نظر منتشر شده
۲۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 304395
پاسخ بانک مرکزی درباره منابع و مصارف قرض الحسنه؛
منابع قرض الحسنه حق بانک هاست
بخش اقتصادی الف، 3 آبان 94
تاریخ انتشار : يکشنبه ۳ آبان ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۲۰
بانک مرکزی در پاسخ به نامه مرکز مطالعات اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه علم و صنعت در خصوص شفاف سازی منابع و مصارف قرض الحسنه اعلام کرد:

بانک های غیردولتی می توانند سپرده قرض الحسنه بگیرند اما نمی توان برای آنها جهت اعطای این منابع تکلیف ایجاد کرد

در تاریخ ۱۰ شهریورماه سال جاری، مرکز مطالعات اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه علم و صنعت در نامه ای به بانک مرکزی، خواستار انتشار آمار منابع و مصارف قرض الحسنه در نظام بانکی شد. {اینجا}

پیش از این نیز ارسلان فتحی پور رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گزارش مرکز مطالعات اقتصادی تحت عنوان "منابع و مصارف قرض الحسنه در نظام بانکی با محوریت وام ازدواج" را برای دکتر سیف رئیس بانک مرکزی ارسال کرده بود و درخواست پاسخگویی از ایشان در مورد محتوای این گزارش داشت.

پس از گذشت بیش از یک ماه و عدم پاسخ بانک مرکزی، مرکز مطالعات اقتصادی در اطلاعیه ای در تاریخ ۱۴ مهرماه سال اعلام کرد که بانک مرکزی هنوز به مطالبه این مرکز در خصوص انتشار عمومی اطلاعات پاسخ نداده است.

بعد از این اطلاعیه، بانک مرکزی در نامه ای در تاریخ ۱۶ مهرماه به فتحی پور نماینده مجلس و در تاریخ ۲۳ مهرماه به مرکز مطالعات اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه علم و صنعت، در خصوص گزارش و نامه این مرکز توضیحاتی داد و بخش اندکی از آمار درخواست شده را ارسال کرد. البته به گفته مسئولین مرکز مطالعات اقتصادی، پاسخ ها و آمار ارائه شده توسط بانک مرکزی کامل نبوده و با آمار درخواستی این مرکز متفاوت است.

به گزارش الف، محتوای این نامه بانک مرکزی در زیر آمده است. گفتنی است به زودی مرکز مطالعات اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه علم و صنعت به نامه بانک مرکزی پاسخ خواهد داد.

************************

باسمه تعالی
مرکز مطالعات اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه علم و صنعت ایران
با سلام
احتراما بازگشت به نامه شماره ..... مورخ ۱۰ شهریور ۹۴ در خصوص وضعیت منابع و مصارف قرض الحسنه سیستم بانکی به اطلاع می رساند با توجه به پیگیری نامه آن مرکز از سوی جناب آقای فتحی پور، ریاست محترم کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، پاسخ لازم قبلا طی نامه شماره ..... مورخ ۱۶ مهر ۹۴ به عنوان ایشان ارسال گردیده است.

این نامه در ادامه آمده است:
جناب آقای فتحی پور
رئیس محترم کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی
احترام عطف به نامه شماره ..... مورخ ۲۷ مرداد ۱۳۹۴ و ضمائم آن در خصوص ارسال گزارش مرکز مطالعات اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه علم و صنعت ایران جهت "ساماندهی منابع و مصارف قرض الحسنه در نظام بانکی با محوریت وام ازدواج" موارد ذیل را به استحضار می رساند:

۱- مانده منابع قرض الحسنه سیستم بانکی حسب شرایط اقتصادی از جمله نرخ تورم، نرخ سود سایر سپرده های شبکه بانکی، نحوه تبلیغات و جوایز بانک ها جهت جذب اینگونه سپرده ها و ... دستخوش تغییراتی می گردد که بعضا این تغییرات بسیار پرنوسان می باشد. به طور مثال نرخ رشد سپرده های قرض الحسنه پایان مرداد ماه سال جاری سیستم بانکی نسبت به اسفند ماه سال ۱۳۹۳ منفی ۲.۴ درصد گردیده است. بدیهی است با توجه به موارد فوق نمی توان کل مانده منابع قرض الحسنه را به طور مطلق مبنای تصمیم گیری و تخصیص منابع قرض الحسنه قرار داد. به عبارت دیگر منابع قرض الحسنه برآوردی قابل توزیع و در دسترس شبکه بانکی در هر سال شامل: وصولی اقساط قبلی تسهیلات قرض الحسنه، مانده مصرف نشده منابع قرض الحسنه سال قبل و رشد (منفی یا مثبت) سپرده های قرض الحسنه می باشد که هر یک از موارد سه گانه فوق حسب شرایط اقتصادی دچار تغییرات بعضا شدیدی می گردند که نهایتا منابع قابل دسترس جهت اعطای تسهیلات قرض الحسنه را تحت تاثیر قرار می دهد.

