نظر منتشر شده
۴۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 159054
چرا دروغ؟
علی اکبر عسکری، 21 خرداد 91
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۱ ساعت ۰۹:۴۸

مقدمه
در جامعه ما بویژه در سده اخیر دروغ گفتن به شکل نگران کننده ای افزایش یافته و متأسفانه در اقشار و لایه های مختلف اجتماع ریشه دوانده است. همه متفق القول هستیم که صفات مذمومی  چون دروغگویی، غیبت، ریا، تهمت و نفاق و ... مقوله هایی  هستند که اخلاق رادر جامعه به قهقرا می کشانند و فضایی مملو از ناامنی روانی و بی اعتمادی را در جامعه ایجاد می نماید، شما در نظر بگیرید اگر بین دو نفر از افراد یک خانواده اعتماد متقابل وجود نداشته باشد، روابط خانوادگی و زندگی روزمره چقدر سخت و پر هزینه خواهد شده گاه آنقدر شرایط سخت می شود که امکان ادامه زندگی وجود نداردـــ حال اگر در جامعه بین آحاد مردم این صفات مذموم قاعده شود چه خطر بزرگی قوام و دوام جامعه را مورد تهدید قرار خواهد داد، در آن جامعه اخلاق وجود ندارد، فساد و تباهی همه ارکان اجتماعی اقتصادی و سیاسی را فرا خواهد گرفت، ارزشهای دینی لقلقه زبان خواهد شد، دورویی و بدگمانی تبدیل به یک رویه خواهد شد و بسیاری موارد دیگر، همه اینها ریشه اش از دروغ است.

بترسیم از زمانی که دروغگویی نوعی زرنگی تلقی شود و قبح آن بریزد حال سوال مهم این است که علی رغم اینکه در فرهنگ دینی ما آیات و احادیث فراوانی داریم که بر حرمت دروغ و دروغگویی تأکید شده است و حتی بعنوان ام الفساد در مناسبات اجتماعی و سیاسی و اقتصادی و فرهنگی جامعه از آن یاد شده است پس چرا ما به این مصیبت گرفتار شده ایم؟

به این روایات و احادیث توجه فرمایید:
از بزرگترین گناهان زبان دروغگویی است. «رسول خدا حضرت محمد (ص)»
هیچ بدی و زشتی بدتر از دروغگویی نیست. «حضرت علی (ع)»
در پی راستی و درستی باشید اگر چه فکر کنید که مایه هلاکت است. در صورتیکه مایه نجات است و از دروغگویی پرهیز کنید اگر چه فکر کنید دروغگویی عامل نجات است در صورتیکه آن مایه هلاکت و نابودی است.
دروغگویی عیبی رسوا کننده است. «حضرت علی (ع)»
وای بر کسی که دروغ می گوید تا دیگران را با آن بخنداند ، وای بر او، وای براو« حضرت محمد(ص)»
دروغگو و مرده هردو یکسانند، زیرا برتری زنده بر مرده این است که به او اعتماد می شود پس وقتی در اثر دروغگویی به سخن او اعتماد نشود، زنده بودن او بیفایده گشته همانند مرده می شوند. «حضرت علی (ع)»
از دروغ بپرهیزید زیرا دروغ انسان را به فسق و فجور می کشاند و فسق و فجور هم انسان را روانه آتش می کند.
در آیین نیاکان ما نیز مؤکداً تأکید بر پرهیز از دروغ شده است بعنوان نمونه در بند 5 کتیبه داریوش از ستون چهارم چنین آمده است:
داریوش شاه می گوید:«تو که پس از این شاه خواهی شد خود را با همه توان از دروغ پاس بدار.اگر چنین می اندیشی که سرزمین من در آسایش باشد مرد دروغزن را سخت گوشمالی ده».
"خداوند این کشور را" از دشمن"ازخشکسالی"از دروغ" محفوظ دارد.
"  دعای داریوش در تخت جمشید برگرفته از چاپ سوم کتاب کتیبه داریوش بزرگ در بیستون.
عده ای از ما فکر می کنیم صداقت صرفاً یک مسئله اخلاقی است و عموماً در روابط بین خودمان ناخود آگاه به حاشیه رانده می شود، از طرفی به راحتی با شنیدن سخن دروغ و مواجه با فرد دروغگو با لبخند و بی تفاوت از کنار آن عبور می کنیم و متأسفانه گاهاً به توجیه این عمل قبیح می پردازیم در صورتی که به اثرات بسیار مخرب آن در حوزه های اجتماعی توجه ای نداریم. بدتر از همه آن که گاهاً با رفتار و کردار خودمان افراد را نه تنها در راست گفتن تشویق نمی کنیم بلکه وادار به دروغگویی نیز می کنیم.
در آسیب شناسیهای اجتماعی که صورت گرفته است در بیان اینکه چرا ما دروغ می گوئیم مواردی ذکر می شود:
1-توجیه اخلاقی دروغگوئی بر حسب مصلحت ، تقیه و توریه، در فقه مواردی ذکر شده است که دروغ را مجاز شمرده اند: × اصلاح بین مردم بدین معنا که از خسارت جانی و مالی جلوگیری کند و موجب مودت و دوستی گردد. × دفع شر ظالمان و ستمگران در مواجه مستقیم با دشمن در هنگام جنگ رودررو که موجب تقویت روحیه سپاه خودی گردد آن هم بصورت محدود و مشخص ،نه جنگ رسانه ای و تبلیغاتی. × دروغ بخاطر ضرر جانی و مالی سنگین بطوریکه تحمل آن بسیار دشوار باشد نه اینکه بخاطر ضررهای ناچیز و شخصی و فردی که متاسفانه در جامعه امروز رایج است و شرط اصلی این است که حقی از کسی ضایع نشود ،مثلاً دزدی سر راه شما را گرفته است و جان و مال شما در خطر است. × وعده دروغ به همسر بعد از ازدواج نه قبل از آن،توضیح اینکه صرفاً با توجه به احساسات لطیف و ظریف زن در زمان حساس که نیاز به انس و اظهار محبت و گشاده روئی دارد و به استحکام روابط زناشوئی منجرمی گردد.
نکته مهم در جواز دروغ مصلحتی این است که هیچ مفسده ای نداشته باشد و به خیر و صلاح افراد جامعه باشد که آن هم باید با دقت و محدود انجام شود در حالیکه در شرع، حوزه جواز دروغ بسیار محدود است ،متاسفانه در جامعه بصورت وسیع در عوام و خواص استفاده می شود که عموم آنها موجب فساد و از دست رفتن اعتماد که بزرگترین سرمایه انسانهادر مناسبات اجتماعی است می شود. × در توریه که همان سخن دوپهلو گفتن برای دفع ضرر می باشد نیز باید همه موارد ذکر شده رعایت شود و نباید جنبه شخصی و فردی و گول زدن افراد که موجب گمراهی و ایجاد فساد باشد گردد.

