نظر منتشر شده
۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 202883
پول یارانه از کجا تامین می‌شد؟ + جدول
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲ آبان ۱۳۹۲ ساعت ۲۰:۴۸
پرداخت ۱۰۹ هزار میلیاردتومان یارانه نقدی طی ۳۳ ماه گذشته از محل افزایش قیمت حامل های انرژی و استقراض دولتی تامین شده است.

به گزارش خبرآنلاین، بحث چگونگی تامین یارانه‌های نقدی از سوی دولت دهم حواشی زیادی به دنبال داشته است. محمدرضا فرزین معاون سابق وزیر اقتصاد و دارایی و رئیس سازمان هدفمندی یارانه ها تاکید کرده است که تاپایان سال ۹۱ تامین منابع از محل افزایش قیمت حامل های انرژی و درچارچوب مصوبات بودجه صورت گرفته و هیچ استقراضی در این مورد صورت نگرفته است.

همزمان با انتشار این سخنان مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در گزارشی به بررسی وضعیت مالی دولت طی سال‌های اخیر پرداخته و از جمله در جدولی منابع و مصارف قانون هدفمندی را بررسی کرده است. هرچند این جدول دوره زمانی بین آذرماه سال ۸۹ تا پایان شهریورماه سال ۹۱ را مورد بررسی قرارداده است ولی باید گفت تنها جدول مدون منتشر شده در مورد قانون هدفمندی یارانه ها است.

متاسفانه دولت دهم از آذر ماه سال ۹۰ از ارایه اطلاعات مربوط به منابع و مصارف بودجه را متوقف کرده است و در عمل حتی بانک مرکزی نیز امکان انتشار اطلاعات مربوط به منابع و مصارف بودجه را پیدا نکرده است. البته در همین گزارش مرکز پژوهش‌ها به آشفتگی بیش از اندازه و بی‌انضباطی مالی دولت دهم تاکید شده است، مشکلی که به طور حتم دولت یازدهم را برای ساماندهی سیاست‌های پولی، مالی با چالش جدی مواجه می‌کند.

این آشفتگی در اولین گام خود را در سردرگمی مسئولان دولت یازدهم برای تامین هزینه یارانه نقدی نمود پیدا کرد. براساس جدول منتشر شده از سوی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی نشان می‌دهد میزان یارانه نقدی پرداخت شده طی آذر سال ۸۹ تا پایان شهریور سال ۹۱ معادل ۹۶.۳ هزار میلیارد تومان بوده است در حالی که کل منابع حاصل از افزایش قیمت حامل‌های انرژی رقمی معادل ۴۵.۲ هزار میلیارد تومان را نشان می‌دهد، یعنی در دوره مورد اشاره در عمل بیش از ۲۴.۱ هزار میلیارد تومان از یارانه نقدی پرداختی از محل ردیف‌های بودجه عمومی تامین شده است.

منابع و مصارف هدفمندی یارانه‌ها
در این جدول برداشت از منابع بودجه به دو بخش تقسیم شده است. رقمی معادل ۱۸.۲ هزار میلیارد تومان که از ردیف‌های یارانه ای بودجه تامین شده است و برداشت رقمی معادل ۵.۹۶ هزار میلیارد تومان که در سه ماهه پایانی سال ۸۹ تا پایان سال ۱۳۹۰ به صورت علی الحساب از خزانه برداشت شده است، یعنی استقراض.

البته در این جدول به استقراض ۸ هزار میلیارد تومانی دیگری از بانک مرکزی اشاره شده است که در ادامه تنها به بازپرداخت حدود ۱.۸ هزار میلیارد تومان آن خبرداده شده است.

نکته قابل تامل دیگر آنکه براساس جدول فوق طی دوره مورد اشاره یعنی زمستان ۸۹ تا پایان تابستان سال ۹۱ در عمل منابع تجهیز شده برای هدفمندی یارانه‌ها رقمی معادل ۸۱.۱ هزار میلیارد تومان بوده است ولی کلیه مصارف با احتساب بازپرداخت برخی از منابع به بانک مرکزی و علی‌الحساب خزانه در نهایت رقمی معادل ۷۵.۶ هزار میلیارد تومان را نشان می‌دهد، یعنی بلاتکلیف بودن رقمی معادل ۵.۵ هزار میلیارد تومان از منابع تجهیز شده در این دوره.

