نظر منتشر شده
۳۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 175821
سابقه بحران های ارزی در جهان و راه حل هایی برای تورم در ایران
دکتر عبدالله صوفی، 26 دی 91
در قسمت اول این مقاله، دکتر عبدالله صوفی، استاد دانشگاه ویسکانسین آمریکا به بررسی تاریخی روند کاهش ارزش ریال در برابر ارزهای خارجی و بیان برخی دلایل آن از جمله حمله سوداگرانه تحریم های غرب علیه کشورمان پرداخت. قسمت دوم این مقاله به بررسی تجربه سایر کشورها در زمینه بحران های پولی و ارزی پرداخته و همچنین عوامل تورم در ایران را تحلیل کرده است.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۶ دی ۱۳۹۱ ساعت ۰۰:۵۳
... بخش دوم

برای روشن شدن رابطه تورم با بحران ارزی، لازم است که تاریخ بحرانهای پولی وارزی رادر کشور های دیگرجهان ورق بزنیم.

پرفسور «کارمن راینهارت» و «کنت روگاف» اساتید دانشگاه هاروارد آمریکا نتایجمطالعات خود را در رابطه با بحرانهای مالی ۶۶ کشور از تمام قاره ها در ۸۰۰ سال گذشته بصورت کتابی به نام «این بار فرق میکند » در سال ۲۰۰۹ به چاپ رساندند. یکی از نتایج مهمی که این تحلیل گران بدست آوردند این است که «هیچ کشور سرمایه داری در حال توسعه در تاریخ، منجمله ایالات متحده آمریکا که در سال ۱۷۷۹ تورمی برابر ۲۰۰ در صد داشت، نتوانسته است که از حمله تورم بالای قیمت ها رهائی پیدا کند.»(صفحه ۱۸۰).بنابراین تورم پایدار در ایران هرچند پدیده نا مطلوبی است ولی استثنائی نیست و نباید حیرت انگیز باشد.

برای مثال ۱۰ کشوری که بالاترین نرخ تورم را در قرن بیستم داشتند شامل کشورهای زیرند که بالاترین نرخ تورم و سالی که در آن این واقعه اتفاق افتاددرج گردیده است:
مجارستان
1026*9.26 درصد در سال ۱۹۴۶

یونان
1010*3.02 درصد در سال ۱۹۴۴

آلمان
1010*2.22 درصد در سال ۱۹۲۳

پرتغال
51699.4 درصد در سال ۱۹۲۳

اتحاد جماهیر شوروی
13537.1 درصد درسال ۱۹۲۳

نیکاراگوآ
135237.1درصد در سال ۱۹۸۷

پرو
7481.7درصد در سال ۱۹۹۰

آرژانتین
3079.5 درصد در سال ۱۹۸۹

برزیل
2947.7 درصد در سال ۱۹۹۰

اطریش
1733 درصد در سال ۱۹۲۲

«راینهارت» و «روگاف» با مطالعه آمار تورم و بحران پولی کشور های مورد مطالعه به جمع بندی زیر می رسند:«بحرانهای ارزی و تورم هم آهنگی خاصی در اکثریت قریب به اتفاق در همه جا و در تمام ایام داشته اند....»(صفحه ۱۸۹).

چه عاملی باعث این رابطه تنگاتنگ بین تورم و بحران ارزی می شود؟ این نویسندگان معتقدند که تورم پایدار باعث میشود که مردم اعتماد خود را به پول ملی از دست داده و پول خارجی با ثباتی را جانشین پول ملی نمایند و از این طریق، ثروت مالی خود را در فرم پول با ثبات دیگری حفظ میکنند. البته انتظارات مردم که تورم ادامه خواهد داشت این بی اعتمادی را افزایش میدهد. این پدیده «دلاری سازی » نام دارد و در بحران ارزی فعلی ایران هم مشاهده می شود.

سئوالی که در اینجا مطرح میشود این است که متقاضیان ارز خارجی در ایران کیستند؟ متقاضیان ارز در ایران به گروه های زیر تقسیم می شوند: محتکران ، مسافران به کشور های خارجی، افراد وشرکت های خصوصی و یا دولتی که پرداخت های ارزی دارند، بانک های ایرانی که سپرده های ارزی قبول کرده اند و دولت بابت بدهی های خارجی.

برای مثال در حال حاضر،معادل ۷۰ میلیارد دلار از عملیات پیمانکاری در بخش نفت و گاز کشور باقی مانده که بر اساس دلاری کمتر از ۱۰۰۰ تومان منعقد شده است. بانک ها معادل ۶۰ میلیارد دلار سپرده ارزی با قیمت ۱۲۲۶ تومانی دلار قبول کرده اند. مانده بدهی ارزی دولتی معادل ۱۱ میلیارد دلار است که پرداخت آن بر حسب دلار ۳۲۰۰ تومانی لازمه پرداخت ۳۵۲۰ میلیارد تومان است.
در چنین شرایط بحرانی ارزی، متقاضیان ارز برای خرید هر چه زودتر دلار هجوم می آورند و با محدود بودن عرضه دلار (یا ارزهای دیگر) قیمت ارز به صورت ناگهانی بالا میرود.

«توقف ناگهانی» ورود ارز و بحران اسکناس
مطلب دیگری که احتیاج به توضیح دارد این است که تحریم های اقتصادی غرب با چه سازوکاری در افت شدید ریال نقش داشته اند.

بحران های پولی در سایر اقتصادهای در حال توسعه جهان نظیر مکزیک(۱۹۹۴)، آسیای شرقی (۱۹۹۷)، روسیه (۱۹۹۸)، برزیل (۱۹۹۹) و آرژانتین (۲۰۰۱) با پدیده «توقف ناگهانی» ارز به کشور روبرو بوده اند. تجربه کشورهای ذکر شده نشان داده است که خبر ناگهانی عدم ورود سرمایه خارجی به کشور،باعث افت ارزش پول ملی آن کشورمی شود. افت ارزش پول ملی برای کشورهائی که درشرایط سطح بالای قرض ارزی باشد فوق العاده شدید خواهد بود. معنی قرض ارزی این است که دولت، بانکها، بنگاه ها و افراد عادی، بدهی بر حسب یک پول خارجی دارا میباشند.