2-بی تفاوتی جامعه در برابر افراد دروغگو ،بطوریکه افراد دروغگو در امنیت کامل روانی  بسر می برند و از نظر قوانین و مقررات نیز بازخواست نمی شوند.  در کشورهای پیشرفته به خطرات بسیار زیاد دروغگوئی توجه کرده اند و در ضوابط و مقررات و ساختارهای اجتماعی،سیاسی و فرهنگی سعی نموده اند ،اولاً افراد جامعه مجبور نباشند دروغ بگویند و ثانیاً افراد دروغگو هرچه دارای مقام بالاتر باشند تنبیه شدیدتری در نظر میگیرند،بطوریکه بامشخص شدن یک دروغ ، مقامی گاهاً از کار برکنار می شود.مثلاً برای مردم آمریکا بیش از اینکه رابطه جنسی کلینتون با منشی اش مهم باشد اظهار دروغ ایشان که این رابطه را انکار می کرد قبیحتر است. وباعث دردسر برای حزب دموکرات و سلب اعتماد مردم از رئیس جمهور شد.

3-سود بردن ظاهری افراد دروغگو درجامعه: متاسفانه وضع قوانین و بویژه نحوه اجرا در کشور ما به گونه ای است که براحتی می توان با دروغ گفتن از مالیات،بیمه،عوارض،جرائم جنائی و... رهائی جست، بنوعی که در جامعه شیوع پیدا کرده و نوعی زرنگی محسوب می شود. افراد براحتی در مواجه با پلیس راهنمائی و رانندگی دروغ می گویند و از جریمه خلاص می شوند،خلاصه اینکه به ابزاری موثر و به ظاهر پرسود بدل شده است.بارها چک بی محل می کشد و کلاهبرداری می کند و مشکل اساسی متوجه ایشان نمی شود در صورتیکه در کشورهای پیشرفته اگر اعتبار فردی مخدوش شود دچار مشکلات بسیار زیادی می شود.

4-بخش مهمی از عوامل دروغ گفتن نقش استبدادی حاکمان جور در تاریخ ایران بوده است. درجامعه ای که قانون حاکم نباشد و بجای آن زور و چپاول،غارت و بی قانونی رایج شود،تملق و چاپلوسی از طرف مردم نیز اوج می گیرد،وقتی نظارتی در کار نباشد حاکمان برای بقای خود حقایق را وارونه می کنند،مردم نیز با تملق و چاپلوسی و ترس از قدرت به دروغ متوسل می شوند.

