نظر منتشر شده
۲۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 86161
دانشگاه پولي: عدالت يا ظلم؟
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۶ آبان ۱۳۸۹ ساعت ۰۹:۰۲
سید احسان خاندوزی

 

تصويب پذيرش دانشجو با پرداخت هزينه و بدون شرط كنكور در قانون برنامه پنجم توسعه كه از طرف دولت و مجلس مورد تاييد قرار گرفت، بحث‌هاي زيادي برانگيخته است. مناقشاتي كه زمينه آن به سال‌هاي 84-1383  بازمي‌گردد. اين تصميم از جهات تاثير اقتصادي، سطح علمي، فرهنگي و غيره قابل بحث است اما هدف اين نوشتار تمركز بر اين پرسش است كه آيا اين تصميم عادلانه است يا خير؟

 

1. نگارنده با اينكه جمعي از كساني كه مايل به تحصيلات عالي هستند اما در دانشگاه‌هاي دولتي يا معتبر قبول نمي‌شوند، بتوانند به هزينه خود در دانشگاه‌هاي ديگري تحصيل كنند مخالف نيست، روندي كه هم اكنون نيز شاهد آن هستيم. اما به نظر مي‌رسد اين مصوبه نقطه عطفي در بي‌عدالتي آموزشي در جمهوري اسلامي باشد زيرا: عدالت مستلزم شان متفاوت براي استحقاق‌هاي متفاوت و مساوات براي استحقاق‌هاي مساوي است. همكلاس شدن دو دسته دانشجو كه يكي با استعداد و كوشش از سد آزمون دشوار گذر كرده و ديگري با سطح پايين‌تري به دليل پرداخت مالي وارد شده، يقينا خلاف عدل است. به بيان ديگر اولين بي‌عدالتي هم‌طراز شدن اين دو دسته در يك دانشگاه است. اين امر آنقدر واضح است كه در مغرب زمين هم به عقل خود آن را دريافته‌اند: دانشگاه كمبريج يا آكسفورد و غيره هيچگاه دو دسته ورودي علمي و پولي را كنار هم نمي‌گذارد و اساسا خود هزينه‌هاي دانشجويان ممتاز را تامين مي‌كند اما اعتبار خود را خدشه‌دار نمي‌سازد.

 

2. دادن اين سيگنال به جامعه كه رسما مي‌توان صرفا با تمسك به ثروت به مدارك علمي دست يافت، دومين بي‌عدالتي است، هم خلاف صواب است و هم نقض راي اولوالالباب. به بيان ديگر دومين ايراد حذف شرط علمي (آزمون سراسري) است. در تمام كشورهايي كه نظام آموزش عالي معتبري دارند، برخي دانشگاه‌هاي رايگان (مانند وقف‌هاي بزرگ در انگلستان و آمريكا و غيره) وجود دارد كه مكانيسم‌هاي سخت‌تري براي ورود دارند اما اگر كسي حائز آن شرايط نشد و خواست ادامه تحصيل دهد، مي‌تواند از دانشگاه‌هاي ديگري با پرداخت هزينه ستفاده كند. گرچه شرايط پذيرش در دانشگاه‌هاي نوع دوم سهل‌تر است اما از حداقل‌هاي علمي پايين نمي‌آيد و ثانيا در مسير تحصيل نيز پولي بودن يا نبودن تاثيري در سختي گذراندن واحدها (جدي بودن و كيفيت تحصيل) ندارد. همچنين اينها دو دسته دانشگاه متفاوت‌اند. به بيان ديگر حفظ وضعيت كنوني براي دانشگاه‌هاي دولتي مادر در كنار وضعيت دانشگاه‌هاي غيرانتفاعي و غيره بسيار به عدالت نزديك‌تر از مصوبه كنوني است. با رعايت مرز دو دسته دانشگاه‌ فوق مساله كيفيت اساتيد در دانشگاه‌هاي دولتي رايگان و تفاوت ميان توانايي  و مدرك فارغ‌التحصيلان براي مناصب و مشاغل همچنان حفظ خواهد شد كه باز هم با مراعات عدل سازگارتر است.

