نظر منتشر شده
۲۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 395520
نگاهی به زیست مجازی قاتلی که ستایش را به قتل رساند
«اعدام» پایان معمولی‌ترین قاتل اینستاگرام
بخش اجتماعی الف،‌ ۴ مهر ۹۵
تاریخ انتشار : يکشنبه ۴ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۵۷
فروردین ماه امسال بود که ستایش دختر بچه ۶ ساله افغانی از سوی نوجوانی مورد تجاوز قرار گرفت و سپس به قتل رسید. شاید تلخ‌ترین خبر سال جدید قتل و تجاوز به دختر ۶ ساله افغانی به دست نوجوان ۱۷ ساله ساکن ورامین باشد.

قتلی که خیلی زود رسانه‌های رسمی و غیررسمی را درنوردید و واکنش‌های متفاوتی داشت. از همدردی مردم با اتباع افغانی تا فحش‌هایی که هر لحظه روانه صفحه اینستاگرام این قاتل نوجوان می‌شود. بالاخره پس از برگزاری چنددور دادگاه، حکم اولیه برای قاتل نوجوان اعلام شد. روز گذشته یکی از وکلای پرونده ستایش گفت: قاتل ستایش دختری که چندی پیش به قتل رسیده بود محکوم به ۲بار اعدام شد. آقای عسگر قاسمی آقباش اظهار کرد: «قاتل به ۲ بار اعدام از جهت قتل عمد و تجاوز به عنف محکوم شد. همچنین پرداخت آرش البکاره و جنایت بر میت از دیگر محکومیت‌های قاتل ستایش است.» به گفته وکیل مقتول این حکم قابل فرجام‌خواهی در دیوان عالی کشور است.

هرچند که اعدام خواسته افکار عمومی بود که با حکم دادگاه رنگ قانونی به خود گرفت اما این پایان نوجوان‌های شبیه به قاتل ستایش نیست. تحلیل صفحه اینستاگرام این نوجوان و بررسی زندگی ۲۱ هفته‌ای در فضای مجازی می‌تواند ابعاد مختلف شخصیت او را مشخص کند. آنچه ممکن است شما را بیش از هر چیز نگران کند، «معمولی بودن» این فرد است! شاید او از سلامت رفتار و اخلاق برخوردار نباشد ولی بدون شک یک کاربر معمولی بوده و رفتار و صفحات او مانند اکثر ۱۷ ساله‌های فضای مجازی است.

مشاهدات یک فعال فضای مجازی
در حال حاضر مشخص نیست که چند نفر صفحه این نوجوان را دنبال می‌کردند. چون با فاش شدن نشانی صفحه او در چند ماه اخیر تعداد زیادی به فالوئرهای او اضافه شدو مشخص نیست چند نفر تا پیش از این او را دنبال می‌کردند یا چندنفر عکس‌های او را لایک می‌کرده‌اند.
ولی یک نکته جلب توجه می‌کند و آن اینکه با گذشت ۲۱ هفته از انتشار نخستین تصاویر، نخستین کامنت در همان روزها ثبت شد و آن هم فحش‌های کاربران مجازی بود و یعنی هیچ‌کس تا پیش از آن فاجعه برای قاتل کامنت نمی‌گذاشته و او هواداران زیادی نداشته است.
اما این نوجوان تا قبل از دستگیری توسط پلیس نزدیک ۱۱۳۰ صفحه را دنبال کرده بود و در این میان ۷۴ صفحه وری‌فای شده یا تایید شده بودند (این صفحات متعلق به چهره‌ها و برندهای مطرح جهانی بودند که هویت آنها را اینستاگرام تایید کرده بود) از این میان ۳۲ مدل و بازیگر زن با تصاویری غالباً نیمه برهنه به چشم می‌خوردند. ۲۲ مدل و بازیگر مرد و ۱۰ صفحه هم مربوط به برندهای لباس و مُد بودند. ۱۰ صفحه دیگر مربوط به صفحات ورزشی یا خوانندگان رپ خارجی بودند.

