نظر منتشر شده
۳
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 250123
مهم‌ترین مطالب اقتصادی روزنامه‌ها؛
خودروسازان فرانسوی چشم‌انتظار توافق هسته‌ای/ افزایش واردات سیگار در دولت یازدهم!
بخش اقتصادی الف، 3 آذر 93
تاریخ انتشار : دوشنبه ۳ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۵۳
* آرمان
- نتایج اقتصادی موفقیت در مذاکرات

دکترحسین راغفر در یادداشتی در روزنامه آرمان درباره نتایج مذاکرات هسته‌ای و تاثیر آن بر اقتصاد کشور نوشته است: رفع تحریم‌ها می‌تواند به رفع مشکلات جمعیت بزرگی از گروه‌های متوسط و پایین جامعه بینجامد...

لغو تحریم‌ها همسو با منافع آمریکا نیز هست. منافع اقتصادی و سیاسی آمریکا در خاتمه بخشیدن به تحریم‌هاست. نفت و گاز علت اصلی و توسعه تجارت با ایران و حتی تبدیل شدن ایران به مرکز مبادله کالا‌ها و خدمات آمریکایی در منطقه از اهداف دیگری است که قدرت اقتصادی درحال افول آمریکا می‌تواند در آن فرصت‌های جدیدی برای خود و به زیان رقیب اصلی خود، چین و برای ضربه زدن به اقتصاد روسیه فراهم کند...

ادامه تحریم‌ها بیشتر به نفع رقبای آمریکا یعنی چین و روسیه بوده است. در سیاست داخلی آمریکا هم رفع تحریم‌ها مقدمه برقراری روابط سیاسی با ایران است. اگر دولت دموکرات بتواند به ۳۵سال خصومت با ایران خاتمه دهد و روابط سیاسی و اقتصادی را با قدرت منطقه حساس خاورمیانه برقرار کند تضمین قدرتمندی برای پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری دو سال آتی در این کشور است. به این ترتیب برنده‌های خاتمه تحریم‌ها مشخص است که مردم عادی و گروه‌های متوسط و پایین درآمد هستند همانطور که بازنده‌های آن در هر دو طرف گروه‌هایی هستند که منافع اقتصادی آنها در شعله‌ورکردن خصومت‌ها تامین می‌شود.

- توافقنامه ژنو و تأثیر آن بر بازار طلا، سکه و دلار
روزنامه آرمان در یادداشت دیگری نیز به اثرات مذاکرات هسته‌ای بر اقتصاد کشور پرداخته و نوشته است: با توجه به واکنش‌های یکسال گذشته بازار طلا، سکه و ارز در برابر نتایج به دست آمده از مذاکرات هسته‌ای، می‌توان گفت که در صورت رسیدن به یک توافق جامع هسته‌ای، نرخ دلار تا حدی کاهش خواهد یافت اما با توجه به طولانی بودن مذاکرات و فرصت زیاد طرف‌های غربی برای حذف تحریم‌های اقتصادی و سیاسی، بعید به نظر می‌رسد که در چنین شرایطی نرخ دلار به کمتر از سه‌هزار تومان برسد؛ از سوی دیگر بازار دلار ایران تا حد زیادی در برابر مذاکرات هسته‌ای مقاوم شده و با اطمینان می‌توان گفت که دیگر مانند سوم آذر ۹۲ شاهد سقوط قیمت دلار نخواهیم بود. اما اگر این مذاکرات به نتیجه مثبت نرسد، با توجه به آمادگی بازار برای افزایش قیمت، احتمالا نرخ دلار با افزایش کم‌سابقه‌ای مواجه خواهد شد و شاهد بی‌نظمی و نوسانات سال‌های آخر دولت دهم خواهیم بود. با توجه به اینکه نرخ دلار و نوسانات آن یکی از شاخص‌های مهم اقتصادی ایران به‌شمار می‌رود و بر تمامی بخش‌های اقتصادی و طبیعتا بر زندگی و معیشت مردم نیز تأثیرگذار است؛ امیدواریم که تیم مذاکره‌کننده دولت یازدهم بتوانند با طرف‌های غربی به توافقی جامع و همه‌جانبه دست یابند و بازار طلا، سکه و ارز ایران مانند یک سال گذشته با آرامش و به دور از تنش‌های سال‌های گذشته به کار خود ادامه دهد.

