نظر منتشر شده
۱۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 486024
من کیستم؟ پیدا کنید صاحب پروفایل را
بخش تعاملی الف - حمید مقیمی
تاریخ انتشار : شنبه ۳ تير ۱۳۹۶ ساعت ۰۵:۰۲


با گسترش شبکه های اجتماعی مانند تلگرام یا اینستاگرام، انتخاب اسم و تصویر بخش معرفی یا همان پروفایل، برای برخی از کاربران به دغدغه یا محل ابراز سلیقه تبدیل شده است، که البته درست هم هست و اشکالی ندارد. از کسانی که سال تا سال عکس عوض نمی کنند تا افرادی که هر چند روز یک بار از تصویر پروفایل خود خسته می شوند! از عکس پرتره گرفته تا گل و بلبل و منظره تا شعر و مطالب مذهبی و حتی تصاویر بزرگان سیاسی و دینی. البته ما کم و بیش عادت داریم که مظاهر فناوری را خسته کنیم یا کاربری هایی خلق کنیم که شاید اصلا به ذهن خالق آن فناوری ها هم هرگز نرسیده باشد.

معمولا انتظار عرفی این است که تصویر، نام یا حتی پیام انتخاب شده برای هر پروفایل (مانند نوع پوشش) معرف فرد باشد، هر چه که یک گروه یا جمع رسمی تر، این مهم بیشتر خود را نشان می دهد. همان طور که ما در لباس پوشیدنمان هم وقتی به میهمانی رسمی و کاری می رویم با دورهمی های دوستانه و فامیلی به شکل مشخصی تفاوت قائل می شویم. اما از آنجا که معمولا یک شماره تلفن و یک شناسه اینترنتی در هر یک از شبکه های اجتماعی داریم، انتخاب کمی دشوارتر می شود چرا که ممکن است همزمان هم در یک گروه دوستان و همکاران، هم خانواده و بستگان و گاهی گروه کاری عضو باشیم، از این جهت جمع کردن بین این ها و انتخاب تصویری برای همه فصول سخت می شود.

تفاوت های فردی در کنار آزادی انتخاب و سلیقه های گوناگون جایی برای الزام و تکلیف باقی نمی گذارد ولی گاهی ما آنقدر از هدف اصلی دور می شویم که عملا حاشیه و فرع جای اصل را می گیرد. تصور کنید که در هنگام تماس تلفنی مخاطب شما هر بار با استفاده از نرم افزارهای تغییر صدا با لحن و آوایی متفاوت با شما صحبت کند! یا کسی با لبخند حرف ناراحت کننده بزند و یا با چهره ای گرفته از هوای خوب و موفقیت هایش تعریف کند! این ها همه در ضمیر ناخودآگاه ما نوعی تشویش و ناهماهنگی را القا می کنند. زمانی ما از یک فیلم یا اثر یا کلام لذت می بریم که همه عوامل صوت و تصویر، حرکت و احساس هماهنگ و همراه هم باشند، اما چه کسی می پسندد که صدای کسی که آرام و پرطنین و مناسب برنامه های علمی است، برای گزارش فوتبال استفاده شود یا برعکس؟ مثلا با لحن فوتبال بگوید: حالا اسید وارد ظرف باز شده و نمک، نمک نمک! نمک تولید شد! چه کسی می پسندد که موسیقی سنتی ما که شبیه به روشن کردن ذغال، باید به آرامی و نرمی در دل وارد شده و فرو رود در صبح گاه ورزشی مدارس استفاده شده و برعکس در یک سر سفره نذری آهنگ ورزش و مردم پخش کنند؟!

همین عدم توجه به هماهنگی و در اینجا همخوانی بین نرم افزار، شخصیت حقوقی یا حقیقی کاربر و جمعی که وی در آن عضویت دارد در بسیاری موارد باعث شده تا صاحب یک شناسه در شبکه اجتماعی تصور کند که پروفایل یعنی تابلوی تبلیغاتی برای نشان دادن کلاس و موفعیت اجتماعی یا اعلام عقاید سیاسی و مذهبی یا تابلوی نشان دادن سمت و سوی زندگی یا راهنمایی دیگران. البته ممکن است به هر دلیلی یک شخص مایل به ارائه تصویر خود در شبکه های اجتماعی نباشد که این امر محترمی است اما در مقابل گذاشتن تصاویر بزرگان مذهبی، تاریخی، سیاسی و ... یا نوشتن شعار به جای اسم و حتی مضامین دینی، اسامی امامان (ع)، آیات و روایات معمولا توجیهی نداشته و کارکرد ضد تبلیغی دارد.