امیر هیچ وقت علاقه‌ای به صفحات سیاسیون و مذهبی‌ها نداشته و هیچ چهره مذهبی یا سیاسی را دنبال نمی‌کرد و فقط یک صفحه طنز ضد دینی در میان فالوورها به چشم می‌خورد و گرایش خاص دیگری دیده نمی‌شد.

حجم بالای فالو برندهای تجاری و پیج‌های عامه‌پسند حاکی از آن بود که این قاتل نوجوان بدون هیچ وسواس خاصی صفحات را فالو کرده و حساسیت در گزینش آنها نداشته است.

نزدیک ۴۰ درصد از مخاطبان وری‌فای شده مدل جنسی زنان بودند و از میان ۱۱۳۰ صفحه؛ فقط چهار درصد این صفحات مربوط به دختران ایرانی بودند. به عبارت ساده‌تر این نوجوان ساکن ورامین، به‌جای آن که از بستر فضای مجازی برای ارتباط‌گیری با دختران استفاده کند، ناظر و تماشاگر برهنگی زنان خارجی بوده است.

هرچند که رفتارهای این کاربر مشابه اکثر ۱۷ ساله‌های اینستاگرام است و صفحه برخی زنان نیمه برهنه را دنبال می‌کرده، ولی هیچ صفحه پورن و سکسی را دنبال نمی‌کرده و از این نظر هم یک کاربر کاملاً آماتور به نظر می‌رسیده است.

بازیگران مطرح داخلی معروف‌ترین چهره‌های ایرانی در میان فالوئرهای این نوجوان ورامینی بودند.

یکی از چهره‌های معروف اینستاگرام نقل می‌کرد که بعد از افشای نشانی صفحه قاتل، به آن صفحه رفته و متوجه شده پیش از این، قاتل را به دلیل فحاشی یا رفتارهای مشابه در اینستاگرام بلاک کرده است!

انتشار بی پروای تصویر یک دختر با عنوان «دوست دخترم یهویی!» حاکی از سواد کم رسانه‌ای این فرد بود. او نمی‌دانست انتشار این تصویر در فضای مجازی چه حواشی می‌تواند برای آن دختر و خودش داشته باشد و از عواقب آن آگاه نبوده است.

مشاهدات یک روانشناس؛ حامد جباری / کارشناس ارشد روان شناسی (شخصیت شناس)
«اختلال شخصیت مرزی» یکی از انواع شخصیت‌های ناسالم است و فردی که مبتلا به این اختلال است از ویژگی‌هایش این است که گرفتار نوسانات شدید و تند و تیز عاطفی در روابط میان فردی می‌شود و یک خط باریکی از «بهشت عشق» به «جهنم نفرت» دارد. در رابطه بودن با چنین فردی می‌تواند بسیار دشوار باشد و ممکن است که اگر این فرد با کسی دوست شود در ابتدای دوستی از او اسطوره بسازد و چندی بعد از او متنفر شود. این موضوع را می‌توانید به راحتی در عکس‌ها و متن‌های این صفحه ببینید که در یک پست از دوست دختر خود تعریف و تمجید کرده و در پست دیگر به او فحش می‌دهد.

این افراد ممکن است نوسانات شدید خلقی داشته و در طول روز شاید بارها بین احساس خوشحالی و افسردگی یا بین عشق و نفرت یا امنیت و وحشت در رفت و آمد باشد. فرد مبتلا به این اختلال حداقل در ۲ زمینه تکانشگری و بی بند و باری فعال است و هیچ حد و مرزی را نمی‌شناسد. مثل خرج کردن‌های افراطی، پرخوری یا رابطه جنسی. هرچند که این فرد به دلیل حضور در حاشیه شهر ممکن است هیچگاه فرصت چنین تجاربی نداشته باشد! از طرف دیگر میل به رابطه جنسی و تشنگی جنسی در این فرد به وضوح قابل مشاهده بوده است.

