نظر منتشر شده
۱۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 279816
نامه سرگشاده صادق زیباکلام به روحانی
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۰ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۵۰
صادق زیباکلام استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در نامه ای سرگشاده خطاب به رئیس جمهور به سخنان اخیر وی در نشست قوه قضائیه واکنش نشان داد.

به گزارش خبرآنلاین، زیباکلام در این نامه که درباره لایحه جرم سیاسی است آورده است:

جناب آقای دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران شیدالله ارکانه

با سلام و آرزوی قبولی طاعات،پریروز در سخنرانی تان در همایش بزرگ قوه قضاییه بمناسبت هفته این قوه و در معیت روسای معزز دو قوه دیگرابراز امیدواری فرمودید که "ایکاش دردوران دولت یازدهم و با کمک دو قوه دیگرلایحه تعیین تکلیف "جرم سیاسی" سرانجام روشن شود."جناب آقای دکتر روحانی، ۳۶ سال است این آرزو تحقق پیدا نکرده و چندین ۳۶ سال دیگر هم که بگذرد تحقق نخواهد یافت.

شاید کمترموضوعی را بتوان یافت که دراین ۳۶ سال باندازه روشن نمودن تکلیف "جرم سیاسی" در خصوص آن تلاش شده بدون آنکه نتیجه ایی ببارآمده باشد. به کررات این موضوع توسط مسئولین رسانه ایی شده و مدتی هم برسر زبانها بوده و بعد هم بدون آنکه نتیجه ایی حاصل شود فراموش شده تا نوبتی دیگر. کمتر کسی هم این پرسش را مطرح کرده که اشکال کار کجاست و چرا "جرم سیاسی" تعریف نشده و تکلیف آن از منظرحقوقی و قضایی روشن نمی شود؟

در پاسخ می بایستی باستحضار برسانم که اساسا جرم،بزهکاری،خلاف یا خطایی بنام یا تحت عنوان "سیاسی" نه وجود دارد و نه قابل تعریف است.همچنانکه درهیچ جامعه دمکراتیک و قانون مداری ما هیچ شهروندی نداریم که به جرم و یا اتهام "سیاسی" در زندان بسربرد و یا بشکل دیگری مجازات شده باشد.درعین حال جوامع زیادی در گذشته و حال وجود داشته و دارند که انسان های زیادی در آنها بواسطه نارضایتی از و مخالفت با حکومت های شان مجازات شده و بعضا حتی اعدام شده اند.

نظام هایی که ناراضیان سیاسی شان را مجازات می کنند معمولا نمی پذیرند که آنها را بواسطه مخالفت با حکومت و بدلیل "اندیشه های سیاسی" شان از میان برداشته اند.نمی پذیرند که قربانیان بهاء افکار و اندیشه های سیاسی شان را پرداخته اند.بلکه اتهامات دیگری به آنها نسبت می دهند. اما"جرم" واقعی این قربانیان در حقیقت مخالفت،اعتراض وانتقاد ازحکومت های شان بوده.حکومت ها هرگزاعتراف نمی کنند که چون این فرد و یا این افراد مثل ما نمی اندیشیدند بنا براین مستوجب مجازات بوده اند. بلکه همواره ناراضیان و منتقدین شان را متهم به ارتکاب جرائم دیگری می کنند.

آیا در هند،ژاپن،نروژ،انگلستان،برزیل،آمریکا،پاکستان یا افغانستان هم متهمینی به اتهام "تبلیغ علیه نظام" یا "تشویش اذهان عمومی" محاکمه شده و محکومیت پیدا می کنند؟ آیا دراین جوامع هم "جرم سیاسی" را تعریف کرده اند و وجود دارد؟ البته دراین جوامع توهین و افتراء به مسئولین اقدامی مجرمانه و قابل پیگرد حقوقی می باشند.منتهی این دست اتهامات هم "جرم سیاسی" تعریف نمی شوند و شمول جرائم عمومی هستند.به بیان دیگر،توهین به رئیس جمهور یا نخست وزیر یک کشور دمکراتیک در همان دادگاه و مشمول همان قوانین و مقررات عام می شود که توهین به هرشهروند عادی دیگر آن کشور.

