نظر منتشر شده
۳۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 56263
بازارگردي؛ آفت حج و زيارت ايرانيان
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۰ آبان ۱۳۸۸ ساعت ۱۶:۱۶
طبق يك نظرسنجي كه سال گذشته از حجاج ايراني انجام شد، 30 درصد وقت مفيد زايران ايراني در سفر حج براي بازارگردي و خريد سوغات تلف مي‌شود.



گستردگي بازارگردي و خريد سوغات توسط زايران ايراني به حدي رسيده است كه اغلب فروشنده‌ها در مغازه‌هاي اطراف حرمين، فارسي ياد گرفته‌اند و چمدانهاي بزرگ كاروانهاي ايراني و ايرانيان با كيسه‌هاي مملو از كالا، انگشت‌نما و گاهي سوژه تمسخر و مضحكه ساكنان مكه و مدينه و معتمرين و حجاج ديگر كشورها مي‌شود.



يك بررسي در عمره 88 درباره محتواي سوغات زايران ايراني و غير ايراني نشان داد كه مهمترين سوغات تهيه شده توسط زايران غيرايراني از بازار عربستان به ترتيب آب زمزم،‌خرما، جانماز ، تسبيح و برديماني بوده است اما مهمترين سوغات تهيه شده توسط زايران ايراني به ترتيب پارچه، پوشاك، اسباب بازي ، ساعت مچي و دوربين بوده است، يعني كالاهايي كه ارزش معنوي خاصي ندارند و اغلب در بازار تهران ارزانتر هم هستند.



بسياري از زايران ايراني با ديدن انبوه كالاها و زرق و برق بازارها و فروشگاه‌هاي بزرگ و جديد مكه و مدينه، تصور مي‌كنند كه قيمت اين كالاها به خصوص پارچه و پوشاك در بازار عربستان ارزانتر از ايران است.



پارچه چادرمشكي مشهورترين كالايي است كه ظاهرا در بازار عربستان بسيار ارزانتر از بازار ايران به نظر ميرسد.



در اواخر مرداد 88 يعني زماني كه اعزام كاروانهاي ايراني به عمره پايان مي‌رسيد و بازارهاي مدينه از خريدار خالي مي‌شود،  يك قواري 5 متري مرغوب‌ترين چادر مشكي (با مارك ميتسوبيشي الگانس) در بازار اسواق الحرام در مجاور مسجد النبي به پايين ترين نرخ ممكن (قواره‌اي 48 هزار تومان) رسيد. همه در نگاه اول تصور مي كنند اين قيمت بسيار ارزان است اما پارچه الگانسي كه در تهران قواره اي 80 تا 100 هزار تومان عرضه مي‌شود از نظر كيفيت و مرغوبيت با الگانس موجود در بازار مدينه تفاوت فاحشي دارد و فروشندگان پارچه در بازار تهران، الگانس‌هاي مدينه را 30 هزار تومان هم از زاير بيچاره نمي‌خرند! پارچه‌اي كه در بازارهاي مدينه قواره‌اي 50 تا 75 هزار تومان به زاير ايراني فروخته مي‌شود.



بازارگردي، چانه‌زني با فروشنده‌ها توسط برخي زايران ايراني در مكه و مدينه، نه فقط باعث هتك آبروي ملت ايران مي‌شود، بلكه دردسرهاي فراواني براي خود زاير دارد. از تلف‌شدن وقت و خستگي گرفته تا پرت شدن حواس. چند زاير خانم مي‌گفتند كه حتي در مسجد الحرام و هنگام نماز هم فكرشان مشغول اين است كه براي چه كسي هنوز سوغاتي نخريده‌اند و آيا فلاني از سوغاتي كه برايش خريده‌اند، راضي خواهد شد يا نه ؟!



اغلب زايران ايراني ، توقع اطرافيان و فرهنگ سوغاتي خواهي در مقابل ارايه توراهي و «جا خالي باش» را دليل اصلي بازار گردي و افراط در خريد سوغات توسط زايران ايراني عنوان مي‌كنند و معتقدند زايران ايراني به دليل اين فرهنگ ناچارند براي خريد سوغات وقت زيادي در بازارهاي مكه و مدينه صرف كنند.