* اعتماد
- روند نگران کننده واردات

این روزنامه حامی دولت درباره روند تجارت خارجی کشور نوشته است: مديركل دفتر بازرگاني كشورهاي آسيا و اقيانوسيه سازمان توسعه تجارت ايران از افزايش ٣٥ درصدي واردات و رشد ١٦ درصدي صادرات طي هفت ماهه امسال خبر داد. سيد مجتبي موسويان، با اشاره به روند رو به بهبود وضعيت صادرات و واردات در كشور به ايسنا اظهار كرد: طي هفت ماهه امسال در كشور ٣٢ ميليارد دلار صادرات داشتيم كه اين ميزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته با رشد ١٦ درصدي همراه بوده است و به طور كلي در بحث صادرات تا آخر مهرماه به ٧١ درصد اهداف تعيين شده براي اين هفت ماه، دست يافتيم. وي ادامه داد: همچنين در اين هفت ماه ٣٠ ميليارد و ٣٠٠ ميليون دلار واردات به كشور صورت گرفته كه اين ميزان در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته با رشد ٣٥ درصدي روبه‌رو بوده است. در هفت ماهه اول امسال ٤١ درصد از اهداف صادراتي ايران در سال جاري محقق شده است. موسويان اظهار كرد: ٦٩ درصد از صادرات كشور مربوط به كشورهاي چين با ١/٥ ميليارد دلار، عراق با ٣/٣ ميليارد دلار، امارات ١/٢ ميليارد دلار، افغانستان ٤/١ ميليارد دلار و هند با ٢/١ ميليارد دلار بوده است. مديركل دفتر بازرگاني كشورهاي آسيا و اقيانوسيه سازمان توسعه تجارت ايران اظهار كرد: مهم‌ترين كشورهايي كه بيشترين ميزان واردات ايران از آنها بوده شامل امارات با ٢/٧ ميليارد دلار، چين هفت ميليارد دلار، كره ٦/٢ ميليارد دلار، هند ٣/٢ ميليارد دلار و تركيه ٢/٢ ميليارد دلار، ٧٠ درصد كل واردات كشور را شامل مي‌شود. وي با اشاره به رشد دو رقمي واردات و صادرات كشور در هفت ماهه نخست امسال اظهار كرد: اين رشد بيانگر روند رو به بهبود وضعيت صادرات و واردات در كشور است اما هنوز با شرايط مطلوب فاصله داريم. موسويان ادامه داد: در هفت ماهه اول امسال ٥/١٩ ميليارد دلار صادرات غير نفتي داشته‌ايم كه از اين ميزان ٥٦٢ ميليون دلار مربوط به صادرات خدمات فني و مهندسي بوده است.

