نظر منتشر شده
۸۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 377330
قرارداد خسارت بار وزارت نیرو با شرکت ترکیه‌ای به زبان ساده
طه محقق، 10 مرداد 95
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۰ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۵۱
چکیده: این متن روایت کوتاه و ساده ای از واقعیت اقتصادی قرارداد ۳ میلیارد دلاری وزارت نیرو با شرکت ترکیه ای یونیت اینترنشنال برای احداث ۵ هزار مگاوات نیروگاه در ایران است که بزرگترین قرارداد سرمایه گذاری خارجی در پسابرجام محسوب می شود و اواسط خردادماه امسال در سکوت خبری به امضا رسید و در آستانه اجرایی شدن قرار دارد.

***

فرض کنید دولت می‌خواهد سرمایه‌گذاری برای احداث یک نیروگاه را به بخش خصوصی واگذار کند. برای این کار از بخش خصوصی می‌خواهد نیروگاهی در ایران بسازد و در ازای آن، ضمانت می دهد که وقتی این نیروگاه به بهره‌برداری رسید، برق آن را برای دوره زمانی خاصی با قیمتی مشخص خریداری کند.

برای رفع نگرانی های شرکت خصوصی برای تحقق این ضمانت خرید، دولت ایران در ابتدا بالاترین تضمین خود را برای خرید برق به این شرکت می‌دهد، تضمینی که پشتوانه آن اموال دولت ایران در همه جای دنیاست و آن شرکت خصوصی می‌تواند به راحتی با استفاده از آن ضمانت، وام هایی با سود کم از بانک‌های بین‌المللی بگیرد. سپس دولت قیمت و مدت زمان خرید برق از شرکت خصوصی را طوری تنظیم می کند که در ۳ سال اول بهره‌برداری اصل پول این شرکت را از محل فروش برق بدهد و ۳ سال بعد نیز به همان مقدار اضافه‌تر بابت سود به شرکت خصوصی پول بدهد.

بعد از این ۶ سال نیز نیروگاه را به همان شرکت خصوصی بدهد. به صورت خلاصه، در این قرارداد، دولت ابتدا با اعطای تضمین ویژه امکان اخذ وام با سود کم را برای شرکت خصوصی فراهم می کند و سپس دو برابر وامی که این شرکت برای احداث این نیروگاه گرفته است، به آن پرداخت می کند و در انتها هم تجهیزات خریداری شده را به آن شرکت می دهد. این پروژه از هر طرف نگاه کنید برای بخش خصوصی پرسود و بسیار جذاب است به گونه ای که منطقی به نظر می رسد که احداث این نیروگاه باید به بنگاه‌های عام المنفه مانند خیریه ها واگذار شود و واگذاری آن به بخش خصوصی داخلی رانت بزرگی برای آن‌ها و بسیار حساسیت برانگیز است. حال فرض کنید دولت بخواهد برای مثبت نشان دادن عملکرد برجام در حوزه اقتصادی، این پروژه را نه به یک بنگاه عام المنفعه و حتی بخش خصوصی داخلی بلکه به یک شرکت ترکیه‌ای واگذار کند! شما چه نامی برای این شیوه جذب سرمایه گذاری خارجی انتخاب می کنید؟

متن فوق، روایت کوتاه و ساده ای از واقعیت اقتصادی قرارداد خسارت بار وزارت نیرو با شرکت ترکیه ای یونیت اینترنشنال برای احداث ۵ هزار مگاوات نیروگاه در ایران است که بزرگترین قرارداد سرمایه گذاری خارجی در پسابرجام محسوب می شود. قراردادی ۳ میلیارد دلاری که اواسط خردادماه در سکوت خبری به امضا رسید و اواسط همین هفته قرار است بار دیگر در سکوت خبری به تایید سازمان سرمایه گذاری خارجی برسد و رسما وارد فاز اجرایی شود.

قراردادی ۲۰ ساله که نوع آن مالکیت، ساخت و بهره‌برداری (BOO) و دوره خرید تضمینی برق تولیدی آن ۶ سال است. در این قرارداد، تضمین وزارت اقتصاد برای پرداخت پول برق و حتی مجوز صادرات برق به شرکت یونیت اینترنشنال داده شده است.

آیا در وضعیتی که توانمندی های بالایی در زمینه نیروگاه سازی در کشورمان وجود دارد و حتی شرکت های داخلی توانمندی تامین مالی احداث نیروگاه ها را دارند (البته اگر وزارت نیرو حاضر باشد صرفا برخی از این امتیازهایی که به ترک ها می‌دهد برای شرکت های داخلی هم قائل شود)؛ اعطای این امتیازهای ویژه و تبعیض آمیز به شرکت ترکیه ای یونیت اینترنشنال، مطابق با منافع ملی است ? آیارنگ و بوی دیگری نمی دهد؟ آیا سازمان سرمایه گذاری خارجی حاضر خواهد شد زیر فشار دولت تدبیر و امید، مهر تایید بر این قرارداد که ذیل عنوان جذاب «جذب سرمایه گذاری خارجی در صنعت نیروگاهی کشور» قرار گرفته است ولی هیچ تناسبی با حمایت از تولید داخلی به عنوان ستون فقرات اقتصاد مقاومتی ندارد، بزند و با پرداخت این هزینه سنگین از جیب ملت ایران به شرکت ترکیه ای برای خروج دستاوردهای اقتصادی برجام در سالگرد امضای آن از حالت «تقریبا هیچ» موافقت کند؟
 
