نظر منتشر شده
۲۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 274307
مهم‌ترین مسئله در نظام بانکی، استقلال بانک مرکزی از شبکه بانکی است
محمد امینی رعیا، 13 خرداد 94
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۳ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۰:۰۵
یکی از موضوعاتی که در بیست و پنجمین همایش سالانه سیاست‌های پولی و ارزی در تاریخ ۱۰ و ۱۱ خرداد ۱۳۹۴ مورد بحث قرار گرفت استقلال بانک مرکزی بود. بیان شد که از مهم‌ترین موانع کاهش تورم در کشور، عدم استقلال بانک مرکزی از دولت و مجلس است؛ در واقع به دلیل تکالیفی که سالانه از جانب دولت و مجلس بر نظام بانکی تحمیل می‌شود، بانک مرکزی توانایی تعیین سیاست پولی به صورت مستقل را ندارد و لذا در این شرایط کاهش تورم بیش از این اتفاق نخواهد افتاد.

با این حال به نظر می‌رسد که مسئله اصلی و مهم‌تر که جلوی کاهش تورم را می‌گیرد نه عدم استقلال بانک مرکزی از دولت و مجلس، بلکه انحصار بانک‌ها و عدم توانایی بانک مرکزی در کنترل و به رفتار آوردن آن‌ها بر اساس قانون است.

بانک مرکزی به عنوان نهادی حاکمیتی به بانک‌ها مجوز فعالیت در اقتصاد داده است تا بر اساس قوانین و سیاست‌ها فعالیت کنند. با این حال همواره شاهد آن بوده‌ایم که بانک‌ها در موارد متعدد از عمل به دستورات و سیاست‌های تعیین شده از جانب شورای پول و اعتبار و بانک مرکزی سر باز زده‌اند و آنطور که خودشان خواسته‌اند عمل کردند؛ در مقابل بانک مرکزی به جای برخورد قاطع با بانک‌های متخلف، منفعلانه عمل کرده و از ابزارهای خود جهت به رفتار آوردن بانک‌ها بر اساس قانون استفاده نکرده است.

برای مثال شورای پول و اعتبار اوایل تیرماه سال گذشته بخشنامه شفافیت بانک‌ها را منتشر کرد؛ طبق آن بانک‌ها ملزم شدند هر سه ماه یکبار اطلاعات خود را بر اساس موارد ذکر شده در بخشنامه منتشر کنند. با این حال هنوز بانک‌ها در قالب آن بخشنامه گزارش‌های خود را به صورت شفاف منتشر نکرده‌اند و بانک مرکزی هنوز که هنوز است باید با نامه نگاری به بانک‌ها، به اطلاعات دست یابد! و از این دست رفتارها در برخورد با قوانین توسط بانک‌ها بسیار مشاهده شده است.

بنابراین پیش از هر اقدامی در نظام بانکی کشور، ضروری است تا در قدم اول بانک مرکزی با استقلال از شبکه بانکی، با قاطعیت سیاست‌هایش را اعمال کند و این اطمینان را ایجاد کند که می‌تواند بانک‌ها را در راستای عمل به قوانین جهت‌دهی کند. در غیر اینصورت استقلال بانک مرکزی از دولت و مجلس و یا هر سیاست دیگری، جز افزایش قدرت غیرقابل کنترل بانک‌ها و انحصارشان در اقتصاد نتیجه ای نخواهد داشت.
 
مصطفي
۱۳۹۴-۰۳-۱۳ ۱۰:۴۴:۵۱
در ده سال گذشته سياست هاي پولي وبانكي
و بخصوص بانكها عامل اصلي ركود و تورم بوده اند
چرا هيچ گوشي بدهكار نيست (2936439) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۳ ۱۴:۳۱:۵۲
بانک مرکزی فاقد قدرت لازم است. هنوز که هنوز است ، بعد از صدور چندین بخشنامه و دستور العمل ، بسیاری از بانک ها سودهای بالای 20% به سپرده گذاران پرداخت می کنند. این یعنی اینکه تره هم برای این بخشنامه ها خورد نمی کنند!!! (2936643) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۳ ۱۶:۳۰:۴۴
صحبت از کدام استقلال است؟

وقتی بانک مرکزی نرخ سود سپرده دستوری تعیین میکند آیا معنی رقابت در خصوصی سازی بانکها را درک کرده؟

