توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 312935
پیشنهاد کتاب/ «یادداشت‌های پیک ویک» / چالز دیکنز؛ ترجمه پرویز همتیان بروجنی؛ چشمه
لذت ناب خواندن یک رمان
بخش فرهنگی الف، ۴ آذر ۱۳۹۴
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۴ آذر ۱۳۹۴ ساعت ۲۳:۱۵
یادداشت‌های پیک ویک
نویسنده: چالز دیکنز
ترجمه: پرویز همتیان بروجنی
ناشر: چشمه، چاپ اول ۱۳۹۴
۱۱۷۸صفحه،۶۰۰۰۰تومان

این کتاب را فروشگاه اینترنتی شهر کتاب تا یک هفته پس از معرفی، با ۱۰% تخفیف ویژه عرضه می‌کنند، در صورت تمایل اینجا کلیک کنید.

*****


گاه آدم فراموش می کند که رمان چیست به خصوص در این روزگار که از همه چیز آشنایی زدایی شده و می شود. در چنین شرایطی بهترین نسخه برای درمان سرخوردگی از رمانهایی که خواندنشان آدم را کیفور نمیکند، رفتن به سراغ رمانهای سترگ کلاسیک است. رمانهایی که هر قدر جهان پیش برود، نوع زندگی آدمها، تفریحات و علایقشان تغییر کند، عالم ارتباطات و تکنولوژی رسانه ها و دریک کلام کل زندگی انسانها دگرگون شود؛ بازهم سرحال و سرپا هستند و کک‌شان نیز نمی گزد.

چالز دیکنز نمونه بارز نویسندگان چنین آثاری ست، صاحب آثاری که هر نسل ناخودآگاه آنها را دوره می‌کند. الیور تویست، آرزوهای بزرگ، دوریت کوچولو، خانه قانون زده، داستان دو شهر، نیکلاس نیکلبی و... در طول سالهای دور و نزدیک نه تنها ترجمه های مختلفی از آثار دیکنز منتشر شده بلکه گاه نسخه های مخدوش و کوتاه شده و یا بازنویسی شده نیز به بازار آمده اند. در این میان اگر مخاطب حرفه‌ای  طالب بود، امکان دست یابی به نسخه کامل اغلب آثار مهم او وجود داشت البته به غیر یادداشت های پیک ویک.

بی اغراق نشر چشمه با انتشار این رمان تکخالی در مجموعه «جهان کلاسیک» خود رو کرده است. شاید صاحب نظران ادبی یادداشت‌های پیک ویک را از به لحاظ ادبیت متن در ردیف آرزوهای بزرگ، الیور تویست و خانه قانون زده ندانسته باشند. اما اغلب همانها بر این باورند که یادداشتهای پیک ویک بیش از دیگر آثار چالز دیکنز گواهی دهنده نبوغ اوست و جوشش همین نبوغ است که این رمان را به یکی از محبوب‌ترین رمانها دیکنز بدل کرده و جالب اینکه این محبوبیت درگذر زمان رنگ نباخته و در مقاطع سنی مختلف پابرجا می ماند.

یادداشت‌های پیک ویک را چالز دیکنز در بیست و چهارسالگی نوشت و اولین اثر داستانی او نیز محسوب می شد. پیش از آن مجموعه ای از یادداشتهای مطبوعاتی خود را که رنگ و بوی روایی نیز داشتند در مطبوعات منتشر کرده بود. موفقیت همان یادداشتها باعث شد ناشر پیشنهاد نوشتن داستانی دنباله دار به دیکنز بدهد که حاصل آن یادداشتهای پیک ویک شد.

یادداشتهای پیک ویک طی نوزده ماه به صورت پاورقی منتشر شد و درهای شهرت را به روی این جوان روزنامه نگار که به تندنویسی از مذاکرات میان نمایندگان در مجلس شناخته می شد، باز کرد. اثری که سرشار از شور جوانی و نبوغ هنرمندانه‌ای بود که یکبار در وجود دیکنز متجلی شده و تکرار آن ناممکن به نظر می رسید. یادداشت های پیک ویک هم به لحاظ محتوا و هم فرم خود تا حد بسیار زیادی محصول شرایطی بود که در آن نوشته شد. چالز دیکنز که تازه گرداب بحرانهای اقتصادی خانوادگی را پشت سرگذاشته بود، خود را در این اثر رها کرده است.

البته بعدها رمانهای دیگری نیز از دیکنز به صورت پاورقی منتشر شد، اما نکته در این بود که یادداشتهای پیک ویک یک پاورقی بود که به صورت رمان منتشر شد. به همین خاطر فاقد ساختار شکل یافته یک رمان با ساختمانی از پیش طراحی شده است و در عوض مملو است از خرده روایت هایی که هریک می توانند موضوع اصلی یک یا چند بخش از این پاورقی باشند و نخ تسبیحی که آنها را به یکدیگر متصل می کند شخصیت ساموئل پیک ویک صاحب باشگاه پیک ویک است که به عنوان یکی از لوکیشن های مهم رمان، شخصیت های گوناگونی سروکله شان در آنجا پیدا می شود.

چنین ساختاری برای دیکنز جوان این بستر را فراهم آورده تا با حسی آکنده از رهاشدگی شنیده ها و دیده های خود را از دنیای پیرامونش به ساحت داستان بیاورد. دیکنز استاد شکار مصالح داستانی از دل جامعه است؛ رمانهای او معمولا تصاویر دقیقی را از جامعه دوران ویکتوریایی لندن و انگلستان دارد، این رمان نیز بازتاب دهنده تصویر دقیقی از جامعه لندن در عصر ویکتوریاست. اما لندن شلوغ قرن نوزدهم در این رمان زنده‌تر و پرتب و تاب‌تر از همیشه در ذهن خواننده جان می گیرد. چرا که باروری نبوغ دیکنز در این اثر با رویکردی طنازانه همراه شده و به او اجازه می دهد این شخصیت‌های بعضا عجیب و نامعمول را در متن رمان جا انداخته و هجو کند.

یادداشتهای پیک ویک چنان بر داستایفسکی تأثیر می گذارد که به اعتراف خودش شخصیت اصلی رمان معروفش ابله را با الهام و تاثیر پذیری از آقای پیک ویک و دن کیشوت شکل می دهد.
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
لذت ناب خواندن یک رمان