البته سازوکار «توقف ناگهانی» در ایران به علت سطح پائین سرمایه گذاری خارجی در کشور دقیقأ همان نیست که در کشور های بحران زده ذکر شده در بالا بود. در ایران کانال اصلی ورود ارز خارجی به کشور، درآمد نفتی است. در حقیقت دلارهای حاصل از فروش نفت ایران نقش پشتوانه ریال را بازی می کند. خبر اینکه کشورهای خربدار نفت ایران در آتیه از خرید نفت ایران خودداری خواهند کرد در اذهان عمومی نقش همان «توقف ناگهانی» ورود سرمایه خارجی به کشور را بازی کرد و باعث بحران ارزی گردید.

متاسفانه آمار دقیق بدهی ارزی کشور در دست نیست ولی مطابق مقاله دکتر ادیب که در بالا ذکر شد مجموع بدهی های ارزی کوتاه مدت مملکت عبارت است از حدود ۱۴۱ میلیارد دلار .

نوسانات ارز واقعی ریال به دلار
نمودار ۵ نوسانات قیمت واقعی ریال بر حسب دلار را نشان میدهد.ارزش واقعی پول، قدرت رقابت اقتصادی دو کشور را نشان داده و بیانگر قیمت کالاهای داخلی بر حسب کالاها در کشور طرف میباشد. این عدد ناشی از کسری است که صورت آن قیمت کالاهای خارجی بر حسب پول داخلی و مخرج آن قیمت کالاهای داخلی بر حسب پول داخلی می باشد.به عبارت دیگر، این ضریب ارزش کالاهای داخلی و خارجی را بر حسب یک پول واحد که میتواند پول داخلی و یا خارجی باشدمحاسبه کرده و قدرت خرید پول ها را با هم مقایسه میکند.

بالارفتن ارزش واقعی ارز نشانه افت پول داخلی و کم شدن این عدد دال بر افزایش ارزش پول داخلی است .لذا هر گاه میزان این کسر بالاتر از یک باشد بدان معناست که قیمت کالاهای خارجی بر حسب پول داخلی بالاتر از قیمت همان کالاهای داخلی بر حسب پول داخلی می باشد.


نمودار ۵: ارزش واقعی ریال

همانطور که از نمودار۵ مشاهده می شود با کم و بیش ثابت بودن قیمت اسمی دلار بر حسب ریال و رشد سریعتر قیمت کالاها و خدمات در ایران در مقایسه با رشد قیمت کالاها و خدمات در آمریکا، ارزش واقعی ریال افزایش پیدا می یابد . برای مثال، ارزش واقعی ریال در سال ۱۹۸۰ عبارت بود از ۵۰۰۰ ریال ولی این مبلغ بتدریج نزول پیدا کرد و در سال ۱۹۹۲ به ۱۰۶۰.۴ ریال تبدیل شد. به عبارت دیگر،ارزش واقعی ریال حرکت صعودی داشته و طی سالهای ۱۹۸۰ الی۱۹۹۳ ریال قوی¬تر گردید .

البته قوی¬تر شدن پول ملی،واردات را زیاد میکند ، از صادرات می¬کاهد و تراز تجاری را به¬نفع کشورهای دیگر تغییر می¬دهد. لذا این نمودار نشان می¬دهد که با بالا رفتن قیمت های داخلی، بانک مرکزی ایران مجبور بوده که بخاطر حفظ موازنه پرداخت¬ها و دریافت¬های بین المللی بطور متوسط هر ۱۰ سال یکبار ارزش اسمی ریال را پائین آورد. متاسفانه به علت نداشتن آمار شاخص قیمت های ایران برای سال ۲۰۱۲محاسبه تغیر ارزش واقعی ارز برای این سال امکان ندارد و در نتیجه نمودار شماره ۵ نمایش¬گر آخرین افت ارز واقعی نیست. ولی بطور قطع در سال ۲۰۱۲ نیز نمودار جهش بالائی خواهد داشت و از طریق کاهش ارزش اسمی ریال از طرف بانک مرکزی و همچنین بازار آزاد، ارزش واقعی ریال هم افت نشان خواهد داد.

برای روشن تر شدن نقش بانک مرکزی در ضعیف کردن ریال رجوع کنید به نمودار ۶. این نمودار سیر قیمت های کالا و خدمات مصرفی در ایران و آمریکا را از سال ۱۹۸۰ تا ۲۰۱۱ نشان میدهد. این شاخص ها بطوری محاسبه شده¬اند که هر دو در مبدامساوی ۱۰۰ بوده¬اند. همانطور که دیده می¬شود رشد قیمت ها در ایران بمراتب بالاتر از رشد قیمت ها در آمریکابوده است. این به معنی آناست که آمریکا مزیت رقابتی بر ایران دارد. در چنین شرایطی ،برای روشن تر شدن مسئله،اگر فرض کنیم که هیچ محدودیت تجاری، مالیات گمرکی و هزینه حمل و نقل بین ایران و آمریکا وجود ندارد، تمامی کالاهای مصرفی ایران از آمریکا خریداری خواهد شد. بنابراین بانک مرکزی برای محدود کردن مزیت رقابتی خارجی قیمت کالاهای خارجی سعی میکند شکاف بین دو منحنی را را از طریق گران کردن پول خارجی (پائین آوردن قیمت ریال) کاهش دهد. طبعا در اینجا آمریکا به عنوان نماد اقتصاد جهانی مطرح است و اقتصاد ایران در مقابل بیشتر طرفهای تجاری خود چنین وضعی داشته است.


نمودار ۶: تغییرات شاخص قیمت های کالاها و خدمات مصرفی ایران و آمریکا

باید در نظر داشت که اگر بانک مرکزی سیاست تنزل ارزش ریال را دانسته دنبال میکند در حقیقت به تشدید تورم در ایران کمک خواهد کرد. زیرا بحران ارزی وتورم دارای دینامیک مربوط به هم هستندو با هم همبستگی دارند: تورم ارزش پول ملی را در مقایسه با پول های خارجی پائین می¬آورد و ضعیف شدن پول ملی تورم را شدت میبخشد بویژه در شرایطی که ارز، اثرات بالائی روی قیمت های داخلی از طریق قیمت کالاهای وارداتی داشته باشد. هر چند علت و معلول بودن ارزش ارز و نرخ تورم در ایران مشخص نیست ولی مطالعات اقتصاد سنجی در مورد علت و معلول بودن تورم و ارزش پول در کشورهایی که تجربه تورم زیاد و بحران ارزی داشته اند نشان میدهد که تغیرات نرخ ارز، علت ازدیاد حجم پول و تورم است .

