توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 353292
اوج گیری جدال لفظی بین پوتین و اوباما/ سپر موشکی در رومانی برای مقابله با ایران یا روسیه
بخش بین الملل الف، 25 اردیبهشت 95
تاریخ انتشار : شنبه ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۱۹:۵۶
در شرايطي که بحران اوکراين هنوز سايه سنگين خود را بر تعاملات مسکو و واشنگتن انداخته و اين دو قدرت را براي اولين بار وارد چالش جدي سياسي و نظامي پس از جنگ سرد کرد؛ وزارت دفاع آمریکا روز پنج شنبه اعلام کرد سیستم دفاع موشکی خود را با هزینه ای معادل ۸۰۰ میلیون دلار در رومانی راه اندازی کرده است. آمریکا و کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) مدعی اند که این سامانه ضد موشکی، ماهیتی دفاعی دارد و برای مقابله با موشک‌هایی که به سوی اروپا شلیک می‌شوند، فعالیت می‌کنند. به گفته ایالات متحده، این سامانه قرار است در مقابل موشک‌هایی دفاع کند که از ایران و کشورهایی که سرکش می‌خواند، پرتاب می‌شوند.

رابرت ورک، معاون وزیر دفاع آمریکا با اعلام خبر راه اندازی سامانه دفاع موشکی آمریکا در رومانی مدعی شد این اقدام برای مقابله با توان موشکی ایران انجام می گیرد. ورک گفت: تا زمانی که ایران به آزمایش موشکی خود ادامه می دهد آمریکا نیز برای دفاع از کشورهای اروپایی از سامانه های دفاعی خود استفاده خواهد کرد.

به گزارش بی.بی.سی، پایگاه دفاع موشکی جدید ناتو و آمریکا در دوسولو اولین سیستم رهگیر موشک‌های بالستیک مستقر بر زمین است که در اروپا فعال می شود.

لهستان نیز روز جمعه ساخت یک پایگاه نظامی برای استقرار سیستم دفاع موشکی آمریکا را آغاز کرد. قرار است بهره برداری از این پایگاه از سال ۲۰۱۸ میلادی آغاز شود. این پایگاه‌ها به همراه چهار کشتی مجهز به سیستم دفاع موشکی آگیس آمریکا شبکه‌ای را تشکیل می‌دهند که می‌تواند موشک‌های بالستیک شلیک شده به سمت اروپا را تشخیص بدهد و آنها را ردیابی و منهدم کند. ترکیه نیز از مدتی پیش به یک رادار هشدار اولیه مجهز شده که می تواند سیستم دفاع موشکی آگیس را فعال کرده و به رادار دیگری در انگیس متصل شود. کشتی های جنگی هلندی و دانمارکی نیز با سنسورهایی که با این سیستم یکپارچه است مجهز شده‌اند. کنترل امور مربوط به این شبکه در پایگاه آمریکا در رامشتاین آلمان انجام می‌شود و اگر چه این سیستم در ظاهر تحت کنترل ناتو است اما در واقعیت تحت مدیریت و تامین مالی آمریکا قرار دارد.

اما یک روز بعد از راه اندازی سامانه دفاع موشکی آمریکا در رومانی، روسای جمهوری روسیه و آمریکا بر سر این سیستم دفاعی در اروپای شرقی از یکدیگر انتقاد کردند. در حالی که رئیس جمهوری روسیه تاکید دارد نیازی به این سیستم نیست، اوباما می گوید نگرانی هایی از روسیه وجود دارد.

باراک اوباما که جمعه شب در کاخ سفید میزبان رهبران سوئد، نروژ، فنلاند، دانمارک و ایسلند بود، گفت این کشورها و آمریکا از حضور نظامی خصمانه روسیه در منطقه شمال و شرق اروپا نگرانی مشترک دارند.

در این مراسم اوباما گفت: گفت‌وگوها با روسیه را ادامه می‌دهیم و مایل به همکاری با این کشور هستیم اما در عین حال می خواهیم از آمادگی خودمان مطمئن باشیم. رئیس جمهوری آمریکا افزود: از روسیه نیز می‌خواهیم، فعالیت‌های نظامی اش را مطابق الزامات بین‌المللی کند. همچنین اوباما در این نشست از لزوم تمدید تحریم ها علیه مسکو به بهانه افزایش حضور نظامی روسیه در مرزهای اروپای شمالی خبر داد.

این واکنش باراک اوباما به سخنان روز جمعه ولادیمیر پوتین است. پوتین در دیدار با مقام‌های ارشد نظامی روسیه گفت:‌ تهدید موشکی هسته‌ای ایران دیگر برقرار نیست و بنابراین توجیهی برای استقرار سیستم دفاع موشکی آمریکا در اروپا وجود ندارد.

پوتین، گفته بود سپر موشکی آمریکا در اروپا نقض آشکار پیمان تسلیحاتی است و این اقدام امنیت بین الملل را به خطر می اندازد و آغازگر مسابقه تسلیحاتی جدید خواهد شد. پوتین با بیان اینکه روسیه وارد این مسابقه نخواهد شد تاکید کرد: مسکو چاره ای جز مقابله با تهدیدات ضد روسیه ندارد.

در واکنش، روسیه نیز در حال تقویت بخش های جنوبی و غربی این کشور با سه لشکر جدید است.

گفتنی است روابط ناتو و مسکو در پی الحاق کریمه به روسیه در مارس ۲۰۱۴ به شدت سرد شده است.

اوباما نیز که در ابتدای ورود به کاخ سفید سیاست تنش زدایی با روسیه را اتخاذ کرده بود اکنون در پایان کارش با فعال کردن سپر موشکی در رومانی ولهستان به تنش با کرملین روی آورده است.

ناظران بر این اعتقادند که استراتژی نظامی ای که امریکا و ناتو در پیش گرفته اند بر اساس قدرت بازدارندگی علیه روسیه است، به ویژه بعد از آن که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه شبه جزیره کریمه را ضمیمه خاک کشورش کرد. اقدامی که ضربه ای مهلک علیه امریکا و اروپا بود و این دیدگاه را نزد غرب تقویت کرد که روسیه با دنبال کردن این استراتژی در اوکراین همانند گذشته می تواند نیرویی موثر و تعیین کننده در اروپای شرقی باشد.
 
کلمات کلیدی : پوتین، اوباما
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.