ضمنا برخی از سرفصل های قرض الحسنه دارای دوره بازپرداخت فراتر از سه سال می باشند، که در این رابطه به دوره بازپرداخت تسهیلات قرض الحسنه جهت آزادسازی زندانیان معسر و نیازمند، ۱۸ ساله (بند ح تبصره ۱۶ قانون بودجه سال ۱۳۹۴)، اشتغال مددجویان سازمان زندان ها، ۱۲ ساله (بند ب تبصره ۱۶ قانون بودجه سال ۱۳۹۴ کل کشور)، تسهیلات قرض الحسنه اشتغالزایی نهادهای حمایتی نظیر کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی، ۵ ساله (بند ب تبصره ۱۶ قانون بودجه سال ۱۳۹۴ کل کشور) اشاره می گردد که موجب کاهش میزان وصولی اقساط قرض الحسنه و کل منابع در دسترس قرض الحسنه می شوند.

همچنین بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی مبنی بر حمایت از خصوصی سازی و عدم تصدی گری دولت، ۴ بانک بزرگ تجاری (صادرات ایران، تجارت، ملت و رفاه کارگران) که در سال های اخیر عامل اجرای تکلیف فوق بوده اند خصوصی شده اند و ایجاد تکلیف به بانک های یاد شده (و همچنین منابع قرض الحسنه سایر بانکهای غیردولتی) با اصل موصوف مغایرت دارد.

۲- در سنوات اخیر با توجه به حجم بالای تکالیف قرض الحسنه محوله به سیستم بانکی (از جمله تکالیف مندرج در قوانین بودجه سنواتی، تسهیلات ازدواج، تسهیلات ودیعه مسکن موضوع قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن، تسهیلات مشاغل خانگی موضوع قانون ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی، تسهیلات قرض الحسنه جهت اشتغال مددجویان نهادهای حمایتی از جمله کمیته امداد امام خمینی (ره)، سازمان بهزیستی کشور و بنیاد شهید و امور ایثارگران، تسهیلات قرض الحسنه بابت حوادث غیرمترقبه سنوات قبل، تسهیلات قرض الحسنه مصوب در سفرهای استانی هیات دولت، تعمیر واحدها و احداث حمام روستایی، نیازهای ضروری از جمله درمان بیماری، تحصیل و ...) عملکرد بانکها در زمینه اعطای تسهیلات قرض الحسنه از رشد بالایی برخوردار می باشد که جدول خلاصه عملکرد منابع و مصارف به شرح زیر تقدیم می گردد:


*با توجه به عدم ارسال اطلاعات سالهای قبل از سال ۱۳۹۲ از سوی برخی بانکهای غیردولتی، نسبتهای ارائه شده برای رشد سپرده های بانکهای یادشده قابل اتکا نمی باشد.

*افزایش رشد سپرده های بانکهای غیردولتی از سال ۱۳۹۲ نسبت به سنوات قبل به دلیل لحاظ آمار سپرده های بانکهای قرض الحسنه رسالت، قوامین و موسسات اعتباری کوثر مرکزی و عسکریه و همچنین لحاظ سپرده های بانک قرض الحسنه مهر ایران در زمره بانکهای غیردولتی می باشد.


*خاطرنشان می سازد عملکرد ازدواج شامل بانک های غیردولتی نیز می گردد و برای سایر سرفصل های قرض الحسنه، عملکرد بانکهای غیردولتی اخذ نشده است.

۳- در خصوص درخواست اعطای تسهیلات قرض الحسنه از محل منابع قرض الحسنه جاری، از آنجا که منابع قرض الحسنه جزو منابع بانک محسوب شده (وفق ماده ۴ آیین نامه اجرایی قانون عملیات بانکی بدون ربا) و با عنایت به رسوب ناپایدار منابع قرض الحسنه جاری، امکان تکلیف و تخصیص این منابع برای مصارف قرض الحسنه امکان پذیر نبوده و سپرده های قرض الحسنه پس انداز نیز صرف اعطای تسهیلات قرض الحسنه در قابل سرفصل های اشاره شده می گردد.