بجز امور حج و زيارت صدا و سيما و بعثه رهبري، متاسفانه ديگر دستگاه‌هاي مرتبط با حج براي اصلاح اين فرهنگ نه تنها هيچ اقدام موثري انجام نمي‌دهند، بلكه عملا زايران را به خريد سوغاتي بيشتر تشويق هم مي‌كنند. مثلا بانك مركزي براي خروج ارز همراه مسافر محدوديتي قايل نيست، حتي يك بانك دولتي با ارايه زاير كارت عملا حجاج را به بردن پول نقد به عربستان تشويق هم مي‌كند. هواپيمايي نيز براي محدود كردن حجم بار همراه مسافر جدي نيست و از همه بدتر گمرك مربوط به حجاج كه تعطيل است.



اين جمله آخر را به اغراق نگفتم، بلكه مستندي* كه در جريان سفر عمره‌ام در مرداد 88 براي امور حج و زيارت صدا و سيما ساختم، عملا نشان مي‌دهد كه گمرك فرودگاه مهرآباد (حداقل در آن مقطع) ، نظارتي – دقيقتر بگويم هيچ نظارتي – بر كيفيت و كميت و محتواي كالاهاي همراه مسافر ايراني ندارد. در حالي كه اگر گمرك و هواپيمايي در وزن و حجم بار همراه مسافر سختگيري و محدوديت ايجاد كنند، مي توان در مدت كوتاهي فرهنگ نادرست سوغاتي خواهي از زايران را در ميان خانواده‌ها و اطرافيان زايران ايراني ، اصلاح كرد.



علاوه بر اين، مدت سفر زيارتي عمره نيز هر چند اخيرا از 14 روز به 12 روز كاهش يافته ولي هنوز به نظر طولاني مي‌رسد، چنانچه زايران در سفر عمره مثلا 3 روز در مدينه و 4 روز در مكه باشند، بيشتر قدر فرصت گرانبها و زودگذر در اين دو بلد مقدس را خواهند دانست و وقت كمتري به بازارگردي اختصاص خواهند داد نوبت و صف طولاني تشرف نيز كوتاه تر خواهد شد.



*اين مجموعه مستند تلويزيوني با نام «سوغات زيارت» به سفارش امور حج و زيارت صدا و سيما ساخته شده و احتمالا در شبهاي آينده از شبكه هاي سراسري و استاني پخش خواهد شد. سري قبلي اين مجموعه با عنوان «بهترين سوغات»، طي سفر تمتع سال 1386 ساخته و چندين با از شبكه هاي مختلف سيما پخش شده است.





 
 
۱۳۸۸-۰۸-۱۰ ۱۶:۴۱:۲۰
خدا وکیلی کسی که در مراسم حج وقتش را صرف خرید کند مصداق خسرالدنیا و الاخره است. چون وقتی را که باید صرف تفکر کند (خسرالاخره) صرف خرید یک مشت جنس بنجل چینی می کند که تازه در ایران هم می تواند ارزانتر پیدا کند!(خسرالدنیا) (246304)
 
سعید
۱۳۸۸-۰۸-۱۰ ۲۳:۴۱:۰۴
چرا پول شیعه باید اونجا بره تو شکم وهابی ها همان پول تو عراق \" ایران \"لبنان
عراق گلوله بشه تو سینه ی شیعه ختم بشه؟.حاجیان مکه روند و فقرا سوی تو ایند .کعبه سنگی ایست نشانه که ره گم نکنی! مردم پول شما داره تفنگ و تجهیزات میشه برای یه مزدور مثل عبدالمالک (246373)
 
۱۳۸۸-۰۸-۱۱ ۰۹:۵۸:۴۵
حالا اشکالی نداره حاجی و حاجیه برای تنوع سری به مغازه ها بزنن
مشکل اینجاست میلیاردها تومان که میتونه تو کشور اشتغال ایجاد کنه و جوونهامون سر و سامان بگیرن میره تو جیبه یه عده
بعدا یه سریشون برگردن به ما
بگن کافر (246437)
 
۱۳۸۸-۰۸-۱۰ ۱۶:۴۱:۲۵
من هم همینطور فکر می کنم چه لزومی داره این همه خرید. اصلا چه لزومی داره حجاج رو سی روز میبرن. خیلی از اینها کارمند هستند و خیلی از کارها میخوابه. نمیدونم تا حالا کارتون به این خاطر معطل مونده یا نه؟ از طرفی با کم کردن این روزها از هزینه حج هم کم میشه و قشر بیشتری از مردم میتونن به این سفر برن. و چون وقت اضافی ندارن فقط به عبادات خودشون می پردازن. (246305)
 