 

tehran-university3. مشاهده مي‌كنيد كه اين مصوبه نه فقط بي‌عدالتي بلكه خلاف عقل سليم است. حاكم بودن ضوابط جدي در ورود (معيار بودن معدل دوره‌هاي قبل و توانمندي‌هاي جانبي) و كيفيت و استانداردهاي حين تحصيل اصل اساسي است. متاسفانه در كشور ما به دليل نظارت فشل وزارتخانه‌ها حتي پولي بودن را هم كج مي‌فهمند حال آنكه هيچ كجاي دنيا اينگونه نيست. مردم گمان مي‌كنند هر دانش‌آموز بيسواد اما پولداري مي‌تواند وارد دانشگاه شود و بدون درس و زحمت واحد پاس كند و مدرك بگيرد. اگر نظام دانشگاهي ما به همه ثابت مي‌كرد اولا ورود هم ضابطه و حداقل‌هاي مشخصي دارد ثانيا استاندارد و كيفيت تحصيل بسيار جدي است، آنگاه اين سرمايه‌سالاري در كشور رخ نمي‌داد. بايد پذيرفت كه ما در برخي زمينه‌ها از كاپيتاليست‌هاي دنيا، سرمايه‌محورتريم. در واقع اگر ضوابط جذب دانشجو و استانداردها و كيفيت تحصيل در عمل جدي باشد، خواهيم ديد كه پس از مدتي همان مستعدان سخت‌كوش كه عمدتا از طبقه متوسط و پايين‌اند دانشگاه‌ها را اشغال خواهند كرد.

 

4. دولت عقلا و شرعا موظف است امكانات تحصيلات عالي را براي همه افراد مستعد فراهم نمايد اما در قانون اساسي ما تنها تا سر حد خودكفايي آن رايگان اعلام شده است. بنابراين دولت بايد ضوابط خودكفايي علمي در هر رشته را استخراج و اعلام نمايد و مي‌تواند هر سال درخواست‌هاي مازاد بر نياز آتي كشور را بر دوش مراكز غيردولتي منتقل نمايد (مثلا هر سال بيش از 200 نفر مهندس صنايع و 100 نفر حقوق‌دان و غيره). بر اين مبنا حتي شايد لازم باشد برخي دانشگاه‌هاي دولتي را كه فراتر از نياز واقعي كشور دانشجو مي‌پذيرند به صورت غيردولتي درآوريم و مثلا در هر استان تنها يك يا دو دانشگاه دولتي رايگان وجود داشته باشد. اگر بخواهيم به تمام لوازم اين ايده پايبند باشيم بايد اجازه رقابت و استقلال مديريتي را به دانشگاه‌ها بدهيم، تا كيفيت و تفاوت مدرك دانشگاه‌ها آشكار شود. شايد اين سخن براي طيف‌هايي از مردم گران آيد اما به واقع با اهداف قانون اساسي سازگارتر است و حتي هزينه مدرك بدون استعداد و نياز را بالا برده و عطش كاذب را پايين مي‌آورد. بنابراين نقد ما به مصوبه اخير به معناي صحت رويه كنوني نيست زيرا آن هم مطابق قانون اساسي و صرفه و صلاح كشور نيست و عدالت آموزشي را نبايد مترادف اجازه تحصيل عالي رايگان براي همگان دانست.

 

5. الغرض: دانشگاه پولي اگر به معناي امكان جذب برخي دانشجويان (با شرط سنجش حداقل‌هاي علمي) در برخي دانشگاه‌هاي غيردولتي باشد، هيچ تعارضي با عدل ندارد اما اگر به معناي امكان هم‌كلاس شدن و هم مدرك شدن دو دسته دانشجويان علمي و پولي باشد، بي‌شك خلاف عدل است.





Vaaresin.com



 
 
اسفار
۱۳۸۹-۰۸-۱۶ ۰۹:۲۲:۵۶
آقا ازقدیم گفته اند « پول داشته باش روی سبیل شاه بشین و نقاره بزن» (369643)
 
fereydoon
۱۳۸۹-۰۸-۱۶ ۱۰:۳۷:۳۶
اینکه دانشجویان کسانیکه را که در کنکور قبول نشده اند مانند نجسها در هند تلقی کنند و حاضر نباشند در یک کلاس پهلوی انها بنشینند امری مسخره است و الا هم اکنون هم تعداد کسانی که در رشته های پر طرفدار درس میخوانند و پدرشان مال منال دار است بسیار زیاد است وفکر میکنم نسبت دانشجویان ثروتمند در رشتههای پرطرفدار بیشتر از دانشگاه ازاد است. اگر فکر میشود که با این گزینش آبروی مثلاَ دانشگاه شریف میرود و این جوی نه فعلاَ برای بعضی دانشگاهها بوجود آمده که نوعی اشرافیت به آن داده چه بهتر که از بین برود . اگر استادان دانشکاهها جدی باشند واین جو رودربایستی برای نمره دادن از بین برود و هر کس تا واحدی را کامل یاد نگرفت انرا نتواند پاس کند. ابروی دانشگاه بیشتر حفظ میشود و چه بسا کسی که در کنکور رتبه خوبی کسب کرده در دانشگاه تنبلی کند و کسی که در کنکور قبول نشده بعداَ روشش را عوض کند. (369666)
 
