نظر منتشر شده
۳۳
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 227995
دور زدن ایران توسط خارجی ها در میادین مشترک؛
آیا فروش اطلاعات نفتی به عراق صحت دارد؟
بخش داخلی الف، 5 خرداد 93
تاریخ انتشار : دوشنبه ۵ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۰۷:۴۶
چند روز پیش بود که رکن الدین جوادی، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، بعد از مدت ها حدس و گمان اعلام کرد که حکم خلع ید شرکت چینی CNPCI از طرح توسعه میدان نفتی آزادگان پس از طی مراحل حقوقی به طور رسمی به این شرکت ابلاغ شده است.

میدان آزادگان میدانی مشترک با کشور عراق است و بخش جنوبی میدان آزادگان در سمت عراق به میدان مجنون مشهور است.

پیمانکار چینی طرح توسعه میدان نفتی فوق عظیم آزادگان جنوبی که پیشتر، از بیژن زنگنه وزیر نفت کارت زرد گرفته بود، با پایان مهلت ۹۰ روزه وزارت نفت و ادامه روند نامطلوب فعالیت در این میدان، به طور رسمی خلع ید شد.

خلع‌ید چینی‌ها از میدان آزادگان جنوبی آغازگر شایعاتی مبنی بر فروش اطلاعات نفتی ایران در این میدان توسط چینی ها به طرف عراقی بود. شاید همین شایعات در نهایت پای سخنگوی وزارت امور خارجه را هم به میان کشید. تا جایی که افخم در اظهارنظری در این خصوص تاکید کرد: «ایران منتظر تایید رسمی گزارش‌هایی» است که در مورد این موضوع منتشر شده است.

این در حالی است که ماجدی، معاون امور بین‌الملل وزارت نفت نیز اتهام فروش این اطلاعات توسط چین به عراق را تایید نکرده اما در عین حال خبرهای منتشره در این خصوص را تکذیب نکرده و گفته است: «درهرحال شرکتی که با ما کار می‌کرده حق نداشته اطلاعات ما را به طرف مقابل بدهد. هرطوری هم حساب کنید جای گله دارد و تردید نکنید حتی جای شکایت هم دارد. ولی باز هم بستگی به ساختار میدان دارد. باید دید این کار از لحاظ اقتصادی چقدر به ما ضرر می‌رساند.»

ماجدی در ادامه می گوید: « کلا وقتی دو کشور وارد مذاکره می‌شوند قطعا این کار، کار زشتی است و هیچ تردیدی نباید کرد و من می‌گویم اگر این‌طور شده باشد حتما باید گله‌گذاری کرد. این مسئله می‌تواند در سطوح دیگر هم مطرح شود و ممکن است شما بتوانید در جاهای دیگری تلافی کنید ولی این نباید عاملی شود که رابطه دو کشور را محدود کنید و تمام روابط را خراب کنید.»

در همین رابطه کرامت بهبهانی مجری فعلی طرح توسعه میدان آزادگان شمالی صبح امروز به یكی از خبرگزاری‌ها گفته است: « در قرارداد بندی داریم مبنی بر این که هر دو طرف قرارداد باید حفاظت اطلاعات را رعایت کنند. افشای اطلاعات خطای بزرگی در این نوع قراردادهاست. البته باید این نگرانی وجود داشته باشد اما این که چینی‌ها به طرف عراقی اطلاعات را فروخته‌اند هم باید اثبات شود که تا کنون چنین چیزی نبوده است.»

همزمان گفته می‌شود، اطلاعات نفتی ایران در میدان آذر نیز توسط روس ها فروخته شده ولی در این خصوص مسئولان از هرگونه اظهارنظری خودداری می‌کنند.

این در حالی است که «شرق» دیروز با توجه به نسخه‌ای از قرارداد که در اختیارشان قرار گرفته، مجموعه ای از سوالات را مطرح کرده بود. اول اینکه طرف چینی که ملزم به رعایت ۵۱درصد سهم مشارکت شرکت‌های ایرانی بوده با تخفیف ۲۱درصد، به مشارکت ۳۰ درصدی شرکت‌های داخلی مکلف می‌شود. این بخش که در قالب مشارکت ایرانی مورد تاکید قرار گرفته در اولین قدم با قانون مشارکت ۵۱درصدی شرکت‌های ایرانی در پروژه‌ها مغایرت دارد.

