نظر منتشر شده
۶۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 262201
اینستاگرام و مرگِ خواندن
حسین درخشان، 12 اسفند 93
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۲ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۲۷
این روزها شاهد بحرانی هستیم که پایه‌های تمدنی ایران را هدف قرار گرفته است. چیزی مهم در حال احتضار است و نشانه‌هایش را روز به روز آشکارتر می‌بینیم: مرگ «خواندن».

مساله بسیار فراتر از رسیدن تیراژ کتاب‌های غیردرسی به ششصد، هفتصد نسخه (حتی نصف این رقم، به قول بعضی ناشران) است. تیراژ روزنامه‌ها و مجلاتی که چیزی برای خواندن دارند نیز به شدت رو به افول است. یارانه‌ها و کمک‌های دولتی اگر نبود معلوم نبود چندتای آن‌ها سرپا می‌ماندند. تعداد بازدیدکنندگان اغلب وب سایت‌ها و وبلاگ‌ها روز به روز با شیبی محسوس پایین می‌آید. همه‌ی ما روز به روز بیشتر وقتمان را در شبکه‌های اجتماعی اینترنتی و ابزارهای ارتباطی موبایلی می‌گذرانیم. بخشی از همین وقت را پیش‌تر صرف خواندن کتاب و روزنامه و مجله و وبلاگ می‌کردیم.

تا اینجایش کم و بیش مساله‌ای جهانی است؛ اما چیزی که باعث نگرانی در ایران است، مسیر حرکت ‌دسته‌جمعی و جوگیرانه‌ی ماست. حرکت از از کتاب به مجله و روزنامه، بعد به وبلاگ، سپس به فیس‌بوک، بعد به تویتر و حالا به اینستاگرام؛ یعنی پله پله میزان خواندن ما با هر کدام از این رسانه‌ها، به دلیل اقتضای طبیعتشان، کمتر شده است. از هزاران کلمه به صدها و ده‌ها و بعد به ۱۴۰ کاراکتر. ولی حالا، براساس تازه‌‌پرستی و بی‌وفایی‌ای که ویژگی اجتماعی نسل‌های ما شده است، موج در موج به سمت رسانه‌ای هروله می‌کنیم که بنیانش بر تصویر است، نه بر متن: چیزی به نام اینستاگرام.

شاید ایسنتاگرام اولین ابزار همه‌گیری است که برای استفاده از آن حتی به سواد خواندن و نوشتن نیازی نیست. بی‌سوادها هم می‌توانند ساعت‌ها پای اینستاگرام وقت صرف کنند و در زندگی خصوصی یا عمومی آشنا و غریبه سرک بکشند. فقط کافی است معلول نباشند و بتوانند انگشت شستشان را حرکت دهند و صفحه را بالا و پایین کنند. اگر هم از تکه‌ای از زندگی کسی خوششان آمد، شکل قلب را که دیگر می‌شناسند. دو تا ضربه‌ی کوچک با شست کافی است تا آن را پسند کنند.

پس عجیب نیست که فلان هنرپیشه‌ی تلویزیون و بهمان خواننده‌ی موسیقی زیرزمینی نزدیک به یک میلیون نفر پی‌گیر داشته باشند؛ اما عجیب این است که چرا با وجود چهار و نیم میلیون دانشجو تیراژ اکثر کتاب‌های غیردرسی باید زیر هزار نسخه باشد و هر چیزی که خواندنی است رو به افول است.

تصادف عجیب‌تر این است که ابزارهای اینترنتی‌ای که با آن‌ها می‌تواند متن نوشت تقریباً همه مسدودند، اما این یکی باز است. اینستاگرامی که حتی در آن نمی‌توان به بیرون از خودش لینک یا ارجاع داد. خودش است و خودش و آن‌قدر حسود است که یک لحظه توجه ما را به غیر از خودش برنمی‌تابد. اینستاگرامی که فقط می‌توان در آن تصویر یا ویدیو گذاشت. اینستاگرامی که دیدنی است، نه خواندنی.

کسی دشمن دیدن و شنیدن، یا مخالف رواج عکس و ویدیو نیست. هنرها و رسانه‌های بصری و تجسمی اتفاقاً اهمیت فراوانی برای ایران امروز دارند؛ اما چیزی که تمدن‌ها را ساخته و پیش می‌برد تفکر است و ابزار تفکر هم کلمه است و توانایی خواندن و نوشتن آن.