یکی دیگر از مضرات دروغگوئی از بین رفتن اعتبار افراد در میان جامعه است مثلاً در حوزه تجارت و بازرگانی،بارها دیده اید که مردم به یک تاجر خوشنام در بازار احترام می گذارند و همکاران او با وی ، اعتباری معاملات بزرگ انجام می دهند.
اگر بررسی شود اغلب بازرگان مذکور بیش از اینکه با سرمایه خود در معاملات تجارت نماید از اعتبار خود استفاده می نماید و این چیزی نیست جز اینکه مردم به او اعتماد دارند و او را به عنوان شخصی امین و صادق می شناسند،به نظر شما آیا این کم سرمایه ای است؟ دوستی می گفت متاسفانه دروغ و دروغگوئی حتی توسط برخی از کارگزاران و ایرانیان خارج از کشور ،رواج پیدا کرده است بطوریکه اعتماد در مناسبات اقتصادی از ایرانیان سلب و یا کم شده است به نحوی که گاهی با پرداخت پول نقد نیز اعتماد کامل ندارند. آیا این یک خسارت عظیم نیست؟ بقول فردوسی: اگر جفت گردد زبان با دروغ نگیرد زبخت سپهری فروغ، ازدیگر موارد دروغ در مقام مشاوره دادن به حاکمان قدرت و گوش کردن آنها و عدم علاقه مندی آنان به، اخبار صادقانه میباشد که عموماً باعث محروم ماندن از حقایق و انحراف از مسیر حقیقی میشود.

 در بعضی از موارد از زبان مسئولین شنیده ایم که گله دارند از اینکه مردم و رسانه ها حرفهای درست آنها را باور نمی کنند و بیشتر گرایش به باور کردن مخالف آنها دارند-چرا در رسانه ها سخنی را می گوئیم و بعد از انتشار بسرعت تکذیب می کنیم؟چرا آنقدر تکذیب درکشور و بویژه در رسانه ها رواج دارد؟ آیا فکر نمی کنیم اعتماد مخاطبان را از بین می برد؟در گزارشهای آماری کمترین حساسیت به دقت و صحت آن می شود و مرتب فقط از زبان مسئولین اعلام میشود بدون اینکه به اثرات و مضرات گزارشهای آماری ناصحیح توجه شود، اصلاً هیچ فکر کرده ایم که واقعاً چه سودی عایدمان می شود؟ متاسفانه روزبروز نیز به شدت آن افزوده می شود بطوریکه جامعه هم اکنون بسیاری از آمار و اطلاعات اعلام شده را با شک و تردید می نگرد و تاسف بارتر اینکه گزارش مقامی توسط مقامی دیگر تکذیب می شود ،آیا این نتیجه اش غیر از این می شود که مردم به حرفها و اقدامات صحیح و صادقانه مسئولین با شک و تردید بنگرند، از طرفی این ناهنجاری در سایر سطوح جامعه ترویج می شود.دروغ مثل طاعون در جامعه است و نوعی بیماری است که در نهایت منجر به جامعه ای نا متعادل و ناسازگاری بین باطن و ظاهرافراد جامعه خواهد شد. در دین اسلام دروغ گفتن،نوشتن،نقل کردن وحتی اشاره کردن مطلبی( بدون اینکه به طرف مقابل کذب بودن آن را اعلام کنید) چه کوچک باشد چه بزرگ،حرام و از گناهان کبیره است. در قرآن کریم کلمه کذب(دروغ)۲۸۲ بار آمده است که شامل انواع و اقسام دروغ ، از جمله دروغ گفتن،اتهام دروغ،ادعای دروغ،قبول نکردن رسالت پیامبران علیهم السلام و موارد دیگر آمده است.

از آثار زیان آور دروغ و دروغگوئی که قوام و دوام یک جامعه را تهدید می کند و منجربه تذلل روحی و شخصی در افراد جامعه می شود به طور خلاصه می توان به بی ایمانی،نفاق و دورویی،ریا و ظاهرسازی،بی وفائی و فریبکاری، دنیا گرائی (عموماً به آن نمی رسند و یا بسرعت از دست می دهند) به بی اعتمادی، فراموشی و تناقص گوئی، تشویش ذهنی و فکری و اضطراب روحی اشاره کرد. امیرالمومنین علی(ع) می فرماید: بزرگترین خطاها نزد خداوند زبان دروغ پرداز است.(اصول کافی)