کلمات کلیدی : قرارداد وزارت نیرو با شرکت ترکیه‌ای
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۴:۰۲:۵۳
وقتی موسسه بازل ایرا ن را پر ریسکترین کشور در حوزه ...معرفی می کند. و ایران در صدر لیست قرار می گیرد. یا زمانی که سازمان شفافیت بین المللی ایران را یکی از کشور های پرفساد در بخش اداری و اقتصادی معرفی می کند کدام سرمایه گذار خارجی حاضر به سرمایه گذاری بی چون چرا در ایران می کند. پس هرکسی باشد انواع تضمین ها را گرفته و صد البت هیچ تضمینی هم به ما نخواهد داد. نمونه بارز ان پژ و رنو فرانسه با وجود قبضه کردن بازار با خودروهای بنجولشان در زمان تحریم به راحتی زیر میز زدن و از ایرا ن خارج شدند. مطمئنا در ایجاد این مشکلات تمام دولت های کذشته نقش بسزایی داشته اند. (3857302) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۰۷:۵۲:۵۳
سرمایه گذرا داخلی (3858805) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۰۹:۱۶:۲۶
تا ایران میاد در زمینه جذب سرمایه گذاری خارجی به موفقیت برسه سرو کله دلواپسان و کاسبان تحریم پیدا میشه . (3858956) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۱۴:۰۶:۵۰
بااین اوصاف حداقل تو کارهایی که توان داخلی وجود داره بیخیال خارجیها بشیم مگه مپنا کم نیروگاه ساخته تو ایران.همین تضمین برای دریافت وام رو به مپنا بدین 20% قیمت خرید برقش هم کاهش بدین
به جای پز جذب سرمایه (3859692) (alef-13)
 
حبیبی بندرگناوه
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۲۴ ۲۲:۳۴:۵۷
شاید معنای اقتصاد مقاومتی این باشد!!!!!!!!! (3935001) (alef-11)
 
محمد
France
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۴:۰۹:۳۹
هیچکس دلش برای ایران نمیسوزه. نه مردم نه دولت. هرکس به طریقی داره تیشه بر ریشه ایران میزنه. (3857310) (alef-11)
 
حميد
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۴:۵۶:۱۵
اقا محمد عزيز يك طرفه به قاضي نرو بايد حرف وزارت نيرو رو هم شنيد و بعد قضاوت كرد (3857439) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۱۳:۴۹:۵۴
خريد خارج سفر دارد فلان دارد و... وزارت نيرو آنقدر حرف زده كه گوش عالم را كر كرده . اين كار خيانت است . مپنا افتخار ايران است و جزء 10 شركت اول جهان در نيروگاه سازي است . وزارت نيرو فقط اينكار را نكرده بلكه رفته كابلي را كه بهترين استانداردهايش در ايران ساخته ميشود از خارج بخرد و پست هاي برق را براي ده سال آينده از خارج بخرد و... اينقدر تلويزيون ايران را تماشا نكرده اي كه نديده اي وزير و معاونانش چقدر حرف ميزنند . اين كار صدمه به توان داخل است ضمن اينكه طرف قرارداد يك دلال است نه يك سازنده (3859652) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۴:۵۶:۳۴
از یک طرف به 4 تا مسافر شب و روز میگویید به کشورهای حامی داعش مسافرت نکنید, از ان طرف خودتان قراردادهای اینچنینی با ترکیه می بندید یا 12 میلیارد دلار واردات از امارات دارید, به خاطر همین دوگانگی برخورذ است که مردم اعتماد خود را از دست داده اند و ذیگر حرف شما خریدار ندارد (3857441) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۵:۰۹:۱۶
چرا از مهندسان داخلی بجایش حمایت نمیکنین؟؟ ما بهترین و باهوش ترین مهندسان جهان را در شریف و امیرکبیر داریم؟؟؟ یک شرکت دانش بنیان هم بهتر از این شرکت ترکیه میتونست کار کنه. (3857473) (alef-11)
 
Canada
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۶:۵۶:۴۵
از هر طرفی که نگاه میکنم میبینم رئیس‌جمهور در مراسم روز صنعت راست گفتند که، "والله و بالله و تالله که سال‌های 84 تا 92 گذشت و تکرار نمی‌شود. دولت یازدهم خود را خادم مردم می‌داند و هیچ تصمیم فردی بدون مشورت و شورِ چندین باره اتخاذ نمی‌کند."


الان میبینم چه روزی به سر هسته ای، فضایی، رتبه علمی، پتروشیمیهای در حال سوختن، قرار دادهای محرمانه نفتی، گازی، برجام و ... واقعاً عمراً سال‌های 84 تا 92 تکرار بشه!