محمد علی غریب
۱۳۸۸-۰۸-۱۰ ۱۶:۴۶:۲۶
با سلام
به نظر اینجانب ،ضمن فرهنگ سازی در مورد اینکه این سفر برای معنویت است نه خرید سوغاتی ،می بایست نسبت به گسترش بازارهای آزاد مشابه کشورهای حاشیه ای ! اقدام نمود.نکته آخر اینکه بهر حال هر شخص اختیار دار اموال خویش است و نمی توان مردم را نیز وادار به اینکه چگونه خریدتان را انجام دهید نمود.متشکرم . (246306)
 
۱۳۸۸-۰۸-۱۰ ۱۷:۱۷:۰۴
سلام و وتشكر از اين تذكر خيلي مهم،

اگر مردم بدانند گمرك و هواپيمايي اجازه بار بيشتر از 20 كيلو به هرزائر نمي دهند ديگر كسي توقع سوغاتي نخواهد داشت و همه آنجا به زيارت و تفكر و كسب معنويت مي پردازند... (246310)
 
رضا
۱۳۸۸-۰۸-۱۰ ۱۸:۵۰:۰۶
این روش هم امتحان شده و جواب نداده است. هنگامی که این روش جاری بود از روز اول زوار محترم علاوه بر خرید دایم به دنبال کسانی بودند که بار کمی دارند و مدام التماس می کردند که آیا می شود ساک من را هم در بار خود قرار دهید. و اگر پیدا هم نمی کردند جریمه آن را می دادند ولی بار را می آوردند. فرهنگ بایستی عوض شود. (246333)
 
۱۳۸۸-۰۸-۱۱ ۱۵:۱۷:۳۱
فرهنگ هم بايد عوض شود ولي فرهنگ با شعار عوض نمي شود، ابزار مي خواهد، ابزارش هم سياست هاي متنوع مالياتي و محدود كننده هاي شديد گمركي است. (246536)
 
۱۳۸۸-۰۸-۱۰ ۱۷:۱۸:۰۲
كالاهاي موجود در بازار مكه و مدينه از نظر كيفيت خيلي افتضاح است. فقط پول دور ريختنه و باعث آبروريزي براي زائر ميشه (246311)
 
محسن م
۱۳۸۸-۰۸-۱۰ ۱۷:۱۹:۵۵
ما امسال عمره مشرف بوديم. كارگر هتل كه داشت كالاها و چمدانهاي بزرگ ايراني ها را براي انتقال به فرودگاه بار كاميون ميكرد، با اعتراض و غرغر مي پرسيد، ايران بازار نداره؟ ايران پارچه نداره؟ ايران پپسي نداره؟
وقتي اين صحنه را ديدم از خودم خجالت كشيدم (246313)
 
ليلا
۱۳۸۸-۰۸-۱۰ ۱۷:۲۱:۲۳
بد ترين صحنه در ايام حج، چانه زدن برخي هموطنان براي 2 ريال با اين سعودي هاست بطوريمه ما را خيلي خسيس و پولدوست تلقي مي كنند.
يكي بايد حجلوي اين افتضاح را بگيرد (246314)
 
نوشین
۱۳۸۸-۰۸-۱۰ ۲۲:۲۹:۲۲
سال 85 مشرف شدیم خانه خدا انصافا بعضی از هم وطنان چه از نظر پوشش وچه از نظر ولع در خرید شورش را در می اورند (246358)
 