هر چه فکر می‌کنم می‌بینم ریشه‌ی این بحران تازه نیست. از زمانی که رادیو و تلویزیون اختراع شد، این جنگ فرهنگی آغاز شد. جنگ بین رسانه‌‌ی غیر خطی کتاب با رسانه‌ی خطی تلویزیون. (غیرخطی به این معنی که متن را می‌توان از هرجایی خواند و فهمید، جهش‌های آنی به کلمات و جمله‌های قبلی و بعدی کرد و در آن به دنبال واژه‌هایی خاص جستجو کرد، در حالی که در تصویر متحرک چنین امکانی نیست.)

اینترنت در ابتدا متن-محور بود؛ اما هرچه می‌گذرد انگار بیشتر شبیه به تلویزیون می‌شود. استریم و تایم‌لاین، مثل جریان بی‌توقف پخش تلویزیونی، چیزهای بی‌ربط و درهم برهم را کیلو کیلو جلوی چشمهایمان جاری می‌کنند. اول بیشتر متن‌های چند خطی بود و حالا بیشتر عکس است و ویدیو. ویدیوهایی که انگار چشم دارند و تا نگاهمان در چشمشان می‌افتد خود بخود شروع می‌کنند به پخش شدن. همه‌ی شبکه‌های اجتماعی انگار دارند به سمت این ویدیوهای خودپخش‌شو می‌روند. به سمت تلویزیون یا چیزی شبیه به تلویزیون.

تلویزیون دارد احاطه‌مان می‌کند. رسانه‌های تلویزیون‌گرا، ستاره‌های تلویزیون‌ساخته، بشقاب‌های ماهواره‌ای و کانال‌های رنگارنگ؛ و ما غافلیم که «خواندن» دارد اساساً ور می‌افتد.

برای ما که معجزه‌ی پیامبرمان، روشنفکرانه‌تر از هر دین دیگر، خواندنی است و هنر غالب تمدنی‌مان (شعر) با متن سروکار دارد، نه تصویر، اعلام مرگ قریب‌الوقع «خواندن» باید انداممان را به لرزه درآورد.
منبع: همشهری جوان، blogs.tarjomaan.com/books
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۱:۳۹:۰۳
مقاله نویس عزیز این تکنولوژی هست

پس شما هم برای اینکه تمدن ایران نابود نشود از اسب و چاپار برای پست استفاده کن ؟
یا از کبوتر نامه بر ؟

شما می توانی با دیدن فیلم علمی و توضیحات روی آن یک مطلب علمی را درک کنی یا با خواندن متن یا کتاب ؟

الان فیلم های کوتاه علمی هم برای همین سایتها وجود دارد یا تجربیات مردم از تعمیر کردن یخچال یا وسایل خانگی

اصل به خود شما بستگی دارد که دنبال چه باشید ؟ یعنی به نفس شما ؟ (2719129) (alef-10)
 
آزش
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۱:۵۶:۴۳
من نمی دانم آقای حسین درخشان کیست و در چه سطحی از تخصص و دانش قرار دارد . ولی می دانم که برای نتیجه گیر ی در خصوص یک پدیده اجتماعی پژوهش هایی صورت می گیرد و پی به ریشه ها می برند .

آیا واقعا علت کم شدن کتابخوانی اینستاگرام است ؟ آیا شیوه های آموزشی ما در مدارس و حتی دانشگها ها مورد برسی قرار گرفته است ؟ آیا ما بچه های خود را با کتاب مانوس می کنیم ؟ آیا اصلا استراتژی برای این موضوع در مملکت ما هست که هست ولی صرفا روی کاغذ !

و اصلا فرض بگیریم که این ابزارها در حال منقرض کردن ابزارهای قدیمی تر خود مثل کتاب است . آیا این مساله را نباید پی گیری کنیم که چگونه می توان سوار بر این ابزار ها شد و پایه های این تمدن را استوار نگه داشت .
مگر خود کتاب از ابتدا وجود داشت ؟ زمانی سر برآورد و شد ابزاری برای انتقال فرهنگ . اگر شما در آن زمان بودید احتمالا به این ابزار جدید ایراد می گرفتید که کتاب آمده و شکاف نسل بوجود آورده و دور هم بودن ها و شندن صحبتهای بزگتران را منقرض کرده و انتقال سینه به سینه فرهنگ را نابود کرده .