خزانه خالی، جیبهای مردم خالی، با اینهمه قراردادهای محرمانه، من فکر میکنم دیگه بدون شرح هستش. (3857765) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۴:۱۱:۰۴
شما چه نامی برای این شیوه جذب سرمایه گذاری خارجی انتخاب می‌کنید؟
نامش رو میزاریم آفتاب برجام
فقط باید عینک بزنیم که یه موقع کور نشیم ... (3857313) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۵:۰۰:۱۱
با کشورهای حامی داعش معامله نکنید, مثل:
قرارداد با ترکیه
واردات از امارات
فرستادن زوری حجاج به عربستان
خرید هواپیما از امریکا و فرانسه
ارزان فروشی گاز به پاکستان (3857447) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۴:۱۲:۰۴
میشه بگید چه قراردادی در دولت یازدهم منعقد شده که خسارت بار نبوده؟؟
توتال؟
ایرباس؟
بویینگ؟
و اینهم اخریش؟
البته همه اینها از تشعشات افتاب برجامی هست که باید به قیمت بازی با اینده مردم و کشور به زور هم شده دستاورد داشته باشد؟؟؟؟؟ (3857319) (alef-11)
 
فریدون
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۴:۵۰:۳۷
قرار داد توزیع سبد کالا (3857425) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۴:۱۳:۴۱
همه این مواردی که گفتید به کنار فقط همین مجوز صادرات برق به شرکت یونیت اینترنشنال داده شده یعنی اینجا با سوخت ارزان ما برق تولید میکنن هوای ما رو هم آلوده میکنن بعد برق رو میفرستن ترکیه ...
به همین سادگی (3857324) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۴:۱۷:۲۰
شاید منافع دیگری هم داشته باشد. صبر کنید (3857329) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۴:۱۹:۰۶
برای اینکه این قرار داد کامل بشه باید باز پرداخت وام را هم وزارت نیرو تقبل می کرد تا نه خانی آمده و نه خانی رفته (3857337) (alef-11)
 
علی
United States
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۴:۲۰:۵۴
عزیزان کامنت گذار حرفه ای طرفدار اصلاح طلبان، که به محض اعلام فساد یا بی تدبیری از دولت قبل، به اینجا هجوم می آورند لطفا اظهار نظر بفرمایند. (3857339) (alef-11)
 
مصطفی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۸:۳۳:۳۰
اولا که شما سایبری چی ها هستید که به سایت هجوم آوردید ، ثانیا ما نظرم بدیم صد تا یکی رو چاپ می کنه این الف نون به نرخ روز خور (3857984) (alef-11)
 
حسن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۴:۲۷:۰۸
مگه این مملکت قانون نداره مگه صاحاب نداره
.
هر کس هر کار که دلش بخواد میکنه می برن ، می خورند ، می فروشند هیچ کس هم نیست بگه بالا چشتون ابروهه
.
.
.
.
من موندم همه جای دنیا اینجوریه یا فقط ماییم که از این جور ژنرال ها داریم..... (3857360) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۴:۲۸:۳۱
دو نکته:
1 ) نیروگاه هایی که قرار است ترکیه در ایران بسازد، راندمان تولیدشان از نیروگاه هایی که خودمان می سازیم بالاتر است.
2 )دانش فنی این نیروگاه ها با اجرای این قرارداد به کشور انتقال داده می شود. (3857362) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۵:۰۹:۴۶
ببخشید میشه بفرمایید اینشرکتتو کدوم کشورهابجز ایران نیروگاه ساخته که حالا دانش فنی رو به رخ میکشید؟ یه جوری میگید که انگار زیمنسه؟ ترکیه دانش فنی ش کجا بود. مپنا با همهایراداش صد تای اون می ارزه (3857474) (alef-11)
 
فرشید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۱۳:۳۶:۳۸
دوست عزیز ! در همه سالهایی که دولت مدیریت جهانی داشت برای کل دنیا شاخ و شونه میکشید و نیز در سالهای قبل از اون ترکیه داشت در همه زمینه ها از جمله صنعت و تکنولوژی پیشرفت میکرد.
آینه چون نقش تو بنمود راست
خود شکن، آینه شکستن خطاست (3859632) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۵:۲۰:۰۵
دانش فنی؟!! اونم از شرکت ترکیه ای؟!!!
خوب به جای اینکه این جوری دست و دلبازی کنید می رفتید یه شرکت اروپایی خیلی قوی رو میاوردید می کردید ناظر عالی.
هم دانش فنی رو می گرفتید هم کشور رو به تاراج نمی بردید!!!!!!

اون از قرارداد برجام!!!
اون از قرداد با توتال!!!
اون از قرارداد IPC!!!!
اون از قرارداد با بویینگ و ایرباس!!!!
اینم از قرارداد با شرکت ترکیه ای!!!!

کجان طرفداران اصلاح طلب که داشتن از برجام دفاع می کردن!!!
چیه حق اوغات فراغت می گیرید که صداتون در نمیاد؟

(الف جان شرمنده تعداد علامت تعجب ها زیاد شد دولت تدبیر الانه که در سایت رو تخته کنه) (3857507) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۱۲:۰۱:۵۰
هنوز با بوئینگ و ایرباس قراردادی بسته نشده تا "اون" هم باشه! (3859399) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۵:۴۲:۴۷
به چه قیمتی ؟ نصف این پول رو به هر شرکت خارجی دیگه ای بدن حاضره این کار رو بکنه (3857569) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۲۱:۰۱:۳۲
یه عده ای هستن پای هراشتباهی که دولت میکنه وایستادن وکورکورانه حمایت میکنن.تا تق اشتباهشون درمیاد میندازن گردن دولت قبل.توصیه من به این افراد اینه که وجدانتون رو لااقل نفروشید (3858275) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۰۹:۳۸:۱۸
مپنا با كلي ظرفيت نيروگاهي (دهها هزار) نصب كرده، هنوز دانش فني كه خودش رو به روز كنه، بدست نياورده، اونوقت تركيه با پنج هزار مگاوات قصد انتقال دانش به ايران داره! (3859009) (alef-11)
 
Germany
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۰۹:۵۸:۰۱
دوست عزیز ،تکنولوژی این شرکت بلژیکی است و یکی از صاحب نام ترین شرکت های دنیا در بخش نیروگاهی است.در حقیقت داریم از بلژیک تکنولوژی وارد می کنیم. (3859071) (alef-11)
 
مهدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۳ ۰۹:۰۷:۳۹
آقا این شرکت هیچ تکنولورژی نداره. فقط یک واسطه است، یک دلال.
ترکیه نیروگاه سازیش کجا بوده. در تمام خاورمیانه فقط مپنا هست که نیروگاه می سازد.
میره پروژه رو میده به زیمنس و جی ای درصد خودش رو می گیره. (3863517) (alef-11)
 
کامران
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۴:۳۳:۴۶
این بیت المال حق همه است. حق یتیم حق کودکان حق بیماران حق فقرا حق جوانان حق بیکاران و ... چگونه میخواهند جواب خدا را بدهید؟
مردم از قوه قضاییه انتظار دارند با منعقد کنندگان این قرارداد به شدت برخورد شود. (3857376) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۴:۳۴:۳۷
باید هرچه سرسع تر جلوی ترکمان چای جدید که اقای چیت چی براه انداخته گرفته شود (3857380) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۴:۳۵:۳۶
چرا عین همین قرارداد را با مپنا یا دماوند نمی بندید تا اشتغال در کشور رونق بگیرد (3857385) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۰۹:۳۹:۵۶
مپنا در آن زمان به استان قدس منتقل شده بود، دولت زياد راضي نبوده! (3859016) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۴:۳۶:۳۳
الف جان تحقیق کن شاید پای یک حق پورسانت قلمبه در میان است (3857388) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۴:۳۸:۲۵
این دولت چرا اینجوریه ؟!!!!!!!!!!!!!! (3857394) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۴:۳۸:۳۵
چرا جناب چیت چی در این باره جواب نمی دهد (3857395) (alef-11)
 
رهتاب
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۴:۳۹:۳۳
توی کل بدنه دولت تدبیر ، 1 کارشناس هم وجود نداره (3857398) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۴:۴۰:۲۹
خائنین به کشور باید توسط دادستان محترم هرچه زودتر باید شناسایی شوند که اشتغال وپیشرفت ایران را نشانه رفته اند (3857401) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۴:۴۰:۴۵
چرا همه چیز رو سیاسی تحلیل میکنید؟!
1- قراردادهای BOO یکی از رایجترین و منطقی ترین روش ها برای توسعه شبکه برق تو دنیا و ایرانه و تو سالهای گذشته اکثر نیروگاه های ما به روش BOO یا BOT ساخته شده

2- نویسنده ظاهرا فرق BOO و BOT رو درست نمیدونه؛ بالاخره پس از پایان دوره مالکیت به بخش خصوصی واگذار میشه یا نه؟! اگر بشه پس قرارداد BOT میشه، نه BOO!

3- این همه از توسعه ی کشور رو تو این سالها با رانت و انحصار به یکی دو تا مجموعه خاص دادن، حالا یه بخشش رو بدن به یه رقیب خارجی تا این فضا قدری از انحصار خارج بشه.
تو سالهای قبلی همچنین قرارداد هایی به کرّات با شرکت های داخلی (مپنا - خاتم) بسته شده و اتفاقا به همین شکل ؛ ولی با قیمت های خیلی بالاتر
نکنه دلتون میخواد همون بلایی که با انحصار سر صنعت خودرومون اومد، اینبار سر صنعت برق بیاریم؟!

4- ارتباط اقتصادی با کشورهای همسایه خودش یه ابزار فوق العاده و گسترش محبوبیت ما تو این کشورهاست؛ فرض کنید دو سال دیگه به هر دلیلی دنیا بخواد ما رو تحریم کنه؛ مطمئنا این شرکت ترکیه ای به شدت از قطع همکاری هاش با ایران متضرر میشه و مطمئناً دولت ترکیه در حد خودش تمام تلاشش رو میکنه تا ارتباط دو کشور خراب نشه
با این مدل همکاری ها ما عملا تو دل اقتصاد این کشورها یارگیری کردیم (3857405) (alef-11)
 
مهدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۵:۰۲:۱۱
واقعا جالبه که با این شرایط باز شما دارید دفاع می کنید؟
اصلا به رقیب خارجی هم بدن ولی در شرایط برابر نه این جوری.
ضمنا متن رو بخون شما نوشته قرارداد BOO است. (3857452) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۵:۳۳:۲۰
شما دارید با بازی با کلمات اشتباهات دولت را توجیه می کنید بنده خود طرفدار دولت هستم ولی حق ندارم از هر کاری که در دولت انجام می شود کورکورانه دفاع کنم ، وقتی این نیروگاهها در شرکت های داخلی ساخته می شود ولو با قیمت بیشتر چون پولی از مملکت خارج نمی شود باز هم به نفع کشور است از قدیم گفتن چراغی که به خانه رواست به مسجد ..... (3857541) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۵:۴۵:۳۴
جوابتون رو خودتون دادین ... مگر قرارداد پژو باعث شد که ایران تحریم نشه ؟؟
پژو با این همه خسارت و ضرر نهایتا ایران رو تحریم کرد اون هم برای آهن قراضه هایی که هیچ کجای دیگه دنیا طرفدار نداشت (3857577) (alef-11)
 
