نظر منتشر شده
۱۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 267838
توافق هسته ای چه تاثیری بر نرخ ارز و قیمت نفت خواهد داشت؟
دکتر علی یحیی زاده، 1 اردیبهشت 94
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۰۶:۵۸
هنوز نمی توان به اصل توافق جامع امید داشت. آمریکاییها حاضر به لغو یکباره تحریمها (خط قرمز ایران) نیستند. علاوه بر این مساله بازرسیهای فراتر از پرتکل الحاقی، محدودیتهای تحقیق و توسعه و نحوه عادی سازی برنامه هسته ای ایران بعد از بازه ده ساله هم محل اختلاف ایران و غربیهاست. علی رغم این اختلافات، راهبرد برخی جریانهای سیاسی تبریک گویی و ایجاد جو روانی در جامعه برای تسهیل عبور از خطوط قرمز و رسیدن به هر قیمت به توافق است.

شاید افکار عمومی بیش از اصل توافق، منتظر تبعات اقتصادی احتمالی آن است. از این رو ترسیم تبعات اقتصادی هر یک از سناریوهای پیش رو ضروری است.

اگر توافق جامع مدنظر دکتر ظریف هم مانند فکت شیت آمریکاییها تعلیق مرحله ای تحریمها را دنبال کند، اوضاع اقتصادی ایران بدتر میشود که بهتر نمی شود. یعنی علی رغم جو روانی و اثرات مقطعی چند محموله ارزی احتمالی (مشابه توافق ژنو)، تحریمها باقی میماند و مشکلی از کسری بودجه، رشد اقتصادی و نقایص ساختاری کشور کم نمیشود. در نهایت هم چوب میخوریم و هم پیاز! البته احتمالا طرف غربی برای تحقق اهداف سیاسی خود ترتیبی اتخاذ میکند تا حداقل با کاهش مقطعی نرخ ارز شیرینی توافق تا قبل از انتخابات مجلس در کام مردم تلخ نشود.

گرچه دکتر ظریف هنوز بر خلاف دستور مقام معظم رهبری و مطالبه نمایندگان مجلس هنوز خطوط کلی توافق نهایی مدنظر خود (فکت شیت ایرانی) را منتشر نکرده اند، اما بر اساس اعتماد به تیم مذاکره کننده فرض میکنیم که توافق نهایی با رعایت دقیق خطوط قرمز انجام میشود. حالا در خوش بینانه ترین حالت اگر توافق جامع با فرض لغو یکباره همه تحریمها امضا شود، چه اتفاقی برای اقتصاد ایران رخ می دهد؟

دو پیامد مهم اقتصادی توافق احتمالی (با فرض لغو تحریمها) که همواره از سوی تیم مذاکره کننده و سایر وزرای اقتصادی دولت مورد تاکید قرار میگیرد عبارتند از: (۱) آزاد شدن منابع ارزی کشور و (۲) افزایش درآمد نفتی کشور.

۱- آزادسازی ذخائر ارزی:

از سوی برخی طرفها اظهار شده که با لغو تحریمها بین ۳۰ تا ۵۰ میلیارد دلار از ذخائر ارزی بانک مرکزی ایران آزاد میشود و با این گشایش اوضاع اقتصادی ایران بهبود خواهد یافت1. این ادعا نادرست است. چرا که:

اولا تمامی ذخائر بانک مرکزی که به گفته وزیر اقتصاد حدود ۱۰۰ میلیارد دلار است، سپرده ارزی در بانکهای خارجی نیست. یعنی بخش زیادی از این رقم طلبهایی است که قبلا به شرکتها و بانکها تخصیص یافته و اساسا در بانکهای خارجی وجود ندارد. به عنوان مثال بیش از ۲۰ میلیارد دلار طلب بانک مرکزی از شرکت نفت هم جزو همین ذخائر محسوب میشود. همچنین بیش از ۲۰ میلیارد دلار هم به عنوان تضمین در فایننس چین کارسازی شده و ارتباطی با تحریم ندارد. بنابر این بیش از ۴۰ میلیارد دلار آهو در چمنزار است و حتی بعد تحریمها دست بانک مرکزی را نمیگیرد. علاوه بر این ۴ میلیارد دلار در دادگاه آمریکا در رابطه با پرونده پترسون (ربطی به هسته ای ندارد) توقیف شده است.