جناب آقای رئیس جمهور،صورت مسئله "جرم سیاسی"،نه چگونگی تعریف آن است و نه اینکه کدام قوه می بایستی آنرا تدوین و کدام قوه آنرا باجرا درآورد.پرسش اساسی آنست که آیا مسئولین حاضر به تحمل مخالفت با نظرات، دیدگاه ها و سیاست های شان هستند یا نه؟ اگردر ایران هم همچون جوامع دمکراتیک،اعتراض و انتقاد ازدیدگاه ها و سیاست های حکومت امکان پذیرشده و حکومت حاضر به تحمل مخالفت باشد، درآنصورت عملا مقوله ایی بنام "جرم سیاسی" بلاموضوع می شود.همچنانکه درهیچ جامعه دمکراتیکی ما پدیده ایی بنام "جرم سیاسی" نداریم.اگرهم بهردلیلی مسئولین در ایران تحمل نارضایتی و مخالفت با دیدگاه ها و تفکراتشان را نمی توانند داشته باشند، که در آنصورت چه اهمیتی دارد که ما "جرم سیاسی" را چگونه تعریف کنیم؟ وقتی مسئولین هروقت که اراده نمایند می توانند بسهولت و مثل آب خوردن مخالفین شان را از صحنه کنار بزنند.

ایام بکام باد

صادق زیباکلام

دهم تیرماه یکهزاروسیصدونودوچهار
 
کلمات کلیدی : صادق زیباکلام
 
یک هموطن
۱۳۹۴-۰۴-۱۰ ۱۳:۰۵:۳۱
آن وقت همین مخالفتی که استاد کردند اسمش چیست؟
در واقع دایره انتقاد محدود است، و لذا این دایره باید وسیع تر بشود.
منتقدات هم باید انتقاد کردن را یاد بگیرند.
در واقع موضوع دوطرفه ای است ولی شروعش سخت است و طرف شروع کننده هم معلوم نیست (3008564) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۰ ۱۳:۱۵:۵۶
صحبتی منطقی بود در اصل برای رد لایحه ی جرم سیاسی دولت. (3008584) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۰ ۱۳:۳۵:۵۸
مانند همیشه سخنانشان در راستای استیفای حقوق حقه مردم بود ممنونم (3008627) (alef-13)
 
داود
۱۳۹۴-۰۴-۱۰ ۱۳:۴۱:۰۱
زنده باشید دکتر . بهتون می بالیم آنهم در شرایطی که کسی جرات گفتن حقیقت را ندارد . افرین بر جسارت شما (3008644) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۰ ۱۳:۴۳:۴۴
دو كلمه حرف حساب (3008651) (alef-13)
 
بیژن جهانگیری
۱۳۹۴-۰۴-۱۰ ۱۳:۵۲:۴۴
یعنی میفرمائید اگر من یک حزب مخالف تاسیس کردم کسی کاری نداشته باشد.
و دو باره هر کی هر کی بشود؟ اصلن اگر شما مخالف کنترل هستید پس دولت
چکاره است. پس لفظ اداره کشور یعنی چه؟ در میان کشور هائی که اسم بردید
من پاکستان چند روز بوده ام. آنجا همه چیز با اجازه دولت است و بی اجازه نمیشود.
آمریکا یک موقع حزب کمونیست داشت که مخالف دولت بود. پدر اعضایش را در آوردند
تا آخر کار تعطیل شد. البته شما استاد هستید و چون قاعدتا درس هم میدهید بنده احترام میگذارم. جسارتا یک سوآل هم دارم : آن لقبی که به جناب آقای روحانی داده اید منظورم "شید الله ارکانه" است را لطفن معنی بفرمائید که من هم بفهمم. توی محلی که من کار میکنم هیچ کس نمیدانست یعنی چه؟ تازه
دو سه نفر از همکاران اصلن بلد نبودند آنرا بخوانند (به اطلاع میرسانم که مطالعه سایت الف در واقع قسمت اساسی کار اداری ما شده است) بهر حال آن دو سه نفر فقط میدانستند که سه تا لغت است که لغت دوم یعنی لغت بین یک و سه آن الله است. اگر حضرتعالی اهل شوخی باشید و سایت محترم الف هم بزرگوارانه اجازه انتشار این چند سطر را بدهند میخوهم بگویم که لغت سوم "ارکانه" یک جوری مثل "کاراته" است که گمان نکنم منظور حضرتعالی باشد. مرحمتن در این ماه مبارک بنده را دعا بفرمائید.
عمر حضرتعالی هم طولانی باد. (3008688) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۰ ۱۴:۰۳:۲۸
با سلام خدمت دکتر زیباکلام و تمامی زیبا اندیشان