بجای های و هوی راه استفاده از ابزار را پیدا کنید که البته خود مردم پیدا می کنند ولی شما که دغدغه ای والاتر دارید هم پیدا کنید . (2719220) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۹:۳۲:۲۲
نزول کیفی تلویزیون در مقایسه با کتاب به عنوان ابزار کاملا مشهوده.
ضمنا هیچ قانون فیزیکی یا فلسفی وجود نداره که بگه سیر اختراعات و تکنولوژی های بشری به سمت تکامل و تعالیه. (2720430) (alef-10)
 
سعید
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۲:۲۱:۰۶
من یک کتابدارم و بیش از هر قشری، دوری از کتاب و کتابخانه و کتابخوانی را در اجتماعمان لمس می کنم. یک نکته را باید در نظر گرفت و آن این است که تغییر و تحول فناوری تمامی ندارد و اینک در کنار کتاب و متن، ابزارهای اطلاعاتی جدید هم داریم و این خودش یک فرصت است. نکته دیگر هم این است که علیرغم این که همین فناوریها در کشورهای دیگر هم هست اما آمارهای فروش کتاب به ویژه در سایت آمازون نشان می دهد که کتاب هر روز محبوبتر می شود. پس باید دید که در اجتماع ما چه چیزهایی مانع گرایش به مطالعه هستند. (2719332) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۲۱:۴۱:۳۰
جوگیری! مشکل جامعه ما این است!

وقتی که فیس‌بوک می آید از بقال سر کوچه گرفته تا استاد دانشگاه و وزیر و وکیل همه باید عضوش باشند. چرا؟ چون کلاس دارد! بعد از مدتی توئیتر مد می‌شود و همه کوچ می‌کنند به آن سرای! بعد هم وایبر و اینستاگرام و الی آخر!

تنها چیزی که در این مملکت «کلاس ندارد» کتاب خواندن است! (2720736) (alef-10)
 
س
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۱۲:۱۰:۲۲
من هم کتابدارم.به نظرم تنها دلیلش تنبلی استو اینکه همه لقمه اماده می خوان و تفکر در این مملکت معنایی ندارد.ببینید تو هر گروه این سایتها یه مستر هست که بقیه رو راهنمایی و سرپرستی می کنه یعنی یکی به جای 5000 نفر فکر می کنه (2723792) (alef-10)
 
اسماعیل
۱۳۹۳-۱۲-۱۵ ۱۱:۱۳:۱۲
مهمتر از همه گرانی کاغد وسودجویی عوامل نشر در این عرصه (2725620) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۲:۲۷:۰۰
به یاد بیاوریم که انسانهای نئاندرتال و نخستین با کشیدن تصویر روی دیواره غارها با هم ارتباط برقرار می کردند... ببینید که داریم میریم به کدوم سمت... (2719347) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۳:۱۰:۱۰
اینترنت خودش یک کتابخانه بزرگ به وسعت تمام دنیا ! (2719484) (alef-3)
 
محمود
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۷:۳۰:۴۱
بله من قبول دارم این مطلب درسته اما شما حرفی از علل نگقتید مهمترین و بزرگترین علل این فاجعه عدم وجود فضای مناسب شادی، آزادی بیان و تفریحات سالم در سطح جامعه است نسل جوان ما ناچارا پناه آورده به فضای مجازی. (2720219) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۷:۳۶:۲۶
دقیقا با شما موافقم.
مهم فراگیری دانش، فهم زندگی و علوم و مهارتهاست.
حال به چه طریق، مهم نیست عزیزم.

مهم اینه که تکنولوژی در خدمت بشر از طریق نت و رسانه قرار گرفته. (2720222) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۳:۱۱:۲۵
چرا توهم میزنین دنیا فقط برا ایران نقشه کشیده !!! همه دنیا داره استفاده میکنه چرا بقیه چیزیشون نمیشه. عزیزم مشکل از جای دیگس (2719488) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۳:۴۲:۵۶
مخالفم

کلا متن نوشتاری با روحیه انسان چندان سازگاری ندارد

باید از روشهائی استفاده کرد که با امکانات صوتی و تصویری آموزش را همراه میکنند (2719612) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۳:۴۵:۱۱
سیاستهای دولت و همچنین خود ما ملت شرایطی رقم زده است که مردم از خواندن و دانستن احساس بی نیازی کنند
هرچند هم در گذشته تاوان نخواندن را دادیم و هم در اینده خواهیم داد
در این کشور مدرک ارزش دارد که ان هم نیازی به دانش انچنان ندارد سپس باید رابطه داشته باشی تمام
این در حالی است که همه خود را دانی دهر میدانیم و از هوش و نبوغ دم میزنیم
!!!!



































