نظر منتشر شده
۱۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 301333
در جلسه بررسی جزئیات برجام مطرح خواهد شد؛
۵ پیشنهاد احمد توکلی برای کاهش شکاف‌های برجام
بخش خبری الف؛ 20مهر 94
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۰ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۵۰
متن ۵ پیشنهاد احمد توکلی نماینده مردم تهران، ری و شمیرانات در مورد بندهای ماده واحده طرح برجام که قرار است در جلسه فردای مجلس مطرح شود، به شرح ذیل است:

بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران ارجمند؛ با سلام و احترام
در مورد بندهای ماده واحده طرح برجام پیشنهادهای چاپ شده‌ای تقدیم کرده‌ام که دلایل آنها را در سطور بعد ملاحظه می‌فرمایید. کسانی که مانند بنده به‌رغم اعتراض به برجام، برای مشروط کردن اجرای آن به کلیات طرح رأی مثبت داده‌اند و دوستانی که به آن رأی نداده‌اند در یک امر مشترک هستند و آن اینکه در برجام شکاف‌هایی وجود دارد که پرکردن آنها به‌قدر میسور وظیفه دینی وملی، و عقلی و نقلی ماست. پیشنهادهای ارائه‌شده حاصل کارشناسی سنگین و زمانبری است، پیشنهادها با این فرض تدوین شده است که ملازمه با رد برجام نداشته باشد و درعین حال اثر واقعی بر نتیجه بگذارد و از سخن‌پردازی دور باشد یا احکام موجود را از آن بپیراید. از همه شما برادران و خواهران گرامی درخواست می‌کنم توجه بفرمایید.

احمد توکلی
۲۰/۰۷/۱۳۹۴

بند ۳

بند ۳ طرح مقرر می‌دارد «دولت موظف است هرگونه عدم پایبندی طرف مقابل را در زمینه لغو مؤثر تحریم‌ها و بازگرداندن تحریم‌های لغو‌شده یا وضع تحریم با هر عنوان دیگر را به دقت رصد کند و اقدامات متقابل را در جهت احقاق حقوق ملت ایران انجام دهد و همکاری داوطلبانه را متوقف سازد و توسعه سریع برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز جمهوری اسلامی ایران را سامان دهد، به طوری که ظرف مدت دو سال ظرفیت غنی‌سازی کشور به ۱۹۹هزار سو افزایش یابد. شورای عالی امنیت ملی مرجع رسیدگی به این موضوع است».
پیشنهاد می‌شود:

الف- بعد از عبارت «لغو مؤثر تحریم‌ها و بازگرداندن تحریم‌های لغو شده یا وضع تحریم با هر عنوان دیگر» عبارت «یا هرگونه الزام و اقدام دیگر آنان بر اساس برجام» اضافه شود.
توضیح پیشنهاد:

پیشنهاد الحاق این عبارت از این روست که در برجام، غیر از تعهد در زمینه تحریم‌ها، ۱+۵ به امور دیگری نیز متعهد شده‌اند مانند همکاری‌های فنی و عرضه تجهیزات پیشرفته (ضمیمه ۱ برجام) هرچند که ستانده مهم ایران تعلیق، توقف و لغو تحریم‌هاست، این نوع انشا، در بند ۳ به این معناست که ایران تلویحاً خود اقدامات طرف مقابل را به دو نوع اقدامات مرتبط با تحریم و اقدامات غیرتحریمی تقسیم نموده و تنها در قبال اقدامات مرتبط با تحریم حساسیت دارد و در سایر موارد توجه و ملاحظه‌ای از ناحیه ایران و جود ندارد، لذا پیشنهاد داده شده عبارت مذکور اضافه شود تا اقدامات مرتبط با منافع ایران در حوزه غیرتحریمی (فنی و ...) نیز مشمول حکم گردد.

ب- عبارت «اقدامات متقابل در جهت احقاق حقوق ملت ایران انجام دهد و همکاری داوطلبانه را متوقف سازد و توسعه سریع برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز جمهوری اسلامی ایران را سامان دهد.» با عبارت «اقدامات متقابل مقتضی از جمله توقف اقدامات در حال انجام به‌صورت کلی یا جزئی، اعاده اقدامات انجام شده به‌صورت کلی یا جزئی و توسعه فعالیت‌های مشروع هسته‌ای حسب مورد و نیاز کشور» جایگزین شود.

توضیح پیشنهاد:
عبارت جایگزین دست دولت را باز می‌گذارد تا حسب اهمیت نقض عهد طرف مقابل، دست به اقدام متناسب بزند. در غیر این صورت با کوچکترین عهدشکنی آنها دولت باید تمام همکاری را متوقف کند یا به این حکم قانون بی‌اعتنایی نماید. غیر از این، الفاظ پیشنهاد با بار حقوقی روشن‌تر و پیراسته از ادبیات شعاری است.