 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۳-۲۱ ۱۰:۰۳:۰۳
اگر اشتباه نکرده باشم حدیثی به این شرح وجود دارد ( باز هم تاکید میکنم اشتباهی اگر بود از جانب اینجانب است / با معذرت ) :
زمانی خواهد آمد که بر مردم انسان های حقیر حکومت خواهند نمود و امور زشت جای امور زیبا را خواهد گرفت و تملق و چاپلوسی زیاد می گردد و .....
حال منظور : آیا اکنون آن زمان نیست ؟ ( کافیه تنها در همین بحث دروغ با حدود دو دهه قبل اطرافمان را بسنجیم تا تغییرات آن آشکار شود )
شرافت ها و کرامات اخلاقی و انسانی نه تنها در کشور ما بلکه تمام جهان رو به زوال و تباهی گام برداشته و ارزش ها روز به روز بیشتر قربانی مصلحت اندیشی می گردد
به نظر حقیر تنها یک راه وجود دارد ؛ بیاییم و در خلوت خود و در جایی که برایمان آب و نان نیاورد از خدای مهربانمان تمنا کنیم :: اللهم عجل لولیک الفرج / صلوات (825657) (moderator22)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۳-۲۱ ۱۲:۴۰:۲۸
بسیار جالب , به امید اینکه به لطف خدا آن روز را درک نماییم
اللهم عجل لولیک الفرج - صلوات (825961) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۳-۲۱ ۱۳:۵۴:۰۰
مشکل جدید ما: کلاه شرعی و مثبت و منفی کردن گناهان توسط برخی افراد است. تمام متهمین اصلی دادگاه های فعلی افراد به ظاهر متدین هستند.

صدا و سیما یکی از مقصرین اصلی است. تمام افراد با ظاهر اراسته خرابکار وغلاف کار هستند. افراد با پوشش ... درست کار -ایمن.

این یعنی برای غلاف اولین کار ساختن ظاهر به اصلاح اسلامی و نوعی استتار است!!! (826143) (moderator102)
 
م.ا
United States
۱۳۹۱-۰۳-۲۱ ۲۲:۴۱:۰۴
در جهان ومخصوصا در کشورهای اروپائی حداقل در مورد دروغگوئی خلاف نظر شما می باشد و خیلی راستگو هستند. در ضمن امام زمان موقعی ظهور می کنند که دنیا تا حدود زیادی برای حکومت صالح آماده باشد. (827117) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۳-۲۲ ۱۳:۱۹:۵۶
پاسخ:اقای محترم درتمام جهان ارزشهای اخلاقی رو به زوال نیست عده ای سر خود را زیر برف کرده اند وفکر می کنند تمام جهان تاریک شده زوال ارزشهای اخلاقی و رواج دروغهای نجومی ودولتی وملتی وگرانیهای چند برابری و نصف شدن ارزش پول مملکت و... مختص ایران است ودر 5-6 سال اخیر بصورت تصاعدی رو به افزایش است واین هم از برکات دولت مهر ورز است. (828452) (moderator102)
 
United States
۱۳۹۱-۰۳-۲۱ ۱۰:۱۲:۳۰
شیعه دروغ نمی گوید (825680) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۳-۲۱ ۱۳:۴۳:۵۵
بله شیعه دروغ نمیگوید فقط تقیه میکند (826118) (moderator102)
 
بهزاداول
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۳-۲۱ ۱۳:۵۱:۵۰
اگر بر خی شیعیان دروغ گفته اند نباید به پای شیعه نوشت / قابل توجه کاربرانی که نمره منفی داده اند (826133) (moderator102)
 
جعفریان
۱۳۹۱-۰۳-۲۱ ۱۴:۱۴:۴۷
دروغ حالتی است روانی که ربطی به دین و مذهب افراد ندارد. وقتی شخص در یک برزخ روانی قرار گرفت، ممکن است به دروغ پناه ببرد. این یک ضعف فردی است که در حیطه روانشناختی قابل بررسی است و ربطی به عقیده افراد ندارد.
همه جای دنیا و در همه رسانها مدام از دروغ و ریشه های روانی آن بحث می کنند. تمام ادبیات ملتها سرشار از محتواهایی است که دروغ را بررسی کرده است. در همه جای دنیا و در بین همه پیروان مذاهب و بی دینان و... چنین چیزی به عنوان یک معضل وجود دارد. (826184) (moderator21)
 
محمدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۳-۲۲ ۰۰:۴۸:۱۹
دوستان اندکی دقت کنید. این دوستمان مگر چه گفته است؟ واقعاً چرا باید دلخوش باشید به اینکه حتماً دروغگویی به دینداری وصل شود؟ من می دانم که شما با وضع موجود مشکل دارید، اما دروغگویی نیز همانطور که دوستمان گفته یک ریشه روانی دارد و مسئله ای فردی است. یعنی می توان ادعا کرد که سایر ملتها همه گل و بلبل هستند و فقط ما مشکل داریم؟! (827381) (moderator22)
 