1 (2719621) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۲۱:۴۳:۱۱
این 1 که اون آخر نوشتی یعنی چه؟ (2720744) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۱۰:۱۱:۳۹
یعنی قسمت دوم هم داره لابد که به زودی نوشته خواهد شد (2721321) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۲۲:۵۵:۲۶
--- شما اهل كتاب خريدن و مطالعه هستيد ؟
--- نه قربونتم ! همين نان و آب و روزانه ام جور بشه ،سجده شكر مي كنم !
---- خير برادر عزيز ! چرا ؟ خب براي اين كه هر چه كمتر بفهمم ،زندگي خوش تر ميگذره !
---- نه مخلصتم ! مگه ديگه وقت زياد ميارم ! از سحر تا ١٢ شب دارم براي يك لقمه نان اين و.ر و
اون ور سگدو مي زنم !ديگه كجا وقت كتاب خواندن !
---- كتاب چيه عزيز جان ! حرف از كباب بزن !
----- نه متاسفانه ! كتاب ها شده خدا تومن ! با پول يك كتاب ،در قديم مي شد يك خونه خوب ونو
خريد ! مگه پول ديگه اضافه مي أد ؟
----- چشم ! پولم اضافه بيادو نخواستم ،حتما كتاب هم مي خرم ! ولي قول بهت نمي دم !
----- دعا گوتم ! كتاب مي خونم ،ولي هيچي نمي فهمم ! اصلا ديگه مغزم قبول نمي كنه ! انگار
ظرفيتش كامل شده ! مطلبو پس مي زنه ! براي چي ؟ خب براي اين كه فكرم هزارجا هست ! اصلا
نمي دونم چي دارم.مي خونم !
---- نه كتاب نمي خونم ! براي اين كه كتاب خواندن هم دل خوش مي خواد ! كجا دل خوش !!
---- كتاب ؟ مگه اونايي كه كتاب خواندن و مدرك گرفتن ،به كجا رسيدن ! طفلك فوق ليسانسه از
باباش پول تو جيبي مي گيره ! مگه بيكارم !
---- كتاب خواندن و مطالعه كردن ،ديگه الفففففففا ااااا تحححححححه ! خدا رحمتش كنه !
---- قربونتم ! جوون امروز ديگه حال و حوصله دو قدم راه رفتن تا نانوايي نداره ،حالا ديگه ميشينه
كتاب پانصد صفحه مي خونه ؟. خيلي ساده اي ،برادر !!
---- دو ساله كه تصميم گرفتم مطالعه كنم ! ولي هنوز وقتش نرسيده ! برسه ،چشم !
---- چشم ! يك وام بتونم بگيرم ! حتما كتاب مي خرم !!! (2720948) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۰۵:۲۴:۱۴
خیلی زیبا نوشتید. قلم خوبی برای طنزنویسی دارید. (2723139) (alef-10)
 
لیلا
۱۳۹۳-۱۲-۱۵ ۱۶:۵۵:۳۶
خیلی معذرت میخوام کتاب گرونتره یا این موبایلهایی که هر روز یه مدلش در میاد و دست هر بچه ای هم پیدامیشه حالا هزینه اتصال به اینترنت پرسرعت اونم از نوع موبایلیش بماند! بهونه وقت رو هم نیارید مگه چرخیدن تو اینترنت و اینستاگرام و ... وقت نمیخواد!!!!! اما مشکل اینجاس که اونزمان هم که شبکه های اجتماعی نبودن کسی کتاب نمیخوند! درمورد دل خوش هم بهتون بگم من یه مدت تو بیمارستانی تو آلمان بودم تو بخش بیماران سرطانی اونوقت طرف میومد تو یه دستش سرم دارو بود تو یه دستشم کتاب! حالا مگه حتما باید کتاب علمی بخونید که حال و حوصله میخواد! یه رمان قشنگ مثل آثار کامو میتونه آدم رو از استرس های زندگی هم دور کنه. اینا همممممممش بهونه هست اهلش نیستی برادر (2726018) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۳:۵۵:۱۶
بسیار عالی و پرمغز!! و ساده و روان. ممنون جناب درخشان عزیز (2719659) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۳:۵۵:۱۹
آقا شما که با هر چیز جدیدی مخالفین، فیسبوک وایبر اینستاگرام اینترنت پرسرعت شبکه های اجتماعی کنسرت های موسیقی...
یه دفعه بگید همه بریم توی غار زندگی کنیم (2719660) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۴:۴۲:۵۷
خواهش می کنم تا وقتی یه متن رو کامل نخوندی اظهار نظر نکن. (2719843) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۶ ۰۸:۰۶:۵۴
ایشون ایراد میگیره که
از وبلاگ، سپس به فیس‌بوک، بعد به تویتر و حالا به اینستاگرام؛