اثرات دیگر نزول ارزش واقعی ریال بر اقتصاد کلان چیست؟ مطابق مدلهای اقتصادی که طرح آنها در حوصله این مقاله نیست نزول ارزش واقعی ریال ارزش صادرات منهای واردات را زیاد میکند، با بالا بردن بهره ها،مصرف و سرمایه گذاری را کم می¬کندولی میزان این افت کم و بیش برابر خواهد بود با ازدیاد ارزش صادرات منهای واردات بطوری که در مجموع، تقاضای کلان تغییر اساسی پیدا نخواهد کرد.

عوامل تورم در ایران
تورم پایداردر ایران دلایل مختلفی دارد که می¬توان آنها را به عامل دراز مدت ساختاریو عامل کوتاه مدت مالی تقسیم نمود. عوامل ساختاری تورم عبارتند از سطح نازل بهره¬وری (مخارج بالای تولید) در صنایع و کشاورزی، عدم رقابت بین بنگاه های بزرگ در تولید، نقش مهم شرکت¬های دولتی در اقتصاد، شرکت هائی با مدیریت بوروکراتیک که مزیتی در کاهش مخارج تولیدی با دستیابی به نوآوری الزامأ احساس نمیکنند و درآمد ارزی ناشی از فروش نفت و تبدیل آن به ریال که نقدینگی را زیاد میکند.

عوامل مالی و کوتاه مدت تورم در ایران عبارتند از افزایش مخارج تولیدی ناشی از هدفمند کردن یارانه¬ها و ازدیاد نقدینگی در جریان پیاده کردن این برنامه و سرمایه گذاری¬های دولت برای اجرای اهداف عادلانه از جمله سرمایه¬گذاری در بخش ساختمانی بویژهدر مسکن مهر برای تولید منازل برای طبقات پایین.

بنا به آمار، طی سالهای ۱۳۸۹-۱۳۹۱ دولت برای اجرای طرح هدفمند کردن یارانه ها ۹ هزار میلیارد تومان از بانک مرکزی قرض کرده و ۳ هزار میلیارد تومان از پول نفت برداشت کرده است. به علاوه،مسکن مهر ۳۶ هزار میلیارد تومان ازبانک مسکن قرض نموده و این بانک برای ارائه این اعتبار از تسهیلات بانک مرکزی استفاده کرده است. بر این اساس تخمین زده میشود که طی این دو سال حجم نقدینگی در سیستم پولی ایران ۴.۶ برابر شده است .

در صورتی¬که این آمار صحت داشته باشد دولت در حال پیاده کردن برنامه هدفمندسازی یارانه¬ها بر اساس دریافت مالیات غیر مستقیم که همان تورم است می¬باشد. بنابراین بحران تورم فعلی علاوه بر علت خارجی تحریم ها، از سیاست مالی دولت نیزسرچشمه می¬گیرد.

راه حل پیشنهادی برای حل مشکل بحران ارزی و تورم
بر اساس مشاهدات بالا،حرکت ضربتی اقتصادی برای پایان دادن به بحران ارزی و تورمی در مملکت و پایان دادن به فشار خرد کننده تورمی بر مردم طبقه پایین و متوسط، نه تنها لازم است بلکه برای بقاینظام نقش حیاتی دارد.هر چند بعضی از پیشنهادات ذیل در دستور کار دولت و بانک مرکزی بوده و در حال اجراء شدن میباشند مع الوصف به دلیلاهمیت بالا بهآنهااشاره میشود:

_ ایجاد «هیئت مدیره ارزی» . این هیئت مدیره باید در ازای هر واحد پولی ریالی مبلغ مشخصی ارز خارجی در دست داشته باشد. این ارز خارجی بهتر است از پول کشورهای دوست انتخاب شود. با توجه باینکه درآمد ارزی ایران عمدتأ از فروش نفت است و این در آمد علاوه بر قیمت نفت که در بازار تعین میشود به عوامل سیاست های بینالمللی هم مربوط میشود در انتخاب پول یا پولهای پشتوانه،باید دقت خاص صورت گیرد.

_ سیاست انقباضی پولی که از طرف بانک مرکزی شروع شده است باید بطور جدی تا توقف رشد تورم و حتی پائین آوردن سطح قیمت ها دنبال شود. البته چنین سیاست انقباضی باهزینه زیاد ملی یعنی ازدیاد ورشکستگی ها، بیکاری و افت تولیداتهمراه خواهد بود. ولی بی اعتنا بودن به تورم شکننده موجود دارای هزینه های بالاتری است.

_ کنترل خروج ارز از کشور

_از بین بردن وابستگی اقتصاد ایران به درآمد ناشی از فروش نفت خام از طریق کنترل دقیق و جدی واردات که محدود به واردات کالای سرمایه ای و سایر کالاهای لازم برای تولید داخلی باشد ، توسعه صادرات غیر نفتی ایران ونظارت دقیق بر پرداختهای ارزی به متقاضیان ارز وبرخورد شدیدوامنیتی با هرنوع فسادمالی وکسانی که بخواهند که ارزهادولتی رابرخلاف مقررات وزارت اقتصاد وبانک مرکزی ازطریق رشوه دستیابی پیدا نمایند.

_ایجادبازار «فوروارد , فیوچرزوسواپ » برای کنترل وکاهش ریسک ناشی ازنوسانات ارزی.

_ اجرای کامل هدفمند کردن یارانه ها قبل از اتمام دولت دهم. با کاهش نقدینگی در کشور، اثرات تورمی اجرای کامل هدفمندی یارانه ها محدود تر خواهد بود.

نتیجه گیری
بحران ارزی ۲۰۱۲ ایران ناشی از تورم پایدار ۳۰ سال گذشته و تحریم صنعت نفت، پتروشیمی و سیستم بانکی ایران از طرف بعضی از کشور های غربی است. تورم مشکل اساسی تقریبأ همه کشور های جهان در همه ادوار بوده و ایران هم مانند خیلی از کشور های جهان با این مشکل دست به گریبان است.آنچه آمار تورم در سی و اندی سال گذشته نشان میدهد این است که علیرغم سیاست های ضد تورمی دولتهای مختلف در بعد از انقلاب، که عمدتأ سیاست های کنترل قیمتها میباشد، مسئله تورم حل نشده است. علت اصلی شکست سیاست های ضد تورمی این است که کنترل قیمت ها نمیتواند جوابگوی مسئله باشد.