برنامه پیمانکار چینی برای کاهش تولید ۵۰هزار بشکه‌ای میدان به ۲۹هزار بشکه در قرارداد با چه استدلالی پذیرفته شد؟ سوال دیگر اینجاست که طرف چینی در برنامه تولید قرارداد چرا باید دوره پایداری پلاتوی میدان را سه سال در نظر بگیرد در حالی‌که پایداری تولید معمولا هشت تا ۱۰ سال است.

یکی دیگر از ایرادات مهم این قرارداد این بود که محل احداث لوکیشن برای حفر چاه‌ها در پروژه چینی‌ها در عمق خاک ایران در نظر گرفته شده در حالی‌که حتی همین شرکت چینی در طرف عراقی محل لوکیشن‌های خود را در نزدیک مرز قرار داده است. این شرایط می‌تواند نفت میدان را به سمت عراق سوق دهد و از این‌‌رو شیوه نادرست و نیز تعلل چینی‌ها میلیاردها دلار به جیب کشور مقابل ریخته است.

بنابراین به نظر می‌رسد در شرایط فعلی نهادهای نظارتی باید پا به میدان بگذارند و با بررسی وضعیت آزادگان و راست‌آزمایی خبرهای منتشرشده، با تخلف احتمالی چینی‌ها برخورد کنند تا از تداوم این نوع رفتارها در میادین نفتی کشور توسط خارجی‌ها جلوگیری کرد.

لازم به ذکر است شرکت پیمانکاری چینی در بخش بالادستی صنعت نفت و گاز ایران در طول یک دهه گذشته تاکنون عملکرد خوبی نداشته است، به طوری که توسعه سه میدان مشترک نفتی یادآوران، آزادگان شمالی و آزادگان جنوبی پیشرفتی لاک پشتی داشته که وضع توسعه آزادگان جنوبی بدتر دو میدان دیگر است.

میدان آزادگان که در سال ۱۳۷۶ کشف شد در دو دهه گذشته بزرگترین اکتشاف نفتی ایران بوده و تخمین زده می‌شود که ذخایر این میدان ۳۳ میلیارد بشکه باشد. در مهرماه سال ١٣٨٨، قرارداد توسعه میدان آزادگان جنوبی به ارزش ٢,٥ میلیارد دلار در قالب بیع متقابل بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی نفت چین امضا شد و در نهایت با توجه به تغییرهای اعمال شده در طرح جامع توسعه، عملیات اجرایی این طرح از شهریور سال ١٣٩١ همزمان با تصویب طرح جامع تجدیدنظر شده توسعه میدان آغاز شد.
 
ایمان پناه
۱۳۹۳-۰۳-۰۵ ۰۸:۰۸:۲۴
خب با دستیابی به تکنولوژی هسته ای ما اصلا نیازی به نفت و گاز نداریم و البته اقایان اقتصاددان بارها با استدلال و منطق قوی بازار ازادی فرموده اند که نفت نفرین است و ما گرفتار تئوری نفرین منابع هستیم و سم است و درامد نفت همش سم است و باید گند این درامد رایگان و سرشار کنده شود که گوشه کوچکی از ان را دوستان چینی کمک کرده و اجرا میکنند بقیه هم بر عهده خودمان! (2166907) (alef-10)
 
