نظر منتشر شده
۱۸۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 235013
گزارش تحقیق و تفحص از خودروسازان؛
‫از مشاوران زیر دیپلم تا قراردادهای مسئله دار و تخفیف های خاص به برخی افراد‬
بخش داخلی الف، 29 تیر 93
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۹ تير ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۰۲
در جلسه علنی روز یکشنبه مجلس شورای اسلامی بررسی طرح تحقیق و تفحص از عملکرد صنایع خودروسازی کشور که در اسفند ماه سال ۹۱ به تصویب رسیده بود، در دستور کار مجلس قرار گرفت.

براساس این گزارش صنعت خودروسازی کشور با گردش مالی سالانه حدود ۲۰۰ هزار میلیارد ریال و ایجاد اشتغال مستقیم و غیرمستقیم برای حدود ۵۰۰ هزار نفر یکی از کانون های توجه سیاست‌گذاران کشور است.

این گزارش تصریح دارد که شرکت ایران خودرو دارای ۱۴ سهامدار بوده و در تاریخ تدوین گزارش حدود ۷۲ درصد از سهام این شرکت دولتی و شبه دولتی می باشد و تنها ۱۸ درصد سهام متعلق به سهامداران حقیقی و حقوقی است. شرکت سایپا نیز دارای ۱۰ سهامدار اصلی است که مالکیت ۳۷ درصد آن در اختیار سازمان گسترش و نوسازی است.

این گزارش همچنین به بررسی تخلفاتی در فرآیند خرید سهام بلوک ۱۷ درصدی متعلق به سازمان گسترش و نوسازی ایران به مبلغ ۱۷۰ میلیارد ریال پرداخته است که گویا در روند اختصاصی سازی سهام شرکت سایپا این شرکت ۱۷ هزار میلیارد ریال از منابع مالی را به جای سرمایه گذاری در خصوص تولید، با سفته بازی و خرید سهام سایپا که در اختیار شرکت شستا و گروه بهمن قرار داشته، اتلاف نموده، این در حالی است که سهام مذکور به دو برابر قیمت عرضه شده در تابلوی بورس خریداری گردیده است و از این بابت مبلغ ۱۷ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال برای کارکنان ایجاد تعهد مالی شده است.

در بخشی از گزارش تحقیق و تفحص مدیریت مالی و کنترل نظارت آن بررسی شده است که حاکی از آن است که دو شرکت بزرگ ایران خودرو و سایپا از وظایف اصلی خود خارج شدند و انبوهی از شرکت های اقماری را ایجاد کردند که بعضاَ صوری و با مدیریت های فاقد کارآمدی است.

اعضای هیات تحقیق و تفحص با بررسی مطالبات سررسید شده این شرکت ها اعلام کرده اند که علیرغم وجود حدود ۸۰ هزار میلیارد ریال حجم مطالبات سررسید شده در صورت های مالی اساسی دو شرکت اقدام جدی و اثربخشی در خصوص وصول مطالبات صورت نپذیرفته، این در حالی است که طی سال های اخیر این شرکت ها عامل اصلی کاهش تولید را ضعف توان مالی و سرمایه در گردش ناشی از عدم پرداخت تسهیلات توسط بانکها اعلام کردند.

در بخش هایی از این گزارش زنجیره تامین قطعات برای شرکت ها بررسی و تصریح شده است تامین قطعات از تولید کنندگان انحصاری باعث گردیده است تا در صورت وجود مغز در قطعه به جهت جلوگیری از توقف خط تولید علیرغم بروز مشکلات کیفی، شرکت مجبور به استفاده از این گونه قطعات در تکمیل محصولات شده و نهایتاً تعداد زیادی از مشتریان در شبکه خدمات پس از فروش در صف تعویض این قطعه معیوب قرار گرفتند.

با بررسی روند عملکرد صنعت خودروسازی کشور در زمینه تامین قطعات مورد نیاز مشاهده می شود که انگیزه تولید قطعات در داخل کشور به شدت کاهش یافته و گرایش به واردات قطعات بی کیفیت از خارج از کشور و واردات قطعات بی کیفیت چینی صنعت خودروسازی را بیش از پیش به خارج از کشور وابسته نموده است.

در ادامه این گزارش به اعلام نمونه هایی از تخلفات شرکت ها در واردات قطعات از خارج از کشور با قیمتی به مراتب بالاتر از قیمت داخلی اشاره شده است.

این گزارش همچنین به بررسی تاثیر هزینه مالی تحمیلی به هر دستگاه خودرو پرداخته و اعلام کرده است که تاثیر مجموع بهره و جریمه تحمیلی بانکها به هر دستگاه خودرو حدود ۴ میلیون تومان است.

بخش دیگری از این گزارش به بررسی کلاهبرداری های برخی نمایندگی های فروش و تخلفات هیات مدیره پرداخته است.

در بررسی اسناد و مدارک فروش مشخص گردیده شرکت ایران خودرو تخفیف‌هایی خارج از اصول به صورت فروش دستوری به برخی اشخاص اعطا نموده است. به عنوان مثال، در راستای دستور وزیر صنایع و معادن وقت، تعداد ۳ هزار و ۶۵۰ دستگاه خودرو با تخفیفات ویژه در اختیار افراد معرفی شده قرار گرفته است. بدین ترتیب ۵۰ دستگاه خودرو با ۸۰ درصد تخفیف، ۲۰۰ دستگاه خودرو با ۵۰ درصد تخفیف، ۴۰۰ دستگاه خودرو با ۳۰ درصد تخفیف، هزار دستگاه خودرو با ۱۰ درصد تخفیف، ۲ هزار دستگاه خودرو تمام قسط و بدون سود تسهیلات.

این گزارش تصریح دارد میزان تعهدات ایجادی جهت تحویل خودرو به مشتریان بسیار بیشتر از میزان تولید است که این ناهماهنگی در فروش و تولید مبین نقص در برنامه ریزی بوده که باعث ایجاد بازار سیاه خودرو ناشی از تفاوت قیمت فروش کارخانه با قیمت فروش محصولات در بازار شده.

بخشی از این گزارش نیز به بررسی موارد خاص تخلفات پرداخته که بر این اساس در بررسی مدارک مشاوران شرکت سایپا طی سال های ۸۸ تا ۹۱ ملاحظه گردیده چندین نفر با تحصیلات کمتر از دیپلم به عنوان مشاور مدیرعامل شرکت سایپا مشغول فعالیت بوده است. علاوه بر این، فردی با مدرک تحصیلی دیپلم تجربی و بازنشسته شرکت هما طی سال های ۸۹ و ۹۰ به عنوان معاون بازرگانی شرکت پارس خودرو مشغول فعالیت بوده است. همچنین کارشناس و مدیر وقت صادرات شرکت پارس خودرو به ترتیب با مدارک تحصیلی کاردانی زبان عربی و کارشناسی شیمی به دلیل عدم آشنایی با نحوه تکمیل مدارک تجاری طی سال های ۸۲ تا ۸۵ منجر به زیان شرکت به مبلغ ۸۷۰ هزار دلار شده اند.

این گزارش تصریح دارد با اعمال نفوذ برادر مدیرعامل وقت شرکت سایپا در شرکت زامیاد در سال ۹۰ قراردادی با فردی ایرانی ساکن چین به عنوان مشاور مدیرعامل با مبلغ ۱۰ هزار دلار منعقد می گردد که نتایج آثار اقدامات این مشاور غیرقابل دسترسی و بررسی بود.

در بخشی از این گزارش به بررسی امور حقوقی قراردادها شامل قراردادهای پژو، تاپکو پرداخته و راهکاریی جهت خروج صنایع خودروسازی از شرایط فعلی ارایه داده است.

متن کامل این گزارش به شرح ذیل است:

با درخواست تعدادی از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی طرح "تحقیق و تفحص از عملکرد صنایع خودروسازی کشور" در آبان ماه سال ۱۳۹۱ تهیه و در تاریخ ۶/۱۲/۱۳۹۱ نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی با ۱۸۹ رای موافق از ۲۲۶ رای به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید.

۱- بررسی نحوه تعامل شرکت‌های خودروسازی با قطعه سازان ( از نظر قیمت، کیفیت و شیوه تنظیم قراردادها و پرداختها )
۲- بررسی عملکرد قانون ارتقاء کیفی تولید خودرو و سایر تولیدات صنعتی داخلی و میزان برنامه ریزی انجام شده جهت بهبود کیفیت خودرو
۳- بررسی میزان سرمایه گذاری‌های انجام شده در صنعت خودرو در جهت کاهش هزینه، قیمت تمام شده و استفاده از تکنولوژی-های پیشرفته
۴- بررسی میزان هزینه‌های غیر مرتبط و غیر ضرور
۵- بررسی میزان سرمایه گذاریهای بی‌ مورد و خارج از چارچوب مقررات شرکت‌های خودرو سازی

در ۲۰ اسفند ماه سال ۱۳۹۱جلسه کمیسیون صنایع و معادن با حضور اکثریت اعضاء برگزار و ۱۵ نفر به شرح مندرج در صفحه اول به عنوان اعضای هیات تحقیق و تفحص انتخاب و آقایان سید عنایت اله هاشمی، ابوالقاسم جراره، علی علیلو و الیاس طاهری به عنوان اعضای هیات رئیسه این هیأت منتخب و با رأی اکثریت اعضا، آقای علی علیلو به عنوان رییس هیأت تعیین گردیدند.

پس از تامین محل استقرار هیات و تهیه امکانات و تجهیزات، افراد متخصص و متعهد انتخاب و ماموریتهای هر یک از کمیته-های تخصصی (مشتمل بر کمیته های ساختار، امور ویژه، مالی و حسابرسی، فنی و استاندارد و حقوقی ) تعیین گردید. که با تصویب و ابلاغ منابع مالی از سوی هیأت رئیسه محترم مجلس شورای اسلامی در مورخ ۰۶/۰۶/۱۳۹۲ ضمن جمع آوری اطلاعات و بررسی میدانی از واحدهای مختلف و انجام ۱۱۸۸۰ نفر ساعت فعالیت کارشناسی مستند به ۱۲۰ هزار برگ سند کتبی و دیجیتال؛ در مورخ ۰۴/۱۲/۱۳۹۲ گزارش نهایی در ۵۴۰ صفحه تهیه و تدوین شد ولیکن با توجه به تکلیف آئین نامه‌ای، این گزارش در مرحله تلخیص با ۲۶ صفحه تهیه و پس از قرائت و تصویب در هیات و کمیسیون هم اکنون حضور همکاران محترم و مردم شریف تقدیم می‌گردد.

ذکر این نکته ضروری است که بیان ایرادها، ضعفها و مشکلات موجود به معنی نادیده انگاشتن زحمات بی شائبه کارکنان زحمتکش اعم از کارگران شرافتمند، پرسنل اداری و فنی مهندسی توانمند و همچنین مدیران فهیم که در راه رشد و اعتلای بیش از پیش صنعت خودرو تلاش وافری دارند، نمی باشد. لازم به ذکر میباشد در حین انجام ماموریت اقدامات اجرایی در راستای اصلاح امور و استفاده بهینه از منابع مختلف در موارد متعدد از سوی مسوولان اجرایی صورت گرفته است.

به تاسی از کلام شریف ”من لم یشکر المخلوق لم یشکر الخالق“ بر خود واجب می دانیم از کلیه دستگاه‌ها، نهادهای ذیربط، کارشناسان، صاحبنظران و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی که با هیات همکاری داشته‌اند صمیمانه قدردانی نمائیم.

مقدمه

الف: صنعت خودروسازی کشور دومین شاخه مهم اقتصاد ملی بعد از صنعت نفت و گاز به حساب می‌آید. در سال ۲۰۱۱ ایران به عنوان دوازدهمین تولید‌کننده بزرگ جهانی خودرو شناخته شده بود که متاسفانه در سال ۲۰۱۲ با شش پله تنزل در رتبه هجدهم یعنی پایین تر از کشورهای ترکیه و اندونزی قرار گرفت.

ب: در حال حاضر ۲۸ شرکت خودروسازی در تولید انواع خودروهای سبک و سنگین در کشور فعالیت می‌نمایند. ظرفیت تولید ۵ خودرو سازی بزرگ کشور در دولت ذیل بیان شده است.

پ : در حال حاضر ۲۸ شرکت خودروسازی در تولید انواع خودروهای سبک و سنگین در کشور فعالیت می¬نمایند. ظرفیت تولید ۵ خودرو سازی بزرگ کشور در جدول ذیل بیان شده است.

ج: صنعت خودرو کشور با گردش مالى سالانه حدود ۲۰۰ هزار میلیارد ریال و ایجاد اشتغال مستقیم و غیر مستقیم یرای حدود ۵۰۰ هزار نفر، یکى از کانون‌هاى توجه سیاست گذاران کشور است.

د: صنعت خودرو در جهان به عنوان لوکوموتیو رشد صنایع دیگر شناخته شده است به طوری که ۶۰ رشته صنعتى با صنعت خودرو مرتبط هستند. صنعت خودرو در ضریب همبستگی پیشین رتبه دوم را در بین ۱۰ صنعت برتر کشور دارا میباشد. از صنایع مهمى که ارتباط نزدیکى با صنعت خودرو دارند مى‌توان به صنعت فولاد، آلومینیوم، مس، شیشه، لاستیک، نساجى، الکترونیک، رنگ و مواد شیمیایى اشاره کرد که به عنوان صنایع بالا دستى ورودى صنعت خودرو محسوب می‌شوند.

هـ: یکی از مهمترین صنایعی که قدرتهای صنعتی با حساسیت بالایی مورد تحلیل و بررسی قرار می دهند صنعت خودرو می‌باشد؛ مهمترین هدف آنها می‌تواند حفظ بازارهای صادراتی محصولات خود و تلاش در غیر اقتصادی نمودن تولیدات کشورهای هدف با اتخاذ تدابیر و اعمال سیاست‌های بازدارنده همراه با انواع ترفندها و تطمیع میباشد.

نگاهی به بخشی از گزارش David S. Cohen معاون وزیر خزانه داری آمریکا به مجلس سنا در مورخ ۲۲ دی ماه سال ۱۳۹۲ (۱۲/دسامبر/۲۰۱۳) میتواند گویای بسیاری از ناگفته­ها باشد. برنامه ریزی گسترده به منظور اجرای سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی ابلاغی مقام معظم رهبری به منظور ساماندهی هر چه سریعتر صنایع خودروسازی کشورمان در این برهه زمانی حساس از اهمیت ویژه ای برخوردار می‌باشد.

ذکر این نکته حائز اهمیت است که اعمال تحریمهای صنعت خودرو کشور از سوی کشورهای غربی در تاریخ تیر ماه ۱۳۹۲ (جولای ۲۰۱۳) فقط شامل تحریم قطعات و فن آوری بوده و محصولات ساخته شده (CBU) شامل این تحریم نمی­‌گردند.

حاصل فعالیت هیات تحقیق و تفحص با برررسی حدود ۱۲۰ هزار برگ سند کتبی و دیجیتال و مطالعات میدانی، گزارشی ۵۴۰ صفحه­ای می­باشد لیکن با توجه به تکلیف آئین نامه­ای در جهت تلخیص مطالب اقدام و چکیده­ای مختصر و مفید با سرفصلهای ذیل تقدیم حضور میگردد :

۱- صاحبان سرمایه

۱-۱: شرکت ایران خودرو دارای ۱۴ سهامدار بوده و در تاریخ تدوین گزارش حدود ۸۲ درصد از سهام این شرکت­، دولتی و شبه دولتی میباشد و بالغ بر ۱۸ درصد سهام متعلق به سهامداران حقیقی و حقوقی خرد بوده است.



۲-۱: شرکت صنایع تولیدی کروز با نقض ردیف ۶ از بند ط ماده ۴۵ و مواد ۴۶ و ۴۷ قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی و مصوبه شصت و سومین جلسه شورای رقابت از طریق شرکتهای تدبیر سرمایه آراد و سپهر ایرانیان کیش در مجموع مالک ۹۲/۲۶% سهام شرکت ایران خودرو و یک عضو در هیات مدیره شرکت می باشد.

۳-۱: شرکت سایپا دارای ۱۰ سهامدار اصلی می باشد. مالکیت حدود ۳۷ درصد آن در اختیار سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران می باشد. این شرکت دارای سهام عمده شرکتهای سرمایه گذاری سایپا و سرمایه گذاری گروه صنعتی رنا است که این سه شرکت نیز به صورت ضربدری در مجموع ۴۶ درصد سهام سایپا را در اختیار دارند.

۴-۱: شرکت سرمایه گذاری گروه صنعتی رنا مالکیت حدود ۱۳درصد از سهام شرکت ایران خودرو و حدود ۱۵ درصد از سهام شرکت سایپا را در تملک خود دارد. ترکیب سهامداران شرکت رنا گویای این واقعیت است که عمده سهام این شرکت متعلق به بخش دولتی یا شبه دولتی میباشد.