جهت اطلاع، وبلاگ شر میشه، فیسبوک و تویتر هم که فیلتره، ما موندیم و اینستاگرام... (2726626) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۴:۴۷:۰۰
خیلی خوب نوشته شده ، تمدن غرب با اختراع ابزار نوشتن (دستگاه چاپ) اوج گرفت و کنار گذاشتن کتابت و مطالعه از بین میره و ما هم متاثر از این قضیه هستیم. (2719859) (alef-10)
 
مهدی
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۴:۴۸:۵۲
منظور نویسنده صفر و یکی که شما فکر می کنی نیست . متعادل تر به موضوع نگاه کن (2719867) (alef-3)
 
محمود
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۸:۳۸:۵۲
مشخصه متن رو نخونده یادداشت گذاشته. (2720337) (alef-3)
 
بحرینی
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۴:۴۹:۴۱
شبکه های اجتماعی مثل قارچ در نیامده اند و همه اینها استراتژی دارند و هدف مهمی را نشانه گرفته اند . اما آنچه ما باید به عنوان یک ایرانی در نظر داشته باشیم این است که با این شبکه ها در حال استحاله فرهنگی هستیم آنهم منفعلانه و اگر چاره ای نیاندیشیم سر از ترکستان در خواهیم آورد. (2719871) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۷:۰۱:۱۳
ترکستان جای بدی نیست. (2720169) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۰۹:۳۱:۴۳
این هم نتیجه کم خواندن ترکستان یه ضرب المثل است نه مکان جغرافیایی (2721261) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۱۰:۱۶:۳۳
خوب منظور آقای بحرینی ضرب المثل بوده دیگه شما تند تند خوندی! (2721325) (alef-3)
 
حسن
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۰۹:۲۳:۵۸
یعنی ترکمنستان؟؟ (2721252) (alef-3)
 
محمد
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۵:۰۶:۳۶
سرانه مطالعه ما جدا کاهش یافته است استفاده از شبکه های اجتماعی هم عمدتا جهت سرگرمی و جک بازی شده است و ترویج سطحی نگری و خواندن جملات بزرگان باب شده است همه فکر موفقیت در جملات ناب و سخنرانی های موفقیتی هستند اما کار و تلاش و برنامه ریزی صفر است در هر محفلی همه در همه مسایل صاحبنظر هستند ولو با اطلاعات اندک این رویه اینده مناسبی ندارد (2719906) (alef-10)
 
امیر
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۵:۱۳:۳۶
فوق العاده بود این تحلیل. مرسی از الف. (2719923) (alef-3)
 
رضا
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۵:۲۳:۰۸
احسنت! عالي!
بسیار دقیق ، زیبا و بجا بود!
اما چه باید کرد!؟ ما کتاب نمی خوانیم ، هر چه هم بزرگان تاکید و تشویق میکنند تغییر محسوسی اتفاق نمی افتد؛ (2719946) (alef-3)
 
isa
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۶:۱۸:۵۴
جنگی در کار نیست دوست عزیز! چرا در تحلیل هایتان به انتخاب انسان ها اهمیتی نمی دهید؟
انسان ها دنبال ساده و راحت تر شدن هستند حال خواندن قصیده چند صد بیتی را ندارند تا آخر سر به نتیجه خاصی برسند چون همان را خلاصه و ام پی تری در یک عکس پیدا می کنند. البته قطعا این وسط چیزی هم از دست می رود مثلا زیبایی های نهفته در دل یک شعر را ولی فراموش نکنیم که آدمیزاد غالبا نتیجه برایش اهمیت بیشتری دارد. (البته منتقدان وختی از بعد از دست رفته ماجرا صحبت می کنند بیشتر روی ویژگی های پدیداری مانور می دهند که این یک ایراد است)
اتفاقا هنرمندان امروز باید خلاقیت بیشتری به خرج دهند و حرف های زیادی را تنها با یک عکس بگویند.
البته شاید ایراد بگیرید که منظور عکس های اینستاگرامی هنرمندان و ... است که آن هم باز به انتخاب کاربران است چون دوست دارند زندگی افراد معروف را ببینند.
انتخاب دوست عزیز انتخاب.
اگر کسی در پس پشت یک انتخاب نتیجه نامیمونی می بیند وظیفه اش تنها ذکر ان است و امید که هیچ وخت کسی نخواهد به این بهانه دست به اقدام بزند و انتخاب انسان ها را محدود کند. (2720064) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۹:۲۸:۳۱
چرا انسان ها دنبال ساده و راحت تر شدن هستند؟
زمانی پدران ما اتفاقا دنبال پیچیده کردن و پیچیده دیدن بودند ، مفاهیم ساده را در قالب جملات ثقیل می گفتند و لذت می بردند. چه شده که ما از پیچیدگی های ادبی و ظرایف کلامی لذت نمی بریم؟
اینها همه گزاره های قابل تاملی هستند که به راحتی نمی توان درباره آنها قضاوت کرد ولی می توان درباره آنها فکر و تبادل نظر نمود. (2720419) (alef-10)
 