ثانیا بر اساس ملاحظه فوق و بعد از کسر ذخائر طلا و اسکناس، از مجموع ۱۰۰میلیارد دلار ذخائر ارزی بانک مرکزی، کمتر از نصف آن باقی میماند که با رفع تحریمها ربط دادنی است و اتفاقا سهم صندوق توسعه ملی محسوب میشود و اساسا در اختیار دولت نیست. جالب اینکه صندوق توسعه ملی هم قبلا برای این منابع چاله کنده است. علاوه بر تسهیلاتی که به بخشهای صنعتی داده شده ۵.۳ میلیارد دلار (۴.۱ + ۱.۲ میلیارد دلار) را در سال ۹۲ و ۹۳ برای کمبود منابع هدفمندی از طریق ستاد تدابیر در بازار فروخت و الان جزو طلبها از دولت محسوب میشود. همچنین ۲ میلیارد دلار هم اخیرا بابت آبهای مرزی برداشت شده که آنهم در واقع دیگر موجود نیست و جزو طلبها محسوب میشود. با توجه به برداشتها و سایر تخصیصهای صورت گرفته، در حال حاضر مجموع موجودی صندوق توسعه ملی منفی است2 (جایی برای رفع تحریم نمانده است!).

بر خلاف برخی اظهارات، مقدار منابع ارزی که از طریق رفع تحریمها قابل آزادسازی است حتی به ۲۰ میلیارد دلار هم نمیرسد و این منابع هم متعلق به خزانه نیست که قابل فروش در بازار باشد و نرخ ارز را پایین بیاورد. با این وجود کاملا محتمل است که همانند توافق ژنو برخی از ذخائر بانک مرکزی (مثل ذخائر نگهداشته شده در ژاپن) به دلیل سیطره دولت بر این بانک و به منظور تحقق اهداف سیاسی دولت در بازار فروخته شود و حداقل تا شب انتخابات دلار در حدود ۲۹۰۰ تا ۳۰۰۰ تومان (بالاتر از نرخ ۲۸۰۰ تومان بودجه) حفظ شود.

۲- افزایش درآمدهای نفتی کشور

ادعا میشود با رفع تحریمها، درآمدهای نفتی کشور دوبرابر خواهد شد3. این ادعا هم نادرست است. چرا که:

اولا همانطور که اداره اطلاعات انرژی (EIA) پیش بینی کرده با لغو تحریمهای ایران، قیمت جهانی نفت بین ۵ تا ۱۵ دلار سقوط خواهد کرد4. کاهش حدود ۵ دلاری قیمت نفت در همان روز تفاهم لوزان هم مویدی بر این جهت گیری فعالان بازارهای بین المللی محسوب میشود. از این رو رفع تحریمها حتی یک اثر منفی هم بر درآمدهای نفتی ایران خواهد داشت و بخشی از افزایش درآمد حاصل از افزایش فروش را خنثی میکند.

ثانیا به گفته وزیر نفت با لغو کامل تحریمهای نفتی ۱ میلیون بشکه نفت در روز به توان صادراتی ایران اضافه خواهد شد5 . اما بخشی از خریداران اروپایی نفت ایران که قبل از تحریمها روزانه بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار بشکه خریداری میکردند، فناوری پالایشگاه های خود را تغییر داده و دیگر حاضر به بازگشت به نفت سنگین ایران نیستند. بنابر این همانطور که برخی نهادهای غربی پیش بینی کرده اند ایران در سال ۲۰۱۵ عملا چیزی حدود ۳۰۰ هزار بشکه در روز توان صادراتی بیشتر خواهد داشت6.

با توجه به موارد فوق و قیمت اندک نفت در سال ۹۴، میتوان گفت بهترین توافق هم تاثیر شگفتی بر درآمدهای ارزی دولت نخواهد داشت.