وقتی بورس کشور در رانت غوطه ور است و به بانکها دستور داده میشود تا از بورس حمایت کنند آیا معنی رقابت در بازار سرمایه درک شده؟

وقتی سیستم اقتصادی کشور اسما دارای نظارت است ولی عملا فاقد نظارت هست این فسادهای کلان را شاهد هستیم. (2936719) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۳ ۱۷:۳۳:۲۶
بله چون سیاستهای پولی رو رییس جمهور و نمایندگان تعیین کرده اند (2936762) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۳ ۱۱:۱۵:۱۱
با این سیستم فاسد بانکی هیچ استقلالی امکان نداره که هیچ و نزدیک است فاجعه اقتصادی بدی رخ دهد با چاپ اسکناس (2936458) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۳ ۱۵:۵۵:۱۲
وضعیت امروزه سیستم بانکی اثبات کرد که این بانک مرکزی شرایط و صلاحیت استقلال ندارد یا اساسا استقلال بانک مرکزی در راستای مصالح بانکهاست نه منافع کشور (2936699) (alef-13)
 
احمد ک
۱۳۹۴-۰۳-۱۳ ۱۲:۱۶:۱۳
بانکها به طور عموم وقبل از اعمال سیاستها از طرف بانک مرکزی نیاز به یک خانه تکانی درست دارد 1-بسیاری از بانکها که دراین سالها بنگاه داری کرده اند چنانچه اموال انها را به فروش بگذارند وبدهی بانک مرکزی را پس دهند ورشکسته مطلق هستند وادامه فعالیتشان به نفع اقتصاد کشور نیست ،دراین سالها با این بورس بازی بانکی دارایی خود را افزایش داده اند وغیر از بنگاه داری قادر واگاه به فعالیت واقعی بانکی نیستند تفکیک بانک از بنگاهداری وخارج کردن انهااز نظام اقتصادی کشور اولویت اول در بهبود وضع اقتصاد بطور عام ،ازجمله هدایت نقدینگی به کانال تولید وکاهش تورم بعنوان یکی از فاکتورها در مقاومت هسته اصلی تورم ،افزایش تولید ناخالص داخلی وبه تبع ان افزایش اشتغال ودرامد سرانه وافزایش درامد واقعی مالیاتی که کلا کمک به کاهش تورم است 2- دادن فرصتی 3ماهه برای تمامی موسسات مالی واعتباری وصندوقها ورسیدگی اساسی توسط سازمان حسابرسی وارائه گزارش جامع حاوی کلیه تخلفات سنواتی واعمال مجازات وسپس با اجازه ومعیارهای جدید شورای پول واعتبار وبانک مرکزی وتصویب شورای اقتصاد (پس از احیاوفعال شدن ان )اجازه فعالیت با نظر بانک مرکزی داده شود 3-اصلاح وتصویب قوانین کارامد پولی وبانکی وحذف قوانین ناکارامد به پیشنهاد شورای پول وتصویب شورای اقتصاد جهت ارائه به مجلس وافزایش اختیارات بانک مرکزی با نظارت شورای پول واعتبار وشورای اقتصاد 4-ممنوعیت کامل تمامی مراکز دولتی در شرکتها وبنگاههای اقتصادی وواگذاری امور به بخش خصوصی 5-اموزش کلیه کارکنان بانکها به امور بانکداری ومشتری مداری برابر اخرین دستاوردهای بانکداری دردنیا 6-تصویب وارائه قانونی توسط شورای پول وشورای اقتصاد بعنوان طرح تخلفات پرسنل ومجازات های شدید در رابطه با ایجاد رانت وبهره برداری منابع بانک به نفع پرسنل 6- یکسان سازی نظام پرداخت وخدمات پرسنل با خدمات کشوری 8-نصب رییس کل بانک مرکزی با پیشنهاد شورای پول واعتبار وشورای اقتصاد بتصویب مجلس وحکم رییس جمهور (2936528) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۳ ۱۲:۲۴:۲۹
مدیریت محترم سایت الف
با سلام
احتراما
من یک شرکت بازرگانی دارم
چند روز پیش جهت دریافت صد میلیون وام مصوب برای شرکتم به یک بانک خصوصی رفتم
آنها گفتند که وام با 24 درصد سود برایشان صرف ندارد از سوی دیگر چون مصوبه شورای پول و اعتبار 24 دصد است آنها گفتند که به من 115 میلیون تومان وام میدهند ولی اجازه برداشت 100 میلیون آن را به ما میدهند و 15 میلیون آنرا پیش خو دشان بلوکه کرده ولی بهره آن را از ما میگیرند یعنی
ما در نهایت صد میلیون پول میگیریم و 28 میلیون تومان بهر ه میدهیم یعنی 28 درصد
من از عبارت بهره بجای سود استفاده کردم زیرا اگر آنها پولی را بلوکه کنند یعنی مشارکتی رخ نداده که اسمش بشود سود