Serbia
۱۳۹۱-۰۳-۲۳ ۱۱:۱۳:۰۵
اعتقاد ما بر این است (یا جداقل اینجور انتقال داده شده) که اگر یک دین دار واقعی و معتقد باشیم توان غلبه بر ضعف های روانی ایجاد میشه که اگر غیر از این بود دلیلی هم بر دین داری نبود !!؟ (830809) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۳-۲۲ ۱۸:۰۵:۳۳
دروغ مصلحتی پس چیه؟ (829226) (moderator102)
 
فروغ
United States
۱۳۹۱-۰۳-۲۱ ۱۹:۱۷:۴۹
حق باشماست شیعه نه تنهادروغ نمیگوید بلکه این کارهارانمیکند:اختلاس.ارتشا.دزدی ازبیت المال خیانت درامانت تقلب.جعل مدرک عوام فریبی .وعده دروغ.تجاوز.فرار.دورزدن قانون.گول زدن .سواستفاده ازقدرت .رانت خواری.اشاعه فقر وفحشا.حرام خوری .پشت هم اندازی.تفرقه افکنی .فریب کاری تهمت .افترا.ظلم.غصب ......تمام این ها کار غیر شیعه است.خوش به حال ما که این همه درایران شیعه داریم .ضمنا یک شیعه که مرجع نیست نمی تواند حکم کلی بدهد. (826824) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۳-۲۲ ۱۸:۰۴:۵۳
به قول امام رضا که به یه سری افراد که می خواستند ایشان را ببینند
فرمودند شما کارهای می کنید که شیعیشان واقعی انجام نمی دهند شما دوستدار ما هستین نه شیعه ما (829223) (moderator102)
 
ایلیا
۱۳۹۱-۰۳-۲۱ ۱۱:۰۱:۴۳
کسانی دروغ می گویند که در کارشان مهارت ندارند اگر در کارشان خبره باشند به هیچ وجه به سمت دروغ نمی روند غافل از اینکه مخاطبان انها می فهمند ولی به رویشان نمی اورند فرقی هم نمی کند که این دروغگو یک ادم عادی باشد تاجر باشد یا مقامات اجرایی (825766) (moderator22)
 
China
۱۳۹۱-۰۳-۲۱ ۱۱:۱۳:۰۸
دروغ ممنوع، یادش بخیر! (825789) (moderator22)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۳-۲۱ ۱۳:۱۶:۲۴
یاد باد آن روزگاران یاد باد (826055) (moderator22)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۳-۲۱ ۱۱:۲۵:۵۸
گر جکم شود که مست گیرند در شهر هرآنچه هست گسرند (825816) (moderator22)
 
محمد
۱۳۹۱-۰۳-۲۱ ۱۱:۴۳:۲۲
ما كه دروغ نمي گيم . دروغهايي مي شنوييم كه از بس بزرگند فكر مي كنيم خود واقعيت هستند (825855) (moderator22)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۳-۲۱ ۱۲:۳۵:۴۳
متن بسیار زیبایی بود
حقیقت این است که در دین ما هم آمده که دروغ، پست‌ترین کاری است که یک مسلمان می‌کند. ریشه دروغگویی را باید در ساختارها جستجو کرد. آنقدر این موضوع رواج پیدا کرده است که زشتی آن از بین رفته. چرا جرم‌هایی برای دروغگویی در قانون نداریم که سخت‌تر از خود عمل باشد در حالی که احادیث به شدت تمام، دروغگویی را تقبیح کرده‌اند؟ چرا مثلا شراب‌خواری هشتاد شلاق دارد ولی کسی که در دادگاه دروغ میگوید هیچ جرمی در نظر نمیگیرند؟ البته یکی از بزرگترین دروغ‌ها هم که خود ما مردم، به اون دامن میزنیم، اینه که هرچیزی رو که میشنویم بلافاصله بازگو میکنیم. چند روز پیش تو مترو دیدم که حدیثی از حضرت علی(ع) نقل کرده بود که یکی از مصداق‌های دروغ اینه که هرچیزی رو میشنوی نقل کنی حالا چرا این فرهنگ شفاهی مردم باعث شده که هرچی از هرکی میشنون بلافاصله نقل قول میکنن بدون این که درستیش رو بررسی کنن. واقعا به ما هم میشه گفت مسلمون! آخه این به کجای اسلام میخوره که فقط جهت این که بخواهیم خودمون رو مطلع از یه موضوع نشون بدیم، بلافاصله از یکی یه حرفی رو نقل قول میکنیم که واقعا معلوم نیست که اون بنده خدا گفته باشه! (825945) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۳-۲۱ ۱۲:۴۶:۱۶
ما آمده ایم بگوئیم از دروغ خسته شده ایم.


