نظر منتشر شده
۸۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 141331
نامه توکلی به نمایندگان درباره بازار ارز؛
5 راه حل درباره نوسانات اخیر نرخ ارز و سکه
بخش خبری الف، 8 بهمن 90
تاریخ انتشار : شنبه ۸ بهمن ۱۳۹۰ ساعت ۱۶:۲۰
احمد توکلی در نامه ای به نمایندگان ملت با برشمردن دلایل نوسانات اخیر در بازار ارز و سکه، از نقش انگیزه های سیاسی دولت در این بحران سخن گفت و ۵ توصیه را درباره این نوسانات با نمایندگان مجلس مطرح کرد.

به گزارش الف، توکلی در این نامه آورده است:

همكاران ارجمند، نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي

بازار ارز و سكه پس از نوسانات مخرب و فزاينده ظاهراً از حالت بحراني خارج شده است. اميدواري به اين وضعيت، بدون بررسي صادقانه و عالمانه علل بروز آن بحران بي‌سابقه كه قدرت و آبروي پول ملي را به شدت آسيب‌زده، بازگشت مخرب‌تر را محتمل مي‌سازد.

توجه به نكات زير مي‌تواند تصوير نسبتاً روشن از علل پيدايش ترسيم كند و به تبع راه حل‌ها را آشكار سازد.
۱. بازار ارز كشور، يك بازار رقابتي نيست. دولت (بانك مركزي) عرضه كننده اصلي ارز است و سهم بيشتر تقاضاي عادي در اين بازار را بنگاه‌ها و دستگاه‌هاي دولتي دارند. بنابراين نقش دولت تعيين‌كننده است.

۲. از طرف عرضه، مشكل، كمبود دارايي ارزي دولت و كشور نيست. ارز حاصل از فروش نفت و فرآورده‌هاي نفتي در طول نه ماهه اول سال ۱۳۹۰ ، حدود ۶۸ ميليارد دلار است. اضافه بر آن حدود ۳۲ ميليارد دلار طي نه ماهه ۱۳۹۰ صادرات غير نفتي داشته‌ايم. يعني جمعاً ۱۰۰ ميليارد دلار كه دارايي هنگفتي است كه تا پايان سال بيشتر مي‌شود. ولي نكته اينجاست كه به دليل تحريم‌ها امكان جابجايي اين دارايي به طور معمول بسيار محدود است. درست مانند آنكه شما در حساب بانكي خود موجودي خوبي داشته باشيد ولي نيمه شبي كه محتاج پول نقد هستيد تمام دستگاه‌هاي خودپرداز اطراف شما خراب باشد و تنها خودپرداز سالم موجودي اسكناسش نيازتان را تامين نكند و مجبور باشيد براي دستيابي به دستگاه ديگري وقت زيادي بگذاريد، آن هم با زحمت فراوان. اين مشكل فني حاصل از تحريم، دارايي ارزي كشور را از دسترس دور مي‌سازد. علاوه بر اين پيش از تحريم حدود ۷۵ درصد معاملات ارزي در بازار اصلي به دست بانكها صورت مي‌گرفت و بقيه در بازار فرعي، مانند صرافي‌ها. حالا برعكس شده و تقريباً ۸۰ درصد معاملات در بازارهاي فرعي با ريسك و هزينه‌ بالا صورت مي‌گيرد و بانك مركزي به جاي انتقال پول به شكل ال سي يا حواله‌اي، به اسكناس احتياج دارد تا از معاملات صرافي‌ها پشتيباني كند كه خود محدوديت تازه‌اي است. بنابراين تاكيد روي دارايي ارزي و بي مشكل نشان دادن طرف عرضه غيرواقعي است ولي راه، راه بن‌بست نيست.

۳. از طرف تقاضا، نقدينگي موجود در اقتصاد ملي از حدود ۶۷۰ هزار ميليارد ريال در آغاز مسئوليت آقاي رئيس جمهور به بيش از ۳۳۰۰ هزار ميليارد ريال در آذرماه سال ۱۳۹۰ رسيده است. يعني نزديك به ۵ برابر گشته است. از جمله عوامل رشد نقدينگي، توزيع يارانه نقدي قانون هدفمند كردن است كه بخشي از آن به شكل قانون شكنانه از منابع ارزي و تنخواه بانك مركزي تامين اعتبار شده است. اين نقدينگي براي تحرك در اقتصاد ميدان محدودي دارد. اولاً توليد در وضعيت ركودي قرار دارد و نقض قانون هدفمند كردن در حمايت از توليد، وضع آن را بدتر كرده است. طبيعي است كه پول از آنجا منصرف است. وضعيت سرمايه‌گذاري بدتر از توليد است؛ زيرا نااطميناني و ريسك بالاست و در اين حوزه هم نقدينگي ميل به گردش ندارد. بخش بازرگاني خارجي نيز به دليل تحريم‌ها، از هزينه مبادله سنگين و ريسك بالا رنج مي برد كه گردش نقدينگي را كند مي‌كند. بخش هاي ديگري مانند مسكن نيز با تلاش مثبت دولت در مسكن مهر، چندان جاذب اين نقدينگي‌ها نيست، كالاهاي با دوام نيز ديگر نمي‌‌تواند محل سرمايه گذاري باشد. در نتيجه حجم زيادي از نقدينگي متوجه بازار ارز و سكه مي‌شود.

۴. وقتي انتظارات تورمي شديد شود، اين فرايند تخريبي‌تر مي‌گردد. در بازار ارز طي اين دو ماه نوسانات شديد، همراه با روند صعودي، به برخي از مردم اين پيام را مي‌دهد كه براي حفظ ارزش دارايي خود و يا انتقال سرمايه به عنوان خريدار به بازار ارز هجوم ‌آورند. اين امر تقاضا را، نه براي واردات يا استفاده از خدمات ضروري مانند تحصيل و معالجه، بلكه براي حفظ ارزش يا انتقال دارايي بالا مي‌برد. پديده دلالي و سفته بازي هم در چنين وضعيتي پيدا مي‌شود و تقاضاي خريد براي فروش، اضافه مي‌شود. هر چه بي اعتمادي و انتظارات تورمي بيشتر باشد، اين نوع تقاضاها بيشتر است.

۵. بي كفايتي مقامات پولي و مالي دولت شايد اصلي‌ترين دليل پيدايش اين وضع بوده است. وقتي در طول چندين هفته پياپي هر چه مقامات بانك مركزي درباره بازار ارز و سكه مي‌گويند خلاف در مي‌آيد، بي اعتمادي تشديد مي‌شود، التهاب حاصل شده، انواع تقاضا را تشديد مي‌كند. در فضايي چنين بحراني، عرضه نمي‌تواند تقاضا را جبران كند، بلكه افزايش عرضه تقاضا را افزايش مي‌دهد. بانك مركزي در طول سالهاي اخير بسياري از كارشناسان زبده خويش را از دست داده است. سكان هم در دست كساني قرار گرفته كه مهمترين وظيفه خود را اطاعت از رئيس جمهور مي‌دانند ولو خواسته وي غير علمي و غير كارشناسي باشد. و حاضرند وظيفه اصلي خويش را كه حفظ ارزش پول ملي است رها كنند تا مبادا به رئيس جمهور بر بخورد. شاهد مثال، همين تصميم اخير است كه فعلاً التهاب را خوابانده است. اين تصميمات پيش از سفر آقاي رئيس جمهور به آمريكاي لاتين اتخاذ شده بود، ولي به دلايلي كه دولت از ابرازش امتناع دارد، با تاخير تقريباً سه هفته اي اعلام شد.

