نظر منتشر شده
۱۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 285496
رابطه ایران و عربستان بعد از توافق هسته ای
بخش خارجی الف، 6 مرداد 94
تاریخ انتشار : سه شنبه ۶ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۰۶:۰۰
ایران و گروه ۱+۵ ، ۲۳ تیرماه پس از نزدیک به سه هفته مذاکره در وین، بر سر «برنامه جامع اقدام مشترک» به جمع‌بندی دست یافتند. رسیدن به توافق جامع هسته ای، باعث ارائه تحلیل هایی درباره آینده منطقه بحرانی خاورمیانه شد. انتظار می رود منتج از این قرارداد، حداقل در کوتاه مدت سیاست کشورهای منطقه دچار تغییر و تحولاتی شود و ترتیبات جدیدی در منطقه شکل بگیرد.

در این راستا اشتون کارتر، وزیر دفاع آمریکا بلافاصله بعد از توافق، به خاورمیانه آمد و از اسرائیل و عربستان بازدید کرد. رژیم صهیونیستی و عربستان در طول مذاکرات هسته ای با تشکیل جبهه مشترک، تلاش فراوانی کردند تا با سنگ اندازی، رایزنی ها را به بن بست و شکست بکشانند.

هدف از سفر کارتر، اطمینان بخشی واشنگتن به متحدان منطقه ای در راستای حمایت از آن ها در دوره پس از توافق وین بود. همچنین قرار است جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا سوم ماه اوت با سفر به قطر با وزرای خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس درباره توافق هسته‌ای ایران گفت‌وگو کند.

اگر چه اشتون کارتر بعد از دیدار با پادشاه و وزیر دفاع عربستان از موافقت آنها با توافق وین خبر داد و جان کری نیز در جریان جلسه پرسش و پاسخ شورای روابط خارجی آمریکا به این اظهارات استناد کرد اما بسیار بعید است ریاض از کم شدن تنش ها در پرونده هسته ای ایران خشنود و راضی باشد؛ چرا که فارغ از احتمال برهم خوردن موازنه قوا( به همین دلیل عربستان به شدت در پی دست یابی به انرژی هسته ای و حتی فراتر از آن سلاح اتمی می باشد)، عنوان کرده که ایران ممکن است پس از توافق و با دریافت پول‌های بلوکه شده در پی گسترش نفوذ خود در کشورهای منطقه باشد. همچنین نگرانی دیگر ریاض از سازش هسته ای، نتیجه نااطمینانی نسبت به تعهد بلندمدت آمریکا برای تضمین امنیت آن‌ها در مقابل فشارهای داخلی و خارجی است.

در مقابل محمدجواد ظریف پس از گفت و گوهای وین و جمع بندی مذاکرات ایران و ۱+۵، سفر منطقه ای به کشورهای کویت، قطر و عراق داشت. قبل از سفر عنوان شده بود که قرار است ظریف طی دیدار با مقامات عالی این کشورها علاوه بر آخرین نتایج مذاکرات هسته ای پیرامون موضوعات روابط ﺩﻭ ﺟﺎﻧﺒﻪ و آخرین تحولات منطقه‌ای گفت و گو و تبادل نظر کند.

سیاست ریاض در دوران پساتوافق
عربستان بعد از روی کار آمدن پادشاه جدید، سیاستی تهاجمی را در مقابله با ایران و برای پیشبرد اهداف منطقه ای در پیش گرفته است. بدون شک با احتمال کاهش تنش های پرونده هسته ای، عربستان تلاش بیشتری خواهد کرد تا تضمین هایی را از آمریکا در زمینه دفاعی و تسلیحاتی دریافت کند و واشنگتن را ترغیب به حمایت بیشتر از سیاست های منطقه ای خود در سوریه، یمن، بحرین، لبنان و ... کند.

ریاض در پی عملی سازی این سیاست است که عرصه منازعات در خاورمیانه را به دو محور شیعی- سنی تبدیل کند و در این راستا  تمایل دارد تا اختلافات خود را با کشورهایی نظیر ترکیه، قطر، مصر و ... گروه های منطقه ای حل و فصل کند.

از این رو آل سعود پس از از توافق هسته ای، تماس های دیپلماتیک خود با گروه اخوان المسلمین در کشورهای مختلف را به شدت افزایش داده است. این موضوع تغییر رویه ای چشمگیر در راستای تهاجمی شدن سیاست خارجی ریاض به حساب می آید؛ چرا که عربستان در ماه مارس ۲۰۱۴ اخوان المسلمین را سازمانی تروریستی معرفی کرد و هدف خود را نابودی این گروه در منطقه خلیج فارس قرار داده بود.