محیط
۱۳۹۳-۰۳-۰۵ ۱۰:۰۴:۴۶
به نظر شما تکنولوژی هسته ای در کشور در حال توسعه ای مثل ایران می تواند به سرعت جای نفت را بگیرد؟ به نظر شما جایگزینی سوخت هسته ای به جای نفت مستلزم این امر نیست که دستگاه ها و ماشین آلات نوسازی و یا تعویض شوند؟ که این خود میلیلاردها دلار هزینه و همچنین زمان می طلبد البته بحث من این نیست که انرژی هسته ای فی نفسه چیزی بدی است بلکه سوخت هسته ای سوخت باارزشی است. آیا به نظر شما بهتر نیست که یک سری از کالاهای بی کیفیت داخلی که تولید می شوند دیگر تولید نشوند و همتای خارجی آن مصرف شود؟ مگر شعار جامعه اسلامی عدالت برای افراد نیست. به نظر شما جناب ایمان پناه من به عنئان یک ایرانی وقتی از مصرف کالای خارجی مطلوبیت بیشتری کسب می کنم نشان از عدالت نیست؟ نفت سم نیست. بلکه نباید صرف هزینه های جاری شود. نفت یک ثروت است نه درآمد. آیا شما حاضری خانه ات را بفروشی و با آن ماکارونی و قارچ بخری؟ مسلما نه. بله نفت فقط متعلق به نسل ما نیست بلکه متعلق به تمام نسلهاست و ما نباید کار کنیم که نسل بعد از ما ما را نفرین کند و از ما پیشینیان به بدی یاد کنند. (2167030) (alef-13)
 
محاط
۱۳۹۳-۰۳-۰۵ ۱۲:۳۷:۲۰
از 20 سال قبل مقام معظم رهبری به تکنو کرات ها گفت کاری کنید هر وقت خواستید در چاه های نفت را خود ببندید
هر انسان عاقلی از نعماتی که در اختیار دارد استفاده می کند نه آنکه به خود ریاضت دهد عدم وابستگی به نفت به معنی کنار زدن کلی نفت نیست بلکه یعنی نفت نقطه اتکا و نقطه ضعف ما در مقابل دشن نباشد که باچند تحریم ما را فلج کند_کما اینکه در دو سه سال اخیر دیدییم چه شد_
همان طور که شما می دانید نفت جز انرزی های تجدید ناپذیر است و طی چند نسل آینده به اتمام می رسد وبعد به قول شما ما جوابگوی نسل های آینده باید باشیم واین یک فرصت کوتاه برای جبران کمبود انرژی آینده است
و حال ما تنها دارای19 هزار سانتریفیوژ _آن هم نسل قدیم که بچر خند یا نه بستگی به ژنو دارد_هستیم برای تامین حداقل سوخت یک ساله یک نیروگاه به 100هزار سانتریفیوژ نیازهست حالا با این اوضاع ما باید جواب نسل های آینده را چگونه بدهیم ؟حالا که_ به قول شما_ نفت داریم و وابسته بیرون هستیم وقتی که در آینده نفت نداشته باشیم ووابسته بیرون یاشیم چه کنیم این وابستگی خیلی خطر ناک است
مثلا در زمینه صنعت خودرو کشور تمامی مواد اولیه نیرو ماهر و علمی و بازار فروش را داردولی علی رغم آن خودرو مونتاژ می کند آن هم چه خودرو هایی ! آیا نباید در عین نگاه به حال به فکر آیند نباشیم ؟نباید فکر چاره کنیم؟
آیا نفت نبایدامروز سلاحی دردست ما برای تحریم دشمن می بود تا سلاح دشمن علیه ما؟ (2167210) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۶ ۰۸:۰۹:۰۸
نفت سم نیست بلکه نعمت خدادای است اما نفت دولتی از هر سمی مهلک تر است لذا باید نف ملی شودذ (2168196) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۵ ۱۰:۲۲:۵۰
مشکل ایران فقط یک مسئله هست و آن هم اقتصاد دولتی می‌باشد.
دولت به دلیل داشتن مدیران دولتی که مستقیما از درآمدهای دولتی منفعت نمی‌برند به صورت خود به خود فساد آور می‌شود. (طمع در ذات بشر است. از بین هم نمی‌رود!)
دولت = فساد.
دولت بزرگتر = فساد بزرگتر.
هر چه دولت کمتر در کشور دخالت کند (در هر قسمتی کشور که می خواهد باشد!) ، کشور بیشتر رشد می کند.
این فرهنگ که باید دولت دست مردم را بگیرد این کشور را دارد رو به نابودی می‌کشاند!
آن کسی که به مردم می‌تواند کمک کند خود مردم هستند. تا وقتی که نفهمیم که نباید دستمان را رو به دولت دراز کنیم و کسی نمی تواند ما را نجات دهد جز خودمان هرگز اتفاقی در این کشور نخواهد افتاد.
تنها کاری که دولت می تواند بکند نینداختن سنگ در جلوی پای این مردم هست.
یعنی عدم ایجاد تنش خارجی که در روابط شرکت ها اختلال ایجاد می کند.
یعنی اجرا نکردن طرح هایی مثل هدف مند کردن یارانه.
یعنی ...
چی بگیم. این کشور اگر می خواست درست بشه تو این سی و اندی سال درست می‌شد ... (2167055) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۵ ۰۸:۲۸:۴۰
ازچینی ها هرچی بگید برمی آد! هیچ بعید نیست. (2166926) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۵ ۱۰:۵۲:۲۶
روس هاروهم به چيني هااضافه كنيدكه اگه ازاونابدترنباشن بهترهم نيستن!مصادره درياي خزر!قراردادگلستان وتركمانچاي!اس ٣٠٠،تاخيرچندين ساله درتحويل نيروكاه بوشهرو... (2167092) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۵ ۱۱:۲۸:۰۵
چین، روسیه، آمریکا،انگلیس و کلا هر کشوری حتی عراق فقط به منافع خودش فکر میکنه. همین.
حالا هی بگین به فلانی اعتماد نداریم یا به فلانی داریم....!!! (2167138) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۵ ۰۹:۱۵:۲۹
من در شرکتی کار میکردم که 250 نفر متخصص روی ساخت سکوهای نفتی پارس جنوبی کار میکردند و تونسته بودیم از صفر تا صد بحث مهندسی ساخت و راه اندازی رو عملیاتی کنیم اما با بی تدبیری و خیانت هیئت مدیره و مجموعه مدیریتی میزان بدهی این شرکت به حدی بالا رفت که مجبور شدن اون رو بفروشن. و متاسفانه از اون بدتر شرکت رو به یکی از ابر بدهکاران بانک مرکزی بابت بدهی که داشتن اونهم بدون برگزاری مناقصه فروختن.
الان از 250 نفر فقط 70 نفر در اون شرکت موندن و بقیه در شرکت های دیگه یا خارج از کشور مشغول به کار شدن.
حکم این مدیران که یکی از شرکت های مادر تخصصی رو زمین زدن چیه؟ (2166964) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۵ ۰۹:۱۶:۳۹
شك نكنيد كه اين خبر درست است (2166966) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۵ ۰۹:۱۹:۲۲
کشور دوست و برادر چیییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییین و روسیه (2166970) (alef-13)
 