رضا
۱۳۸۸-۰۸-۱۰ ۱۸:۴۷:۱۳
من یک بار حج عمره رفته ام. شاید از لحاظ دین و ایمان یک فرد معمولی محسوب بشوم ولی لذت این سفر را با هیچ کدام از سفرهای توریستی و غیر توریستی که به سایر نقاط جهان داشتم عوض نمی کنم. اصلا\" قابل مقایسه نیست. ولی یک مطلبی که به شدت آزارم می داد این بود که بایستی به تعداد افراد فامیل دور و برم اجناس بنجل چینی بخرم. خدا وکیلی با همسرم که در تهران بود و دایم خرید من را کنترل می کرد دعوا کردم ولی چاره ای نبود و تسلیم سوغات های ده ریالی شدم. یک دوره ای که هواپیمایی هم گیر می داد و بالای یک وزنی را پول می گرفت باز هم فرقی نداشت مردم خرید خودرا می کردند. این فرهنگ از زمان جنگ که در مملکت ما کالای کمی برای ارایه بود در مردم ما جا افتاده است. آن زمان علاوه بر این مردم بسیار دیر به دیر موفق می شدند به سفر حج بروند و هنگامی که موفق می شدند چشم بسیاری به دست آنها بود که کالاهایی را که در ایران سال ها بود نمی دیدند ببینند. جمع آوری نوشابه قوطی و به سوغات بردن آن نیز از همان دوران مانده است که هنوز هم با خجالت فراوان ادامه دارد. الآن نوه خاله من که دوازده ساله است دو بار به این سفر رفته و افرادی را سراغ دارم که اگر سالی دو بار نروند سالی یک بار حتما\" می روند.
دوره ای بود که گمرک ایران نیز به شدت سخت می گرفت ولی بزرگترها مشکلات آن زمان گمرک و در گیری های آن را از یاد نبردند.
تغییر این عادت یک عزم ملی می خواهد که بعید است حالا حالاها در ما پیدا شود. امیدوارم سفر بعدی عمره یا حج واجب من یک جوری این مطلب حل شده باشد. (246331)
 
مهدي
۱۳۸۸-۰۸-۱۰ ۱۸:۵۶:۱۴
ان روز كه اقاي مشايي گفت سازمان حج وزيارت با گردشگري ادقام شود به او خرده گرفتيم اما الان كه فكر ميكنم مبينم كه ان بنده خدا چقدر درست مي گفت چون بيشتر افراد به جاي استفاده ازان جاي معنوي بشتر به فكر خريدن اجناس وچشم وهم چشمي در خريدن كادو براي فرزندان وعروس ودامادشان هستند پس كاش به جاي مكه حجاج عزيز وبازاريان گرانقدر به مالزي يا همين امارات بروند (246335)
 
مهدي
۱۳۸۸-۰۸-۱۰ ۱۹:۲۳:۴۲
با سلام ان روز كه اقاي مشايي در مورد ادقام سازمان حج وزيارت با گردشگري سخن گفت به او خرده گرفتيم اما الان كه خوب فكر مي كنم مي بينم كه ان بنده خدا درست مي گفت چون بيشتر حاجيان وبازاريان محترم و همسران گراميشان به جاي فيض ازان مكان مقدس و معنويات بيشتر به فكر فرزندانشان وعروس ودامادشان وچشم وهم چشمي هستند تا بهره معنوي.واين حقير به بعضي حجاج وبازاريان عزيز عرض مينمايم به جاي اتلاف وقت گرانبهاودر نوبت ماندن به امارات يا مالزي يا اين قبيل كشورها عزيمت نمايند تاهم ارزانتر بخرندوهم ازاب وهواي بهتر ان لذت ببرند. (246338)
 
سعید
۱۳۸۸-۰۸-۱۱ ۰۰:۴۷:۵۵
واقعا بیت الله الحرام با مالزی قابل مقایسه هست؟من تاحالا مکه نرفتم ولی هرکی رفته دوس داره هر سال بره.برادر این افتخاره که ادم طلبیده بشه خونه ی خدا.هواشم بد باشه به جون می خریم ولی به شرطی که واسه کادو و سوغات نریم .پول بی زبون رو تو شکم وهابی نکنیم (246394)
 
۱۳۸۸-۰۸-۱۰ ۲۱:۲۱:۱۹
چرا ایران و کشورهای مسلمان دیگر مکه را تحریم نمی کنند؟ عربستان سعودی همراه با آمریکا و اسراییل و انگلیس در تروریسم عراق و منطقه دست دارد و اکثر
کشتار مردم شیعه در عراق ، عربستان سعود و یمن را به اجرا می گذارد. چرا مسلمانان پول خود را اینگونه در کشوری که سران نوکرصفتش تماما\" در اختیار
منافع صهیونیسم و امپریالیسم اند خرج می کنند؟ چرا مسلمانان به منافع صهیونیسم و امپریالیسم در عربستان سعودی کمک می رسانند؟ چرا مسلمانان
شعور این را ندارند که با تحریم مکه پیام اثر گذاری به نوکران سعودی و حامیانشان
خواهیم فرستاد؟ (246350)
 