۶. علت مهم ديگر، تعلل دولت در معالجه اين حادثه است. حادثه سهمگيني كه در ابعاد و ماهيت بي‌سابقه بوده است در سال هاي ۱۳۷۳-۱۳۷۴ كه با وضعي شبيه اين روبرو شديم اولاً ابعاد ماجرا چنين نبود، ثانياً عواملش تا اندازه قابل توجهي متفاوت بوده، مثلاً ارز نداشتيم و بدهي سنگين خارجي هم داشتيم. دولت وقت، با تغيير روشن سياست‌ها و تدبير اقتصاددانان آشنا به بازار، سريعا مهار صحنه را به دست گرفت. در بحران اخير نگاهي به رفتار، مواضع و تخصيص وقت رئيس جمهور و وزراي ذيربط نشان مي‌دهد كه تقسيم كار و وقت و توان كاملاً نادرست صورت گرفته است. وقتي بحران در اوج است ومجلس با نگراني موضوع را از طرف ملت تعقيب مي‌كند، آقاي رئيس جمهور همراه با وزراي اقتصادي به آمريكاي لاتين مي‌روند و شركت در مراسم تحليف رئيس جمهور اكوادور را بر مهار بحران بي‌اعتباري پول ملي ترجيح مي‌دهند يا آقاي رئيس جمهور رونمايي از ثبت ملي تعزيه‌خواني يا شركت در معارفه رئيس سازمان ميراث فرهنگي و فرصت جويي براي تقدير از اطرافيان مساله‌دارش را بر حل مشكلي به اين مخربي مقدم مي‌شمارد. در اين بين جلسه مجلس براي بررسي بحران به دليل عدم حضور وزراي اقتصادي و غيبت رئيس كل بانك مركزي كه با احتمال بسيار زياد به دستور رئيس جمهور صورت گرفته بود، تشكيل نمي‌شود. شاهد ديگر اين تعلل، همان تاخير در ابلاغ تصميمات اخير است. اگر شما اين تصميمات را چاره كار مي‌دانستيد، چرا صبر كرديد آن همه ثروت از حبيب‌هاي كوچك به كيف هاي بزرگ منتقل شود، پول ملي بي‌اعتبار گردد، حيثيت دولت و حكومت آسيب ببينند، ريسك و نااطميناني اقتصادي حاكم گردد، حرمان و افسوس گريبان مردم را بگيرد و خرابي‌هاي ديگري پيدا شود؟ مي‌توان با تحليل وقايع به انگيزه‌هاي ناصواب سياسي پي برد كه من ترجيح مي‌دهم در اينجا از آن بپرهيزم.

راه‌حل ها:
۱. بخش فني مشكل كه ناشي از تحريم‌هاست كه تلاش‌هايي تاكنون صورت گرفته است. ولي مديريت اين كار در دولت به دست كسي است كه از دانش لازم برخوردار نيست و مسائل ديگر هم دارد. اين مسئوليت بايد به دست اهلش سپرده شود. راه‌كارهاي فرعي بيش از آني است كه تاكنون استفاده شده كه جاي بحث علني ندارد.

۲. وقتي به دليل بي اعتمادي به مسئولان ، انتظارات تورمي مخرب شكل مي‌گيرد، اولين ومهمترين اقدام سپردن كار به شخصيت‌هايي است كه تلقي مردم را عوض كنند. اين عزل و نصب بايد شوك‌آور و اطمينان بخش باشد. يعني دانش و توانايي و سلامت كساني كه جايگزين مي‌شوند براي فعالان اقتصادي آشكار باشد.

۳. يك اقدام لازم ديگر توضيح صادقانه امور براي مردم است. مردم اگر تحليل مقامات از موضوع را علمي و همراه با صداقت دريابند و براي اين پرسش كه «اگر شما مي‌توانستيد با چند ساعت جلسه و اتخاذ تصميم و اعلان آن ظرف يك روز بازار را از التهاب بيندازيد، تا حالا كجا بوديد؟» جواب قانع كننده بشنوند، بخشي از بي‌اعتمادي جبران مي‌گردد. ولي اگر رئيس جمهور به جاي پذيرش مسئوليت كار، با فرافكني، تقصير را به گردن چند منتقد دولت، دلالان و چند رسانه بياندازد و كمي هم بانك مركزي را مقصر بشمارد، يا معاون وزير اقتصاد در برنامه زنده تلويزيوني چند بار در برابر پرسش مذكور طفره برود، اعتماد احياء نمي‌گردد. بازارها با اراده و تمايلات و انتظارات عوامل فعال در صحنه شكل مي‌گيرد و اعتبار دولت و اعتماد به آن نقش تعيين كننده در شكل‌گيري فرايند‌ها دارد.

۴. راه حل‌هاي معطوف به تقاضا، بايد متوجه مهار نقدينگي باشد. دولت با جديت بايد از تحريك تقاضا در اين ۴۰، ۵۰ روز آخر سال بپرهيزد. افزايش يارانه‌هاي نقدي نفت روي آتش ريختن است. مجلس نبايد اجازه اين كار را بدهد. براي انصراف نقدينگي از بازار ارز و سكه به طرف توليد، گرچه زود جواب نمي‌دهد ولي اگر دولت تسليم قانون شود و كمك به توليد را به طور موثر و آشكار آغاز كند، انتظارات شروع به تغيير خواهد كرد. اميد مي‌تواند سرمايه‌گذاري را نيز از توقف خارج كند. بخشي كه سريعاً بازار را متاثر مي‌كند حذف تقاضاي معطوف به حفظ ارزش دارايي يا خروج دارايي است. نوعي از كنترل تقاضا در چنين موقعيتي ضرورت دارد. گرچه زمينه رانت را فراهم مي‌سازد ولي اولاً به دليل آنكه تقاضاي واردات براي توليد مسبوق به سال‌ها آزادي تجارت خارجي است، متقاضيان نمي‌توانند تقاضاي كاذب چنداني ارائه كنند، ثانياً هر قدر كه ويژه‌خواري ضرر داشته باشد، زيانش به قدر بحران بي‌مهار نيست. انتشار اوراق مشاركت ارزي يا ريالي براي بخش نفت و گاز و كارهاي مشابه آن كه هم نياز اعتباري براي بخش‌هاي مهم توليدي را رفع مي‌كند و هم نقدينگي را به خود متوجه مي‌سازد، يكي ديگر از راه‌حل‌هاست . البته اين گونه راه‌حل‌ها در بستر اعتماد و اعتبار دولت جواب مي‌دهد. اگر انشاء ا... راه‌حل‌هاي ارايه شده روز پنج شنبه دولت، التهاب را كاهش دهد و با تغيير سكانداران اعتماد تا اندازه‌اي جبران شود، ابزارهاي ديگر مانند افزايش سود سپرده نيز مي‌تواند موثر گردد. البته نبايد از اثر منفي اين كار در فشار بر سرمايه‌گذاري غافل بود. فروش ارز با نرخ كاهنده نيز، ولو با نرخ بسيار ملايم صورت گيرد، به شرط حصول اعتماد، در حذف متقاضياني كه براي حفظ ارزش دارايي يا خروج دارايي و يا دلالي در صحنه هستند، موثر است.

۵. چون بخشي از مشكل، مشكل فني ناشي ار تحريم است، اثر ابزارهاي پولي شبيه آنچه در بند ۴ ذكر شد، محدود است. در عين حال اين نكته را هم بايد توجه داشت كه دسته‌اي، از تفاوت نرخ ارز در بازار اصلي و فرعي منافع هنگفتي به چنگ مي‌آورند كه قطعا در برابر اصلاح مقاومت مي‌كنند. تهديد صرافي‌ها به تعطيلي نيز حلال مشكل نيست، زيرا منفعت‌طلبان كه ويژه خوار به راحتي اين محدوديت را دور مي‌زنند. فساد موجود در سيستم يكي از عوامل مهم ناكارآمدي است.

خلاصه اين مباحث اين است كه مشكل از اين عوامل ناشي مي‌شود: تحريم، نقدينگي سرگردان، بي‌كفايتي مسئولان، عدم اعتماد مردم و فساد. نسخه تركيبيِ عالمانه مي‌تواند اقتصاد ملي را نجات دهد نه فرافكني و افترا به سياسيون و رسانه‌هاي منتقد.

مجلس چند كار لازم را بايد تعقيب كند : ۱) رايزني براي روي كار آمدن عناصر توانا و اعتما برانگيز
۲) اعمال نظارت موثر بر اقدامات دولت ۳) خودداري از تصميماتي كه نقدينگي را افزايش مي‌دهد
۴) جلوگيري از قانون شكني‌هاي دولت در اجراي قانون هدفمند كردن يارانه هاي انرژي و ۵) پرهيز از موضعگيري‌هايي كه بر التهاب بازار مي‌افزايد.
 
