نظر منتشر شده
۱۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 245453
وایبر در ایران نفس‌های آخر را می‌کشد؟
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۳ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۷:۴۰
یک هفته به پایان مهلت ۳۰ روزه قوه قضائیه به وزارت ارتباطات مانده است تا فکری برای «مسدودسازی یا پالایش و فیلترینگ هوشمند فضای برخی شبکه‌های اجتماعی» مانند وایبر و واتس‌آپ و تانگو کند.

به گزارش ایسنا،فیلترینگ سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی موضوع جدیدی نیست؛ اما از وقتی سخنگوی قوه قضائیه نامه‌ای به وزیر ارتباطات نوشت و خواست ظرف یک‌ماه تکلیف برخی شبکه‌های اجتماعی از جمله وایبر، واتس‌آپ و تانگو را روشن کند، انواع و اقسام نظرهای موافق و مخالف از سوی کاربران، کارشناسان و مسئولان منتشر شد.

نامه‌ای که سخنگوی دستگاه قضا در آن به انجام ندادن "اقدام مؤثر" از سوی وزارت ارتباطات در مهلت سه ماه گذشته اشاره کرده و آورده بود: «در اجرای دستور ریاست محترم قوه قضائیه حضرت آیت‌الله آملی ظرف مدت حداکثر یک‌ماه نسبت به فرآهم‌آوری زمینه و بستر فنی مورد نیاز مسدودسازی و کنترل اطلاعاتی مؤثر شبکه‌های یادشده اقدام عاجل صورت پذیرد، در غیر این صورت قوه قضائیه در راستای وظایف ذاتی خود نسبت به مسدودسازی شبکه‌های اجتماعی دارای محتوای مجرمانه اقدام مقتضی به عمل آورده و با متخلفین از دستورات قضایی در هر رده‌ای طبق قانون برخورد خواهد نمود.»

با انتشار این نامه و ضرب‌الاجل دوباره دادن به وزارت ارتباطات، محسنی اژه‌ای هر بار که با خبرنگاران روبرو شده در این باره توضیح داده و وقتی از او پرسیده‌اند آیا قرار است وایبر فیلتر شود؟، گفته: "شورای عالی فضای مجازی که ۱۷ اسفند سال ۹۰ تشکیل شده است سیاست‌های مربوط به فضای مجازی و اقدامات اجرایی را تدوین می‌کند، البته این منافاتی با سایر دستگاه‌ها که دارای مسئولیت هستند مانند وزارت ارشاد، وزارت اطلاعات و قوه قضائیه ندارد. ان‌شاءالله تصمیمات اساسی در این راستا گرفته شود تا شاهد برخی از این مسائلی که این روزها مطرح است نباشیم و یا کمتر با آن مواجه شویم. همه‌ ما قائل به این هستیم که از تکنولوژی نهایت بهره‌برداری را کنیم، این را هم همه‌ ما قائل هستیم که پیوست‌های فرهنگی، امنیتی و زیرساخت‌هایی که متناسب با نظام ماست فراهم شود."

اختلاف نظر بین مسئولان در کمیته مصادیق مجرمانه آنچنان آشکار است که از دید کاربران پنهان نمانده و علی جنتی، وزیر ارشاد هم در اظهارنظری به آن اشاره کرده و گفته: "ممکن است در جزئیات اختلاف سلیقه وجود داشته باشد که مثلاً یکی بگوید واتس‌آپ یا وایبر به عنوان یک شبکه ارتباطی باید بسته شود یا نشود."

وی افزوده که "ممکن است من نظری شخصی داشته باشم اما به عنوان دستگاه اجرایی ملزم به اجرای قانون هستیم و مسئولیت اجرایی باید مطابق قانون باشد".

بر اساس آمار سایت اَلکسا، ایران بالاترین میزان استفاده از وایبر در دنیا را به خود اختصاص داده است. وزیر ارشاد در این باره گفته که بیش از ۴.۵ تا ۵ میلیون نفر از مردم در کشور از شبکه‌های ارتباطی چون وایبر و واتس‌آپ استفاده می‌کنند. علی ربیعی، وزیر کار هم وقتی درباره توانمندی‌های زنان و اهمیت نقش آنها سخنرانی می‌کرد گفت که "زنان بیشترین کاربران شبکه‌های اجتماعی مانند وایبر هستند."

حرف و حدیث‌ها در حاشیه موضوع شبکه‌های اجتماعی کم نبود؛ چنانکه فرمانده سپاه ناحیه ثارالله شیراز از بازداشت ۱۱ تن به دلیل "تولید و بازنشر مطالب توهین‌آمیز" به امام خمینی در شبکه‌های اجتماعی تلفن همراه خبر داده و گفته بود که این اشخاص توسط نیروهای امنیتی سپاه پس از رصد سایبری شبکه‌های اجتماعی تلفن همراه نظیر واتس‌آپ، لاین، وایبر، تانگو و تلگرام شناسایی و دستگیر شده‌اند.