۱۳۸۹-۰۸-۱۶ ۱۲:۲۶:۳۴
\"همكلاس شدن دو دسته دانشجو كه يكي با استعداد و كوشش از سد آزمون دشوار گذر كرده و ديگري با سطح پايين‌تري به دليل پرداخت مالي وارد شده، يقينا خلاف عدل است\"


همین جمله شما هم خلاف عدالت است.

شاید 20 سال پیش کنکور یک آزمون علمی بود اما امروز گذر از آن فقط با کمک مشاوره های تست زنی و انواع کلاسهای بسیار گران که فقط در توان ثروتمندان است امکان پذیر است.

ثانیا موارد دیگری را نیز مدنظر قرار دهید:

کسانی از بودجه ملت ایران با صدها میلیون تومان هزینه درس خوانده اند پزشک متخصص شده اند اما اکنون از شما زیر میزی می خواهند!

این بی عدالتی نیست؟

ما هیچ راهی غیر از آنچه امروز در کشورهای پیشرفته انجام می شود نداریم. سیستم آموزش عالی با شهریه پرداختی توسط دانشجو ولی امکان حمایت از دانشجویانی که استعدادهایشان را دانشگاه تشخیص می دهد. به همراه گرفتن تعهد در مقابل کمک هزینه های دریافتی.

سیستم فعلی مربوط به زمانی بود که بدنه دولت نیاز به نیروی متخصص داشت اما به اندازه کافی نیرو نداشت.

واقعا تعجب برانگیز است که چطور این همه فارغ التحصیل که با بودجه مردم ایران تحصیل کرده اند و در خارج کشور مشغول درآمدزایی برای خود هستند دیده نمی شوند؟؟؟ (369703)
 
۱۳۸۹-۰۸-۱۹ ۱۷:۲۳:۲۶
بابا ! ! حداقل فرقش اینه که این هم تلاش ِ کوچیکی بکنه لااقل برای کنکور قبول شدن.

باشه اصلا پولشو بده که کلی کلاس بره، اینطوری کمبود استعدادش جبران شه، خب این ذاین بهتر از اینه که بهش بگیم : گلم، تو پولداری و پشت سد کنک.ر؟ آخه بیا دستتو بده من پولدار عزیزم که ببرمت تو

بابا یکم تفاوت این دو تا رو با هم درک کنیم (370426)
 
محمد مهدی
۱۳۸۹-۰۸-۱۶ ۱۲:۵۰:۱۰
سلام علیکم
عدالت یا ظلم با پولی یا غیر پولی بودن دانشگاه تعیین نمیشود. آیا تا کنون نحوه ورود به دانشگاه عادلانه بوده ؟آیا نحوه تدریس و امکانات آموزشی در دانشگاهها بطور عادلانه انجام میشود؟ زمانی که کسی وارد دانشگاه شد حتما فارغ التحصیل میشود منشا ظلم آغاز میگردد. علم و دانش و تحصیل آنقدر مقدس است که ما باید فراتر از اخذ یک مدرک به آن نگاه کنیم و اگر نگاهمان صرفا بر اساس اخذ مدرک باشد آنوقت ظلم آغاز میگردد. هر کس که اراده میکند باید بتواند وارد دانشگاه شود ولی خروج از دانشگاه باید ضابطه مند سخت و بر اساس ریاضت باشد زمانی که از دانشگاه خارج میشوی باید انسان دیگری باشی نه صرفا انسان مدرک دار آنوقت میگوییم عدالت جاری شده این موضوع بخصوص در دوره های بالاتر مثلا دکتری مصداق بیشتری دارد خروج از دانشگاه آنقدر باید سخت باشد که کسی جرات ورود به ناحق به دانشگاه را نداشته باشد آنوقت میگویم عدالت جاری شده این امر خود بخود سبب حل بسیاری از معضلات جامعه خواهد شد زیرا انسانهای فرهیخته از دانشگاه خارج شده اند و مشکلات مردم و جامعه را حل میکنند نه اینکه خودشان مشکلی باشند برای این جامعه آنوقت میگوییم عدالت جاری شده این افراد ایجاد ثروت میکنند و مشکلات مالی دانشگاههارا از طریق ارتباط با صنعت و ایجاد ثروت حل میکنند (369710)
 