مصطفی
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۶:۲۸:۲۶
جناب اقای توکلی ایا این تنها مسئلی است که کفایت اداره مسئولیتش راندارد؟
ایا امروز پستهای حساس و تخصصی در دست افراد کاردان و با تجربه در ان سمت قرار دارد؟ مقامات فقط در پستهای مختلف جابجا میشوند بدون اینکه تخصصی داشته باشند معضل این است که رابطه سالاری این روزها به بالاترین حد خود رسیده و این یکی از دلایل وضع بحرانی موجود میباشد (630662) (moderator7)
 
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۲۰:۵۶:۰۶
یادمان نرفته که آقایی که وزیر بازرگانی بودند٬ در دولت دهم شدند وزیر نفت... تخصص‌گرایی هم که در حد بالاست. (631033) (moderator19)
 
hamed
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۱-۱۷ ۱۰:۵۵:۳۰
باید توجه شود که سطوح ارشد نیاز به دانش مدیریتی بالاست و دانش تخصصی بالایی نیاز ندارد . بنابراین اگر یک مدیر موفق باشد وزارت نفت و بازرگانی تفاوت چندانی ندارند.وهمچنین بالعکس (644086) (alef-11)
 
یه مصیبت زده اقتصادی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۶:۳۱:۰۵
اقای توکلی پس چرا دست دست می کنین؟ چرا عدم کفایت احمدی نژاد رو طرح نمی کنین تا از این وضع خلاص بشیم.

آخه این آقا دیگه باید چیکار کنه تا عزلش کنین و مسئولیتی که لیاقتشو نداره ازش پس بگیرین؟ (630668) (moderator7)
 
بیگی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۶:۳۶:۵۱
جناب توکی ...لطفا من و امثال من را روشن کنید: در یافتی "روزانه" یک کارمند معمولی برای این که حرف در نیاید :اول انقلاب معادل حدود نیم تا یک سکه بود.الان بهانه جنگ نیست .از لحاظ تولید هم به قولی توسعه یافته ایم.چطور است که اکنون در آمد "ماهیانه "کارمند فوق باز نشسته یا شاغل معادل همان نیم تا یک سکه است؟فرض که جمعیت ۲ برابر شده باشد و طلا هم به همین طور بقیه دلایلش چیست؟فرض کنید من آن زمان معادل ده سکه در بانک گذاشتم امروز با محاسبه سود بصورت قسط السنین آیا معادل یک سکه به من میدهند؟ آیا صحیح است که "تورم دست دولت در جیب مردم است؟" (630677) (moderator19)
 
محسن
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۶:۴۷:۲۲
این اعتماد یک مساله اساسی است و به درستی از مهمترین عوامل ذکر شده. وقتی اختلاس به آن بزرگی در حوزه اجرایی رخ می دهد و مجلس هم برخورد حساب شده ای نمی کند همین بی اعتمادی ها هم شکل می گیرد. اصلا انگار فضا طوری می شود که خیلی ها دچار سکته فکری می شوند که معنی این همه مماشات با مسئولین بی مسئولیت چیست؟
تحریمها خیلی تاثیر گذار است و به نظر می رسد اگر تحریمهای غرب هم عملی بشه حداقل شوک روانیش به راحتی قابل تحمل برای اقتصاد آشفته ما نیست.

فکر می کنم لپ کلام جناب توکلی در پیش گرفتن سیاستهای ریاضت اقتصادی توسط دولت باشه هر چند مطمئن نیستم! به هر حال آخرین تیر خلاص کشورهای بحران زده اروپایی و حتی به ظاهر غیر بحران زده مثل انگلیس و آلمان هم همین بوده.

ما نباید خودمون رو در مورد درستی اجرای هدفمندی یارانه ها، فقط از این جهت که برای اقتصاد خوب است بفریبیم بلکه نکته مهمتر و اساسی تر نحوه اجراست که خیلی دچار مشکل بوده و ذهن مردم رو برای فردای اقتصاد دچار شک کرده به طوریکه کسی از فردای قیمت اجناس خبر ندارد. (630689) (moderator7)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۶:۵۳:۱۶
نكته و پيام در اين جا جستجو كنيد كه امضاء رئيس دولت اين مشكل را حل كرد. (630698) (moderator7)
 
محمد 1360
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۶:۵۴:۲۵
سلام متاسفانه این دولت عادت کرده مشکل و احمال کاری خودش را بندازه تقصیر دیگران وآمریکا چه ربطی داشت 4 ساله کارشناسان ارشد اقتصادی میگفتن باید نقدینگی از بازار جمع شود به این صورت که سود بانکی افزایش یابد تا بالای تورم ولی این دولت هی مقاومت کرد اخر هم با بحران مواجه کرد مملکتو بازم زیر بار افزایش نرفته هنوز به بانکها چیزی اعلام نشده که افزایش بدید سودو
من نظرم اینه با توجه به نداشتن صلاحیت این دولت و عدم استفاده از کارشناسان در این دولت که بجای کار برای مردم بیشتر فکر لج بازی های کودکانه و
قهرمان بازیست مجلس هرچه سریعتر استیضاح دولت را باتوجه به این
بحران و عدم رعایت چندین مصوبه مجلس برای مترو و غیره عمل نمایند
تا مردم و خدا راضی باشند مصلحت مملکت به اینه مطمین باشید (630702) (moderator7)
 
۱۳۹۰-۱۱-۰۹ ۰۴:۵۸:۲۲
افزايش سود بانكي هم كه با اكراه صورت گرفت و الان مقدارش مشخص شده معني حداقل ٢١ درصد رو هم فهميديم بالاترين سودش پنج ساله با ٢٠ درصده اينطوري مي خوان مردم رو مشتاق كنن به سرمايه گذاري در بانك (631359) (moderator19)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۱-۰۹ ۱۵:۴۱:۰۹
مگر دوباره تبديل به وام نميشه توسط بانكها؟ (632186) (moderator19)
 
United Kingdom
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۷:۰۰:۱۳
به نظر می رسد ریشه همه عوامل مشکل و در نتیجه مشکلات همان "بی کفایتی" کسانی است که در راس قرار دارند که متاسفانه در سال های اخیر در حکومت ایران تشدید شده است. (630709) (moderator7)
 
۱۳۹۰-۱۱-۰۹ ۰۰:۱۰:۳۸
نکات جالبی مطرح کردید (631224) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۱-۰۹ ۰۰:۱۸:۲۹
اقای توکلی ...به نکات خوبی را اشاره کردید بانک مرکزی با بی تدبیری از کارشناسان کارامد خالی شده مصداق این حرف معاون ارزی بانک است که اصول اولیه اقتصاد را نمی داندو یا دبیر کل لیسانسیه بانک. (631235) (moderator19)
 
United States
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۷:۰۱:۵۷
قابل توجه نمایندگان محترم بسیاری از تجار بیش از یکسال است بدلیل عدم توانا

ی بانکها از ارسال حواله ارزی وگشایش ال سی ارز مورد نیاز خود را از بازار آزاد

تهیه میکنند.. حالا چی شد با وجود این همه تحریم از سوی دشمنان همه

مشکلات یک شبه حل شد - اقای بهمنی یعنی شما نمیدانید که بیشتر بانکها

امکان حواله ارزی وگشایش ال سی ندارند وبه مردم شماره تلفن میدهید که

مشکلی هست گزارش کنند این سرکار گذاشتن مردم وتوهین به درک آنها نیست (630712) (moderator7)
 
