نظر منتشر شده
۲۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 330917
گره‌های اقتصادی ما؟
الهه فابریکی اورنگ، 21 بهمن 94
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۲۸
خیلی پیش‌تر از زمان کنونی، ارتباطات میان جوامع، مردم دنیا را وارد دهکده ای جهانی متشکل از کلیه‌ی بخش‌ها و کانال‌های مرتبط به هم نموده است. در تقسیم بندی‌های درجه ای، زیر مجموعه‌های توسعه یافتگی کشورها و مردم دنیا از اصلی‌ترین دلایل مراودات و در کنار هم قرارگرفتن آن‌هاست. منفعت طلبی چه در حوزه‌ی جامعه و چه در حوزه فرد، عامل مهم دستیابی به پیشرفت می‌باشد.

بسته به اینکه تفکرحاکم در جامعه ای فرد گرایانه بوده و یا جامعه گرا، اصول رفتاری کشورها و نظام فرهنگ انها شکل پیدا می‌کند. برخی کشورها از موقعیت جغرافیایی امنی برای پیشبرد اهداف خود بهره می‌برند به این دلیل که امنیت ملی آن‌ها به سختی در موضع تهدید قرار می‌گیرد ولی اکثریت مشمول این بهره مندی نمی‌شوند. از بعد قوانین، سیاست‌های مختلف در هر کشوری و با دورنمای تحقق اهداف مشخصی تدوین و اعمال می‌شود. حتی با فرض وجود بهترین سیاست‌های اقتصادی، مهم‌ترین اصلی که در عملکرد، مطلوبیت بالایی را می‌طلبد، نحوه و چگونگی فرایند اجرای آن‌ها می‌باشد.

اسناد بالادستی یعنی قوانین و سیاست‌ها در بالاترین پله‌ی هر کشور قرار می‌گیرند و نتیجه‌ی عملکرد حاصل از آن‌هاست که کشوری را در ردیف‌های مشخص توسعه یافتگی و کمتر قرار می‌دهد. مجریان قوانین از سطوح مدیریت شروع و به پایین‌ترین فرد مؤثر در چرخه جامعه می‌رسد. مدیران بخشهای دولتیوخصوصی، کارمندان، دانشگاهیان، مردم، نظام آموزش و پرورش و دوباره آموزش و پرورش و ... همین طور تا آخر که باز برمی گردیم به پله‌های بالا و مدیران و ... همه‌ی این‌ها زنجیره‌ی ارتباطی غیر قابل چشم پوشی ای دارند که جامعه‌ی ما و حتی همه‌ی جوامع دنیا را شکل داده‌اند. اهمیت بحث نگرش‌ها، دیدها و تمامی افکاری که افراد جامعه با آن بزرگ می‌شوند و با آن شخصیت‌هایشان شکل می‌گیرند، همه و همه در سطح فرهنگ جامعه طبقه بندی و قرار می‌گیرند. در این میان، ژاپن، کشوری که در جهان سردمدار فرهنگ معرفی می‌شود، در سیاستگذاری ها، قبل از اعمال هر گونه سیاست اقتصادی، در ابتدای مسئله، توجه ویژه به بعد فرهنگی جامعه‌اش را اولویت قرار داده است.

از اینرو که نظام آموزش و پرورش خود را بنا بر تربیت انسان‌هایی با اخلاق، با وجدان کاری بالا و منظم، گذاشته است. چرا که معتقد است در آینده ای نزدیک همین گروه به لحاظ سنی کوچک آینده‌ی کشورش را رقم خواهند زد. البته این به معنی این نیست که در چنینکشوری، ۱۰۰% افراد جامعه مبرا از خطا باشند، بلکه کلیت بحث اولویت دهی به مسائل رفتاری افراد در جامعه است. به خود که بر گردیم و به جامعه‌ی خودمان، با نگاهی سر انگشتی، می‌توان دید که چنانچه همه‌ی ما در هر جایگاهی که قرار می‌گیریم تعهد و وجدان کاری را اگر اصل قرار دهیم، رعایت نظم ابتدائا از سوی خودمان و سپس متقابلاً به همراه عوامل مؤثر دیگر، حاصلش پیشرفت جامعه و البته در گروی اجرای درست و صحیح سیاست‌ها خواهد بود حتی اگر در جایگاه دولتی و حکومتی خاصی نباشیم به عنوان فرد در جامعه، زنجیره وار به همدیگر وصل خواهیم شد.