مهرزادمشهدی
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۶:۲۰:۱۶
حالا انگارکه تاقبل از ظهوراینستاگرام مردم ایران سرآمد کتابخوانی و مطالعه بوده اند.اصلا نکنه می خواهی بگی که تمام مشکلات فرهنگی اقتصادی ما بخاطر شبکه های اجتماعی است . (2720067) (alef-10)
 
آریابان
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۶:۴۶:۴۸
با این بگیر و ببند هائی که برای چاپ یک اثر وجود دارد (البته تا یک حدی هم ضرورت دارد ولی نه بصورتی سلیقه ای ، بی هدف ، بی برنامه و چارچوب) ، متأسفانه انیس کنج تنهائی ، خودش در کنج تنهائی ، باید با تنهائی روز افزونش بیش از پیش بسازد و جای را به تازه-آمده ها بسپارد و..... ؛ (2720121) (alef-10)
 
مهسا
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۶:۴۹:۵۵
واقعا به جا و تکان دهنده بود.
خود من یکی از مشتریان پروپا قرص اینستاگرام هستم. جوری که قبل از کتاب خواندن به خودم میگم بذار یه سر به اینستا بزنم...بعد خوندن دیگه از سرم می پره.
ولی این متنتون منو هوشیار کرد...
میرم به سمت خواندن کتاب.
ممنون الف جان (2720131) (alef-10)
 
افتاب
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۶:۵۱:۱۱
به جرات میتونم بگم این پخته ترین مطلبی بود که تا الان توی الف خواندم (2720137) (alef-10)
 
یکان
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۰۱:۳۳:۳۴
پخته نیست، شما به خام خوری عادت کردی! (2721178) (alef-3)
 
مسعود
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۶:۵۲:۰۸
الف جان حرف دلم را زدی .این روز ها کمتر کسی به کتاب های درسی و فعالیت های آموزشی و تحقیقاتی و پژوهشی در دانشگاها اهمیت میدهد چه رسد به خواندن کتاب های غیر درسی. خدا آخر و عاقبت دانشگاه های کشورمان را به خیر کند امیدوارم مسعولان ، یک سیستم ارزیابی داشته باشند تا بفهمند افراد بعد از تحصیل در دانشگاه و صرف چندین سال از بهترین سال های عمرشان چه به دست آورده و چه چیزی از دست داده اند. (2720139) (alef-10)
 
ستاره
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۶:۵۵:۳۷
اگه تیراژ مجله ها و کتاب ها پایینه شاید یه دلیلش قیمت بالای اون هاست الان دیگه یه کتاب ساده میخوای بخری باید 20 هزار تومن هزینه کنی. انصافا نخری بهتری دیگه خیلی که نیاز داشته باشی می ری از کتابخونه می گیری می خونیش (2720148) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۹:۳۶:۵۰
اگه اينترنت نبود سرانه مطالعه ي خود من به شدت پايين مي اومد. اگه انقدري كه روزانه در اينترنت مطالعه داريم مي خواستيم كتاب بخريم بايد روزي چندين كتاب مي خريديم. درمورد بسياري از مطالب آموزنده و جديد اصلا كتابي وجود نداره. من هر لحظه مي تونم در مورد يه موضوع كنجكاو بشم و تو اينترنت به اندازه ي دريا درموردش مطالب پيدا كنم. به خاطر علاقه اي كه به محيط كتابفروشي دارم هفته اي چند بار به كتاب فروشي سر مي زنم ولي به ندرت كتاب به درد بخوري كه به موضوعش علاقه مندم پيدا مي كنم مگر اين كه بخواي كتاب به زبان انگليسي بخوني كه تو ايران به سختي پيدا مي شه و چارش همون خريد يا دانلود از "اينترنته".
هدف از اين كه قديما مي گفتن كتاب بخون اين بود كه يه چيزي ياد بگيريم. حالا ما به روش ديگه داريم خيلي بيشتر ياد مي گيريم ولي مشكل بعضي ها تو اين كشور اينه كه هدف رو يادشون مي ره. به جاي اين كه بگن برين يه چيزي ياد بگيرين، مي گن چرا كتاب نمي خوني. كتاب خوندن هدف نيست، هدف يادگيريه (2720439) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۲۲:۱۸:۲۹
راست میگی ها!
اصلا دلیلش سانسور کتاب نیست...! (2720844) (alef-3)
 
