توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 365163
۳۶۵ روز با مهدی هاشمی
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲ تير ۱۳۹۵ ساعت ۰۲:۰۹
حدود یک سال و اندی بیشتر از تأیید حکم محکومیت مهدی هاشمی می‌گذرد و او بیش از ۱۰ ماه است در زندان به سر می‌برد اما در این مدت آقازاده دوبار مریض شده و هنوز هم بعید است جریمه و رد مال ۱۱ میلیون دلاری خود را پرداخت کرده باشد.

به گزارش فارس،بیش از یک‌سال از محاکمه و صدور حکم مهدی هاشمی می گذرد که این امر را می‌توان یکی از عملکرد های مثبت دستگاه قضایی در راستای تحقق عدالت و مبارزه با مفاسد اقتصادی دانست.

رسیدگی به پرونده مهدی هاشمی بیانگر این است که در نظام اسلامی روابط و جایگاه افراد تأثیری در اجرای قوانین و صدور حکم و در یک کلام برقراری عدالت ندارد.

برهمین اساس با توجه به لزوم رسیدگی به اتهامات دانه درشتان و همچنین مبارزه با مفاسد اقتصادی و ضرورت اجرای قانون به صورت عادلانه و همگانی، تصمیم گرفته شد تا مرور مختصری بر سرنوشت مهدی هاشمی طی یکسال گذشته کنیم.

دست داشتن در فتنه و خروج از ایران

مهدی هاشمی که در جریان فتنه ٨٨ و اتفاقات مرتبط با آن به بهانه سرکشی به دانشگاه های آزاد و ادامه تحصیل از کشور خارج شده بود، بعد از گذشت ۳ سال در مهرماه ۹۱ به ایران بازگشت.

وی بارها به دلایل امنیتی از جمله نقشش در نا آرامی ها، اقداماتش قبل از انتخابات، کشف اسناد و مدارک در رابطه با برخی قراردادهای نفت و گاز، اسناد مالی ، اسناد محرمانه دولتی و اتهامات مالی مبنی بر اختلاس ، رشوه و جعل ، به مراجع قضایی احضار شد.

ولی برای رسیدگی به اتهامش حاضر به بازگشت به کشور نشد.

این در حالی بود که سید محمود علیزاده طباطبایی وکیل مدافع مهدی هاشمی معتقد بود که وی طی ۳ سال قبل از بازگشتش قصد بازگشت به ایران را داشته ولی هربار بنابر توصیه بزرگان و دلسوزان نظام از تصمیم خود و بازگشت به ایران منصرف شده است.

در راستای عدم حضور مهدی هاشمی در مراجع قضایی تصمیم برآن شد که به محض ورود مهدی به ایران به این فرد تفهیم اتهام شود.

تفهیم اتهام در فرودگاه

به همین منظور همزمان با ورود مهدی هاشمی به فرودگاه امام خمینی، نماینده دادستانی تهران نیز به منظور تفهیم اتهام وی در فرودگاه حاضر شد که طی تذکری به مهدی هاشمی مقرر شد وی طی ۲۴ ساعت آینده در دادسرای امنیت (شهید مقدس) حضور یابد.

بنابراین مهدی هاشمی یک روز بعد از ورودش به تهران با بدرقه محسن، یاسر، فاطمه هاشمی و مادرش عفت مرعشی در دادسرا حاضر شد.

عفت مرعشی به احضار فرزندش به دادسرا اعتراض کرد و گفت اتهامی وجود ندارد که میخواهند تفهیم کنند!

سرانجام بنا بر نظر دادسرا مهدی هاشمی تا زمان رسیدگی به پرونده و صدور حکم به ۱ماه حبس محکوم شد که البته پس از پایان ۱ماه، مدت بازداشت وی ۲ماه دیگر تمدید شد.

قرار مجرمیت، کیفرخواست، دادگاه و نهایتا صدور حکم

مهدی هاشمی بیش از ۸۰ روز در زندان و سلول انفرادی به سر برد تا نهایتا با قرار وثیقه ده میلیاردی از زندان آزاد شد.

تنها چند روز بعد از آزادی مهدی هاشمی دادسرای تهران برای وی قرار مجرمیت صادر کرده و متعاقب آن کیفرخواست برای این آقازاده صادر شد.

پرونده مهدی هاشمی پس از رفت و برگشتی یک سال و نیمه میان دادسرا و دادگاه در شعبه ۲٨ دادگاه انقلاب با ریاست قاضی مقیسه و با برگزاری بیش از ۲۰ جلسه مورد ارزیابی قرارگرفت.

محکومیت ۲۵ ساله برای آقازاده

در نهایت براساس ماده ۵ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری، نامبرده متهم به اخذ رشوه و اختلاس ۶۰۰ میلیونی تومانی بود که براساس این ماده قانونی، وی به ۷ سال حبس، رد مال ۶۰۰ میلیون تومانی و ۲.۱ میلیارد تومان جزای نقدی و همچنین انفصال دائم از خدمات دولتی محکوم شد.