گربه خونه مادربزرگه
۱۳۸۸-۰۸-۱۰ ۲۳:۲۶:۲۸
فضول سوغاتی خریدن مردم هم هستید؟
سودی که از بردن مردم به عربستان نصیبتون میشه رو کسی فضولی میکنه توش (246370)
 
۱۳۸۸-۰۸-۱۱ ۰۹:۲۰:۳۸
یکی از اقوام ما بهترین کار رو کرد. قبل از رفتنش همین جا خرید کرد. وقتی برگشت به جز یک ساک متوسط که لباس خودشون و چند قلم محدود برای دخترش چیزی باهاش نبود. الان هم میگه دلم میخواد دوباره برم. سفر معنوی خیلی بهتر از گردشگریه. (246427)
 
علي
۱۳۸۸-۰۸-۱۱ ۰۹:۳۳:۱۴
با سلام
نظر به اينكه اجناس موجود در عربستان زياد مرغوب نيستند و ارجحيتي به اجناس موجود در ايران ندارند. آوردن سوغات از عربستان ممنوع و يا محدود شود و يا قانو ن خاصي براي اين موضوع وضع شود تا پول و وقت و آبروي ايراني بيش از اين هدر نرود. (246433)
 
۱۳۸۸-۰۸-۱۱ ۱۰:۰۸:۱۲
این عمل پسندیده نیست اما تورم و گرانی حاکم بر مملکت ما و ازسو ئی تعصبات خشک مذهبی که مثلا\"این سوغات از سرزمین وحی رسیده و تو قعات اطرافیان . اقوام و.... برای دریافت سوغات از حاجی عامل اصلی این اقدام ناخوشایند است و اینکه این کالاها در ایرا ن ارزانتر است همه اش حرفه کشور ما سرزمین گرانی و تورمه شک نکنید (246438)
 
صبا از ارومیه
۱۳۸۸-۰۸-۱۱ ۱۰:۲۰:۰۸
با سلام
به نظر من چون در فرهنگ ما ایرانیان برایمان تفریح کردن یاد داده نشده است نه تنها در سفر حج بلکه در سفر های دیگر ما ایرانی ها فقط به دنبال خرید کردن هستیم چون در کشورمان امکانات تفریح وجود ندارد خرید کردن را برای خودمان تفریح کردیم در ضمن به نظر من با اعزام تعداد زیاددی از افراد به حج عمره این سفر از حالت عرفانی به یک سفر توریستی تبدیل شد(متاسفانه) (246440)
 
علی
۱۳۸۸-۰۸-۱۱ ۱۱:۳۰:۱۷
متاسفانه تا زمانی که خودمان را تافته جدا بافته از جامعه جهانی ببینیم و فقط مصلحت اندیشی کنیم حکایت همین است. من در دبی زندگی می کنم. تا حالا چند برنامه ساخته شده که نشان بدهید نگاه و رفتار مردم کشور میزبان به ایرانی چیست ؟ کجا مشاهده کردید که قبل از سفر به عراق ، عربستان و سوریه به مردم نشان بدهند که اونجا چه رفتاری با ایرانی دارند و چه نباید بکنید ؟ وقتی همکار مصری من می خندد و می گوید 1000 معتاد با مواد تو عربستان گرفتند من چی جواب بدهم ؟ وقتی تو سوریه فروشندگان به خریداران ایرانی توهین می کنند چی باید گفت ؟ آیا شما فکر می کنید ایرانی های مسافر با اروپا یا امریکا این کار ها رو می کنند و این رفتار رو می بینند ؟ دولت باید یه فکری به حال زوار امکان متبرکه بکنه و یکسری محدودیت ها وضع کنه ( چه به مزاج زوار خوشایند باشه چه نه) و بیشتر به فکر آبروی ایران و زوار ایرانی باشه . هر چه بر سر ما بیاید از خود ماست. هر حرکتی که بار فرهنگی پشتش نباشه نتیجش می شه همین. زوار ایرانی سوژه بازار های عربی هستند در حالیکه بنده برای خرید کالاهای با کیفیت تر و با قیمت مناسب تر ایران می آیم نه دبی. اینجا جنس با کیفیت و اروپایی بسیار گران و مابقی چینی و بی کیفیت هست ( کیف ، کفش ، ....) (246470)
 
م ج
۱۳۸۸-۰۸-۱۱ ۱۲:۱۴:۱۳
با سلام

اينكه كسي به سطحي از رفاه برسد كه حج بر او واجب شود و به زيارت خانه خدابرودبراي تك تك حجاج افتخار و سربلندي است.

