نظر منتشر شده
۱۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 377467
دلیل آمار گریزی بعضی ها در چیست؟
علی ماهرالنقش، 11 مرداد 95
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۱ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۰۷:۵۴
«چیزی را که نتوان شمرد نمی توان مدیریت نمود» این جمله معروف اساتید آمار است که در ابتدای کلاس آمار به دانشجویان می آموزند. یعنی ابتدا باید شناخت کافی از محیط پیرامونی خود داشته باشی تا بتوانی درباره آن فکر کنی و تصمیم بگیری.

بر همین اساس در کشورهای پیشرفته به صورت بسیار گسترده، جامع و یکپارچه اقدام به تولید داده های آماری در همه زمینه های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی به عنوان ضرورتی بدیهی می نمایند. ایت آمارها پایه تحلیل های اقتصادی و اجتماعی، فرهنگی و سیاسی هستند. البته این کار را با استفاده از فناوری های روز و تکنیک های کارآمد محقق میگردد. به عنوان مثال استفاده از فناوری RFID. یعنی استفاده از سیستم های فرکانس رادیویی برای شناسایی یک شی، یک حیوان و یا یک فرد؛ و این نوع موضوعات را بر مبنای «اصل شفافیت» حمایت می کنند، چرا که می دانند اصلی ترین راهکار مبارزه با فساد، شفافیت و وجود چشمان تیزبین مردم و ذینفعان جامعه است. چشمانی که راستگو، امانت دار، دلسوز و صریح هستند.

اما؛ در کشور ما آمار و اطلاعات و سیستم های جامع اطلاعاتی جایگاه خود را نیافته است؛ و این خلأ جدی باعث شده تا مسئولان و کارشناسان کشور، از نبود آن اظهار گلایه نمایند؛ که جا دارد تا برنامه ریزان راهبردی و عملیاتی بر توسعه این موضوع تلاش و اهتمام جدی نمایند.

چرا که اگر آمار باشد، قابلیت تحلیل وجود دارد، تحلیل باعث ایجاد شناخت بر عملکرد مثبت یا منفی سیستم ها و دولت ها می شود و سیستم ها و دولت های سالم از این امر استقبال نموده
و سیستم ها و دولت های ناسالم ها از آن گریزان هستند.

اما از بد حادثه اتفاق دیگری بر خلاف جریان علمی و متعالی کشور مشاهده می شود که در همان موارد محدودی هم که به تولید داده مشغول هستیم، هر از چند گاهی دوستی یا رفیقی یا ... تلاش مخلصانه ای برای ریشه کن نمودن سیستم های آماری و اطلاعاتی می نماید! با این بهانه که اشکالاتی در انجامش بوده و بجای حل مسئله، صورت مسئله را پاک می نمایند!!

به طور مثال در چند مورد زیر اقدام و یا تلاش برای حذف سیستم های آگاهی بخش و شفافیت زا در کشور شده است. مثلاً:

سامانه ایران کد
ایران کد سیستمی است برای «ایجاد نظام ملی طبقه بندی کالا و خدمات شناسه کالا و خدمات ( شامل تامین و توسعه بستر اطلاعاتی زنجیره تامين ملی کالا ، استانداردها ، روش ها ، ابزار و دستورالعمل های طبقه بندی و کدگذاری کالا جهت دستیابی به زبان مشترک ملی کالا و اطلاعات پايگاه مرکزی داده ها و نیز تامین ساز و کار لازم برای طبقه بندی و کد گذاری خدمات برای رسیدن به درگاه اطلاع رسانی ملی کالا و خدمات )»

و در سال ۹۲ اعلام حذف این طرح توسط سازمان توسعه تجارت ایران شد.

سامانه «طرح شبنم»
طرح شبنم مخفف «شبکه بازرسی و نظارت مردمی» است، که توسط ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و به منظور شفاف‌سازي گردش كالا و اطلاع از اصالت و قاچاق نبودن آن طراحی و اجرا شد. در واقع با نصب يك باركد دوبعدي بر روي کالاست كه مي‌توان كالاي اصلي از تقلبي و قاچاق را شناسايي کرد.

درباره موضوع مبارزه با فساد قاچاق مقام معظم رهبری (مدظله العالی) چنین می فرمایند: «جای مقابله با فساد قاچاق، فقط در مرزها نیست ، جنس قاچاق را باید دنبال کرد ، تا آنجایی که در معرض فروش قرار داده می شود. جنس قاچاق ، تولید داخلی را تضعیف، اشتغال ناسالم را ترویج و اشتغال سالم را محدود می کند.»