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۷:۰۸:۰۹
در مورد بی کفایتی ( یا فساد ) در همین فاصله چهارشنبه تا شنبه موارد زیر مشاهده شد که اگر اندکی تدبیر وجود می داشت نتیجه ای به مراتب بهتر پدید می آمد:
1- واضح بود که امروز دارندگان اوراق مشارکت 17 درصدی برای فروش هجوم خواهند آوردو نقدینگی بسیار زیادی برای بازپرداخت این اوراق لازم خواهد بود. حتی خبرگزاری فارس از قول یکی از اساتید دانشگاه اصفهان صراحتا این معضل را مطرح کرده بود. با اینحال با وجودی که دو روز نیم برای حل این مشکل زمان داشتند باز هم هیچ تدبیری برای این امر اندیشیده نشده بود به طوری که در فرابورس از ساعت 10 صبح صفهای فروش چند میلیارد تومانی تشکیل شده بود و اورالق قابل فروش نبودند. این وضعیت ضربه اعتباری بزرگی به بازار بود که رشد بعدی قیمت دلار تا حدی از این وضعیت متاثر بود.
2- علیرغم آنکه قیمت پیش فروش امرور سکه مهمترین اهرم روانی برای تنظیم بازار سکه و ارز بود بانک مرکزی در یک حرکت عجیب در اعلام این قیمت قبل از شروع بازار مسامحه کرد که در نتیجه در اول وقت اداری پیش فروش متوقف شد که خودش یک شوک روانی در جهت بالا بردن قیمت سکه ایجاد کرد. ساعتی بعد قیمت پیش فروش همان قیمت هفته پیش اعلام شد که تیر خلاص به روند نزولی قیمت سکه آزاد بود. واقعا اگر اندکی تدبیر وجود می داشت ( و شاید اگر منافع سفته بازان بازار سکه در نظر گرفته نمی شد) با کاهش هر چند اندک قیمت پیش فروش سیگنال بسیار واضحی در مورد حتمی بودن کاهش قیمتها ارسال می شد و بازار سکه آزاد با اقت شدیدتری مواجه می شد.
3- اگر چه خبر افزایش سود سپرده ها از چهارشنبه اعلام شده است اما عمده بانکها هنوز نرخهای جدید را اعلام نکرده اند. در حالی که اگر این نرخها از ابتدای وقت اداری اعلام می شدند اثر روانی خبر افزایش سود نرخ را با تاثیر واقعی پرداخت این سود همراه می کردند که بسیار موثرتر بود.
4- شنیده می شود که در روز جاری بسیاری از تجار به دلیل عدم همراهی سیستم بانکی قادر به باز کردن ال سی نشده اند که اگر صحت داشته باشد نمونه دیگری از بی کفایتی را نمایش می دهد. (630718) (moderator7)
 
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۷:۰۸:۲۲
هنور بحران بازار ارز حل نشده و قیمت ارز نیز تک نرخی نشده است ما یک نرخ 1226 تومانی دولتی داریم و یک نرخ 1800 تومانی بازر آزاد که خود دولت و رانتهای وابسته هنوز دارند ارز را در بازار آزاد به نرخ حدود 1800 تومان می فروشد

و چرا دولت قیمت سکه پیش فروش را این هفته کاهش نداد! (630720) (moderator7)
 
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۷:۰۹:۱۹
کاش مثل آقای توکلی در مجلس تعداد بیشتری نماینده داشتیم. (630721) (moderator7)
 
عباسپور
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۷:۱۲:۴۴
جناب دکتر توکلی در اخرین روزهای مجلس کنونی لطفا" کم شدن پس انداز مردم توسط سوء مدیریت برخی مدیران دولتی رو پیگیریکن و کوتا نیا
... (630725) (moderator7)
 
United Kingdom
۱۳۹۰-۱۱-۰۹ ۱۰:۳۵:۴۰
برادر من خوش به حالت که صحبت از کم شدن پس انداز می کنی. بنده و امثال بنده خواهشمندیم کمک کنید بدهیهایمان بیش از این افزایش پیدا نکند. همین و بس! (631630) (moderator19)
 
بهمن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۷:۲۹:۵۸
. آقاي توكلي..
سئوال من از ايشان اين است (در صورت مطالعه اين سطور و يا اطلاع به ايشان) آيا بهتر نبود خود ايشان اجازه اجراي برنامه چهارم توسعه را ميدادند و با مخالفتشان با ادامه طرح دولت آقاي خاتمي مبني بر افزايش پلكاني قيمت كالاها و بنزين و غيره در گرفتاري مردم به مشكلات موجود سهيم نميشدند .
و اينكه شخص خودشان را چقدر در شرايط پيش آمده مقصر ميدانند و چه اشتباهاتي را ميپذيرند كه مرتكب شده اند.
ضمن اينكه آيا عجيب نيست كه از سالهاي گذشته تا كنون در زمانهاي نزديك به انتخابات، انتقادات مسئولين آغاز شده ( با توجه به حجم انتقادات نمي توان گفت شدت گرفته) و راهكارهاي جديد و تازه ارائه ميگردد ... (630753) (moderator19)
 
نیما
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۷:۳۰:۲۱
جناب توکلی سلام وخدا خیرت دهد درجای دیگری در سایت عرض کردم بانکها که نقدینگی اخیر راجمع کنندجای نقدینگی عوض میشود وبانکها بخصوص بانکهای تخصصی میتوانند نقش مهمی در هدایت به سمت تولید داشته باشند اوراق مشارکت بخصوص دربخشهای مسکن راه وراه اهن ونفت سه بخش مهم صنعت هستند وبخش هدایت شده کشاورزی هم با حمایت جدی دولت میتوانند جاذب نقدینگی باشندبه یک شرط بسیار مهم که دولت شتاب هدفمند کردن یارانه ها را کند ویا تا سال دیگر کاملا متوقف نماید وادمی استخوان دار سکاندار سیاستهای پولی ومالی باشد که استقلال بانک مرکزی را با حمایت مجلس وهمکاری دولت حفظ نماید (630754) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۷:۳۷:۳۳
اگر توزیع دلار انحصاری نباشد قیمت دلار باز هم پایین می آید کافی است اعلام کنند به هر ایرانی با شناسنامه ماهانه 50 دلار می دهیم می بینید که دریافت کنندگان برای فروش آن هجوم می آورند و قیمت آن پایین می آید (630762) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۷:۴۱:۴۷
سلام آقای توکلی از شما خواهش می کنم از دولت نخواهید این یارانه نقدی هم از مردم گرفته شود اصلا می توانید به متقاضیان تا اطلاع ثانوی یارانه نقدی را به دلار بدهید (630774) (moderator19)
 
علا
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۷:۵۴:۵۴
جناب دکتر توکلی با سلام واحترام جسارتا" باید متذکر شوم که با لکنت سیاسی کارها پیش نمی رود و دیگر جای تقیه و رودر بایستی نیست صراحت لهجه میخواهد حمایت از این دولت و در راس آن احمدی نژاد امروز حرام وخیانت به کشور و نظام است یعنی ماندن حتی یکروز وی در راس دولت صدمات غیر قابل جبرانی خواهد داشت . این بنده ی ناچیز در سال 88 هم بکرات از شما خواستم که چه راهکاری را دنبال کنید و من هنوز پرینت آن نظر را از سایت شما دارم . پیشنهادهای شما اگر مقرون به حذف اصل مظنه نباشد کارساز نخواهد بود دیدیم بیشترین تغییرات را در دولت آنهم وزارتخانه های حساس و مهم این دولت داشته است ولی دریغ از اصلاح امروز بدتر از دیروز . اگر اداره ی کشور بدین منوال باشد خیلی ها میتوانند دهها مثل این کشور را اداره کنند . رفتار اینها با مصالح ومنافع کشور خیلی پایین تر از اداره ی یک مدرسه است و این یعنی عدم کفایت سیاسی مطلق . آیا اکنون بر کسی پوشیده است که جرات و جسارت آمریکا و اذنابش در دست اندازی به حریم سیاسی و اقتصادی ایران تنها از روزنه و شکاف موجود در حاکمیت است ؟ اکنون زمان ترس وواهمه نیست آنها از شکاف بین ریییس دولت با رهبری نهایت سوئ استفاده را بردند و میبرند. باید این منفذ را کور کرد کاملا" بدانید و اطمینان داشته باشید هیچ اتفاقی نمی افتد خیر و صلاح ملت و کشور در این است والسلام. (630793) (moderator7)
 