۵-۱: گروه سایپا در فرآیند خرید سهام بلوک ۱۸ درصدی متعلق به سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، مبلغ ۱۷۰ میلیارد ریال سپرده حضور در معامله که توسط این گروه پرداخت شده بود را از دست داده و به نفع سازمان بورس ضبط گردیده، که بنابر مستندات ارائه شده (ائم از داوری و یا قضایی) توقیف این وجه توسط سازمان بورس فاقد وجاهت بوده است. در روند اختصاصی سازی سهام شرکت سایپا، این شرکت ۱۷۰۰۰ میلیارد ریال از منابع مالی را به جای سرمایه‌گذاری در خطوط تولید، با سفته بازی و خرید سهام سایپا که در اختیار شرکت شستا و گروه بهمن قرار داشته (سال ۱۳۸۹) اتلاف نموده، این درحالیست که سهام مذکور به ۲ برابر قیمت عرضه شده در تابلو بورس خریداری گردیده و از این بابت بالغ بر ۱۷۲۰۰ میلیارد ریال برای کارکنان ایجاد تعهد مالی شده است.

بررسی مستندات حاکی از آن می­باشد که دو خودروساز بزرگ کشور به صورت دولتی و سیاسی مدیریت می­گردند و غالب عزل و نصبها در سطوح هیات مدیره و مدیران میانی تحت فشار و یا حمایت خاص برخی از مدیران ارشد سیاسی و یا حتی برخی تامین کنندگان بزرگ صورت می پذیرد. تحلیل و بررسی­های کارشناسی موید این نکته مهم می­باشد که این امر یکی از مهمترین موانع خصوصی سازی واقعی می­باشد. بدیهی است هدایت بنگاه­های اقتصادی با رویکرد دولتی و دستوری، تشکلی سیاسی – اقتصادی را ایجاد نموده و به یقین تضمین کننده اهداف اقتصادی بنگاه نخواهد بود.

مدیریت مالی ، کنترل و نظارت

۱-۲: بررسی اجمالی صورت­های مالی اساسی دو شرکت بزرگ خودروساز ایران خودرو و سایپا حاکی از خروج این شرکتها از مسیر ایفای وظایف اصلی خود (تولیدخودرو) و ایجاد انبوهی از شرکت­های اقماری (به ترتیب در حدود ۱۵۰ و ۹۰ شرکت) و بعضاً صوری در داخل و خارج از کشور با مدیریتهای ماتریسی، تو در تو، پیچیده کارآمدی لازم یا غیر فعال است. که محل جذب منابع انسانی و انجام معاملات خاص شده­اند و بعضاً با تهیه و تنظیم صورتهای مالی غیر شفاف و غیر قابل اتکاء، حقوق صاحبان سرمایه را در معرض سفته بازی، دلالی و تهدید قرار داده­اند و در نهایت خسارت ناشی از اینگونه عملکرد­ها را در قالب هزینه سربار و هزینه مالی و امثالهم با افزایش قیمت محصولات بر دوش مصرف­کننده نهایی قرار گرفته­ است.

۲-۲: شرکت ایران خودرو بر اساس صورتهای مالی تجدید ارائه شده در عملکردهای مالی به جز سالهای ۱۳۸۴ و ۱۳۸۵ دارای سود عملیاتی بوده است، لیکن به رغم وجود زیانهای انباشته و بدون کسر سود مذکور از آن زیانها، مجمع عمومی با استناد به گزارش حسابرسان ( که با سوء استفاده از استاندارد شماره ۶ حسابرسی قدام به تشخیص سود نموده ­اند) نسبت به تصویب سود سالیانه اقدام نموده است. نکته مهم آنکه طی ۱۰ سال اخیر حسابهای بلاتکلیف متعددی در شرکت وجود داشته و بدون گرفتن ذخیره اقدام به تعدیل در سالهای متمادی نموده که این اقدام موجب تغییر وضعیت از سود دهی به زیان دهی گردیده است.

۳-۲: علیرغم وجود حدود ۸۰.۰۰۰ میلیارد ریال حجم مطالبات سررسید شده در صورتهای مالی اساسی دو شرکت اقدام جدی و اثر بخشی در خصوص وصول مطالبات صورت نپذیرفته است؛ این در حالی است که طی سالهای اخیر این شرکتها عامل اصلی کاهش تولید را ضعف توان مالی و سرمایه در گردش ناشی از عدم پرداخت تسهیلات توسط بانک­ها اعلام نمود­ه­اند. نکته جالب توجه آنکه با وجود حجم عظیم مطالبات فوق الذکر، هزاران میلیارد ریال تسهیلات اخذ شده قبلی به دلیل عدم بازپرداخت به موقع به طور سنواتی استمهال گردیده­اند.

۴-۲: سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران به نمایندگی از دولت، سهامدار عمده و منصوب کننده مدیران شرکت سایپا به عنوان صاحبان مجامع عمومی میباشد، نسبت به دریافت بالغ بر ۵۰۰۰ میلیارد ریال سود سهام خود از شرکت سایپا اهتمام ننموده و در واقع بهره برداران اصلی از این مبالغ، دیگر سهامداران سایپا بوده‌­اند.

۵-۲: فقدان واحدهای نظارتی و حسابرسی داخلی اثر بخش در شرکتهای ایران خودرو و سایپا موجب عدم شفافیت و بی انضباطی در سطوح مختلف، عدم استفاده بهینه از منابع و پیدایش سوء جریان مالی و اقتصادی در چرخه مالی و عملیاتی شده است.

۶-۲: نسبت سود خالص به فروش که نشانگر سودآوری فعالیتهای شرکت بوده و یکی از شاخصهای اصلی و مهم در ارزیابی بازدهی و کارایی تولید و ساختار بهای تمام شده محصولات شرکت میباشد، در شرکت ایران خودرو از سال ۱۳۸۱ دارای شیب نزولی و منفی بوده به طوریکه در سال مالی ۱۳۹۱ اثر بخشی فعالیتها به زیر نقطه صفر منتقل شده است.

۷-۲: یکی از اقلام مهم بهای تمام شده محصولات شرکتهای سایپا و ایران خودرو هزینه های مالی می­باشد که پس از مواد اولیه مستقیم مهمترین عامل در تعیین بهای تمام شده محسوب می گردد. هزینه های مالی حدود ۱۳ درصد از بهای تمام شده محصولات بوده و مبلغ آن بطور متوسط در هر خودرو بالغ بر ۴۰ میلیون ریال و در برخی از خودروهای گران قیمت مانند سوزوکی گراند ویتارا بیش از ۱۵۰ میلیون ریال برآورد میگردد. قابل ذکر می­باشد حدود ۷۰% هزینه های مالی ناشی از بهره تسهیلات دریافتی از بانکها می­باشد. در صورت وجود یک مدیریت مالی صحیح و منظم و با تاکید بر وصول مطالبات حدود ۸۰.۰۰۰ میلیاردی؛ هیچگونه نیازی به اخذ تسهیلات بانکی نخواهد بود.

۸-۲: شرکت ایران خودرو به منظور تامین منابع مالی از سیستم بانکی کشور، تضامینی بالغ بر ۳۰۰.۰۰۰ میلیارد ریال به صورت چک یا سفته یا سهام شرکتهای تابعه ارائه نموده است. از این مبلغ، بالغ بر ۱۷۲.۰۰۰ میلیارد ریال تضامین وامهای اخذ شده توسط شرکت ایران خودرو، ۱۱۸.۰۰۰ میلیارد ریال تضامین وامهای اخذ شده برای شرکتهای تابعه و مبلغ ۱۰.۰۰۰ میلیارد ریال تضامین وامهای اخذ شده برای شرکتهای غیر وابسته بوده است.

زنجیره تامین

۱-۳: شرکتهای کروز، عظام و صنایع سندان ایرانیان، تامین کننده بیش از ۳۰% قطعات و سیستم‌های خودروهای پرتیراژ شرکت ایران خودرو می باشند، این شرکتها عمدتاً تامین کننده انحصاری این قطعات هستند (نزدیک به ۲۳۰۰ قطعه و مجموعه بصورت تک منبع تامین) . با استناد به گزارش نماینده سازمان بازرسی کل کشور مستقر در شرکت ساپکو بر اساس گزارشات دریافتی از شرکت ایران خودرو ، عدم تامین قطعات توسط شرکت کروز از تاریخ ۱۷/۰۱/۱۳۹۲ لغایت ۱۹/۰۸/۱۳۹۲ منجر به ۲۶ روز توقف خط و کاهش تولید به میزان ۱۸۹۸۵دستگاه شده است. تامین قطعات از تولیدکنندگان انحصاری باعث گردیده است تا در صورت وجود نقیصه در قطعه به جهت جلوگیری از توقف خط تولید علیرغم بروز مشکلات کیفی، شرکت مجبور به استفاده از اینگونه قطعات در تکمیل محصولات شده و نهایتاً تعداد زیادی از مشتریان در شبکه خدمات پس از فروش در صف تعویض این قطعه معیوب قرار گیرند که بعضاً برخی از این قطعات در دوره گارانتی هم تامین می گردد.

۲-۳: عدم مدیریت صحیح در زنجیره تامین موجب شده است تامین از طریق شبکه­های شرکتی تو در تو و پیچیده که به نحو ماهرانه­ای به هم تنیده شده­اند افزایش شدید قیمت قطعات را به همراه داشته و به طور طبیعی قیمت تمام شده محصولات تولیدی شرکت را به صورت فزاینده افزایش داده­ است. با بررسی روند عملکرد صنعت خودرو­سازی کشور در زمینه تامین قطعات مورد نیاز مشاهده میگردد انگیزه تولید قطعات در داخل کشور به شدت کاهش یافته و گرایش به واردات قطعات بی کیفیت از خارج از کشور توسط "قطعه ساز نماها" و "واردات قطعات بی کیفیت چینی با برچسب ایرانی" افزایش داشته است و صنعت خودروسازی را بیش از پیش به خارج از کشور وابسته نموده است. در برخی از موارد مشاهده شده خودروسازان راساً اقدام به واردات قطعات از خارج از کشور می­نمایند. در سال ۱۳۹۲ هر دستگاه خودرو پراید بدون کیسه هوا و با موتور یورو ۲ مبلغ ۱۶۰۰ دلار و هر دستگاه خودرو تیبا ۲۰۰۰ دلار نیاز ارزی داشته است. این مبالغ با ادعای خودکفایی این محصول در تعارض میباشد.

۳-۳: ۴۹% شرکت سازه گستر متعلق به شرکت سایپا بوده و ۵۱% الباقی متعلق به شرکت نیوان ابتکار (سهامی خاص) می باشد. شرکت سایپا مالکیت ۱۰۰% شرکت نیوان ابتکار را دارد. مطالبات شرکت سایپا از شرکت نیوان ابتکار بالغ بر۹۵۲ میلیارد ریال می باشد که حدود ۶۰۰ میلیارد ریال آن تسهیلات ارائه شده به این شرکت بابت خرید ۱۰۰ درصدی سهام شرکت تاپکو بوده که تاکنون تکلیف ۲۲% سهام متعلق به صندوق بازنشستگی از سوی فروشنده، مشخص نگردیده است.

۴-۳: علاوه بر وابستگی برخی از قطعات به نرخ ارز، تامین قطعات در شرکت مگاموتور گویای ساختار واسطه پرور و به وجود آورنده رانت در تامین قطعات در محصولات شرکت سایپا میباشد. لازم به ذکر است که تقریباً۱۰۰% مالکیت این شرکت متعلق به شرکت سایپا بوده و زیان پیش بینی شده این شرکت در سال ۱۳۹۲ حدود ۱.۱۵۶ میلیارد ریال برآورد شده است.

۵-۳: از نمونه انحرافات در تامین قطعات شرکت ایران خودرو میتوان به خرید مخازن سی ان جی از شرکت آ. ص. ک. با قیمتی حدود بیست میلیارد تومان بیشتر از دیگر تامین کنندگان، قرارداد با شرکت ن. ص. پ. در خصوص اجاره ده هزار دستگاه on time با ۳ میلیارد تومان هزینه از سال ۱۳۸۵ بدون نتیجه و راکد اشاره نمود.

۶-۳: نقض "بند ۳ ماده­ی ۲۵۸ لایحه ی اصلاح قسمتی از قانون تجارت" از طریق استفاده از اموال شرکت بر خلاف منافع شرکت برای شرکتهایی که برخی از مدیران خود در آن به صورت غیر مستقیم ذینفع بوده­اند. لازم به ذکر میباشد حجم معاملات شرکتهای مرتبط با افراد مذکور طی سالهای ۱۳۸۱ الی ۱۳۸۵ با شرکت سایپا بالغ بر ۱۰ هزار میلیارد ریال بوده است.

تولید

۱-۴: سایت اصلی شرکت ایران خودرو در سال ۱۳۹۱با کمتر از ۵۰% ظرفیت و سایت اصلی شرکت سایپا با کمتر از ۴۰% ظرفیت اسمی خود به دلیل وابستگی به قطعات خارجی فعالیت دارد.۲-۴: خلاصه آخرین وضعیت توسعه شرکت سایپا در سایتهای سایپای شمال، سایپای خمین، سایپای کردستان و سایپای بردسیر کرمان به شرح ذیل میباشند:

الف: هدف اضافه نمودن ۳۹۰ هزار دستگاه به ظرفیت موجود تولید محصول پراید بوده است.

ب: بودجه مصوب این پروژه ها حدود ۵.۰۰۰ میلیارد ریال بوده است.

ج: مبلغ هزینه شده برای اجرای این پروژه ها حدود ۱.۰۰۰ میلیارد ریال بوده است.

با توجه به اینکه کلیه پروژه های مذکور باید تا این تاریخ به اتمام می رسیدند؛ بررسی مستندات این پروژه­ها گویای این واقعیت است که میانگین پیشرفت این پروژه­ها کمتر از ۵% میباشد و تحقیقات نشان میدهد به منظور اتمام این پروژه­ها حدود ۲۵.۰۰۰ میلیارد ریال بودجه مورد نیاز میباشد یعنی ۵ برابر مبلغ مصوب. این در حالی است که در پروژه­ای مانند سایپا شمال، وزارت جهاد کشاورزی ۶۰ هکتار زمین از منابع ملی کشور به صورت رایگان به این شرکت تحویل داده است که در محاسبات مالی و بودجه پروژه­ها لحاظ نشده است.

مهندسی، توسعه محصول، تحقیق و توسعه

۱-۵: شرکت ایران خودرو علی رغم هزینه کرد حدود ۱۵۰ میلیارد ریال، مستنداتی در خصوص آخرین وضعیت پروژه پروژه موتور ملی دیزل ارایه نداده است و مدیران مربوطه طی نامه رسمی اعلام نموده است که این پروژه فاقد مصوبه هیات مدیره بوده است. نکته حائز اهمیت آنکه طبق مستندات ارایه شده توسط معاون استراتژی و برنامه ریزی ایران خود ۹۰۰۰ میلیارد ریال هزینه برای اجرای این پروژه مورد نیاز می باشد این در حالی است که برخی از مراکز تحقیقاتی و تولیدی داخلی توان بالقوه و بالفعل طراحی و تولید انواع موتورهای دیزل را دارا میباشند. لازم به ذکر میباشد در سال ۲۰۱۲ حدود ۵۵% خودروهای اروپا با موتور دیزل به بازار مصرف عرضه شده‌اند.

۲-۵: طرح خودروهای هیبریدی یکی از چهار طرح کلان فناوری کشور میباشدکه سالهاست بسیاری از خودروسازان بزرگ جهانی مبادرت به تولید این خودروها در سطحی گسترده نموده‌اند. هدف از ارایه تکنولوژی هیبرید، کاهش مصرف سوخت از ۳۵ تا ۵۰ درصد و دستیابی به استاندارد آلایندگی یورو ۵ میباشد. طی چند سال گذشته:

الف: سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران با هزینه کرد حدود ۴۴ میلیارد ریال (و تعهد پرداخت ۴۶ میلیارد ریال) که عملاً با ایجاد انحصار در اقدامات اجرایی و گذشت حدود ۲ سال از زمان خاتمه قرارداد پروژه "ساخت ۳ نمونه خودرو هیبریدی" شرکت ایران خودرو را مورد حمایت مالی بدون نتیجه خود قرار داده است و پروژه ال ۹۰ هیبرید شرکت پارس خودرو نیز علیرغم راهبردی بودن این طرح متوقف می باشد.