با آمدن دولت یازدهم، قیمت ۱۰۰ دلاری نفت تا مرز ۵۰ دلار کاهش یافت. گرچه این کاهش قیمت طراحی آمریکا-سعودی برای ضربه به ایران و روسیه بود. اما کارشناسان انرژی معتقدند با توجه به اثرپذیری فوق العاده بازار نفت از سیاست خارجی در غرب آسیا، همواره رابطه مستقیمی بین سیاستهای تنش زدایی دولتها در ایران با کاهش قیمت جهانی نفت وجود داشته است (و برعکس)! البته شاید این بار موشکهای یمنی به کمک قیمت نفت و درآمدهای دولت بیاید.
نمودار قیمت نفت اوپک (منبع: www.opec.org)
منافع و مضرات لغو تحریمها به موارد فوق محدود نمی شود. مثلا لغو تحریمها حتما موجب کاهش دلالان در حوزه روابط بانکی و نفتی خواهد شد. حتما موجب سرمایه گذاری شرکتهای خارجی در بخش نفت و گاز ایران و افزایش درآمد ارزی کشور (بعد از حداقل سه سال) خواهد شد. حتما موجب افزایش خودروهای آلمانی و فرانسوی در جاده های ایران خواهد شد. حتما موجب تسهیل پروازهای هما به کشورهای اروپایی خواهد شد. حتما موجب پهلوگیری مجدد ناوگان شرکت کشتیرانی در بنادر غربی خواهد شد. حتما موجب تسهیل واردات روغن و خوراک دام از شرکت کارگیل و بنگه و تسهیل واردات دارو و جوجه یک روزه از انگلیس خواهد شد.

به همین ترتیب لغو تحریمها حتما موجب تشدید مشکلات ریشه ای اقتصاد ایران یعنی تعمیق ساختار نفتی-دولتی خواهد شد. حتما موجب کاهش انگیزه دولت برای اصلاح ساختارها و ایجاد شفافیت مالیاتی و اقتصادی خواهد شد و ... .

به هر حال کفه منافع و مضرات تحریم هر چه که باشد، تاثیری بر این اصل اثبات شده ندارد: بیش از ۹۰ درصد مشکل فساد و ناکارآمدی اقتصاد ایران مربوط به ساختار نفتی-دولتی است و نه تحریمها. گرچه همه منتقدین دولت قبل به این اصل معتقد بودند اما امروز کمتر از آن دم میزنند.

دوای درد مشکلات رفاهی کشور اقتصاد مقاومتی است. مشکل ساختاری اقتصاد ایران با شفاف سازی، واگذاری اقتصاد به مردم و پرهیز از خام فروشی نفت و تمرکز بر توسعه صنعت پایین دستی برطرف میشود و این امور با وجود تحریمها هم ممکن و حتی میتوان گفت امکان پذیرتر است. البته بدیهی است که حرکت در مسیر اقتصاد مقاومتی نه تنها منافاتی با مذاکره ندارد بلکه به طور خودکار موضع مذاکراتی دشمن را تضعیف میکند و لاجرم مجبور میشود به خواسته های ایران تن دهد (با یک تیر دو نشان).

منابع
http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=۱۳۹۴۰۱۲۹۰۰۱۵۶۴
. http://www.eghtesadnews.com/Live/Stories/DEN-۱۱۴۸۴۳/%D۸%AA%D۸%AE%D۹%۸۴%DB%۸C%D۹%۸۷_%D۹%۸۵%D۹%۸۶%D۸%A۷%D۸%A۸%D۸%B۹_%D۸%B۵%D۹%۸۶%D۸%AF%D۹%۸۸%D۹%۸۲_%D۸%AA%D۹%۸۸%D۸%B۳%D۸%B۹%D۹%۸۷_%D۹%۸۵%D۹%۸۴%DB%۸C_%D۸%A۷%D۸%AD%DA%A۹%D۸%A۷%D۹%۸۵_%D۸%A۸%D۹%۸۸%D۸%AF%D۸%AC%D۹%۸۷_%D۹%۸۵%D۹%۸۸%DB%۸C_%D۸%AF%D۹%۸۵%D۸%A۷%D۸%BA_%D۸%B۵%D۹%۸۶%D۸%AF%D۹%۸۸%D۹%۸۲_?print=True

  http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=۱۳۹۳۰۸۳۰۰۰۰۲۲۲

. http://business.financialpost.com/news/energy/iran-deal-may-cut-eia-oil-price-forecast-by-as-much-as-us۱۵?__lsa=۷۹۲۵-ca۵۲