یکی از نکات دیگری که در این جدول قابل تامل است میزان منابعی است که به عنوان یارانه به بخش تولید اختصاص پیدا کرده است، بنا بر پیش‌بینی صورت گرفته در قانون بیش از ۳۰ درصد از منابع حاصل از هدفمندی قیمت حامل‌های انرژی باید به بخش تولید تعلق پیدا کند، کل منابع تخصیص پیدا کرده در ۲۱ ماهه نخست اجرای این قانون به بخش تولید ۲.۲ هزار میلیارد تومان بوده است، این رقم معادل ۳ درصد کل منابع تجهیز شده برای قانون هدفمندی یارانه‌ها بوده است یعنی یک دهم پیش بینی قانون.

با احتساب پرداخت ماهانه ۳.۳ هزار میلیارد تومان یارانه نقدی در دوره ۳۳ ماهه‌ای که از اجرای این قانون پشت سرگذاشته شده دولت بالغ بر ۱۰۹ هزار میلیارد تومان یارانه نقدی پرداخته است. البته بر مبنای ارقام اعلام شده از سوی محمدباقر نوبخت معاون اقتصادی رئیس جمهور که میزان کل یارانه ماهانه را ۳.۵ هزار میلیارد تومان اعلام کرده بود کل بودجه هدفمندی تا پایان شهریور سال ۹۲ ( یعنی یک سال بعد از ارقام مندرج در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس) رقمی معادل ۱۱۶ هزار میلیارد تومان خواهد بود، با احتساب سهم ۳ درصدی بخش تولید که در گزارش برآورد شده است در عمل کل سهم بخش تولید در صورت تخصیص واقعی ۳.۱ هزار میلیارد تومان خواهد بود در حالی که براساس قانون باید بالغ بر ۳۱ هزار میلیارد تومان به بخش تولید یارانه داده می‌شد، سهم بخش تولید در بهترین حالت ۹۰ درصد از میزان پیش بینی شده در قانون کمتر بوده است.

حال اگر محمدرضا فرزین معتقد است که تامین منابع هدفمندی بدون استقراض صورت گرفته باید گفت دولت قانون را به طور کامل اجرا نکرده است و برای آنکه از وعده مربوط به پرداخت یارنه ۴۵ هزار تومانی عقب‌نشینی نکند مجبور به حذف یارانه بخش تولید شده است، البته در توجیه این اقدام نیز به تفسیر قانون متوصل شده و عنوان می‌کند که یارانه بخش تولید باید به صورت غیرمستقیم و مشوق‌هایی مانند معافیت‌های خاص پرداخت می‌شده است.
جدول منابع مصرفی یارانه‌ها
به هر شکل به رغم اعلام نظر مرکز پژوهش‌های مجلس در مورد بخشی از دوره اجرای قانون هدفمندی هنوز نحوه تامین منابع قانون هدفمندی در یک سال گذشته (از تابستان سال ۹۱ تا تابستان ۹۲ ) در پرده‌ای از ابهام قرار دارد و حتی منابعی که اشاره شده از محل ردیف‌های بودجه تامین شده مشخص نیست با توجه به کسری بودجه دولت با عدم تخصیص بودجه عمرانی تامین شده و یا محل دیگری مانند استقراض از منابع بانک‌ها در تامین آن استفاده شده است.
 
ایرانی
۱۳۹۲-۰۸-۰۲ ۲۲:۳۲:۴۲
با سلام

در هنگام اغاز هدفمندی رایانه ها درآمد دولت از این محل ( افزایش قیمت بنزین , گاز , نفت , برق و....) آنقدر زیاد بود که علاوه بر پرداختی به مردم مقرر گردید بخشی از آن به حمل و نقل و تولید کننده ها و... اختصاص یابد و باقی آن در خزانه دولت ریخته شود.مثل اینکه بازم سوراخی در خزانه توسط اختلاس گران ایجاد شده و خبر از استقراض از بانک مرکزی و... هست.حنای شما دیگر برای این مردم رنگی ندارد. (1737638) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۰۲ ۲۳:۱۴:۳۴
از هرجا تامین میشد ، میشد.شماها که همونم توان ندارید تامین کنید.جالبه تامین منابع یارانه توسط دولتی بود که بهش صدتا انگ اختلاص و عدم توان مدیریت رو زدن و حالا مدیران باکفایت و پاک توان تامین یارانه و ادامه مسکن مهر رو ندارن! (1737661) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۰۲ ۲۳:۲۱:۴۳
با سلام و ادب