د: علی رغم صرف هزینه¬های بسیار زیاد و ایجاد زیر ساختهای مورد نیاز و وجود اساتید ارزشمند و فارغ التحصیلان ممتاز دانشگاهی در سطح کشور زیر ساخت مهندسی شرکتهای خودرو ساز فاقد بنیه لازم بوده و باید با اتخاذ تمهیداتی نسبت به جذب منابع انسانی متخصص و کارآمد به منظور نهادینه نمودن دانش طراحی خودرو در کشور اقدام لازم معمول گردد. به عنوان مثال دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شریف همه ساله نسبت به برگزاری "مسابقه ملی طراحی ماشین" با هدف تقویت حس خودباوری و بالندگی دانشجویان در طراحی انواع خودرو از جمله خودروهای هیبریدی اقدام مینماید که متاسفانه از حمایتهای جدی مالی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران بی نصیب بوده است.

۳-۵: علی رغم جلب موافقت رسمی شرکت رنو فرانسه با انجام مطالعات مهندسی و تولید یک نمونه از خودرو ال ۹۰ با قوای محرکه داخلی توسط مهندسین و تیم فنی شرکت پارس خودرو شاهد توقف طرح تولید این محصول می باشیم.

۴-۵: استفاده از خودرو برای افراد دارای مشکلات جسمی، حرکتی در بسیاری از موارد نیازی حیاتی است که گاهاً بدون آن امکان حضور در جامعه را از ایشان سلب می نماید. یکی از حقوق و مطالبات کم توانان و جانبازان عزیز انقلاب اسلامی برخورداری از خودرو مناسب میباشد. ارزشمندی این قشر معزز، برخورداری از پیشرفته ترین نوع تکنولوژی را ضروری مینماید، خودرویی با بالاترین سطح استانداردها و پیشرفته ترین تجهیزات روز دنیا. فراموش نکنیم بخش مهمی از این عزیزان به فرموده امام خمینی (ره) ولی نعمتان ما هستند و ما شرف و ناموس خود را مدیون از جان گذشتگی آنان میباشیم. متاسفانه شرکتهای خودروساز تا کنون حمایت فنی جدی از این قشر معزز جامعه ننموده اند و لازم است هر چه سریعتر با پیگیری دولت و مجلس این نیاز به بهترین وجهی مرتفع گردد.

قیمت محصول

۱- ۶:آنالیز قیمت تمام شده محصولات با تیراژ بالا در شرکت ایران خودرو

تاثیر هزینه مالی تحمیلی به هر دستگاه خودرو

تاثیر بهره و جریمه ایران خودرو ۲۳ میلیون ریال
تاثیر بهره و جریمه ساپکو ۷ میلیون ریال
تاثیر بهره و جریمه سایر شرکتهای گروه ۱۰ میلیون ریال
تاثیر مجموع بهره و جریمه تحمیلی به هر دستگاه خودرو ۴۰ میلیون ریال

دستمزد مستقیم تولید در شرکت ایران خودرو حدود ۱% قیمت تمام شده کالای ساخته شده می­باشد

۲-۶: آنالیز قیمت تمام شده خودرو پراید

۳-۶: مراجعه به اسناد و مدارک شرکتهای خودروسازی مطرح و بهره­ور جهان گویای این مهم است که هزینه ساخت یک خودرو حدود ۵۰% و ارزش افزوده خودروساز حدود ۲۵% میباشد.

فروش

۱-۷: روند تخصیص خودرو به شرکتهای زیر مجموعه خودروسازان از قبیل تعاونی خاص کارکنان ایران خودرو، ایساکو، آپکو و برخی از نمایندگیها در مورد خودروهایی که دارای اختلاف قیمت با بازار میباشند به نحو مطلوب مدیریت نشده این درحالیست که تعهدات معوق در خصوص مشتریان ثبت‌نامی گریبانگیر شرکت ایران خودرو بوده است. حدود ۳۱ درصد از کل فروش محصولات ایران خودرو در سال ۱۳۹۱ توسط ۳۵ نمایندگی انجام شده است(۱۲۹.۹۸۴ دستگاه )

۲-۷ : یکی از شیوه های رایج فروش خودرو در شرکت ایران خودرو تحویل خودرو امانی به نمایندگیهای فروش میباشد، در مواردی واگذاری خودروهای امانی به نمایندگیها بر اساس تضامین ماخوذه از آنها صورت نگرفته و در چارچوب بررسی های به عمل آمده حد اقل ۴۴ نمایندگی فاقد هرگونه تضمین نزد شرکت بوده که در موارد وصول مطالبات معوق از آنها را با مشکل مواجه نموده است از برخی از نمایندگیها بطور نسبی وثیقه ملکی دریافت شده است، لیکن بدهی سنواتی آنها تسویه نشده است و به علت عدم نظارت صحیح و مدیریت کارا و اثر بخش بر اقدامات نمایندگی­ها سوء استفاده­های کلانی از اختیارات به همراه کلاهبرداری از مردم توسط برخی از نمایندگیها مشاهده گردید.

۳-۷: در بررسی اسناد و مدارک فروش مشخص گردید شرکت ایران خودرو تخفیف­هایی خارج از اصول و ضوابط به صورت فروش دستوری به برخی اشخاص اعطا نموده است به عنوان نمونه هیات مدیره این شرکت در جلسه ۱۶۳خود مصوب نموده به منظور تحقق دستور وزیر صنایع و معادن وقت تعداد ۳۶۵۰ دستگاه خودرو به شرح ذیل با تخفیف ویژه در اختیار افراد معرفی شده قرار دهد:

۵۰ دستگاه خودرو با ۸۰ درصد تخفیف
۲۰۰ دستگاه خودرو با ۵۰ درصد تخفیف
۴۰۰ دستگاه خودرو با ۳۰ درصد تخفیف
۱.۰۰۰ دستگاه خودرو با۱۰ درصد تخفیف
۲.۰۰۰ دستگاه خودرو تمام قسط و بدون سود تسهیلات

همچنین هیأت مدیره شرکت ایران خودرو در سال ۱۳۸۷ نیز مصوبه‌ای پیرامون ارایه مجوز تخفیف به افراد معرفی شده از سوی وزیر صنایع و معادن وقت داشته که برابر تصمیمات متخذه در این مصوبه مقرر می‌شود تا سقف ۳۰۰۰ میلیون ریال در اختیار مدیر عامل شرکت ایران خودرو قرار داده شود. که البته در تحقیقات به عمل آمده اعضاء هیات مدیره اقدامات خود را در حدود اختیارات دانسته، ولیکن اشاره­ای به حفاظت از حقوق سهامداران و منافع مردم نداشتند.

۴-۷: میزان تعهدات ایجادی جهت تحویل خودرو به مشتریان بسیار بیشتر از میزان تولید است که این ناهماهنگی در فروش و تولید مبین نقص در برنامه­ریزی بوده که این رویه باعث ایجاد بازار سیاه خودرو ناشی از تفاوت قیمت فروش کارخانه با قیمت فروش محصولات در بازار شده است که در نهایت این روند باعث ایجاد سوء جریانات عمدی یا غیر عمدی در فروش خودرو میگردند.

۵-۷: محصولات تولیدی ناقص موجود در کف پارکینگ عمدتاً ناشی از کسری یک یا دو قطعه میباشند. ارزش تقریبی محصولات کف شرکت ایران خودرو بالغ بر ۱۸.۰۰۰ میلیارد ریال بوده که ناشی از عدم استفاده صحیح از امکانات و تجهیزات و منابع و یا ناهماهنگی در تامین قطعات میباشد.

۶-۷: در گروه ایران خودرو یادداشتهای توضیحی صورتهای سال مالی منتهی به ۳۰ اسفند ۱۳۹۱ ( حسابها و اسناد دریافتنی تجاری ) از اسناد، چکها و سفته های دریافتنی بابت فروش اقساطی محصولات به مبلغ ۱۸.۰۴۹.۸۷۰ میلیون ریال ( ۱۳.۹۳۰.۷۸۳ میلیون ریال برای شرکت اصلی ) می باشد که با توجه به اوضاع نامناسب منابع مالی شرکت ایران خودرو عدم وصول این مطالبات جای تامل جدی دارد.

۷-۷: به استناد مصوبه ستاد سیاستگذاری خودرو شرکتهای خودروساز موظف می باشند حداقل ۳ درصد مبلغ فروش خود را صرف ارائه و گسترش خدمات پس از فروش نمایند لیکن طبق بررسیهای به عمل آمده شرکت ایران خودرو ۲۳۲ میلیارد ریال کمتر از میزان مصوب به این امر اختصاص داده است. (بند ۱۸ گزارش حسابرس مستقل و بازرس قانونی ) کاهش بودجه خدمات به معنی ایجاد نارضایتی در مردم و عدم ارایه خدمات مناسب به مشتری می باشد.

۸-۷: در شرکت سایپا طی سالهای ۸۸ الی ۹۰ شاهد افزایش فروش اعتباری بوده­ایم، در سال ۱۳۹۰ حدود ۲۸.۰۰۰ میلیارد ریال یعنی حدود ۵۴% کل محصولات و در سال ۱۳۹۱ حدود ۴.۰۰۰ میلیارد ریال از فروش انجام شده بصورت اعتباری بوده است در این سال مبلغ ۶۶۶ میلیارد ریال از چکهای دریافتی از مشتریان وصول نگردیده است. ( ۱۱/۱۶% نسبت به مبلغ چکهای برگشتی به فروش اعتباری )

۹-۷: آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران حاکی از واردات حدود ۷۰ هزار دستگاه خودرو و خروج ۸/۲ میلیارد دلار ارز از کشور بابت واردات خودرو میباشد. حجم بالای خروج ارز از کشور جهت واردات خودرو زمانی به وقوع پیوست که کشور در بحرانی ترین شرایط ارزی و کینه ورزی دشمنان قرار داشته و حتی مواجه با اعمال محدودیت از سوی دولت در تامین منابع ارزی جهت واردات انواع داروهای حساس و حیاتی بودیم و به یقین مدیران ارشد دولت وقت از جمله مسولین وزارت اقتصاد و بانک مرکزی باید پاسخگوی تبعات ناهنجار این وضعیت باشند.

موارد خاص

۱-۸: تصدی چند پست و عضویت مدیران ارشد شرکتهای خودروساز در هیات مدیره شرکتهای زیر مجموعه به صورت عرف درآمده است. در بررسی مستندات مشخص گردید مدیران عامل، قائم مقامهای مدیران عامل، معاونین و بسیاری از مدیران میانی هر دو شرکت ریاست و یا عضویت هیات مدیره چند شرکت مهم زیر مجموعه را نیز برعهده دارند.

۲-۸: در بررسی مدارک مشاوران شرکت سایپا طی سالهای ۱۳۸۸ الی ۱۳۹۱ ملاحظه گردید چندین نفر با تحصیلات کمتر از دیپلم به عنوان مشاور مدیر عامل شرکت سایپا مشغول فعالیت بوده اند.

۳-۸: در بررسی مدارک مشاهده گردید فردی با مدرک تحصیلی دیپلم طبیعی و بازنشسته شرکت هما طی سالهای ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰ به عنوان معاون بازرگانی شرکت پارس خودرو مشغول فعالیت بوده است. همچنین کارشناس و مدیر وقت صادرات شرکت پارس خودرو به ترتیب با مدارک تحصیلی کاردانی زبان عربی و کارشناسی شیمی به دلیل عدم آشنایی با نحوه تکمیل مدارک تجاری طی سالهای ۸۲ الی ۸۵ منجر به زیان شرکت به مبلغ ۸۷۰.۰۰۰ دلار شد­ه‌اند عدم توجه واحدهای نظارتی وقت شرکت موجب اغفال آنها توسط افراد مذکور شده بود که با پیگیری هیات تحقیق و تفحص موضوع در دستور کار مدیریت شرکت قرار گرفته است.

۴-۸: با اعمال نفوذ برادر مدیر عامل وقت شرکت سایپا در شرکت زامیاد در سال ۱۳۹۰ قراردادی با فردی ایرانی ساکن کشور چین به عنوان مشاور مدیر عامل با مبلغ ده هزار دلار منعقد میگردد. نتایج و آثار اقدامات این مشاور غیر قابل دستیابی و بررسی بود.

امور حقوقی و قراردادها

بررسی قراردادهای منعقده داخلی و خارجی در خصوص توسعه محصول و انتقال تکنولوژی مبین سوء مدیریت اجرایی، ضعف کنترل و نظارت، بی انضباطی مالی و عدم رعایت برنامه زمان بندی در قراردادها میباشد که به عنوان نمونه به دو مورد اکتفا می نماییم :

۱-۹: قرارداد ال۹۰

مطابق با اصول تصریح شده در متن قرارداد مادر ( Master Agreement ) و همچنین الحاقیه های ذیربط فی ما بین سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و شرکت رنو فرانسه در خصوص پروژه ال ۹۰ مشتمل بر:

الف : ماده ۳ بند ۳ ؛ شرکت رنو پارس موظف به ایجاد شرکتی جدید با سرمایه گذاری مستقیم به منظور احداث سایتی با هدف تولید خودرو می باشد.

ب : بند ۴-۲-۴ ؛ ۴۰% از ظرفیت سالانه ۵۰۰ هزار دستگاه محصولات پروژه متعلق به شرکت ذکر شده در بند فوق می باشد.

ج : ماده ۳ بند ۳ ؛ شرکت رنو پارس موظف به ساماندهی صنعت خودرو کشور می باشد.

د : ماده ۲-۲-۴ ( بند تهیه و تامین منابع، زیر بخش فعالیتهای رنو پارس ) :

۱-د : مسولیت تهیه و تامین قطعات و اجزای منفصله لازم پلتفرم ال۹۰ بر عهده شرکت رنو پارس می باشد.

۲-د : رنو پارس قطعات و اجزای منفصله را از منابع مختلف تهیه و تامین می نماید؛ برخی از اجزای منفصله را مستقیما از رنو و/ یا تامین کنندگان رنو تهیه و به ایران وارد می نماید.

۳-د : رنو پارس وظیفه دارد به گونه ای عمل نماید تا در یک دوره زمانی معین شرکتهای ایران خودرو ، سایپا و شرکت جدید ایجاد شده توسط رنو پارس به ظرفیت تولید ۵۰۰ هزار دستگاه در سال نایل آیند.

۴-د : بهای قطعات منفصله خودرو ال۹۰ به صورت بسته بندی نشده تحویل درب کارخانه (یعنی شرکت رنو پارس) مطابق با INCOTERMS ۲۰۰۰ به شرح ذیل خواهد بود :

۴-د : صراحتا قید میگردد تامین قطعات و اجزای منفصله از خارج از کشور برای شرکتهای ایران خودرو، سایپا و تامین کنندگان داخلی همواره بر اساس قیمت قطعات و اجزای منفصله کامل اصلی به صورت تحویل درب کارخانه خواهد بود.

۵-د : بر اساس ماده ۴ الحاقیه قرارداد پرداخت حق‌الامتیاز‌ها توسط رنو پارس به رنو، سود سهام رنو و هر نوع عایدات دیگر رنو به واسطه سرمایه‌گذاری در ایران، فقط از طریق صادرات خودرو ال۹۰ تولید شده در ایران و همچنین قطعات خودکفا شده در ایران امکان‌پذیر می­باشد؛ به این ترتیب شرکت رنو تنها از طریق صادرات امکان کسب سود خواهد داشت.

۶-د : بر اساس ماده ۱۴ الحاقیه قرارداد شرکت رنو‌پارس متعهد می‌شود حداقل ۲۰‌ درصد از خودرو‌های ال۹۰ تولید شده در ایران با ساخت داخل حداقل ۶۰‌ درصد شامل رنگ‌آمیزی و مونتاژ را به قیمتی که کمتر از ۱۱۵‌درصد ارزش فول CKD نباشد را صادر کند.

اهم موارد نقض شده در قرارداد عبارتند از:
*عدم سرمایه گذاری شرکت رنوپارس در احداث کارخانه تولید خودرو ال۹۰ با ظرفیت ۲۰۰ هزار دستگاه مطابق ماده ۳ از بند ۳ قرارداد مادر

*اخذ عوارض و سود بازرگانی واردات قطعات منفصله از شرکتهای ایران خودرو و سایپا ( حدود ۱۰ میلیون ریال بابت هر ست قطعات منفصله) علی­رغم صراحت مفاد قرارداد مادر مبنی بر وظیفه رنوپارس در پرداخت این مبالغ مطابق ماده ۲-۲-۴ از قرارداد مادر

*اختلاف معنادار قیمت قطعات منفصله تامین شده توسط شرکت رنو پارس برای شرکتهای ایران خودرو و سایپا با مبالغ ذکر شده در قرارداد مطابق ماده ۲-۲-۴ از قرارداد مادر (از حدود ۱۸۰۰ یورو در مدل پایه تا ۲۹۰۰ یورو در مدل فول) که موجب افزایش قیمتی حدود ۱۲۰ – ۸۰ میلیون ریالی در محصول نهایی گردیده است.