از دولتی که آنرا به دروغ گویی متهم می کنند......

(825984) (moderator22)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۳-۲۱ ۱۳:۰۴:۵۵
انقدر دروغ به خوردمان داده اند که دیگر بی تفاوت شده ایم زورمان هم که به دروغگو نمیرسد تا در چشمش نگاه کنیم و بگوییم تو دروغ میگویی ناچار سکوت می کنیم همه حیدث و آیه بلدند اما عمل چطور؟ آیا میتوانیم به دانسته هایمان عمل کنیم (826032) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۳-۲۲ ۰۰:۵۸:۴۰
لطفاً از فعل سوم شخص استفاده نکنیم. بهتر است بگوییم " آنقدر دروغ گفته ایم که ... (827390) (moderator22)
 
سيد ميثم
United Arab Emirates
۱۳۹۱-۰۳-۲۱ ۱۳:۰۵:۲۲
وقتي برخی از مسئولین دروغ مي گويد و هيچ اتفاقي براي او نمي افتد. اعم از اينكه برخورد قضايي شود يا رسانه ها اجازه رسوا كردنش را داشته باشند ديگر چه انتظاري از مردم كوچه و بازار مي توان داشت؟ (826033) (moderator22)
 
محمود
۱۳۹۱-۰۳-۲۱ ۱۴:۴۸:۱۶
متاسفانه مسئله فقط رواج دروغگویی نیست دزدی تهمت مشکلات را برگردن دیگران انداختن،فساد اخلاقی، اقتصادی از مسائل شخصی تا کشوری و جمعی.
با تاسف فراوان باید گفت که ایمان مردم دچار خدشه شده،نه همه اما خیلیها، مسولیت این وضع با آونهایی است که دم از راستی و درستی و عدالت میزنن و در عمل...!! (826261) (moderator21)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۳-۲۱ ۱۷:۱۴:۱۹
دروغ مصلحتی؟!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

این را باید علمای شیعه نفی کنندو لکه ننگ دروغ گویی را از دامن اسلام پاک کنند. دروغ تحت هیچ شرایطی و با هیچ دلیلی قابل توجیه و یا مصلحتی! شدن نیست. (826534) (moderator21)
 
۱۳۹۱-۰۳-۲۱ ۱۷:۴۶:۴۴
ای کاش زمانی برسد ما هم مثل خارجی ها دروغ نگوئیم. (826620) (moderator102)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۳-۲۱ ۱۹:۱۳:۳۳
در باره «ای کاش» با شما همفکرم. اما تصور جنابعالی از «خارجی ها» نیز منطبق با واقعیت نیست. دروغ ریشه روانی دارد و متاسفانه کم و بیش همه جا هست. بررسی بفرمایید تا ببینید که هر روزه چندبار دروغهای سیاستمداران دنیا برملا می شود. نفس کریه سیاست دروغ پذیر و دروغ بردار است. (826815) (moderator22)
 
فروغ
United States
۱۳۹۱-۰۳-۲۱ ۱۹:۲۲:۱۲
منظورازخارجی همان غیر مسلمان است؟ (826831) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۳-۲۲ ۱۳:۳۱:۳۲
خارجیها کافرهای بی دین هستندو اندازه ی ما نه دروغ ونه دزدی ونه اختلاس ونه تورم ندارند ولابد بهشت هم برای ما است وجای انها جهنم. (828484) (moderator102)
 
United States
۱۳۹۱-۰۳-۲۱ ۲۰:۴۷:۰۶
این حرف شما کل زندگی ما را زیر سوال می برد یعنی می فرمایید خارجی ها راستگو هستند؟پس این همه تبلیغاتی که علیه انها می کنیم که فلانند و چنانند چی؟اگر بپذیریم که انها راستگو هستند که خودمان زیر سوال می رویم؟از یک جامعه راستگو هم دولت دروغگو بیرون نمی اید این حرفها را نفرمایید دوست عزیز استر اتژی ما باید این باشد که بگوییم انها دروغگو هستند لطفا همه چیز را با این حرفهایتان زیر سوال نبرید. (826971) (moderator22)
 
جعفری
۱۳۹۱-۰۳-۲۱ ۱۸:۴۵:۰۰
اول قبح دروغ باید توسط شخص شناخته شود.بادروغ روح انسان آزرده حتی در فیزیک انسان اثرنامطلوب دارد.درخانواده پرهیزازدروغ وظرورت راستگویی باید والدین از خود شروع نمایندو به کودکان اموزش دهند.مدرسه نیز بسیار مهم است.وضع قوانین در مبارزه با دروغ گویی مهم است.حاکمان وسیاسیون دروغ گو تاثیر عمیقی دررواج این پدیده ی زشت در جامعه دارند.