وبگرد ایلامی
۱۳۹۳-۰۳-۰۵ ۰۹:۲۲:۲۷
با اجازه مدیران ارشد نفت ایران به اطلاع نمایندگان محترم مجلس می رساند در مرز استان ایلام و عراق چندین سال است که شرکتهای اروپایی مشغول اکتشاف نفت هستند و جالب این است که پس از پایان عملیات اکتشاف انتظار می رفت که در استان ایلام شرکتهای حفاری مشغول به کار شوند ولی در کمال تاسف در تمام نوار مرزی کشور عراق با استان ایلام شرکتهای آمریکایی و اروپایی در میدان های مشترک مشغول حفاری هستند . این در حالی است که مردم استان ایلام در سفر اخیر رئیس جمهور محترم جناب آقای روحانی انتظار داشتند که توسعه پروژه های نفتی استان ایلام شتاب بگیرد و عملیات حفاری در میدان های مشترک آغاز شود ولی متاسفانه ظاهرا آقای رئیس جمهور بیشتر دلواپس بلوطهای زاگرس بودند تا میدان های مشترک نفتی !!!!!!!!!
تقاضا می شود نمایندگان محترم پیگیری نمایند. (2166976) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۵ ۱۰:۳۲:۲۹
فعلا که دوستان میخورند به جای دوری نمیره . کشور دوست و همسایه بخوره نوش جونشون! و کوفت خود ما!!!!!!! (2167069) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۵ ۲۳:۲۰:۵۹
در هشت سال گذشته احمدی نژاد تمام شرکت های نفتی خارجی را فراری داد و داخلی ها را هم نابود و ورشکسته کرد و فعلا از همین چاههای موجود بهره برداری کنند جای امیدواری دارد ! (2168014) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۵ ۰۹:۳۲:۰۰
ما نفت و می خواهیم چیکار
نفتی که توی جیب امثال بابک زنجانی می رود همان بهتر که توسط کشورهای مسلمان منطقه غارت شود (2166992) (alef-13)
 