حساسیت‌ها در این باره به جایی رسید که یکی از وزارتخانه‌های اقتصادی در دستورالعملی خطاب به کارمندان و مدیرانش اعلام کرد رد و بدل کردن هرگونه اطلاعات و تصمیمات اداری از طریق این شبکه‌ها ممنوع است و خاطیان طبق مقررات مربوط به تخلفات اداری جریمه خواهند شد.

سردار کمال هادیان‌فر، رئیس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات کشور نیز با اشاره به انتشار برخی مطالب درباره امام خمینی(ره)، درباره توانایی پلیس برای نظارت بر وایبر و سایر شبکه‌های اجتماعی گفت: پیام‌های خصوصی در شبکه‌های اجتماعی مانند وایبر و واتس‌آپ توسط این نیروی پلیس قابل کنترل است.

وزیر ارشاد هم در چند هفته گذشته کم درباره موضوع فیلترینگ این شبکه‌ها سخن نگفته است. در یکی از اظهارنظرها، او از تدوین آیین‌نامه جدید برای کمیته تعیین مصادیق مجرمانه خبر داده و تاکید کرده که "جلوی فیلترینگ بی‌منطق خواهیم ایستاد."

علی جنتی توضیح داده: "در گذشته مسئولیت رفع فیلتر و فیلتر کردن برخی سایت‌ها از اختیارات خاصی بود که به هیأتی پنج‌ نفره سپرده شده بود که در این باره تجدیدنظر صورت گرفته و از این پس فیلتر یا رفع فیلتر هر نوع صفحه یا سایتی باید ضمن اخذ نظر ۱۳ عضو یا اکثریت اعضای کمیته تعیین مصادیق مجرمانه صورت بگیرد. هر چند در بسیاری از مسائل اتفاق نظر بین اعضای کمیته بویژه در مسائل مربوط به امنیت ملی کشور٬ عفت عمومی و مسائل اخلاقی جامعه دیده می‌شود اما باز هم برخی از آرای متضاد وجود دارد."

جنتی اضافه کرده "درخواست یکی از اعضای کمیته تعیین مصادیق مجرمانه از این پس منجر به رفع یا فیلتر صفحه یا سایتی نخواهد شد و اگر اکثریت مطلق اعضاء رای به رفع یا فیلتر صفحه یا سایتی دهند این موضوع اعمال خواهد شد٬ البته این طبق آیین‌نامه‌ای است که در حال تصویب است."

با این حال او تاکید کرده که در مورد فیلتر یا رفع فیلتر شبکه‌ها که مورد اقبال میلیونی مردم قرار گرفته باید با احتیاط برخورد کرد و تصمیمات پخته‌تر و دقیق‌تری با حضور همه اعضای اصلی این کمیته گرفت.

یک هفته دیگر وزارت ارتباطات باید تصمیم خود را درباره فیلترینگ هوشمند شبکه‌های اجتماعی و امکانات فنی‌ای که برای انجام آن بدست آورده توضیح دهد. وزیر ارتباطات که هنوز در تب و تاب پاسخ دادن به انتقادات تند مطرح شده نسبت به ورود نسل سوم و چهارم شبکه‌های اینترنتی بود، درباره فیلترینگ این شبکه‌ها اعلام کرده که وزارت ارتباطات در راستای راه‌اندازی فیلترینگ هوشمند، اقداماتی از قبیل امضای تفاهم‌نامه‌هایی با مؤسسات و مراکز علمی جهت بررسی ابعاد و طرح‌ریزی انجام داده است.

بیژن نوباوه، یکی از نماینده‌های مجلس گفته روش مقابله با وسایل ارتباط جمعی نباید فقط سلبی باشد و افزوده "اگرچه دیر شروع می‌کنیم و ممکن است نتوانیم مثل وایبر سرویس دهیم اما باید از همین‌جا شروع کنیم و نباید ناامید باشیم".

