نظر منتشر شده
۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 502862
در تیرماه امسال ۱.۵ میلیون چک برگشت خورد
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۶ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۲:۰۴
در تیرماه سال جاری در کل کشور بیش از ۹.۳ میلیون فقره چک عادی به ارزش ۵۷۳.۵ هزار میلیارد ریال مبادله شد که از این میزان، بالغ بر ۱.۵ میلیون فقره چک به ارزش ۱۳۰.۶ هزار میلیارد ریال برگشت داده شده است.

به گزارش تسنیم به نقل از بانک مرکزی، مبلغ چک‌های برگشتی از بالغ بر 138 هزار میلیارد ریال در خردادماه سال جاری به 130.6 هزار میلیارد ریال در تیرماه کاهش یافته است.

در جدول (1) تعداد و ارزش کل چک‌های عادی مبادله‌ای و چک‌های برگشتی در تیرماه سال 1396 آورده شده است.

براساس جدول (2)، 16.3 درصد از تعداد و 22.8 درصد از ارزش کل چک‌های عادی مبادله‌ای تیرماه سال جاری را چک‌های برگشتی تشکیل می دهد که نسبت به ماه قبل و همچنین نسبت به تیرماه سال قبل، سهم تعدادی چک‌های برگشتی افزایش و سهم ارزشی این چک‌ها با کاهش مواجه شده است.

براساس آمار موجود، بخش عمده‌ای از چک‌ها به دلیل فقدان و یا کسری موجودی برگشت داده شده است؛ این آمار در تیرماه ماه سال جاری 97.5 درصد از تعداد و 95.8 درصد از ارزش کل چک‌های برگشتی را شامل می شود.

 
 


قابل تاکید است چک به‌عنوان یکی از ابزارهای مهم نظام پرداخت همواره نقش قابل توجهی در تسویه مبادلات خرد و کلان جامعه داشته است. لیکن طی دو دهه اخیر به دلیل تداوم توسعه سامانه‌ها و تجهیزات پرداخت الکترونیکی، تراکنش‌های پردازش شده از طریق این ابزارها و سامانه‌ها رشد متناسبی داشته و ابزارهای پرداخت الکترونیکی به‌ مرور زمان جایگزین ابزارهای پرداخت سنتی نظیر اسکناس و مسکوک و انواع چک شده است؛ با این‌وجود، به دلیل اهمیت کارکرد و امتیاز چک و به‌خصوص جایگاه اعتباری چک در مبادلات کشور، این ابزار پرداخت هنوز هم از مهم‌ترین ابزارهای نظام پرداخت کشور محسوب می شود.

اگرچه متأثر شدن فضای کسب‌وکار کشور از رکود اقتصادی سال‌های گذشته می تواند از دلایل برگشت چک‌ها به دلیل کسری و یا فقدان موجودی باشد؛ لیکن عدم وجود سازوکارهای موثر اعتبارسنجی مشتریان در فرایند صدور دسته‌چک نیز از دیگر دلایل مهم این امر است. انتظار میرود با تداوم روند رشد اقتصادی سال گذشته و همچنین بهبود سازوکارهای اعتبارسنجی مشتریان بانک‌ها در این زمینه، به مرور زمان سهم چک‌های برگشتی از بابت کسری و یا فقدان موجودی کاهش یابد. ضمن آن‌که بانک مرکزی برای ساماندهی موضوع چک‌های برگشتی، در کنار تکمیل زیرساخت پردازش و پذیرش الکترونیکی چک، پیاده‌سازی کامل سامانه‌های نظارتی مرتبط نظیر سامانه چک برگشتی، سامانه مرکز کنترل و نظارت اعتباری (مکنا) و به‌خصوص سامانه صدور یکپارچه الکترونیکی دسته‌چک (صیاد) را در دستور کار قرار داده تا زمینه نظارت موثر بر سازوکار صدور دسته‌چک فراهم شود.