. http://www.seratnews.ir/fa/news/۲۳۶۳۴۰/%D۹%۸۸%D۸%B۹%D۸%AF%D۹%۸۷-%D۸%B۲%D۹%۸۶%DA%AF%D۹%۸۶%D۹%۸۷-%D۸%AF%D۸%B۱%D۸%A۸%D۸%A۷%D۸%B۱%D۹%۸۷-%D۸%AA%D۹%۸۸%D۹%۸۴%DB%۸C%D۸%AF-%D۹%۸۶%D۹%۸۱%D۸%AA-%D۹%BE%D۸%B۳-%D۸%A۷%D۸%B۲-%D۸%AA%D۸%AD%D۸%B۱%DB%۸C%D۹%۸۵

  http://orientalreview.org/۲۰۱۵/۰۴/۰۸/four-misconceptions-about-the-negotiations-with-iran
 
کامبیز
۱۳۹۴-۰۲-۰۱ ۰۷:۲۱:۰۸
با سلام برادر جان شمشیر را از رو بسته آید. بنظر میرسد که با تفکر شما این وضع موجود خیلی هم بد نیست! امن نه تحلیلگر اقتصادی هستم نه سیاسی، اما عرض میکنم هر گونه توافقی که ایرا ن را از انزوا خارج نماید به نفع مردم وکشور میباشد.به خدا مردم از این همه مشکلات خسته اند (2837451) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۱ ۰۸:۱۳:۰۱
چرا در توافق نهایی هسته‌ای باید اول ایران به تعهدات خود عمل کند بعد آنها؟ چرا سر سفره شبهه‌ناک بنشینیم؟ آیا نباید ابتدا آنها که امتحان بدی از بدعهدی داده‌اند تعهدات خود را اجرا کنند؟ (2837516) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۱ ۱۵:۲۱:۰۲
قیمت ارز یک کشور را تولید ناخالص ملی آنکشور تعیین می کند که با توجه به اینکه ایران در رتبه 17 در جهان قرار دارد باید قیمت دلار به قیمت واقعی زیر 1000 تومان آن باید برسد البته بهانه موجود مقامات ایران برای بالا نگه داشتن مصنوعی ارز تحریم ها هستند که با برداشته شدن تحریم ها قیمت دلار باید به قیمت واقعی زیر 1000 تومان آن برگردد

با برداشته شدن تحریم ها نقل و انتقال پول بدون مشکل می شود مخصو صا سویفت و بیش از 100 میلیارد دلار ایران از بلوکه بودن آزاد می شود و سرمایه های خارجی برای سرمایه گذاری در صنعت نفت ایران وارد کشور می شوند که باید به ریال تبدیل شوند در نتیجه اگر قیمت ارز مانند این چند سال گذشته که توسط مقامات ایران مصنوعی بالا نگه داشته شده نگه ندارند بشدت کاهش می یابد

در صورت بالا نگه داشتن مصنوعی قیمت دلار بیش از قیمت واقعی زیر 1000 تومان آن حتی با برداشته شدن تحریم ها بدلیل قدرت کم خرید مردم هیچ رونق اقتصادی صورت نخواهد پذیرفت و شرکتهای خارجی که برای غیر صنعت نفت در ایران سرمایه گذاری انجام دهند توان فروش محصولات خود را در ایران نخواهند داشت چون قدرت خریدی از سوی مردم وجود ندارد و پس از مدت کوتاهی با ورشکستگی ایران را ترک خواهند کرد و بقیه صنایع ایران نیز به همین دلیل روند تعطیل شدن فعلی را مانند آن 14000 واحد بسته شده طی خواهند کرد

