توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 335742
کلیدی برای یک خاورمیانه جدید
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۱ اسفند ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۲۰
چنانکه منابع خبری روسیه می‌گویند «ولادیمیر پوتین»، رئیس‌جمهوری این کشور گفته است او به همراه همتای آمریکایی‌اش «باراک اوباما» بر یک بیانیه مشترک برای برقراری آتش‌بس در سوریه توافق کرده‌اند. پوتین به صورت تلفنی با اوباما صحبت کرده و چنانکه گفته می‌شود این مکالمه تلفنی به درخواست پوتین هم بوده است.

پوتین می‌گوید در خلال این مکالمه توافق شد بیانیه‌ای مشترک صادر و مسکو و واشنگتن توقف عملیات جنگی در سوریه را تضمین کنند. او گفته است، قرار شد: «روسیه اقدامات لازم را با مقامات قانونی در دمشق انجام دهد. امیدواریم که طرف آمریکایی نیز همین کار را با متحدانش یا گروه‌هایی که از آنها حمایت می‌کند، انجام دهد». رئیس‌جمهور روسیه تأکید کرده است: «همه طرف‌های درگیر در سوریه باید به ما و شرکای آمریکایی‌مان اعلام کنند که آماده توقف عملیات نظامی هستند».

رئیس‌جمهور روسیه در توضیح این امر گفته است نظامیان روسیه و آمریکا نقشه‌هایی را مشخص خواهند کرد که در آنها گروه‌های موافق با آتش‌بس حضور دارند و این مناطق دیگر بمباران نخواهند شد. کما اینکه ائتلاف بین‌المللی نیز دست به عملیات نظامی نخواهد زد. پوتین تأکید کرد که مخالفان و گروه‌های حامی آنها باید هرگونه عملیات علیه ارتش سوریه را متوقف کنند. درعین‌حال عملیات نظامی علیه دو گروه «داعش» و «جبهه النصره» یا سایر تشکل‌هایی که از طرف شورای امنیت سازمان ملل متحد به‌عنوان گروه‌های تروریستی معرفی شده‌اند، استمرار خواهد داشت.

پوتین همچنین گفته است: «بر این باورم هماهنگی بین ما و آمریکایی‌ها می‌تواند نقش زیادی در تغییر شرایط این بحران به صورت ریشه‌ای داشته باشد. ما باید هر دو برای رساندن کمک‌های انسان‌دوستانه به همه نیازمندان در سوریه کار کنیم و مهم‌تر اینکه شرایط را برای شروع دوباره گفت‌وگوهای سوری-سوری در ژنو و تحت‌نظارت سازمان ملل متحد فراهم کنیم. اینها بدان معناست که فرصت خوبی برای جلوگیری از این خون‌ریزی و خشونت‌ها در سوریه فراهم شده است».

در مقابل این اظهارات، اوباما نیز از توافق حاصل‌شده استقبال کرد و با تأکید بر نقش روسیه و سازمان ملل متحد اجرای این توافق‌نامه را مهم دانست. در بیانیه کاخ سفید پس از این گفت‌وگوی تلفنی نیز آمده بود که گفت‌وگوی طرفین بر «تلاش‌ها برای توقف عملیات نظامی بین دولت سوریه و متحدانش از یک سو و مخالفان مسلح از طرف دیگر» متمرکز بوده است.

آتش‌بس در سوریه به اجرا در آمد و به صورت رسمی «عملیات دشمنانه» بین دولت و مخالفان مسلح تحت‌نظارت آمریکا و روسیه متوقف شد. همچنین حدود صد گروه مسلح تحت‌نظارت آمریکا از یک طرف و دولت سوریه تحت‌نظارت روسیه نیز با آن موافقت کردند. فرض بر این است که این گروه‌ها علیه داعش و جبهه النصره متحد شوند. این وضعیت پیچیده تنها دو هفته را فراروی خود دارد تا اثبات کند امکان برقراری آتش‌بس در سوریه وجود دارد یا خیر. اگر این امکان بود آتش‌بس استمرار پیدا خواهد کرد تا در نهایت زیر نظر آمریکا و روسیه به صورت مشترک بحران سوریه نیز حل‌وفصل شود.

اگر این آتش‌بس موفق شود یک خاورمیانه جدید کلید خورده است. این‌بار اما زیر نظر مستقیم آمریکا و روسیه، این خاورمیانه جدید جایگزین خاورمیانه‌ای خواهد شد که از دوران گذشته و زیر نظر فرانسه و انگلستان شکل گرفته بود. اما اگر این آتش‌بس شکست بخورد، نزاع سوریه به سمت درگیری‌های دیگری کشیده خواهد شد و شاید جنگ‌های بزرگی را بین دولت‌های دیگر به دنبال داشته باشد؛ مسئله‌ای که اکثر بازیگران در سوریه از آن پرهیز می‌کنند.

چنانکه در رسانه‌ها آمده بود هم‌اکنون دولت سوریه بر یک‌سوم اراضی این کشور تسلط دارد و باقی مناطق بین داعش و النصره به صورت مشترک تقسیم شده است. کردها نیز بر بخش‌های مهمی از شمال سوریه تسلط دارند و در ضمن از حمایت روسیه و آمریکا برخوردارند، حال آنکه ترکیه بی‌پروا با آنها می‌جنگد. روسیه یک اتاق عملیات را برای پیگیری وضعیت آتش‌بس گشوده است. آمریکا نیز قرار است رفتار دولت سوریه را در جریان آتش‌بس کنترل کند، اما هنوز کسی نمی‌داند قدرت گروه‌های ستیزه‌جو برای مقابله با این آتش‌بس تا کجاست. همچنین معلوم نیست دولت سوریه بعد از برقراری آتش‌بس چگونه می‌خواهد با گروه‌هایی که در زمره این آتش‌بس نیستند، مقابله کند. ازاین‌رو بار سنگینی بر دوش آمریکا و روسیه است که از این پس میدان جنگ را تعیین کرده و بگویند چه گروهی باید هدف قرار گیرد یا به چه گروهی نباید حمله کرد.

پس اگر توافق دوام آورد به این ترتیب دوران جدیدی در سوریه و نیز در خاورمیانه شروع شده است که می‌توان به آن یک «خاورمیانه جدید» گفت. اما اگر این آتش‌بس شکست بخورد احتمال تجزیه سوریه بیشتر قوت خواهد گرفت و همین امر مشکلات خاورمیانه را دوچندان خواهد کرد؛ زیرا بر روابط منطقه‌ای اثر می‌گذارد و بعد هر طایفه و گروهی تلاش می‌کند خواست‌های خود را تحمیل کند. تجربه سوریه می‌تواند در بقیه مناطق نیز تکرار شود.
منبع: شرق
 
کلمات کلیدی : خاورمیانه
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.