*عدم صدور ۲۰% از محصولات تولیدی در بازارهای هدف مطابق ماده ۱۴ الحاقیه قرارداد مادر به گونه­ای که از حدود ۳۵۰ هزار دستگاه محصول تولید شده کمتر از ۵۰۰۰ دستگاه صادرات محصول صورت پذیرفته است یعنی حدود ۰۱/۰ درصد

*پیگیری تعیین میزان واقعی و نحوه جبران خسارتهای وارده ناشی از عدم اجرای تعهدات توسط شرکت رنو فرانسه و عدم ایفای نقش نظارتی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در قرارداد ال۹۰ و الحاقیه های ذیربط

*عدم ارتقاء سطح خودکفایی به منظور کاهش وابستگی خارجی و ارزی

برای هیات تحقیق وتفحص کاملا روشن است که سازمان گسترش­ و ­نوسازی صنایع ایران در خصوص حسن اجرا و نظارت بر مفاد قرارداد، قصور غیر قابل جبرانی مرتکب شده است. از مسئولین این سازمان انتظار میرود سریعاً نسبت به ایفای نقش نظارتی خویش اقدام نمایند و از وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت انتظار میرود نسبت به ارایه دلایل کوتاهی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در قراردادی که نه تنها باعث رشد صنعت خودرو نگردید بلکه موجب بروز خسارتهای سنگینی بر پیکره صنایع خودروسازی کشور نیز گردید اقدامات لازم را معمول نمایند. بدیهی است افکار عمومی و هیات تحقیق و تفحص حق خویش میدانند در جهت شفاف سازی نتیجه قراردادی با هزینه کرد بالغ بر ۱۰ هزار میلیارد ریال فاقد نتایج مورد انتظار بود پاسخ مناسبی دریافت نمایند.

متذکر میگردد در حین انجام تحقیق و تفحص توضیحاتی از مسوولین سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران درخواست گردید که ایشان از پذیرش مسولیت خویش استنکاف ورزیده و دلیل این قصور را واگذاری "شرکت گسترش صنایع خودرو ( ایدکو )" به شرکت سایپا اعلام نمودند این در حالی است که قرارداد مذکور فی ما بین سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و شرکت رنو فرانسه منعقد گردیده است و نه فی ما بین شرکت گسترش صنایع خودرو ( ایدکو ) و شرکت رنو فرانسه. بدیهی است واگذاری سهام شرکت ایدکو به طرفی ثالث ( شرکت سایپا ) طبق اصول تصریح شده در قرارداد نافی الزام ایفای تعهدات طرفین قرارداد خصوصا سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران به عنوان نماینده دولت و حافظ منافع مردم نمی گردد.

مسوولین وقت سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در زمان عقد قراداد با استفاده از برخی اهرم­های مطبوعاتی خود دلایل عدم ایفای نقش اساسی و موثر در اجرای مفاد قرارداد را اعمال نظر و دخالت مجلس شورای اسلامی در دوره زمانی مذکور دانسته اند، نکته حائز اهمیت آنکه تلاشهای کمیسیون صنایع و معادن و مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در آن دوره در جهت حفظ منافع ملی کشور بوده و منجر به افزودن ماده ۱۴ الحاقیه به قرارداد اصلی گردید که طبق آن رنو ملزم به صادرات ۲۰% محصولات تولیدی گردید که متاسفانه بی توجهی به اجرای الحاقیه­های قرارداد و حتی مفاد قرارداد اصلی و عدم ایفای نقش نظارتی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران منجر به بروز خسارتهای عظیمی بر صنعت خودرو کشور گردیده است. پیگیری تعیین میزان واقعی و نحوه جبران خسارتهای وارده ناشی از عدم اجرای تعهدات توسط شرکت رنو فرانسه و عدم ایفای نقش نظارتی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در قرارداد ال۹۰ و الحاقیه­های ذیربط از مطالبات جدی هیات تحقیق و تفحص میباشد.

۲-۹: قرارداد پژو

طبق قراردادی که در سال ۲۰۰۳ بین روسای‌جمهور ایران و فرانسه امضا و از سال ۲۰۰۴ اجرایی شد شرکت پژو فعالیت خود را در ایران آغاز نمود، با وجود آنکه این قرارداد تا سال ۲۰۱۴ اعتبار داشت، اما مسوولان این شرکت فرانسوی ها حق نداشتند در هیچ تحریمی علیه ایران شرکت نمایند اما آن ها در تحریم ها علیه ایران شرکت کردند و با زیر پا گذاردن مفاد این قرارداد کشورمان را ترک نمودند.

شرکت پژو از ابتدای سال ۱۳۹۱ همکاری خود را با ایران قطع و به دنبال آن شرکت ایران خودرو از ناحیه توقف ارسال قطعات متحمل خسارتهای سنگینی گردید و عرضه خودرو به بازار توسط این شرکت به شکل قابل توجهی کاهش یافت. ایران در این سال از نظر حجم پس از فرانسه، دومین بازار بزرگ پژو بوده است. پس از اینکه پژو در فوریه سال ۲۰۱۲ ارسال محموله‌های خود را به ایران متوقف کرد، فروش این خودروساز در ایران ۶۸ درصد کاهش یافت و به ۱۴۵ هزار دستگاه خودرو رسید.

پیگیری تعیین میزان واقعی و نحوه جبران خسارتهای وارده ناشی از عدم اجرای تعهدات توسط شرکت پژو فرانسه از مطالبات جدی هیات تحقیق و تفحص میباشد. لازم به ذکر می­باشد مدیر عامل وقت شرکت ایران خودرو اخیرا اعلام نموده است این خسارت ممکن است از طریق امتیازاتی که ما از پژو خواهیم گرفت، خود به خود جبران شود!

۳-۹: قرارداد خرید شرکت ‌تاپکو/ بن رو

الف : خرید شرکت مذکور با مبلغ۹۰۰ میلیارد ریال ( پرداختی۶۰۰ میلیارد ریال ) بدون احتساب بدهیها و ضمن جایگزینی و تحویل محصول پراید به مشتریان فیات به تعداد ۳۵۰۰ نفر، مورد توافق طرفین قرار گرفت. فروشندگان این شرکت مجوز تولید محصول فیات را در اختیار شرکت سایپا قرار نداده­اند و مطالبات شرکت فیات ایتالیا حدود ۴ میلیون یورو از شرکت بن رو بوده و تسهیلات ارزی دریافتی به نرخ مبادلاتی که در صورتهای مالی تسعیر گردیده است. بخش عمده­ ای از تسهیلات سر رسیده شده تا اسفند ۱۳۹۱ پرداخته نشده است. نکنه حائز اهمیت آنکه ۴/۲۲ درصد از سهام ‌تاپکو متعلق به صندوق بازنشستگی کشوری بوده به هنگام خرید این شرکت توسط سایپا موضوع مغفول مانده و به جهت تشکیل پرونده و دعوی صندوق بازنشستگی علیه فروشنده هنوز این انتقال سهام انجام نگرفته است.گزارش حسابرس قانونی در رابطه با وضعیت مالی شرکت تاپکو در سال ۱۳۹۱ عدم اظهار نظر بوده که حاکی از وضعیت مالی آشفته شرکت و عدم امکان رویت دارائیها و استنباط آنها و عدم وجود سیستم مدون بهای تمام شده و کنترلهای داخلی مناسب است.

و در انتها؛ بررسی­های صورت گرفته در محدوده زمانی بسیار کوتاه و حجم بسیار گسترده حیطه فعالیت. مشخص نمود رعایت شاخصهای اعتباری جهانی در صنعت خودرو یعنی مالکیت برند صاحب نام، تولید اقتصادی و همچنین فروش و خدمات پس از فروش از طریق شبکه جهانی صورت نپذیرفته است.

صنعت خودرو در ایران به عنوان صنعتی با پیشینه حدود ۵۰ سال و حمایتهای دولت و مجلس، امروز میتوانست قادر باشد طی برنامه­ای مدون نسبت به ایجاد زیر ساختهای مهندسی و تولید اقدام نموده و نوید بخش توسعه ای پایدار و الگویی مناسب برای سایر بخشهای صنعتی کشورمان باشد و به دور از شعار زدگی، فن آوری و دانش طراحی و تولید خودرو را در کشورمان نهادینه نماید. متاسفانه آنچه که امروز شاهد میباشیم با اهداف کلان صنعتی کشور فاصله­ای بسیار دارد و حتی به جرات میتوان گفت این صنعت به واسطه مدیریت نامناسب در سطح ستاد و صف دچار روزمرّگی شدید گردیده است.

مدیران ارشد این صنعت دولت را ملزم به ارایه کمک مالی. حفظ تعرفه های وارداتی و همچنین تقدیم مجوز افزایش قیمت خودرو میدانند غافل از آنکه با این تفکر در واقع بر ناکارآمدی مدیریت خویش تاکید مینمایند که اگر جز این بود با انبوهی از حمایتهای دولتی طی سالهای دو دهه اخیر. حداقل انتظار جامعه را در بعد کمیت برآورده مینمودند و با کاهش شدید تولید به ایجاد بازار سیاه خودرو توسط دلالان دامن نمیزدند.

راهکارهای پیشنهادی برای خروج صنایع خودروسازی از شرایط فعلی

عمل به رهنمودهای رهبر فرزانه انقلاب در خصوص اقتصاد مقاومتی با مهندسی مجدد صنایع خودروسازی کشور از طریق تدوین فرآیندی درون‌زا، برون‌گرا، مردم‌ بنیاد. دانش بنیان، چابک، کارآفرین، جوشیده از دل ظرفیتهای کشور و مردم و با اتّکا بر امکانات و توانمندیهای کشورمان عینیت خواهد یافت.

تدوین سند راهبردی به منظور اعمال تحولات بنیادین از ضرورتهای این صنعت میباشد. علاوه بر آن نوع ساختار، ماهیت دولتی، عدم عزم جدی در مدیریت تحریم، ، نحوه انتصاب مدیران، عدم ساختار دانش بنیان در مراکز تحقیق و توسعه نیز از مهمترین نقاط ضعف این صنعت به شمار می آیند.

شناسایی منابع و تجهیزات صنایع خودروسازی کشور در جهت هم افزایی و ادغام توانمندیها به منظور صرفه جویی در تولید، مهندسی محصول و فعالیتهای تحقیق و توسعه با بهره گیری از الگوها و دستاوردهای نمونه های موفق خارجی و استفاده از دانش متخصصان، خبرگان و مراکز علمی داخلی در اجرای پروژه­های با تکنولوژی پیشرفته نظیر خودروهای هیبریدی، برقی و پیل سوختی، اقدام عاجل در جهت ساماندهی سرمایه­ها و دارائیهای خودروسازان بزرگ و لزوم انظباط بخشی به سیستم مالی آنها و شفاف سازی نحوه فعالیت و اطلاعات مالی شرکتهای وابسته و دفاتر خارج از کشور، ضرورت ساماندهی و تشکیل بانک اطلاعاتی از کلیه شرکتهای تامین کننده قطعات و اجزاء منفصله خودرو و ایجاد شرایط عادلانه و مساوی برای کلیه تامین کنندگان قطعات استاندارد و متعهد کیفیت در قبال مصرف کننده نهایی در جهت پایان دادن به رانتها و انحصارات موجود با بهره گیری از الگوهای موفق بین المللی.
 
از پرسنل سایپا
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۱۹:۰۱
از این پراید 20 میلیونی ؛ مبلغ 8 میلیون تومن اش میرود به حسابِ شخصی ....... . (2262782) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۵۷:۱۹
در بررسی مدارک مشاوران شرکت سایپا طی سالهای 1388 الی 1391 ملاحظه گردید چندین نفر با تحصیلات کمتر از دیپلم به عنوان مشاور مدیر عامل شرکت سایپا مشغول فعالیت بوده اند.
3-8: در بررسی مدارک مشاهده گردید فردی با مدرک تحصیلی دیپلم طبیعی و بازنشسته شرکت هما طی سالهای 1389 و 1390 به عنوان معاون بازرگانی شرکت پارس خودرو مشغول فعالیت بوده است. همچنین کارشناس و مدیر وقت صادرات شرکت پارس خودرو به ترتیب با مدارک تحصیلی کاردانی زبان عربی و کارشناسی شیمی به دلیل عدم آشنایی با نحوه تکمیل مدارک تجاری طی سالهای 82 الی 85 منجر به زیان شرکت به مبلغ 870.000 دلار شده­اند عدم توجه واحدهای نظارتی وقت شرکت موجب اغفال آنها توسط افراد مذکور شده بود که با پیگیری هیات تحقیق و تفحص موضوع در دستور کار مدیریت شرکت قرار گرفته است.
4-8: با اعمال نفوذ برادر مدیر عامل وقت شرکت سایپا در شرکت زامیاد در سال 1390 قراردادی با فردی ایرانی ساکن کشور چین به عنوان مشاور مدیر عامل با مبلغ ده هزار دلار منعقد میگردد. نتایج و آثار اقدامات این مشاور غیر قابل دستیابی و بررسی بود.
جواب ببدهههههههههههههههههههههههههههههههههههههه
دولت احمدی نژاد جواب بده (2262898) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۵۹:۰۶
خدا از سرتون نگذره
ما پول نداریم یه پراید قسطی بخریم بعد اینا:
در بررسی اسناد و مدارک فروش مشخص گردید شرکت ایران خودرو تخفیف­هایی خارج از اصول و ضوابط به صورت فروش دستوری به برخی اشخاص اعطا نموده است به عنوان نمونه هیات مدیره این شرکت در جلسه 163خود مصوب نموده به منظور تحقق دستور وزیر صنایع و معادن وقت تعداد 3650 دستگاه خودرو به شرح ذیل با تخفیف ویژه در اختیار افراد معرفی شده قرار دهد:
50 دستگاه خودرو با 80 درصد تخفیف
200 دستگاه خودرو با 50 درصد تخفیف
400 دستگاه خودرو با 30 درصد تخفیف
1.000 دستگاه خودرو با10 درصد تخفیف
2.000 دستگاه خودرو تمام قسط و بدون سود تسهیلات

الهی اگر پولش حق مردمه نتونن بخورن
هرکی عامل مستقیم و غیر مستقیم این ماجراست (2262902) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۲۲:۴۷:۰۴
فکر می کنید حضرتعالی هم اگه جای اینها بودید چکار می کردید؟ به همه فک و فامیلتون خودرو قسطی می دادید، بچه های فامیل و بستگان را به عنوان مدیر و مشاور استخدام می کردید و... خیلیا همین اند. در هر حال فرقی نمیکند. فقط در صنعت خودرو اینطوری است؟ یارو در یک مرکز تحقیقاتی و مطالعاتی در حوزه شهری لیسانس زیست شناسی دارد و رییس یک قسمت هم هست. همه کشورمان همین شکلی شده. (2264122) (alef-13)
 
مهرداد
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۱۲:۰۴:۴۷
هموطن عزیز و محترم

اگر خانه شما همه اتاق ها یش کثیف و نامرتب باشد چه میکنید آیا نبایستی نظافت را از جایی شروع کرد. سیستم مدیریتی دولتی در ایران به هم ریخته و نامرتب است که این فسادها در آن ریشه دار شده است. دولت نیازمند یک خانه تکانی اساسی در سطوح مختلف مدیران اجرایی و تخصصی است.
جناب آقای روحانی رئیس جمهوری محترم بنده از دوستداران شما هستم و آرزو میکنم که بتوانید با فسادهای نهادینه شده مبارزه کنید و امیدوارم که اعتدال به معنی لزوم تدریجی بودن اصلاحات لازم نباشد که زمان سریعتر ازآنی است که فکر میکنیم .
ضمناً نبایستی با کسانی که از جایگاه دولتی خود استفاده کرده اند مماشات کرد. اصل از کجا آورده ای چه شد؟
بدتر ازهمه اینکه با این همه فساد که داریم ادعای اسلامی بودن هم داریم. (2264683) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۱ ۰۱:۳۵:۴۴
تو اداره خودمون . طرف نگهبان بود . بهد از 2 سال شد کارمند . الان شده معاون اداره . من بیچاره با فوق لیسانس نظاره گر پیشرقت یه دیپلمه هستم که به جایی وصله (2266274) (alef-14)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۳:۰۷:۳۰
بخشش 3650 خودرو به دست وزیر وقت
دولت پاک!!!!!!!!!! (2262928) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۵:۰۲:۱۲
قابل توجه دکتر توکلی
__________________
در گزارش آمده که گویا در روند اختصاصی سازی سهام شرکت سایپا این شرکت ۱۷ هزار میلیارد ریال از منابع مالی را به جای سرمایه گذاری در خصوص تولید، با سفته بازی و خرید سهام سایپا که در اختیار شرکت شستا و گروه بهمن قرار داشته، اتلاف نموده، این در حالی است که سهام مذکور به دو برابر قیمت عرضه شده در تابلوی بورس خریداری گردیده است و از این بابت مبلغ ۱۷ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال برای کارکنان ایجاد تعهد مالی شده است.
_________________