- پرونده بدهكاران بانكي روي ميز جهانگيري
اعتماد درباره بدهکاران بانکی گزارش داده است:‌ با گذشت ٩ ماه و چند روز از اظهارات وزير اقتصاد در مورد بازپس‌گيري بدهي‌هاي معوق بدهكاران به سيستم بانكي امروز سوم آذر ماه بانك مركزي در جلسه ستاد هماهنگي مبارزه با مفاسد اقتصادي در خصوص اقدامات كارگروه فرا دستگاهي رسيدگي به مطالبات معوق و پرونده مشتريان بدحساب كلان بانكي به ارايه گزارشي مي‌پردازد تا بالاخره عزم و اراده دولت براي باز پس‌گيري اين مطالبات مشخص شود. دراين جلسه ستاد هماهنگي مبارزه با مفاسد اقتصادي كه عصر دوشنبه به رياست اسحاق جهانگيري برگزار مي‌شود، بانك مركزي گزارشي از تدوين متن نهايي پيش‌نويس مصوبه ستاد براي تكميل سامانه‌هاي اطلاعاتي بانكي ارايه خواهد كرد. بانك مركزي همچنين قرار است در اين جلسه در خصوص اقدامات كارگروه فرادستگاهي رسيدگي به مطالبات معوق و پرونده مشتريان بدحساب كلان بانكي به ارايه گزارشي بپردازد. همچنين بر اساس آخرين تصميم‌گيري‌ها در جلسات مشترك بانك مركزي و ستاد اقتصادي دولت، مشتريان بدحساب و خوش حساب از يكديگر تفكيك شده و تقسيم‌بندي شده‌اند و بدحسابان بانكي كه از تمكن مالي هم برخوردارند از تمام حقوق محروم شده‌اند. به هر حال بانك مركزي به گفته سيف كميته‌يي را براي پيگيري و وصول مطالبات معوق تشكيل داده است و اين كميته هر هفته جلسه برگزار مي‌كند و از حمايت قوه قضاييه و بانك‌ها برخوردار است تا بتواند شرايط مطالبات معوق بانكي را بهبود بخشد. در پي اين اقدامات فهرستي از بدهكاران بانكي به قوه قضاييه ارسال شده است و كميته مذكور پيگيري آنها را انجام مي‌دهد...

مسوولان بانك مركزي معتقدند كه وجود مطالبات معوق در دفاتر بانك‌ها، نشان‌دهنده ضعف مديران آن بانك است. علاوه بر آن، تاثير مطالبات معوق بر كاهش توان تسهيلات دهي شبكه بانكي بسيار چشمگير است. يكي از مشكلات در اين زمينه نيز به ثبت و طبقه‌بندي مطالبات غير‌جاري شركت‌هاي متعلق به بانك‌ها بازمي‌گردد. به عبارت ديگر برخي بانك‌ها به جهت حمايت از شركت‌هاي زيرمجموعه خود اين قبيل مطالبات را با ترفندهاي مختلف در طبقه جاري حفظ مي‌كنند لذا اين مطلب كه عنوان مي‌شود مطالبات از شركت‌هاي زيرمجموعه بانك‌ها پيگيري نمي‌شود اصولا داراي شكل ديگري است و نحوه برخورد ديگري را مي‌طلبد.