علی اصغر
۱۳۸۹-۰۸-۱۶ ۱۳:۰۹:۰۲
بحث تنها به هم کلاس شدن دو دسته دانشجو محدود نمی شود. الآن دانش آموختگان دانشگاه آزاد با پارتی که دارند، جلوتر از ما فارغ التحصیلان دانشگاه آزاد برای جذب قرار می گیرند. اشتباه کردیم درس خواندیم. (369715)
 
۱۳۸۹-۰۸-۱۶ ۱۳:۲۶:۱۶
ریاست جمهوری را هم پولی کنید. (369720)
 
محمد رضا باقری چالوپلی
۱۳۸۹-۰۸-۱۶ ۱۴:۵۹:۴۵
با این حساب ردیهای کنکور سراسری می روند وبا پول مدرک می خرند وبا پارتی استخدام می شوند وبرای جوانان الگو می شوند . (369757)
 
۱۳۸۹-۰۸-۱۶ ۱۵:۴۴:۵۱
اين معادله كنوني است
كساني كه برنامه ريزي ميكنن چند ماه و يا چند سال زحمت ميكشن بي خوابي ميكشن قيد مهموني ها و تفريحات رو ميزنن =====مساوي====== كساني كه پدر پولدار دارند، خوابشون رو كردن، تفريح و مهمونياشون رو رفتن، پول خردشون تراول هست، هديه تولدشون خودرو لوكسه
اين كار رو با دانشگاه هاي تاپ نكنيد اين دانشگاه ها آبروي مملكتند (369765)
 
پريشون
۱۳۸۹-۰۸-۱۶ ۱۷:۰۵:۵۷
هر دم از اين باغ بري مي رسد... (369794)
 
۱۳۸۹-۰۸-۱۶ ۱۷:۲۴:۰۶
« مجلس اسلامی باید نگهبان اسلام باشد.»
« امام خمینی(ره) »
« نمایندگان مجلس باید به مسئولیت نمایندگی، به چشم امتحان الهی نگاه كنند و مطمئن باشند كه سعادت و فلاح آنان و جامعه اسلامی در برآمدن از عهده این امتحان بزرگ است.»
« مقام معظم رهبری »

.......................................؟ (369800)
 
۱۳۸۹-۰۸-۱۶ ۲۰:۳۶:۱۹
کشور تا سالها و بلکه قرنها باید خسارت فروشی شدن سربازی را بدهد. سالهای سال طول کشیده بود که در این ممکت جا افتاده بود که سربازی برای بچه همه هست. چه وکیل و وزیر باشی و چه تیمسار، به هر حال بچه ات باید به سربازی برود. این زحمت هفتاد هشتاد ساله را که یک عده بی فکر و نابلد از بین بردند. آن هم در کشوری که هر لحظه در تهدید دشمن است.
حالا با حذف کنکور و پولی شدن دانشگاه هم باز خسارتی خواهند زد که تا صد ها سال اثرش بماند. (369845)
 
یک دانشجو
۱۳۸۹-۰۸-۱۶ ۲۲:۴۶:۴۷
صورت مسئله رو عوض نکنید لطفا !

مسئله اینه که هرکی پول داد نباید مدرک بگیرد .

فرض غلط اینه که ما فکر کنیم هرکی بره دانشگاه و پول کلاس رو بده یعنی مدرک گرفته !!!!

