توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 212297
آدم های دگم
بخش تعاملی الف - نقی عبدالجوادی دستجردی
اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.
تاریخ انتشار : شنبه ۲۸ دی ۱۳۹۲ ساعت ۰۸:۴۷
چندی پیش کتابی خواندم به نام دگماتیسم نقابدار. این کتاب در واقع در بردارنده تعدادی از سخن رانی های نویسنده کتاب در آغازین سال های پس از انقلاب می باشد.

آن نویسنده در این سخن رانی ها پس از ارایه توضیحاتی در باره واژه دگم و دگماتیسم، صفات آدم های دگم را بر شمرده است. مصداق این سخن رانی ها هم سران و طرفداران تعصبی گروه های چپ بوده است که غیر از عقاید و حرف های خود هیچ عقیده و سخنی را قبول نداشتند.

بگذریم، در این نوشتار من نمی خواهم در باره این کتاب بحث کنم. روی سخن من با آدم های دگمی است که در هر گروه و عقیده و دسته و قومیتی وجود دارند. این آدم ها غیر از عقیده خود هیچ عقیده ای را بر نمی تابند. اگر هم کسی عقیده ای خلاف عقیده آن ها را داشت به بی اطلاعی و ناآگاهی متهم می شود.

در جوامع گذشته و کنونی آدم های دگم در هر مرام و عقیده ای وجود دارند. در مورد عقاید مذهبی، آدم های دگم مسلمان، دگم مسیحی، دگم یهودی و ووو.. زیاد هستند. در مورد قومیت ها آدم های دگم فارس، دگم ترک، دگم کرد، دگم عرب، دگم آمریکایی و وووو.. زیاد هستند. در مورد عقاید مارکسیستی هم آدم های دگم زیادی در این مکتب فعالیت می کنند.

بسیاری از جنگ های دور و نزدیک هم به واسطه همین آدم های دگم به وجود آمده است. زیرا غیر از خود و طرفدارانشان کس دیگری را قبول ندارند. اینان همیشه شعار مرده باد، زنده بادشان گوش فلک را کر می کند. به طور مثال در جنگ جهانی دوم به خاطر وجود آدم دگمی مانند هیتلر میلیون ها نفر آدم بی گناه مسیحی، یهودی و مسلمان کشته شدند. زیرا هیتلر غیر از ملت و حزب خود دیگران را مستحق مرگ می دانست. یا جنایت کاری مانند صدام به خاطر همین دگماتسیم باعث کشته شدن هزاران نفر انسان بی گناه ایرانی و عراقی شد. زیرا به غیر از حزب و مرام و قومیت خود، دیگران به ویژه ایرانیان را مستحق مرگ می دانست.

اگر بخواهیم در این نوشتار در باره آدم های جنایتکار دگم دیگر بنویسیم مثنوی هفتاد من کاغذ است. بگذریم. در این نوشتار هدف من معرفی آدم های دگمی است که در دور و برمان زیاد هستند و با عقاید دگم خود دیگران را دچار مشکل می کنند، یا لااقل دل آدم را به درد می آورند. این آدم ها معمولا زیاد طرفدار ندارند و بعد از مدتی دستشان رو می شود. ولی ممکن است در کوتاه مدت طرفدارانی جمع کنند و مشکل ساز شوند. این آدم ها هیچ گاه نصیحت پذیر نیستند و در صورتی که مخالف عقیده آن ها صحبت کنی آدم را به ناآگاهی، بی اطلاعی، طرفدار رژیم، آنتن، شوونیست و صفات دیگری که برازنده خودشان است متهم می کنند.

پس در هر مرام و مسلکی هستیم به عقاید دیگران احترام بگذاریم و گول آدم های دگم را نخوریم و تا می توانیم از آن ها دوری کنیم. زیرا دگماتیسم مساوی است با رنج و زحمت برای خود و دیگران.
 
کلمات کلیدی : نقی عبدالجوادی دستجردی