آرش
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۲۲:۴۹:۵۱
اينستاگرام وسيله بسيار مناسبي است براي تبليغ انواع كالا. من براي شركتم صفحه اينستاگرام دارم و مشتري هاي بسياري رو از اين راه پيدا كردم. مثال قديمي چاقو رو يادآوري ميكنم: با چاقو هم ميشه خيار پوست كند هم ميشه شكم پاره كرد.. سوء استفاده از هر ابزاري امكان داره. مشكل ما ريشه ايست و اون هم فرهنگه. به كسي بر نخوره ولي اكثر ما ايرانيها فرهنگ استفاده درست از تكنولوژي و حتي وسيله هاي ساده اي مثل اتومبيل رو نداريم. (2720934) (alef-3)
 
فريد
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۰۰:۰۵:۵۴
بسيار جالب است جا دارد برسي بيشتري صورت بگيرد (2721099) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۰۰:۴۹:۰۶
شوهرم تاقبل آشنایی با اینستاکرام،حتی یک خط مطالعه نداشت،الان روزی دو الی سه ساعت صفحات روانشناسی،تکنولوژی فکر،بزرگان دینی و احادیث رودر اینستاگرام مطالعه میکنه.بنظرم پیشرفت خوبیه.چرا ما برای افزایش سرانه مطالعه فقط به کتاب کاغذی چشم دوختیم؟! اتفاقا شبکه های اجتماعی سرانه مطالعه رو بالا بردن،با حذف کاغذ،به محیط زیست کمک میکنند.فقط نیمه خالی لیوان رو نبینیم. (2721145) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۰۱:۳۰:۱۴
اين حسين درخشان همون حسين درخشانه؟ همون كه كانادا بود؟ از زندان ازاد شده؟ (2721174) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۱۶:۱۸:۰۱
همون که رفت تل آویو ؟ همون که پدر ویلاگنویسی ایران قلمداد میشه ؟؟ آقای درخشان بعید بود این متن از شما !!!! (2722159) (alef-3)
 
یکان
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۰۱:۳۲:۲۶
شگفتا !!!
تاکنون بر این اندیشه بودم که نکند شما با تندروی هایتان، پایه‌های تمدنی ایران زمین را هدف گرفته اید! (2721176) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۰۸:۰۵:۲۶
مشکل اینستاگرام و تلویزیون نیست. مشکل این است که شوق یادگیری کم رنگ شده است. عده زیادی دنبال سرگرم شدن هستند نه بالابردن سطح دانش نه بالابردن سطح فرهنگ و نه تفکر. (2721238) (alef-3)
 
محمد جواد
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۰۹:۳۴:۳۶
مشکل فن آوری، ابزارهای جدید و دنیای مجازی نیست بلکه غلط نویسی عمد و غیر عمد کلمات خیلی ساده، نگارش کاملا بی قاعده و قانون و نداشتن اطلاعات عمومی است که مخصوصا در دنیای پر سرعت اینترنت خطر ساز می شود. (2721267) (alef-3)
 
دره چايي
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۱۱:۲۲:۵۷
خواندن مهم نيست.
نوع بشر در حال گذر از مرحله اي به مرحله ديگر است. اگر در اين چرخه تكامل بخواهيم همه چيز را از ديدگاهي تنگ نظاره كنيم، حق با شماست ولي واقعيت اين است كه در تمام دنيا اتفاقاتي در حال وقوع است كه انتظارش را نداريم.
آنچه براي انسانها مهم است نه خواندن بلكه اطلاعات و احساساتي است كه از اين خواندن منتقل مي شود.
فراموش نكنيم كه كتاب رسانه است و اينستاگرام هم رسانه است و مهمتر اينكه رسانه هم خود جزيي از پيام است.
رسانه ها در زمانهاي مختلف تغيير مي كنند و پيامها نيز با آن در تغييرند.
اگر روزي انسانها از اشعار حافظ لذت مي بردند امروز از اينستاگرام لذت مي برند و اين بخودي خود مشكل نيست.
ادبا و هنرمندان هر قوم به اقتضاي زمان اثر هنري و احساسي خلق مي كنند. حتي از سه هزار سال قبل نيز نقاشي غارها بعنوان اثر ارتباطي براي مردم عامه منسوخ شده.
در سه هزار سال پيش كسي با نقاشي غار با ديگران ارتباط برقرار نمي كرد.
زمانه عوض مي شود و ابزارها هم تغيير مي كند.
خواندن مهم نيست.
دانش، احساس و پيامي كه انتقال مي يابد مهم است... (2721415) (alef-10)
 