نتایج ناموفق سیاست های ضد تورمی ایران بهترین دلیل است که کنترل قیمت ها نمیتواند مشکل تورم را در ایران حل نماید. تجربه کنترل قیمت ها درکشورهای سوسیالیستی که دولت کنترل تمام عیار برتمامی قیمتهاو دستمزدهادارد نشان میدهد که هر چند این سیاست توانسته بود از تورم بی مهار جلوگیری کند ولی به شکست سیاست کنترل قیمتها درجلوگیری ازتورم در زمانی که نسبت حجم پول به نسبت تولیدات زیادتر باشدمنجر شد.برای مثال، در جمهوری خلق چین نرخ تورم در سال ۱۹۶۱ با ادامه کنترل سیاست کنترل قیمت ها برابر بود با ۱۶.۲درصد.علت این تورم بی¬سابفه بعد از پیروزی انقلاب چین این بود که در این سال بخاطر برنامه «یک خیز کبیر بجلو» تولید ناخالص ملی چین ۳۰ در صد افت پیدا کرده و حجم پول کشور از ۹.۶۱ میلیارد یوآن در سال ۱۹۶۰ به ۱۲.۶ میلیاردیوآن در سال ۱۹۶۱ رسیده بود که رشد نقدینگی بی¬سابقه ای در چین کمونیست بود.

به هر حال، کنترل موفق قیمت ها از طرف دولت مستلزم این است که دولت تمامی قیمت ها و شرایط تولیدی داخل و خارج از کشور منجمله پیشرفت هایفناوری را تحت کنترل داشته باشد. در غیر این صورت هر تغییری در شرایط تولیدی نسبت و موازنه قیمت ها را بهم میزند ، که منجر به بالا رفتن مخارج تولیدی بعضی از کالاها خواهد شد. طبیعتأ دولت توانائی کنترل همه شرایط تولیدی را نخواهد داشت. بنا براین نتیجه میگیریم که سعی در کنترل قیمت ها هر چند اگرفرض کنیم موفق باشد ولی براثر غیرمنطقی بودن قیمتها (یعنی قیمتهابراساس ذائقه مصرف کندگان،فناوری موجود و محاسبات اقتصادی تولیدکنندگان برای تولیدات برپایه حداقل مخارج تولیدی تعیین نشده اند) توزیع نامطلوب منابع اقتصادی را همراه خواهد داشت.

تورم لجام گسیخته، مشکلات عدیده ای برای جوامع بشری ایجاد میکند و بزرگترین نوع این مشکلات، توزیع مجدد درآمدها از طبقه مستضعف به طبقه مرفه میباشد. به علاوه،تورم تار و پود جامعه را از هم می¬درد و بیثباتی سیاسی بوجود می آورد. بنابراین بجا است که دولت محترم دهم و بانک مرکزی ایران با ادامه مصرانه سیاست های انقباضی پولی ، کنترل ارزی کشور که فعلأ در جریان است و همچنین ایجاد هیئت مدیره ارزی، نظام مالی کشور را کنترل نموده و ثبات قیمت ها را در اقتصاد حاکم و پدیده روانشناسی تورم را که بر اثر سی و اندی سال در جامعه بوجود آمده درهم بشکند.

منابع
۱. Chow, Gregory China As a Leader of the World Economy, New Jersey: World Scientific, ۲۰۱۲.
۲. Chow Gregory, China’s Economic Transformation, ۲nd edition, Oxford: Blackwell Publishers, ۲۰۰۷ .
۳. Fischer ,S. R. Sahay , and C. A. VÉgh Modern Hyper- and High Inflations, Journal of Economic Literature, Vol. XL (September ۲۰۰۲) pp. ۸۳۷–۸۸۰
4. محمد حسین ادیب: «افت شدید نرخ ارز دلار در راه است». اقتصاد آنلاین. ۷ آبان ۱۳۹۱. تاریخ رجوع ۲۷ دسامبر ۲۰۱۲
 
فرشاد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۰۱:۴۸:۲۱
تنها راه حل بحران اقتصادی و ارزی فعلی، طرح استیضاح و عدم کفایت سیاسی رئیس جمهور است.
ولی متاسفانه حتی اگر مجلس چنین اراده ای داشته باشد، بعضی ها با مطرح کردن احتمال سوء استفاده دشمن اجازه چنین کاری را نداده و دود آن به چشم ملت می رود.
اگر حرفم را قبول ندارید، 2 روز دیگر صبر کنید و نتیجه صحبتهای آقای رئیس جمهور را در دلار بالای 4000 تومن در صرافی ها مشاهده نمایید. حاضرم سر این موضوع با هر اقتصاددانی شرط بندی نمایم! (1086776) (alef-13)
 
گمنام
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۱۲:۱۶:۰۰
جامعه ما همیشه از افراط و تفریط ضربه های زیادی خورده است.در خانه اگر کس است یک حرف هم زیاد است. (1087186) (alef-13)
 
گمنام
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۰۲:۰۰:۳۱
با تشکر از نویسنده محترم این مقاله انتقاد منصفانه همراه با راه حل همیشه نتیجه بخش است که ناشی از دلسوزی نویسنده است. (1086788) (alef-13)
 
Finland
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۰۲:۲۳:۱۸
این عدد توریم یعنی چی !!!؟؟؟؟
مجارستان
1026 9.26 درصد در سال (10 به توان 26 یعنی خیلی زیااااااد) (1086793) (alef-13)
 
نیکپور
United States
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۰۷:۱۷:۱۲
از این مقاله نتیجه میگیریم تعیین نرخی بالای 1400تومان برای دلار در بودجه توسط دولت باعث میشود این تورم لجام گسیخته ای که تاروپودجامعه را از هم میدردوبیثباتی اجتماعی بوجود می آوردمهارنشود.کاش گوش شنوایی باشد. (1086848) (alef-13)
 
Sweden
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۰۷:۲۱:۵۶
چرا عدم ارتباط ایران با دنیا را در مورد تورم به حساب نمی اورید؟ (1086849) (alef-13)
 
ع. صوفی
United States
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۱۳:۴۶:۴۱
بله خواننده محترم. تعبیر شما از عدد صحیح است. باین میزان تورم بود. (1087317) (alef-13)
 
