نظر منتشر شده
۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 242168
پیشنهاد کتاب/ مقدمات نوروسایکولوژی؛ دکتر سیدسعید پورنقاش تهرانی؛ نشر دانشگاه تهران
مغز نوروسایکولوژی
فاضل وکیلی*، 27 شهریور 93
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۷ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۴۶
مقدمات نوروسایکولوژی
نویسنده: دکتر سیدسعید پورنقاش تهرانی
ناشر: دانشگاه تهران، چاپ اول ۱۳۹۲
شمارگان ۱۰۰۰ نسخه
۸۰۰۰ تومان

فروشگاه اینترنتی شهر کتاب، این کتاب را تا یک هفته پس از معرفی، با ۱۰% تخفیف ویژه عرضه می‌کند، در صورت تمایل اینجا کلیک کنید.

****

بررسی علمی رابطه عملکرد مغز با رفتار، نوروسایکولوژی (neuropsychology) نام گرفته است؛ حوزه‌‌‌ای میان‌‌‌ رشته‌‌‌های روان‌‌‌شناسی، علوم اعصاب و پزشکی که مرز‌‌‌های دانش و بینش ما را تا آنجا گسترش داده است که ما به درک بسیاری از «معما‌‌‌»ها نزدیک شده‌‌‌ایم؛ معماهایی که مدت مدیدی حول آنها به حدس و گمان مشغول بودیم. نوروسایکولوژی امروزه در درمان و توانبخشی بسیاری از بیماری‌‌‌ها و صدمات و ضایعات سیستم عصبی کاربرد پیدا کرده است و حتی برخی آن را یکی از تخصص‌‌‌های روان‌‌‌شناسی بالینی می‌‌‌دانند. اهمّیت این حوزه تا اندازه‌‌‌ای است که در تمام دوره‌‌‌های روان-شناسی در دانشگاه‌‌‌های دنیا درس نوروسایکولوژی در کنار درس‌‌‌هایی مثل روان‌‌‌شناسی فیزیولوژیک و بایوسایکولوژی از واحد‌‌‌های اصلی به شمار می-روند.

از سوی دیگر، به علت سرشت میان‌‌‌رشته‌‌‌ای آن، این درس همواره برای دانشجویان درس دشواری بوده است. به‌‌‌خصوص دانشجویانی که تازه وارد گستره روان‌‌‌شناسی شده‌‌‌اند باید به خود «بقبولانند» که کمی هم زیست-شناسی بخوانند و حتی مثل زیست‌‌‌شناسان رفتار کنند! انبوه آزار‌‌‌دهنده واژه-ها و اصطلاحات تخصصی که حتی شنیدن نام بعضی‌‌‌شان هم هراس‌‌‌آور است، «باری» بر دوش دانشجویان احساس می‌‌‌شود. حالا اگر یک دانشجوی فارسی‌‌‌زبان در یکی از دانشگاه‌‌‌های ایران باشید، به تمام این مشکلات، ندانستن زبان خارجی و نبود امکانات آموزشی مناسب هم اضافه می‌‌‌شود.

شاید در نظر گرفتن همه این مسائل، دکتر سید سعید پورنقاش تهرانی، دانشیار گروه روان‌‌‌شناسی دانشگاه تهران را بر آن داشته که کتاب «مقدمات نوروسایکولوژی» تألیف کند. درسنامه‌‌‌ای که برای درسی به همین نام در مقطع لیسانس نگاشته شده: «اولین ملاقات» با نوروسایکولوژی.

پورنقاش از مقطع لیسانس تا دکتری در امریکن یونیورسیتی ایالات متحده درس خوانده است و در روان‌‌‌شناسی فیزیولوژیک با گرایش سایکوفارماکولوژی (داروشناسی روانی) فارغ‌‌‌التحصیل شده است. با این وجود، قلم فارسی او از نظر بسیاری، قلمی شیرین و روان و خوش‌‌‌خوان بلکه در حیطه روانشناسی از بهترین‌‌‌هاست. دانشجویان دو کتاب ارزشمند تألیفی «دارو‌‌‌ها و رفتار» و «روان-شناسی فیزیولوژیک» را از این استاد محقق در خاطر دارند که در واقع مکمل کتاب حاضرند و به‌‌‌خصوص کتاب روانشناسی فیزیولوژیک بایسته است که پیش از این کتاب مطالعه شود.

