نظر منتشر شده
۲۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 314186
ماهی‌گیری با برق در جنوب ایران
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۴ ساعت ۰۸:۵۵
ماهیگیری با برق در ابعاد گسترده، بلای تازه‌ای است که به جان حیات وحش و محیط زیست خوزستان افتاده است.

سیدباقر موسوی در گفتگو با خبرنگار مهر می‌گوید شیوه صیادی ماهی ها با استفاده از برق از زمان جنگ تاکنون رایج بوده اما از آن‌جا که بسیار ساده انجام می‌شود سال به سال شیوع بیشتری پیدا کرده است.

به گفته این محیط‌بان سابق منطقه میشداغ در استان خوزستان، سیم برق را بر سر چوبی می‌بندند که به آن توری وصل است. بعد این چوب را به آب می‌زنند و تا ۳۰۰ ولت برق می‌توانند تولید کنند که همه موجودات زنده آب را تا شعاع چند متری از میان می‌برد.

موسوی با بیان اینکه این شیوه ماهیگیری تلفات انسانی هم داشته است، می‌گوید: برق کوچک و بزرگ نمی‌شناسد. ماهی و حیوان در حال انقراض و آدم هم نمی‌شناسد. حتی ماهی صد کیلویی هم با این روش گرفته‌اند و گراز و گاومیش هم با برق تلف شده است. آدم هم که کرات کشته شده است.

لاک‌پشت فراتی، که یک گونه در حال انقراض ایران است و تنها در آب‌های کم عمق خوزستان مثل تالاب‌ها و رودخانه‌های کم‌عمق یافت می‌شود، یکی از گونه‌هایی است که قربانی این شیوه غیرانسانی ماهی‌گیری شده است. موسوی معتقد است با توجه به اینکه با این وضعیت لاک‌پشت در آب نمی‌تواند برود از این روش آسیب بسیار دیده است و تعداد آن هم بسیار کم شده است.

موسوی از حجم انبوه این شیوه ماهیگیری در خوزستان انتقاد می‌کند و می‌گوید: در تمامی آب‌های خوزستان، از نهر و تالاب بگیرید تا رودخانه‌های اصلی همه جا می‌توانید این شیوه ماهی‌گیری را ببینید. به ویژه در رودخانه دز که از وسط پارک ملی دز می‌گذرد می‌توانید ببینید که هر ساعت این کار انجام می‌شود. حتی در خود شهر اهواز و از رودخانه کارون هم با این روش ماهی می‌گیرند.

علاوه بر لاک‌پشت‌های فراتی، شنگ (سگ آبی) گونه دیگری است که از این روش آسیب دیده و حتی تجارت هم می‌شود. به گفته موسوی این حیوان برای فروش پوستش از مرزهای شمال غربی به ترکیه قاچاق می‌شود. چنگر نوک قرمز هم از پرندگانی است با این شیوه صید می‌شود و برای مصرف گوشتش به فروش می‌رسد اما با در نظر داشتن این موضوع که این جانداران در اثر برق گرفتگی می‌میرند شبهاتی در خصوص حلال و مجاز بودن گوشت جاندارانی که با این شیوه صید شده‌اند هم مطرح است.

این محیط‌بان پیشین درباره برخورد قانونی با این نوع صید غیرقانونی می‌گوید: به جرأت می‌ توان گفت اگر با این‌ها برخورد قانونی شده بود عده آن‌ها این‌طور زیاد نمی‌شد. در دل این‌ها ترسی می‌افتاد و تعدادشان کم می‌شد. اما الان در خود کارون و در شهر اهواز هم این اتفاق می‌افتد و به بهانه کمبود نیرو و بودجه هیچ برخوردی با آن‌ها نمی‌شود در حالی که با کمک گرفتن از نیروی انتظامی و حتی نیروهای امنیتی می‌شد به سادگی جلوی این رفتار را گرفت.

با وجود این، زیستمندانی که در اثر برق‌گرفتگی تلف می‌شوند تنها آسیب دیدگان این روش صید نیستند. هرچند که هنوز اطلاعات مشخصی از اینکه گوشت ماهی یا پرندگانی که به این شیوه صید می‌شوند چه زیان‌هایی به انسان می‌رسانند اما به گفته افراد محلی گوشت این ماهی‌ها به وضوح طعمی متفاوت با ماهی‌هایی دارند که به طور عادی صید شده‌اند. نکته آنجاست که چون این ماهی‌ها هیچ مشخصه متفاوت دیگری ندارند خریداران راهی برای تشخیص اینکه ماهی خریداری شده به چه روشی صید شده ندارند و تنها زمانی پی به این موضوع می‌برند که طعم متفاوت گوشت ماهی را زیر دندان مزه کرده باشند.