در این راستا می توان به سفر خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی حماس(شاخه فلسطینی اخوان المسلمین) اشاره کرد. همچنین دیروز روزنامه مصری الیوم السابع گزارش داده بود که صلاح العاروری، یکی از رهبران حماس عنوان کرد که به زودی هیاتی از این جنبش به ریاست خالد مشعل برای دومین بار و برای دیدار با سلمان بن عبدالعزیز به عربستان سعودی سفر می کنند. به دیدار خالد مشعل می بایست مسافرت راشد الغنوشی( رئیس اخوان المسلمین تونس)، همام سعید ( از اخوان المسلمین اردن) و عبدالمجید الزندانی( از اخوان یمن) به عربستان را نیز اضافه کرد که همگی نشان دهنده تغییر محاسبات استراتژیک ریاض می باشد.

همچنین عربستان حملات خود را به یمن بعد از گذشت چند ماهه اگر چه موقتا متوقف کرده اما به نظر می رسد در راستای تبدیل یمن به زمین سوخته و ضربه زدن به نیروهای انصارالله به دشمنی خود با آنها ادامه دهد و به شدت در پی این است تا حداقل بتواند کنترل عدن را بدست آورند. همچنین احتمالا ریاض با همراهی قطر و ترکیه دخالت خود را در سوریه برای سرنگونی بشار اسد افزایش خواهد داد.

در واقع به نظر می رسد عربستان در دوران پساتوافق به شدت پیگیر این سیاست خواهد بود تا به هر قیمتی اهداف منطقه ای خود را در تقابل با ایران به پیش ببرد و بنا به همین دلیل احتمالا شاهد افزایش تنش ها حداقل در کوتاه مدت خواهیم بود.
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۶ ۰۸:۵۴:۴۳
با عربستان قطع رابطه کنید (3074492) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۶ ۱۰:۵۵:۲۸
انشالله رابطه ايران و عربستان زودتر خوب بشه تا منطقه از يك فاجعه خلاصى پيدا كنه و تندروهاى دو طرف هم ناكام بمونن (3074913) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۶ ۱۱:۳۱:۰۰
عربستان سازش پذیر نیست جناب .... تازه اونا با ما مشکل دارن ...دوستی عربستانم به هیچ دردمون نمیخوره... (3075058) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۶ ۱۲:۰۳:۱۴
کاملابانظرشماموافقم.تقابل نتیجه سازنیست. (3075227) (alef-3)
 
مسعود
۱۳۹۴-۰۵-۰۶ ۱۱:۲۸:۳۷
ایران باید با تدبیر و عقلانیت . رابطه اش را کشورهای حوزه خلیج فارس بهبود دهد خصوصا عربستان. باید توهم ایران هراسی در اینها از بین برود. بلاخره ایران و عربستان دو کشور بسیار مهم در جهان اسلام هستند. همگرایی و وحدت این دو کشور به وحدت کل جهان اسلام و منکوب شدن و تضعیف گروههای سلفی و تکفیری کمک فراوانی خواهد کرد. (3075053) (alef-13)
 
ایرانی
۱۳۹۴-۰۵-۰۶ ۱۳:۱۰:۱۳
دکتر ظریف ، وقتی با دیپلماسی بتواند 6 کشور سرکش دنیا را رام کند ، عربستان که عددی نیست ، انشاالله با سیاست دکتر ظریف روابط این دو کشور متعادل میشه ...! (3075556) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۶ ۱۴:۵۹:۳۷
به پادشاهان عربی به هیچوجه نمیشه اطمئینان کرد بساط این وهابی گری ها، سلفی گری ها، تندروی ها ،القاعده ، داعش و... همین پادشاهان عربی هستند . کاش آقای ظریف این واقعیت به کشورهای پنج بعلاوه یک میگفت که این پادشاهان عربی هستند که باعث افراط گری شدن و آینده خطرناک تری بوجود خواهد آمد..... سال پیش خبری آمد که پادشاه عربستان برای ساخت یک مرکزی اسلامی(داعش پروری) در افغانستان سرمایه گذاری میکنه خدا میدانند در افغانستان چه آشوبی بپا بشه باید جلوی اینکار گرفته بشه (3075889) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۶ ۱۵:۱۷:۰۰
و مکروا و مکر الله و الله خیر الماکرین. شاید همین کارهای عربستان موجب تسریع فروپاشی این کشور صهیونیستی شود و بقیع از دست دشمنان اسلام آزاد گردد. (3075934) (alef-13)
 