شهروند
۱۳۹۳-۰۳-۰۵ ۲۲:۲۵:۲۷
ای ول حقیقت گفتی بابک زنجانی هیچ خیلی ازدرآمدهای حاصل ازفروش آن گم می شود!!!! (2167960) (alef-13)
 
کارمند
۱۳۹۳-۰۳-۰۵ ۰۹:۳۲:۴۱
خیلی جالبه فقط گله گذاری کنیم؟؟؟!!!!! چرا نباید برای دریافت میلیاردها دلار خسارت از شرکت چینی شکایت کرد؟ (2166993) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۵ ۰۹:۳۳:۱۷
نفت نعمتی که در کشور ما شده نقمت و بدبختی و مایه دزدی های هزاران هزارمیلیاردی (2166994) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۶ ۰۸:۱۰:۳۷
نفت ملی نعمت است نفت دولتی بلای جان (2168197) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۵ ۰۹:۴۴:۴۱
خب حالا چینی یا ببرن یا عراقی ها یا حتی بابک جان خودمون . تمام این قصه ها مربوط به بی لیاقتی ها در دولت قبل میشه.
در دولتی که یک دفعه رئیس تربیت بدنی میشه سرپرست وزارت نفت که حتی از رو نوشته فینگیلیش هم غلط میخونه از قرار دادهاش باید چه انتظاری داشت .
حالا اون آقا بره تو سازمان ملل اعلام کنه که برای اداره جهان برنامه داره . . . (2167007) (alef-13)
 
سید
۱۳۹۳-۰۳-۰۵ ۱۵:۲۰:۳۹
از بلوک شرق بیش از این نباید انتظار داشت . (2167453) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۵ ۱۹:۰۳:۲۹
فقط باعث تاسف هست چینی ها حتما ما را شریک استراژیک خودشان نمی دانند و عراق جنگ زده و درب داغون بهتر از ایران میدانند (2167798) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۵ ۲۰:۴۱:۱۴
اگر دولت قبل نبود چی مینوشتید
همه چیز شده دولت قبل
هنوز که قرارداد کرسنت وزیر فعلیتون که بزرگترین خیانت نفتی را کرده شده برملا نشده
قرارداد ترکمنچای با شرکت توتال هم در پارس جنوبی در دولت خاتمی که دیگه شاهکار بود (2167869) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۵ ۲۳:۲۳:۰۱
از این چینی های مارمولک خور هرچی که بگی بر میاد ! (2168018) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۶ ۰۸:۳۴:۱۱
در شرکتهای دیگر هم وضع بدینمنوال است.
شرکت دخاتیات ایران سالها است انحصار تولید نوع خاصی بسته بندی سیگار بهمن را بیک شرکت چینی داده است طبق قرار داد اولیه قرار بود سال اول 1.5 میلیارد و سال دوم 3 میلیار نخ تولید بکنند برای هر 10 هزار نخ تولید مبلغ 45 دلار باید به شرکت دخانیات میپرداختند.
1-نزدیک به 2 سال است بعلت اختلاف شرکای چینی تولید متوقف شده حق انحصار سالیانه براساس 1.5 و 3 میلیارد بترتیب شش میلیون و هفتصد و پنجاه هزار دلارو سیزده میلیون و پانصد هزار دلار میباشد.معلم نیست بر سر این حقوق در این مدت چه مصالحه ای شده است.
2-کسان زیادی از سرمایه گزاران ایرانی هستند که تقاضای تولید اشکال دیگری از این سیگارت را دارند ولی متاسفانه مقامات شرکت با خارجیها بیشتر مچ هستند و نوعی واهمه از ایرانیان سرمایه گزار غیر وابسته دارند.البته عدهای شرکت که عمدتا وابسته اند وارد تولید شده اند بهر حال گزینشها تبعیض آمیز و جانبدارانه است.چون انتصاب مدیران عامل چنین سازمانهائی فامیلی و رفیق بازی است رسیدگی به اعمال آنان هم گذشتن از دیوارهای سربی است. (2168202) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۶ ۰۸:۴۲:۵۴
شاخص مهم در روابط سود است. آنها دنبال حق خودشان هستند و این رفتار طبیعی است. تفکر ما اشکال دارد که میخواهیم قواعد جهانی را نادیده بگیریم. (2168204) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۸ ۱۲:۱۲:۵۷
سود آنها تامین بشود ولی سود ما تامین نشود؟ زیر بنای تصمیم اولیه ای که چنین قرارداد بزرگ و حیاتی با کشور چین منعقد میشود چه بوده و چه نتیجه ای را تعقیب میکرده؟ مگر کشور چین همان کشوری نیست که نقش محوری در فروپاشی اقتصادی جهان را بر عهده گرفت و بازی کرد؟ تمام تاخیرات و کوتاهی هایی که از سوی شرکت ها و کشور های جهان اعمال میشود و تمام مفاسد اقتصادی یک هدف دارد : " نظم نوین جهانی". و این عملی نخواهد شد مگر با فروپاشی کامل سیستم اقتصادی جهان و از جمله آن " به توبره کشیدن خاک کشورها" به عناوین مختلف . (2171283) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۶ ۰۹:۲۰:۳۲
ای بابا برادر عراق 8 سال به ما هزینه وارد کرد و دوباره شد برادرمون حالا چند میلیارد دلار ضرر دیگه از جانب برادر عراق به جایی بر نمی خوره (2168211) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۶ ۰۹:۲۲:۲۹
برادر چین میبینه که دیگه در مسئله ی هسته ای ایران نمی تونه سود زیادی تری به جیب بزنه به همین دلیل رفته سراغ مابقی صنعت فرسوده ی ما (2168212) (alef-13)
 
