توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 300299
ترکيه از روسيه خشمگين است اما ...
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۶ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۵۶
خبرگزاری رویترز در گزارشی از آنکارا به قلم اورهان کاسکان و جانی هوگ نوشت :

شاید ترکیه از نقض حریم هوایی اش توسط جنگنده های روسیه خشمگین باشد اما به جز بیان کلمات اعتراض آمیز کار دیگری نمی تواند انجام دهد چرا که وابستگی ترکیه به انرژی و تجارت با روسیه دست آنکارا را بسته است و سیاست آن در خصوص سوریه دچار هرج و مرج شده است.

رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه پس از ورود هواپیماهای روسیه به حریم هوایی ترکیه خلال حمله هوایی مسکو برای حمایت از بشار اسد رئیس جمهور سوریه در هفته گذشته ، گفت نزدیک است صبرش تمام شود و هشدار داد «هرگونه حمله به ترکیه حمله به ناتو (سازمان پیمان آتلانتیک شمالی) به شمار می آید.» ناتو نیز از ترکیه دفاع کرد و نقض حریم هوایی ترکیه را توسط روسیه «بسیار خطرناک» توصیف کرد که احتمال برخورد مستقیم بین دو دشمن سابق جنگ سرد را تقویت می کند.

اقدامات روسیه نارضایتی شدید اردوغان را که به طور جدی اما بدون فایده برکناری بشار اسد رئیس جمهور سوریه را خواستار است به دنبال داشته است. به نظر می رسد ارتش سوریه روز چهارشنبه اولین حمله اصلی خود را با حمایت حملات هوایی روسیه انجام داده است.

جاناتان فریدمن Jonathan Friedman تحلیلگر امور ترکیه در موسسه «استروز فریدبرگ Stroz Friedberg» گفت :« دخالت روسیه نشان می دهد سیاستهای ترکیه در سوریه ناموفق بوده است. با گذشت زمان اقدام روسیه و آمریکا را با نقشهایی قوی در منطقه مشاهده کردیم که این مسئله توانمندی بازیگران منطقه ای را برای تاثیر گذاری بر این تحولات محدود می کند.»

ترکیه که حدود ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک با سوریه دارد بار سنگینی را از پیامدهای انسانی به وجود آمده از جنگ داخلی سوریه به دوش می کشد.

ترکیه در طول این منازعه که وارد پنجمین سال خود شده است سیاست مرزهای باز را در پیش گرفت و بیش از دو میلیون و ۲۰۰ هزار آواره را پذیرفت که تاکنون هفت میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار برای آن هزینه داشته است و این هزینه همچنان رو به افزایش است. ترکیه به عنوان عضو ائتلافی که آمریکا رهبری آن را بر ضد سازمان (تکفیری صهیونیستی) داعش برعهده دارد همانند عربستان سعودی و قطر از گروههای مسلح مخالف اسد که برخی از حملات هوایی روسیه آنها را هدف قرار داده است ، حمایت کرد.

آنکارا به شدت برای ایجاد «منطقه پرواز ممنوع» نزدیک مرز خود با شمال سوریه تلاش کرد اما واشنگتن این پیشنهاد را نپذیرفته است.
یک دیپلمات غربی در آنکارا گفت :« برای ترکیه هیچ فرصتی برای مانور دادن وجود ندارد ، تنها چیزی که برای آن باقی می ماند این اظهارات شدید اللحن است.» ترکیه که تردیدی بلندمدت در خصوص ایفای نقش نظامی بر ضد سازمان داعش داشت ژوئیه گذشته تغییری ریشه ای در سیاست خود اعمال کرد و پایگاههای هوایی خود را برای حملات هوایی ائتلاف بر ضد داعش گشود و هواپیماهای خود را برای انجام ماموریت در شمال سوریه اعزام کرد.

وزیر امور خارجه وقت ترکیه در ماه اوت گفت حملات هوایی مشترک با آمریکا به زودی آغاز خواهد شد و این طرحی است که آنکارا امیدوار است به ایجاد منطقه امن در طول مرز ترکیه منجر شود. اما این مسئله پیشرفت قابل ملاحظه ای نداشته است.