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۷:۲۶:۴۹
سلام
دولتها معمولا با توجه به امکانات مالی و دانش فنی و سایر موارد اقدام به انعقاد قراردادهای این چنینی می کنند.
قرارداد Bot که مخفف build-operate-transfer می باشد که به معنی ساخت و بهره برداری و انتقال یا واگذاری بوده که ابتداً ی طرح اقتصادی توسط یک یا چند سرمایه گذار ساخته و پس از مدتی مورد بهره برداری قرار می گیرد و نهایتاً به کارفرما یا دولت واگذار و انتقال ( بصورت مجانی) می دهند.
قرارداد Boo معمولاً از قراردادهای Bot ناشی شده که معمولاً با تغییراتی در قراردادهای مذکور (Bot) به قراردادهای Boo معروف است که مخفف Build-Own-Operate می باشد که به معنی ساخت - تملک و بهره برداری است.
عبارت ساخت در بی او او و بی او تی مفهوم یکسانی دارد آنچه باعث تفاوت اصلی این دو قرارداد می شود تملک پروژه توسط سرمایه گذار در قراردادهای Boo است چرا که در بی او او سرمایه گذار مالک اصلی طرح و پروژه است به همین خاطر می تواند اعمال مالکیت نماید و حتی تملک محدود به مدت قرارداد نیست و شرکت سرمایه گذار در مدت خارج از قرارداد نیز می تواند به تصرفات مالکانه خود ادامه دهد و سرمایه گذار مالک طرح بوده و تعهدی هم ندارد طرح را به دولت واگذار کند در صورتی که در Bot حق تملکی برای سرمایه گذار وجود ندارد
پس تفاوت این دو قرارداد در این است که در Bot در پایان مدت قرارداد طرح به تملک دولت یا کارفرما در می آید ولی در Boo با توجه به عدم مالکیت دولت در طرح، پروژه در تملک کنسرسیوم یا شرکت سرمایه گذار باقی می ماند.
پس عمده تفاوت این قراردادها مالکیت و نحوه انتقال است.
بنظر می رسد در اطلاع رسانی بایستی از نظر اینکه پروژه بر کشور سود و منفعت دارد در نظر گرفت چرا که با توجه به عدم داشتن سرمایه کافی برای سرمایه گذاری در کشور از طرف دولت و یا حتی شرکت های به ظاهر خصوصی ولی در باطن دولتی و عدم مشارکت عمومی در اینگونه طرح ها بدلیل عدم وجود اعتماد عمومی با وجود نقدینگی هنگفت در دست عده ای از مردم و سیستم اداری ضعیف و تبدیل دولت به صندوق پرداخت حقوق که می توان گفت که نزدیک به 80 درصد از بودجه صرف پرداخت حقوق و مستمری می شود دولت چاره ای جز این نمی تواند داشته باشد و این را هم بایستی در نظر بگیریم که همین کشور همسایه جزء 20 قدرت اقتصادی دنیاست در صورتی که ما هنوز در اعمال قانون خودمان، نه استاندارد جهانی در زمینه های مختلف اعم از پولشویی و غیره مانده ایم. (3857823) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۱۴:۱۳:۳۵
بازگشت سرمایه سه ساله است همین الان اوراق مشارکتبفروشن همه میخرن (3859703) (alef-13)
 
حسین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۸:۵۲:۵۱
- اولا طبق منطق جالبی که توضیح دادید، ما هرچقدر پول یامفت بیشتری به ترکیه بدهیم، اون به ما وابسته تر میشه و در شرایط تحریم خیلی سخت از ما دل میکنه؟ این که گفتید خیلی جالب بود تاحالا بهش فکر نکرده بودم.

- ثانیا همه چی گفتید، ولی حتی یک کلمه به ایرادهایی که نویسنده وارد میدونست اشاره نکردید. یا نمیدونید، یا میدونید و ترجیح میدید به خاطر منافع جناحی نگید.

- ثالثا من متاسفم از این عزیزانی که پای کامنت ایشون اینقدر رای مثبت دادن. به خاطر همین چیزاست که بدبختیم دیگه. لجاجت و سیاسی کاری حتی بین مردممون! (3858051) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۰۹:۴۰:۵۷
امتياز بده، محبوب بشي، عجب حكايتي شده! (3859019) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۴:۴۳:۰۲
روحانی پاسخگو باشد (3857410) (alef-11)
 
سهند 2
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۴:۴۴:۳۱
زنده باد کواکبیان .
حرف حق رو زد .
نهادهای نظارتی خوابن (3857415) (alef-11)
 
United States
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۵:۱۷:۵۰
نهاد خیریه بلده نیروگاه بسازه که پیشنهاد کردید این قرارداد بهشون واگذار بشه؟ (3857497) (alef-11)
 
بهنام
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۵:۲۷:۱۶
شرکت های داخلی کلی کار گرفتن توش مونذن دنیال سرمایه گذار هستن
وزارت نیرو هم خیلی بدهی دا ه و توان پرداخت نداره اگه اینکلرو نکنه چند وقت دیگه خاموشی زیاد میشه (3857525) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۵:۳۰:۵۷
این همه کشور صاحب صنعت.از اتریش و آلمان و... .اگر می خواستید بدید به خارجیها میدادید به اونها.نه ترکیه از ما هم عقب تره (3857530) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۰۹:۴۳:۱۳
خوب تركيه أر پولهاي خودمون و طلاهاي خودمون استفاده ميكنه و براي خودمون سرمايه گذاري ميكنه، دلبندم! (3859027) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۵:۳۱:۲۵
قحطی کشور بوده دادید ترکیه (3857532) (alef-3)
 