آیا دکتر توکلی می دانند در زمان وقوع این مورد 17هزار میلیاردی از تخلفات ، مدیران عامل شستا و گروه بهمن چه کسانی بوده اند و اکنون افراد مذکور، در بازار سرمایه بورس چه سمتهایی دارند؟! چگونه آن نفرات توانستند بدون نظارت شرکت بورس، سهام یاد شده را را خارج از بورس به 2 برابر قیمت بازار معامله نماید؟ چه نفعی متوجه ایشان و افراد مرتبط شده است؟ و ....
سر نخ را که دریابید مطمئن باشید مهره های زیادی از این ریسمان ... افشا می شوند. فساد سیستماتیک که می گویند یعنی همین! (2263182) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۴:۰۶:۴۰
سال 82 تا 85 را هم احمدی نژاد باید جواب بدهد. عناد تا این حد. دیگر دارید چهره واقعی خود را نشان می دهید. (2263068) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۵:۳۱:۰۹
احمدی نژادی ها با تدبیری ها دعوا نکنند. پای مدیرانی از هر دو گروه گیره.
بیخود نبود مدیرای بورسی شاخص رو روزی 1000 واحد افزایش می دادن. سهام سایپا رو دوبله می فروختن به خود سایپا (2263279) (alef-13)
 
یکنفر از مردم
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۷:۵۵:۳۱
آقای بذرپاش مدیر عامل سابق سایپا که فعلاً در مجلس حضور داره در مورد اشکالات حوضه مدیریتی خود پاسخ دهد. (2263654) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۹:۱۷:۴۵
جواب دادم.بالاخره خوردندو بردنند!راحت شدید. (2263840) (alef-13)
 
محسن
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۲۳:۳۱:۴۰
با تشکر از الف. من بازنشسته سایپا هستم قبلا پارس خودرو مستقل بود من هم از پارس خودرو به سایپا امدم زمانی که پارس خودرو زیر پوشش سایپا رفت.در پارس خودرو شخصی مسول خدمات بعد از فروش کل محصولات در تمام ایران بود بنام ج-ص که این شخص دیپلمه بود اما مدیر عامل وقت از اقوامش بود شاید به جرات بگم سالی حداقل سی بار به ماموریت خارج از کشور میرفت با هزینه شرکت.از نظر فنی خدا شاهده صفر بود زبان خارجی که اصلا بلد نبود همیشه در جلسات مترجم حاضر بود.در یکی از جلسات با ژاپنی ها موقعی که مشکلات مربوط به انژکتور ماکسیما بحث میشود ایشان خواست اظهار نظر فنی بکند گفت پمپ انژکتور انها بایستی تعویض شود .او هنوز در جایگاه مدیر خدمات بعد از فروش نمی دانست که خودرو های فعلی فاقد پمپ انژکتور هستند و این قطعه مربوط به ماشین های دیزل است.از بریز و بپاش هم همگان خبر دارند ایشان از شخصی به نام ا - ق همایت میشود که مدیر عامل بود که بعدا مدیر قسمتی از شرکت نفت شد و از وابستگان زیس جمهور سابق بود. (2264180) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۲۰:۴۸:۰۲
من در۸/۹۰پراید نه میلیون خریدم باید روحانی جواب بده نه احمدی نژاد اقا اون موقع که گفتند پراید کیلوییی چند احمدی نژاد بیسوادوانحرافی بود حالا که شده بیست میلیون بازم احمدینژاد باید پاسخ بده رورا برم (2265919) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۳:۰۶:۴۶
اینقدر گیر به دیپلم ندهید فکر میکنید کار درست میشه راه دررو زیاد هست
نه بابا همه این دکترهای جدید همین دیپلمه ها بودند که براحتی بدون ازمون رفتند دانشگاه و بدون کلاس همه دکترا گرفتند و شدند مدیر (2262925) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۳:۱۵:۰۸
به حساب شخصی - بووووووووووووووق - !!!!!!!! (2262955) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۴:۱۳:۰۷
آقا من بخوام ماشین آمریکایی واروپایی سوار شم باید کیو ببینم ؟!! (2263084) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۶:۳۲:۴۲
اول ببین پول خریدش رو داری؟بعضیا جوگیر شدن و فکر کردن با ده دوازده میلیون میتونن ماشین اروپایی سوار بشن.با دلار 3100 تومنی قیمت یک ماشین متوسط اروپایی یا آمریکایی با تعرفه صفر و با احتساب 10 درصد سود وارد کننده بین 50 تا 65 میلیون تموم میشه. (2263449) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۱۵:۱۷:۰۷
کاملا موافقم.من رشت زندگی میکنم که تو محدوده پلاک منطقه آزاده انزلیه درسته که این ماشین ها نسبت به جاهای دیگه ارزون ترن وماشین 200 میلیونی رو تقریبا با نصف قیمت میتونی بخری. ولی بهت قول میدم که کمتر از 50 -60 میلیون ماشینی ندارن! (2265216) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۷:۵۶:۳۳
تشریف ببرید نمایشگاه خیابان عباس اباد همه نوعش است البته نقدی و میلیاردی (2263658) (alef-13)
 
آریابان
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۱۱:۲۸:۳۱
یه سر بیاید شهرک غرب ، تا ببینید که براثر سرعت و عجله ، حتی در نیم-طبقه !!!!، نه هم سطح با کف پیاده رو ، نمایشگاه داره عین قارچ ، از زمین سبز میشه و خودنمائی میکنه !!!!؛ (2264637) (alef-14)
 
رضا
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۸:۲۱:۰۳
برو حسن کلید سازو ببین که هر چی گفته شعار بوده (2263707) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۴:۲۳:۰۱
جالب بود که علی‌رغم مخالفت مجلس محترم و تکدر خاطر دکتر روحانی ریاست جمهوری، به یکباره وزیر صنعت از قیمت عادلانه "بخوانید رانت خوارانه" خودرو دفاع کرد. حالا فهمیدم شاید ایشان هم .... (2263098) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۵:۲۳:۰۵
خب ملت نخرند تا نرود به جیب گشاد همون یارو (2263247) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۷:۵۰:۲۱
فکرکنم خاطر تدبیروامید ازتکدرخارج شدند . (2263645) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۲۱:۲۲:۵۶
این گزارش بود یا مصیبت نامه ؟ (2263974) (alef-13)
 
علیرضا
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۰۰:۵۳:۳۰
تازه فردا میارنشون تو برنامه مناظره و کل مردم رو محکوم میکنند که باید سوار پراید بشند و اعتراض به عدم کیفیت این ماشین بی مورده...........تازه میگن سمند تو بازار جهانی بین 13 هزار تا 16 هزار دلار قیمتشه!!!!!!!!! به نظرم قوه ی قضاییه باید هر چه سریعتر اینها رو مجازات کنه (2264253) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۰۸:۳۰:۳۵
در هر جای دنیا بود با یک صدم این تخلفات ارزش سهامش یک دهم میشد این نشان دهنده قدرت اقتصاد!!!!!!!!!!!!!! (2264399) (alef-10)
 
فامیل دور
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۱۱:۲۷:۳۰
خدا لعنتشون کنه جمیعا.. اونایی که هم با پول مردم بازی کردن هم با جون مردم.. (2264635) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۱ ۱۶:۵۷:۴۲
ای کاش میرزای شیرازی این روزگار پیدا میشد و جلوی ظلم را میگرفت (2267594) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۱۹:۳۷
خوب مجلس به جای این همه تحقیق و تفحص
1- دولت و مجلسیها را از عضویت در خودروسازها ممنوع کنه و سفارش استخدام اطرافیان و قرارداد با پیمانکارها را نده
2- تصویب کنه که 3-4 خودروساز خودروهای رده متوسط و ارزان قیمتی ایجاد بشه نه مثل فریب خودروساز سوم توی چابهار که بدون فراخوان و اگهی عمومی معلوم نیست به کی میخوان زمین مجوز و وام کلان مفت بدن خودروی لوکس تولید کنه رقیب پراید و پژو (2262784) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۲۰:۴۳
هیچ شرکت خصوصی واقعی آن هم سهامی عام که هدفش سود و سرپا ماندن است این اتلافات و خلافها را نمیکند

تنها دلیل و ریشه این موضوع دولتی بودن این دو خودروساز هست و ارتباط و توقع دولتیها و مجلسیها از این خودروسازهاست (2262790) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۸:۵۵:۰۴
این کارخانه را ۳۵ سال پیش از خیامی‌ها تحویل گرفتند. آن موقع بسیار موفق و سرپا بود حالا تبدیل شده به تحویل دهنده ورشکسته ابو قراضه. همین بلا را هم این ۳۵ سال بر سر بقیه امور مملکت آوردند. (2263805) (alef-13)
 
علوی
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۲۱:۰۱
سایپا و ایران خودرو باید به فضای سبز تبدیل شوند تا مردم بتوانند نفس بکشند . (2262792) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۱ ۲۲:۱۹:۳۱
مشکل اصلی، گیر اصلی، چاره اصلی در عوارض گمرکی است
اون درست بشه مثل آبشار تا پایین همه چیز درست میشه
ولی مشکل بالاتر اینه که نمیخواهند این مشکل حل شود توجیه میکنند هزار جور ... در میارن تا نشه (2268203) (alef-14)
 
ح - ه
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۲۱:۴۹
ما خودروی داخلی را به قیمت سر کیسه شدن مردممان نمیخواهیم . (2262796) (alef-13)
 
مرتضی
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۰۲:۱۳:۰۸
بابا به خدا یکی باید زنگ بزنه به 110 !!!!


اینا رسما سر گردنه رو گرفتن!!!!!!!!!!!! (2264292) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۰۹:۴۸:۳۱
110??????????????? (2264492) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۱ ۱۶:۵۹:۰۲
علمای شیعه کجایید که جلوی این ظلم را بگیرید (2267597) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۱ ۱۶:۵۸:۲۲
خداوند خودش خانه ظلمشون را ویران کند (2267596) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۲۲:۵۹
یک پای شرکتهایی مسئله دار نظیر خودروسازی، در بورس هست. از بورس تحقیق و تفحص کنید تا ببینید چه خبره!!! (2262800) (alef-13)
 
معلم ادبیات فارسی
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۲۵:۴۷
سخنگوی دولت میگوید : رئیس جمهور از افزایش قیمت خودرو مکدر است
وزیر صنعت دولت میگوید : رئیس جمهور از افزایش قیمت خودرو مکدر نیست
چند صدایی از درون دولت تدبیرررررررررر !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (2262812) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۴:۱۱:۰۸
شمای معلم دیگه چرا ؟!! چرا این همه بغض از دولت تدبیر ! هرکی ندونه فکر می کنه منافعی که دولت احمدی نژاد به فرهنگیها داده تو این دولت قطع شده !!! (2263075) (alef-10)
 
صابری
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۲۶:۵۶
وزیر صنعت و معدن و تجارت باید استیضاح شود تا قیمت خودرو به روال عادی برگردد . (2262816) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۲۳:۱۸:۵۸
وزیر صنعت و معدن و رییس جمهور سابق را چه کنیم؟
مجلسی ها را چه کنیم؟ (2264161) (alef-13)
 
حسینی از املش
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۳۱:۳۷
برای بنده قابل هضم نیست که شورای رقابت که زیر نظر ریاست جمهوری است چگونه توانسته است با تعییین و افزایش قیمت جدید برای خودروها ؛ خاطر ایشان را مکدر کند !!!!!!!!!!!!!!!!
آیا براستی مردم سر ِ کارند ؟!
یا واژه " مکدر " هم مانند واژه " شیب ملایم " دستاویز مقاصد خاص سیاستمداران شده است ؟! (2262824) (alef-13)
 
یکی
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۰۲:۱۸:۲۱
آقای از املش .....


کار از این حرفا خیلییییییی وقته که گذشته...... خوابی شما؟؟!!!


دولت قبل و در ادامه ی آن! این دولت مردم را سر کار که هیچی سر خیلی چیزای دیگه هم گذاشته اند و می گذارند و این کار هم یکی از افتخاراتشونه!!!! (2264296) (alef-13)
 
کند ذهن مخ پریش عصر حاضر !
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۳۳:۳۶
یکی پیدا شه و به ما حالی کنه که اصولا " فایده این تحقیق و تفحص ها چیست ؟!؟! (2262827) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۵:۴۵:۰۷
خورد کردن اعصاب مردم :| (2263329) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۹:۰۱:۰۳
مانند تفحص از تامین اجتماعی!!!!!!!؟؟؟؟؟؟ (2263816) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۲۰:۳۱:۴۸
واقعیت اینه که این گزارش تحقیق و تفحص از لحاظ قانونی اعتبار چندانی ندارد و صرفا" برای تحت تاثیر قرار دادن افکار عمومی است، گرنه از نظر قضایی خیلی قابل استناد نیست، مگر اینکه از طریق مراجع قضایی پیگیری و جرمی اثبات شود، که در ایران هم چنین رویه ای هرگز وجود نداشته که بخشی از حکومت از بخشی دیگر شاکی شود، در این بین فقط حقوق مردم است که پایمال می شود، و ملت ناچار به مصرف این تولیدات بی کیفیت با قیمتهایی که بیشتر به کلاهبرداری شبیه است، می گردند. خلاصه خیلی به این تحقیقات دلخوش نباشید که از فردا این مشکلات اصلاح شود و تاثیری بر روی تولیدات این شرکتها داشته باشد. (2263939) (alef-13)
 
فامیل دور
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۱۱:۳۱:۱۹
اینکه نتیجه این تحقیقات رو برن بزارن تو یه اتاق بعد درشم قفل کنن بعد بیان ببین که اتاق کلا ویرون شده.. آره عزیزم
خانه از پای بس ویران است (2264640) (alef-14)
 
جابری
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۳۴:۵۶
با این تحقیق و تفحص ها شکم ملت سیر نخواهد شد . (2262832) (alef-13)
 
زارعی
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۳۶:۱۴
آیا ما حصل این تحقیق و تفحص ، کاهش 2 زاری قیمت خودرو خواهد شد ؟
منتظر خواهیم ماند !!! (2262835) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۳۸:۲۴
به امید ورشکستگی کامل این مونتاژکاران خودرو . (2262842) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۳۹:۴۲
ماشین ؛ فقط ماشین خارجی .
ارزان و ایمن . (2262844) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۳:۳۳:۱۵
ایمن بله!
اما به لطف تعرفه ها "ارزان" خیر! (2262994) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۱۵:۲۱:۱۲
منظور ایشون با تعرفه 100 درصدی و اجبار اسقاط 3 خودروی فرسوده و هزار دست انداز دیگر واردات نبود! (2265231) (alef-13)
 
ali
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۴۰:۴۱
تنها راه کاهش آلودگی هوا،کاهش تلفات تصادفات جاده ای،کاهش مصرف بنزین،و افزایش رضایت مردم====کاهش تعرفه واردات خودرو به 5% است (2262848) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۴۰:۴۲
بابا ولمون کنید توره خدا (2262849) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۳:۰۸:۰۱
ولتون میکنیم !
اما !!!
تحقیق و تفحص به قوت خود باقی است :-) (2262930) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۴۱:۳۶
این که چیزی نیست شما حاضر غایب کن ببینید چند ده نفر حقوق بالا میگیرند بدون انکه یک روز هم کار کنند یا در انجا باشند فقط اسمشان هست ولی خودشان نیستند. (2262853) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۴۱:۴۹
هیچکس مکدر شدن خاطر آقای رئیس جمهور را تحویل نمیگیرد ! (2262854) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۵۹:۴۹
هیچی نگو

ربطی به این دولت نداره بیسواد (2262907) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۴:۰۸:۰۴
ادب مرد به ز دولت اوست. شعارتان همین بود نه؟؟؟؟؟؟؟ (2263070) (alef-10)
 
رضا
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۸:۵۱:۱۳
پس به من ربط داره (2263792) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۳:۰۷:۰۴
وزیر صنعت ، مکدر شدن خاطر ایشان را تکذیب نمودند !! (2262926) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۴۲:۴۹
قای قلعه بانی وجناب بذر پاش پاسخ دهند (2262858) (alef-13)
 
حسن
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۲۳:۳۵:۳۸
هر دو از مهره های احمدی نژاد هستند.همه میدونند............ (2264185) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۴۳:۰۱
معنی کلید هم فهمیدیم ! (2262859) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۳:۰۰:۲۱
هیچی نگو
ربطی به این دولت نداره
نوشته طی سال های 90 تا 92 (2262909) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۳:۳۸:۵۴
درست صحبت کن،همشون مثل همن (2263008) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۳:۰۴:۱۵
کلید نخواستیم ؛ ما را قفل کنید !!! (2262919) (alef-13)
 