 
کلمات کلیدی : ماهی، ماهیگیری
 
۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۱۰:۲۹:۰۶
شبهه چیه؟! والا تو مدرسه به ما میخواستن ثابت کنن خارجیا کافرن میگفتن در کشور خارج با برق گاو و شتر و ماهی میکشن، ولی اسلام دین عطوفت و مهربانیه و این نوع کشتن و حرام کرده، ماهی حتما باید روی خشکی بیوفته تا بمره
گاو اینا هم حتما باس ذبح بشن
به نظر من چون یه عده از مسولان ..... برن مقابله کنن میگن شبهه داره در حلال و حرام بودن، وگرنه این طرز کشتن قطعا گوشت رو حرام میکنه (3358960) (alef-11)
 
شفق
۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۱۰:۵۰:۱۵
این شیوه ماهی گیری اصلا جدید نیست.سال هاست این رویه در جای جای میهن اعمال می شود. (3359015) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۱۲:۲۰:۰۶
تکنولوژی به کمک مردم می یاد جانم . (3359261) (alef-11)
 
بنده خدا
۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۱۳:۱۱:۲۰
ماهی هایی که درمیدان الکتریکی قرار میگیرند چنانچه صید نشوند نیز عقیم میشوند و قدرت تولید مثل را از دست می دهند (3359369) (alef-11)
 
مصطفی
۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۱۳:۴۴:۲۷
همه جا رفتیم و بدتر از ما ایرانیها کمتر پیدا میشه. (3359442) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۱۴:۳۳:۰۲
واقعا ما ایرانیها فقط ادعای خوب بودن داریم (3359600) (alef-11)
 
ا.ر
۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۲۲:۴۲:۰۴
كلا خيلي باحاليم . مردم و مسؤولين دست به دست هم دهيم ميهن خويش را كنيم نابود. (3360344) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۱۱ ۰۷:۱۴:۵۲
راستی چرا ما تربیت پذیر نیستیم نکند کسی رطب خورده باشد. (3360571) (alef-11)
 