۴- در رابطه با پرداخت تسهیلات قرض الحسنه توسط بانک ها به کارکنان خود از محل منابع قرض الحسنه نیز مستحضر می دارد تسهیلات اعطایی بانک ها به کارکنان بر اساس آیین نامه استخدامی بانک ها (مصوب هیات محترم وزیران برای بانک های دولتی) و به منظور پوشش برخی از نیازهای ضروری کارکنان و طبق ضوابط خاص خود اعطا می گردد که لزوما از محل منابع سپرده های قرض الحسنه نبوده و بانک مرکزی طی مکاتبات متعدد از جمله نامه های مورخ مهر ۹۲ و دی ۹۲ لزوم عدم پرداخت تسهیلات به کارکنان خود از محل منابع سپرده قرض الحسنه (و پرداخت از منابع داخلی) را به بانک های عامل تاکید نموده است.

اضافه می نماید در سال ۱۳۹۴ مبلغ ۸۳۱۰۰ میلیارد ریال تکالیف قرض الحسنه به سیستم بانکی ابلاغ گردیده است در حالی که میزان توان قرض الحسنه پیش بینی شده بانک ها برای سال ۱۳۹۴ مبلغ ۷۱۵۲۶ میلیارد ریال (با فرض نرخ رشد محقق شده سپرده های بهمن ماه سال ۱۳۹۳) می باشد که بیانگر فراتر بودن تکالیف قرض الحسنه ابلاغی از منابع سپرده ای سیستم بانکی می باشد.

بدیهی است در صورت عدم وضع قوانین برای منابع قرض الحسنه سیستم بانکی و عدم تخصیص آن به موارد با بازپرداخت بلندمدت، بانکهای عامل می توانند نسبت به تسریع و تسهیل در اعطای تسهیلات قرض الحسنه ازدواج و افزایش سقف فردی مربوطه اقدام نمایند. در غیر اینصورت، با ادامه تکالیف یاد شده و رشد منفی سپرده های قرض الحسنه، بیم آن می رود که اعطای تسهیلات موصوف در سنوات آتی با کسری منابع بیشتری مواجه گردد.
ولی اله سیف
رییس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
 
 
۱۳۹۴-۰۸-۰۳ ۱۳:۳۲:۴۴
بیم آن میرود!
ابراز نگرانی می کنیم!!
اقا منم ابراز نگرانی می کنم ولی فرق بنده و شما که مدیری چیه؟ وظیفه مدیر حل مسائل و مشکلاته نه ابراز نگرانی!!
این دیگه چه نوع مدیریتیه که همه می ایید و ابراز نگرانی می کنید؟ بابت ابراز نگرانی بهتون حقوق میدن؟
سپرده ها دو درصد کاهش یافته قطعا بابت کاهش نرخ سود باز هم بیشتر کاهش خواهد یافت من ابراز نگرانی می کنم! چه کسی نرخ سود رو پاین میاره؟ مگه خود شما نیستی؟ دیگه این ابراز نگرانی و بیم ان می رود و..چیه؟ (3278712) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۸-۰۳ ۱۶:۵۳:۲۲
به سپرده هاي قرض الحسنه سود تعلق نمي گيرد .
ابراز نگراني مي گنه كه ساير تصميم گيران مثل مجلس قانون وضع نكنند بدون تامين منابع و مردم رو دچار مشكل كنند (3278996) (alef-13)
 
رها
۱۳۹۴-۰۸-۰۴ ۱۱:۱۷:۲۹
نبايد وامهاي 4 درصد فقط بين كاركنان بانكها تقسيم شود.

زيرا اين وامها مال كل مردم ايران است و بايد به مساوات بين همه متقاضيان وام 4 درصد تقسيم شود ، كاركنان بانكها هم داخل اين تقسيم باشند و نه فراتر از بقيه مردم.