فضول
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۸:۱۲:۰۹
8 سال قفل بودی کافی نیست؟ (2263691) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۶:۰۵:۳۳
شما چرا به تاریخها توجه نمیکنی.نکنه از دلواپسی زیاد نمیبینیشون!!!!!؟؟؟؟ (2263378) (alef-13)
 
محقق
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۴۶:۱۴
با این تحقیق و تفحص همه چی درست میشه ! (2262869) (alef-13)
 
حسابدار رسمی دارایی
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۴۸:۳۶
بعنوان یک کارشناس خبره مالی:
یعنی تا جایی که میتونستن این شرکتهارو دوشیدن! بهترین راه حل اینه: بستن این دوشرکت و قرارداد واردات عمده خودرو مناسب.... (2262876) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۴:۴۳:۲۷
دوست عزیز شما کارشناس خبره مالی هستید ممکن است مرحمت فرمایید محاسبه کنید که برای واردات نزدیک به سالی 700 هزار دستگاه خودرو به کشور به چه میزان ارز نیاز است؟ (برای راهنمایی در متن گزارش آمده که برای 70 هزار دستگاه نزدیک به 3 میلیارد دلار خروج ارز از ممکلت داشته ایم).
بعد ممکن است حساب کنید که این ارز کدام منبع تأمین خواهد شد؟ در نتیجه این حجم عظیم تقاضضا برای ارز، قیمت آن چقدر خواهد شد؟ و این بالا رفتن محتوم قیمت ارز چه تأثیری بر قیمت سایر کالاها و تورم عمومی و در نتیجه سطح زندگی مردم خواهد داشت؟ (2263146) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۶:۱۵:۳۲
دیگه این بحث جلوگیری از خروج ارز دروغ محضه مشخص شد خودروسازها مونتاژکارند (2263413) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۱۵:۱۰:۰۸
دوست عزیز در خود متن گزارش آمده که برای واردات 70 هزار خودرو سه میلیارد دلار ارز لازم بوده. با استفاده از یک تناسب ساده برای حدود 700 تا 800 هزار دستگاه به بیش از 30 تا 35 میلیارد دلار ارز فقط برای سال نخست و واردات خودرو نیاز داریم. بعد هم که هر سال عددی به این مبلغ اضافه می شود بابت واردات لوازم و قطعات یدکی. بنده فقط پرسشی را مطرح کردم که با توجه به محدودیت منابع ارزی کشور، تأثیر این تقاضا برای ارز بر قیمت دلار و یورو چقدر خواهد بود؟ و این افزایش محتمل بهای دلار و یورو چه تأثیری بر سطح زندگی همه مردم کشور خواهد داشت؟ آخر همه هم میهنان ما که مصرف کننده خودرو نیستند... (2265192) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۷:۲۸:۲۴
برادر گرامی اینها الانش هم همه قطعات را وارد می کنند و اینجا فقط سرهم بندب می کنند و باعث کشته شدن هزاران انسان بی کناه می شوند که اگرهمه این هزینخ ها را حساب کنیم سر به فلک می کشد. (2263598) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۱۵:۱۶:۵۹
1- همه خودروسازان در همه جای جهان، قطعات و مواد اولیه مورد نیاز خود را از کشورهای متعدد وارد می کنند چون مواد اولیه و قطعات مختلف در کشورهای متفاوت به قیمت مناسب تر قابل تهیه است تا این که در تولید همه چیز خودکفا باشند!

2- مصرف ارزی صنعت خودرو در سال 1390 که اوج تولید بوده با تولید حدود یک میلیون و ششصد هزار دستگاه، حدود 5 تا 6 میلیارد دلار بوده است (آمار گمرک و همگن سازی ارزهای مختلف مانند یورو، وون، یوآن و ...) اما برای 70 هزار دستگاه خودرو حدود نصف این مبلغ ارز لازم است! شما راهنمایی کنید که با درآمد محدود نفتی از کدام خزانه پول بیاوریم و ده ها میلیارد دلار در سال برای واردات خودرو و قطعات و لوازم یدکی صرف کنیم؟

3- شما به گونه ای سخن می گویید که گویی کشته شدن تمامی هموطنان به عهده خودروسازان است! خیر بنده ضمن این که نقش مهمی را برای خودروسازان و قطعه سازان و کیفیت پایین محصولات آنها قایل هستم اما به کیفیت نامناسب راه ها و جاده های کشور، ضعف نظارت پلیس راهور محترم، پایین بودن فرهنگ رانندگی در کشور، دیر رسیدن عوامل اورژانس بر سر حادثه و انتقال دیر هنگام مجروحان به بیمارستان هم ایرادات اساسی دارم. همه کاسه کوزه ها را سر یک نفر خراب نکنیم. مسایل را با دید کل نگر و به شیوه ای مبتنی بر تفکر سیستمی بنگریم تا حل شوند... (2265215) (alef-13)
 
سید مصطفی
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۲۳:۴۶:۱۵
فکر کردی همین خودروها ملــی! کلا از منابع داخلی استفاده می کنند؟؟ (2264199) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۰۱:۰۳:۳۸
دوست عزیز ارزی که به این خودروسازان برای واردات قطعات بی کیفیت داده می شود برای واردات خودرو کافی است
موفق باشید (2264259) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۱۵:۱۸:۰۹
ارز مورد نیاز برای تولید یک میلیون و ششصدهزار دستگاه خودرو در سال 1390 حدود 5 تا 6 میلیارد دلار بوده است پس متأسفانه محاسبه شما غلط است و ما ارز کافی برای واردات تعداد زیادی خودرو به کشور نداریم. (2265220) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۱۲:۵۰:۲۹
دوست عزيز خودتو خسته نكن و اين قدر محاسبه نكن 700 هزار دستگاه همش ارزه + پول دزدي از جيب مردم (2264818) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۱ ۱۶:۳۵:۱۸
مگه گفتیم پورشه وارد کنن ؟ اگر خودرو با متوسط قیمت 15000 دلار وارد کنن میشه 10 میلیارد که رقمی نیست برا یه کشور . دوم اینکه خیلی از هزینه های تعمیرات و تصادفات و مجروحین پایین میاد . (2267512) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۷:۵۹:۲۲
قرار داد نمیخواد شرکتهای صاحب نام با هر استانداردی که بخوئای ماشین تحویل میدن دم قسطو بدن سود با گارانتی های عالی و حتی بیمه و پس گرفتن خودرو در صورت ندادن قسط (2263666) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۱۵:۲۲:۵۴
عجب! شرکت های خارجی چقدر به ما لطف دارند! واقعاً بدون دریافت پول (به دلار و یورو) ماشین از دم قسط دم در خونه تحویل می دهند؟!
شما را به خدا قدری بیاندیشید و تحقیق کنید! هر حرفی را بدون تحقیق باور نکنید. تنها شکلی که می توان فرمایش جنابعالی را قبول کرد این است که بپذیریم این گونه خودروسازان به قصد دامپینگ وارد کشور می شوند و گرنه هیچ گربه برای رضای خدای موش نگرفت ای جان برادر! (2265239) (alef-13)
 
دامدار صنعتی با بیش از 150 راس گاو شیرده نژاد هلشتاین
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۵۲:۱۴
سایپا و ایرانخودرو از دیرباز برای دولت ؛ گاو شیرده محسوب میشده است . (2262883) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۴:۰۳:۵۲
:) (2263061) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۰۳:۵۲:۱۶
سر این گاو را باید برید تا همه راحت شوند (2264327) (alef-13)
 
ساغشکی
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۵۳:۳۸
واقعا باعث تاسف است/ این گزارش از یک تراژدی بزرگ اقتصادی در ایران حکایت میکند/این اصطلاح صنعت بایست نماد کارآیی و علمی بودن اقتصاد و صنعت میبود ولی حالا موجب سرافکندگی اقتصاد و صنعت ایران است و واقعا آبروی ایران را برده است!

شاید من اشتباه کنم ولی این داستان پرتقال فروش خودروسازی روشن کند:
مالکیت حدود 37 درصد آن در اختیار سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران می باشد

گروه سایپا در فرآیند خرید سهام بلوک 18 درصدی متعلق به سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، مبلغ 170 میلیارد ریال سپرده حضور در معامله که توسط این گروه پرداخت شده بود را از دست داده و به نفع سازمان بورس ضبط گردیده

یعنی دو شرکت هم دیگر را خریدند؟!

/////////////////////////////////////////////////

یک نکته:
خود سایت محترم الف اعلام کرده که:

«بهانه اشتغالزايي ۵۰۰ هزار نفري شاغلان بخش خودرو كه آمارها نشان مي‌دهد كمتر از ۴۰هزار نفر در بخش توليد خودرو فعاليت مي‌كنند باعث شده است تا عده‌اي در مقام توجيه توليد خودرو با وضعيت كنوني برآيند.»

http://www.alef.ir/vdcdnz0xjyt0so6.2a2y.html?230498


//////////
یک هشدار:
چون بحث دولتی بودن خودروسازی هست بویژه دو شرکت عمده، باز داستان شبه دولتی ها پیش نیاد. خصوصی سازی واقعی انجام شود. (2262888) (alef-13)
 
علیرضا
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۵۳:۴۵
اینهمه تخلف..آخه چه خبره تو این شرکتها؟پس نظارت کجاست؟چرا بار کارهای غیر قانونیه این به اصطاح خودروسازها را مردم باید به دوش بکشند؟پس عدالت کجاست؟اینهمه جرم صورت گرفته ولی کسی بازداشت شده؟اصلا کسی مواخذه شد؟اینهمه بدهی؟اینهمه رانت خواری؟اینهمه باندبازی؟آخه تا کی؟پس قوه قضائیه.سازمان بازرسی.مجلس تو این سالها کجا بودن؟یعنی یکبار نرفتن ببینن تو این شرکتها چه خبره؟آخه به چه زبونی بگیم این چیزهایی که من خوندم جرم محرزه.حکم جلب داره.دادگاه داره . محکوم داره.پس کجان؟فقط مردم محکومن؟همینطور قیمتها رو ببرن بالا و تولید کم بشه.بازار سیاه رونق بگیره و حضرات سود میلیا ردیشونو از گرده مردم از گوشت مردم بکنن؟یعنی فریادرسی نیست؟خدایا اینجا چه خبره؟چرا گذاشتین کار باینجا برسه؟آقای توکلی از شما و نماینده های منصف میخوام حقوق ملت رو پس بگیرین و به این ریخت و پاش خاتمه بدین که اگه شما و دستگاههای نظارتی و قوه قضائیه نتونن اینکارو انجام بدن وااسفا.من یه شهروند معمولی هستم . یه کارگاه بسته بندی دارم که بخاطر خرابیه بازار و کسادیه بازار تعطیل شده و در حال حاضر بیکارم و منتظرم شاید فرجی بشه.نه اهل سیاستم نه بیگانه پرستم نه کافرم.من مسلمونم به نظام به رهبری اعتقاد دارم.این چیزایی که الان خوندم در شان نظام ما نیست.وقتی این ریخت و پاشها رو میبینم به چه امیدی زندگی کنم و فکر کنم بازار از کسادی در میاد ؟یعنی هیچکس حریف اینا نیست؟تو رو خدا یه کاری بکنین.وگرنه خدا باید به داد این ملت برسه . (2262889) (alef-13)
 
مهدی
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۱۲:۵۲:۳۲
علیرضای عزیز: پرسیده ای نظارت کجاست؟ جواب شما خیلی ساده است. مراجع نظارتی کشور یا رفته اند گل بچینند و یا رفته اند عسل بیاورند(البته با مافیای خودرو ساز و بقیه مدیران عامل و رئیس و رؤسا) ویا در جیب همین مافیای فساد هستند. برای نمونه خواهید دید که چند هفته بعد از این گزارش هیچ اتفاقی نخواهد افتاد و همه چیز فراموش خواهد شد و مدیران در جای خود خواهند بود و وضع خودرو ها هم بدتر از این خواهد شد. چرا؟؟؟؟؟؟. خوب دوباره این مطلب را بخوان. (2264825) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۵۴:۳۵
ما قطه سازان بوسیله افرادی درون این خودرو سازان مجبور به تحمیل قیمت بیشتر از انی که است هستیم و فرق ان که بین 10 تا 25 درصد میباشد باید شیزینی به اقایان بدهیم در غیر ان قراداد تولید نخواهیم داشت و کسی هم جرات صحبت از ان ندارد (2262891) (alef-13)
 
پ. اف
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۴:۳۸:۵۵
آقای محترم چرا حرف نامربوط می زنی؟؟ دوران احمدی نژادها و بگم بگم ها تموم شده قربان! مرحمت فرمایید و اسامی این افراد رشوه خوار را به عموم معرفی کنید تا انشاالله قوه محترم قضائیه هم رسیدگی لازم را انجام دهد.

شما قطعه سازان به دلیل عدم سرمایه گذاری مناسب، آموزش ندادن کارکنان، پرداخت حقوق اندک به کارگران تولیدی، بروز نرساندن سطح تکنولوژی های تولید، بی توجهی به موضوع تحقیق و توسعه و دلایلی از این دست است که با بهره وری بسیار پایین تان، خود یکی از دلایل اصلی و عمده بالا رفتن قیمت خودرو محسوب می شوید. (2263131) (alef-14)
 
امید
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۹:۵۲:۴۳
عزیز برادر. وقتی عمق فساد آنقدر زیاد است که ته آنرا نمیتوان دید، دم از بهره وری می زنی. تولید کننده یا باید تعطیل کند یا باج بدهد. (2263892) (alef-13)
 
پ. اف.
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۱۵:۰۵:۱۳
کدام باج؟!؟! مزاح می فرمایید دوست عزیز؟؟
همین شرکت کروز که یکی از قطعه سازان است هم اکنون به شکل مستقیم و غیر مستقیم دارای دو سهم در هیأت مدیره ایران خودرو است! بسیاری از قطعات را ایران خودرو به شکل تک سورس (تک منبعی) باید از همین شرکت خرید کند و نه در طی یک فرآیند شفاف و توآم با رقابت از بین چند سورس. معلوم است که شرکت کروز حداکثر منافع خود را در نظر می گیرد و به تبع آن قیمت تمام شده خودرو بالا می رود. این گونه شرکت های قطعه ساز انحصار گر فراوان هستند که در حقیقت دارند باج هم می گیرند از خودروسازان و ملت ایران... (2265178) (alef-14)
 
ساغشکی
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۵۴:۵۲
به نظرم، بایست واردات و تولید خودرویهای ارزان قیمت در ایران متوقف شود. این مورد به صورت فوری با تعیین ضرب العجل تا پایان سال 1394 ه.خ. میتواند صورت گیرد. این نوع تولیدات مضر هستند. این نوع تولیدات در نهایت به زیان کشور ختم میشوند.

شهرهای ایران ظرفیت پذیرش بیشتر خودرو ندارند! کم کم بایست شهرهای ایران از شر اتومبیلهای فرسوده و بی کیفیت خلاص شود.