(826751) (moderator22)
 
احسان
۱۳۹۱-۰۳-۲۱ ۲۳:۴۲:۰۶
خداوندا ترا سپاس می گویم که هنوز منکر تو ولو به زبان نهی می گردد.
بارها از خود پرسیده ام که چگونه من می گذرم و دخترکی در سرمای جانسوز زمستان کبریت، گل، یا دستمال می فروشد. پسرکی با اندام نحیف بار هزینه های درمان مادری را به جان می خرد. بارها به خود گفته ام اگر تسلیم امر خداوندگار بودم یا وجدان بیداری داشتم، اگر حداقل آزاده بودم اینچنین راحت می گذشتم؟ به نظر من وقتی که ما وجدان خود را سرکوب می کنیم عاقبت از این بهتر نمی شود. به نظر این حقیر تحریم و جنگ خطر نیست عدم صداقت یا همان دروغ بسیار مهلک تر از سلاح متعارف و نامتعارفی عمل می نماید. شکمها از لقمه های حرام فربه و وابستگی به دنیا زیاد می گردد و در نهایت یاد قیامت از دلها رخت می بنندد. دل در گرو عروس هزار چهره دنیا می رود و الغریق یتشبث بکل حشیش پس چشم تنگ دنیا دوست هر ریسمان کهنه ای را حبل الله می پندارد. بزرگ ها کوچک می شوند و بدینسان کوچکها بزرگ نمی شوند. و با هزینه ای اندک شاید در حد همان 20 میلیون دلاری که امپراتوری قدرت سالانه هزینه میکند یا حتی کمتر دواره ها گشوده می گردد. (827252) (moderator22)
 
مجتبی کوشاور
United States
۱۳۹۱-۰۳-۲۲ ۰۰:۲۹:۳۹
ای کاش زمانی برسد ما هم مثل خارجی ها دروغ نگوئیم
دوست عزیزی که گفتید " ای کاش زمانی برسد ما هم مثل خارجی ها دروغ نگوئیم، "، فراموش نکنید که ان خارجی یا مسیحی است، یا بودایی، یا یهودی، ،، یا کافر، زمانی که در امریکا تحصیل میکردم، اوائل تعجب میکردم که انسان میتواند این همه با آسودگی خیال با همه معاشرت کند بدون آنکه نگران آسیبی از جانب آنان باشد، آنقدر رفتار و گفتارشان صادقانه بود که باورم نمیشد، تا آنکه دوستان ایرانی، عرب و پاکستانی پیدا کردم، باز محیط من شد همانی که در ایران بود، (827360) (moderator22)
 
جواد
۱۳۹۱-۰۳-۲۲ ۲۰:۵۶:۱۱
یکی ازمراکز فرهنگی مهمی که در زوال اخلاق و ترویج دروغ در جامعه نقش موثری ایفا نموده است صدا وسیما است.باکمال تاسف صدا و به خصوص سیما با ساخت سریال های سطحی و بی کیفیت و رواج انواع و اقسام خصلت های نا پسند که مغایر با فرهنگ اصیل ایرانی و ارزش های دینی است.از طریق افراد بی سواد و کم مایه باعث گسترش نفاق و دروغ شده است.
سیما فقط پول بیت المال را هدر می دهد و هیچ کس پاسخ گو نیست. (829610) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۳-۲۳ ۰۱:۳۶:۳۱
علت دروغگویی مردم این است که اگر صداقت پیشه کنند و مطلقاً دروغ نگویند حتی نان بخور و نمیر هم گیرشان نمیاید و زندگی روزمره شان مختل است باید واقع گرا باشیم نمیگویم نا امید شویم خود را گول نزنیم این بحث ریشه ای است بدقت فکر کنید و اندیشمندان راهکار بدهند کافی است یک نمونه مثال بزنید که میشود تا برایتان بازش کنم. (830168) (moderator22)
 