تنها چاره اقتصاد ایران دست برداشتن مقامات از بالا نگه داشتن مصنوعی دلار و برگشت قیمت دلار به قیمت واقعی زیر 1000 تومان آن و جلوگیری از ورود کالاهای خارجی مشابه هم کیفیت و قیمت با کالاهای داخلی و مبارزه با قاچاق کالا هست (2838532) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۱ ۰۸:۱۵:۳۵
به آقای کفاشیان عرض می‌کنم با این پول بیت‌المالی که به امثال کی‌روش می‌دهید آیا خبر دارید که چند صد نفر را از فقر و محرومیت می‌توان نجات داد؟ (2837525) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۱ ۰۹:۱۹:۳۸
کامبیز جان نظر شما کاملا متین و درست است اما اگه یه نگاه به اعداد و ارقام ارائه شده بیاندازی می فهمی که وضع واقعا همین جوری یعنی علی رغم اینکه تنش زدایی و بازکردن باب گفتگو به جای جنگ بسیار مفید است اما مشکلات اقتصادی با این توافق به سرعت حل نمیشه البته مسئله ای که همیشه عمدا یا سهوا ازش چشم پوشی میشه اینه که هیچ کس یه نقد بلند مدت سی ساله نمیکنه و نمیگه که ما تو این سی سال گذشته چه اشتباهاتی داشتیم و برای یه برنامه بلند مدت سی ساله هم هیچ خبری نیست. بنابراین شاید توافق یه مسکن باشه برای جراحات اقتصادی موجود ولی درمان نیست و درمان نگاه واقع بینانه مسئولان به مسائل اقتصادی است که البته این مورد هم تجربه نشون داده که از محالاته (2837630) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۱ ۰۷:۵۶:۰۰
مشکل ساختاری اقتصاد ایران با شفاف سازی، واگذاری اقتصاد به مردم و پرهیز از خام فروشی نفت و تمرکز بر توسعه صنعت پایین دستی برطرف میشود و این امور با وجود تحریمها هم ممکن و حتی میتوان گفت امکان پذیرتر است. البته بدیهی است که حرکت در مسیر اقتصاد مقاومتی نه تنها منافاتی با مذاکره ندارد بلکه به طور خودکار موضع مذاکراتی دشمن را تضعیف میکند و لاجرم مجبور میشود به خواسته های ایران تن دهد
این حرفهای درست را زمانی که از آن آقای قبلی حمایت می کردید هم می گفتید؟ (2837487) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۱ ۰۷:۵۷:۰۶
با توجه به موارد گفته شده بایستی نتیجه گرفت درآینده نزدیک وضع اقتصادی کشورهایی که هیچ گونه تحریمی را تحمل نمی کنند مانند چین ،عربستان،ژاپن،کره جنوبی و... بسیار بد خواهد شد !!!و به زیر وضعیت فعلی ایران خواهند رسید که البته این مساله در مورد کشورهای بقول نویسنده "نفت خام فروش" مثل کویت و امارات بسیار بیشتر و نزدیک تر خواهد بود !!! بدین ترتیب ما عمیقا از سایر کشورهای دیگری که هنوز ما را تحریم ننموده اند خواهش می کنیم هر چه سریعتر ما را تحریم کنند و ما را هر چه بیشتر در بهبود وضعیت اقتصادی و معیشتی کمک نمایند. (2837489) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۱ ۰۸:۰۹:۴۹
"دوای درد مشکلات رفاهی کشور اقتصاد مقاومتی است. مشکل ساختاری اقتصاد ایران با شفاف سازی، واگذاری اقتصاد به مردم و پرهیز از خام فروشی نفت و تمرکز بر توسعه صنعت پایین دستی برطرف میشود و این امور با وجود تحریمها هم ممکن و حتی میتوان گفت امکان پذیرتر است. البته بدیهی است که حرکت در مسیر اقتصاد مقاومتی نه تنها منافاتی با مذاکره ندارد بلکه به طور خودکار موضع مذاکراتی دشمن را تضعیف میکند و لاجرم مجبور میشود به خواسته های ایران تن دهد (با یک تیر دو نشان)."