Canada
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۹:۴۲:۴۱
تقریبا حالا همه، حتّی وزرای دولت می‌دانند که مشکل، رٔیس جمهوری است اما.....!!!!... (630950) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۹:۵۵:۵۰
بزرگترین عیب این دولت صادق نبودن با مردم است. از یک طرف رییس جمهور بارها در سخنرانی های خود از فهیم بودن ملت ایران تعریف و تمجید می کند و از طرف دیگر با بعضی کارهای خود بلا نسبت ملت را احمق فرض می کند. برای مثال همین هفته قبل، ایشان بعد از مدتها سکوت با دو دوتا چهارتا کردن درآمدها و هزینه های کشور اعلام کردند که درآمدهای ارزی بیشتر از مخارج ارزی کشور است و همه چیز عادی است. ایشان فکر نمی کنند که مردم از خود می پرسند اگر چنین است و همه چیز روبراه است چرا بی ثباتی نرخ ارز در کشور وجود دارد؟ مردم اگر با صداقت با آنها رفتار شود مطمئنا مشکلات بهتر و سریعتر حل می شوند. (630968) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۱-۱۲ ۰۸:۵۳:۴۱
جناب علا توهین به رئیس جمهور قانونی یک مملکت صراحت لحجه نمخواهد وقاحت میخواهد. (635914) (moderator22)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۷:۵۵:۴۰
ببخشید آقای توکلی، اینا رو برای همکارانتون نوشتید؟ من فکر کنم الان همه تمرکز همکاران عزیزتان در مجلس معطوف به رای آوردن و نمایندگی برای چهار سال آینده است و در حال حاضر آنچه که اهمیت ندارد، مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم هست و اگر اهمیت داشت تاکنون واکنشی از طرف آنان دیده بودیم! راستی شما خبردارید دلار 1226 تومانی در کدوم بانک فروخته میشه؟ (630794) (moderator7)
 
نادر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۲۲:۲۲:۴۱
مطمئن هستم که خود آقای توکلی هم به اجرایی شدن این 5 راه حل خود امید چندانی ندارد،آخر این مجلس را چه به اعمال نظارت و برخورد با قانون شکنی های دولت!! اگر همین دو مورد را انجام داده بودند که کار به این جاها نمی کشید. (631111) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۷:۵۹:۲۳
روزهای اخیر،روزهای پر التهابی برای قیمت ارز و سکه بود در حال که ذخایر ارزی و طلای کشور به گفته مسئولان در بالاترین حد ممکن است! پس سوال اینجاست که چرا قیمت ارز و سکه اینقدر بالا رفت؟ حالا مسئولان می گویند:"ارز به مقدار نیاز داریم و به وارد کنندگان ، فروشندگان و گروههای دیگری که نیاز دارند مثل مسافران می دهیم اما تجربه نشان داده است که توزیع نامساوی یک کالا درست نیست زیرا نمی توان برای همه وارد کنندگان و تولید کنندگان مامور گذاشت دیشب برنامه طنز را نگاه می کردم وارد کننده در مورد ارز تک نرخی می گفت: "یک عمر است که با دلار دولتی وارد می کنیم و با دلار آزاد می فروشیم" آیا به راستی می توان بازار را با زور کنترل کرد؟ پس بهتر است دولت توزیع دلار را از حالت انحصار خارج سازد و مثلا به هر ایرانی که متقاضی باشد ماهیانه 50 دلار دولتی پرداخت کند وقتی مردم برای فروش دلار دولتی به بازار هجوم بیاورند قیمت آن پایین می آید البته راه حل بازار سکه راهم می توان برای دلار امتحان کرد البته با دو تغییر اولا: سقفی برای پرداخت وجود داشته باشد مثلا ماهیانه 100 دلار ثانیا: زمان پرداخت آن زودتر باشد مثلا تحویل ده روزه باشد در مورد سکه هم بهتر بود دولت جو روانی مثبت بازار را تقویت می کرد و مثلا هفته ای 20 هزار تومان قیمت پیش فروش را پایین می آورد (630802) (moderator7)
 
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۸:۰۰:۴۶
درود بر رئیس جمهور ولایتمدار و اصولگرا (630810) (moderator7)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۱-۰۹ ۰۹:۳۲:۱۴
ما با عرض معذرت هیچ نشانی از ولایت مداری ایشان میبیند ؟..... مردم شما لطفا نظر بدهید؟ (631526) (moderator19)
 
رادين
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۱-۰۹ ۱۰:۱۰:۱۸
اينو به شوخي گفتي ديگه؟ (631589) (moderator7)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۸:۰۹:۲۹
بجاي اينكه دولت به فكر گرفتن پول از مرفه ها و دادن آن به فقيرها باشد بهتر است در اين روزهاي پايان سال، يارانه مرفه ها را به صورت اوراق قرضه ارايه دهد و يارانه فقيرها را تغيير ندهد.
اگر يارانه فقيرها افزايش يابد، حتي اگر آن را از مرفه ها گرفته باشند، نقدينگي سرگردان افزايش مي يابد.
مرفه ها با سرعت كمتري نسبت به فقيرها، نقدينگي خود را به بازار وارد مي كنند. اين يك واقعيت اقتصادي است. (630823) (moderator7)
 
United States
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۸:۲۲:۱۲
آقای رئیس جمهور خط قرمز نیست در کجای قانون اساسی آمده که ایشان مصون است؟ پس چرا طبق قانون اساسی جمهوری اسلامی بازخواست نمیشه؟... (630843) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۸:۳۹:۳۷
ما که نفهمیدیم راه حل چه بود. شما هم که حرفهای کلی مثل دولتی ها می زنید. مرد عمل می خواهد که بدون ترس دلار به بازار تزریق کند. (630865) (moderator7)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۸:۴۰:۲۹
آقاي توكلي

چندين سوال اينجا وجود دارد لطفا جواب دهيد :

1- چرا با اين همه توفيقي كه دولت در مهار اين هجمه سنگين داشته باز هم مسئولين اقتصادي را نالايق مي دانيد ؟ به راستي كدامين دولت موفق به مهار اين حملات سريع و برق شاسا گرديده بود ؟

2- اگر با آقاي احمدي نژاد مشكل داريد چرا با تعزيه برخورد مي كنيد . اقاي محترم ، ما و شما هرچه داريم از امام حسين است به نظر شما وقتي دلار مشكل دار شده نبايد از تعزيه و امام حسين صحبت كرد ؟؟؟؟؟

3- اين انتظار تورمي را كه مي گوييد خود شما ماهها است كه دامن مي زديد
چرا با اظهار نظر هاي غير كارشناسي قبل از اجراي هدفمندي يارانه ها بار ها گفته ايد كه بايد انتظار تورم 70 درصد را در ماههاي اول اجراي طرح داشت

شما اين كفايت را از كجا بدست آورده ايد؟؟ (630866) (moderator7)
 
Netherlands
۱۳۹۰-۱۱-۰۹ ۰۵:۲۴:۴۸
نکنه فکر میکنید تورم همان 15 تا 16 درصدی که بانک مرکزی اعلام میکنه؟ در عرض 9 ماه ارزش پول ملی 50 درصد کاهش یافت! شما اسم این رقم رو چند درصد تورم میذارین؟ قدرت خرید مردم تو این چند ماه چقدر کاهش یافت؟ غصه نخور تورم 50 درصدی کارشناسان اقتصادی نیز برآورده شد. (631362) (moderator19)
 
Kuwait
۱۳۹۰-۱۱-۰۹ ۰۹:۳۵:۴۰
دوست و هموطن عزیز
چندین سوال هست که بد نیست شما در باره اش صادقانه اندیشه کنید و اگر خواستید جواب دهید .اما مهتر اندیشیدن پیش از جواب است:
1- صحبت از کدام موفقیت و توفیق دولت در مسایل اقتصادی می کنید ؟ تورم که حالا دیگر هر هفته اضافه می شود؟
2- همه ما هر چه داریم از اما حسین است ، اما صحبت بر سر اولویت هاست. امام حسین (ع) هم مراسم حج خود را نیمه تمام گذاشت چون معتقد بود الان کاری اساسی تر پیش رو دارد...
... (631534) (moderator19)
 