اما ناگهان آقای نعمت زاده در برنامه پایش اعلام کردند که شبنم به قاچاق رسمیت داده است و باید جمع شود، اما برخی نهادهای دیگر همانند سازمان تعزیرات حکومتی بر ادامه طرح شبنم اصرار می ورزند. مجلس نیز وارد عمل شده و از وزیر در مورد حذف طرح های شبنم و ایران کد توضیح خواسته است.

سامانه هوشمند سوخت (کارت سوخت)
فلسفه ایجاد سامانه هوشمند سوخت (کارت سوخت) به ایجاد قدرت مدیریت در مبارزه با قاچاق سوخت، امکان مدیریت و برنامه ریزی ناوگان حمل و نقل شهری و کشوری، سياستگذاري در بخش حمل‌ونقل، مديريت مصرف سوخت و سوخت های چند نرخی، ایجاد سامانه جامع اطلاعات مدیریت حمل و نقل و ایجاد شفافیت در بازار و تبادلات انرژی بر می گردد.

اما این سامانه نیز در فروردین ۹۵ مورد عنایت وزارت نفت قرار گرفته و این وزارت طرح حذف کارت سوخت را به دولت ارائه کرده و این طرح اکنون در سازمان مدیریت و برنامه ریزی در حال بررسی است.

و با این روند بعید نیست که برای تعطیلی سامانه ها و سیستم های زیر هم اقدام و تلاش مخلصانه صورت پذیرد! که همگی در همین راستا ارزیابی می شوند.

سامانه ثبت معاملات و املاک کشور، در زمینه شفاف سازی نظام معاملات و املاک کشور
سامانه یکپارچه بانکی کشور؛ در زمینه شفاف سازی نظام بانکی
سامانه «اصالت و سلامت» وزارت بهداشت؛ در زمینه شفاف سازی بازار دارو
و سایر سامانه هایی که صلاح نیست نامشان را اینجا بیاوریم. شاید در امان بمانند!

تحلیل و تجویز:
در کشورهای جهان سومی اصل را بر مخفی کاری و عدم شفافیت می گذارند، اما در کشورهای پیشرفته اصل را بر شفافیت.

در مبانی اسلام دستور به شفافیت می دهند، ولی در رفتارهای بسیاری از مدیران مسلمان اصل را بر عدم شفافیت می گذارند.

مگر این دستور امیرالمومنین (علیه السلام) نیست که می فرمایند: «آگاه باشيد! حق شما بر من آن است كه جز اسرار جنگى هيچ رازى را از شما پنهان ندارم، و كارى را جز حكم شرع، بدون مشورت با شما انجام ندهم، و در پرداخت حق شما كوتاهى نكرده و در وقت تعيين شده آن بپردازم، و با همه شما به گونه‏اى مساوى رفتار كنم.»
اما منافع عده ای در عدم شفافیت است؛ برای
قاچاق کالا و ارز و خدمات
کسب درآمدهای حرام و نامشروع
حفظ انحصار
بکارگیری رانت
مالیات گریزی
عدم ادای حقوق مردم
کسب حقوق های نجومی
...
لذا عده ای آنقدر فضا را غیر شفاف و غبار آلود و مبهم می کنند که کسی توان تصمیم گیری نداشته باشد و یا بر اساس اطلاعات غیر دقیق تصمیم بگیرد یعنی بالا بردن احتمال خطای مدیریتی و در نتیجه سوء استفاده مفسدان اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی و سیاسی.

و نتیجه کار بروز «ولنگاری» نه فقط در فرهنگ؛ که در «اقتصاد»، در «سیاست» و هر عرصه دیگری خواهد شد؛ و بلکه در بسیاری موارد شده است.