مقدمات نوروسایکولوژی در ۸ فصل تدوین شده است: پیدایش علم نوروسایکولوژی، روش‌‌‌های تحقیق در نوروسایکولوژی، ساختار کلی دستگاه عصبی مرکزی، نورون و انتقال‌‌‌دهنده‌‌‌های عصبی، قشر مخ، رشد و انعطاف-پذیری مغز، حافظه و زبان.

اختصاص دادن فصلی جداگانه به روش‌‌‌های تحقیق از برجستگی‌‌‌های این تألیف است و گامی در جهت محقق بار آوردن دانشجویان از همان ابتدای کار محسوب می‌‌‌شود تا آنها دریابند که نباید صرفاً مصرف‌‌‌کنندۀ منفعل یافته‌‌‌های علمی باشند. برجستگی دیگر این کتاب نقل تاریخچه نوروسایکولوژی و معرفی دانشمندان مهم و نحوه تکوین و تحول و تشخص این حوزه است. افزودن این فصل، هم فصول بعدی را فهم‌‌‌پذیر‌‌‌تر کرده و هم بر جذابیت کتاب افزوده است، ضمن اینکه به قول کاپلستون در تاریخ فلسفه‌‌‌اش: «ما کسی را که تاریخ نداند دانش‌‌‌آموخته به شمار نمی‌‌‌آوریم». و سرانجام اینکه توجه درخوری به مباحث حافظه و زبان و نیز اختلالات لوب‌‌‌های قشر مخ از منظر مسائل عصب‌‌‌شناختی شده است.

کتاب با آنکه دقیقاً سرفصل‌‌‌های مصوب این درس را پوشش می‌‌‌دهد، در حجمی تألیف شده که امکان تدریس «همه» مطالب آن در یک ترم تحصیلی وجود دارد و این به آن معناست که دانشجو به نحو مختصر و مفید می‌‌‌تواند به نقشه راهی برای مطالعات و تحقیقات بعدی خود در این حوزه دست یابد: لب کلام یا به عبارت دیگر «مغز نوروسایکولوژی»!

شاید اگر ناشر این اثر، یک ناشر دانشگاهی دولتی نمی‌‌‌بود و از آن مهم‌‌‌تر فکر بی‌‌‌پولی دانشجویان و هزینه‌‌‌های بالای کار نشر در میان نبود، ما شاهد کتابی با کتاب‌‌‌آرایی مناسب‌‌‌تر و با تصاویر رنگی بر روی کاغذ مرغوب بودیم، امری که خلأ آن درباره چنین اثر ارزشمندی احساس می‌‌‌شود. با این حال مؤلف تلاش کرده که با ترفند‌‌‌های مختلف تا جایی که امکان داشته این ضعف را جبران کند. نکته دیگر آنکه با توجه به تألیفی بودن اثر و اینکه استاد محترم از اساتید به‌‌‌نام درس زبان تخصصی در چندین دانشگاه معتبر پایتخت هستند، شایسته است که در پایان کتاب واژه‌‌‌نامه‌‌‌ای افزوده شود تا گامی فراتر برای پیدایش زبان فارسی علمی این رشته باشد.

این کتاب مانند بقیه آثار دکتر پورنقاش، کتابی نیست که یک دانشجوی روان شناسی، به‌‌‌خصوص اگر به حوزه روان‌‌‌شناسی زیستی علاقه‌‌‌مند باشد بتواند از خرید آن چشم‌‌‌پوشی کند. البته با توجه به اینکه تازه این کتاب منتشر شده، هنوز برای قضاوت درباره محبوبیت این متن درسی وقت هست؛ باید دید که این کتاب می‌‌‌تواند دانشجویان تازه‌‌‌وارد را به نوروسایکولوژی جذب کند یا نه.

* کارشناس ارشد روانشناسی
کلمات کلیدی : نوروسایکولوژی + مقدمات نوروسایکولوژی + دکتر سیدسعید پورنقاش تهرانی + نشر دانشگاه تهران
 
۱۳۹۳-۰۶-۲۹ ۱۶:۳۳:۰۱
آن قدر خوب معرفی می کنید که آدم تشویق میشه بخونش. (2383681) (alef-10)
 
دانشجوی دانشگاه تهران
۱۳۹۳-۰۸-۰۱ ۱۸:۱۷:۳۲
این ترم با دکتر پور نقاش درس مقدمات نوروسایکولوژی داریم. منبع اصلی هم همین کتابه.واقعا عالیه (2445625) (alef-15)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
مغز نوروسایکولوژی