تا نیاوران و شمال اقدسیه امتداد مي‌یابد.
 
10- گسل محمودیه:
 گسلی با سازوکار کششی با راستای شرقی ـ غربی است.
 
11- گسل شبان کوثر:
 در شمال تهرانپارس با طول 3 کیلومتر و راستای شرقی ـ غربی واقع است.
 
12- گسل شرق:
 گسل شرق نیز که توانایی قوی‌ترین زلزله را دارا است از شرق به تهران وارد شده و با گذر از اراضی سرخه حصار و حرکت روی بزرگراه شهید بابایی تا مجیدیه و سیدخندان امتداد می‌یابد.
 
13- گسل ملاصدرا:
 گسل ملاصدرا نیز که از خیابان شریعتی تا شهرک غرب امتداد یافته، محلات ونک، میرداماد، سعادت آباد و شهرک غرب را ناایمن ساخته است احداث برج میلاد نیز دقیقا در مجاورت این گسل صورت مي‌گیرد.
 
شهروند تهرانی
۱۳۹۲-۰۲-۰۵ ۱۱:۲۴:۲۲
باسلام درست است که شاید کارشناسی باشد اما بنده که در نواحی خیابان 17 شهریور و شوش ساکن هستم عقیده دارم هرچه خدا بخواهد همان است واگر در مرکز زلزله هم باشیم ونخواهد آسیبی برسد نمی رسد : (1259963) (alef-10)
 
روی گسل زلزله
۱۳۹۲-۰۲-۰۵ ۱۲:۱۲:۱۶
سنت خداوند است که امور عالم بر طبق اسباب و علل انجام شود، وقتی می دانیم قرار است زلزله بیاید و روی گسل هم هستیم و خداوند گوهری به نام عقل را در وجود ما قرار داده است، وقتی از آن استفاده نکردیم و بلایی سرمان آمد، خداوند را متهم نکنیم ... (1260043) (alef-10)
 
سید
۱۳۹۲-۰۲-۰۵ ۱۷:۱۱:۰۸
خدا حفظت کنه. با هم همسایه ایم.
خوشم میاد بچه های لب خط و تیر دو قلو و شوش و مولوی همیشه در خط مقدم عرصه های مختلف حضور دارند. /مدیر یک سایت! (1260497) (alef-10)
 
Canada
۱۳۹۲-۰۲-۰۵ ۲۳:۱۲:۴۶
اگر هر چه خدا بخواهد همان است ،پس چرا موقع رد شدن از خیابان باز هم به چپ و راست نگاه میکنی‌؟ (1261031) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۲-۰۵ ۱۱:۵۶:۰۲
اگر اینطور هست پس بهتر بود معلوم میشد کجای تهران روی گسل نیست. (1260014) (alef-10)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۲-۰۵ ۱۶:۴۰:۰۱
نقشه ها گویا نیست

بالاخره این گسل ها باید حد و مرزی داشته باشد

رنگ آبی که کل تهران را گرفته که گسل نیست (1260454) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۲-۰۵ ۱۲:۰۸:۰۵
اینکه همش گسل شد (1260037) (alef-6)
 
وحيد
۱۳۹۲-۰۲-۰۵ ۱۲:۵۴:۱۳
خوب نگاه كني همش گسل نيست درصد ي هم غير گسله (1260122) (alef-6)
 
ر.م
۱۳۹۲-۰۲-۰۵ ۱۲:۱۲:۱۴
خواهشمند است كه نقشه ها را با كيفيت بالاتر قرار دهيد كه قابل استفاده باشد (1260042) (alef-6)
 
نادر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۲-۰۵ ۱۲:۳۲:۴۰
این هم ترفندی است برای گرانترشدن بعضی ازمناطق تهران خدا به فریاد برسد (1260083) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۲-۰۵ ۱۲:۵۲:۵۶
عزيزم ترفند چيه اين علم هست علم ترفند نميشناسد -گراني ها علت اقتصادي دارد (1260119) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۲-۰۲-۰۵ ۱۲:۳۷:۰۷
خدا به انسان عقل داده است لطفا ژاپن را با ایران مقایسه کنید از نظر مقاوم سازی ساختمانها . (1260088) (alef-6)
 