* ابتکار
- شش دانگ حواس بورس به نتيجه مذاكرات امروز

این روزنامه رونق بورس را منوط به مذاکرات هسته‌ای دانسته و نوشته است: به طور قطع نتايج مذاکرات نهايي هسته اي پيامدهاي مثبت يا منفي را بر وضعيت اقتصادي کشور و بازار سرمايه با خود به همراه خواهد داشت و آثار مثبت يا منفي بر روند قيمتي اکثر سهام شرکت هاي بورسي خواهد داشت. برهمين اساس و با توجه به اهميت و تأثيرگذاري اين دستاورد مهم کابينه سياسي دولت فعلي، بر وضعيت اقتصادي کشور و بازار سرمايه، تمام نگاه ها به نتيجه مذاكرات امروز دوخته شده است تا خبرهاي خوشي از آن به گوش برسد. در همين ارتباط، يک کارشناس بازار سرمايه عنوان کرد: لغو دفعتي و يکباره تحريم هاي بين‌المللي در حالي بسيار خوشبينانه به نظر مي‌رسد که برگشت به دوران قبلي و تشديد تحريم ها براساس نگرشي بدبينانه تلقي مي‌شود. اين در حالي است که به جز دو ديدگاه خوش بينانه و بدبينانه، اغلب فعالان بازار سرمايه ديدگاهي متعادل نسبت به اين مذاکرات دارند و برهمين اساس بيشترين نظرات به برآورده شدن کمتر از ۵۰ درصد از انتظارات سهامداران از نشست سياسي کشور اختصاص يافته است.حسين خزلي خرازي به سه سناريو پيش روي نتايج مذاکرات در سوم آذر ماه جاري اشاره کرد و اظهار داشت: برداشته شدن تدريجي حلقه تحريم ها، تمديد تحريم هاي اعمالي و در نهايت شکست کابينه سياسي در دور آخر مذاکرات از جمله وقايع احتمالي در اين نشست به شمار مي‌رود که احتمال تحقق سناريوي اول حدود ۷۵ درصد است و در مقابل آن انتظار مي‌رود نتايجي همچون تمديد مذاکرات حدود ۲۰ درصد و در نهايت شکست آن پنج درصد حاصل شود.برهمين اساس و با ديدگاه لغو تدريجي تحريم هاي بين‌المللي انتظار مي‌رود تا پايان امسال شاهد رشد کمتر از ۵۰ درصدي قيمت سهام شرکت هاي بورسي باشيم و بورس طي چهار ماه باقيمانده از سال جاري بازدهي به طور ميانگين ۵۰ درصدي را به سهامداران خود اعطا کند.وي در بيان دلايل اين امر اضافه کرد: چراکه با توجه به ايجاد رونق نسبي در کليت بازار سرمايه از مهر ماه امسال تاکنون ناشي از انتشار اخبار مثبت پيرامون مذاکرات هسته اي و پيش خور کردن پيامدهاي مثبت ناشي از لغو تحريم ها بر وضعيت بورس، انتظار مي‌رود تا بازار سهام تا پايان امسال تحت تأثير جو رواني ناشي از نتايج نهايي مذاکرات در مسيري مثبت حرکت کند که البته اين روند صعودي چندان پرشتاب نخواهد بود.علاوه بر اين، آثار مثبت عيني ناشي از برداشته شدن گام به گام تحريم ها همچون لغو تحريم هاي اعمالي کشور آمريکا و اتحاديه اروپا طي بازه زماني بلندمدت در وضعيت اقتصادي کشور نمود پيدا مي‌کند و به عبارت بهتر آثار مالي و اقتصادي اين امر طي سال آينده بر وضعيت عملياتي و سودآوري صنايع مختلف همچون ميزان توليد و فروش محصولات، صادرات توليدات و حاشيه سود آنها طي مؤثر واقع مي‌شود که البته تحقق اين امر نيز منوط به تداوم روند کاهش تحريم هاي بين‌المللي است.برهمين اساس به نظر مي‌رسد خروجي نتايج نهايي مذاکرات هسته اي در سوم آذر ماه جاري کمتر از ۵۰ درصد از انتظارات فعالان بازار سرمايه را برآورده کند و بورس تحت تأثير جو رواني حاکم بر آن به طور ميانگين بازدهي ۵۰ درصدي را محقق سازد.

* ایران
- جایگاه ایران در اوپک به نتیجه مذاکرات هسته‌ای وابسته است

روزنامه دولت درباره جلسه آینده اوپک نوشته است: چشم‌انداز اجلاس اوپک تا حدودی به نتیجه مذاکرات کنونی در وین با گروه ۱+۵ بستگی دارد. اگر این مذاکرات موفقیت‌آمیز باشد و در‌های جهان برای تعامل با ایران باز شود نقش ایران در اوپک پر رنگتر می‌شود و از موضعی قوی‌تر برای اجماع در اوپک می‌تواند اقدام کند. از سوی دیگر توافق ۱+۵ با ایران می‌تواند طلیعه کاهش تنش در منطقه و سرمایه‌گذاری برای تولید نفت و گاز بیشتر در آینده باشد که بازارها آن را دلیلی برای افزایش نیافتن قیمت نفت تلفی نمایند ولی در دراز مدت و حتی در صورت کاهش قیمت نفت به زیر ۷۰دلار به علت کاهش تولید از منابع شیل و بازگشت رشد اقتصادی در جهان، قیمت نفت که در ۵ سال گذشته به طور متوسط حدود ۱۰۰ دلار به ازای هر بشکه بوده است نسبت به قیمت‌های کنونی روند صعودی خواهد داشت.