احتمالا شما هم در مراجعه به ادارات شاهد برگه کاغذی بوده اید که چنین متنی بر آن خود نمایی میکند :

ماده 609قانون مجازات اسلامی؛ « هر کس با توجه به سمت به یکی از روسای سه قوه یا معاونان رئیس‌جمهور یا وزرا یا یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی یا نمایندگان مجلس خبرگان یا اعضای شورای نگهبان یا قضات یا اعضای دیوان محاسبات یا کارکنان وزارتخانه‌ها و موسسات و شرکت‌های دولتی و شهرداری‌ها در حال انجام وظیفه یا به سبب آن توهین نماید به 3 تا 6 ماه حبس و یا تا 74 ضربه شلاق و یا پنجاه هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی محکوم می‌شود.

چرا باید ارباب رجوع در ادارات به کارمند اداره توهین کند ؟ خصومت شخصی که قاعدتا در بین نیست ، نمیخواهیم بگوییم که ارباب رجوع از اشکال مبرا است اما کارمند هم از اشکال مبرا نیست. چرا اگر شخصی را با برخورد بد و غیر مسئولانه آنقدر زجر دادند که به حد انفجار رسید تازه باید تهدید شلاق را بالای سر خود ببیند ؟
چرا متقابلا مواد قانونی مرتبط با قصور و اهمال مامورین بر دیوار ادارات نصب نمیشود ؟
چرا این قانون را مجازات اسلامی مینامیم ؟ آیا در هر رابطه مبنی بر ارتباط بین قوی و ضعیف ، نمیتوان شاهد چنین منطقی بود ؟ به عبارت دیگر این قانون اقتدار است اما قانون اسلامی آن است که نبی مکرم اسلام در واپسین روزهای عمر گرامی شان از مردم خواستند اگر حقی بر گردن ایشان دارند یا ببخشند یا قصاص نمایند . (3008711) (alef-13)
 
م-ا-ش
۱۳۹۴-۰۴-۱۰ ۱۸:۲۹:۴۴
جناب اقای صادق زیبا کلام اول شما موضع خودتان را در هر نظامی چه لیبرال چه دمکرات چه اسلامی و چ... مشخص فرمایید بعد در رابطه با چگونگی برخورد هر نظام با خودتان و امثال خودتان واضع هست . شما قائل به اسلامید ؟ لیبرال می اندیشید ؟ کشور دمکرات می خواهید ؟ حکومت شاهنشاهی چطوره ؟ مخالف کدام گزینه اید ؟ همه اینها قانون وضع شده دارند (3009324) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۰ ۱۸:۳۹:۲۸
وقتی مسئولین هروقت که اراده نمایند می توانند بسهولت و مثل آب خوردن مخالفین شان را از صحنه کنار بزنند. (3009342) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۰ ۲۰:۱۸:۰۳
حقا كه حق ميگي (3009504) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۱۰ ۲۱:۰۷:۵۷
احسنت (3009570) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.