وقتی قانونی برای تصویب و سپس اجرا، ابلاغ می‌گردد دیگر این عاملان و مجریان هستند که از رده‌های بالا گرفته تا سطوح پایین و در نهایت مردم عادی، مسئول تحقق اهداف آن و عملکرد نهایی آن می‌باشند. درست فکر کردن و انتخاب روشی صحیح برای زندگی همراه با اهمیت دادن به آرامش وجود، در نظر داشتن پیشرفت نه به بهای له کردن همدیگر و انجام درست کارها و ... (حتی در خانواده که متاسفانه گاها و اکثراً به عنوان آخرین طبقه در رنکینگ توسعه، کمرنگ جلوه می‌کند)، مهم‌ترین ارکان توسعه‌ی کشورها را شکل می‌دهند. اگر بگوییم تنها قوانین اثر قویتری دارند ناداوری کرده‌ایم چراکه کشوری مانند گرجستان که کتاب قانون آن‌ها تنها دو بند دارد به لحاظ کیفیت و توسعه یافتگی در مقایسه بالاتر از کشورهای در حال توسعه قرار می‌گیرد. مثال عینی دیگر مربوط به جامعه خودمان و آنچه که بی ربط به موضوع نیست، مسئله ای تحت عنوان تورم کلامی و ذهنی در جامعه است که البته در تئوری‌های اقتصادی عنوان انتظارات عقلایی و تطبیقی تورم را داریم که انها هم درجایگاههایی متأثر از تصمیم گیری‌های فردی خواهند بود.

برای نمونه، گاهی در جامعه به بیان نقل قول‌ها، کاسبان و پیشه وران انتظارات تورمی و ذهنی افراد را در گیر افزایش کرده و سایر مردم نیز خود در جایگاه‌های شغلی بر اساس همین نقل قول‌های چرخشی که در مواردی اساس و ریشه‌ی قانونی و روندی نداشته‌اند، افزایش سطح عمومی قیمت کالاها و خدمات تحت تسلط خود را سبب می‌شوند. مثال دیگر بحث فرارهای مالیاتی که بی ارتباط با ریشه‌های اجتماعی و فرهنگی افراد جامعه در هر جایگاهی نیست و... همه‌ی این‌ها تنها نمونه‌ی کوچکی از گره‌هایی است که نه تنها اقتصاد ما را درگیر خود کرده‌اند بلکه اقتصاد را هم مهم‌ترین عامل این مشکلات فرهنگی و اجتماعی معرفی می‌کند. در نتیجه گیری باید گفت، مهم‌ترین عاملی که سطح هر جامعه ای را در اجرای سیاست‌ها و قوانین اش مشکل می‌نماید، همین نظام رفتاری است. پنهان نماند که چون تمامی تئوری‌های اقتصادی با همه‌ی جمع و تفریق‌های قانونی‌شان و ... بر اساس فرضیاتی از جمله رفتار عقلایی انسان‌ها شکل گرفته و می‌گیرند پس این برداشت منطقی به نظر می‌رسد که نتایج بهینه نیز چه در طبقه‌ی موثران در امر سیاستگذاری و چه در مقام اجرا، در گرو رفتار گروه‌های مختلف جامعه خواهد بود.
 
۱۳۹۴-۱۱-۲۱ ۱۵:۴۳:۱۲
حالا ثابت شده که همه ثباتی که الان در وضعیت اقتصادی داریم، نتیجه همین ژنو و بعد برجام بوده و همین حالا اگر یک روز تحریم ادامه می‌یافت، از این هم وضع بدتر بود، تحت قرار داد ژنو:

۱- ماهیانه ۷۰۰ میلیون دلار به حساب ایران، بدون نظارت برای خرج، واریز شد

۲- با ایجاد یک حساب دلاری، ایران میتوانست به هر ندازه دارو و غذا وارد کند( حداقل ۱۸ میلیارد دلار یعنی‌ ۱.۵ میلیارد ماهیانه)

تا اینجا شد سالیانه ۲۸ میلیارد دلار

۳- کلیه پولهای نفتی‌ که ایران در چین داشت، اجازه داشت در ایران سرمایه گذاری بشه(۲۲ میلیارد دلار) از همین ناحیه تحت عنوان فایناس چینی‌، نیازهای صنعت نفت براورد میشد

۴- هر سال دولت تا ۱۸ درصد از حساب ذخیره ارزی برای اداره کشور استفاده میکنه

۵- صادر کننده‌های ایرانی‌ میتوانستند با حواله ، همه نیاز‌های وارداتی‌ را تامین کنند

