توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 222566
ترازوی نامیزان برای یارانه ها
بخش تعاملی الف - علی روندی
اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۴ فروردين ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۴۷
این روزها بحث ثبت نام یارانه نقدی در رسانه ها دیده می شود که کف درآمدی به عنوان معیار و ملاک مهم ترین مبحث و شاخص آن است که در ادامه به برخی از اشکالات عمده آن اشاره می گردد. به نظر می رسد مشخص نمودن کف درآمدی زمینه سازی حذف کامل یارانه ها باشد زیرا این ملاک کاملا" دچار مشکل است، توهم انصراف داوطلبانه را نیز می توان به این محاسبه غلط دولت اضافه نمود زیرا اصولا" کسی از پول بدش نمی آید.

۱- تفاوت در مخارج: برخی خانواده ها ممکن است درآمدی بالای ۳ میلیون تومان داشته ولی هزینه زندگی آنها سنگین باشد، افرادی که مستاجرند، بیماران پر هزینه دارند و .... را نمی توان با افراد دیگر در یک کفه ترازو قرار داد حتی بین دو همسایه که در یک بلوک یک مجتمع و درآمد یکسان باشند باز احتمال بالا بودن هزینه یکی نسبت به دیگری وجود دارد.

۲- عدم ثبات اقتصادی: جامعه ما از نظر ثبات اقتصادی پایدار نیست حتی بازار بورس ایران نیز گاهی خبره ترین کارشناسان اقتصادی را متحیر می کند، فردی امروز کار دارد و فردا بیکار می شود، کشاورزی به شدت دچار نوسان است، امروز بخش مسکن رونق دارد و فردا رکود و .... مسئله دهک بندی به لحاظ اقتصادی مسئله ای پویا می باشد نه ایستا؛ یعنی خانواری که بر مبنای این معیار در ماه فروردین در دهک سوم قرار گرفته، ممکن است در ماه اردیبهشت در دهک بالاتر یا پایین تری قرار بگیرد.

۳- تفاوت در تعداد اعضای خانوار: خانواده های ما یک نفره دو نفره و چند نفره است، خانواده ۵ نفره الزاما" حتی با داشتن میانگین درآمد ۳ میلیون تومان بسیار ضعیف تر از خانواده ۲ نفره با همین سقف درآمد است که با یک ضرب و تقسیم ساده درخواهیم یافت سهم هر فرد خانواده نخست ۶۰۰ هزار تومان است و خانواده دوم ۱/۵ میلیون تومان. در این زمینه دولت باید درآمد افراد را در نظر بگیرد نه فقط سرپرست خانواده، پس بهتر است درآمد بر تعداد تحت تکفل قسمت شود.

۴- تفاوت در ناحیه جغرافیایی افراد: محل زندگی افراد نقش مهم در برآورد مخارج خانواده ها دارد، نقاط شهری با روستایی، نزدیکی و دوری از مراکز استان ها و عواملی از این حیث سبب می شود هزینه زندگی افراد متغیر گردد بعلاوه فردی که در نیاوران و تجریش زندگی می کند و فقط خانه ای ساده دارد و درآمدی یک میلیونی سالیانه چندین برابر شخصی در ناحیه فقیر نشین با درآمد چند میلیونی بابت افزایش قیمت ملک دریافت می کند.

۵- تفاوت بین درآمد ثابت با متغیر: جامعه ما این قابلیت را دارد که فردی هم زمان به چند شغل مشغول گردد و در این راستا درآمد واقعی افراد در پوشش و استتار قرار گیرد این افراد بخش سایه ای درآمد آنها بسیار بیشتر از بخش روشن و تابناک آن است؛ برخی افراد دارای اموالی منقول هستند که در هیچ سیستمی ثبت نمی گردد مانند اشخاصی که تمام پول خود را در خرید و فروش و واسطه گری به کار می گیرند اینان بدون هیچ ردی و حتی پرداخت مالیات کاملا" با چراغ خاموش پیش می روند این موضوع در زمانی که بحث خوشه بندی مطرح شد به طور واضح خود را نشان داد.

۶- فقدان جامعه آماری: در زمانی که دولت در تعیین نرخ بیکاری به صورت واقعی ناتوان است و وزیر اقتصاد نرخ بهره بانکی را از زبان خبرنگاران می شنود، دولت نرخ تورم را دقیق در اختیار ندارد و فقط به میزان دریافتی کارکنان دولت دسترسی دارد و حتی همین کارمندان هم ممکن است درآمد ثانوی دیگری داشته باشند این فقدان جامعه آماری باعث می شود که دولت در تشخیص افراد واجد شرایط دریافت یارانه به بیراهه برود، هرکاری مقدماتی لازم دارد که باید بستر مناسب آن فراهم و تدوین شود وقتی می خواهیم به جنگ فقر برویم باید اول بدانیم نیازمند کیست آنگاه برایش برنامه ریزی نماییم.

۷- مشکل خود قانون یارانه ها: در تبصره ۲۱ قانون بودجه سال ۹۳ تنها ملاک را پر کردن فرم های خود اظهاری اعلام نموده است اما وجود ۷۸ میلیون یارانه بگیر مرحله اول که بیش از کل جمعیت ایران است نشان می دهد هیچ فردی از پول و سرمایه متنفر نیست وقتی نمایندگان مجلس یارانه دریافت می کنند و رییس جمهور کشور نامش در لیست سبد غذایی ۸۰ هزار تومانی دیده شد معلوم است فرم های خود اظهاری به کجا ختم خواهد گردید.

۸- خانواده هایی با چند نیروی کار: برخی خانواده ها هستند که علاوه بر مرد همسر وی نیز کار می کند و دارای درآمدی مناسب است و شاید برخی فرزندان دختر تحت تکفل نیز کار کنند اگر فقط بر اساس میزان درآمد سرپرست خانواده را حساب کنیم شاید فقیر باشند ولی مجموعا" چنین نباشند.
۱۳۹۵/۰۶/۱۵ ۱۱:۵۸
 
۱۳۹۲/۱۲/۱۸ ۰۸:۳۹
 
۱۳۹۲/۱۱/۳۰ ۰۷:۱۴
 
۱۳۹۲/۱۱/۱۲ ۰۷:۲۲
 
۱۳۹۲/۰۹/۱۲ ۰۷:۰۹
 
۱۳۹۲/۰۹/۰۲ ۰۱:۱۰
 
۱۳۹۲/۰۸/۲۵ ۰۷:۲۳
 
۱۳۹۲/۰۸/۲۰ ۰۷:۰۹
 
۱۳۹۲/۰۸/۱۲ ۰۸:۱۱
 
۱۳۹۲/۰۷/۱۵ ۱۵:۰۷
 
 
کلمات کلیدی : علی روندی