افراد مبتلا به این اختلال رفتارها، ژست‌ها یا تهدیدهای خودکشی یا جرح خویشتن دارند که این رفتارها به راحتی در پست‌های این نوجوان قابل مشاهده و عکس‌های آن به صورت واقعی یا تصنعی موجود بودند. فرد مبتلا به این اختلال اغلب خشم نامناسب و شدید داشته یا مشکل کنترل خشم دارد و دچار طغیان‌های خشم هست و نمی‌تواند هنگام عصبانیت خودش را کنترل کند.

افراد مشابه این نمونه دچار اختلال هویت هم هستند که با خودپنداره بی ثبات مشخص می‌شود؛ یعنی به‌طور ناگهانی و چشمگیر در هدف‌ها، ارزش‌ها، عقاید، و آرمان‌هایشان نشان داده می‌شود. به‌طور ناگهانی از نقش یک نیازمند کمک‌خواه و درمانده به یک انتقام‌جوی حق به جانب تبدیل شده که این موضوع در صفحه اینستاگرام وی به چشم می‌خورد. ممکن است این اختلال هویت در اثر همین ناپایدار بودن روابط (مثلاً رابطه با دوست دختر و قطع شدن این رابطه) به حدی برسد که فرد احساس کند وجود خارجی نداشته و با قطع رابطه با فضای حقیقی دست به اعمال بسیار وحشتناکی بزند.

در صفحه او عکس‌های فانتزی و تصاویر رؤیایی از زن و دختر به چشم می‌خوردند. اکثر افراد این‌چنینی مبتلا به اختلال دوران کودکی بوده و در آن دوره مشکلات زیادی داشته‌اند که بسیاری از آنها به فرزند پروری نادرست یا شرایط محیطی مربوط می‌شود.

درباره برقرارنکردن رابطه با دیگران؛ باید گفت که اصولاً مردم از برقراری با چنین افرادی فراری‌اند. ضمناً بیشتر این عکس‌های فانتزی، یک حالت احساسی داشتند مثل عکس قلب و نوشته‌های عاشقانه و ... که نشان‌دهنده شدت احساس این فرد بودند. مخصوصاً شدت عشق که شدید بوده و در یک پست دیگر عکس خون و خودکشی گذاشته بود که کاملاً عکس این مطالب عاشقانه است!

درباره چهره و آرایش دخترانه این پسر باید گفت که این رفتارها نظیر اصلاح زنانه ابرو، مربوط به اختلال هویتی فرد بوده که یعنی این ناپایداری هویت مربوط به هویت جنسی او بوده است.
تذکر: این تحلیل‌ها بر اساس یک صفحه اینستاگرام بوده و ممکن است با ویژگی‌های فردی این نوجوان تفاوت داشته باشد؛ اما برای تحلیل یک «فاجعه حقیقی» تأمل در «زیست مجازی» این نوجوان می‌تواند مؤثر باشد.
 
کلمات کلیدی : ستایش+قاتل ستایش
 
عدالت
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۴ ۱۲:۰۷:۳۱
متاسفانه عدم نظارت جدی بر روی محتوای شبکه های مجازی به خصوص اینستاگرام و تلگرام باعث انحراف جدی خیلی از جوانان و نوجوانان و حتی کودکان شده، یک نمونه ساده آن فقط بررسی صفحات اینستاگرام برخی چهره ها مانند تتلو و وحید خزائی یا همان پسر تلگرامی که بخاطر انتشار عکسهای زننده با زنان تحت تعقیب قرار گرفت و انبوه فالوورهای آنها میباشد یا در کنار آن صفحات مجازی متعلق به برخی دختران که با پوششهای تحریک کننده و شیرینگ عمومی آن عکسها، باعث لغزش خیلی از جوانان میشوند و در کنار آن عدم نظارت یا عدم توانایی والدین در کنترل فرزندان خود.