United States
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۸:۴۱:۵۴
آقای توکلی
همه اینها که گفتی درست اما عزیز دل من که نباید به شما بگم از این مجلس که دور از جان شما وکلای آن به انداره آن صندلی که رویش می نشینند موثر نیستند چه کاری بر می آید . (630869) (moderator7)
 
pooya
United States
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۸:۴۳:۲۲
نظرات آقای توکلی درست و قابل اعتنا می باشند اما بدبختانه دولت نشان داده است که گوشش به این حرف ها بدهکار نیست و ظاهراً زور هیچ فرد یا نهادی نیز به ایشان نمی رسد. باید فکری برای قانون مدار کردن دولت کرد وگرنه آسیب های غیرقابل جبران به کشور و مردم وارد می شود. (630872) (moderator7)
 
۱۳۹۰-۱۱-۰۹ ۰۱:۱۸:۵۰
البته این نکته را نباید فراموش کرد که ایشان پس از پاره شدن حنجره کارشناسان و ...دلسوزان بر تن خود بالآخره یک امضا داد!! (631295) (moderator19)
 
مسعود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۸:۴۷:۴۹
مطلبي كه مي خواهم بگويم شايد بي ربط به موضوع مقاله باشد اما هر چه كردم نتوانستم مطرح نكنم. چرا ايران كه چند دوره متوالي در نمايشگاه سبيت (نمايشگاه معتبر فن آوري اطلاعات و ارتباطات ) آلمان شركت كرده است امسال برنامه اي براي شركت در اين نمايشگاه ندارد؟ چرا باز هم مي خواهيم از قافله پيشرفت و روزآمدي عقب بمانيم؟ چرا وزارتخانه هايي مثل ارتباطات و فن آوري در اين موضوع سهل انگاري و كوتاهي مي كنند؟ واقعا آيا شركت در نمايشگاههاي معتبر بين المللي و كسب علوم روز و معرفي توانمنديهاي شركتهاي ايراني و... از وظايف وزارت ارتباطات و فن آوري اطلاعات نيست؟ پس وظيفه اين وزارتخانه چيست؟ در داخل هم كه سرعت اينترنت تعريفي ندارد. پس واقعا اين وزارتخانه چه مي كند؟ (630876) (moderator7)
 
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۸:۵۹:۲۱
وقتی رئیس جمهور در مراسم سالروز هدفمند کردن یارانه ها طی سخنان خود خواستار تغییرات در دروس اقتصاد دانشگاه شد و در طی سالهای اخیر سرگرم خطا و آزمون اقتصادی بوده، چه انتظار دیگری از اوضاع تورم، بی ثباتی در بازار ارز و سکه و بودجه نویسی کشور می توان داشت؟ (630885) (moderator7)
 
محسن
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۹:۰۰:۱۴
سوء مدیریت آقایان بیداد می کند. پنجشنبه هفته گذشته پذیرای چند تن از دوستانم در منزل بودم که مشاغل مختلفی هم دارند. تاثیرات کاهش قیمت دلار و سکه در رفتار تک تک آنها به گونه ای بود که انسان تصور می کرد عید نوروز است و همه انقدر شادمانند. ولی جای بسی تاسف که آقایان آشفته بازار را دوباره شروع کرده اند و قیمتها امروز سیر صعودی به خود گرفته است. مثل این که یک روز یک هفته یا یک ماه برای آقایان در اقتصاد مملکت اصلا" مهم نیست در حالی که بیسوادی مطلق باعث بروز این مسائل و بی اعتناییها می شود. (630886) (moderator7)
 
فروتني
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۹:۰۲:۳۲
خسته نباشيد
آفرين بر تحليلهايتان. خوب بود ولي كافي نبود. .................................... (630888) (moderator7)
 
امیر b
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۹:۱۱:۰۷
کو گوش شنوا !!!!!؟؟؟؟
آقای توکلی برای خودت میگویی!!!
خودت را خسته نکن؟ فقط دکتر میفهمد چیکار کند!!
وقتی رئیس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد برای مجلس ارزشی قائل نیستند و برای پاسخ گوئی نمی ایندبه این معناست برای ملت ارزش قائل نیست شما چه انتظار دارید!
اگر مجلس مجلس بود! تنها کار به این همه ضرر به اقتصاد و سیاست
دولت را کلا استیضاح میکرد (630905) (moderator19)
 
مصطفی
United States
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۹:۲۱:۱۲
جناب اقای دکتر توکلی عزیز اقتصاد دان محترم
یادت هست سال 84 دور دوم یک خط نوشتی فرستادی به سایت ها : هم اکنون به برادر اصولگرای خود جناب اقای دکتر محمود احمدی نژاد رای می دهم .حالا تو هم به همراه امثال من 4 کلاس اقتصاد خوانده در دل بر رنجی که بر این مردم می رود و مردی جز تو و علی مطهری نیست که بانگ براورد ، گریه کن (630927) (moderator7)
 
Norway
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۹:۳۲:۲۶
با توجه به این نامه فهمیدم که بحران اخیر راه حل عملی نداره (630943) (moderator19)
 
farhad
Sweden
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۹:۳۶:۴۱
سلام
جناب توکلی اول مشکل اقتصاد ایران این است که از کجا آوردهی مفهوم ندارد (630948) (moderator19)
 
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۹:۵۱:۰۸
سلام
ايكاش چند تا نماينده مثل شما داشتيم ...خواهشمنم طرح كفايت سياسي رئيس جمهمور را اجرائي كنيد. (630962) (moderator19)
 
Canada
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۱۹:۵۵:۱۰
شما از کسی‌ که در طول ۵ سال ۳ رٔیس بانک مرکزی و ۴ وزیر نفت را عوض کرده ،چه انتظاری دارید؟!!....در امریکا که دشمن حساب می‌کنیم از سال ۱۹۷۹ تاکنون یعنی‌ ۳۴ سال تنها ۳ رٔیس بانک مرکزی تغییر کرده‌اند و وقتی‌ که در مورد اقتصاد نظر میدهند دنیا نظرشان را مهمتر از نظر رٔیس جمهوری امریکا می‌داند چرا که کارشناسی نظر میده نه سیاسی...در عربستان نیز در طول ۳۴ سال گذشته فقط ۲ وزیر نفت را عوض کرده‌اند و تولید نفتش هر سال افزایش یافته....حالا عربستان را وابسته و غیر علمی‌ می‌دانیم. (630965) (moderator19)
 
حسین
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۲۰:۳۹:۳۱
آقای توکلی حرف هایتان درست و متین. اما وظیفه مجلس چیست و تا حالا چند بار اقدام موثر انجام داده است؟( البته اقدام عملی نه حرف. حرف مردم را هم فقط دو نماینده میزنند. بقیه نمایندگان محترم ظاهرا نماینده دولت هستند نه مردم.) لطفا این سوال ساده را هم جواب دهید؟ (631005) (moderator19)
 
ک
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۲۱:۰۰:۲۴
عالی بود.من هم موافقم اما تمام این هایی که گفته شد هیچ کدوم این وضعیت رو درست نمی کنه چون خیلی ها هستند که منفعت مردم براشون مهم نیست.فقط به فکر خودشونن .بنابراین دیگه چه اهمیتی داره. (631043) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۲۱:۰۵:۰۰
مردم این بحران را از چشم مجلس شورای اسلامی و مخصوصا رییس محترمش میبینن به خاطر عملکرد بسیار بدشون در دادن رای های اعتماد و استیضاح های نافرجام . (631049) (moderator19)
 
منصور
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۲۱:۳۰:۳۲
آقای توکلی
این جملات را نفهمیدم لطفا بیشتر توضیح دهید
نوعي از كنترل تقاضا در چنين موقعيتي ضرورت دارد. گرچه زمينه رانت را فراهم مي‌سازد ولي اولاً به دليل آنكه تقاضاي واردات براي توليد مسبوق به سال‌ها آزادي تجارت خارجي است، متقاضيان نمي‌توانند تقاضاي كاذب چنداني ارائه كنند (631067) (moderator19)
 
رضا
United States
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۲۱:۳۳:۴۷
دوستان اگر آقای احمدی نژاد بانک مرکزی را آتش بزند باز هم بدون برخورد جدی همه دوستان مجلس تا پایان دوره اجازه سعی وخطا به ایشان خواهند داد چرا کسی نمی داند!!!! (631068) (moderator19)
 