لطفا قيمت ها را به سابق برگردانين. يارانه هم نميخواد بديد (1737670) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۸-۰۳ ۰۰:۱۱:۰۸
معنی هدفمندی رو هم دیدیم.یارانه یک هزینه اضافی به دولت و ملت تحمیل کرد.هدفمند نشد هیچ غیر هدفمند هم ش.اینها اثرات مدیریت یک بی سواد تو کشور بود. (1737746) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۲-۰۸-۰۳ ۰۲:۰۳:۴۵
برای اینجانب سوآلی مطرح است وازسایت وزین الف درخواست دارم که کامنت را درج نمایند شاید کسی پاسخ دهد وبنده از اشتباهم برگردم.قبل از حذف سوبسیدها دولت بابت اقلامی مانند بخش انرژی(بنزین ونفت وگاز وگازوییل و....) و نان وقندوشکروآب وبرق و... مبالغی به نام سوبسید هزینه می کرد بعداز حذف سوبسیدها این مبالغ درخزانه ی دولت باقی مانده وازمحل آن قسمتی را به نام یارانه ونقدی به مردم پرداخت می کنند.سوآل اینجاست که آیا مبلغ پرداختی به مردم بیشتر از آن مبلغی است که به دلیل حذف سوبسید ها درنزد دولت باقی مانده است؟؟؟ اگرچنین است مگر کار به این بزرگی کارشناسی نشده صورت گرفته وچرا؟؟؟!!! درغیر اینصورت چگونه است که مجلس ودولت وافرادی مشکلات عظیم اقتصادی وتورم لگام گسیخته وکسری هنگفت بودجه و...را ناشی از اجرای هدفمندی یارانه ها وصحیح تر ناشی از پرداخت مبلغی ناچیز که حتی با آن نمی شود دو قبض آب وبرق را پرداخت نمود می دانند ؟؟؟!!! به راستی چه شده است که تمامی مشکلات ناشی از پرداخت این 45500تومان است؟؟؟!!! اما راهکار حل این گرفتاری بزرگ بسیار ساده است دولت مانند سابق عمل کند نرخ ها را به حالت قبل برگرداند وبازهم سوبسید راپرداخت نماید . (1737816) (alef-10)
 
ت - حقیقی
۱۳۹۲-۰۸-۰۳ ۰۷:۲۵:۰۶
مدت مدیدیست که میخواهید رایانه ها رو از دست غاصبان و تماحان خارج کنید تا قشر ضعیف که استحقاق انرا دارند تعلق گیرد . اگر واقعآ صادقید اول حسابان بنکی رو بدونه اینکه صاحبانشان مطلع شوند برسی کنید تا مشخص شود .
دوم کلیه مالکان کار خانجات و زمین خواران .
سوم کسانیکه حقوق باز نشستگی زیاد میگیرند و بازهم از طریق شرکت و درآمد های کلان .
چهارم کلیه صاحب منصبان رده بالا از هر قشر و مسندی .
پنجم کلیه روحانیون محترم که راضی هم میباشند که ضعفاء وضع بهتری پیدا کنند .
اگر جسارت وجدان معرفت ایمان صداقت ..........و خوشنودی خدا باشه چنین کنید.
اگر چنین شد درود به شرف آنکس که رحم و عطوفت در نهادش هست و برای خود شیرینی و منصب بهتر تزویر نمیکند . (1737853) (alef-10)
 
بینام
۱۳۹۲-۰۸-۰۳ ۰۷:۵۴:۲۶
سوالاتی که اینجا مطرح میشه
1- چرا در زمان دولت قبل کسی این موضوع رو پیگیری نمیکرد؟
2- چرا مجریان این سیاست اقتصادی به دلیل خیانت در امانت محاکمه نمیشوند؟ (1737860) (alef-10)