توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 249369
مهم‌ترین مطالب اقتصادی روزنامه‌ها
عرضه ۴۷ هزار خودروی چینی طی ۶ماه/ ذوق‌زدگی از نامه یک NGO آمریکایی/خبرهاي متناقض درباره افزايش قيمت نان
بخش اقتصادی الف، 27 آبان 93
گزارش های روزانه الف از خلاصه مهمترین مطالب اقتصادی روزنامه های صبح کشور، تلاش دارد، بسته ای جذاب، مفید و در عین حال در قالبی سهل و سریع برای علاقمندان و کارشناسان حوزه اقتصاد فراهم نماید.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۷ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۴۸
* آرمان
- صدور کارت انرژی اشتباه است
جمشید پژویان در یادداشتی نوشته است: همانطور که بارها گفته‌ام، صدور کارت اعتباری انرژی اقدام نامعقولی است. این روزها دوباره بحث صدور کارت‌های انرژی در پی افزایش قیمت حامل انرژی از سوی برخی نهادها مطرح شده است. در وهله نخست بین اینکه کارت انرژی یا پول نقد در اختیار افراد قرار بگیرد، هیچ تفاوتی وجود ندارد. یعنی چه فرقی است بین اینکه دولت بنزین را دراختیار افراد قرار دهد یا پول بنزین را. چرا که از نقطه نظر اقتصادی و تورم هیچ‌گونه تفاوتی بین این دو وجود ندارد. گفته می‌شود مادامی که نقدینگی افزایش می‌یابد، قیمت‌ها هم افزایش می‌یابد؛ چون تقاضا بالا می‌رود....

حال دولت قصد دارد از طریق این کارت‌ها بازار‌هایی را به وجود آورد که هزینه‌بر است. چراکه شخصی که کارت انرژی را دریافت می‌کند، ممکن است به دلیل اینکه مصرف بنزین نداشته باشد؛ آن را در بازار‌ بفروشد و چه بسا باید قیمت پایین تری را مطرح کند تا طرف مقابل خریداری کند. در چنین حالتی آن چیزی که هدف بوده تا به عنوان یارانه داده شود به دلیل هزینه مبادله خودش کاهش پیدا می‌کند. این درحالی است که هدف از انجام این کار این است که فردی مصرف انرژی یا بنزین ندارد، دیگر برای گرفتن بنزین پیش‌قدم نشود این همان مشکلی است که دفعه قبل تکرار شد که یارانه را به کسانی که بنزین مصرف می‌کردند، می‌دادند و الان همینطور است. به‌هرحال این که یک کارت یارانه انرژی به مردم بدهند که از این به بعد کار مردم معاوضه این کارت‌ها با یکدیگر شود و یکی بنزین را به دیگری و دیگری گاز را به نفر بعدی بفروشد، اقدام صحیحی نیست چراکه در این بین حتما هزینه‌های مبادله وجود دارد و این هزینه‌های مبادله اصلا نصیب کسی نمی‌شود. چه اشکالی دارد که با افزایش قیمت‌ها همان یارانه نقدی پرداخت شود تا شخص صرف هزینه‌ای که برایش مطلوبیت بالاتری دارد کند . سوال این است که از این کارت‌ها چه فایده‌ای جز ایجاد هزینه و بازارهای جانبی متوجه اقتصاد کشور می‌شود. قطعا اگر کارت انرزژی دراختیار افراد گیرد؛ مساله تقلب، معاوضه آن را در تحمیل به بازار و جامعه را باید درنظر گرفت؛ یعنی ممکن است از طریق فروش این کارت در بازار، قیمت‌ها کاهش یابد، در مقابل مصرف انرژی بیشتر شود. رواج این نوع کارت‌های انرژی منجر به دلالی‌گری در بازار خواهد شد و از نظر اثری هم که در اقتصاد کشور می‌گذارد، در مقایسه با پول نقد هیچ تفاوتی نخواهد داشت.