تصور بفرمایید با کسی صحبت (چت) می کنید، اعم از آشنا یا غریبه که تصویر پروفایل وی یکی از بزرگان دینی ما باشد، آیا همان مساله تشویش ذهنی پدید نمی آید؟ عقل شما می داند که با آقا یا خانم الف دارید صحبت می کنید ولی چشم شما با هر پیام، تصویر فرض کنید امیرکبیر یا شهید چمران را می بیند، خوب این به چه معناست؟ این تصاویر بار خاص معنوی در ذهن ما دارند که هیچ ربطی با صحبت فعلی پیدا نکرده بلکه موجب پیدا شدن نوعی تشویش ذهنی می شوند. یا برخی برای نشان دادن اوج تعهد یا تقید خود، حدیث یا روایت یا نقل قولی از بزرگان را طی جمله ای به جای اسم انتخاب می کنند! آیا تصور می کنید که چنین عملی به نفع دین تمام می شود؟ آیا فکر می کنید در یک بحث سیاسی، اجتماعی، فرهنگی یا سوال و جواب عادی با کسی که مثلا اسم خودش را گذاشته "یا رب نظر تو برنگردد" یا "منتظر ظهور" و عکس پروفایل وی هم یک شعار دینی است، چقدر مخاطب درس گرفته و دیندار می شود؟

اگر چه دنیای مجازی لزوما قیدهای دنیای واقعی را ندارد ولی این امر به معنی بی قیدی هم نیست، گاهی ما توجه نمی کنیم که در یک کار جمعی و در یک حضور گروهی نباید لزوما احساسات و نظرات شخصی یا سیاسی خود را بر دیگران تحمیل کنیم. آیا شما در خیابان که راه می روید پرچمی از تصاویر مورد نظر خود به دوش می کشید یا روی لباس های خود شعار می نویسید؟ جالب اینجاست که حتی در گذاشتن تصاویر واقعی هم باید دقت داشت چه رسد به غیر واقعی، مثلا تصویر پروفایل کسی شادی و خنده وی را نشان می دهد، بعد واقعه غمگینی برای این فرد رخ داده باشد، شما می بینید آقای ب در حالی که تمام چهره اش را خنده پوشانده از فوت فلان آشنا و پریشانی خود می گوید! یعنی در اینجا هم ظرافت و دقت داشتن نشانه توجه و احترام به مخاطب است تا چه رسد به این که ما فکر کنیم پروفایل یعنی ستاد تبلیغاتی که هر طور خواستیم می توانیم آن را سامان دهیم.

البته برخی اوقات، مثلا در نزدیکی روز مادر، روز پدر یا مناسبت های ملی یا مذهبی بزرگ، تغییر موقت تصویر پروفایل به جهت اعلام همبستگی عمومی می تواند نشانه ای از همدلی باشد، حتی در جریان یک حمله تروریستی، یکی از شبکه های اجتماعی امکانی را برقرار کرده بود که هر کاربر می توانست پرچم کشور مورد حمله را به صورت نقش روی عکس خود حک کند. این ها نمادهای همبستگی هستند اما در غیر آن، انتخاب نادرست مشخصات و تصویر پروفایل شاید نشان از بی سلیقگی، بی اطلاعی و بی توجهی به تاثیر منفی آن و شاید ناآشنایی ما در استفاده از امکانات شبکه های مجازی باشد.

جهان چون زلف و خط و خال و ابروست
که هر چیزی به جای خویش نیکوست
 
کلمات کلیدی : حمید مقیمی
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۰۳ ۰۹:۲۷:۴۴
اصلا جا افتاده بحث نکرده.
این نکته رو در نظر نگرفته که اون کسانی که باید مارو بشناسند، شماره مارو دارند و اسمی که از ما سیو کردن براشون نمایش داده میشه.

هیچ دلیلی نداره ما برای افراد ناآشنا شناخته شده باشیم و اونا عکس و پروفایل مارو داشته باشند.
در این ناامنی اینترنتی که اتفاقا بسیاری از سوژه های آسیب دیده بخاطر داشتن پروفایل آسیب دیدند.

گاهی امنیت در این هست که طرف ندونه که مثلا این یک خانم هست یا آقا.