حامد
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۲۲:۴۶:۲۱
اگر همان موقع که آقایان از امریکای لاتین برگشتند و سود بانکی ابلاغ می شد هرگز دلار و سکه اینگونه سر کش نمی شدند نوش دارویی بعد مر گ سهراب (631135) (moderator19)
 
مهران
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۱-۰۸ ۲۳:۴۶:۵۴
...یادم هست که آقای بهمنی در شروع بحران گفته بود که با تورم موجود کسی اوراق مشارکت 15 درصدی ما رو نمیخره. واقعاً این حرف جای گفتن داشت و فوت کردن به آتش نبود؟ خدا رو شکر که توی همین مجلس هم مردانی پیدا میشند که برای خدا و احقاق حق مردم حرف راست میزنند. (631196) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۱-۰۹ ۰۰:۰۰:۲۵
آقاي رييس جمهور اينقدر از نمايندگان مجلس نقطه ضعف گرفته كه زبانشان بسته شده و جرات مخالفت ندارند و لذا هر كاري ميخواهد انجام مي دهد (631209) (moderator19)
 
Canada
۱۳۹۰-۱۱-۰۹ ۰۰:۴۱:۱۶
امشب مصاحبه آقای حسینی وزیر اقتصاد را شنیدم.با نهایت تاسف باید بگویم که بعد از شنیدن سخنان ایشان ،اندک امید باقیمانده ام.. را از دست دادم. ... (631266) (moderator19)
 
ايراني
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۱-۰۹ ۰۷:۲۶:۴۰
ابحران اخير نشان داد كه حل مشكل اقتصاد امريكاي لاتين براي رييس جمهور مهمتر است (631383) (moderator19)
 
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۱-۰۹ ۰۹:۳۳:۲۱
جناب آقای توکلی
... جا دارد بسته ی سیاستی نظارتی بانک مرکزی -که بعنوان راه حل بحران، طی آن دست بانکها را در افزایش نرخ سود باز گذاشته شده است- را نیز تحلیل کنید. راه حل بانک مرکزی زیان بسیار هنگفتی را به سیستم بانکی وارد خواهد ساخت و علاوه بر جلوگیری از انگیزه ی سرمایه گذاری مردم، موجب بالا رفتن نرخ سود تسهیلات، افزایش هزینه ی تولید و در نتیجه تورم شدید خواهد بود. معنی این سخن این است که تورم را از نرخ ارز برداشته و به گونه ی دیگری به مردم تحمیل کرده ایم. (631531) (moderator19)
 
برزين
Canada
۱۳۹۰-۱۱-۰۹ ۱۰:۰۳:۰۸
اقاي توكلي: پایین نگهداشتن ارزش برابری دلار و ریال ، اشتباهی که در دهساله اخیر انجام شده، در شرایطی که تورم سالیانه بیشتر از بیست در صد بوده است، سیاست اقتصادی نادرستی است. سرما یه ها را باید یه سمت تولید هدایت کرد. با کاهش ارزش ریال، امکان صادرات افزایش میابد. با کاهش ریال، دستمزد در ایران، چه در سطح کارگران و چه در سطح متخصصان نسبت به انچه در دیگر کشورهاست رقابتی میشود و سرمایه گذاری را تشویق میکند.پول نفت همیشه وجود نخواهد داشت. تقویت و ایجاد صنایع جدید نیز یک روزه انجام نمیشود. هزاران متخصص ایرانی در کشورهای کاندا و امریکا، در صنایع، در کمپانیها، و در دانشگاهها کار میکنند. برنامه ای برای جذب این نیروها، که با اعطای ازادی های بیشتر شروع میشود باید به اجرا گذاشته شود.  (631580) (moderator19)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۱-۰۹ ۱۰:۰۸:۱۶
با سلام جناب توکلی ان روز که سازمان برنامه و بودجه ی کشور را منحل کرد شما در مجلس نبودید .بودید ولی سکوت کردید چرا.ایا در مقابل اینهمه معضل شما هم به اندازه دیگران خود را سزاوار سرزنش میدانید.چطور میشود محل برنامه ریزی کشور را به راحتی منحل کرد وهیچ نهادی هم صدایش در نیاید وبا ان برخورد نکند. (631586) (moderator19)
 
میلاد
۱۳۹۰-۱۱-۰۹ ۱۰:۳۲:۰۷
من زیاد حرفای سیاسی نمی خوام بزنم اما یه چیزی که من و شاید اکثر مردم رواون این بلبشوی بازار سکه خیلی ناراحت کرد این بود که اعلام شد علاج پیدا شده اما منتظر امضا/ئ دکتره اونم که نبود و رفته بود ماموریت تو اون یه هفته چه گذشت به مملکت بعدا متوجه میشیم (631625) (moderator19)
 
کیارش
۱۳۹۰-۱۱-۰۹ ۱۱:۱۴:۱۶
جناب دکتر توکلی عزیز خیال نداری در اخرین روزهای مجلس یک کار انقلابی انجام بدی و به حرفهات عمل کنی و دست از شعار برداری
درود بر تو (631694) (moderator19)
 
United States
۱۳۹۰-۱۱-۰۹ ۱۱:۳۳:۳۱
مطالب شما عمدتاً صحیح است، اما چرا به بازگشت به روالی که تا مهر ماه 1389 در خصوص مبادلات ارزها در صرافی ها در جریان بود اشاره نکرده اید؟ در تمام دنیا هر کسی حق دارد پول خود را به هر ارزی میخواهد تبدیل کند.
مطلب دیگر اینکه چرا به محاسبۀ قیمت طلا با ارز آزاد یا ارز دلالان و اخیراً ارز قاچاقچیان از سوی بانک مرکزی اعتراض نکرده اید؟ (631709) (moderator19)
 
ناشناس
۱۳۹۰-۱۱-۰۹ ۱۲:۴۳:۰۳
آقای توکلی
چشم امید این ملت که واقعاً صبور هستند حالا دیگر فقط به مجلس دوخته شده است ...
رئیس جمهور باید استیضاح گردد...
این حق ملت ایران است که در رفاه اقتصادی زندگی کنند.
... (631856) (moderator19)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۱-۰۹ ۱۳:۲۹:۳۷
راهکار :

پیش فروش یک ماهه -واریز به حساب ارزی متقاضی نزد بانک عامل با امکان دریافت سود بانکی و برداشت صرفا بعد از چهار ماه . مطئنا ا این روش عطش سرمایه گذاری می خوابد . ضمنا فروش می بایست براساس کد ملی - بدون ارزش افزوده و امکان بازخرید با نرخ بازار میسر باشد . مطئن باشد به تدریج طی چهار ماه قیمت کاهش و عطش سر مایه گذاران خواهد خوابید . (631958) (moderator19)
 
متحیر
United Kingdom
۱۳۹۰-۱۱-۰۹ ۱۳:۳۶:۱۲
امروز یکشنبه در بازار آزاد (بخوانید غیر دولتی ) دلار به 1830 تومان رسیده . یعنی فاصله زیادی دوباره تا عدد 2000 تومان نداریم. پس همه این مطالب بیخوده. فقط انرژی تون رو هدر می دید. .. (631970) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۱-۱۰ ۱۴:۴۸:۰۰
آقا جان اگر هم بی خود نباشد , زمینه اجرا فراهم نشد, به واقع مدیریت صحیح و کارآمد یعنی ایجاد زمینه اجرا تصمیمات قبل از ابلاغ تصمیم, هنوز بانک ها به طور رسمی بی خبر از چگونگی اجرا هستند و موضوع را به صورت یک خبر شبیه سایر خبرها که اجرایی نه شد می بینند (633540) (moderator19)
 
میلاد
۱۳۹۰-۱۱-۱۰ ۰۹:۴۲:۱۸
اگر واقعا ارز به قیمت 1850میباشد پس این بسته های 10میلیون و100میلیون دلاری که به قیمت 1350تومان به طور سفارشی میفروشند چیست اقای توکلی خواهشا جواب بدهید بس هست این همه تبعیض (633057) (moderator19)
 