کم سواد
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۲۳:۴۸:۲۶
با سلام. خوب نوشتی اما یک نکته را جا انداختی و آن هم اینکه هر رسانه ای ویژگیهای خودش را دارد و شاید هیچ رسانه ای نتواند جایگزین دیگری شود رسانه دیجیتال در حد خودش خوب است اما نمی تواند جایگزین کتاب شود. حتی چیزهایی که گفتی نمی تواند جایگزین شعر شود. احساسات یک گفتگوی از راه دور هم نمی تواند جایگزین احساسات و عواطف رودررو و حضوری شود. مباحث را نباید با هم مخلوط نموده و از آن معجون دیگری ساخت. هر چیزی به جای خودش نیکوست.
با تشکر (2722982) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۱۷:۱۱:۲۸
مشکل ماییم که همه با هم توهم توطئه داریم (2722288) (alef-11)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۱۸:۳۹:۰۳
حدود بیست سال پیش که نه اینترنتی بود و نه گوشی موبایلی . تیراژ کتابهای ما به سه هزارتا میرسید که اکثرا نصفش رو دولت برای کتابخانه های عمومی میخرید و نصفش حدکثر فروش میرفت اون هم در بهترین حالت. جامعه ی که کتاب میخریدن از صد هزار نفر ( با توجه
به تیراژ کتابها و تعداد عناوین ) تجاوز نمیکرد حالا اون قشر چندین ساله که به مرور کمتر شدن به خاطر گرانی کتاب و مشکلات مادی توی زندگی. کتابها که نهایت دو سه روز باعث مشغول مطالعه شدن اونها میشد بیشتر از بیست و سی هزار تومان شده و در ضمن با همین پول میتونن راحت اکثر کتابها رو دانلود بکنن .
شما درباره روزنامه ها گفتید و تیراژ نهایت سی و چهل هزارتایی اکثرشون که حتی یک سوم هم فروش نمیکنن خوب وقتی روزنامه هاتون همش کپی و پست خبرگزاری ها و سایتها هستن و هیچ فرق ماهوی بین راست و چپ توی هشتاد درصد مطالبشون نیست چرا روزی هزار تومان خرج روزنامه بکن بگذریم که از اول هم اونقدر روزنامه خوان وجود نداشت که بگید افت محسوسی ایجاد شده . روزنامه همشهری و جام جم هم به لطف خرید ادارات دولتی و شرکتها تیراژ بالا داره.
وبلاگها هم که بیشتر کپی و پست بودن و هستن تا ایجاد مطلب نوشتاری جدید (2722419) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۲۳:۴۷:۵۳
اقا اینستاگرام یک ابزار اطلاع رسانی با استفاده از عکسه وربطی به کتاب نداره . (2722980) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۷ ۰۷:۱۷:۱۴
متاسفانه وجود این رسانه ها واقعیتی است که نمی شود جلوی آن را گرفت ولی چیزی که مسلم است این است که جوان امروز بیش از پیش با استفاده از این وسایل منزوی شده است (2728740) (alef-10)
 
بانو
۱۳۹۳-۱۲-۲۳ ۱۴:۵۷:۵۵
چه حرفهای خنده داری اینجا میخونه آدم
اینستاگرام باعث میشه ملت ایران نخونند و تمدن ایران بمیره
اصلا دچار خودبزرگ بینی هستیم. همه دنیا بسیج شده اند که تمدن ما را از بین ببرند. نه این که الان نمونه های تمدنی خوبی هم هستیم و به وظیفه ایرانی بودنمان خیلی خوب عمل می کنیم و الان در همه دنیا دارند ایرانی ها را به عنوان متمدن ترین ها نشان هم می دهند و می گویند تمدن امریکا دیگر به درد نمی خورد برویم سراغ تمدن ایران، ایرانی ها را نگاه کن که چه انسان های متمدنی هستند...

از این که بگذریم بردار من خواهر من دیدن و توانایی فهم تصویر خودش یک مهارت است که الحمدلله در مملکت ما از همان اول ابتدایی از بچه ها می گیرندش...
این که هرکس برداشتی از یک تصویر ارائه بدهد یعنی جامعه از کلیشه ای شدن دور می شود ... کاری که تلویزیون با ما می کند

دوست عزیز یه کم روانشناسی بخوان، یه کمی هم تاریخ و کمی هم مطالعات اجتماعی ت را بالا ببر ثواب دارد به خدااا (2743542) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.