* جهان صنعت
- تسهیلات بافت فرسوده در شورای پول و اعتبار خاک می‌خورد

روزنامه اصلاح‌طلب جهان صنعت از توقف پرداخت وام بافت فرسوده انتقاد کرده است: در حالی که طی یک سال گذشته مسوولان بارها از آغاز پرداخت تسهیلات بافت فرسوده خبر داده‌اند اما هنوز پرداخت این تسهیلات اجرایی نشده و ۳۵ هزار خانوار همچنان منتظر و بلاتکلیف هستند. چندی پیش سیف، رییس کل بانک مرکزی گفت که «مصوبه تسهیلات بافت فرسوده یک ماه و نیم دیگر اجرایی می‌شود» اما با توجه به تجارب گذشته هیچ بعید نیست که این مصوبه حتی تا خرداد ماه سال آینده هم اجرایی نشود. چرا که مسوولان طی یک سال گذشته بارها از آغاز پرداخت دوباره این تسهیلات تا ماه آینده خبر داده‌اند اما تاکنون این قول‌ها عملی نشده است. این مصوبه در شورای پول و اعتبار گیر کرده و در حال خاک خوردن است...
چرا باید اصرار و این‌گونه به افکار عمومی القا شود که پرداخت تسهیلات بافت فرسوده منوط به موافقت شورای پول و اعتبار یا بانک‌ها یا بطور کلی دیگرانی غیر از اعضای هیات دولت است. اگر واقعا شورای پول و اعتبار مسبب معطل ماندن این ۳۵ هزار خانوار برای دریافت تسهیلات بافت‌های فرسوده است آیا بهتر نیست که دولت یازدهم هم به مثابه سلف خود اقدام به تضعیف نقش شورای یادشده به دلیل موازی کاری و بر زمین ماندن مطالبات مردم و بردن طرح‌های دولت به سمت کاغذ بازی‌های اداری کند؟اگر قرار باشد مصاحبه اخیر سیف عملی شده و این تسهیلات تا یک و نیم ماه آینده هم پرداخت نشود طبق معمول هر سال، بانک‌ها در دو، سه ماه پایانی سال و دو، سه ماه آغازین سال بعد هم مشغول بررسی حساب‌های خود هستند و چه دولت بخواهد و چه نخواهد بانک‌ها نمی‌توانند وامی پرداخت کنند. و بعد هیچ بعید نیست اینگونه گفته شود که در حال حاضر بررسی مصوبه در شورای پول و اعتبار به اتمام رسیده اما بانک‌ها مشغول رسیدگی به حساب‌های خود هستند و در خردادماه سال آینده که کارشان تمام شد پرداخت می‌کنند! بی‌تردید با این روندی که عملا دولت در پیش گرفته است شهرها خود به خود از درون توسعه نمی‌یابند. در حال حاضر شرایط به گونه‌ای رقم خورده که وقتی یکی از مسوولان می‌گوید «این مصوبه در ماه آینده اجرا می‌شود» ما باید بخوانیم «این مصوبه حتی تا ماه آینده هم اجرایی نمی‌شود»...
همان‌طور که مشخص است اگر تا اوایل آذر ماه سال جاری، تسهیلات بافت فرسوده پرداخت نگردد تحلیل‌ها از وقت‌کشی دولت در مساله بافت فرسوده رنگ و بوی واقعی‌تری به خود می‌گیرد و پرداخت تسهیلات به سال آینده موکول می‌شود.