براساس ماده ۳ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری، این فرد متهم به ارتشاء به مبلغ ۵ میلیون و۲۰۰ هزار دلار بود که براساس همین ماده قانونی به ۵ سال حبس، رد مال به مبلغ ۲.۵میلیون دلار و جزای نقدی معادل همان مقدار (۲.۵ میلیون دلار) و انفصال دائم از خدمات دولتی به همراه ۵۰ ضربه شلاق محکوم شد.

و همچنین مهدی هاشمی به واسطه جرائم امنیتی هم به ۳ سال حبس محکوم شده بود

پس از ابلاغ و صدور حکم به متهم و وکلای وی، مهدی هاشمی به اصرار مادرش نسبت به صدور حکم اعتراض کرد و پرونده به دادگاه تجدید نظر فرستاده شد که این امر هم به کمک مهدی نیامد.

افزایش محکومیت مهدی به واسطه ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی

مهدی هاشمی براساس نظر دادگاه تجدید نظر و براساس ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی به ۲۵ سال حبس محکوم شد اما مقرر شد براساس همین ماده تنها ۱۰ سال حبس را متحمل شود.

سرانجام مهدی هاشمی برای گذراندن ۱۰سال محکومیت خود به زندان اوین رفت.

دیدار آیت الله و آقازاده به روایت خود

آیت الله هاشمی در ۲۳ تیرماه در دیدار با اصحاب رسانه از دیدار بافرزندش در دوران بازداشت وی خبر داد و در سایت شخصی اش نوشت: نمی خواستم وارد پرونده قضایی مهدی شوم و الان هم نمی خواهم مطلبی بگویم که تأثیر مثبت یا منفی در روند قضایی پرونده بگذارد، اما چون سؤال کردید به ذکر خاطره ای بسنده می کنم.

پس از اینکه مهدی با ناتمام گذاردن دکتری خود در آکسفورد، وارد کشور شد و سه ماه توسط زبده ترین نیروهای وزارت اطلاعات تحت بازجویی بود، روزی به من خبر دادند که مهدی می خواهد شما را ببیند، من هم گفتم که بیاید اما گفتند ایشان نمی تواند و اگر می خواهید شما باید به ملاقات ایشان بروید.

در ملاقات مهدی در زندان و با اصرار وی به خاطر پرهیز از شنود، زیر باران در محوطه پارکینگ قدم می زدیم، مهدی به من گفت که اینان می گویند دو راه داری، یا در چند خط از رهبری تقاضای عفو کن و یا باید این پرونده طولانی و چند هزار صفحه ای را ادامه دهی.

خود مهدی به من گفت علی رغم اینکه خود چنین میلی ندارم چون می دانم جرمی مرتکب نشده ام، اما اگر شما و مقام معظم رهبری بخواهید این کار را می کنم که من به ایشان گفته ام بگذارید با آقا مشورت کنم.

در ملاقات با رهبر انقلاب به ایشان عرض کردم که راضی به این نیستم که وی تقاضای عفو کند و شما بپذیرید، چون در نگاه جامعه انعکاس خوبی نخواهد داشت هم می گویند رهبر چرا به تقاضاهای عفو زندانیان دیگر توجه نمی کنند و هم می گویند هاشمی در پرونده پسرشان اعمال نفوذ کرد.

آیت الله خامنه ای استدلال حرف های من را پذیرفت، بعد از آن بود که به مهدی خبر دادیم هر طور که خودت می دانی، عمل کن و وی هم بر این نکته تأکید می کرد که چون می دانم گناهی نکرده ام بگذارید همه بفهمند و اگر هم گناهی کرده ام، بگذارید در همین دنیا محاکمه شوم و به مجازات برسم که سخت از مجازات آخرت می ترسم.

بگذارید به همین مقدار بسنده کنم و بیشتر نگویم تا پرونده قضایی وی سیر خودش را بگذراند، البته خود مهدی و وکلای وی حرف های دارند که به موقع خواهند گفت. فقط بگویم یوسف از دامان پاک خود به زندان می رود.

روایت دیدار هاشمی رفسنجانی و مهدی به روایت یک منبع آگاه قضایی

این در حالیست که یک منبع آگاه قضایی در رابطه با این دیدار بیان کرد: بیش از یک ماه از بازداشت مهدی گذشته بود که به اسناد و مدارکی تازه که از سوی سازمان بازرسی وقت ارسال شده بود دست یافتیم.

وی افزود: متعاقب دستیابی به این اسناد بار دیگر به مهدی هاشمی تفهیم اتهام شد و مهدی هاشمی با توجه به اطلاع از کشف این اسناد از ما خواست تا با پدر خود تماس بگیرد.

متهم در این تماس به پدر خود گفت: اینها (منظور افراد مسئول در پرونده) به اسنادی دست یافتند که جرم مرا بسیار سنگین می‌کند‌.

در این تماس تلفنی مهدی از پدرش خواست برای گفتن پاره ای ازمطالب با وی ملاقات حضوری کند. این در حالی بود که آقای هاشمی در بیشتر روزهای بازداشت مهدی حداقل یک بار بصورت تلفنی با وی صحبت می کرد.