یعنی‌ ۸۰ میلیارد مصارف ارزی در سال...تازه این مواردی است که رسانه‌ یی شده و حالا پشت درهای بسته بماند....... بله برجام خیلی‌ تاثیر داشت

ولی‌ حالا، تحریم نیست، ولی‌ صادرات نفت و غیر نفت، رسیده به ۵۰ میلیارد دلار... اگر ایران به خواهد رونق در حد ۵ درصد رشد سالانه داشته باشد، حداقل نیاز ارزی ایران به ۱۲۰ میلیارد دلار میرسه.... امکان ندارد... پس چند سال آینده همین بودجه نفت در برابر غذا، ادامه می‌یابد، و با هزینه‌های زیاد مملکت، هیچ گشایشی متصور نیست، ولی‌ فقط میتوان همین وضع را ادامه داد... این همه چیزی بود که آنها میخواهند (3536060) (alef-11)
 
ایرانی
۱۳۹۴-۱۱-۲۱ ۱۷:۰۵:۳۱
به نظر من گره اقتصادی ما فساد است تا فساد برطرف نشود مشکلات حل نمی شود (3536260) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۲۳ ۲۱:۵۹:۲۰
انشا ا... کسانی باشند که با اجرای صحیح قانون ریشه فساد را در بیارن .آمین (3540388) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۲۱ ۱۷:۲۰:۵۱
آقا تا زمانی که نرخ ارز دونرخی است ما پیشرفت نمیکنیم
نرخ دونرخی ارز رانت و فساد به همراه داره
سرمایه گذار خارجی نمیتونه تو این شرایط درست تصمیم بگیره (3536291) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۲۲ ۰۲:۳۲:۴۰
اره کلا اقتصاد خیلی رونق داشت مثلا همه شدن بساز بندازی تو این تهران همه پول در میاوردن همه یک شبه به همه جا رسیدن ولی دست اخر شهرستانی ها لجام گسیخته به تهران امدن برای کار شهرستان ها خالی از سکنه شد خانه ها قد کشید اخلاق صفر خانه و ها و باغ های تهران شد اپارتمان و برج هوا خفه شد این اخر و عاقبت مدل تمرکز داشتن و رونق در تهران بود امال و ارزوهای شهرستانی ها هم امدن به تهران اینجوری رونق درست کردن اما برادر من رونق با تولید به وجود میاد نه رانت و دلالی (3537121) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۲۱ ۱۵:۴۹:۱۱
وقتی قراردادهای داخلی و خارجی، درآمدها، استخدام‌ها، هزینه‌ها و... همه و همه محرمانه باشد دیگر نباید از مردم انتظاری داشت. گویا اعلام آگهی استخدام وزارتخانه‌ها هم سوری و برای دریافت وجه 50 هزار تومان است! این خطرناک است که دولتمردان چنین شیوه‌ای را در پیش گرفته‌اند. من سؤال می‌کنم اگر این نحوه مدیریت یعنی محرمانه بودن همه چیز در دولت قبلی وجود داشت با او چه می‌کردند؟ (3536077) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۲۱ ۱۵:۴۹:۵۶
گره پولی ما تا وقتی نفت هست قابل حل نیست ما به بخور و بخواب عادت کرده ایم با این فرهنگ نمی شود محصولی را در یک کشور تحریم شده تولید کرد که قیمت تمام شده کمتر از تولیدات دیگر کشور ها داشته باشد
نمونه اش را در سیب و پرتقال و هواپیما و خودرو می بینید ژاپنی ها با کار و تلاش و ساعت کاری بالای 80-90 ساعت در هفته شده اند ژاپن نه مثل ایران با میانگین 1-2 ساعت کار در روز و یک سیاست قهر کرده با خیلی کشور های سرمایه دار
نمونه اش کردستان عراق است که تا قیمت نفت افت کرد فهمید در دنیا چه خبر است و گوجه و نان را نیز باید از خارج وارد کند (3536081) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۲۱ ۱۵:۴۹:۵۷
ممنون تحلیل خوبی بود (3536082) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۲۱ ۱۵:۵۰:۳۴
یک راننده تریلی‌ام و و ساکن بندرعباس هستم. نفتی که ما به این زحمت به دست می‌آوریم و با قیمت ارزان می‌فروشیم صرف واردات اجناس بنجل می‌شود. واردات چوب ام‌دی‌اف در این منطقه بیداد می‌کند. ام‌دی‌اف با زباله تولید می‌شود در واقع ما نفت می‌فروشیم و زباله و سنگ‌پا و برنج و تخمه آفتابگردان وارد می‌کنیم! من اینجا دارم این را می‌بینم. (3536084) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۲۱ ۱۶:۵۳:۲۹
مدیران رانتی و دولتی گردن کلفت نه می بینند و نه می خواهند که ببینند ! (3536235) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۲۲ ۰۶:۱۰:۰۷
خدا خیرت بدهد که خبررسانی کردی بیشتر کامنت بذار (3537185) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۲۲ ۱۰:۲۷:۲۰
من طرفدار روحانی ام.اما متاسفانه انظباط اقتصادی ندارد.فقط خاتمی در این راه موفق بود (3537430) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۲۱ ۱۵:۵۰:۵۸
برچسب سوسیالیستی زدن به منتقدین لیبرالیسم اقتصادی از سوی دولتی‌ها، فاصله داشتن بیش از حد نوع زندگی آنها با مردم جامعه را نشان می‌دهد. همه باید بابت خرابکاری‌های مدیران شکم سیر و اشراف‌زادگان در اقتصاد کشور نگران باشیم. (3536085) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۲۱ ۱۵:۵۱:۱۸
خواهش می‌کنم این‌قدر به شعور ملت توهین نکنند. در دولت قبلی با تبانی برخی از صاحبان سرمایه تورم به 40 درصد رسید. من کارگر یک کارخانه هستم آن موقع با 100 درصد توان تولید می‌کردیم ولی در این دولت به لطف برجام با 30 درصد توان تولید می‌کنیم. این چه برجامی بود؟! (3536089) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۲۱ ۱۷:۲۲:۴۳
با 100 درصد توان تولید میکردید تورم 45 درصدی داشتید نرخ رشد 6/8-؟؟؟؟؟؟؟؟ (3536298) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۲۱ ۱۹:۱۲:۰۵
شما ضرر کردی دلیل نمیشه که برجام بد باشه ! عمو این وضعیت شما دوساله به وجود نیامنده نتیجه 8 سال دولت قبل ! نتییجه برجام تازه 2سال دیگه مشخص میشه ! (3536524) (alef-11)
 