منتظر معجزه هم باشیم معجزه انی نخواهد بود . معجزه یعنی تصمیم صحیح و عمل به این تصمیم و نظارت بر این عمل . (2837512) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۱ ۰۸:۵۰:۵۷
اگه دولت این همه از منابع دولت قبل سود برده و استفاده کرده پس چرا لحظه به لحظه بر ضد دولت قبل سخن می گویند؟ (2837584) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۱ ۰۸:۵۱:۵۳
با سلام. تحلیل شما مثل بچه دبستانی ها است مردم در طول این سالها هر کدام به نوبه خود در مسائل سیاسی اقتصادی کارشناس شده اند.کسانی از بی نتیجه بودن مذاکرات دم می زنند که هر کدام در دوره تحریم ها میلیارد ها دلار به جیب زده اند.شما هم بدتان نمی اید اوضاع همینطور بماند...... (2837587) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۱ ۱۱:۳۷:۱۷
من هم موافقم که سرمان در برف باقی بماند. مذاکره حتما نتایج خوبی داره و من حاضر نیستم حرف دیگری را بشنوم (2837908) (alef-10)
 
م.م
۱۳۹۴-۰۲-۰۱ ۰۹:۰۸:۰۰
اولا ایران اگر در انزوا بود دنیا تلاش نمیکرد با ایران گفتگو کند دوما هر گونه توافقی را نمیتوان تجت عنوان دوری از انزوا پذیرفت . (2837613) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۱ ۰۹:۲۵:۳۳
در برنامه ی پایش در نظر سنجی از اقتصدانها و تولید کنندگان و مردم همگی رفع تحریم هارا مقدم تر از حمایت ازتولید به عنوان وظیفه ی دولت میدونند!
چرا خودمون را گول میزنیم !مشکل اصلی ما تحریم هاست تحریم !
تازه این برنامه نظر سنجی ها را دست کاری هم میکنه ولی با این حال اختلاف چشمگیری وجود داره (2837637) (alef-10)
 
امین
۱۳۹۴-۰۲-۰۱ ۱۰:۱۵:۰۲
سلام اولا چرا فال بد می زنی که هم الان کام ملت را تلخ کنی دوم مقدار زیادی از مشکلات مربوط به همین بدهی هاست که طبیعتا با پرداخت آن بسیاری از مشکلات حل خواهد شد ثالثا حداقل این است که روزانه وبی حساب قیمت ها مانند گذشته افزایش نخواهد یافت رابعا برادر جان شما می گویید پس حال این طور هست هیچ اقدامی نباید بشود دست روی دست بگذاریم که مشکلی حل نمی شود اگر می توانید راه حل منطقی ارائه دهید والا نظر ندادن اولی تر است (2837745) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۱ ۱۱:۰۵:۴۵
روي ارز ومعاملاتش ممكن است تاثيراتي داشته باشد و نوساناتي اندك را بگذارد ولي روي قيمتها تاثير سوء خواهد گذاشت چون بناي نظام ما بر كاهش قيمتها نيست بلكه سعي دارند با هر بهانه اي قيمتها ر بالاتر ببرنند و توجيهشان هم اين است كه جلوي اسرافها و ريخت و پاشها را با اين روش گرفته و قيمتها را به واقعيت نزديك خواهند كرد ولي در اين بين اقشار زيادي كه تا بحال در آمدشان كفاف زندگيشان را مي كرد تنزل جايگاه داده به اقشار فقير افزوده خواهند شد و ظلم بزرگي ايزان را فرا خواهد گرفت
چون مسئولين فقط مو را مي بينند و به پيچش مو كاري ندارند حتي با علم و اطلاع چنين كارهايي را روا مي دارند و معتقدند با اين كارها به شكوفائي اقتصاد كمك خواهند كرد
كارشان كلا شعاري و شعار زدگي بيش نيست آنها به انبوه ثروتهايي كه به رانت هدر مي رود اصلا كاري ندارند چون خودشان در سوء استفاده از آن دخيلند به كنترل بازار اصلا كاري ندارند چون خودشان و آشنايانشان دربازارنقش دارند به صادرات و واردات به عنوان تنظيم كننده نيازهاي واقعي مرد توجه ندارند و فق از صادرات و واردات براي پيشبرد مقاصد سياسي و يك شغل صنفي سياسي خود مي پندارندش و..
پس مردم عادي كشور كه حدود هشتاد نود درصد جمعيت كشور را تشكيل مي دهند برايشان هيچ سودي در توافقات هسته اي وجود ندارد
البته اگر توافقي صورت بگيرد و اگر لغو تحريمها باقي بماند چون عقيده ما بر اين است كه يا توافقي صورت نخواهد گرفت و اگر هم صورت بگيرد بقايش يك هفته تا يك ماه بيشتر نخواهد بود
باور نداريد باشيد در آينده نه خيلي دور ببينيد.