اما راهکار بسیار ساده است:
ایجاد شفافیت نظام مند
نظام سازی و سیستم سازی
توسعه تقوای فردی و سازمانی
 
کلمات کلیدی : طرح شبنم+کارت سوخت
 
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۰۸:۱۶:۰۰
آمار کلید شفافیت عملکردها و کارکردها در دنیای پیشرفته امروز است . پس جای تعجب نیست که مدیران در کشورهای جهان سوم و متاسفانه کشور ما، از آمار دقیق وحشت دارند چون آمار دقیق و شفاف، جایی‌ برای سود مدیریتها باقی‌ نمیگذرد... مثلا آقای سیف هنوز آمار رشد اقتصادی سال ۱۳۹۴ را منتشر نکردند، ولی‌ از آمار رشد شش درصد اقتصادی چهار ماه اول امسال سخن می‌گویند و وزیر اقتصاد به صورت ضمنی‌ آن را ردّ می‌کند وقتی‌ میفرمایند امیدواریم امسال رشد اقتصادی از متوسط ۱۰ سال اخیر که ۲.۲ درصد بوده بهتر باشد!!!!... چه تور ممکن است سخن آقای سیف درست باشد در اهلیکه آمار واردات مواد اولیه، آمار فعالیت ساختمانی، مصرف سیمان ، آمار بخش صنعت همه صفر یا منفی‌ است... اگر بگویند به خاطر نفت است، پس سال گذشته که قیمت نفت نصف شد، رشد اقتصادی هم باید منفی‌ ۶ درصد باشد، تا امسال که رشد بخش نفت بالا است، آمار شش درصد آقای سیف درست باشد!!!! (3858836) (alef-11)
 
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۰۸:۱۶:۳۵
آمار کلید شفافیت عملکردها و کارکردها در دنیای پیشرفته امروز است . پس جای تعجب نیست که مدیران در کشورهای جهان سوم و متاسفانه کشور ما، از آمار دقیق وحشت دارند چون آمار دقیق و شفاف، جایی‌ برای سو مدیریتها باقی‌ نمیگذرد... (3858837) (alef-3)
 
وثوق
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۰۸:۲۹:۱۲
یک ضرب المثل ترکی هست که می گه "گوت دومانیغی سور"
یعنی گرگ هوای مه آلود را دوست دارد تا دیده نشود و به دل گله بزند. (3858855) (alef-11)
 
علی
Romania
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۰۸:۳۵:۱۵
وقتی در شعارهای رسمی انتخاباتی رسما" آمارهای کشور زیر سوال میرود و می فرمایند "مبنای آمار تورم و ....جیب شماست اگر احساس کردید اندوخته جیب شما تغییر نکرده تورم نبوده ...."شعاری که نمیدانیم چرا خودشان فراموشش کرده اند. موضوع مانند حکایت نقل شده از سعدی است که اگر سلطان باغ رعیت سیبی بچیند غلامان ریشه درخت را برآورند .در شفایت پاسخگویی مبنای مدیریت است .در دوحوزه کالا و سوخت قاچاق امری رایج بوده است .با کد گذاری میتوانست این موضوع تحت کنترل قرار گیرد . چرا کاری کنند که نیاز به پاسخگویی باشند. بهترین راه این نوع نگاه مدیریتی نبود سامانه های سنجه و ارزیابی شفافیت است . (3858863) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۰۹:۱۵:۲۵
آمار غلط از نداشتن آمار خطرناكتر است بخصوص اگر مدير آمار دهنده بداند كه آمار غلط است و براي پوشاندن سوء مديريت خود تمسك به انتشار آمار غلط بكند . اين مديران ميدانند كه اگر آمار غلط گفتند هيچ كس نيست كه آمارشان را تحليل كنند يعني آنهايي كه بايد آمار را تحليل كند يا حالش را ندارند ، يا سوادش را و يا بخاطر بعضي ملاحظات (منافع شخصي ،گروهي ، فاميلي و يا...) به اين آمار نميپردازند. متاسفانه اكثرا هم اينگونه آمار هاي غلط مبناي برنامه ريزي ميشوند كه هم منابع مختلف كشور را هدر ميدهد و هم راه بجايي نميبرد. (3858951) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۰۹:۴۸:۳۰
سه نوع دروغ وجود داره: دروغ معمولی، دروغ شاخدار و آمار (3859043) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۱۰:۰۰:۵۸
الف جان ایکاش به این هم اشاره میکردید که هر سه نمونه از سامانه ها و طرح های شفاف ساز در کدام دولت طراحی و اجرایی شدند.... یا ... نمیخواهید بگویید که اینها کار همان دولت بی حساب و کتاب و به هم ریخته (به قول شما) نهم و دهم است. (3859085) (alef-11)
 
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۱۰:۱۶:۱۰
آمار گریزی بهتر ار آمار دروغ دادن است مانند آنچه در مناظرات انتخابات 88 رخ داد مثلا در مورد آمار تورم که ...ماها هم تورم را می فهمد. (3859117) (alef-11)
 