* ابتکار
- پرداخت تسهيلات مسکن روستايي متوقف شده است
این روزنامه حامی دولت نوشته است: معاون امور بازسازي مسکن روستايي بنياد مسکن انقلاب گفت: از ابتداي دولت يازدهم پرداخت تسهيلات در مسکن روستايي متوقف شده و عملا ديگر پرداخت نمي‌شود و روند کندي که ادامه دارد در ادامه سياست‌ها و برنامه‌هاي سال ۱۳۹۱ است. معاون امور بازسازي مسکن روستايي بنياد مسکن انقلاب خاطر نشان کرد: از سال ۱۳۸۴ که ابتداي برنامه‌ي چهارم بوده هر ساله ۲۰۰ هزار واحد بازسازي مسکن روستايي تحقق پيدا کرد. وي با اشاره به اين‌که در سال ۱۳۹۱، ۵۴ هزار واحد توسط بانک مرکزي سهميه ابلاغ شده بود، افزود: اما متاسفانه اين مقطع زماني با پايان دولت دهم برخورد کرد و بانک‌ها ديگر رغبتي براي پرداخت نداشتند که اين مساله منجر به کند‌ پيش‌رفتن بازسازي‌ها شد.مهديان با بيان اين‌که در حال حاضر با توجه به سهميه سال ۱۳۹۱ هنوز از ۲۵۰ هزار واحد فقط ۱۰۰ هزار واحد آن اجرايي شده است، تصريح کرد: از سال ۱۳۹۱ تا امروز حدود ۱۰۷ هزار واحد عقد قرار‌داد صورت گرفته است که اين امر نشان‌دهنده‌ي آن است که زير ۵۰ درصد عقد قرار‌داد داشته‌ايم.
معاون امور بازسازي مسکن روستايي بنياد مسکن انقلاب خاطر نشان کرد: در حالي که سه سال از اجرايي شدن طرح مي‌گذرد، اما در سال ۱۳۹۲ و ۱۳۹۳ بانک مرکزي هيچ تسهيلاتي را اعلام نکرده است.

* اعتماد
- حمایت از رانت پتروشیمی
این روزنامه در آستانه بررسی قیمت خوراک پتروشیمی در مجلس، مصاحبه‌ای از حسين ميرافضلي، مدير عامل شركت پتروشيمي خراسان منتشر کرده که وی گفته است: مصوبه سال گذشته مجلس هم از آن جهت داراي اشكال است كه نرخ خوراك را برمبناي نرخ بازده داخلي محاسبه كرده كه در قانون چنين چيزي نيامده است علاوه بر آنكه مجلس در مقام قانونگذاري است نه قيمت‌گذاري...

برتري ايران در زمينه خوراك بسيار مهم است و بايد از اين برتري براي رقابت هرچه بيشتر استفاده كنيم. نبايد فراموش كنيم نرخ سرمايه‌گذاري در كشور ما بالاست. سرمايه‌گذار بايد براي ورود به صنعت پتروشيمي ترغيب شود و نبايد سودي كه به دست مي‌آورد با تمام مشكلات توليد از سود بانكي نيز كمتر باشد. همچنين همين الان قيمت خوراك پتروشيمي‌ها در ايران از قيمت‌هاي منطقه بيشتر است مثلا قيمت خوراك در كويت ٢/٤ سنت، امارات متحده عربي ١٢/٥ سنت، قطر ٦ سنت و عربستان سعودي ٣ سنت است...

واقعيت اين است كه قانون تصويب شده در مجلس از نظر كارشناسي ضعيف بود چرا كه قيمت گاز را براي همه شركت‌هاي پتروشيمي يكسان لحاظ كرد در حالي كه شركت‌هاي توليد كننده كود اوره، مكلف به فروش نيمي از محصول خود به قيمت يارانه‌يي هستند. يعني كود اوره‌يي را كه با قيمت يك ميليون تومان در تن صادر مي‌كنند مجبور شدند با قيمت ٦١٢ هزار تومان تحويل دولت كنند در حالي كه ساير شركت‌هاي پتروشيمي چنين محدوديتي ندارند، از طرف ديگر فائو و قدرت‌هاي جهاني اجازه افزايش زياد نهاده‌هاي كشاورزي از جمله كود اوره را نمي‌دهند. در پيش‌بيني‌هاي معتبر جهاني نيز قيمت اوره تا ١٠ سال آينده افزايش چنداني ندارد، لذا هزينه شركت‌هاي اوره‌يي سال به سال افزايش مي‌يابد. در حالي كه درآمد آنها تقريبا ثابت است و اين شركت‌ها در سال‌هاي آينده با مشكل مواجه خواهند شد و دولت احتمالا چاره‌يي جز كاهش قيمت گاز تحويلي به اين شركت‌ها را نداشته باشد. اميد است دولت محترم تدبير و اميد براي اين موضوع در بودجه سال آينده چاره‌انديشي كند.