محی الدین عظیم زاده
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۰۷:۳۳:۱۲
متاسفانه قیمت شدیدا بالا وعجیب وغریب دلاردر حال حاضر علی رغم اثرات شدیدا منفی در زندگی مردم واقتصاد کشوربدلیل اینکه به نفع چندگروه بسیار قویست تا بحال به قیمت 800تومان قبلی برنگشته.1:دلالها وسفته بازها2:کسانی که حقوق خود را به ارز میگیرند ویا به نوعی درآمد ارزی دارند که درآمدشان در این دوساله علی پایین آمدن قدرت خرید وسرمایه اکثریت مردم به یک سوم،سه برابرشده3:دولت که با فروش دلار به سه برابر قیمت قبلی عملا کسری درآمدکاهش یافته 50درصدی خود از نفت را جبران کرده وحتی افزایش داده4: بورس بین‌المللی فارکس: این بورس بزرگ بین‌المللی هر سال میلیاردها دلار از این محل درآمد دارد و صاحبان آن هم سرمایه‌داران بزرگ دنیا هستند. قیمت ارز امروز تحت تأثیر عرضه و تقاضای غیر واقعی قرار گرفته و سود حاصل از این نرخ بسیاربالای دلار به جیب بورس بین‌المللی فارکس می‌رود.متاسفانه این عوامل بسیار قوی باعث میشود برگشت قیمت دلار به د800تومان سابق به سختی صورت بگیرد. (1086859) (alef-13)
 
ساسان بهزادفر
Germany
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۰۸:۰۴:۳۵
آقای دکترمافقط میدونیم حق مردم وکشوری مثل ایران که علاوه بر منابع عظيم انرژی،از يک موقعيت استراتژيک ممتاز بهره مند است و با پانزده مرز آبی و خاکی، در چهار راه اروپا، خاورنزديک، آسيای ميانه و قفقاز قرار دارد این تورم لجام گسیخته ودلار دوسه هزارتومانی نیست حالا شما بشین برای ما مجارستان 1946وپرو1990وپرتغال 1923 رومثال بزن وبگو پدیده ایران حیرت انگیز واستثنایی نیست.من به شما عرض میکنم استثنایی وحیرت انگیزه هر چند اگر به قول شما استثنایی وحیرت انگیز هم نباشه وده کشور در صدسال گذشته!!!به اوضاع اقتصادی ما مبتلا شده باشند هم چیزی را عوض نمیکند.ولی من به شما عرض میکنم این اوضاع اقتصادی در کشوری مثل ایران که علاوه بر منابع عظيم انرژی،از يک موقعيت استراتژيک ممتاز بهره مند است و با پانزده مرز آبی و خاکی، در چهار راه اروپا، خاورنزديک، آسيای ميانه و قفقاز قرار دارد استثنایی وحیرت انگیزه. (1086890) (alef-13)
 
میثم
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۰۸:۲۱:۴۵
سلام
مقاله خوبی بود انشا .... ادامه پیدا کنه. (1086908) (alef-13)
 
دلی خون
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۰۸:۳۰:۵۳
وضعیت فعلی را می توان رانش قیمت ها به سمت نامعلوم نامید که در هیچ اقتصادی تعریف نشده است... (1086923) (alef-13)
 
دایی سعید
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۰۸:۳۴:۱۴
این اقای احمدی که خود و وزیرانش نرخ فعلی تورم را به دلایلی نمی دانند ویا خود را به تجاهل میزنند ویرانگران اقتصاد ایران هستند که ندانسته دست به کارهای انتحاری میزنند و وجودشان برای کشور بسیار خطرناک است.. (1086924) (alef-13)
 
محمود
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۰۹:۱۱:۳۸
با سلام
جناب آقاي صوفي شايد تورمي اعلامي از سوي دولت در ايران استثناء نباشد(تورم واقعي بسيار بالاتر از آن است) اما علل و عوامل آن حتما استثنايي بوده و در هيچ كجاي دنيا مثل و مانند ندارند كجاي دنيا سراغ داريد در زماني كه كشور در حال منزوي شدن و تحرمهاي اقتصادي و سياسي است رئيس جمهور آن قطعنامه هاي بزرگترين سازمان بين المللي را كاغذ پاره بنامد؟
كجاي دنيا سراغ داريد وقتي ارزش پول ملي يك كشور ظرف چند ماه حدود
يك چهارم شده سرانش براي نشان دادن شجاعت خود باز به تنش آفريني با همسايگان و ديگر كشورهاي قدرتمند و تأثيرگذار جهان ادامه دهند؟
كجاي دنيا سراغ داريد پارلمان يك كشور در برابر بي قانوني و گردنكشي هاي رئيس جمهور و كابينه اش اين قدر مماشات و تساهل نشان دهند و هر روز شاهد ضربات بيشتر بر اقتصاد نيمه جان ملي باشند؟
كجاي دنيا سراغ داريد وقتي توليد ملي به كما رفته دولت مردان با سياسيتهاي نادرست پولي،مالي و ارزي خود فشار را بر توليد كننده داخلي بيشتر كنند؟
كجاي دنيا سراغ داريد كه دولت در چنين وضعيت بحراني كارشناسان و متخصصين امر را بيشتر از پيش از دخالت در امور طرد كند و به تصميمات خلق الساعه روي بياورد؟
كجاي دنيا سراغ داريد كه دولت براي كم كردن تورم و تبعات اجتماعي و سياسي آن مقدار دقيق و صحيح آن را اعلام نكنند، آمار واقعي ودقيق بيكاري،رشد اقتصادي،ورشكستگي كارگاهها و كارخانه هاي،امار طلاق،جرم و جنايت و .. را پنهان كند و در عين حال به مجرمين و مفسدين قدرت مانور بيشتر بدهد
آقاي صوفي درد اين ملت استخوان سوز است و ديگر با معادلات علمي روز دنيا چندان سازگار نيست.
لطفا يادداشت را چاپ كنيد. (1086971) (alef-13)
 
ع. صوفی
United States
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۱۳:۳۸:۳۱
خواننده محترم

جنابعالی هییچ مدرکی در حمایت از گفته تان که «تورم واقعی بسیار بالاتر از آن است» ارائه نفرمودید. در مورد نظرات سیاسی که شما مطرح فرمودید مو ضع دارم ولی رسم حرفه ای که بر اساس آن این مقاله تهیه شده است اجازه نمیدهد که در این مورد ببحث بپردازم. (1087304) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۱۵:۰۷:۱۷
باسلام اقای صوفی واقعا نرخ تورم30 درصد است.....شما چرا؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ (1087406) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۱۹:۰۳:۵۱
نرخ تورم الان به 300 درصد رسیده چطور می گید سی درصد؟ (1087631) (alef-7)
 