دانشگاه باید از بخشی پول بگیره و به بخش نخبه بورسیه بده این رویه در همه جای دنیاست. که باعث پیشرفت دانشگاه هم می شود . (369863)
 
مسعود
۱۳۸۹-۰۸-۱۷ ۰۸:۴۷:۴۵
آيا افرادي كه درس مي خوانند و به دانشگاه هاي سطح بالا مي روند و دكتر مهندس و ... مي شوند پس فردا كه فارغ تحصيل ميشوند وجدانشان را براي پول نمي فروشند؟
واقعيت جامعه را ببينيم وضع بيمارستانها زير ميزي و ... (369902)
 
۱۳۸۹-۰۸-۱۷ ۰۹:۲۲:۳۶
\"همكلاس شدن دو دسته دانشجو كه يكي با استعداد و كوشش از سد آزمون دشوار گذر كرده و ديگري با سطح پايين‌تري به دليل پرداخت مالي وارد شده، يقينا خلاف عدل است\"

همکلاس شدن دانشجويان سهميه منطقه يک با ساير سهميه ها حتي منطقه دو يا سه چه حکمي دارد؟ (369910)
 
۱۳۸۹-۰۸-۱۷ ۱۰:۰۳:۵۱
تنها اقایان بسیج دانشجویی پاسخ دهند احتمالا در بین انها که همه جمع شدند و نامه های زیبا در مخالفت با طرح نوشتند هست :

فرق شما با میر حسین موسوی و کروبی چیست ؟ ایا غیر از این است که هر دو قانون را قبول ندارید؟
برای خدا بس کنید شما قشر دانشجوی مملکت هستید
من تاسف می خورم می بینم اقایی از هدیه تولد تراول و ماشین پولدار ها می نویسد مگر ما عقده نهفته داریم ؟ و یا فردی نوشته دانشجوی دانشگاه ازاد با پارتی که دارد زود تر سر کار می رود به حال خود تاسف بخورید یعنی چه برای خدا معنی کنید این حرف یعنی چه ؟
به قانون تمکین کنید اگر چه موسوی هستید و یا بسیج دانشجویی (369925)
 
محمد
۱۳۸۹-۰۸-۱۷ ۱۱:۰۳:۱۰
مشکل دانشگاه های ایران اینه که هرکی کنکور قبول شد مدرک می گیرد همون قیف سر وته معروف
این تبعیض پول دار و فقیر از همین جا ناشی می شه و گرنه قانون جدید مجلس کاملا درسته.
اگر این مشکل حل بشه هر کی هرچقدرم پول بده نمی تونه در نهایت فارق التحصیل بشه (369942)
 
۱۳۸۹-۰۸-۱۷ ۲۳:۲۳:۰۵
کلاً مشکل اینجاست که دانشگاه ها دانشجو هاشون رو مجبون از کنکور بگیرن.
اگه دانشگاه ها دانشجو هاشون رو خودشون بگیرن، می تونن از دانشجویان ضعیفتر پول بیشتری بگیرن، از دانشجویان قویتر هم پول کمتر (اینطوری رقابتی هم می شه) یا مثلاً بشون بورس بدن (370093)
 
۱۳۸۹-۰۸-۱۷ ۲۳:۵۶:۵۹
موقعی مستضعفین عزیز می شوند که خدای ناکرده مملکت در حال جنگ باشد ولی متمولین و پولدارها همیشه عزیز و نور چشم بوده اند. (370095)
 
۱۳۸۹-۰۸-۱۸ ۱۳:۲۱:۰۵
ايا اين شروع ليبراليسم در كشور نيست (370186)
 
علی علی پور
۱۳۸۹-۰۸-۲۰ ۱۳:۳۶:۱۴
مستضعفین همیشه عزیزند و عزیز هم خواهند ماند چون سایه ولایت در بالای سر این نور چشممان است . زیاده خود روی نکنید قر بان شکل و شمایلت بشوم . (370566)
 
دانشجو
۱۳۸۹-۰۸-۲۱ ۲۲:۰۳:۳۶
چه عیبی داره دانشگاه یه درصدی دانشجوی پولی جذب کنه و از درامدی که بدست میاره برای اون دانشجوهایی که کم درامدند خرج کنه؟!
شما با این عبارتهایی که میگید مثل \"دانشگاه پولی\"و... کل نظام آموزش عالی مملکت رو با خاک یکی کردید.یعنی درس فقط مربوط به کنکوره؟! اینجوری که سواد هرچی دکتر و مهندس تو مملکت هست میشه هیچ!
البته اگرم واقعا اینجوریه مشکل از جای دیگس،باید سیستم رو درست کرد !
البته نحوه ی اجراش هم مهمه!نباید طوری بشه 90%پولی باشن 10%با آزمون.بعلاوه دانشگاه هم نباید گلابی باشه!نباید طوری باشه که آخر ترم با حروم کردن یه دسته چک برای استاد و مدیر و رییس و ... ترم پاس بشه! (370725)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.