با توجه به درخواست مهدی از پدرش آقای هاشمی ابتدا از دستگاه قضایی خواستند که مهدی را در جای دیگری غیر از زندان و دادسرا برای ملاقات بیاورند که این موضوع مورد موافقت قرار نگرفت زیرا دستگاه قضایی معتقد بود باید مانند سایر متهمین با وی برخورد شود.

پاسخ دستگاه قضایی به آیت الله هاشمی این بود که اگر شما ملاقاتی با فرزند خود میخواهیدمثل سایرمردم به دادسرا مراجعه کنید.‌خواهید

این فرد مطلع گفت: آقای هاشمی به دادسرای شهید مقدس آمدند و با اصرار خود در حیاط دادسرا با مهدی حدود یک ساعت ملاقات کردند.

مهدی خودش عنوان کرد که در این ملاقات از پدرش خواسته بوده تا با توجه به سنگین شدن جرایمش نامه ای بنویسد که این اتفاق افتاد و مهدی نامه را مستقیماً به تیم حفاظت پدرش تحویل داد.

متهم بعدا عنوان کرد: از پدرم خواسته ام تا بواسطه نامه ای که مینویسم از مقام معظم رهبری برای من در این مرحله درخواست عفو نماید.

وی افزود: روز چهارشنبه بعد از ملاقات یعنی با گذشت چند روز از آن دیدار مهدی در تماس تلفنی با پدرش نتیجه درخواستش را جویا شد که آقای هاشمی گفت: آقا (مقام معظم رهبری) با عفو شما موافقت نکردند.

این فرد گفت: در این لحظه مهدی با شنیدن این خبر طبیعتاً ناراحت شد و به گریه افتاد.

پرداخت جزای نقدی شاید وقتی دیگر

اما یکی از مواردی که در پرونده مهدی هاشمی اهمیت داشت ماجرای پرداخت جزای نقدی بود.

حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژه ای در رابطه با پرداخت جزای نقدی توسط مهدی هاشمی گفت: اطلاع دقیقی از این موضوع ندارم اما بعید میدانم رد مال و جزای نقدی پرداخت شده باشد.

وی گفت: پرداخت رد مال و جزای نقدی چیزی نیست که بتوان برای آن زمان خاصی را مثل پرداخت دیه تعیین کرد و تا زمانی که در بازداشت است فرصت دارد رد مال و جزای نقدی را که در حکم صادره تعیین شده را بپردازد.

سکه‌ها طلایی که قرار بود عیدی داده شود

بعد از گذشتن ۱ ماه از زندان رفتن مهدی هاشمی، طی بازرسی های زندان ۳۰ سکه طلا و یک گوشی موبایل از او کشف و صورت جلسه شد.

علیزاده طباطبایی وکیل مدافع مهدی هاشمی در این رابطه گفت: مهدی هاشمی سکه ها را برای عیدی دادن به زندانیان با خود به همراه داشته همچنین وی به دلیل هوشمند نبودن تلفن همراهش، تصور می‌کرده همراه داشتن تلفن همراهش در زندان بلامانع است.

این درحالی‌ست که معاون اول قوه قضائیه دراین رابطه گفت: نمیتوان گفت سکه غیرمجاز است ولی داشتن تلفن همراه در زندان قطعا غیرمجاز و خلاف قانون است.

درمان آقازاده در خارج زندان

همچنین چندی بعد از حبس مهدی هاشمی، وی در تاریخ ۲۱دی ماه همان سال (۹۴) از زندان اوین به بیمارستان منتقل شد.

علیزاده طباطبایی وکیل مدافع مهدی هاشمی علت انتقال موکلش را از زندان به بیمارستان مصدومیت در ناحیه پا هنگام ورزش دانست.

این درحالی بود که وحید ابوالمعالی دیگر وکیل مهدی هاشمی علت انتقال وی را درد در ناحیه شکم و وجود غده در بدن او بیان کرد.

پس از اتمام معالجات مهدی هاشمی در بیمارستان، وی برای گذراندن دوران نقاهت در منزل، درخواست مرخصی استعلاجی از مراجع قضایی مطالبه کرد که با ارائه وثیقه ۱۰میلیاردی با درخواست وی موافقت شد.

مهدی هاشمی پس از اتمام مرخصی خود و بعد از ۱۴روز برای طی باقیمانده محکومیت خود به زندان اوین بازگشت.

آقازاده دوباره مریض شد

اما این آخرین باری نبود که مهدی هاشمی از زندان برای درمان خود خارج می شد بلکه تنها چند ماه بعد نیز وی از زندان برای ادامه درمان خود خارج شد.

در این نوبت مهدی هاشمی تمام تلاش خود را مبذول کرد تا بتواند پزشکان را متقاعد کند که برای طی دوران نقاهت باید خارج از زندان بماند اما این موضوع از سوی پزشکان معتمد دادستان تهران مورد قبول قرار نگرفت.

و مجدداً آقازاده به زندان بازگشت.
 
کلمات کلیدی : مهدی هاشمی
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.