محمود
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۱۷:۲۲:۱۰
هموطن عزيز جناب ع. صوفي
براي نشان دادن و اثبات تورم بالاتر از نرخ اعلامي از طرف دولت كافي سري به بازار در ايران بزنيد من چند مثال مي زنم ببينيد چه قدر حق با من و امثال من است:
امروز 26 دي ماه است يك سال قبل قيمت نان و آب و گاز و برق و بنزين و قند و چاي و رئغن و برنج و اتومبيل و مسكن و خدمات پزشكي و صدها كالاي پر مصرف ديگر چه قدر بود و اكنون چه قدر است؟آيا قيمت اضافه شده 27% يا عددي در اين حدود است؟ به گزارش رسمي مركز آمار، مسكن كه
"سياهچاله خانوار ايراني"
است بيش از 33% افزايش قيمت داشته است حتما خودتان خانه داريد كه از قيمتها بي خبريد و حتما مستآجر نيستيد تا از نرخ كرايه خبر داشته باشيد
نظرات درباره نرخ افزايش قيمت دارو ها چيست؟
حال خود با انصاف قضاوت كنيد بنظر شما تورم 27.4% است؟؟ (1087526) (alef-7)
 
احسان
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۱۸:۵۳:۵۸
کجای دنیا سراغ دارید....... کجای دنیا سراغ دارید.... آقای پر آگاهی، شما مگر تمام دنیا را بررسی کرده ای که فکر می کنی همه مشکلات در ایران است. بی طرفانه خدمتان عرض می کنم که امکانات ایران به مراتب بیشتر از امریکاست (امریکا = طبل میان تهی). دلیل اینکه اگر حقیقت و روش ایران درست نبود اینقدر سر به سر ایران نمی گذاشتند. اینجانب معتقدم مسایل اقتصادی خیلی زود حل می شود ولی مسایل ایدولوژیک غرب که ریشه همه این جدال هاست نیاز به کند و کاو بسیار دارد. خواهش من اینست اگر می خواهید پشیمان نشوید در مورد ایران و ایرانی و همفکران آنها زود قضاوت نکنید. خداوند با صبرکنندگان است.
﴿وَالْعَصْرِ إِنَّ الإِنسَانَ لَفِي خُسْرٍ إِلاَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ ﴾ (1087621) (alef-7)
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۰۹:۲۰:۱۱
ایجاد «هیئت مدیره ارزی» !! شوخی می کنید. سازمان مدیریت و برنامه ریزی - به آن عظمت- به دلیل جلوگیری از خودرایی ها، منحل شد. انواع و اقسام این هیئتهای ارزی ، یا صندوق ارزی داشته ایم و الان وضعمان این است. مشکل جای دیگر است. (1086982) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۱۸:۲۰:۳۸
در زمان همان سازمان مدیریت هم تورم وحشتناک و افزایش فزاینده نرخ ارز داشتیم، آخه چقدر حافظه مان ضعیف است. (1087581) (alef-7)
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۰۹:۲۷:۰۵
ببین الف جان قانون اگه مجرمان رو مجازات کنه دیگه همچین اتفاقاتی کمتر تکرار میشه. هی نگن ه-ر الف - ب مگه برخی ها خونشون از ما رنگین تره ؟
خلاف کار خلافکار دیگه...
مثلا یک سری به داروخانه ها بزنید تفاوت قیمت داروهای خارجی رو ببینید. بعضی از داروها مثل شربت های تقویتی کودکان دو برابر یا سه برابر شده مگه با چه ارزی وارد میشن؟ (1086991) (alef-13)
 
1360
United States
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۰۹:۳۴:۱۳
برای مهار تورم باید تراز صادرات واردات مثبت بشه و تورم انباشته در این سالها ایجاد نشه تا مبادا مثل امثال یهو موج وار زیاد بشه
باید سازمان برنامه برنامه ایجاد و مملکت بر روی برنامه پیش برود
دلت نهم و دهم همه کارهای که نباید میکرد و کرد و اقتصاد به صورت ازمون و خطا متوجه شد که در اینده چه کارهایی را نباید کرد (1086999) (alef-13)
 
حمید
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۱۰:۱۷:۱۷
به این راه حل دقت کنید جدای از درست یا نادرست بودن آن همان حرف دولت است !!!!!
- اجرای کامل هدفمند کردن یارانه ها قبل از اتمام دولت دهم. با کاهش نقدینگی در کشور، اثرات تورمی اجرای کامل هدفمندی یارانه ها محدود تر خواهد بود.!!!!!!!

این هم از نظر کارشناسی یعنی دولت راست میگه!!!!!!! (1087050) (alef-13)
 
یک ایرانی
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۱۲:۳۳:۲۹
اتفاقاً برخلاف نظر علمی آقای دکتر صوفی، اجرای کامل قانون هدفمندی یارانه ها به شکل مرحله اول، باعث افزایش نقدینگی میشود! (1087219) (alef-13)
 
احمد ک
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۱۰:۲۰:۲۲
قسمت دوم مقاله بخصوص نتیجه گیری قابل تامل وعلمی است ولی نقش سیاست های چماقی دولت درتشدید بحران سنگین تر از تحریم بوده اقای دکتر ایران کشور بزرگ با منابع سرشار ونیروی انسانی جوان بابتانسیل بالقوه باست وبا کشورهای مثل لیبی وافغانستان وعراق قابل مقایسه نیست فقط مدیریت غلط وکجکی وفشارکی وبی تدبیری ایران را دچار این بحران ها کرده قدر انسان ها را نمیدانند بهره وری را نمیفهمند زمینه های رانت بسیار بالاست به خلاقیت طبقه متوسط ایمان ندارند انحصار گرند ببولیستد شعارگرا وبی عمل اند صداقت ندارند مردم را به فرصت طلبی منفی ودروغ وریا وتظاهر کشانده اند اختلاف طبقاتی را به طرزبیسابقه ای افزایش دادهاند وهمه این معضلات از انگولک کردن متغیرهای اقتصادی ورانت نصیب این مردم شده کاری که دولتها کرده اند هیچگاه غرب وتحریم نکرده (1087053) (alef-13)
 
abbas
United Kingdom
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۱۱:۴۷:۴۰
باید تولید ، تولید و تولید کنیم
باید تمام پول ها خرج تولید بشود
هیچ کار عمرانی صورت نگیرد مگر اینکه کمک به تولید کند
دولت بزرگ دست و پای تولید کننده را میبندد و علاوه بر این هزینه اش زیاد است
کوچک شدن دولت به تولید کمک موثر می کند
در صورتی که سرمایه گذار بخش خصوصی کم باشد باید دولت سرمایه گذاری کند (البته بر اساس "مزیت اقتصادی")
تغییر در مصرف ، صرفه جویی و بازیافت را نیز نباید از یاد برد (1087147) (alef-13)
 