* جهان صنعت
- تولید با رکود دست‌به گریبان است
جهان صنعت با استناد به سخنان روز گذشته رئیس‌کل بانک مرکزی نوشته است: با وجود اینکه رییس‌جمهور دو ماه پیش با خوشحالی اعلام کرد که از رکود عبور کردیم اما روز گذشته رییس کل بانک مرکزی از نمایان شدن نشانه‌های خروج از رکود خبر داد و بر این باور است که رکود مزمن باید به تدریج برطرف شود. رکود در تعریف اقتصادی به دو دوره سه‌ماهه پیاپی رشد منفی در اقتصاد یک کشور اطلاق می‌شود. دوره‌ای که کاهش معنی‌دار در چهار عامل تولید، درآمد، اشتغال و تجارت ایجاد شود که در دولت نهم و دهم شاهد آن بودیم. با روی کار آمدن دولت یازدهم تلاش برای خروج از رکود و ثبت یک رشد اقتصادی مثبت در سال ۹۳ مورد توجه قرار گرفته شد و با توجه به اظهارات رییس‌جمهور از زمستان پارسال اولین بخش اقتصاد ما از رکود خارج شد. به اعتقاد روحانی رشد صادرات ۷/۱۳ درصدی در بخش نفت اولین نشانه خروج از رکود است. این در حالی است که رییس کل بانک مرکزی روز گذشته در حاشیه جلسه صبحانه کاری اتاق بازرگانی ایران به ایراد توضیحاتی در دفاع از عملکرد بانک مرکزی پرداخت و ضمن اشاره به اینکه تولیدکنندگان با رکود و با فشارهای سنوات قبل دست به گریبان هستند، تصریح کرد: اما قبول داشته باشید که ظرف ۱۵، ۱۶ ماه نمی‌توان تمام ایرادات را رفع کرد، عنایت کنید به جهت‌گیری بانک مرکزی و اگر این جهت‌گیری ایراد داشت به ما بگویید تا آن را رفع کنیم.

* جمهوری اسلامی

- با ادامه روند فعلی، سیاست خروج از رکود شکست می‌خورد
این روزنامه در سرمقاله خود نوشته است: به گفته ناظران و فعالان بخش خصوصي طي نيمه نخست سال جاري تنها ۵۷ درصد از بودجه عمراني مصوب محقق شد، اما نيمي از اين مقدار جذب گرديده است. اين ميزان از اختصاص و جذب در شرايطي كه دولت با جديت به دنبال خارج كردن اقتصاد از وضعيت ركود است، بسيار نگران كننده است. چرا كه پيامد ناگزير چنين شرايطي شكست سياست‌هاي خروج از ركود و تشديد بيكاري و نهايتاً تورم خواهد بود. از سوي ديگر بايد به اين مهم نيز توجه داشت كه درصورت استمرار روند فعلي در بازارهاي جهاني و تلاطم قيمت نفت، هوشمندي در پيش‌بيني قيمت نفت براي بودجه سال آينده يك ضرورت اجتناب‌ناپذير است. تعيين واقع‌بينانه اين قيمت مي‌تواند در تحقق برنامه‌هاي كلان دولت براي خروج از ركود بسيار مؤثر باشد. اين تأثيرگذاري زماني بيشتر آشكار مي‌شود كه بدانيم درحال حاضر ۲۸۰۰ طرح عمراني نيمه تمام در كشور وجود دارد و براي تكميل اين طرح‌ها به حدود ۴۰۰ هزار ميليارد تومان نياز است.طبيعتاً دولت بايد براي تكميل هرچه سريع‌تر اين طرح‌ها منابع مالي قابل حصولي را تأمين و تعريف كند چرا كه در غير اين صورت نيمه تمام ماندن اين طرح‌ها به كسري بودجه در سال‌هاي آينده دامن خواهد زد. تكميل اين طرح‌ها قاعدتاً در گرو تصويب بودجه عمراني متناسب است. چنين بودجه‌اي در شرايط حال حاضر اقتصاد ايران قطعاً از محل فروش نفت حاصل خواهد شد. بنابر اين اگر دولت پيش‌بيني دقيقي از قيمت نفت در سال آينده نداشته باشد قطعاً لايحه ارائه شده به مجلس در نيمه آذر ماه آينده از ضعف بزرگي رنج خواهد برد چرا كه منجر به عدم تحقق درآمدهاي پيش‌بيني شده مي‌شود و اين يعني افزايش هزينه‌هاي طرح‌هاي نيمه تمام و سايه سنگين‌تر خيمه ركود بر اقتصاد كشور.