علاوه بر اینها ، بررسی پستهایی که زیر هر عکس گذاشته میشود نشان دهنده عمق فاجعه و سقوط فرهنگی جامعه میباشد، پستهایی که از فحش و ناسزای ناموسی گرفته تا محتوای تبلیغاتی جنسی و ترویج فحشا را شامل میشود. اگر مسئولان با این مفسده ها برخورد نکنند بی شک در آینده شاهد بوجود آمدن قاتلین و بزهکاران نوجوان بیشتری خواهیم بود. (3948484) (alef-11)
 
ثریا دالغین
Germany
۱۳۹۵-۰۷-۰۴ ۲۳:۲۳:۲۷
دوست گرامی معمولا بزهکاری و داشتن انحرافات فکری و اخلاقی چیزی قبل از حضور شبکه های مجازی است نه که علت آنها باشد! شبکه های مجازی برملاکننده اختلالات هست.مزیت ناشناختگی دنیای مجازی منبع جالبی برای بررسی شخصیت آدمها است.یعنی فرصت طلایی برای بررسی روانشناسی اجتماعی یک کشور.. (3949285) (alef-11)
 
راه
Russian Federation
۱۳۹۵-۰۷-۰۵ ۰۷:۵۹:۵۵
اگر دقت کنیم ، میبینیم که خانواده هایی که تقوای واقعی بیشتری دارند و در معاش حلال و آداب دینی کوشاتر و راسخ ترند ، از مصونیت و آرامش بیشتری برخودارند .
متأسفانه گروه ها و جناح های سیاسی افسارگسیخته ، برای تصاحب قدرت و حاکمیت و برای جذب آراء و نظر بیشتر ، منافع و مصالح بنیادین فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی ملت را فدای اهداف سودجویانه و حرام خود نموده و از به تاراج رفتن هویت دینی و میهنی مردم هم واهمه ای ندارند .

تبعض و تحقیر و اشرافیت و تجملگرایی و نفوذپذیری و وابستگی و تکبر و ویژه خواری و قبیله گرایی و بی تقوایی و آمار غلط و دروغین و بیت المال خواری مسئولین و ......... از مؤثرترین علل بزه کاری و تشنج فردی و اجتماعیست .

چگونه میتوان از انبوه بیکاران و ورشکستگان و گرفتاران و ستمدیدگان اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی و سیاسی توقع آرامش و تحمل و تفاهم داشت ؟ !!

هرگز (3949532) (alef-13)
 
تبریزی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۴ ۱۲:۰۹:۳۲
یه نفر می تونه توضیح بده چطور یه نفر می تونه دو بار اعدام بشه؟ گاها یک سری احکامی می بینم مثل "100 ضربه شلاق + 15 سال زندان + دو بار اعدام" ولی مشخص نیست چنین حکمی چطور اجرا می شه؟ یعنی اول 100 ضربه شلاق می خوره بعد 15 سال حبس می کشه بعد دو بار اعدام می شه یا همون اول کار اعدام می شه؟ اگه فقط همون اول کار یه بار اعدام می شه چه نیازی به صدور همچین حکمیه؟ یک نفر آدم مطلع اگه در این مورد توضیح بده ممنون می شم. (3948490) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۴ ۱۶:۲۹:۱۰
عزیز دل بعضی از آدمها ممکنه از اعدام با طناب دار زنده پایین بیان
چون اعدام طول مدت مشخصی داره
در این صورت اگه اعدام دیگه ای در کار نباشه می تونه بعد از حبس به زندگیش ادامه بده (3948844) (alef-11)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۴ ۱۶:۳۰:۲۷
ممكن مثلا يك مجرم 5 نفر را كشته باشد و مثلا قاضي مجرم را به 5 بار اعدام محكوم كرده باشد در اين صورت اگر يكي از شاكيان از اعدام صرف نظر كند (رضايت بدهد) آنگاه مجرم باز هم اعدام خواهد شد چون هنوز 4 نفر شاكي ديگر باقي است. (3948845) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۴ ۱۲:۱۳:۳۹
خدا ازش نگذره (3948497) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۴ ۱۲:۲۲:۳۴
واقعا مسخره است يك نوجوان با چنين اختلالهاي شخصيتي را اعدام كردند؟؟؟ (3948511) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۴ ۱۵:۳۶:۲۷
درصد زیادی از مردم ، کم و بیش از اینجور اختلالات شخصیتی دارند.
برای اینجور چیزها نمیگن اگه آدم کشتی اعدامت نمی کنیم.
مثلا یکی عاشقه ، یکی عصبانیه ، یکی افسردس ، یکی عقده ایه ... دلیل نمیشه بره آدم بکشه بعد هم بگن خوب تقصیر خودت نبوده. (3948769) (alef-11)
 