ج - در انتهای بند ۳ این جمله اضافه شود: «موارد فاقد قید زمانی اختتام در برجام از نظر ایران متضمن هیچ‌گونه محدودیتی برای ایران نیست».

توضیح پیشنهاد:
قطعنامه ۲۲۳۱ نقطه پایانی ۱۰ ساله دارد( جزء V بند ۳۴ ). ولی برجام فاقد قید اختتام کلی است؛ از همین رو بر اساس بند ۲۶ ضمیمه پنجم برجام، مواعید اختتام مقرر در قسمت‌های مختلف این ضمیمه، تاثیری بر سایر مواعید مقرر در سایر ضمایم و متن برجام ندارد. در عین حال برخی موارد هستند که که نه مشمول قید اختتام ۱۰ ساله قطعنامه اند، نه مشمول مواعید اختتام ضمیمه پنجم و نه مشمول ضابطه زمانی خاص مقرر در متن و سایر ضمایم برجام (نظیر ساخت سانتریفیوژهای نسل ۶ و ۸ به مقدار ۲۰۰ عدد برای هر کدام از این دو نوع مقرر در بند ۶۳ ضمیمه اول برجام؛ بند ۱۸ ضمیمه ۱ در خصوص بازفرآوری سوخت مصرف شده هسته ای بعد از ۱۵ سال؛ بند ۲۰ ضمیمه ۱ در خصوص ساخت، توسعه و بدست آوردن تجهیزات قادر به جداسازی پلوتونیوم، اورانیوم یا نپتونیوم از سوخت تولیده شده بعد از ۱۵ سال)؛ در اینگونه موارد پس از ذکر تعهدی برای زمان خاص جمله ای به ایران نسبت داده شده است که تنها حکایت از اراده ای یکطرفه دارد. مثلا در بند ۱۸ ضمیمه ۱ چنین آمده است:

" ایران به مدت ۱۵سال، و بدون داشتن قصدی برای بعد از آن، وارد فعالیت های مربوط به بازفرآوری سوخت مصرف شده یا فعالیت های مربوط به تحقیق و توسعه بازفرآوری سوخت مصرف شده نخواهد شد..." روشن است که قبل و بعد از ۱۵ سال از هم متفاوت¬اند وگرنه ذکر قید زمان عبث میشود. اما برای آن که همین بهانه ادعای ابدی بودن تعهد را به دشمن ندهد، و به جهت ممانعت از تحمیل تفسیر محدودکننده بر ایران، ضروری است جمله «موارد فاقد قید زمانی اختتام در برجام از نظر ایران متضمن هیچ گونه محدودیت برای ایران نیست» در انتهای بند ۳ اضافه گردد.

بند ۶
بند ۶ که مقرر می‌دارد: «نظارت‌های آژانس در چارچوب مقررات بین‌المللی و با رعایت مصالح امنیت ملی کشور که شورای عالی امنیت ملی مشخص می‌کند انجام پذیرد و دولت باید مراقبت کند که در مسیر اجرای برجام و پس از آن حفاظت کامل از اسرار و اطلاعات طبقه‌بندی شده و به ویژه در حوزه نظامی و امنیتی صورت پذیرد. میزان همکاری با آژانس منوط به اقدامات احتیاطی لازم برای تضمین این امر توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است. همچنین هیچ گونه دسترسی نظارتی آژانس به مراکز نظامی و اشخاص حقیقی به بهانه برجام مجاز نیست مگر آنکه موارد به صورت جداگانه و با جزئیات به تصویب شورای عالی امنیت ملی برسد.» نکات زیر پیشنهاد می‌شود:
الف- عبارت «چارچوب مقررات بین‌المللی» به عبارت «چارچوب مقررات معمول و متعارف بین‌المللی» جایگزین شود تا در هر صورت میزان پذیرش مقررات بین المللی از نظر ایران در موارد تردید با قید معمول و متعارف محدود شود؛

ب- عبارت «میزان همکاری با آژانس منوط به اقدامات احتیاطی لازم برای تضمین این امر توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است» با عبارت «میزان همکاری با آژانس و سایر کشورها در قالب اسنادی نظیر INFCIRC اولاً منوط به اقدامات احتیاطی لازم برای تضمین این امر توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است و ثانیاً دولت و سازمان انرژی اتمی باید مراقبت و احتیاط لازم و کافی را به عمل آورند تا اصل این قبیل همکاری‌های ایران با آژانس و سایر کشورها در قالب اسنادی نظیر INFCIRC به معنای پذیرش اسناد مذکور به عنوان سند حقوقی لازم‌الاجرا در قبال ایران تلقی نشود و صرفاً اقدامی داوطلبانه و غیرحقوقی از ناحیه ایران است.»

