توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 366567
مجلس برای محیط بانان کار خاصی نمی تواند انجام دهد!
تاریخ انتشار : يکشنبه ۶ تير ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۵۴
با این طرح، یک نفر هم صاحب خانه نمی شوداین روز‌ها محیط زیست کشور حال و روز خوبی ندارد. در روزهای اخیر کمتر روزی بوده است که کشته شدن یک محیط‌بان خبرساز نشود، هنوز یک ماه از خبر کشته شدن جنگلبان، فضل الله علیپور در جنگل‌های مازندران به دست قاچاقچیان چوب نگذشته که بار دیگر کشته شدن سه محیط‌بان ـ که یک تن از آنها در پارک ملی بمو در استان فارس و دو تن دیگر در استان هرمزگان ـ دل طرفداران محیط زیست را به درد آورده است.

به گزارش تابناک، بیش ۱۳۰ محیط‌بان و جنگل‌بان در سال‌های پس از پیروزی انقلاب در حین انجام وظیفه جانشان را از دست داده‌اند؛ گاه اغلب آن‌ها در درگیری مستقیم با متخلفان و گاهی عامدانه از سوی این افراد کشته شده‌اند و به عبارتی، خود را جلوی یک مرال، قوچ، میش و ... قرار دادند تا خود به جای آن به خاک افتند.

همواره یکی از نخستین شعارهای مسئولان حوزه محیط زیست این بوده که باید از این سنگربانان خط مقدم حفاظت از گونه‌های کمیاب محافظت شود و اقداماتی انجام گیرد تا قوانین مربوط به این افراد به گونه ای باشد که محیط بانان با خاطری آسوده‌تر به انجام وظیفه خود بپردازند.

با این حال، آن‌ها همچنان در بحث تأمین معیشت و نیز حمایت حقوقی و قضایی، دارای مشکلات زیادی هستند و نبود حمایت های اداری و قضایی مهم‌ترین مشکلات مأموران محیط زیست است، با اینکه در دولت های مختلف برای رفع مشکلات محیط بانان قول هایی داده شده، هنوز خروجی ملموسی نداشته است.

یکی از دغدغه های اصلی محیط‌بان‌ها به هنگام رویارویی با شکارچیان غیر مجاز، استفاده از اسلحه است؛ هر چند محیط‌بان جواز حمل اسلحه را دارد و به نوعی ضابط دادگستری و قانون است و می‌تواند شکارچی متخلف را دستگیر و روانه دادگاه کند، قوانین به کارگیری سلاح در بسیاری از موارد برای این افراد مبهم است و امکان اجرایی شدن ندارد.

قانون در ارتباط با عملکرد محیط بانان به گونه‌ای است که آن‌ها در مواردی که به مضروب یا احتمالا کشته شدن قاچاقچی و شکارچی غیرمجاز منجر شده، تنها می‌مانند و شرایط به گونه‌ای است که در بیشتر مواقع، دعاوی کیفری به ضرر سربازان محیط زیست منجر می‌شود.

در سال های گذشته، در مجلس شورای اسلامی، تحرکاتی برای اصلاح قوانین مربوط به محیط زیست شکل گرفته و حتی برخی از نمایندگان اعلام کرده‌اند که مجلس آمادگی تصویب لایحه حمایت از محیط بانان را دارد، ولی تا کنون نه تنها هیچ کار عملی در این زمینه انجام نگرفته، بلکه برخی نمایندگان قوانین مربوطه را کافی دانسته‌ و اعتقاد دارند، قوانین مربوط به این بخش از شفافیت لازم برخوردار است.

ابوالفضل ابوترابی، نماینده مردم نجف آباد در گفت‌و‌گو با تابناک اظهار داشت: در این زمینه، نه تنها برای محیط‌بان‌ها بلکه کلیه مأموران امنیتی و انتظامی ـ در مواردی که خارج از موضوع جنگ است ـ قوانینی وجود دارد به نام قانون نحوه استفاده از سلاح گرم، که دارای دو ویژگی است؛ یکی اینکه باید استفاده کننده آموزش نظامی لازم را دیده باشد و دوم آنکه آموزش‌های مخصوص ضابطان دادگستری را نیز دیده باشند.

وی گفت: علاوه بر این، باید همه شرایط در استفاده از سلاح در نظر گرفته شود؛ از جمله اینکه پیش از استفاده از سلاح اخطار دهند، تیر هوایی بزنند و بعد کمر به پایین شلیک کنند و کلا مجموعه قوانینی که باید به صورت سلسله مراتب اجرا شود؛ بنابراین، اگر کسی این شرایط را داشته باشد ـ چه محیط‌بان، چه نیروی انتظای و امنیتی ـ برای همه برابر خواهد بود.

این نماینده همچنین یادآور شد: محیط‌بان ضابط دادگستری است؛ این یعنی یک فرد نظامی است. کسانی که امروز دچار مشکل هستند، این احتمال وجود دارد که قانون را رعایت نکرده اند.

ابوترابی در پاسخ به اینکه مجلس چه کاری می‌تواند برای محیط‌بان‌ها انجام دهد، گفت: کار خاصی نمی‌توان انجام داد. دادگاه یک مرجع بی‌طرف است و باید به‌‌ همان نسبتی که حق و حقوق محیط‌بان را رعایت کند، حق و حقوق شخص مضروب را نیز رعایت کند؛ پس باید حق را به حق‌دار دهد. برای سایر ارگان‌ها نیز وضع به همین شکل است.
 
کلمات کلیدی : محیط بان+قتل+برنو
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.