اين پولها امانت مردم در دست بانكها هستش و اگر به صورت عادلانه بين همه مردم تقسيم نشود ، من كه از سهم خودم نمي‌گذرم و توي روز قيامت يقه هركسي كه از اين وامها با رانت كاركنان بانك و يا طور ديگري بهره‌مند گرديده ميگيرم. (3280053) (alef-13)
 
محمد طاهر
۱۳۹۴-۰۸-۰۴ ۱۳:۴۸:۰۳
هركس در هر سازمان و اداره اي كار مي كند يك سري مزاياي از آن دادره مربوط دريافت مي كند كه كارمندان بانكه هم از اين قاعده مستثني نيستند مثلا كارمند راه آهن بليط رايگان سالانه هواپيمائي -همينطور - صداو سيما همينطور و ... (3280573) (alef-11)
 
احمد
۱۳۹۴-۰۸-۰۵ ۱۴:۲۲:۲۳
موافقمو. واقعا باید فکری بشه. ابدارچی بانک هم بعد 5 سال ویلای شمال میخره. بچه های کارمنداای بانک همه تو ایتالیا زندگی میکنند. لعنت بر این بیعدالتی. چرا کسی به ما کارتون خوابها کمک نمیکنه (3282884) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۸-۰۵ ۰۸:۵۵:۲۸
قرض الحسنه .....قرض الپس نده درسته (3282225) (alef-11)
 
مسعودی
۱۳۹۴-۰۸-۰۳ ۱۴:۴۵:۲۶
وقت آن رسیده که بانک ها حق مردم را بدهند ...

چرا اینهمه وام به کارکنان؟؟؟

چرا سپرده با نرخ صفر و دادن وام 25 درصدی از همان منابع؟

کجای دنیا اینجور است؟؟؟؟

چه کسی گفته منابع قرض الحسنه حق بانک است؟ چه کسی این حق را از مردم گرفته و به بانک داده؟

وام ازدواج سه میلیون تومان؟؟؟

شرف کجاست؟

؟؟؟؟؟؟ (3278811) (alef-13)
 
بيژن
۱۳۹۴-۰۸-۰۳ ۱۷:۲۵:۱۶
اول ببينميم معنيي شرف چيست !
شرف كالايي است كيفي كه از نگاه ها پنهان و قابل رويت عيني نيست . ولي ابل ارزشيابي و خريدو فروش به متامع دنيويست در رسيدن , ماندند و يا ارتقاء ققدرت و مقام . و افزايش درامدها و بعضا تنازع بقا در جامعه معامله ميشود (3279042) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۸-۰۳ ۱۷:۳۱:۳۱
نمیدونم شغل شما چی هست ولی اگر فقط یک ساعت جای کارمند بانک کارکنید آنوقت دیگه اینطور صحبت نمیکنید (3279051) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۸-۰۴ ۱۲:۴۳:۳۰
خب نميتوني استعفا بده كارمندان بانكها همه وام ها رو برا خودشون بر ميدارن آخرشم طلبكارانه ميگن حق ما بيشتر از اينه و اختلاس ميكنن نمونش خاوري (هر جا كه سخن از اختلاس است نام بانك ها مي درخشد) (3280357) (alef-11)
 
کوروش
۱۳۹۴-۰۸-۰۴ ۱۴:۵۷:۳۰
اقا جون مادرتون بزارید یک ساعت چیه من تا آخر عمرم کارمندی بانکو میکنم (3280784) (alef-13)
 
بيژن
۱۳۹۴-۰۸-۰۵ ۰۹:۵۰:۲۹
دهنده و گيرنده و واسطه هرسه گناهكارند . و كارمندان بانك اهرم اجايي و واسطه گري هستند كه مزدورانه تن به اين كار ميدهند تا اموراتشان بگذرد (3282352) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۸-۰۸ ۱۱:۱۲:۱۰
شرف اونجاست که اگر از بانک پول بیشتر گرفتی بیای پس بدی نه اینکه به حساب زرنگی خودت بزاری و کارمند بانک از جیبش پرداخت کنه بعد تازه بخوای قیامت هم یقه کارمندا رو بگیری.شرف اونجاس که بزاری یه کارمند یه بار چاییشو گرم بخوره نه اینکه رو سر هم سوار بشید برای چند دقیقه زودتر بری سر یه نفر دیگه رو کلاه بزاری.......کجان باشرفا؟؟؟؟ (3287940) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۸-۰۳ ۱۵:۴۹:۲۵
ابراز نگرانی می کنم سبت به مدیریت شما عزیزان بیم ان میرود که اقتصاد بیشتر به رکود رود با این مدیریت و بی کفایتی (3278917) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۸-۰۳ ۱۶:۰۹:۳۳
پاسخ گریه داری بود. (3278941) (alef-13)
 