من روش بهتری برای این خبر رسانی نداشتم و از این پست استفاده کردم
تقاضای من از شما پیگیری این مطلب است.
ا (2936538) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۴ ۰۰:۳۲:۵۸
کار خوبی میکنند تورم عملا نزدیکه سی درصده و قرار نیست شما از وام گرفتن سود ببرید . (2936984) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۳-۱۴ ۱۳:۵۳:۵۶
یعنی چی تورم عملا نزدیک به سی درصد؟؟؟
چرا حرفهای بی پایه می زنید برای اینکه حرفتون رو اثبات کنید! (2937785) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۵ ۱۴:۳۰:۴۵
اگر کار خوبی است چرا شورای پول و اعتبار که متشکل از همین آقایان است باافتخارآن را اعلام نمیکند ؟
بلکه 24 درصد را تصویب میکند
وقتی سود بازرگانان توسطسازمان حمایت مصوب میشود و آنها نیز هر از چند ماهی به ما سر میزنند و تورم سی درصدی را هم قبول ندارند وامشان را هم باید با همان قیمت مصوب بدهند (2939480) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۳ ۱۲:۲۵:۲۱
بالاخره این مسئله باید روشن شود که ایا اگر بنده پول خود را را به کسی بدهم و کارمزد دریافت کنم یا مثلا برای عروسی به کسی قرض دهم و هدیه مالی علاوه بر پولم دریافت کنم ربا حساب میشود یا نه؟ (2936540) (alef-13)
 
امير حامد
۱۳۹۴-۰۳-۱۳ ۱۳:۱۲:۱۴
بانك مركزى ميبايستى استقلال كامل براى كنترل و حفظ ارزش پول ملى داشته باشد. اجازه ايجاد بانك هاى خصوصى از ابتدا اشتباه بود. حتى سروسامان دادن به صندوق هاى بازنشستگى مشكل است چه برسد به بانك ها كه بالعكس بانك مركزى را وادار به تبعيت از خواسته هاى خود مى نمايند. (2936582) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۳ ۱۳:۵۰:۰۶
تنها دو چیزی که از بانکها میدونم این هست اول ایش وام به هر کسی نمیدهند و از ما بهترون براحتی به منابع بانکی متصل هستند و دوم ایش کارمندهای بانک جزء قشر متوسط رو به بالا هستند تقریباً کارمند بانکی نیست که خانه و زندگی ایش کم کسری داشته باشه این خیلی خوبه ولی کاش مسئولین به فکر همه مردم بودن (2936605) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۳ ۱۴:۱۳:۲۳
يک سوال بزرگ دارم، اگر قراره تمام سياستهاي پولي و مالي و ... توسط بانک مرکزي و شوراي پول و اعتبار تعيين بشه ، پس فايده اين همه بانک با اسامي مختلف و مديران متفاوت چيه؟! غير از اينه که الان بانکها همه يکسان هستند با نرخ هاي سود يکسان ، و اگر تفاوتي هم باشه از روي نافرماني و تخلف هست، در واقع همه بانکها شعبه اي از بانک مرکزي محسوب ميشن..
حالا بايد اين رو پرسيد که اين بانک مرکزيه که بايد مستقل بشه يا بانکها هستن که بايد مستقل بشن؟!!!