در عوض اتومبیلهای گران قیمت با هدف صادرات تولید شود. دانش و نیروهای متخصص فعلی به سمت طراحی و ساخت اتومبیلهای گران قیمت (لوکس، اسپرت و...) هدایت شود، تا این سرمایه‌های انسانی و مادّی حفظ و بالنده شوند. تولید اتومبیلهای گران‌قیمت مزیت بیشتری دارد در تیراژ پایین موجود مثل کشور ما. (2262893) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۳:۰۹:۵۷
اخه خودروسازهای لوکس عقلشون کمه بیان ایران با این همه مناسبات ناسالم و عدم ثبات سیاسی و اقتصادی کارخانه بزنند
خوب میرن همون دوبی هند یا چین میزنند
یک چیزی میگیها (2262941) (alef-13)
 
زور آبادی
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۵۷:۳۸
از مکدر شدن و یا مکدر نشدن خاطر بعضیا باید تحقیق و تفحص به عمل آورد . (2262899) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۲:۵۸:۴۸
این صنایع خودروسازی ما هم شدن اینه دقفقط اعصاب ملت خرد میشه (2262901) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۳:۰۴:۱۲
35 سال بازي با جان و مال مردم نتيجه اش شد اين....متاسفم كه ايرانيم واقعا متاسفم..... (2262918) (alef-13)
 
اشکان امیدواری
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۳:۱۱:۱۵
کاش مثل غربی ها یاد بگیریم بعضی وقتها بعضی کالاها را تحریم کنیم و کمپین
«هموطن خودروی ایرانی نخر» راه بیندازیم! (2262947) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۲۲:۵۲:۳۱
عذر می خواهم اشکان خان، خودروی ایرانی نخریم چی بخریم؟ تا کی نخریم؟ ماشین کره ای با تعرفه n درصد بگیریم خوبه؟ یا ماشین دوزاری چینی که حداقل قیمتش 20 تومنه؟ (2264128) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۳:۱۷:۲۳
بسه دیگه
روزی یه خبر از اینها می نویسید، همیشه آش همونه و کاسه همونه
درش رو تخته کنین بذارین آروم بگیریم (2262959) (alef-13)
 
علیرضا
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۳:۳۷:۵۲
دلواپس ها کجا هستن ؟ (2263006) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۰۱ ۱۳:۰۲:۰۵
چطور میشه مجوز تظاهرات گرفت (2269007) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۳:۴۲:۰۴
خودروسازی نیاز به یک پاکسازی درست و حسابی دارد! البته انسان های پاکدل و پاکدستی مسلما در خودروسازی مشغول خدمت اند اما دزدان هرجا لانه گزینی کنند مجالی برای پاکدستان و پاکدلان نمی گذارند! متاسفانه سالهاست هرچه دزد آنجا جمع شده اند و از جیب ملت تغذیه می کنند و پروارمی شوند و کسی هم نیست بگوید بالای چشمتان ابروست البته آن مرد که رفت چیزکی گفته بود که کیلویی چند اما این مرد که آمد به تکدر خاطری بسنده کرد چون از همان اول بنا داشت که خصوصی سازی کند و هرچه هست بدسپارد به دست مردم اما به دست کدام مردم می رسد معلوم است دیگر : دراز دستان! متجاوزان! دزدان و سر گردنه گیران!!! (2263018) (alef-14)
 
امامزاده بیژن
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۳:۵۳:۰۵
مجید جان! "مغز در قطعه" نه، نقص در قطعه درسته! دقت کن دلبندم!!!! (2263037) (alef-14)
 
مجتبی
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۴:۰۲:۴۳
این گزارش رو که خوندم دیگه تصمیم گرفتم برم تو افق محو بشم!!!!!!!!!!!!!!!
کسی هم جلوم و نگیره ها!!!!!!!!!! (2263058) (alef-14)
 
م ل اراکی سوئد
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۴:۰۵:۱۸
باسلام.

مشکل ما استخدام آشنا و دوست نیست. چون در همه جا این فرهنگ وجود داره که پستهای کلیدی را به آشنایان واگذار کنند ولی چطور. اگر کسی آشنایی را استخدام میکنه لااقل بایداین شخص اطلاعات در رابطه با این پست داشته باشه و توانایی انجام این کار را داشته یاشه. در اروپای غربی هم در خیلی از موارد پستهای بالا را به دوستان خود واگذار میکنند ولی بر اساس دو اصل توانایی و دانش شخص است ونه به خاطر آشنا بودن با شخص و اگر همین شخص از عهد کار بر نیامد پست را از او میگیرند و به کس دیگری واگذار میکنند. (2263065) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۶:۱۶:۱۸
شما چجوری رفتی سوئد؟ خوش بحالت (2263414) (alef-13)
 
ساغشکی
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۴:۱۱:۱۴
این آخر کمدی-تراژدی است:
در ایران شرکتهای دولتی همدیگر میخرند و اسمش را میگذارند خصوصی سازی!!! (2263076) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۴:۵۰:۱۷
شما بخش خصوصی بودید و فرضاً به اندازه کافی هم پول داشتید، آیا حاضر بودید با این شرایط مملکت و وضعیت تحریم و قوانین موجود و فضای کسب و کار و تورم و نرخ مالیات و ... بیایید سهام شرکت های بزرگ خودروسازی، پتروشیمی، فولادسازی، معدنی و ... را بخرید؟ نه جانم! عقل سلیم حکم می کند که پول را یا به خارج از کشور منتقل می ساختید و یا نهایتاً در بانک قرار داده و سود آن را ماهیانه دریافت می نمودید. در نتیجه این مدل خصوصی سازی در ایران اصلاً هم جای تعجب ندارد. (2263167) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۶:۳۵:۰۴
اولا بانک خارجی بهره دو درصدی میدهد و مقرون به صرفه نیست و اینگونه خصوصی سازی برایشان مفت تمام میشود و از این جیب به ان جیب است و فراموش نکنید این خصوصی سازی اموالش همه متعلق به مردم است حالا اقایان مفت صاحب ان شدند (2263457) (alef-13)
 
عالی
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۴:۱۲:۵۴
من پیشنهاد می کنم در این شرکتارو ببندن و به کارکنانش فقط حقوق بدن. اینجوری اقلا از هزینه های اضافی و دزدی گرگیها جلوگیری میشه. فکر کنم ضررش کمتره (2263083) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۶:۳۳:۲۱
شما رو یه وقت ندزدند با این مغز اقتصادی که داری؟ خخخخخ (2263451) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۶:۵۲:۵۷
با مدیرانش چه کنند خدای نکرده بیکار میشن و رانت هایشان از دست میره نه خوب نیست (2263510) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۴:۱۴:۳۱
فقط حرف از تخلف زده میشه ولی بحث متخلف نمیشه کلا جملات همه بحث میکنن که باید برخورد شود باید حل شود خب این تخلفات را مگر عومال و برادران خود حکومت اسلامی نکرده اند؟ از اسمون یا از اسرائیل که ادم نیومده کار خودتونه دیگه
خیلی خنده داره فقط میگن بله تخلف شده باید حل شود خاستار درست شدن اوضاع هستیم خب اوضاع کشور را خودتون خراب کرده اید ... (2263088) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۵:۱۳:۱۱
آقايان دلواپس -رسائي وحسينيان ونمايندگان محترمه كجا تشريف داشتن؟ (2263214) (alef-13)
 
يكي
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۰۹:۱۱:۱۶
سر به زير برف بهتر از زيان مالشان (2264438) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۵:۱۵:۰۰
ارتباط این عدد 3000 با دولت قبلی چیه - در باره همه چی به این عدد میرسیم
3000 میلیارد تومان
3000 بورسیه
3000 ماشین!!!!!! (2263220) (alef-13)
 
احمد
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۵:۱۵:۴۶
اين تحقيق مال خلافهاي گذشته بوده وهيچ فايده اي هم نداره وهمه منابع مالي هم از دست رفته نهادهاي نظارتي به فكر باشند چون همين الان هم همون مديران شركتهاي خودروساز قبلي سر كارند وبه تخلفاتشون ادامه ميدن
قابل هضم نيست كه مديري 80درصد قيمت خودرو را تخفيف بده اين مدير ميتوانست لاااقل قيمت تمام شده را از اين نفر بگيره وسودش را ببخشه ايا اين مدير از اموال خودش هم همينطوري بخشش ميكنه؟ايا با هزينه اي كه اين تحقيق رودست مردم گذاشته نتيجه اي عايد ميشه كه از اين ببعد تخلف نشه؟وهزازان اياي ديگر (2263225) (alef-13)
 
ایرانی
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۵:۲۰:۰۵
با این حساب در صنعت خودرو شاهد یک کودتای اقتصادی هستیم!
تمامی بندها نشان از تخلف و زیان دهی صنعت خودروست (2263233) (alef-13)
 
مصلح
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۵:۲۶:۰۴
مجلس محترم بجاي تحقيق و تفحص، بدنبال خصوصي سازي و رقابتي كردن صنعت خودرو باشد (2263259) (alef-13)
 
رامین
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۵:۴۰:۱۸
من کارشناس یکی از شرکتهای خودرو سازی هستم .
تازه این ها قسمتهایی از رانتهای موجود در این شرکت هاست .خیلی دیگه هست که در بدنه میانی این شرکت ها وجود دارد .در همین دولت فعلی هم سفارشات خاص وجود دارد به خدا چیزی در این راستا تغییر نکرده همین الان تعداد زیادی از مدیران قبلی که سابقه خوبی هم ندارند پس از مدتی زیاد بی کاری و دوری از صنعت خودرو با روی کار آمدن آقای روحانی و دارو دسته ایشان دو باره در راس یکی از شرکتهای بزرگ گروه قرار گرفته اند . تا کی (2263318) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۵:۵۵:۰۳
یعنی تمام کشور های وارد کننده که خودرو ساز نیستند مشکل ارزی دارند (2263354) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۶:۰۷:۰۱
بارانت و کادو و هدیه قیمت خودرو را هر انچه بخواهند عملی می کنند و جنگ زرگری که عده ای راه انداخته اند خود هم میدانند بی اثر است خدا بداد این مردم فقط باید برسد (2263381) (alef-13)
 
ساغشکی
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۶:۱۲:۴۲
باز هم میگویم با همین قیمت سمند میتوان خودرهای با کیفیت وارد کرد و مردم با خیال راحت و امنیت و با مصرف سوخت کم خودروسواری کنند و اینها هم پرایدهای بی کیفیت شان خواستند تولید کنند. آنی که از جان خود و خانواده اش سیر شده هم بورد به اصطلاح خودهای ارزان بی کیفیت اینها بخرد.
بگذارید عدالت اجرا شود.
اینها مهلتشان به سرآمده/قرار بود در دهه هشتاد استاندارد و باکیفیت بشوند/دهه نود دیگر مهلت نبایست داد بهشان/ (2263401) (alef-13)
 
عباس
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۶:۲۸:۲۹
در همه ادارات دولتی روال بر این بوده که آشنایان در اولویت استخدام هستن
این این تصمیمات و سیاست های توسط کسانی گرفته میشه که ما نه اونا میشناسیم و نخواهیم شناخت،اگه دست رییس جمهور بود،محمود نمیگفت پراید کیلو چند و حسن خاطرش مکدر نمیشود کاری میکردن ایناهم از جای دیگه دستور میگرن (2263440) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۷:۱۱:۱۱
دزد حاضر و بز حاضر . ببینیم این همه نوشته و مطلب کاربردی دارد یا خیر . کو قوه قضایی که بیت المال را برگردانده و عاملین را به اشد مجازات ...... برساند در طول ..... تحقیق و تفحص از نهادها و سازمانها نتیجه ای که سود آن برای ملت باشد نداشته است .
امیداست که قوه قضا - سازمان بازرسی - دیوانها و ...... رسیدگی و عاملین به اینکار را پای چوبه مجازات ببرند تا درس عبرت برای مسلمان دیگری بشود . جرم محرز پس .... (2263552) (alef-13)
 
محاسب
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۷:۴۰:۴۵
جناب توكلي اين گزارش كه خلاصه اي از تحقيق وتفحص است اگر كل ان هم به اين ترتيب باشد در شيوه گزارش نويسي اشكال اساسي وجود دارد رييس مجلس با بي ميلي كه سيما از جلسه علني پخش ميكرد گفتند ميفرستيم قوه قضاييه كه پيگيري شود اقاي توكلي اين توب به زمين ديگري انداختن است ده سال ديگر هم در قوه قضاييه بماند هيچ كيفر خواستي صادر نخواهد شد چون گزارش فاقد موارد جرم با مستندات كافي واسامي مجرمين است امجا كه تخلف از قوانين جمهوري اسلامي شده بايد صراحتا با نام متخلفين اعلام گردد ،انجا كه جرم وتخلف از ايين نامه شركتهاست بايد صريح وروشن با مستندات وبا نام اعلام شود گزارش مستندي از كل تخلفات وجرايم با نام لازم است كه دادسرا بتواند كيفرخواست صادر ودر دادگاه قابل طرح باشد گزارشي از بازرسين قانوني هم ارائه نشده كه ايا هرسال تخلفات وجرايم را مراجع قضايي ونظارتي اعلام شده ياخير واگر نشده پي گيري بازرسي قانوني امري بسيار حياتي براي كشور خواهد بود چون گزارشات بايد به تصويب مجمع رسيده باشد واحضار همه لازم خواهد بود واز همه مهمتر فعلا تامين خواسته مهمتر است كه مجرمين از كشور خارج نشوند (2263621) (alef-13)
 
سید
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۷:۵۸:۳۳
1_ وجود مغز در قطعه...!؟ احتمالاً منظور وجودِ نقص است ، درست فهمیدم؟

2_ مشخصه این مدارک جعلی هستن! دلیلِش؛ هیچ ارتباطی با این دو رشته ای که از مدارک آن نام بُرده شُده وجود نداره، بخونید ؛

مدیر وقت صادرات شرکت پارس خودرو به ترتیب با مدارک تحصیلی «کاردانی زبان عربی» و «کارشناسی شیمی»... جل الخالِق...!

4_در ادامۀ همین تخلُّف آمده ؛
عدم آشنایی (وی) با نحوۀ تکمیل مدارک تجاری طی سالهای ۸۲ تا ۸۵ منجر به زیان شرکت بمبلغ ۸۷۰ هزار دلار شده...! خُب بعدِش...؟

4_آیا تهیّه کنندِگانِ محترمِ گزارش تحقیق و تفحص یقین حاصل نمودند که «صِرفِ عدمِ آشنائیِ» مُنجربه زیان مذکور شُده یا اینکه عدمِ آشنائی بهانه ای بیش نبوده و اتفاقاً ایشان «باآشنائی و إشرافِ کامل اقدام به اشتباهی با سودآوری هنگُفت برای خود و اشخاصی معین و طبعاً به زیان شرکت و نهایتاً بیت المال نموده...؟

5_اگر تعمُّد دراین «زیان سازی باکاغذبازی» را توهمِ توطئه بدانیم! اثباتِ آن به یک صورت امکان پذیرست، آن اینکه؛ زیانِ 870 هزار دُلاری وارده به این شرکتِ دولتی (و نهایتاً بیت المال) را چه کسی جُبران نموده و آیا شخصِ مُقصِّر ماجرا به مراجِعِ قانونی معرفی و پاسُخگوی زیانِ کلانِ وارده به شرکت شُده یا نه؟ آیا از او تحقیق بعمل آمده یاخیر ونتیجۀ آن چه بوده؟ پاسُخِ این سؤالات منفی باشد توهم توطئه به واقعیتی تکان دهنده تبدیل میشود ازسوء استفادۀ شخصی از اموالِ عمومی و کسب مالِ نامشروع با استفاده داده از پُست و مقام و مدعی العموم بایدبه ماجرا ورودپیدا کرده رسیدِگی کند، چراکه این مصداقِ حق عمومی ست که پیشِ چشم ملّت و مسئولین ضایِع شده و اصطلاحِ دزدی در روز روشن نیز برایش کم است...؟ (2263662) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۸:۰۶:۴۶
سرنوشت تحقیق از تامین اجتماعی چی شد ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ مجلس وقوه قضایه کارشوت چیه؟ (2263680) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۸:۱۱:۴۴
مورد داشتیم روی شیشه ی عقب پراید نوشته بود راه رسیدن به خدا (2263690) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۸:۲۸:۲۳
ابن تحقیق و تفحص ها هیچ سودی نداره و هیچ اتفاق خاصی نمی افته...از فردا هم همه چیز فراموش میشه.من که حلال نمی کنم (2263722) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۹:۰۰:۳۷
تا سرمایه گذاری خارجی صورت نگیرد بخش اتومبیل سازی کشور به همین شکل ادامه پیدا خواهد کرد دولت باید از سرمایه گذاران خارجی در بخش خودروسازی ، فولاد ، پتروشیمی ، انرژی ، کشاورزی استقبال کنند نباید انحـــصــــار داخلی ها وجود داشته باشد وگرنه وضع صنعت کشور به همین شکل می ماند باید قانون انحصار که برای برخی از شرکتهای داخلی وضع شده که باعث شده سرمایه گذار خارجی وارد صنعت ایران نشوند برداشته شود و قرارداد های کشور با شرکت های بزرگ و چند ملیتی با توجه به قوانین جدید تجارت و مبادلات خارجی تغییر کند (2263814) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۹:۰۲:۱۴
یعنی واقعا نمیشود وضع خودرو سازی کشور را درست کرد یا این وضع خراب برای بعضی ها سود فراوان دارد آخر کار خودرو سازی ما کشید به واردات از چین یعنی در این مسئولین یک ذره غیرت نیست که خودرو سازی را به این وضع کشانده اند وضع فوتبال ما به آن صورت خودرو سازی به این شکل قیمت مسکن به نوع دیگر وضعیت پزشکی و درمان وضعیت آموزش و اموزش عالی روی هر چی دست میگذاریم همه چیز به هم ریخته است خوب مسئولین کشور بلد نیستند کشور را اداره کنند این کل ماجرا است تنها راهش هم معرفی کردن افراد مجرم در بوجود آمدن این همه نابسمانی است و عوض کردن انها و باز گذاشتن دست مطبوعات در بیان ضعفهای مدیریتی و اطلاع افکار عمومی می باشد فشار افکار عمومی افراد نا سالم را فراری میدهد همین (2263826) (alef-13)
 