م.س.
۱۳۹۴-۰۵-۰۶ ۱۷:۱۴:۲۸
وقتی با شیطان بزرگ به تراضی می رسیم با بچه شیطان راحت تر می توانیم به تراضی برسیم. بنابراین لازم است افراد فهیم حاکمیت عربستان با مسئولین امور خارجه ایران در فضایی صمیمی و اسلامی تعامل کرده و به اتحاد زیبنده اسلامی دست یابند.
ز هر طرف که شود کشته سود امریکاست
برو توافق یاران بگیر همیشه فرصت نیست (3076240) (alef-13)
 
نیما
۱۳۹۴-۰۵-۰۷ ۰۷:۳۵:۵۳
امیدوارم بتوانیم با عربستان و سایر کشورهای منطقه مثل ترکیه و حتی اسرائیل روابط بدون تنشی داشته باشیم. تنش با همسایگان فقط باعث افزایش بحران در منطقه می شود.

ایران باید روابطش را از حالت ایدئولوژیک خارج کند. و صرفا به ایجاد رابطه با تندروهای و شیعیان نبپردازد. متحدین ایران تحت تاثیر نگاه مذهبی بیشتر نیروهای شیعی مانند حزب الله لبنان یا شیعیان عراق یا علوی های سوریه هستند. ایران باید بتواند بدور از مسائل ایدئولوژیک با سنی ها و سایر بازیگران منطقه مانند عربستان و مصر و کشورهای حاشیه خلیج فارس روابط مسالمت آمیز برقرار کند.

برای اینکار باید روابط تجاری و اقتصادی گسترش پیدا کند پروژه های سرمایه گذاری مشترک ایجاد شود و میان دانشگاه های ایران و دانشگاه های کشورهای منطقه داد و ستد دانشجو انجام شود وقتی ما تجارب تاریخی مشترک و زیست و همکاری جمعی با همسایگانمان نداریم چگونه می خواهیم تنش ها را کم کنیم.

ارتباط سازنده با همسایگانمان باعث بهبود وضعیت زندگی مردم کشور ما می شود. (3077432) (alef-13)
 
امير
۱۳۹۴-۰۵-۰۷ ۰۹:۰۱:۱۸
با سلام
عربستان از بدو انقلاب تا كنون بغيير از دسيسه و توطئه وتحريك و حمايت از
جنگ طلبي بخصوص در عصر صدام لعنتي برعليه ملت بزرگ ايران لحظه اي
درنگ نكرد !؟
امروزهم تخم مرغ هاي طلائيش - سياهي (نفتيش )را درسبد صهيونيست هاي جنايت پيشه گذاشته است .طي سه الي 4 سال گذشته هم تنها هنرش :
1- كودتا برعليه مردم مصر و روي كارآوردن مزدون وابسته نظامي و نجات باند
تبهكار مبارك از زندان و زنداني كردن انقلابيون و...بوده است.
2- حمايت مالي از اعزام تروريستهاي تكفيري جهت نابودي زير ساخت هاي كشور سوريه.
3- اشغال نظامي كشور بحران و سركو ب مردم آن ديار.
4- حمله به مردم مظلوم يمن و نابودي زير ساخت هاي آن كشور طي 60 سال گذشته تا كنون اين براي سومين بار است كه به كشور يمن حمله ور ميشود از زمان جمال عبدالناصر تا كنون.
5- حمايت وهدايت گروهاي جنايت پيشه " داعش" در عراق.و...
6- خصومت با جبهه مقاومت از لبنان گرفته تا نوار غزه .مردم فلسطين .
7- دامن زدن به تفرقه بين جهان اسلام در راستاي حمايت از رژيم غاصب اسرائيل.
8-همسوئي با غرب جهت تقيسم خاورميانه بر اساس تامين منافع رژيم بچه كش صهيونيستي.
9- كارشكني از ايجاد حل و فصل مشكل هسته اي كشورمان با 1+5 و خفه
شدن در مقابل انبار بمب هاي هسته اي اسرائيل .
10 -تخريب چهره اسلام رحماني و نمايش چهره خشن و ضد بشري از اسلام
با حمايت از تروريسم مذهبي از افغانستان و پاكستان گرفته تا عراق و سوري و يمن و...
با تمام اين حوادث شخصا خواهان ايجاد رابطه با اين رژيم گام گسيخنه بمنظور
كنترل آتش درگيري هاي مذهبي - فرقه اي و تباهي خاورميانه وممانعت از نابودي توانمنديهاي كشورهاي منطقه به سود غرب انحصارگرا و صهيونيست غاصب و فرصت طلب مي باشم.انشاء ا... (3077562) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.