در مقوله امنیت گاهی ناشناس بودن یک بعد امنیتی محسوب میشه. (4441540) (alef-3)
 
Russian Federation
۱۳۹۶-۰۴-۰۳ ۱۲:۱۱:۳۸
همین دیگه
وقتی میگیم ملت مریضی هستیم اعتراض میکنن !
شک شبکه ی اجتماعی ساده مثل تلگرام تبدیل میشه به یک موضوع امنیتی که کسی نباید ما رو بشناسه ... (4441993) (alef-4)
 
Russian Federation
۱۳۹۶-۰۴-۰۳ ۱۲:۱۳:۳۶
همین مساله باعث میشه مثلا وقتی تو یک گروه با کسی صحبت می کنیم احساس کنیم داریم با گل سوسن صحبت می کنیم!
یک جور رفتار چیپ و بی شخصیتیه به نظرم ! (4441995) (alef-4)
 
یوسف
Romania
۱۳۹۶-۰۴-۰۳ ۱۹:۵۴:۵۰
الفبای استفاده از اینترنت، حفظ حریم خصوصی است (4442923) (alef-11)
 
Russian Federation
۱۳۹۶-۰۴-۰۳ ۱۰:۵۵:۱۷
به یکی از وحشتناک ترین بیماری های ما ایرانی ها به درستی اشاره کردید...
واقعا برام جای سوال داره که این حجم گرایش به مخفی کردن پروفایل و استفاده از برنامه های مسخره ای مثل "کی پروفایلمو چک کرده" و "روح سازی پروفایل" و امثالهم ناشی از کدام سرطان روانی مردم این مملکته ؟؟؟ (4441776) (alef-3)
 
۱۳۹۶-۰۴-۰۳ ۱۲:۳۳:۲۷
بیماری عدم صداقت (4442050) (alef-4)
 
United States
۱۳۹۶-۰۴-۰۳ ۲۱:۱۰:۲۷
ملت اتفاقا باید در شیر اطلاعات شخصی بشدت محتات باشند که مثلا با یک عکس میتوان اثر انگشت افراد را بدست آورد (4443001) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۰۴ ۰۴:۰۵:۲۱
ناشي از سازماني بنام nsa (4443287) (alef-11)
 
Australia
۱۳۹۶-۰۴-۰۳ ۱۳:۴۷:۴۹
سلام.
ضمن تایید وجود ایراد مطرح شده (نه تایید راه حل)، اما اینکه عکس پروفایل ها متضمن هیچ پیامی نیست و نمی تواند اثر مثبتی داشته باشد جای تردید است. (4442267) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۰۳ ۱۴:۲۱:۳۸
بسیاری از تبهکاران در فضای مجازی، اول سوژه شان را شناسایی و سپس اقدام می کنند.
اینکه طرف مرد است یا زن؟ کودک است یا نوجوان؟ چه حد سنی و چه قیافه ای دارد؟ همه اطلاعاتی است که برای آنان که دام می گسترند راه را بسیار نزدیک می کند.

آنها که باید ما را به چهره بشناسند، می شناسند. یکی از مقوله های امنیت مجازی و جلوگیری از طعمه شدن؛ ندادن اطلاعات غیرضروری است.

کار کردن با نامها یا تصاویر مختلف امری سلیقه ای است که افراد باید بابت نحوه استفاده از اینها فرهنگ درست را بیاموزند. (4442339) (alef-4)
 
پروانه
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۰۳ ۱۵:۲۳:۱۴
خیلی متن شخصب بود.یعنی واقعا نظر شخصی نگارنده بود.
هرکسی که عکس افراد خاص یا روایت یا جمله ای زیبا را انتخاب میکنه ، نمیخواد کسیو هدایت کنه . اتفاقا نوعی معرفی خود به دیگرانه . یعنی این علایق منه . و اصلا هم به معنای تحمیل احساسات و عقاید شخصی به دیگران نیست . خیلی جملات عجیبی نویسنده متن ، نوشته !! (4442461) (alef-4)
 
Canada
۱۳۹۶-۰۴-۰۳ ۲۰:۳۰:۲۰
مساله اینجاست که ما درک درستی از کارکرد هر چیزی نداریم. شما می تونید روز زنگ در خونه و روی دیوار خونه اسپری کنید و شعر بنویسید! ولی زنگ خونه کارکرد معرفی صاحب خونه رو داره و در اینترنت هم پروقایل اصولا پیش بینی شده که کسی خودش رو معرفی کنه. من که دارم با یک آشنا، یک همکار یا حتی یک غریبه (وکیل، صاحب کار، هنرمند و ...) چت می کنم انتظار ندارم که مرتب یک تکه شعر به من پیام بده، یا تصویر یک شخصیت سیاسی یا اجتماعی با من حرف بزنه. (4442955) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.