* دنیای اقتصاد
- خودروسازان فرانسوی چشم‌انتظار توافق هسته‌ای

روزنامه دنیای اقتصاد نوشته است: امروز قرار است درهای نیمه بسته هتل کوبورگ باز شود تا نتیجه چندین روز مذاکرات نفس‌گیر برای خبرنگاران تشریح شود. در همین حال اگر چه بسیاری از بازارها و تولید‌کنندگان در ایران نتایج مذاکرات را دنبال می‌کنند، اما به‌نظر می‌رسد در صنعت خودرو، بیش از تولید‌کنندگان و فعالان بازار این حوزه، چشم خودروسازان خارجی به‌خصوص فرانسوی‌ها به نتایج مذاکرات دوخته شده است. به گفته مدیران شرکت‌های خودروساز هم‌اکنون قرارداد همکاری و شراکت با فرانسوی‌ها پیشرفتی ۹۵ درصدی داشته حال آنکه ظاهرا پنج درصد مابقی به نتایج مذاکرات گره خورده است. به اعتقاد برخی از کارشناسان نتیجه مذاکرات هر چه باشد، می‌تواند تاثیر مستقیمی بر صنعت خودروی کشور داشته باشد. در همین حال به‌نظر می‌رسد با تحقق سناریوی توافق جامع، شاهد حضور خودروسازان معتبر جهانی در صنعت خودرو ایران باشیم، هر چند که مسوولان صنعتی کشور پیش از ورود خودروسازان خارجی، شروطی از پیش تعیین شده در مقابل آنها قرار داده‌اند. مسوولان صنعتی و برخی از نمایندگان معتقدند که شروط مذکور مانع از بهره‌برداری خودروسازان خارجی از بازار ایران خواهد شد. اما در صورت ادامه مذاکرات یا عدم توافق نیز سناریوهایی از سوی برخی دست‌اندرکاران صنعت خودرو مطرح است که محتمل‌ترین آن تکیه بر توانمندی و تولیدات داخلی است.


* وطن امروز
- افزایش واردات سیگار در دولت یازدهم!

روزنامه وطن امروز درباره واردات سیگار نوشته است: واردات ماهانه ۱۱ میلیون دلار سیگار در دولت یازدهم! این آماری است که از جدول‌ها و نمودارهای گمرک استخراج می‌شود. به گزارش «وطن امروز» در ردیف ۷۱ جدول شماره ۳ اقلام عمده واردات که مهرماه امسال از سوی گمرک تهیه و تدوین شده است عنوان «سیگار حاوی توتون» به چشم می‌خورد که واردات آن در مقایسه با سال گذشته و در دوران فعالیت دولت تدبیر و امید، حدود ۳۷ درصد از نظر وزنی افزایش داشته است. ارزش سیگار وارداتی در مهرماه ۱۳۹۳ بیش از ۱۱میلیون دلار و وزن آن هزار و ۵۰۰ تن بوده است. همچنین در ردیف ۶۴ این جدول عنوان «توتون و تنباکو» مشاهده می‌شود که واردات آن از نظر وزنی نسبت به سال گذشته ۱۳۰ درصد رشد داشته و از نظر ارزش در مهرماه امسال به بیش از ۱۱ میلیون دلار رسیده است. جدول شماره ۴ نیز که شامل آمار «فروردین تا مهرماه ۱۳۹۳» است نشان می‌دهد «وزن» و «ارزش» واردات سیگار در مقایسه با مدت مشابه ۷‌ماهه در سال ۱۳۹۲ به ترتیب ۳۰ و ۲۰ درصد افزایش یافته است. از نگاه جامعه‌شناسی، افزایش مصرف و واردات سیگار به هر معنا که باشد اما نمی‌تواند خبر از افزایش تدبیر و امید در اداره جامعه بدهد.
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۳ ۱۲:۵۶:۲۵
فرانسوی دنبال امتیاز گیری از ایران هستند .انتظار آنها برای غارت ملت ماست. (2506719) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۳ ۱۳:۰۸:۲۶
از مسئولین شرکت بهمن خودرو درخواست می‌شود پول ما انصرافی‌ها را مسترد کنند. یک ماه است که قسمت مالی این شرکت برای پس دادن پول ما امروز و فردا می‌کند. هر وقت هم زنگ می‌زنم با پاسخ‌های تحقیرآمیز مواجه می‌شوم. (2506769) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۳ ۱۳:۰۹:۰۳
تیبای صفر کیلومتر خریده‌ام ولی در کاپوت باز نمی‌شود، لاستیک شیشه عقب شاگرد 5 میل فاصله دارد و آب داخل در می‌شود، فرمان در صد کیلومتری می‌زند، صدای موتور وارد اطاق می‌شود و... آن وقت از موفقیت صنعت خودرو سخن می‌گویند. مسئولان بفرمایند ما چه کنیم؟ (2506773) (alef-10)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.