HAMID
۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۱۴:۲۳:۲۹
خدا به داد انهایی برسد که این ماهیها را میخرند و استفاده میکنند. (3359587) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۱۴:۳۷:۳۱
خوب باید ریشه یابی کرد چرا به این شیوه ماهیگیری می کنند؟ حرف زدن خالی که همه بلدند. (3359607) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۱۱ ۱۲:۱۹:۱۹
ریشه در فقر و یا سطح اقتصادی نامناسبه. اگه خیلیهای دیگه هم جای اونها بودن شاید همین کار رو میکردن. باید ریشه مشکل رو درست کرد اونوقت اگه یک عده کمی خواستن سوء استفاده کنن جلوشون رو گرفت. (3360809) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۱۵:۲۹:۴۴
چه اشکال داره خیلی هم خوب (3359722) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۱۵:۴۷:۳۷
این دیگه چه جور نون درآوردنیه خدا از سر تقصزاتشون نگذر (3359760) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۱۵:۵۹:۴۳
حرام اندر حرام است. (3359786) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۱۷:۰۲:۴۶
بیچاره مردمی که این ماهی ها را با ذبح غیر شرعی می خورند (3359903) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۲۱:۲۱:۵۹
متاسفانه بومیها روشهایی رو از عراقیها یاد گرفتن که من یه موردشو شنیدم تنم لرزید (3360243) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۲۱:۲۳:۴۲
به نظرم پبش از هر چیز وزارت بهداشت باید به این موضوع ورود کنه چون طبق گفته یکی از اقوام که در شیلات شاغل هست آبزی های کارون به دلیل آلودگی به فلزات سنگین به هیچ وجه قابل خوردن نیستن (3360249) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۱۷:۳۲:۵۲
متاسفانه ترکیبی از فقر مادی و فرهنگی، سودجویی، راحت طلبی و بی مسئولیتی باعث تاراج منابع طبیعی کشور شده و میشه. این یک نمونه از برخورد آدم ها با طبیعته که فقط در اون سفره ای می بینن که باید تا می تونن ازش بهره برداری کنن، گور پدر نسل بعد و طبیعت و دیگران!
این آدم ها که در شمال مرغان مهاجر رو می کشن، در کوه ها و مراتع باقی مونده کشور با اسلحه جنگی به جون آهو و میش و گراز می افتن و در رودخانه ها با سم و دینامیت و برق کشتار دست جمعی ماهی می کنن، کسایی هستن که فقط می خوان پول دربیارن، اونقدر می مکن که دیگه نه برای خودشون می مونه و نه برای دیگران.
یادش به خیر روزگاری زاینده رود که ابهتی برای خودش داشت، در خیلی از جاهای اون ماهی ها زیبای قزل آلا شنا می کردن، کسایی هم که می خواستن ماهی گیری کنن پروانه می خریدن به تعداد مشخص، پولی به محیط زیست می رسید، اونها در روستاهای اطراف خرید می کردن و کمکی به اقتصاد روستایی می شد و گردشگری هم اتفاق می افتاد ولی از دو سه دهه قبل و با افزایش جمعیت و راحت طلبی بعضی ساکنان اطراف رودخانه که حالا آبش هم داشت کم کم کمتر میشد، اونقدر تور کشیدن، دینامیت انداختن و سم ریختن که حالا از اون رودخونه زیبایی که از سد زاینده رو سرازیر می شد کمتر اثری از حیات پیدا میشه، نه ماهیگیری می تونه بره و لذت ببره نه پولی از راه گردشگری به روستایی ها می رسه. مصداق دقیق کسی بن شاخ می برید هست. خیلی از مردم هم دارن از ته شاخه ای رو که روش نشستن می برن، فرقش اینه که اگه خودشون نیافتن، بچه های اونها حتما خواهند افتاد و این ظلمی هست که نتیجه اون به همه می رسه.
فرهنگ و قانون سفت و محکم باید باشه. (3359954) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۱۷:۵۰:۴۸
نظرات دوستان را دیدم، اما مثل اینکه بحث به حاشیه رفته است.
مشکل اصلی این کار، اثرات ناگوار زیست محیطی آن است که خیلی خیلی هم ویرانگر است.
به محض اینکه جریان برق وارد آب می‌شود، تمام جاندارانی که با آب در تماس هستند دچار برق گرفتگی می‌شوند. یه مثال ساده میزنم تا بدانیم این کار یعنی چی:
در ماهیگیری با تور، بسته به نوع صید سوراخ تور طوری است که ماهی‌هایی که از یک حد بزرگتر شده اند و ارزش غذایی دارند صید می‌شوند و انبوهی از ماهی‌های کوچک و جانداران مفید دیگر آب، از سوراخ‌ها رد می‌شوند. ضمنا این کار فقط محدود به منطقه ای است که تور کار گذاشته شده، اما با برق چه ماهی مفید چه غیر مفید مثل بچه‌ماهی‌ها و چه جانداران دیگر، همه و همه از بین می‌روند. این کار فرآیند تولید مثل اونها را مختل میکنه و مدتی بعد دیگه ماهی هم نخواهیم داشت.
اثرات روی سلامتی و حلال حرامش پیشکش! (3359972) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۱۷:۵۵:۰۲
مدیریت گسسته وبدون مسؤلیت همین چیزهارو داره، وقتی به بیت المال برسه میگه حروم چیه! نسبت به این مسائل هم حساسیت نداره..مردم که نمی تونند برخورد کنند اونی که قدرت داره باید تقوای برخورد داشته باشه که نداره (3359980) (alef-11)
 
والا
۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۱۸:۵۸:۱۱
همین افرادی که امروز با کشتار بیرحمانه نسل چنین ماهی هایی را برای همیشه منقرض می کنند شاید نمی دانند که با این کار خود تیشه بر ریشه خود زده و کاسه گدایی بر دست نسل های آینده خود می دهند . (3360069) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۱۹:۰۳:۰۲
فکر نمیکنم این نحوه مرگ ماهی در آب شرعی و حلال باشه

تا جائی که میدونم ماهی بایستی بیرون از آب به مرگ طبیعی برسه (3360078) (alef-11)
 
داود
۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۲۳:۳۶:۵۲
این است انسان خلیفه ا...؟؟؟
ما کجا و آن انسان آرمانی
بکجا می رویم... تا نابودی همه چیز (3360404) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۱۱ ۰۸:۳۶:۴۱
وقتی شغل درست و حسابی نداری و باید شکم خانواده رو سیر کنی..برق که سهله...با دینامیت هم ماهیگیری میکنی..چی میگید شما شکم سیران ..بی خبر از گرسنگی... (3360629) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۱۱ ۱۰:۰۶:۴۱
این چه حرفیه. سالها و شاید قرنهاست که با روش های سنتی مانند تور ماهیگیری کردند و هم خودشون سیر شدند هم برای نسل های اینده ماهی باقی گذاشتند. (3360697) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۲-۰۴ ۰۹:۴۵:۰۶
حتما بعد از اینکه نسل ماهیهارو منقرض کردن میان سراغ خونه من و تو
چون نمیتونن شکم زن و بچشونو سیرکنن (3561608) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۱۱ ۱۱:۵۱:۲۲
وقتی ماهی را بیرون اب با زدن ضربه به سر ان میکشند همان معضل کشتن غیر شرعی مطزح است (3360775) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.