امیر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۳-۲۳ ۱۰:۰۵:۳۹
ازثبت نام فرزندم به دلیل انکه اعلام کرده بود به کلاس موسیقی (بامجوز وزارت ارشاد) میرود خودداری کردند ایا این کار تشویق به دروغ گفتن نیست (830612) (moderator22)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۳-۲۳ ۱۰:۳۲:۵۷
نقش منفي صدابويژه سيما پررنگ است .بجاي كار عميق فرهنگي و استفاده ازنيروهاي كارشناس وباسواد ازافراد غير كارا عموما با روابط استفاده ميشود نقش نيروهاي متهد كارشناس بسيار ضعيف ودر اقليت است نتيجه اش كارهاي سطحي عموما با بار منفي فرهنگي با بد اموزيهاي فاجعه بار از جمله نهاد خانواده ميباشد دروغ ريا بي حرمتي به بزرگتربي بندوباري بي تعهدي بطالت ياس ونا اميدي بي توجهي به اعتقادات ورسومات اطلاع رساني نادرست بي هويتي وسو مديريت درصدا وسيما موج ميزند (830683) (moderator22)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۳-۲۳ ۱۰:۴۱:۳۲
مسائل اخلاقی و فرهنگی از بزرگ یک جامعه به فرد فرد آن سرایت می دهد.وقتی که بزرگ خانواده ای دورغ را مثل آب خوردن بگوید و آب از آب تکان نخورد قطعا کوچکترها نیز آن را الگوی خود قرار می دهند. (830711) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۳-۲۳ ۱۳:۴۹:۳۳
پس چرا پیامبر فرمودن دروغ در سه حالت مانعی ندارد
یکی در جنگ، دروغ به همسر......... و .........
اگر اشتباه میکنم راهنمایی بفرمایید. (831304) (moderator102)
 
آزاده
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۳-۲۳ ۱۷:۰۴:۵۴
بله شما درست ميگين
ملاك ما هم مسئولين راستگوي ما هستند كه الگوي ما كه هستند هيچ ، بايد تمامي انسانها روي كره زمين بيايند و ازشون راستگوئي رو ياد بگيرند! بله ما قدر اين از ما بهترون را نمي دونيم اگه خارجيها قدر اونا رو ميدونن بهتره بيايند و ببرندشون تا با افكار، كردار و گفتار كاملا درست و راست خودشون اوضاع و احوال اونا رو مديريت جهاني كنند! شايد بعد از اين اتفاق ما هم به راه راست هدايت بشيم و اوضاعمون خوب بشه ! (831824) (moderator102)
 
ژیلا
۱۳۹۱-۰۳-۲۳ ۲۲:۱۴:۴۹
«إنّ اللّه عزّ و جلّ جعل للشّرّ أقفالا، و جعل مفاتیح تلک الأقفال الشّراب، و الکذب شرّ من الشّراب. »

«فرمود حضرت باقر العلوم، علیه السلام: خداى تعالى قرار داد براى شرّ قفلهایى، و کلیدهاى آن قفلها را شراب قرار داد، و دروغگویى از شراب بدتر است». خدایا ما رو از دروغگویی در امان دار امین اللهم عجل لولیک الفرج (832378) (moderator102)
 
مجيد
۱۳۹۱-۰۳-۲۴ ۱۵:۵۸:۰۸
از شريعتي:
دروغ مصلحتي تيغ براني است كه حقيقت را رو به قبله ذبح ميكند.

اگر دروغ مصلحتي چيز درستي بود حضرت علي هنگامي كه در شوراي خلافت به او پيشنهاد خلافت را به شرط ادامه دادن سنت خلفاي قبلي دادند آن را قبول ميكرد ولي او اين كار را نكرد حتي به خاطر مصلحت كل مسلمين ايا مصلحتي بالاتر از اين سراغ داريد؟

از علي (ع):
هرگز طعم ايمان را نمي چشيد مگر انكه دروغ را چه شوخي و چه جدي ترك كنيد. (834212) (moderator102)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۳-۲۶ ۱۰:۴۳:۱۳
اکثر افراد برای توجیه دروغ مصلحتی ، مثال نجات جان یک مسلمان که در حال فرار از دست یک کافر است را میزنند و می گویند وظیفه شرعی ما این است که به کافر آدرس غلط بدهیم تا دستش به آن مسلمان نرسد اما همین افراد برای مسایل مادی و گذران زندگی به راحتی دروغ مصلحتی می گویند. (837541) (moderator102)
 
لیلا
۱۳۹۲-۱۱-۲۶ ۲۰:۳۷:۱۷
چون بعضی از افراد احساس می کنند بادروغ گویی میتوانند کار خود را پیش ببرنددر صورتی که این گونه نیست وبااین کارکار خود راسخت تر میکنند .دروغ تنها راه حل نیست بعضی مواقع انسان می تواند با یک کلمه راست کل دنیارااز ان خود کند. چه خوب است هر انسانی فقطبرای یک ثانیه طعم راست گفتن رابچشد.به امیدآن روز (1975552) (alef-10)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.