پرتو
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۵:۴۳:۰۱
روسیه خوبه؟ (3857571) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۸:۵۳:۱۸
این همه کشورهای صاحب صنعت چون اتریش ،المان ،ایتالیا و ... .اگر قرار بود بدن به ترکیه که خودمون بهترش رو بلد بودیم (3858053) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۶:۰۴:۰۶
من فکر میکنم پشت این قراداد یک بحث سیاسی هست (3857628) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۵:۳۲:۵۰
نهادهای نظارتی خوابن که قراره مشتی داعشی بر صنعت کبرق شور حاکم شوند (3857539) (alef-11)
 
سعید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۵:۳۷:۰۴
بهتره با عدد و رقم صحبت کنید. حساب سود و زیان رو که نمیشه با قصه نوشتن مشخص کرد. (3857552) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۹:۲۲:۴۰
اگه راست مى گن چرا قرارداد را مخفي مى كنن؟ (3858118) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۱۱:۵۸:۵۳
یعنی آقای محقق روی قرارداد مخفی قلمفرسایی کرده؟ ما که در این نوشته بندی از قرارداد را ندیدیم. فقط حمله و بس. (3859390) (alef-13)
 
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۶:۰۸:۵۸
هر قراداد کلانی در ایران یک کارچاق کن دارد و شاید هم یک گروه کارچاق کن . فعلا که زود است ولی بعد از ده سال وقتی که آش خیلی شور شد و دولتها عوض شدند 2 نفر را اعلام میشوند که مسئول قرارداد بودند و سود کلانی به عنوان دلال قرارداد به جیب زدند و بعد موقع محاکمه ها فرا میرسد . هر دولتی که بر کار امد دست عده ای را برای چپاول باز گذاشت که خودی بودند و با رفتنش تازه معلوم شد که عجب قرداد بدی بوده است . نمونه های بسیاری در این زمینه وجود دارد که گفتنش مثنوی هفتاد من است. (3857640) (alef-11)
 
محمد
Spain
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۶:۲۵:۵۳
بد نیست مالکین یونیت اینترنشنال را بشناسیم. پیشنهاد میکنم سایت الف مالکیت چنین شرکتهایی را بررسی کند. (3857691) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۰۹:۴۴:۰۷
اين شركت دهه هشتاد هم نيروگاه رودشور را ساخت! (3859032) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۶:۴۷:۲۴
اتفاقا شرکت مپنا، از این که یک رقیب برای انحصار طلبی آن در کشور پیدا شده خیلی ناراحت است تا الان به صورت انحصاری این گونه قراردادها به آنها داده می شد خوب بود الان به نظر نویسنده بد است. شرکت های داخلی اگر به گفته نویسنده این قدر پر توان هستند چرا در خارج از کشور و در فضای رقابتی نمی توانند پروژه ای اجرا کنند؟ (3857744) (alef-11)
 
فراز مغان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۶:۴۹:۵۸
دولت تدبیر و امید یا دولت ترکمنچای ؟ (3857749) (alef-11)
 
بهنام
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۷:۵۷:۱۲
همه هم ماشالله کارشناسن (3857897) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۸:۱۸:۰۸
واقعا گمان میکنید که مدیران وزارت نیرو بدون نظر کارشناسان این وزارت خانه که عملا نشان داده اند که در این صنعت حرفی برای گفتن دارند دست به انعقاد قرار دادی در این سطح زده اند . کمبود وزارت نیرو پول و اعتبار است اگر میتوانست
فاینانس کننده پروژه را پیدا کند کار اجرائی از مدتها پیش شروع شده بود . درست استکه قرار داد شرکت ترکیه ای با ایران ضمانت اخذ وام برای این شرکت است توجه داشته باشید که توان اخذ فاینانس که ناشی از اعتبار و روابط این شرکت
با بانگها است در توان شرکت های ایرانی نیست . هم اکنون دهها طرح پتروشیمی که مستقیما کار فرمایش دولت است در انتظار فاینانس هستند طرح هائیکه توجیه اقتصادیش در بازگشت سرمایه برای طرف خارجی هم مسلم است . (3857951) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۹:۲۳:۳۶
اين آقا فك كرده اينجا كجاس؟ (3858120) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۸:۵۷:۳۱
حتما سالهای بعد باید منتظر عقد قراردادهای صنعتی با کشورهای اریتره و مالدیو باشیم و از این مسئله احساس خوشحالی کنیم (3858065) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۸:۵۸:۰۸
عقد قرارداد با قاتل جوانانمان در سوریه و عراق! (3858067) (alef-11)
 