تبصره ۲
تبصره ۲ مقرر می‌دارد که با اجرای این قانون چهار قانون مربوط به هسته‌ای که طی سال‌های ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۴ به تصویب رسیده اند، لغو می‌شوند. پیشنهاد این است که به جای لغو قوانین چهارگانه، آنها را به شکل مشروط به تعلیق درآوریم. بنا بر این جمله "لغو می‌شود" از انتهای تبصره حذف و به جای آن اضافه می‌گردد: "در صورت پایبندی کامل طرف مقابل به اقدامات خود بر اساس برجام، متوقف می‌شوند و در صورت وقوع هرگونه عدم پایبندی طرف مقابل (به هر طریقی که احراز شود از قبیل اعلام دولت)، مجدد به اجرا در می‌آیند."

توضیح پیشنهاد
دو نفع قطعی از این پیشنهاد به دست می آید نخست آن که مصالحی فراتر از آنچه در این قانون مورد نظر است، با وجود آن قوانین قابل حصول است؛ دوم آن که شبیه سازوکار ماشه عمل می‌کند. چرا در حالی که دشمن به جای لغو تحریم ها، اکثر آنها را معلق یا متوقف میکند، ما یکباره دست به لغو مصوبات مجلس بزنیم؟

تبصره ۱
کلمه «برجام» جایگزین لفظ توافقنامه شود. و گزارش فصلی وزیر امور خارجه به جای آن که تقدیم کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی گردد، به مجلس تقدیم شود.
۱۳۹۶/۰۶/۰۶ ۱۶:۴۰
 
۱۳۹۶/۰۶/۰۱ ۱۲:۰۰
 
۱۳۹۶/۰۵/۳۰ ۱۸:۲۱
 
۱۳۹۶/۰۵/۲۵ ۱۵:۱۲
 
۱۳۹۶/۰۵/۲۲ ۱۸:۱۷
 
۱۳۹۶/۰۵/۲۱ ۱۳:۱۰
 
۱۳۹۶/۰۵/۱۳ ۱۰:۰۳
 
۱۳۹۶/۰۵/۱۰ ۱۴:۴۰
 
۱۳۹۶/۰۴/۱۹ ۰۹:۲۹
 
۱۳۹۶/۰۴/۰۹ ۱۰:۱۸
 
 
کلمات کلیدی : احمد توکلی
 
طرفدار حق و حقیقت
۱۳۹۴-۰۷-۲۰ ۱۶:۵۷:۲۲
با وجود اینکه از برخی واضع دکتر توکلی موافق نیستم، اما حقیقتا نماینده به ایشون می گن
چون به دور از شانتاژ و هیاهو اقدام به ارائه پیشنهادات (به نظر من سازنده) نموده اند. حتی اگر پیشنهادات مورد توجه هم قرار نگیرد بازهم چون ارائه راهکار منطقی بدون هیاهوست، در این مجلس غنیمت است.
جناب نماینده ممنون. (3255817) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۷-۲۰ ۱۸:۰۲:۳۸
مگه طرح داخلی که یه نماینده پیشنهاد بده بعد هم مجلس موافقت کنه و مساله حل بشه خب طرف مقابل هم باید قبول کنه. مساله این نیست که برجام ایده آل است اما این نهایت چیری است که ما بعد از سال ها مذاکره به دست آورده ایم (3256036) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۷-۲۰ ۱۸:۲۷:۳۳
ایشون ودوستان همفکرش جز نمایندگانی بودن که بدون سروصدا رای مخالف به برجام درمجلس دادن (3256093) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۷-۲۰ ۱۸:۲۹:۴۷
برای من مثل روز روشنه همین امسال امریکا میزنه زیر همه چیز و هیچکدوم از تحریمها را لغو نمی کنه و همه را ضایع می کنه!

اما ترو قران بذارید همینطوری اجرا کنند
اصلا هسته ای و امنیت و ... همه نابود بشه
ولی همین جوری بدون هیچ بهانه اجرا کنند که فردا نگند نزاشتند و فلان و بیسار ...

بعدش ملت می دونن و این دوستان! (3256100) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۷-۲۰ ۱۶:۵۹:۵۰
یکی از کارهایی که رسانه ملی به منظور آگاهی‌بخشی جامعه می‌تواند انجام بدهد پخش مجدد قرائت گزارش کمیسیون برجام مجلس در صحن علنی خانه ملت است. هر ایرانی که این گزارش را بشنود و از قبل موضع سیاسی نداشته باشد می‌پذیرد که این توافق ظالمانه خواهد بود و نباید زیربار آن رفت. (3255823) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۷-۲۰ ۱۷:۰۰:۲۱
به نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی عرض می‌کنم در بحث تصویب برجام آینده نظام به تصمیم صحیح و یا ناصحیح مجلس گره خورده است هم خداوند ناظر اعمال شماست و هم ملت فهیم ایران اسلامی. وقتی قانون و ملت و رهبر معظم انقلاب شما را مکلف کرده به وظایف قانونی خود در این موضوع عمل کنید گفتن اینکه برجام در شورای عالی امنیت ملی تصویب شده به جز شانه خالی‌کردن از مسئولیت و تشویق دیگران به رفتار قانون‌گریز چه معنی و مفهومی دارد؟! (3255824) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۷-۲۰ ۱۷:۰۷:۱۷
اقای توکلی دلت خوشه مگر نخوندی جنس فروخته شده پس گرفته نمی شود (3255841) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۷-۲۰ ۱۷:۱۰:۵۱
پیشنهادهای معقول و منطقی هستند و فضای اجرای برجام را شفاف تر می کنند (3255853) (alef-13)
 