علي
United States
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۱۱:۵۱:۱۹
فرمول اقتصادي در صورتي كاربرد دارد كه همه عوامل مرتبط با ان همراه فرمول باشند در غير اينصورت چون قدرت هم همراه ان مي باشد وضع بهتر كه نمي شود بماند بدتر هم مي شود راستي اقتصاد مال كيست ؟ (1087152) (alef-13)
 
حمید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۱۱:۵۳:۲۴
تورم لجام گسیخته یکسال اخیر عمدی بود و علت ان افزایش بیش از اندازه حجم نقدینگی در اقتصاد بود که دولت بدین ترتیب فارغ از ان شد.
ولی ادامه خطرناک این روند افزایش باور نکردنی اختلاف طبقاتی در ایران را درپی خواهد داشت که در نهایت یا باعث بروز ناهنجاریهای اجتماعی و فساد اداری و اخلاقی گسترده در جامعه خواهد شد یا باعث شورش فقرا خواهد شد (1087155) (alef-13)
 
Norway
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۱۳:۱۹:۳۶
اقای دکتر عبدا...صوفی
با سلام و تشکر از زحمتی که کشیده اید. سوال من این است که ایا مکانیزم محاسبه رد شدن از استانه تحمل و رسیدن به مرحله گسست در پکیج شما لحاظ شده است؟ اگر شده مدل انتخابی و یا ابداع شده در این خصوص چه بوده است و درصد دقت ان در چه حدی است؟. همانگونه که مستحضرید تمامی پدیده ها ، اجسام فیزیکی و جوامع انسانی و حیوانی حد گسستی دارند و به عبارت دیگر یکی از ایراد هایی که به شوک درمانی می گیرند همین است که مبادا سیستم از استانه تحمل خود رد شده و بعبارت دیگر چیزی نماند که بخواهد هدفی را دنبال نماید. اگر شما مدلی دراین خصوص با دقت کافی مد نظر داشته باشید و بشود انرا اثبات کرد بحث هدفمندی مرحله 2 قابل تعمق خواهد بود و البته
اجرای ان نیز ملزومات خود را می طلبد و سیستم بایستی برای اینکار چابک و اماده شود . قطعا مدلی هم باشد بایستی به منطق فازی مجهز باشد . (1087284) (alef-13)
 
هموطن
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۱۳:۵۸:۴۷
جناب دکتر صوفی بطور مستند و با تکیه به آمار و بسیار رئالیست مطلب را بیان کرده اند . بنده هم یک مثال روشن از تاریخ نزدیک و کشور همسایه ترکیه میاورم .
در ترکیه و بخصوص بعد از کودتای ارتش به سردمداری کنعان اورن در سال 1980 ؛ دولتهای ائتلافی بر سر کار آمده و بحران اقتصادی ترکیه را فلج کرده بود . گاها میزان تورم و گرانی روزانه حساب میشد . مردم کوچه بازار همه آشفته و حقوق کارمندان دولت ماهیانه به میزان تورم افزایش می یافت .
برابری نرخ لیر در مقابل ارزهای خارجی ؛ بطور ثانیه ائی کاهش پیدا میکرد .
بعد از سرکار آمدن حزب عدالت و توسعه به رهبری رجب طائب اردوغان ؛ مهار تورم و افزایش قیمتها و ثبات برابری لیر در برابر ارزهای خارجی را در اولویت برنامه دولت خویش قرار داد .
سپس اقدام به حذف 6 صفر از لیر پرداخت و ارزش برابری لیر در دقابل دلار را به 1.3 رساند . تیم اقتصادی وی اکثرا تحصیل کردگان خارج ترکیه و بخصوص آمریکا هستند و آموخته های تئوریک و آکادمیک را در پراکتیک و دنیای واقعی اقتصادی پیاده می کنند . آن کشور ویران بعد از سالهای 1980 ؛ اکنون تبدیل به ناحیه ثبات و آرامش شده و سرمایه داران و سرمایه گذاران از دهها کشور و بخصوص کشورهای حوزه خلیج فارس ؛ ترکیه را بهترین کشور برای سرمایه های خود می دانند .
روزگاری ما برای عبور از جاده های بعد از آنکار به سمت مرز بازرگان ؛ که از آلمان اتومبیل به ایران میاوریم ؛ بطور گروهی حرکت میکردیم و چندین کارتن سیگار در ماشین داشتیم که هنگام بستن جاده توسط باج بگیران حرفه ائی ؛ با دادن ( یک پاکت سیگار ـ بعله درست خواندید یک پاکت سیگار ) راه را برای ما باز میکردند .
بدون رشوه شما حتی نمی توانستید در خیابان راه بروید .
حالا همین ترکیه ؛ به سبب کاردانی و لیاقت تیم اقتصادی اردوغان ؛ تبدیل به کشور ثبات و بزرگترین صادر کننده منطقه گردیده است . سالانه بیش از 20 میلیون توریست جذب می کند و میزان واردات نفت و گاز آن کشور ؛ بیشتر از بودجه پاره ائی از کشورهای منطقه هست . از همه وحشتناکتر اینکه اخیرا آماری بدستم رسید که یک و نیم میلیون ایرانی در ترکیه زندگی می کند .
ای وای بر ما که 35 سال پیش برای عبور از جاده های ترکیه باید به باج گیران جاده ها یک پاکت سیگار می دادیم ؛ حالا یک و نیم میلیون ایرانی زندگی در آن کشور را به بودن در ایران ترجیح می دهند . از همه وحشتناکتر اینکه ؛ حدود یک میلیون مهاجرت هم در دوران طلائی حکومت رئیس جمهور مهرورز جناب آقای احمدی نژاد اتفاق افتاده که حضرتشان ؛ دولت خویش را پاک ترین و مقتدر ترین دولت بعد از انقلاب میشمارند . (1087330) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۱۴:۵۷:۲۳
تنها راه نجات از از بن بست اقتصادی همان ازاد سازی قیمتها از قبیل بنزین و...میباشد اگر قدری به اقتصادنانها وسیاسیونهای جهان و اندیشهایشان توجه کامل داشته باشید متوجه خواهید شد تا زمانیکه ارز دولتی بنزین دولتی نان دولتی برق دولتی ووووووو دولتی در مملکت باشد رانت .سودجویی دزدی اختلاس تمامی ندارد .الف جان روی سایت بگذار. (1087391) (alef-13)
 