سید
۱۳۹۴-۱۱-۲۲ ۰۰:۰۱:۰۵
گره اقتصادی ما در ساختار وقوانین نشات گرفته از اقتصاد دولتی آنهم از نوع انحصاری اش وتقلید از اجانب می باشد . پس از بیش از دوسال ، معلوم شد این دولت هم هیچ برنامه تحولی ندارد وظاهرا درقاعده چاقو دسته خود را نمی بردتردیدی نیست . (3536947) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۲۲ ۱۰:۰۳:۵۷
گره اقتصاد رانت در مملکت، چرا عده ای مالیات نمیدهند ؟ (3537397) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۲۲ ۱۰:۲۵:۰۷
شوهر دختر خاله من بازنشسته بانک ...است.ایشون سالی پارسال و امسال۴۰۰میلیون وام۴٪گرفته و میگه حلاله و من راهشو بلدم.ایشون نماز شبش هم ترک نمیشه
واقعیت اینه که لاییک و مسلمون نداره کلا فساد بیداد میکنه چون اقتصاد دولتی و آزاد فاسدی داریم.چون هیچکس لازم نیست جواب بده (3537425) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۲۲ ۱۱:۰۶:۳۵
گره اقتصاد = رانت (3537530) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۲۲ ۱۴:۲۳:۲۵
پاسخ خیلی از نظر دهنددگان محترم اینه که خب خیلی از این مسائلی که همه مطرح می کنید و حتی فساد اقتصادی -رانت و ... هر چیز دیگر که ما همه ازش آسیب می بینیم اکثرشون به فرهنگ جلمعه ما و نحوه ی تفکراتمون ربط پیدا می کنه یعنی ما همه با. خواسته هامون و با اعمالمون در هر موقعیتی هممون . همه ی ایران ..... (3538024) (alef-11)
 
سادات
۱۳۹۴-۱۱-۲۸ ۱۴:۵۹:۳۱
گره اقتصاد در ایران این موارد وهر وقت بصورت عملی انجام شد مردم ایران روی اسایش و امید را خواهند دید 1 رانت و رانت خواری 2 احترام به قانون واجرای ان صددرصد برای همه ایران 3 فساد اداری 4 اعدام تمام کسانی که در دولت دزد ند و نابود کنند بیت المال کشورند 5 گرفتن خاوری ها و اعدام انها (3550497) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.