جواد
۱۳۹۴-۰۷-۲۰ ۱۷:۳۵:۴۷
با این ذوق زدگی که اقایان برای اجرای برجام دارند " به هیچ حرف منطقی و مستدلی گوش نمیدهند و پاسخ هر پیشنهادی را با توهین میدهند . (3255949) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۷-۲۰ ۱۸:۰۰:۵۸
واقعا از آقای توکلی بعیده!!!! مگه کار یک طرفه است که ما بگوییم اینطوری کنید آن ها هم بگویند چشم. آخه برادر من برای حتی یک تغییر کوچک هم باید ماه ها مذاکره کنیم تازه اگر طرف مقابل راضی به مذاکره شود. اونوقت شما راحت ۵ تا اصلاح جدید ردیف می کنی؟ (3256028) (alef-13)
 
مهندس جنت شهري
۱۳۹۴-۰۷-۲۰ ۱۸:۴۳:۰۴
جناب استاد توكلي..وقتي از هر طرف برجام نقض شود ديگر برجامي نيست كه ما با ان تهديد شويم...انوقت هر كاري دلمان خواست ميكنيم...نيازي به تبصره و اصلاح بند نيست...انوقت اصلا اورانيوم با غناي 98 توليد ميكنيم... (3256138) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۷-۲۰ ۱۹:۲۲:۳۸
هر کسی از هر زاویه ای میتواند پیشنهادی دهد که در این صورت با هزاران پیشنهاد مواجه خواهیم شد.

همین پیشنهاد ها هم میتواند با پیشنهاد دیگری مواجه شود .


لذا با توجه به اینکه یک امر داخلی است و بقلی رصد کردن مقابل است بهتر است از جزئیات حذر کرد تا در گذر زمان مجریان به تناسب اعمال طرف مقابل تصمیم متناسب را بگیرد.

دولت فعلی و اتی را محبوس در جزئیات نکنیم


با تشکر از دقت نظر اقای توکلی و پیشنهادات همراه و همدل با مسئولین. (3256242) (alef-13)
 
علیکمال
۱۳۹۴-۰۷-۲۰ ۱۹:۴۸:۲۱
به جناب توکلی بفرمایید که اسم ایشان به عنوان موافق برجام در تاریخ ماندگار شد!
فقط حیف ایشان که همیشه به عنوان مرد آزاد و بدون هیچ گونه وابستگی به جناحی شناخته می‌شد!
خراب کردی آقای توکل (3256307) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۷-۲۰ ۲۰:۱۱:۴۶
مشخص است یک نفر وارد به فنون مذاکره این پیشنهادات را تهیه کرده اما به اندازه کافی با اسناد IAEA اشنا نبوده است . مثلا INFCIRC را سند خاص بازرسی و همکاری میان کشورها و آژانس در نظر گرفته است اما این یک عنوان عام برای همه اسنادی است که توسط آژانس منتشر می شوند و درواقع Information Circular است که صدها سند این نهاد در موضوعات مختلف حتی توضیحات ایران که طی نامه به آژانس ارایه شده اند تحت این نشانه بین اعضا توزیع شده اند. کارشناس محترم لطفا در این زمینه دقت نمایند تا دیگر نظرات متقن ایشان با این اشتباه تکنیکی زیر سوال نرود (3256374) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۷-۲۱ ۱۶:۴۲:۱۷
واقعا در شعار دادن محلس هم كم نياورد خالاصه همه چيز مون بهم مياد شما كه قرار بود ظرف بيست دقيقه سر وته مساله را جمع كنيد پس كمسيون ويژه چه بود ما را بگو كه در مقابل كساني كه مي گفتند چشم بسته ايران برجام را تاييد ميكنه مي گفتيم پس نماينده ها دارند چي را بررسي مي كنند ولي خب بد هم نشد مردم خيلي چيز ها دستشون اومد ولي چه خوبه مخالفين وموافقين وممتنه با نام مشخص بشن كه مثل بقيه امور بعد نكن نه ما نبوديم (3258857) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.