با این تفاسیر و شرح آنچه در هفته‌های گذشته رخ داده، به نظر شما راه برخورد درست با موضوع شبکه‌های اجتماعی چیست؟ آیا سازوکار مربوط به فیلترینگ هوشمند می‌تواند به خوبی عمل کند و رضایت کاربران را به همراه داشته باشد؟
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۳ ۱۸:۰۹:۰۵
شما هر سایت و هر شبکه ای رو دوست دارید فیلتر کنید ما که عادت کردیم از فیلتر شکن استفاده کنیم (2428838) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۳ ۱۸:۵۹:۴۹
وایبر در حال حاضر تنها یل ارتباطی برای خانواده هایی هست که فرزندانشون در خارج از ایران هستند. این کار شما به هر علتی انسانی نیست. (2428934) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۳ ۱۹:۱۰:۴۴
کاش نصف این حساسیت را در خصوص فساد های مالی و اختلاس ها و واردات بیرویه و بی کاری و ... داشتید (2428960) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۳ ۱۹:۱۷:۱۶
ایجاد فیلترینگ هوشمند بسیار کار مشکلی است و مستلزم صرف زمان و هزینه زیادی است و بخشی از توانمندیهای مورد نیاز شامل نیروی انسانی و تجهیزاتی در ایران وجود ندارد. لذا بعنوان یک کارشناس در این حوزه از مطرح شدن چنین مباحثی در طی دوره های اعلام شده واقعا متعجب هستم ! احتمالا سیاستمداران راههایی میدانند که کارشناسان از آن بیخبرند.

توجه به این نکته مهم است که وایبر محیط ارسال پیام و چت است و یک شبکه اجتماعی محسوب نمیشود. بعبارت دیگر در محیط وایبر اعلام نظرات مانند شبکه های اجتماعی نیست و برخورد با وایبر نبایستی مانند مثلا فیس بوک باشد. بازهم فکر میکنم سیاستمداران چیزهایی میدانند که کارشناسان نمیدانند.

من شخصا فکر نمیکنم بستن وایبر دردی را دوا کند حتی داشتن یک وایبر ایرانی هم دوای درد نیست ! البته اگر دردی وجود داشته باشد که بازهم سیاستمداران دردهایی را می بینند که کارشناسان نمی بینند.

وقتی محمل ارتباطی وجود دارد (چه ایرانی چه عیر ایرانی) و روی آن کنترل قرار شدید قرار دهید مردم به دو روش آنرا دور میزنند یک جایگزین پیدا میکنند دوم استفاده را رمزی میکنند. مردم از خیر استفاده از تکنولوژی نمیگذرند و این مشکلی است که سیاستمداران نمیدانند و کارشناسان میدانند.

بالاخره یه چیزی پیدا شد که کارشناسان میدانند و سیاستمداران نمیدانند. خدا را شکر ! (2428970) (alef-13)
 
m
۱۳۹۳-۰۷-۲۳ ۱۹:۴۲:۰۰
خدا را هزاران بار شکر که جناب اژه ای و ریاست محترمشان همه مصادیق مجرمانه در جامعه را حل فرموده اند و فقط همین یک قلم مانده بر زمین که اینک کمر همت بسته اند.
و باز شکر که فرهنگ آنرا آموزش دادند و مردم قدر ناشناس باز به سوی محتوای مجرمانه اش رفتند و این بزرگان اکنون مجبور ند بر حسب وظیفه ذاتی خود ( پس از ادای وظیفه در برابر همه فسادهای مالی ) سراغ ابزار مورد استفاده میلیون ها ایرانی رفته و همه را از شر محتوای مجرمانه نجات دهند و مالکان مخابرات را عمری دعاگوی خود سازند. (2429010) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۳ ۲۰:۰۷:۳۷
معنی فیلترینگ چیست ؟!
یعنی شما نمی فهمید ! ما که می بندیم می فهمیم ! شما نمی تونید اخلاق داشته باشید ! محدود شوید تا اخلاق مدار شوید!
مخاطب این صحبت های کیست ؟ جوانان ، بزرگسالان و سالمندان !
اگر اثرات مخرب این شبکه ها بر کودکان که هنوز درک کاملی ندارند مطرح باشد باید با فرهنگ سازی به خانواده ها سپرده شود تا خانواده فیلترینگ مناسب سن کودک یا نوجوان خود انجام دهد.
اما این چیزی که در ایران داریم فقط توهین به درک و شعور مردم است !
والسلام !
نا گفته نماند اینجا با مردم اینطور بر خورد می شود ! دم انتخابات مردم ایران با شعور ترین کاعنات می شوند ! (2429053) (alef-13)
 
مسعود
۱۳۹۳-۰۷-۲۳ ۲۰:۵۳:۲۲
فیلتر کنن یه چیز جدید میاد جلوی تکنولوژی رو گرفتن تا کی؟ (2429127) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۳ ۲۱:۰۰:۵۹
اگر این شبکه های موجود با اینترنت بین المللی که دولت میزبان آن است اجازه فعالیت داشته باشند ،حداقل دولت توان رسد سلایق اجتماعی و آسیبها و نقاط قوت و ضعف خود را خواهد داشت. اگر فیلتر کنید یقین بدانید فردای روزی که بستر اینترنت از دست دولت خارج شود( رشد فناوری و ارتباط ماهواره ای اینترنت و...) به یک شبه تمام کاربران ایرانی از بستر اینترنت دولتی و حتی شبکه مخابرات ایران کوچ خواند کرد و این دلولپسان از آن حداقل که گفته شد نیز بی نسیب می شوند.
واقعیت این است که آقایان بازی اعتماد مردم را به حریف خارجی باخته اند و این امتیاز بزرگ با فیلتر کردن باز نخواهد گشت که هیچ، بدتر هم خواهد شد.
امیدوارم گوش شنوایی باشد. (2429139) (alef-13)
 