رر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۴ ۱۷:۱۸:۰۳
اختلال شخصیت مرزی رافع مسوولیت کیفری نیست،در ضمن سلامت روانی این فرد رو باید در پزشکی قانونی بررسی کنند که کرده اند،و در اخر که اظهار نظر درباره اختلال شخصیت مرزی در حیطه کاری روانشناس نیست و روانپزشک شایسته این کاره. (3948906) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۵ ۰۰:۴۴:۰۹
چطور روانپزشک. درمان اصلی BPDدرمان DBT و تخیلی هست که هم توسط روانشناسان انجام می گیرد و هم روانپزسکان. (3949376) (alef-11)
 
من
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۵ ۰۱:۲۳:۲۱
اتفاقن اختلال شخصيت مرزى از اون اختلال هلست كه دنياى روانپزشكى قبولش نداره و هميشه حواله ميده به روانشناسى!!!! و با هيچ دارويى هم جمع نميشه و دقيقا حيطه ى كار روانشناس هاست نه روانپزشكا! (3949404) (alef-11)
 
سارا
Romania
۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۱۷:۴۰:۴۵
در زمبنه ی اختلال های شخصیت و اختلال های اظطرابی یک روانشناس می تواند به صورت کاملا حرفه ای اظهار نظر کند (3954209) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۵-۰۷-۰۴ ۱۸:۲۶:۴۲
قطعا اعدام افراد که جرمی رو زیر سن قانونی انجام می دن درست نیست.

حالا یکسال تو زندان باشه بعد اعدامش کنن که نشد راه حل

الان یکی میگه اگه بابای تو رو کشته بود همین حرفو میزدی ؟! (3948981) (alef-11)
 
برزو
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۴ ۱۲:۳۲:۵۱
دنیای روانشناسی خیلی عالم پیچیده ای هست.
این نوجوان باید مجازات بشه که خوشبختانه داره میشه اما این کاری که انجام داد به نظر من تحت تاثیر مشروب بوده و نمیشه خیلی اختلالات روانشناسی رو به این جنایتی که انجام داد مرتبط بدونیم.
رفتارهای مجازی هیچ ربطی به رفتارهای حقیقی نداره ادما تو دنیای مجازی 180 درجه متفاوت اند. (3948520) (alef-11)
 
سید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۴ ۱۲:۵۳:۵۱
عمق جنایت خیلی زیاده اما امیدورام کودک17 ساله موفق بشه رضایت خانواده رو بگیره (3948558) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۴ ۱۵:۰۵:۲۶
کودک رو خوب اومدی!!! همچین میگه انگار 9 ساله بوده ... (3948734) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۴ ۱۳:۳۳:۲۷
خوب آخرش چی ؟
چه نتیجه از این تراژدی گرفته شده که دولت و آموزش و پرورش باید برای پیش گیری انجام دهند؟
فقط نتیجه این شد که نفوذ رسانه های خارجی مسبب این کار است؟ .... (3948613) (alef-11)
 
Germany
۱۳۹۵-۰۷-۰۴ ۱۴:۰۶:۱۸
مفسده اینستا بیشتر از مزیتش است. (3948652) (alef-11)
 
مریم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۴ ۱۴:۴۱:۲۳
اولا این نوجوان ۱۷ ساله است و معمولا اختلال شخصیت براش به کار نمیره گرچه میتونن با احتمال بالا برای اینده تشخیص احتمالی بدن- و جدا از این اختلال شخصیت مرزی حتی اگر تشخیص بگیره مهجوریت قانونی نداره- چون اگر قرار باشه هر اختلال شخصیتی مهجوریت بگیره الان زندان های ما پر از اختلال شخصیت ضد اجتماعی و سایکوپات هستش و باید همه ازاد بشن؟؟؟ قانون به موارد خاص مهجوریت داده مثل شخصیت تجزیه ای و دوقطبی در فاز مانیا.