یادآور می شود سامانه صیاد عاملی برای ایجاد شفافیت اطلاعاتی و مانعی برای صدور چک‌های بلامحل بوده و در آن برای صیانت از برگه چک به عنوان اوراق‌بهادار، تدابیری برای ارتقای ضرایب امنیتی چک در نظر گرفته شده است. ضمن آن‌که بررسی صلاحیت دارنده­ دسته‌چک از طریق اصلاح فرآیند صدور دسته‌چک، ایجاد رویه‌ای واحد برای انجام اعتبارسنجی کافی و حصول اطمینان از بررسی اهلیت درخواست‌کننده دسته‌چک و همچنین ایجاد شفافیت اطلاعاتی و جلوگیری از سوءاستفاده‌ به منظور اختصاص دسته‌چک به متقاضیان فاقد صلاحیت از دیگر قابلیت‌های سامانه‌های نظارتی مرتبط بوده و عملیاتی شدن کامل این سامانه‌ می تواند موجب ایجاد شفافیت اطلاعاتی از طریق برپایی نظام استعلام همگانی شده و به این‌ترتیب سهم چک‌های برگشتی در نظام پرداخت کشور کاهش یابد.
 
کلمات کلیدی : چک، چک برگشتی
 
مسعود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۲۶ ۱۳:۱۷:۰۲
بانکها اگر بخواهند میتوانند به اشخاصی که چک برگشتی دارند مجددا دسته چک ندهند.
ولی متاسفانه بانکها با اشخاص بد حساب بیشتر هماهنگ هستند، دلیل را هم که همه میدانند !!! و از آمار هم معلوم است. (4523184) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۲۶ ۱۴:۱۲:۰۶
سیستم چک در کشور ما کارائی و تعریف دیگری پیدا کرده متاسفانه. این وضعیت زمینه ساز بسیاری از مشکلات و مراجعات به دادگاه ها و مراکز انتظامی و قضائی هست
یک برگ چک بلامحل می تواند به تنهایی زمینه ساز مشکلات زیادی در ابعاد مختلف گردد
حداقل کاری که بانک مرکزی به عنوان ناظر بر عملکرد سیستم بانکی باید انجام دهد جلوگیری از صدور چک برای افرادی هست که به هر دلیل سابقه چک برگشتی دارند همچنین باید محدودیتی در حداکثر مبلغی که بر روی چک نوشته میشود با توجه به موجود حساب افراد ، سوابق پرداخت چک های قبلی و .... باشد الان بانک ها به راحتی دسته چک در اختیار افراد قرار میدهند و روی هر برگ چک هم امکان درج هر مبلغی وجود دارد این ها همه ناشی از بی توجهی بانکها و ضعف در نظارت در این مقوله می باشد (4523262) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۲۶ ۱۳:۳۶:۲۷
چون مملکت همه در حال دلالی هستند میخرن می فروشن ! (4523202) (alef-11)
 
آریابان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۲۶ ۱۷:۱۲:۱۷
چک اساسا باید یک دستور کتبی بتاریخ روز !!!! تلقی بشه که طی آن یک مبلغ مشخص از موجودی واقعی !!!!!! دارندۀ حساب نزد یک بانک، به فردی که نام وی در چک درج شده در همان تاریخی که قید شده قابل پرداخت باشه ؛
ولی متآسفانه طبق عرف !!!! امروز بازار، چک ها بدون ذره ای توجه و اهمیت دادن بمیزان موجودی حساب مربوطه نزد بانک در حالی صادر میشه که بجز امضاء باقی موارد، از رقم مبلغ و نام گیرنده گرفته ، تا تاریخ حواله ، همگی خالی ، سفید و پر نشده !!!! باقی مانده ؛
یعنی چیزی مشابه یک سفتۀ ناقص و پر نشده !!!! و البته بدون پرداخت هزینۀ خرید برگ سفته و طبیعتا تحمل پیامد های پیگرد قانونی مترتب بر سفته ؛ (4523502) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۲۶ ۲۱:۲۶:۳۲
رشد اقتصادی ۱۲درصد!!! (4523805) (alef-11)
 
جمشید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۲۷ ۰۹:۱۲:۵۳
این چکها به علت رکود دیر پاس میشوند . در نظر ببگیرید .۱۳ هزار میلیارد گردش مالی .یعنی ۱۵ درصد اقتصاد بانکی سال . اگه بانکها چک رو به این تعداد ندهند ،سر سال ورشکستند (4524114) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.