این دیپلمات غربی گفت :« ترکیه با توجه به موقعیت راهبردی و جغرافیایی که دارد باید نقش عمیقی در هر گونه راه حل بحران سوریه داشته باشد اما هنوز یک بازیگر درجه دو در ائتلاف است و برای دستیابی به اهداف سیاسی غیر قابل تحقق تلاش می کند.» وی افزود :« ترکیه با پایگاههایی که از موقعیت خوبی برخوردار است برای اولین بار به عنوان یک ناو هواپیمابر بزرگ فعالیت می کند.»

حملات هوایی روسیه در سوریه که موجب شده است برای اولین بار از زمان جنگ جهانی دوم هواپیماهای روسیه و آمریکا و همپیمانان آن در ماموریتی جنگی بر فراز یک کشور به پرواز در بیایند ، احتمال ایجاد «منطقه پرواز ممنوع» را که ترکیه مدتها است خواستار آن است بیش از هر زمان دیگری دست نیافتنی کرده است. ایکان اردمیر Aykan Erdemir تحلیلگر غیرمقیم در موسسه دفاع از دموکراسیها در واشنگتن می گوید شاید این مسئله یک نعمت برای آنکارا باشد.

اردمیر گفت :« حضور روسیه گزینه های پیش روی ترکیه را به شدت کاهش می دهد و آنکارا را مجبور می کند دقت و احتیاط بیشتری در خاورمیانه در پیش بگیرد.»

وی افزود :« معتقدم ایجاد منطقه امن دیگر در میز مذاکرات مطرح نیست و این برای ترکیه شاید فاجعه ای بود که از آن جلوگیری شد. در نهایت این مسئله (ایجاد منطقه امن) از کنترل خارج می شد و ترکیه به یک جنگ بی پایان کشیده می شد.» ترکیه تا حدود زیادی برابر تهدیدات بر ضد امنیت مرزهایش حساس است و اردوغان به عنوان فرمانده عالی نیروهای مسلح فردی تهاجمی است که این تهدیدات را نمی پذیرد.

یک مسئول بلندپایه ترکیه به رویترز گفت :« تردیدی در خصوص حفظ مرزها وجود ندارد ، روابط بین ترکیه و روسیه خوب است اما نادیده گرفتن آنچه در روزهای اخیر رخ داد غیر ممکن است و ما آن را نادیده نخواهیم گرفت.» اما با نزدیک شدن به زمستان که تقاضای سوخت به اوج خود می رسد و با توجه به اینکه قرار است انتخابات پارلمانی اول نوامبر برگزار شود و حزب عدالت و توسعه به شدت برای بازپس گیری اکثریت پارلمانی تلاش می کند ، این عوامل داخلی ضروری ، اردوغان را از برخورد با مسکو بازمی دارد.

ترکیه تقریبا همه نیاز خود را به انرژی از جمله ۶۰ درصد از گاز و ۳۵ درصد از نفت مورد نیاز خود را از روسیه وارد می کند و روسیه بخش گسترده و رو به افزایشی از سفر گردشگران به ترکیه را به خود اختصاص داده است که منبع اصلی تامین مالی کسری در حسابهای جاری آن به شمار می رود.

روابط تجاری دو طرف رو به تقویت است و قرار است موسسه انرژی اتمی دولتی روسیه (روس اتم) اولین نیروگاه برق را که با انرژی هسته ای کار می کند با هزینه ای بالغ بر ۲۰ میلیارد دلار در ترکیه احداث کند. همچنین طرحی برای احداث خط لوله انتقال گاز از روسیه موسوم به «ترک استریم» روی میز قرار دارد.

حسن سلیم اوزرتم تحلیلگر امور روسیه و منطقه قفقاز در موسسه تحقیقاتی «یوساک» در آنکارا گفت :« دو طرف محتاطانه رفتار خواهند کرد تا هیچ بحرانی به وجود نیاید. در شرایط کنونی هیچ یک از آنها وضعیت خوبی برای از بین بردن این روابط ندارند.» علی شاهین معاون رئیس روابط خارجی در حزب عدالت و توسعه گفت اقدامات روسیه روابط دوجانبه را در آینده در معرض خطر قرار می دهد اما وی افزود به نفع هیچ یک از دو کشور نیست که اوضاع وخیم شود.

وی به رویترز گفت :« ترکیه آشکارا عصبانیت خود را ابراز کرد و ناتو را به این بحران وارد کرد. اصول درگیری ترکیه روشن است. اما فکر نمی کنم روسیه به این اقدامات ادامه دهد و اجاز نخواهد داد روابط بد شود.»
 
کلمات کلیدی : روسیه، ترکیه، اردوغان، پوتین
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.