یاور
۱۳۹۳-۰۳-۰۶ ۱۰:۰۸:۲۲
این عراق لعنتی به ظاهر دوست از اول انقلاب تا حال هزاران میلیارد دلار به ما ضرر وخسارت زده است میگویم هزاران میلیارد فقط خسارت جنگ هزار میلیارد تخمین زدند هنوز بعلت ملاحظه کاری نتوانستیم بگیریم حالا هم از نفت ایران بنفع خود جاسوسی میکند (2168221) (alef-13)
 
مهندس احمد
۱۳۹۳-۰۳-۰۶ ۲۲:۴۲:۱۹
خدا شاهده اگر بزرگ نمایی کنم من مهندس نفت هستم در دوره احمدی نژاد چینی ها تو کشور خودمون جوری با ما رفتار میکردن انگار ما ایرانی ها اصلا آدم نیستیم. واقعا غرور مارو جریحه دار می کردند و جالب اینکه مسولان هم همه جوره از جماعت چینی طرفتاری میکردن. شما هایی که همش اسم کرسنت رو میارید دلواپس هستید ای کاش بودید و میدید ایرانی چه طور تو خاک خودش تحقیر میشه. من دولت قبل رو نمی بخشم و شکایتم رو به خدا واگذار کردم. عزت و غرور ملی مهندسان ما سر چاه های خودمون هدف چینی ها بود. از صمیم قلبم برای مهندس زنگنه و دولت روحانی آرزوی موفقیت دارم. من نه سیاسی هستم نه منفعتی دارم تو گرمای 50 درجه کار میکنم و زحمت می کشم و با چشم خودم تفاوت رو احساس میکنم. (2169114) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۱۸:۱۶:۵۳
بله حقیقت دارد میخواهید چه کنید آقای توکلی بروید چوب بستنی چینی وارد کنید کام مردم شیرین شود (2170298) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۸ ۲۲:۴۷:۴۲
همه دنبال منافع خودشان هستند و چین هم همینطور. چینیها همه چیز را کپی و تقلب می کنند، بردن اطلاعات که یک کار عادی و پیش پا افتاده برای آنها است (2172036) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.