احمد
Germany
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۱۸:۴۳:۴۵
برای خنده خوبو بود
میشه بگی با درامد ثابت ، در صورت افزایش و رها سازی قیمتها از کجا میارید بخورید !!! با ابیکاری واحد های تولیدی و کارگرانشان چکار میکنید (1087610) (alef-7)
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۱۸:۵۵:۵۰
سلام دوست عزیز این اصلا یک راه حل کاملا درست نیست.ازاد سازی قیمت های نتیجه ای جز کاهش تولید و افززایش قیمت نداشت.هدف مند کردن یارانه ها باید رد زمان رونق اتفاق انجاام شود نه در زمان رکود که ایران رد ان هست.راه حل درست همان کنترل کردن تورم حتی به قیمت افزایش بیکاری هست (1087623) (alef-7)
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۱۵:۱۱:۳۱
رقم های نجومی تورم مربوط به سالهای جنگ در کشورها است. و عمده رقم های چند هزار درصدی مربوط به تغییرات سیاسی-اقتصادی هستند. اما جناب دکتر نفرموده اندکه این رقم ها تورم سالانه را نشان می دهند یا دوره چند ساله را و این که ایشان با همان مبنای محاسباتی تورم ایران را چه عددی می دانند.
دوم آن که علم اقتصاد بر روی کاغذ به خوبی می تواند ازپس اعداد و ارقام برآید و بالاخره راه حلی ریاضی برای حل مشکل ارائه نماید. اما آیا سیاستگذاران هم می توانند بر پایه همین راه حل ها رفتار کنند جای بحث دارد.
مطابق با پیشنهاد دکتر، ظاهرا سریع ترین راه حل آن است که فاز دوم هدفمندی یارانه ها در 6 ماهه باقیمانده دولت دهم اجرا شود. تفسیر دیگری که می توان از این پیشنهاد کرد آن است که هر چه سریعتر اقتصاد ایران را به سمت اقتصاد آزاد هل دهیم. قبول اما پیامدهای آن چیست؟ منظورم نتیجه ریاضی بحث نیست. نتیجه اجتماعی آن است. تزریق نقدینگی بیشتر، افزایش لگام گسیخته تر تورم، کاهش بیشتر ارزش پول و .... تسریع بیشتر به سمت همان تورم های چند هزار درصدی. البته در دراز مدت جواب داده و وضعیت اقتصادی رو به تثبیت پایدارتری خواهد رفت.
اما حاصل آن همانطور که فرمودید ورشکستگی بیشتر، بیکاری، و .... به بیان واضح تر بدبخت تر شدن قشر عظیمی از این مردم است که همین حالا نیمی از آنها زیر خط فقر به سر می برند.
کدام سیاستگذار مسئول و متعهدی می تواند زیربار چنین شوکی به جامعه رود (بجز دولت به شدت سیاسی فعلی که مسئولیت خود را به عنوان دولت نمی داند).
جناب دکتر، سیاستگذار مسئولیت شناس به دنبال راه حل رادیکال نیست، حتی اگر روابط ریاضی آن را توصیه کنند. سیاستگذار مسئولیت شناس به دنبال راه حلهایی است که کمترین شوک اجتماعی را دربر داشته باشد.اگر دانشمندانی نظیر شما به این وجه از مسئله نیز توجه داشته باشند، آنگاه مدل ریاضی را به کار خواهند گرفت که سیاست های توصیه شده توسط آن قابلیت اجرا داشته و برای توصیه کننده نیز دعای خیر مردم. (1087409) (alef-13)
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۱۸:۵۹:۵۷
مشکل اصلی این جاست که مسئولین ما غیر از خودشان هیچ چیزی را قبول ندارند علم اقتصاد روان شناسی و ... را که حاصل سال ها تجربه و آزمایش و خطاست به مسخره می گیرند و ادعا می کنند که بهتر از آن را داریم در حالی که بقال سر کوچه ی جناب رییس جمهور هم می دانند که این گونه نیست (1087628) (alef-7)
 
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۱۹:۳۰:۱۲
مشکل اصلی این مملکت اینه که به انسان به جای نیروی کار و سازنده و مولد ،به چشم نون خور و یارانه گیر نگاه میشه.
بزرگترین سرمایه هر کشور نیروی متخصص و کارگر هستند که در حال حاضر یا در حال رفتنند و یا بیکار و یا در حال بیکار شدن.
وقتی که دولت برای الودگی کشنده و ایمنی پایین خودروها و محصولات کشاورزی سرطانزا و پارازیت و غیره تره ای خورد نمیکنه کاملا مشخصه که خیلی نیروی انسانی را در محاسباتش نمیاره و حتی از کم شدن اونها قلبا خشنود میشه.
در صورتیکه حتی از دید ضرر و زیان و هزینه و درمان و امثالهم هم این کارها همگی برای کشور ضرر جبران ناپذیر داره.
خلاصه اینکه این ره در انتها به ترکستانه و تا روش اینه و سیاست داخلی و خارجیمون اینه هیچ امیدی به بهبود وضعیت نیست . (1087657) (alef-7)
 
محسن
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۱۹:۴۴:۵۱
من هنوز حيران ان عددهاي عجيب و غريب درباره تورم هستم. يعني مي خواهيد بگيد بريد خدا رو شكر كنيد تورم ده به توان ٢٦ نيست؟ (1087666) (alef-7)
 
amir
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۰-۲۶ ۲۰:۱۵:۵۷
ما فهمیدیم که تورم فقط برای ما نبوده ونیست پس حیرت زده نشید چون قراره ما با افتخار این تورم جهانی رو فتح کنیم
به امید تورمی با این عدد 954.55455.565.41565 مثل همون اعدادی که نویسنده عزیز نوشتن . (1087695) (alef-7)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.