يك ديپلمه ادبيات ،نه كارشناس سياسي و اقتصادي ولي مجرب و سختي روزگار كشيده (2837841) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۱ ۱۳:۰۷:۴۳
هنوز تحریمها لغو نشده اثراتشو گذاشته نون گرون شده و میشه
دولتهای ایران بدون پول نفت عرضه هیچ کاری ندارن (2838186) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۴-۰۲-۰۱ ۱۴:۰۲:۵۳
چند درصد ایرانیان کالای داخلی میخرند؟
چند درصد ایرانیان کالای خارجی میخرند؟
اونوقت بیشتر نظریه میدهند که اقتصاد خیلی خرابه.
کمتر از 10 درصد کالای ایرانی میخرند و بقیه هم دنبال جدیدترین کالای خارجی مورد نیاز خود هستند البته به مقداری که پول دارند
اگه ممکنه اینقدر حرف الکی نزنید که وضع خرابه ، اقتصاد خرابه و ....
اگر چیزی بلدید حداقل دو کلام حرف درست حسابی مطرح کنید. (2838357) (alef-10)
 
آریو سوئد
۱۳۹۴-۰۲-۰۱ ۱۸:۱۰:۳۰
بعضی کشورها در شرایط تحریم و نیمه تحریم بهتر پیشرفت میکنند تا شرایط درهای باز. ایران یکی از این کشورهاست. اگر تحریم ایران برداشته شود چند چیز اتفاق میافتد. اولا قیمت نفت به شدت گاهش پیدا میکند و ایران باید تولید نفت خود را تا ۳ برابر میزان امروز افزایش دهد . این خود باعث میشود که عمر ذخایر نفتی ایران به یک سوم گاهش یابد. همنطور که میدانید تولید نفت در کشور نسبت به کشورهای همسایه بیشتر خرج دارد. دوما با برداشته شدن تحریمها درهای کشور به روی واردات اجناس خارجی باز میشود و از آنجاییکه تولیدات داخلی نه از نظر مرغوبیت و نه از نظر قیمت قادر به رقابت با کالای مشابه خارجی نیست خیلی از کارخانه ها در کشور یا ورشکست میشوند یا در معرض ورشکستگی قرار می گیرند. سوما کم شدن درآمدهای نفتی دولت از یک طرف و خطر بیکاری گسترده در کشور دولت را مجبور میکندکه از بانکهای خارجی در خواست وام کند که این خود باعث میشود که استقلال کشور درمعرض قرار گیرد. لذا دست اندر کاران باید از همین الان چاره اندیشی کنند. اولا تغییرات ساختاری در مدیریت و تولید کشور یک امر ضروریست که نباید فراموش شود. سیستم مالیات در کشور باید اصلاح شود۰ بنا به گفته منابع خارجی و داخلی ۴۵٪ اقتصاد کشور شامل فرار مالیتی شده و عملا در آمار وجود ندارد. سیستم دستمزد در کشور براساس در آمد نفت تنظیم شده است که در اصل اشتباه است. سیستم دستمزد باید بر اساس دو اصل بهره وری و مرغوبیت تنظیم شود. بیش از ۵۰٪ اقتصاد کشور در حال حاضر دولتی ست که گرفتار فساد و بهره وری بسیار پایین است که باید برای آن چاره ای اندیشید. آن بخشی هم که خصوصیست متاسفانه دچار گیچی و مریضیست. متاسفانه مصرف در کشور برابر تولید نیست و نیروی مصرف کننده بیشتر از نیروی تولید کننده است و بخش بزرگی از ارز حاصل از فروش کالای ایرانی خرج واردات کالاهای مصرفی میشود. فرهنگ مصرف در کشور باید اصلاح شود. میزان مصرف باید با تولید همخوانی داشته باشد. البته کشور در خیلی زمینه ها پیشرفتهای بسیار خوبی داشته است که میتوانیم از این پیشرفتها بعنوان الگو و موتور محرکه در دیگر بخشها استفاده کنیم. (2838906) (alef-10)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.