سعید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۱۴:۲۳:۱۴
یکی از ابزارهای پیشرفت هر سازمان و.. کشوری در دنیا داشتن سازمان آماری قوی میباشد بطوریکه مثلا از کم وکیف مسواک زدن روزانه مردم اجتماع هم آمار داشته باشد که مثلا بتوان روی سیستم دندانپزشکی جامعه هم برنامه ریزی کرد و متاسفانه بعلل مختلف در کشور ما اینطور نیست و یکی از نشانه های اینکه در کشور ما در آینده هم اتفاقات خوبی رخ نخواهد داد همین وجود نداشتن این سازمان آماری قوی هست. (3859721) (alef-13)
 
ali
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۱۴:۴۳:۵۱
با احترام به دیدگاه نویسند برای اهمیت آمار .
لاکن در رابطه با ایران کد و شبنم به هزار و یک دلیل نقد دارم .
1- ایرن کد کدی بود که میتوان گفت موازی کاری بین المللی بود با HS کد
HSکد یک کدبین المللی است برای شناسائی کالا و از آن آماری مستفاد نمیشود و سر واژه ی - هار مونایزد سیستم - است که ایران کد در عرض این واژه بین اللملی و یکسان در همه کشورها قرار گرفته بود .

2- شبنم از آن افتضاح تربا مثال زیر .

با امدن کالا برای چسباندن این کد که قصدش کنترل قاچاق کالا بود باید دو کار میکردی . دادن ملیون ها تومان به شرکتهائی که برای این مقصود یکشبه مثل قارچ روئیدند برای تهیه و نصب آن . تهیه اش بماند نصبش مصیبت تر

الف - حدود حداقل ده روز معطل میماندی و دموراژ کشتی داده میشد تا این اتیکت ها تهیه شود . و در همان گمرک این اتیکت ها را چسابند .
برای چسباندن ان میبایست علاوه بر تخلیه ان در محوطه گمرک و تحمیل هزینه اینکار خود اجناس بسته بندی شده در کارتون را از حالت اک خارج تا آقایان بروی آن برچسب زنند .و سپس با هزینه ای دیگر چسب زنی و سپس بار گیری مجدد با هزینه ائی دیگر .

ب- و یا تعهد میدادی که در انبار خود اینکار را بکنی .
تصور کنید که این کالا کانتینری به چنیدن استان فروخته شده باشد چه مصیبتی را باید تحمل کنی.

حال اگر انبارت هم متمرکز بود و در یک استان - مضرات اینگونه بر چسب زنی
1- از حالت بکر خارج شدن کالا و تمل هزینه انجام اینکار .
2- شکستن محموله ای شکستنی .
3- سلب اعتماد خریدار که این محموله از حالت بکر خارج شده .
4- سوء استفاده خریدار پس از خرید . به این معنا دائما زنگ میزدند که در فلان کارتن فلان تعداد کم است و هیچ دفاعی نداشتی چرا که میگفتند هنگام برچسب زنی کم گذاشته اند.
5- چه بسا به هنگام بر چسب زنی کالاهای گران قیمت داروئی همان نفرات اینکار یک جعبه دارو شاید به ارزش 500 هزار تو مان را بر میداشتند .
6 - فرصت برای افراد سود جو که کالاهای بدلی گران قیمت را در این بسته بندیها به جای اصلی قرار میدادند .

حال چه خاصیتی برای این شبنم قائلید. و چه اماری را بدست میداد .

7- تغلبی این اتیکت ها با اجناس تغلبی پر بازار بود .
8 - خود شرکتهای تولید این اتیکت مبلغی را میگرفتند و چندین برابر اتیکت میزدند و انها را روی کالاهای سفارشد ه قاچاق با همین سری ساخت و بارکد قرار میداداند . (3859754) (alef-13)
 
احمدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۱۶:۳۲:۲۰
همانطور که نگارنده ذکر کرده اند، وجود اشکالات در طرح نباید باعث حذف آن شود بلکه باید آن را اصلاح نمود.

آیا دوستان طرحی را بجای این دو طرح جایگزین نموده اند؟
آمار واردات - اصالت کالا و ... توسط چه سیستمی الان مشخص می شود؟

مگر بقیه کشورها چه می کنند؟
ایا موضوع را رها نموده اند؟ (3859966) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۱۶:۰۷:۲۸
من امسال محاله با امارگیرهاا همکاری کنم اصلا اطلاعات به کسی نمیدم اعتماد ندارم و فایده ای هم برای ما نداره (3859915) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.