ساحل
۱۳۹۴-۰۸-۰۳ ۱۶:۲۴:۴۹
درود بر بسیج دانشجویی و مسئولین این مرکز تخصصی

اما واقعا این بار هم بانک مرکزی همه چیز را به نفع بانک ها پیچوند .... (3278958) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۸-۰۳ ۱۷:۰۹:۱۷
فقط سي در صد منابع قرضالحسنه مال كارمندان بانكها است چيزي ته ان نمي ماند همه سر كاريد (3279015) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۸-۰۳ ۱۸:۱۱:۳۷
وام خودرو 25میلیون وام ازدواج 3 میلیون!!!!! من حرفی ندارم دیگه ............. (3279088) (alef-13)
 
مهران
۱۳۹۴-۰۸-۰۳ ۱۸:۵۴:۳۰
بانکها عامل نوسان سکه و ارز در سال 91-92 بودند . کی پیگیری کرد ؟
بانکها طی یک سال 160 درصد سود خالص داشتند . کی پیگیری کرد ؟
بانکه دستور مجلس و دولت را در کاهش یود اجرا نکردند . کی پیگیری کرد ؟
سود 40 درصدی بانکها بسیاری از تولیدی ها را نابود کردند . کی پیگیری کرد ؟
بانکها با جعل اسناد عامل اصلی اختلاس ها بودند . کی پیگیری کرد ؟
بانکها با تسهیلات بدون وثیقه عامل اصلی معوقات بانکی هستند . کی پیگیری کرد ؟

نتیجه می گیریم که:
بانکها تابع هیچ قانونی نیستند و مستقل اداره می شوند و این « اعلام نگرانی ها » کشک هست (3279132) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۴-۰۸-۰۳ ۱۹:۲۶:۰۷
نوشته اند:
«ایجاد تکلیف به بانک های یاد شده (و همچنین منابع قرض الحسنه سایر بانکهای غیردولتی) با اصل موصوف مغایرت دارد.»
بله می‌توانند از مردم قرض‌الحسنه جمع کنند و بین شرکت‌های خودشان به صورت ضربدری وام بدهند، کسی هم حق اعتراض ندارد. (3279170) (alef-13)
 
رها
۱۳۹۴-۰۸-۰۴ ۱۱:۲۲:۴۶
ايول
بانك مركزي كه اين باشه خدا رحم بكند

هر چه بگندد نمكش مي‌زنند واي به روزيكه بگندد نمك

حتما كساني كه در بانك مركزي اين نامه رو نوشتند به وفور چند ميلياردي از اين وامهاي 4 درصد بهره‌مندد شده‌اند.

خوب معلومه جوابشون چي‌ميشه ، ولي نبايد ولشون كرداين دزدا رو. (3280067) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۴-۰۸-۰۶ ۱۲:۵۴:۰۴
بیایین برای تنبیه کردن بانک ها حساب های قرض الحسنه رو ببندیم. (3284768) (alef-13)
 
سعید
۱۳۹۴-۰۸-۰۸ ۰۰:۵۳:۳۶
اگر در ایران یک کارگر ساختمانی یک آجر را سرقت کند رسوای اهل زمین و آسمان میشود. حال اگر این کارمند ساده یک بانک باشد ، تمام ساختمان و برج را هم بالا بکشد،چنان ماله رویش میکشند که اشک مردم را در میاورند.
بنده کارمند فوق لیسانس با سابقه 32 سال سنوات و چندین سال سابقه ایثارگری و... در رتبه 19 در سطوح مدیران عالی کشور خدمت کرده ام اما حقوق بنده از برادر و پسر عمو و پسر خاله ام که نیمی از سنوات و تحصیلات و... بنده را ندارند و در بانک صادرات و ملت و ملی شاغل هستند و از حقوق و مزایا و چند مسکن در مناطق بالای شهر تهران و خودروهای مدل بالا نیز برخوردارند.
امسال مجموعا175 هزارتومان به حقوق بنده اضافه شد اما به حقوق این برادر و دوستان بیش از 450هزار تومان خالص بدون در نظر گرفتن سایر مزایا و اضافه کاری و پاداشهای زیرمیزی تعلق گرفت.
خدایا اجحاف و ظلم آشکار چقدر؟ (3287590) (alef-11)
 
علی
۱۳۹۴-۰۸-۰۸ ۱۴:۰۶:۰۵
کمپین عدم حساب قرض الحسنه راه بندازیم، به گفته خود بانک مرکزی 67 درصد منابع قرض الحسنه به کارکنان بانکها پرداخت شده، (3288197) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.