اما اعدام اعدام اعدام واقعا هم دلایل منظقی موافق داره و هم مخالف... (3948706) (alef-11)
 
فاطمه
Germany
۱۳۹۵-۰۷-۰۴ ۱۵:۳۶:۴۸
دچار جنون انی شده.خواهشا بچه بدنیا میارید پیش خودتون نگه دارید و ازش مواظبت کنید اینقدر خونه همسایه نفرستیدش که فاجعه به بار بیاد.
الان دیگه مثل دوره قدیم نیست. (3948770) (alef-11)
 
نور
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۴ ۱۵:۳۹:۵۷
نقش اموزش و پرورش و ده ها نهاد و ارگان دولتی که در ردیف بودجه بگیران هستند در این میان چیست؟این به قول شما اختلال ها را چه کسانی باید تشخیص بدهند و کجا این اختلال ها به سامان می رسد؟ (3948772) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۷-۰۴ ۲۲:۳۴:۴۷
یعنی کاربران عادی شبکه های مزبور اینطور هستند؟

"از این میان ۳۲ مدل و بازیگر زن با تصاویری غالباً نیمه برهنه به چشم می‌خوردند. ۲۲ مدل و بازیگر مرد و ۱۰ صفحه هم مربوط به برندهای لباس و مُد بودند. ۱۰ صفحه دیگر مربوط به صفحات ورزشی یا خوانندگان رپ خارجی بودند.

امیر هیچ وقت علاقه‌ای به صفحات سیاسیون و مذهبی‌ها نداشته و هیچ چهره مذهبی یا سیاسی را دنبال نمی‌کرد و فقط یک صفحه طنز ضد دینی در میان فالوورها به چشم می‌خورد و گرایش خاص دیگری دیده نمی‌شد."

گره خوردگی جنایت و بی اعتقادی و تشنگی ناشی از تحریک جنسی مشهود نیست؟ نرمال یعنی این؟ (3949241) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۴ ۲۳:۵۳:۵۱
وقتی زن بیوه در 15سالگی صیغه کرده، این کجاش کودکه؟!!! (3949327) (alef-11)
 
محسن
Sweden
۱۳۹۵-۰۷-۰۵ ۰۱:۳۵:۳۸
فرض کنیم یک مرد ۴۰ ساله همین جنایت را مرتکب بشه. حکم هر دو هم اعدام است. این آنوقت منصفانه است؟ یک نوجوان هفده ساله عقلش به کاری که می‌کند به همان اندازه می‌رسد که مرد کامل چهل ساله؟ (3949411) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۰۹:۳۸:۴۴
خب نظر شما چیه؟ البته موقع اظهار نظر به خون ریخته شده دختربچه بیگناه و داغ خانواده اش هم فکر کن (3954948) (alef-13)
 
United Arab Emirates
۱۳۹۵-۰۷-۰۵ ۱۶:۰۱:۴۱
متاسفانه نسل اينجور نوجوانها و جوانها خيلي زياده در كشور.
پرخاشگري، اوباشگري، لاتي و گردن كلفتي، دعوا و جنگ و جدل، مزاحمت نواميس، دزدي و زورگيري، جنايت و قتل
مقصر كيه؟

ولي در برابر اينها هم نبايد كوتاه بياييم. چون معمولا جري تر و پر رو تر ميشوند.
همان بهتر كه به اشد مجازات برسند. (3950407) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.