عبدی
۱۳۹۳-۰۷-۲۳ ۲۳:۱۵:۰۵
همانگونه که اون دوست گفتند تنها پل ارتباطی بین ایرانیان داخل و خارج هست بین پدران و مادران و فرزندها لااقل یه نرم افزار قوی به مانند وایبر طراحی و اجرا کنید که ایرانیان خارج از کشور رو پوشش بده بعد بیایید تمام این اپلیکیشن هارو فیلتر کنید (2429307) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۴ ۰۳:۰۷:۳۷
رییس جمهور انتقاد کرد ما فقط ون و فیلتر بلدیم. چند روز بعد رییس قوه قضاییه نامه نوشت همه شبکه های اجتماعی فیلتر بشه. مثلا رییس جمهور منتخب مردمه و باید به حرفش احترام گذاشت. با این مملکتمون (2429487) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۴ ۱۳:۰۰:۵۷
والله اين مخلص آرد م رابيخته والكم آويخته ام از وايبر مايبر واتس آپ و تانگو مانگو سر در
نمي آورم. و نميدانم اين ها خوردني هستند ، پوشيدني هستند و اصلا جز كدام حوزه از حواس هاي پنج گانه آدمي قرار مي گيرند ولي همين قدر ميدانم كه هر چه در ارتباط با پيشرفت و تكنولوژي واختراعات و اكتشافات و ارتباطات باشد ، تازه حالا اول نفس كشيدنش است ! چه
در ايران وچه در خارج قربونتم ! چراغ تكنولوژي را با يك فوت نمي شود خاموش كرد . اين ها
راه هزار جورنفس كشيدن دارند يك راه نفس بگيري از ٩٩٩ راه ديگر نفس ميكشد
اكتشافات (2430080) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۴ ۱۳:۳۶:۳۱
ما در وایبر گروههای اقتصادی داریم و کار بازرگانی انجام میدیم و حد و حدود هم رعایت میشه . حالا وایبر نشد یه برنامه دیگه .در نهایت فیلتر به جایی نمیرسه
این روتجربه به همه ثابت کرده غیر از یه عده که نمیدونم چرا ؟ (2430156) (alef-3)
 
نوری
۱۳۹۳-۰۷-۲۴ ۱۴:۵۱:۳۰
سلام‌
دوتا از فرزندانم در خارج تحصیل میکنند بعلاوه چند تا ازفرزندان اقوام و دوستان
اتفاقا ازطریق همین وایبر ارتباطات فکری و اعتقادی خوب ولازمی داریم.
گفتگو ها و بحث های مفیدی بغیرازاینها ارتباطات عاطفی که مادران مداوم با
فرزندان دارند ،در حفظ سلامت روحی و روانی و حفظ علاقه به وطن و ثبات
اخلاق و ایمان آنها خیلی موثر و مفید است .
مسیولین محترم به این جوانب هم توجه داشته باشند. (2430297) (alef-10)
 
جلیل
۱۳۹۳-۰۷-۲۴ ۱۹:۰۶:۱۰
از هر وسیله ای استفاده مثبت ومنفی میشه کرد نمیشه به خاطر اینکه از این وسیله میشه استفاده منفی کرد کلا حذفش کنیم
از اینترنت ماهواره ویدئو و حتی ماشین هم میشه استفاده منفی کرد چون این وسیله ها استفاده منفی داره راه حلش حذف اونها ست؟
از چاقو هم میشه استفاده منفی کرد وبرای زخمی کردن کسی استفاده کرد در این صورت چاقو هم باید کنار گذاشته بشه ؟
بعضی ها می گند استفاده از تماس تصویری رایتل حرامه چون مفسده داره در این صورت باید موبایل واینترنت و چاقو و خودرو و کلا هر چی که هست حرام اعلام بشه؟
بنابراین کسانیکه می کند وایبر باید فیلتر بشه افرادی خشک مغز و تالبانی هستند
که مخالف علم و پیشرفت هستند و اصلا چیزی از اسلام نمی دونند نظرات خودشون رو به حساب اسلام میذارند
به تنها چیزی که فکر می کنند بگیر و ببنند و فیلتر و خشونت هست
اسلام مارو به علم دعوت می کنه اما اینها مخالف علم و پیشرفتند و باهر چیز علمی مخالفت می کنند
اونها خواتار جامعه ای بسته و دوره ای بربریت و عصر حجری اند (2430703) (alef-10)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.