چرا به خود اجازه ميدهيم در همه امور افراد اظهار نظر كنيم و اعمال آنها را به چالش بكشيم آيا كسي براي خرج كردن پول خود به اجازه من و شما احتياج دارد.

رسم سوغات اوردن و هديه دادن به نزديكان از اموري است كه قلبها را به هم نزديك ميكند و هيچ منع شرعي هم ندارد. همه حجاجي كه به اين سفر الهي ميروند هم همينكار را ميكنند.

لطف بفرماييد بگوييد مدعي كيست؟ آيا انسان عاقل بالغ حق اختيار خرج كردن پولش را ندارد؟ (246483)
 
ابراهيم قنبري
۱۳۸۸-۰۸-۱۱ ۱۲:۱۹:۴۴
به نام خدا
سوغات جزيي لاينفك از فرهنگ عمومي ملت ايران است ، لطفا مطلب در اين راستا ارزيابي گردد ، اما چانه زني ، عكس العمل فطري مصرف كننده بي پناه ايراني در مقابل زياده خواهي هاي اصناف محترم داخلي است ، كه هم اكنون و بر اثر استمرار تبديل به يك رويه ثابت در معاملات خانواده ها گرديده . (246484)
 
آ مهدی
۱۳۸۸-۰۸-۱۱ ۱۲:۳۵:۵۶
با سلام.من یه پیشنهاد خیلی خوب دارم که اگه اجرا بشه حتما وضع حج و حجاج ما خیلی بهتر از این میشه.به نظر من رئیس جمهور محبوب و مردمی ما آقای دکتر احمدی نژاد دوست و فامیل و مجاهد نستوه رئیس نهاد ریاست جمهوری جناب آقای رحیم مشایی رو مسئول سازمان حج و زیارت کنند.این جوری اگه بعد از مدتی اسرائیلی ها نیز به مکه اومدند جای تعحب نداره!
الف ناامیدمون نکن ! (246487)
 
نورمحمدي
۱۳۸۸-۰۸-۱۱ ۱۴:۴۲:۲۲
چرا كاشناسان و صاحب نظران كشورمان در اين زمينه تاكنون راهكاري پيشنهاد نداده يا اگر هم اراه دادن عملي نشده است اين مسئله را به راحتي ميتوان حل كرد از جمله پيشنهاداتي كه ميتوان ارائه و عملي بودن آن هم امكانپذير مي باشد اول در فرودگاههاي كه زائران به مكه اعزام مي شوند اجازه دهند فروشندگان ايراني و خارجي غرفه زده و قبل از مسافرت ليست كالاها مد نظر ايرانيان و قيمت ها توسط اين فروشندگان در اختيار حجاج قرار گيرد و با مقايسه قيمت مي توانند به راحتي مكان خريد خود را انتخاب نمايند راهكار بعدي كه من فكر مي كنم باعث رونق مناطق آزاد ما خواهد شد در اين مناطق امكاناتي فراهم گردد كه در هر مسافرت حج دو الي سه روز اضافه تر براي خريد حجاج در نظر گرفته شود و هواپيما ها در فرودگاههاي مناطق آزاد كشورمان توقف داشته باشند تا حجاج با خيال راحت با امكاناتي كه اين مناطق در اختيارشان قرار مي گيرد خريد ها خود را انجام داده كه اگر مزاياي اين كار را در نظر بگيريم قابل تصور نخواهد بود . (246454)
 