الف
۱۳۹۲-۰۲-۰۵ ۱۲:۴۱:۰۳
خيلي خوب وقابل استفاده بود هركس بهره مند مي شود .مرسي الف . (1260096) (alef-10)
 
مهندس عمران
۱۳۹۲-۰۲-۰۵ ۱۳:۳۹:۵۷
وسعت ناحیه زلزله زده با انرژی آزاد شده ارتباط دارد.برای ایران یک زلزله7-8ریشتری شعاع400-600کیلومتر را بسته به کانون زلزله تحت تاثیر قرار میدهد.بنظر من وقتی خدای نکرده تهران زلزله بیاد هیچ نقطه ای در امان نیست. (1260193) (alef-10)
 
ا.ق
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۲-۰۵ ۱۳:۴۲:۱۵
باتوجه به گسل هاي مختلف درتهران أيا اگرگسلي فعال شودبقيه گسلهانيز فعال ميشوند ودرهمه مناطق زلزله مي أيد. (1260200) (alef-6)
 
نوید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۲-۰۵ ۱۳:۴۵:۳۹
تفاوتی بین مناطق وجود ندارد. اگر هر کدام از این گسل ها موجب زلزله شوند، اثر تخریبی یکسانی در کل تهران دارند.
وقتی زلزله ای مثل زلزله سراوان، تا شعاع 200 کیلومتریش تخریب می کنه، این زلزله ها هم می تونن برای کل تهران و توابعش مخرب باشن. (1260205) (alef-6)
 
Turkey
۱۳۹۲-۰۲-۰۵ ۱۶:۱۴:۳۹
این نقشه هایی که گذاشتین گسل هاش کجا بود؟!!! (1260409) (alef-10)
 
رفتگر شهرداری
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۲-۰۵ ۱۶:۵۴:۱۲
خدا نکند زلزله بیاید (1260478) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۲-۰۵ ۱۹:۳۵:۵۷
دراین کشور زلزله بیشتر خسارت وارد کرده یا گرانی ؟ (1260720) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۲-۰۵ ۱۹:۳۸:۴۵
ای کاش منبع نقشه هارو هم ذکر میکردین (1260722) (alef-10)
 
علی رضا
۱۳۹۲-۰۲-۰۵ ۲۱:۴۹:۵۷
سلام دوستان

من یکی از شاگردان پروفسور عکاشه هستم بهتره بدونید که تهران بروی آبرفت ( مخروط افکنه) ساخته شده واین نوع بستر از نظر مهندسی و سنگ شناسی کمترین مقاومت در برابر امواج برشی زلزله را دارد . شاید به همین دلیل باشد که ساختمانها در تهران فقط در اثر وزن خود فرو میریزند چه رسد به وقوع زلزله.
از آنجا که زمان وقوع زلزله در تهران به تعویق افتاده این مسئله مانند فشرده شدن بیشتر یک فنر میباشد و در لحظه آزاد سازی انرژی بیشتری را آزاد خواهد کرد ببخشید من دوست ندارم نگرانتون کنم ولی بدتر از همه بافت شهر تهران میباشد و به بیان دیگر تلفات اصلی در صورت بروز زلزله تهران ناشی از ریزش آوار نخواهد بود بلکه به سبب عدم رسیدگی به زخمی ها ، شیوع بیماری های فراگیر، آتش سوزی، نبود راه جهت رساندن امکانات و امداد . نبود آب سالم، نبود امنیت و نبود راه حل یا سامانه ای که بتوان اجساد میلیونها نفر را دفن کرد. و این مورد آخر خود به تنهایی کافیست تا فاجعه ای بزرگتر از وقوع زلزله را دامن بزند.
فقط باید گفت دعا کنیم که چنین نشود. (1260898) (alef-10)
 
فرامرز
۱۳۹۲-۰۲-۰۵ ۲۳:۴۱:۳۲
آیا اسلامشهرهم گسل داردو خرابی مثل تهران خواهد داشت؟ (1261076) (alef-10)