عباسی
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۲۱:۵۱:۱۹
(car)فراخوان ملی/ برای حل مشکل صنعت خودرو ، خرید نکنید
پس از 2.5 برابر کردن قیمت خودروهای بی کیفیت و فاقد استاندارد به بهانه مشکلات ارز و تحریم در سال 91 و افزایش 10% درسال 92،اینبار با توجه به افزایش 30% قیمت خودرو و عدم توجه خودرو سازان و دولت به خواست و توقع مردم از خرید خودرو جددا خودداری کنید.بهترین اعتراض به گرانفروش نخریدن کالای آن است...
این پست را آنقدر منتشر کنید تا صنعت پوسیده و پررانت خودروساز کشور که تنها چاره برآورد هزینه هایش را دلال بازی و کم فروشی و گرانفروشی و فشار به مردم می دادند مقابل خواست مردم شریف و نجیب ایران سرتعظیم فرو آورد... (2264018) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۲۱:۵۸:۳۴
پوستین دوز باید جواب گوی این همه خیانت باشد (2264037) (alef-13)
 
حمید
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۲۱:۵۹:۳۶
این پوستین دوز خیانت کار باید جوابگو باشد (2264041) (alef-13)
 
ناصر
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۲۲:۰۴:۱۲
اقای پوستین دوز با فامیل بازی صنعت خودرو را نابود کرد. (2264054) (alef-13)
 
کهنمو
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۲۲:۲۱:۵۷
آقا جنگ زرگری راه انداخته اند،همشون دستشون تو یه کاسه هست .
دولت اگه میخواست قیمت خودرو داخلی رو پایین بیاره تعرفه واردات رو پایین میاورد .
قیمت جهانی تویوتاکرولا 52 میلیون تومان،در بازار داخلی 125.
اگه کرولا با این قیمت در اختیار مردم باشه کی میاد 46تومان ال90بخره؟
غیر اینه؟ (2264082) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۱۴:۵۳:۱۱
برادر آخه اگر تعرفه خودرو قرار باشه بیاد پایین خوب باید تعرفه قطعه هم پایین بیاد دیگه... اونوقت ال نود هم ارزون میشه و باز هم قابلیت رقابت داره (2265136) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۲۲:۵۶:۳۷
کاش وضعیت فعلی مدیران گروه سایپا را هم میدیدید !!!!! همه فامیل همه پارتی دار و همه رانت خوار و زنجیره فولادین ارتباط آشنا و فامیل هر روز محکمتر میشود- من 7-8 سالی در این شرکت مشغولم و هنگ هنگم بجرات میگم کاش مدیران عامل بیسواد و پرونده دار باشند و هر 3 سال کامل عوض بشوند تا ثروت غارت شده به غریبه ها هم برسه- بدترین پرونده ها مربوط به مدیرانی است که فنی کمی تخصص دارند و بلدند چگونه پروژه بسازند و هزینه سازی بکنند !!! هنوز بالای 80 درصد مدیران مربوط به دوران سازندگی و اصلاخات هستند که هنوز هم از پائین ترین رده سازمانی کارشناسی تا بالاترین رده یدکی دارند و متاسفانه مدیرانی که دولت قبل جایگزین کرد بلد نبودند از کجا هزینه خارج کنند و بدنام شدند حتی اگر میلیونها دلار برداشته باشند که نبود اینطوری، مافیا پراید و سایپا به اسم معروف هستند در سایپا از کارگران بپرسید لطفا (2264133) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۲۳:۰۰:۴۵
تو ایران خودرو قراردادی رو که بخاطر تحریم طرف خارجی حاضر به انجامش نبود ما تو مرکز تحقیقات شرکت پیشنهاد دادیم که خودمان انجام بدیم مدیریت با عصبانیت مخالفت کرد و گفت شما نمی توانید. گفتیم با همین منابع موجود یاد میگیریم وانجام می دهیم از فردایش دسترسی ما را از اینترنت قطع کردند و کلیه بودجه های آموزشی را کنسل کردند بعد گفتند تو این شرایط چطور می خواهید یاد بگیرید و این داستان همچنان ادامه دارد.... (2264139) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۲۳:۰۱:۳۲
مشاوران بازنشسته سايپا و زير گروهش را نديده ايد؟؟؟؟ (2264140) (alef-13)
 
ali
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۰۰:۱۱:۱۲
آقا به این خودروزها که دولت ارز مبادله ای میده 2500 تومان
مثلا تویوتا یاریس ده هزار دلاره که میشه 25ملیون خوب وارد کنن 5 ملیونو بکشن رو هر ماشین حقوق کارمنداشونو بدن مردمم راضین والا
ایتقد هم ضرر ندن خودروسازهای عزیز ما راضی نیستیم به ضررشون به خدا (2264221) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۰۰:۵۰:۳۱
دستمزد مستقیم تولید در شرکت ایران خودرو حدود ۱% قیمت تمام شده کالای ساخته شده می­باشد
این جملش منو دق مرگ میکنه .اخه من تو ایران خودرو کار میکنم .بخدا حق شبکاریمونو نمیدن .....این فقط یه نمونشه
اینم بهتون بگم یکی از دلایل اصلی کیفیت پایین خودروهای ساخت داخل نارضایتی پرسنل شرکته .سربسته بهتون میگم نحوه مونتاژ خودروها به خاطر نارضایتی پرسنل واویلاست باید تو خط تولید باشی تا بفهمی من چی میگم.... (2264247) (alef-13)
 
بریا
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۰۰:۵۳:۲۳
تــــــــــــــــــــــــــا زمــــــــــــــــانیکه توسعه انسانی بعنوان والاترین

هدف کشور قرار نگیرد این مشکلات حل نمی شود (2264252) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۰۱:۳۷:۲۸
محاسبه شیوا غلط بوده...چطور خودرو سازها میگن ما حدود 5 درصد افزایش قیمت داریم اما کمر از 2 الی 3 سال قیمت اکثر خودروها سه برابرشده است !!!
مگه حقوق کارگرها که اصلی ترین هزینه براشون هست 3 برابر شده ؟ تازه یکی از بهانه هاشون پارسال این بود که داریم با ارز 3800 تومان و در شرایط تحریم و افت تولید ضرر میکنیم و کلی ماشین گرون کردند الان که تحریم خودرو نیست و دلار هم 2500 تومن شده و تولید 2 برابر حداقل 20 دصد باید ماشین ارزون بشه.

لطفا به گوش مسولین برسانید (2264276) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۱۴:۴۸:۵۰
دوست عزیز دستمزد کارگران بین 1 تا 2 درصد از هزینه تولید را تشکیل داده است. لطفاً خوب گزارش را مطالعه کنید بعد نظر بدهید.
اصلی ترین هزینه یک خودرو مربوط به خرید مواد و اجزاء و قطعات آن است. به بیان دیگر مواد اولیه عمده بهای تمام شده یک خودرو می باشد. (2265121) (alef-13)
 
ایرج
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۰۲:۰۵:۴۴
از خودروسازانی که به بهانه تحریمها کاهش تولید 50 درصدی و افزایش سود دوبرابری خودروهایشان برای به هم زدن تناسب عرضه و تقاضا در بازار مینمایند انتظاری بیش از این نداشته باشید (2264290) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۰۴:۴۸:۴۰
همه ما باید تقوی داشته و خداوند را ناظر بر اعمال خود ببینیم که در اخرت جوابگو هستیم.ضمنا نظام های نظارتی باید گسترش و دلسوزانه وظایف خودشان را انجام دهند.سازمن ها باید بر اساس شایستگی سالاری نیروی انسانی جذی و انتصابات انجام شود.با هر گونه فسادباید جلوگیری شود. (2264342) (alef-10)
 
حکیم
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۰۸:۰۱:۴۰
اگر چند نفر هزینه کنند و شروع کنیم مهندسین را یک جا جمع کنیم و شروع به کار کنیم با تمام هزینه ها و کل خرج ها می تونیم خودرو یی بسازیم که امنیت جانی 100 درصد بیشتر از خودرو این دو شرکت باشه و قیمتش بسیار کمتر
بابا می دونید چند نفر می ره سر کار می دونید چقدر به مردم و خودتان خدمت می کنید
هر کس پایه است یا علی بگه (2264378) (alef-10)
 
عباس
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۰۹:۰۴:۵۹
لطفا تیتر خبر را اصلاح نمایید دادن تخفیف های ویژه وزیر صنعت وقت به دوستان (2264428) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۰۹:۰۷:۴۵
آيا قوه قضاييه رسيدگي ميكند؟ (2264433) (alef-14)
 
علیرضا
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۰۹:۲۰:۵۰
چرا تحقیق و تفحص در دوره بذر پاش انجام ندادید که مردم بدونن یک فرد جوان بی تجربه و فقط به خاطر خوش خدمتی به گروه احمدی نژاد چه بر صنعت خودرو سازی کشور آورد ؟ (2264453) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۰۹:۴۴:۰۲
مردم ارجمند و فهمیم ایران نخرید این ابوقراضه ها را. مشاین دست دوم بخرید بهترست پولتان هدر دهید.
نخرید نخرید نخرید/باور کنید اگر رپاید سوار نشوید آسمان به زمین نمی اید/بلکه جان و مالتان هم حفظ میشود/
نخرید نخرید نخرید (2264486) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۰۹:۴۴:۱۰
حالم از این مملکت به هم میخوره ... آخه چقدر دزدی چقدر فساد .... هر جا سرک میکشی به لجن کشیده شده .... ای شهدا .. ای امیرالمومنین شرمنده ایم (2264489) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۰۹:۵۱:۲۵
تامین اجتماعی چی شددددددددددددددددددددد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ (2264500) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۰۹:۵۲:۵۴
مهم این است که فقط وقت زیادی تلف (بخوانیم تحقیق و تفحص) میشودو نتیجه آن هیچی!!!! اگر نتیجه داشت و افراد از عواقب آن می ترسیدند تکرار نمی شد (2264501) (alef-14)
 
علی
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۰۹:۵۵:۴۱
تحقیق و تفحص انجام شد حالا نوبت دستگاههای نظارتی هستش ببینیم این همه تخلف و دیدن چه گلی به سر ملت می زنن ما منتظر عملکرد در خور تحسین و باز پس گیری سریع حقوق از دست رفته خودمانیم. الهی کمک کن تا شر هر رانت و پارتی از سر این کشور رفع گردد الهی آمین. (2264505) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۰۹:۵۶:۲۱
و آنچه همچنان بی ارزش است جان و مال ایرانی است !!!!!!!!! (2264508) (alef-14)
 
ناشناس
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۰۹:۵۹:۳۵
نتیجه تحقیق و تفحص های قبلی چه شد (2264515) (alef-14)
 
غمگین از بی عدالتی
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۱۰:۱۳:۰۶
عصر جمعه در اثر برخورد دو خودروی پراید و روآ در مسیر ... 7 سرنشین دو خودرو در دم فوت کردند، کاپوت پراید به صندوق عقب چسبیده بود! آیا فقط بی حجابی بی حیایی است؟! اختلاس، دروغ، بی عدالتی، حق کشی، قربانی کردن مردم بیچاره و ... بی حیایی نیست؟ رهبری معظم، مراجع عظام به داد این ملت برسید (2264533) (alef-14)
 
محمد
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۱۰:۲۳:۰۴
خدایا به آنانکه خالصانه داد ستمدیده از ظالم می ستانند به برکت ماه خدا سعادت دنیا و آخرت عطا کن و ناخالصان را رسوا نما. (2264547) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۱۰:۳۴:۲۳
آقا این مملکته ما داریم تا کی وضع بدتر از این منوال خواهد بود (2264568) (alef-14)
 
فامیل دور
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۱۲:۰۹:۲۸
من فک میکنم خدا تو اون دنیا ایرانی ها رو به جهنم نمیفرسته چون ما تو این دنیا همین که تو ایران زندگی میکنیم عقوبت تمام گناهای کرده و نکرده رو میبینیم... (2264691) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۱۲:۲۲:۲۵
آقای الف. به بخش سوژه های شما ایمیل زدم که سایپا بخشی از خودروهای مدل 1392 را به جای 1393 به مردم فروخته و مستنداتش را من دارم. اما متاسفانه تماسی از طرف شما گرفته نشد (2264721) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۱۳:۵۹:۳۷
سازمان بازرسی کل کشور هیات های بازرسی مستقر در خودرو سازی ها دارد و بصورت دائم در آنان مستقر است . جای سوال و تعجب است علی رغم این استقرار دائم به چه علت این تخلفات را کشف نکرده اند . لطفاً مسئولان محترم این سازمان پاسخ دهند (2264973) (alef-10)
 
مانی
۱۳۹۳-۰۴-۳۰ ۲۳:۰۶:۱۷
وزیرصنایع باحمایت بی جا وبدون منطقش ازخودروسازاوقیمتهای کنونی نشون دادریگی توکفششه (2266089) (alef-10)
 
پسر
۱۳۹۳-۰۴-۳۱ ۰۹:۱۹:۰۹
باند بازی و رشوه و ....
دردهای حل نشدنی مملکت ماست
تا وقتی همه چی دست دولت وشبیه دولت و نظامی ها هستش نه تنها تو خودروسازی بلکه تو تمام نقاط با این مشکلات مواجهیم (2266494) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۱ ۰۹:۳۲:۳۸
مسئولین دستگاه های نظارتی مانند سازمان بازرسی کل کشور ، سازمان حسابرسی و .... پاسخ دهند به چه علت این تخلفات را نادیده گرفته اند و قطعاً میزان تخلفات بیش از این است . مردم واقعاً انتظار برخورد با مفاسد اقتصادی و مالی را از دستگاه های نظارتی دارند (2266523) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۱ ۱۶:۵۶:۱۰
این سند جنایت آمریکاست (2267584) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۳۱ ۱۶:۵۶:۲۷
کجایی میرزای شیرازی (2267585) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۰۳ ۰۰:۰۱:۴۴
در دولت قبل،بخش مهم عزل و نصب ها نه ناشی از شایستگی و صلاحیت بلکه متاثر از روابط ژنتیکی ! و فشار و لابی نمایندگان مجلس بوده است آین نمایندگان فامیل های دور و نزدیک و فعالین ستاد خود را به سمت ها ی مهم می گماردند ..مثلا یک جوان 32 ساله کم تجربه را که داماد رئیس یکی از کمسیونها ی مجلس هم بود به جای مدیر عامل مجرب با 30 سال تجربه به مدیر عاملی یک شرکت مهم تبریزی گماردند که آنجا را در عرض (2271154) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۳-۰۵-۰۴ ۰۱:۴۰:۱۶
سلام بر نمایندگان فهیم استاد دانشگاه هستم خانه ام فروختم سال 91 بهمن برای مگان 40 میلیون واریز کردم که مرداد 92 تحویلم شود یک سال از تحویل میگذرد هرروز زنگ میزنند بیا پراید یا ال90 تحویل بگیر در صورتی خانه ام الان 150 میلیون می ارزد من هنوز ماشینم تحویل نشده تازه نمیدانم چه بر سرم میاید سه سال است به بچه هام قول زیارت امام رضا داده ام امام رضا ااااابروی دزدها را ببرد کمکم کنید سه سال جبهه دارماین است عدالت مشایی کمکم کنید ماشینم را تحویل دهند در غیر اینصورت با زن وبچه درب سایپا تحصن میکنیم اینها خجالت نمی کشند با دزدها برخورد کنید باغارتگران بیت المال مبارزه کنید امت حمایت میکنند وسیعلم الذین ظلموا ای منقلبا ینقلبوا (2271846) (alef-14)
 
ناشناس نسبتاً مطلع
۱۳۹۳-۰۵-۰۴ ۱۷:۳۷:۲۳
سلام به خوانندگان محترم سایت وزین الف ، به استحضار می رساند که بر اساس اطلاعات منتشره گمرک جمهوری اسلامی در سنوات 91 و 92 متوسط قیمت ارزی هر خودرو وارداتی24 هزار دلار بوده است که برای تعداد 70.000 دستگاه ضربدر 24 هزار دلار رقمی معادل 1.680.000.000 (یک میلیارد و ششصد و هشتاد میلیون ) دلار خواهد بود نه سه میلیارد دلار.
در ضمن متوسط نیاز ارزی هر خودرو داخلی برای تولید تیراژ 700.000 دستگاه از انواع خودرو داخلی نیز 1200 دلار است که به میزان 840.000.000 دلار ارز مورد نیاز می باشد، البته رقم مذکور فقط برای مواد اولیه تولید قطعات در داخل کشور و بعضآ واردات قطعات نیم ساخته ایست که فعلاً امکان تولید آن در کشور موجود نمی باشد.
متاسفانه در چند سال اخیر به علت واردات قطعات بی کیفیت، کامل ساخته شده به کشور توسط بعضی از قطعه سازان و دلالان سودجوی قطعه با چراغ سبز خودرو سازان بزرگ و بعضاً شرکت های اقماری همین خودروسازان، قطعه سازان متعهد ما دچار ورشکستگی و زیان های مالی فراوان و تعطیلی گردیده اند. (2273079) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.