عبدالله
۱۳۸۸-۰۸-۱۱ ۱۹:۰۹:۴۶
اصل موضوع غلط است . چون اولا طبق روایات اسلامی خریدن سوغات توصیه شده و خودش جزء معنویات و عبادات محسوب می شود . عبادت که فقط طواف و نماز نیست . یک سوغات می تواند خاطره خوشی را برای هریک از اقوام برای همیشه در ذهنشان نسبت به سفر حج ایجاد نموده و زنده نگه دارد و مهر و تسبیح هم مناسب همه که نیست . مشکل اصلی ما متاسفانه طرز فکر مسئولین حتی نمایندگان مجلسمان است که حاضرند خودشان برای خرید شب عید هواپیمای اختصاصی گرفته و به دوبی بروند و از امثال همین بازارها خرید نمایند اما حاضر نیستند یا جرات ندارند قوانین را جوری اصلاح کنند که امثال این بازارها در ایران هم تشکیل شود و علاوه بر اشتغال برای هموطنان خودمان ، سرمایه مان نیز سبب شکوفایی کشور خودمان شود . متاسفانه تعصب بیجا جلوی پیشرفتمان را گرفته است مثلا حاضر نیستیم در مخازن نفت و گاز مشترک با کشورهای همسایه ، همان کاری که او کرده ما نیز انجام دهیم و مثلا با واگذاری درصدی از سهام مخزن مشترک یا تاسیسات بهره برداری به شرکتهای کننده کار ، کار را بسیار سریع انجام داده و ما نیز به سرعت بهره برداری را آغاز کنیم . یا مثلا می دانیم و اعلام هم می کنیم که بیشتر جداییها و طلاقها ناشی از ضعف و جهل در مسایل جنسی بین زوجین است اما همچنان ورود داروها و ابزار جدید تقویت جنسی در کشور ممنوع است و اینها را باید با قیمت چند برابر و اینترنتی و بقول خودمان یواشکی تهیه کرد . خلاصه بخاطر وجود یک بی نماز ، برای آنکه به مسجد بی احترامی نشود ، در آن را بسته ایم و خودمان با تعاریفی که از دین ، غیرت ، استقلال و خودکفایی کرده ایم ، مشکلات را ایجاد یا پیچیده تر کرده ایم از ماست که بر ماست . (246580)
 
میم
۱۳۸۸-۰۸-۱۱ ۲۲:۲۷:۲۴
ببینید، شما دارید سرنا را از سر گشادش می زنید. بازار مخصوصاً بازار مکه و موضوع خرید در حین زیارت چیزی است که سابقه اش به درازی خود حج است. از زمان جاهلیت تا اسلام تا زمان ائمه معصومین و تا همین اواخر مکه بوده است و بازار مکه و فرهنگ سوغاتی. اینها از هم جدا شدنی نیستند.
چرا باید شما یا یک عده ای که فکر می کنند خیلی می فهمند برای مردمی که هزاران سال است این فرهنگ و آداب و رسوم را دارند تکلیف تعیین کنند؟ اصلاً چه کسی می تواند برای کالا ها ارزش معنوی تعیین کند؟ اگر «معنوی» است که لابد پس به نیت مربوط است و چیزی نیست که شما بفهمید.
این فرمایش شما واقعاً با حرف جماعت سکولار که می گویند کلاً دین و شعاعر بی ربط و خرافه است چه فرقی دارد؟ (246617)
 
م.ن
۱۳۸۸-۱۱-۰۲ ۱۲:۵۰:۳۶
نمی دانم برنامه ای که من دیدم همان است که می گویید یا نه.برای دست اندرکاران تهیه آن بسیار متاسفم.وقتی دیدیم با حرکت آهسته یک مادر ایرانی را در حال خرید از یک دست فروش نشان می داد (گویی که صحنه یک جنایت را شکار کرده) بغض گلویم را فشرد.دوست عزیز خرید یک مادر برای فرزندان و عزیزانش ناشی از محبتی است که سالها در وجود ایرانیان ریشه دوانده و اصل همین محبت است.یعنی چه که بازارچه مرزی بسازیم.سوغات از دیار دور باج دادن نیست که سعی کنیم هزینه آنرا کاهش دهیم که اگر چنین کنیم بار عاطفی آنرا کاسته ایم.با این وجود اینکه باید برخی زائران را بیشتر توجیه کرد حرف درستی است که همان نهادهای ذکر شده اگر به وظایفشان عمل کنند بسیار موثرخواهد بود. (279601)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.