بنظرتون يک مقدار در تصميم گيريهاي جزيي که از اختيارات بانکها هست ر باعث رقابت و پر رنگتر شدن نقش مديريت اقتصادي در اداره بانک با خلاقيت و دانش ميشه دخالت نميشه؟

مهمترين رکن خصوصي سازي مديريت هست و نه مالکيت صرف، اگر هر بخشي رو خصوصي کنيد ولي فرصت و اختيار مديريت اداره اون بخش رو واگذار نکنيد در واقع خصوصي سازي صورت نگرفته ، حالا بگذريم که مالکيت ها هم به بخش خصوصي واگذار نميشه و فقط صرف غيردولتي بودن خصوصي محسوب ميشه. (2936624) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۴ ۰۰:۳۴:۳۶
سوال خوبی است
در واقع نرخ سود و نرخ بهره باید ازاد باشه
تا قیمت واقعی پول مشخص بشه
قیمت واقعی پول نرخ بهره پوله که الان باید حدود 30 درصد باشه ولی بانک مرکزی میخاد دخالت کنه به زور (2936986) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۳ ۱۶:۰۳:۰۶
کلیه رسیدها اعم ازرسیدهای دستگاه های ای تی ام و رسیدهایی که بانکهادرمقابل پرداخت بدهی به مردم می دهند پس ازمدتی پاک می شوند اگربه هرعلتی مشکلی پیش بیایدمردم نمی تواننداثبات کنندکه پول رابه بانک یادستگاه مربوطه پرداخت کرده اند. اشکال ازکاغذهاست یا جوهری که باآن رسیدها ثبت می شوند؟ رسیدهای دستگاه های خودپرداز بیشتر از یک هفته نمی مانند وپاک می شوندرسیداقساط هم ظرف یک یادوسال به کلی پاک می شوند.دراین مورداقدام عاجل بشودتامشکلات مردم حل شودازروی آن کپی می گیریم خانه هامملواز کپی است امااگرمشکلی پیش بیایددستگاه های زیربط همین کپی هاراهم قبول نمی کنند عوارض سال پیش راپرداخت کرده ام بانک اعلام وصول نکرده وبرایم بدهی مجددنوسازی آورده اندرسییدش هم پاک شده چقدربایددوندگی کنم آیا شهرداری بپذیردیانپذیرد؟ (2936705) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۳ ۱۶:۴۶:۲۸
استقلال بانک مرکزی از دولت نه سیستم بانگی
ریشه فساد سیستم بانکی در وامها و ضمانت نامه ها وگشایش اعتبارات فرمایشی دو لت بدون تضمین معتبر است فاجعه پس از برکناری دکتر مظاهری روی داد دوست عزیز


صمصامی (2936734) (alef-13)
 
ناصر
۱۳۹۴-۰۳-۱۳ ۱۷:۳۱:۵۲
اقای نویسنده با شما مخالفم به نظر من استقلال با نک مرکزی شاه کلید حل مشکل تورم هستش بقیه مسائل هم یا به همین مربوط می شه یا همیت کمی داره مثل همون مسئله ای که شما گفتید .مشکل اینه که سیاستمداران دوست ندارن که بانک مرکزی مستقل بشه البته ان دسته از سیاستمدارانی که منافع دوستاشون رو مهمتر از منافع کشور به خصوص در دراز مدت می بینن چون معلومه که چه کسانی از پایین بودن تورم ضرر می کنند (2936761) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۴ ۰۷:۱۰:۲۹
بانک مرکزی است که دست بانکهای خصوصی را بسته و به استقلال آنها لطمه زده. اگر اینطور است چرا بانک خصوصی تأسیس شد. وقتی تمام فعالیت بانکها باید در راستای دستوری بانک مرکزی باشد دیگر تشکیل بانک خصوصی و ایجاد فضای رقابتی آزاد اقتصادی سالم ولی قانون مدار معنای ندارد. بانک مرکزی شده وزارت خانه ای زیر مجموعه دولت نه یک نهاد مستقل غیر سیاسی اقتصادی.هیچ کاری بانکها نمی توانند انجام دهند مگر به دستور بانک مرکزی . گویا فقط اسامی بانک خصوصی شده ولی همشان همان کاری را بایدانجامدهند که مثلأ بانک ملی انجام میدهد. (2937132) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۳-۱۴ ۱۳:۵۶:۳۹
فعلا که این بانک مرکزی است که زیر سیطره بانک هاست و بانک ها هر کاری میخوان دارند می کنند الا عمل به حرفهای بانک مرکزی!

اگر واقعا بانکها برایشان نمی صرفد کار کنند در اقتصاد بروند ورشکسته شوند!

بانک ... با نزدیک به پنجاه درصد معوقه سودده ترین بانک خاورمیانه میشه ... با چه منطقی این امکان پذیره؟؟؟؟؟ (2937789) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.