* خراسان
- خبرهاي متناقض درباره افزايش قيمت نان از اول آذر
این روزنامه درباره گران شدن نان نوشته است: عليرغم اظهار بي اطلاعي و سکوت مسئولان بازرگاني و استانداري تهران، يک مقام مسئول از افزايش بين ۱۰ تا ۳۰ درصدي قيمت نان در کشور خبر داد. يک مقام مسئول در گفتگو با مهر از جمع بندي نهايي تغيير قيمت نان با مصوبه ستاد تنظيم بازار خبر داد و گفت: براساس مصوبه اين ستاد، قيمت نان از ابتداي آذرماه تا ۳۰ درصد افزايش خواهد يافت. وي افزود: براساس اين مصوبه، قيمت گندم و آرد ۱۰ درصد افزايش خواهد يافت و تا سقف ۲۰ درصد، هزينه عوامل توليد نيز بسته به شرايط هر استان به افزايش قيمت گندم اضافه مي شود و قيمت نهايي نان را رقم مي زند. از سوي ديگر مسئولان بازرگاني و استانداري تهران از جمله مجتبي خسروتاج معاون بازرگاني وزير صنعت، علي فاضلي رئيس اتاق اصناف ايران و يدا... صادقي رئيس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران در پاسخ به سوال فارس در اين زمينه سکوت اختيار و يا اظهار بي اطلاعي کردند. هم چنين ترکي معاون برنامه ريزي استاندار تهران گفت: چيزي براي افزايش قيمت نان به استانداري اعلام نشده است و اطلاعي در اين زمينه نداريم.

* دنیای اقتصاد
ذوق‌زدگی از نامه یک NGO آمریکایی
این روزنامه با هیجان خاصی به انعکاس نامه‌نگاری یک NGO در آمریکا به برخی تاجران کشورمان پرداخته و نوشته است: اتاق بازرگانی ایران و آمریکا با ارسال نامه‌هایی خطاب به اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران و ایران برای از سرگیری مراوده با تهران ابراز آمادگی کرد. روز گذشته نامه‌ای با تمبر آمریکایی و لوگوی «اتاق بازرگانی ایران و آمریکا» در صندوق پستی اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران قرار گرفت. این نامه که از مقصد آمریکا به ایران ارسال شده، برای دفاتر تک تک اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران پست شده است. حمیدرضا صالحی، یکی از اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران که نامه مذکور را دریافت کرده، در این باره گفت: این نامه‌ها از طرف یک NGO تازه تاسیس در آمریکا برای تمامی فعالان اقتصادی و تمامی کسانی که دست کم یک بار با آمریکایی‌ها به مراوده تجاری و بازرگانی پرداخته‌اند، ارسال شده است. وی افزود: NGOمورد اشاره به دنبال تشکیل یک بانک اطلاعاتی از نام، حوزه فعالیت و تخصص افراد و فعالانی است که به مراودات اقتصادی با آمریکایی‌ها می‌پرداختند و بعد از اعمال تحریم‌ها از این امکان محروم شدند. این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران تصریح کرد: تجار آمریکایی بر آن هستند تا پس از توافق ایران و ۱+۵ بتوانند به سرعت مراودات اقتصادی با ایران را از سر گیرند؛ به نظر می‌رسد که فعالان اقتصادی آمریکا و اعضای این اتاق در واشنگتن یک لابی بسیار قوی در کنگره این کشور داشته باشند که از همین حالا نسبت به لغو تمامی اشکال تحریمی علیه ایران امیدوار هستند و برای از سرگیری مراودات تلاش می‌کنند. وی خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد احتمال دستیابی به توافق جامع هسته‌ای بسیار قوی باشد و آمریکایی‌ها با اطمینان خاطر نسبت به این موضوع برای رابطه با ایران وارد عمل شده‌اند؛ اقدامی که شاید طی چندماه آینده دور از انتظار نباشد.

* همشهری
- عرضه ۴۷ هزار خودروی چینی طی ۶ماه
همشهری درباره واردات خودرو نوشته است: آمارهای رسمی منتشر شده از میزان واردات خودروهای چینی طی ۶ماهه نخست امسال و احتساب تعداد خودروهای چینی مونتاژ داخل موجب شده عرضه ۴۶ هزارو ۷۷۶ خودری چینی به بازار کشورمان شده است. آمار رسمي واردات خودرو طي ۶ماهه نخست امسال در حالي از صدرنشيني ۲برند خودروساز كره‌اي (هيونداي با واردات ۲۴هزار و ۹۹۱ دستگاه و كياموتورز با واردات ۹هزار و ۳۳۹دستگاه) و رتبه‌هاي سوم، هفتم و دهم ۳برند چيني (جيلي، گريت‌وال و ‌ام‌جي) با مجموع واردات و فروش ۷هزارو ۲۲۱خودروحكايت دارد. اين در حالي است كه با احتساب رقم ۳۹هزار و ۵۵۵ خودروي چيني مونتاژ داخل، سهم چيني‌ها از بازار خودروي كشورمان به ۴۶هزار و ۷۷۶ خودرو مي‌رسد.
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.