رضا
۱۳۹۰-۱۱-۱۰ ۱۲:۳۳:۱۵
طبق معمول با وجود وعده های فراوان امروز دوشنبه خبری از ارز تک نرخی نیست و شرکتهای وارد کننده همچنان باید ارز خود را اگر بتوانند با قیمتهای نجومی از بازار آزاد تهیه کنند... (633344) (moderator19)
 
راد
۱۳۹۰-۱۱-۱۰ ۱۳:۴۷:۴۳
به گفته همه مسثولین طلا فروان داریم ارز الی ماشااله داریم , با این همه فراوانی اینگونه مدیریت کردیم , اگر طلا و ارز نداشتیم ؟؟؟ ... آیا تعریف مدیریت و اقتصاد کماکان همان است که در دانشگاه تدریس میشود, اگر بله پس چگونه اثبات عدم کارایی در کنترل نرخ ارز و طلا اینقدر مشکل است؟ (633462) (moderator19)
 
راد
۱۳۹۰-۱۱-۱۰ ۱۴:۳۶:۰۵
جناب آقای توکلی
با سلام
با سپاس از نظرات سازنده حضرتعالی, چگونه می فرمایید بحران فروکش کرده است, وارد کنندگان به حرف ها اعتماد کرده اند ولی تا کنون ارزی تخصیص داده نه شده است بنابراین اگر ارز در اختیار وارد کننده ها قرار نگیرد باید منتظر برگشت اوضاع نه تنها به وضعیت قبل بلکه بدتر از آن بود (633522) (moderator19)
 
وحید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۱-۱۱ ۱۴:۱۲:۵۰
خجالت بکشید چرا نظراتی که قیمت سکه را پایین می اورد ÷خش نمی کنید دعوای شخصی شما با دولت که نباید تا این حد جاهلانه باشد؟ (634876) (moderator22)
 
۱۳۹۰-۱۱-۱۱ ۱۵:۲۴:۱۰
توكلي در نخستين بند از نامه خود مي‌گويد بانك مركزي عرضه‌كننده اصلي ارز در ايران است. حال سؤال از آقاي توكلي اين است كه در تمام دنيا چه‌كسي متولي اصلي مديريت ارز است؟آيا بخش خصوصي متولي ارزي در كشور‌هاي پيشرفته دنيا است؟!متأسفانه رئيس اقتصادخوانده مركز پژوهش‌هاي مجلس نمي‌داند كه در اغلب كشورها اين دولت‌ها هستند كه مديريت ارزي در كشورهاي جهان تعيين مي‌كنند نه بخش خصوصي. شايد ايشان انتظار داشتند مديريت ارزي كشور به جاي دولت در دست جريانات خاص سياسي- اقتصادي قرار گيرد. لذا به نظر مي‌رسد اصلاً ايشان مروري هم بر نوشته‌هاي خود نكرده‌اند كه اين گونه اظهارات را بيان مي‌كنند. (634990) (moderator22)
 
۱۳۹۰-۱۱-۱۱ ۱۵:۳۱:۲۰
همينطور كه رياست محترم جمهور نيز در سفر به كرمان عنوان كردند از مجموع 44 ميليارد دلار واردات صورت گرفته تا 9 ماهه، ارز مربوط به 33 ميليارد دلار آن پرداخت شده است يعني دقيقاً 75 درصد آن و جالب است كه همين عدد 75‌درصد از طرف توكلي (و البته پس از اعلام از طرف رئيس‌جمهور) در اين ‌نامه آمده است. اما ايشان مدعي شده با تحريم بانك مركزي 80 درصد معاملات دربازار فرعي صورت گرفته كه البته طبق معمول هيچ مستندي براي آن ارائه نشده است. در عين‌حال هنوز يك‌ماه از اعلام تحريم بانك مركزي توسط امريكا و انگليس نگذشته و هنوز مهر آن خشك و عملياتي نشده است، آقاي توكلي معتقد است كه 80 درصد معاملات ارزي در بازار فرعي صورت مي‌گيرد. در حالي كه اغلب كارشناسان معتقدند كه حجم خريد و فروش ارز در هفته‌هاي اخير چندان نبوده و فقط نرخ گذاري‌هاي عده‌اي با استفاده از فضاي رسانه‌اي سبب رشد نرخ ارز در بازار بوده است. اما توكلي اصرار دارد همچون رسانه‌هاي بيگانه و دشمنان كشور بر طبل توخالي تحريم‌ها بكوبد و بنويسد: «مشكل فني حاصل از تحريم، دارايي ارزي كشور را از دسترس دور مي‌سازد.» اين در حالي است كه طبق اعلام بانك مركزي، ارز لازم براي مصارف كشور موجود است و بهتر است آقاي توكلي به دنبال پاسخ اين سؤال برود كه چه‌كساني و چه نهادهايي در ماه‌هاي اخير ارزهاي عرضه شده در بازار را به صورت برنامه‌ريزي شده جمع‌آوري كرده‌اند؟ (634998) (moderator22)
 
۱۳۹۰-۱۱-۱۱ ۱۵:۳۷:۰۹
توكلي همچنين به «قانون هدفمندكردن» اشاره كرده و گفته است است: «به شكل قانون‌شكنانه از منابع ارزي و تنخواه بانك مركزي تأمين اعتبار شده است.»
در پاسخ به اين ادعا بايد گفت اگر شما به عنوان يك نماينده مجلس قبول داريد هدفمندكردن يارانه‌ها قانون است پس چرا اجراي آن را قانون‌شكني مي‌خوانيد؟ به نظر مي‌رسد مشكل آقاي توكلي در اين زمينه همان بخش يارانه ادعايي توليد است كه طبق استفساريه خود مجلس هم دولت تكليفي براي پرداخت يارانه نقدي به بخش توليد نداشته است. با توجه به اين‌كه طبق نظر خود مجلس هم اجراي قانون به درستي صورت گرفته، اصرار توكلي بر قانون‌شكني ناميدن اجراي قانون چيزي جز اين‌كه ايشان برداشت خود و نظر خود را قانون مي‌داند نيست. (635004) (moderator22)
 
۱۳۹۰-۱۱-۱۲ ۲۱:۴۵:۲۵
مسئله اجرای طرح هدفمندی با شیب بسیار تند بوده است که فراتر از قانون است. (637301) (moderator22)
 
۱۳۹۰-۱۱-۱۲ ۱۶:۵۰:۱۸
دنیا مثل بازاره اگر با همه قهر باشی عاقبت همین میشه!!!با همه باید روابط داشت ولی هوشیار بود.نه اینکه یک بار از دروازه رد نشیم حالا میخایم از سوراخ سوزن رد بشیم!!!مگر چین با آمریکا درگیر نیستن؟ولی با هم تعامل دارن.با این اقتصادمون باید مدیریت مزحکه دنیا رو در دست بگیریم!!! (636836) (moderator22)
 
۱۳۹۰-۱۱-۱۲ ۱۷:۳۶:۴۶
اگه اخبارا گوش بديد ميبينيد همه دنيا مشكل داره فقط مائيم كه هييييييييييييچ مشكلي نداريم و بدون هيييييييييييچ مشكلي شكم خالي دين وايمان نداره (636923) (moderator22)
 
امید
۱۳۹۰-۱۱-۲۱ ۰۰:۲۸:۵۵
مشکلی نداریم ....تورم اونم 40 درصد (البته خودشون میگن!) (650016) (moderator22)
 
هادی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۱-۱۷ ۱۵:۲۰:۲۴
جناب دکتر توکلی
باسلام
خواهشمند است جهت حل این بحران اقتصادی وآسایش رفاه ملی دست به دامن آقای دکتر مهندس ارسلان فتحی پور رییس همیشگی کمیسیون اقتصادی مجلس ودولت آقای مشایی رحیمی بشوید شاید فرجی حاصل شود. (644631) (alef-11)
 
امید
۱۳۹۰-۱۱-۲۱ ۰۰:۲۶:۱۴
آقای توکلی ...
وقتی کار تولیدی در کشور ارزش خودش رو از دست میده ، همه به سمت بازار سکه ،بورس ،ارز و ... میان (650014) (moderator22)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.