Netherlands
۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۹:۲۶:۲۶
وزارت نیرو 31 اردیبهشت 94 یک آزمون استخدامی رسمی برگزار کرد که 262 نفر نخبه از بین هشت هزار نفر برای نیروگاه بندرعباس قبول شدن. الان پانزده ماهه که ما رو بین زمین و آسمان گذاشته اند و میگن نیرو زیاد داریم و شما رو نمیخوایم. به بازرسی وزارت نیرو هم شکایت کردیم ولی گفتن ما نمیتونیم کاری بکنیم! (3858128) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۰۲:۲۸:۳۷
سیستم اجرایی BOO بدترین سیستم دربین سیستم های اجرای پروژه ی ساخت ، بهره برداری ، انتقال (BOT) و به طور کلی سیستم طراحی و ساخت هست! به این خاطر که پروژه ی عمرانی بعد از بهره برداری به تملک کشور کارفرما (ایران) در نمیاد و پروژه بدون محدودیت زمانی در مالکیت پیمانکار (ترکیه) باقی میمونه و کارفرما هیچ حقی برای تملک پروژه نداره ! اصولا الان دیگه هر کشوری که بخواد از سیستم های BOT یا بیع متقابل استفاده کنه مالکیت پروژه رو بعد از تمام شدن دوره ی بازگشت سرمایه و سوددهی برای پیمانکار ، به دست می گیره! من از طرفداران آقای روحانی هستم ولی اگه این سیستم اجرای پروژه رو انتخاب کرده باشن نشون دهنده ی بی مبالاتی دولت هست! (3858715) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۱۷:۰۵:۴۲
آقای مهندس، در این جا کسی کارفرما و دیگری پیمانکار نیست، طرف 3 میلیارد دلار پول ورمیداره میاره اینجا سرمایه گذاری میکنه، چرا باید دولت مالکش بشه آخه؟ (3860021) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۲۳:۵۹:۵۳
محض اطلاعتون در سیستم BOT کشور خارجی (پیمان کار) با هزینه ی خودش میاد و یه پروژه رو برای کشور کارفرما به طور کامل انجام میده ! (کارفرما در این سیستم هیچ هزینه ای رو برای تأمین مالی پروژه پرداخت نمی کنه و هزینه ی انجام پروژه و سودش با فروش محصولات پروژه بعد از بهره برداری به دست میاد!) . بعد از بهره برداری ، پروژه تا یه مدت محدودی در مالکیت پیمانکار هست تا محصول تولیدی کارخانه (پروژه) رو بفروشه و با درآمد فروش ، تمامی هزینه های اجرای پروژه و سود مورد نظر خودش رو به دست بیاره (دولت موظف به خرید محصول تولیدی کارخانه هست و اگه نخواد محصول رو بخره باید 80 درصد هزینه ی محصول رو پرداخت کنه !) بعد از تمام شدن مدت مورد نظر و کسب سود مورد نظر برای کشور پیمانکار، مالکیت پروژه هم به دست کشور کارفرما میوفته ! به طور کلی سیستم BOT از بهترین سیستم های اجرای پروژه هست! اما مسئله اینجاست که این سیستم خودش دارای زیر مجموعه هایی هست که دولت بدترین زیر مجموعه اش رو انتخاب کرده! شما هم که اصلا نه پیمانکار می دونی چیه نه کارفرما ، بهتره در مورد این جور مسائل صحبتی نکنی ! فقط سطح پایین اطلاعاتت رو نشون میدی! (3860859) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۰۲:۴۷:۳۷
كلي قرارداد مشابه با شركتهاي داخلي مثل گروه پارسيان بسته شده ولي طي سه سال گذشته كوچكترين اقدامي از سوي اين شركت و ساير شركتهاي مشابه صورت نگرفته. (3858725) (alef-11)
 
شهروند
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۰۹:۰۶:۱۹
البته رفتار بین المللی ما در طول اعصار وبرآشفتگی اقتصادی واجتماعی وسیاسی ما شاید باعث شده تا یکی از اصلی ترین عوامل عدم حضور سرمایه گذاران خارجی درکشور برای سرمایه گذاری باشدولی به نظر می رسد این نوع طرح ها با مشارکت فعالانه سرمایه گذاران داخلی وخارجی توامان اجرایی شود بسیار مطلوب است.به نحوی که از تکنولوژی های قدیمی استفاده نکنند که تمام منابع کشور اعم از آب وخاک وسرمایه را ببلعند که چنین باشد یان طرح یک طرح استثماری است نه یک طرح سرمایه گذاری لذا دولت باید سریعا در این موضوع بازنگری کند. (3858927) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۰۹:۱۸:۱۷
نکنه انتظار دارید طرف پولشو بیاره تو کشوری که هر لحظه امکان تحریم شدن هست؟میخواد سود کنه برا رضای خدا که نمیاد اگر هم این امتیاز ها داده نشه پولشو میبره یه جای دیگه به همین راحتی (3858965) (alef-11)
 
مودی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۰۹:۳۴:۴۰
یا حرفهایی که در خصوص توانمندی کشور در خصوص ساخت نیروگاه میزدند دروغ بود ( که البته بعید است دروغ باشد چون ایران حداقل بیست و پنج سال است در این حوزه بصورت جدی کار میکند ) یا رانت و پورسانت هنگفت شخص یا اشخاص ذی نفوذی مانند قرار داد ننگین کرسنت ؛ منجر به بستن چنین قرارداد عجیبی شده است. به نظرم به هرکدام از شرکت های توانمند داخلی چنین امتیازها و مشوقهایی میدادید علاوه بر ساختن این نیروگاه ها چندین پشتک و معلق اضافی هم براتون میزد.
الف جان شما هم سانسور کن (3859002) (alef-11)
 
شهریار
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۱۰:۳۳:۵۴
1- ترکیه نسبت به ایران دانش فنی خاصی نداره
2- دولت در 3 سال اول، اصل پول سرمایه گذاری رو که به طرف برگردونده، در 3 سال دوم هم که سودش رو بهشون داده، پس عملا تاسیسات باید بعد از 6 سال برای ایران باشه، چرا میدنش به اونا؟ (3859150) (alef-11)
 
کارشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۱۳:۲۵:۴۶
شما نگاه به هزاران مگاوات قراردادهای نیروگاه مستقلی که در کشورهای مختلف، بویژه در کشورهای حوزه خلیج فارس (که فعالترین منطقه جهان در این زمینه بوده) نگاه کن و ببین آیا یک وات از این هزاران مگاوات به این شرکتی که ما از آن بعنوان سرمایه گذار نام میبریم داده شده؟ قراردادی که هم اکنون در ایران صحبت از واگذاری آن میشود، از نظر مقیاس بزرگترین قرارداد یکجا در اعطا امتیاز سرمایه گذاری خصوصی در پروژه نیروگاهی مستقل در جهان میباشد. توجیه اینکه ما چنین قرادادی را به شرکتی بدهیم که در گوشه اتاق انتظار چنین پروژه هایی در جهان هم راهش نمیدهند چیست؟؟؟ چرا نباید امتیازهایی را که داریم در این قرارداد میدهیم، در قالب یک پروژه رقابتی برای گرفتن بهترین پیشنهاد از چندین سرمایه گذار از جمله شرکتهای توانمند داخلی بدهیم؟؟ شرکتهای توانمند داخلی هم میتوانند با برخورداری از چنین امتیازهایی منابع مالی خارجی قابل توجهی را برای اجرای آن جذب و وارد کشور کنند. بنده تردید ندارم که در این قرارداد فساد یا ندانم کاری بزرگی در حال رخ دادن است. چندین سال بعد همه خواهند فهمید چه مسئولین ندانم کار و نا پخته ای فرش قرمز را برای (به اصطلاح) سرمایه گذاری پهن کردند که اصلا نامی از او در این زمینه در جهان وجود ندارد و اینگونه سرمایه گذاران تنها در محیطهای غیر شفافی که مسئولین نابغه ما استاد فراهم آوردن آن هستند و برای کسب سودهای نجومی و غیر متعارف دنبال چنین فعالیتهایی در ایران می آیند. امروز صنعت برق ایران به قله های کار آمد و بلندی از خود کفایی رسیده و اگر اتاق فکر استکبار میخواست تا ضربه مهلکی به توانمندی داخلی در صنعت برق و اقتصاد کشور وارد کند، از دستاورد این قرارداد نمیتوانست بهتر عمل کند. (3859609) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۱۳:۵۳:۳۰
تازه خبر نداريد كه قيمت گاز مصرفي در قرارداد بينهايت ارزون توافق شده كه من شرمنده ام بگم چنده!!!!! (3859657) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۱۴:۰۴:۳۷
بنده فردی هستم که عمر خود را در حوزه طراحی و ساخت علوم مرتبط با صنایع نیروگاهی گذاشته ام . در صنعت برق ایران نیز فعال بوده ام . بشما بگویم که انتقال تکنولوژی جامع انهم برای احداث یک نیروگاه امکانپذیر نیست .ریزه کاریهای انتقال تکنولوژی را انهایی می فهمند که دستشان در قضایای طراحی و ساخت علوم مرتبط درگیر است . طرف سه میلیارد می دهد ، یک نیروگاه هم می سازد تازه انتقال تکنولوژی هم می دهد ؟؟؟!!!!! این قضیه انتقال تکنولوژی بحث بسیار عامی است . کمیت و کیفیت ان یعنی ایتم های انتقال تکتولوژی مهم هستند . در عین حالیکه اگر امادگی در سمت گیرنده نباشد به هیچ وجه این انتقال انجام نخواهد شد و انتقال دهنده فن پیچانیدن را خوب بلد است. مشکل دیگر این است که این انتقال با چه مکانیزم و در طول چه زمانی انجام خواهد شد ؟ ایا انتقال تکنولوژی فقط برای طراحی مفهومی سیستم است و یا طراحی تفضیلی را هم در بر می گیرد . اگر طراحی تفضیلیی هم هست عمدتا در مورد توربین های بخار و گاز و بویلر های HRSG به عنوان قسممت های اصلی به چه شکلی برخورد خواهد شد ?
بنده اصلا موافق منوپلی شرکت مپنا نیستم انحصار یعنی بی مسئولیتی ، زورگویی و فساد . همچنین شرکت مپنا را نیز یک طراح نیروگاه به معنای واقعی ان نمی دانم . این شرکت عمدتا کپی کاری مدلهای ایتالیایی را کرده است . ولی در عین حال این شرکت یکی از سرمایه های ارزشمند این کشور است . طول کشید تا مپنا مپنا شد و به امکانات فراهم امده در ان احترام می گذارم و بایستی حمایت شود.
در مورد امتیازت ویژه دادن نیز حق با این مقاله است . البته من اقای چیت چیان را می شناسم . فرد سالمی است کار خود را هم بالنسبه می شناسد ولی وزارت نیرو هم مثل وزارتخانه های دیگر از گذشته های دور دچار معضلات دولتی بوده است .
امیدوارم مدیر الوزرا و یا هر کس دیگری که مسئول هست اجازه بدهد وزارت نیرو نیز جواب دهد اگر جوابی داشته باشند . (3859684) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۲۳:۳۱:۲۲
بهتر است صبر کنیم وزارت نیرو جواب بدهد در ان موقع شاید بشود بهتر اظهار نظر کرد (3860813) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۴ ۱۶:۲۰:۰۶
من پرسيدم
وزارات نيرو برق نميخره، هزينه تبديل انرژي گازي را كه خود در اختيار سرمايه گذار ميگذارد را به سرمايه گذار پرداخت ميكند، كه بابت آوردن دستگاه و كارخانه و دانش و تجهيزات است، (3866660) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
قرارداد خسارت بار وزارت نیرو با شرکت ترکیه‌ای به زبان ساده