نظر منتشر شده
۲۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 200156
کبد چرب چیست؟
تاریخ انتشار : شنبه ۶ مهر ۱۳۹۲ ساعت ۱۹:۳۹
دکتر محمدمهدی اسعدی؛ کبد چرب یک اختلال شایع در جوامع مدرن امروزی است که با تجمع چربی درسلولهای کبدی و التهاب کبد مشخص میشود. این حالت دربیماران الکلی شایع و عموماً خطرناک است ولی از علل عمده دیگر که به بعنوان «کبد چرب غیرالکلی» می نامند، میتوان از دیابت، چاقی و بخصوص سوء تغذیه نام برد.

شیوع بیماری
این بیماری در زنان و درسن میانسالی شایع تر است، و معمولاً یک اختلال پایدار و مزمن می باشد که در موارد شدید میتواند منجر به نارسایی کبد شود.

علت بیماری
علت اصلی بروز کبد چرب ناشناخته است ولی تعدادی از عوامل زمینه ساز بیماری فوق می‌باشند.
چاقی ۷۰% علت کبد چرب است. دیابت و بالابودن چربی های خون نیز از علل دیگر آن است.

اختلالات تغذیه ای مانند سوء تغذیه و تغذیه وریدی طولانی مدت و گرسنگی طولانی مدت و کاهش وزن ناگهانی، و رژیم غذایی نادرست، استرس های درونی، مصرف بیش از حد داروها و غذاهای آماده و کنسروی نیز از علل مهم دیگر کبد چرب میباشند.

علایم و تشخیص
معمولاً بیماران بدون علامت هستند. بعضی از بیماران دچار درد ناحیه شکم درحوالی کبد می شوند و گاهی احساس پری در ناحیه فوق دارند. اکثراً در بررسی های اتفاقی و آزمایشات روتین سالیانه و سونوگرافی، تشخیص کبد چرب داده می‌شود.

بعد از تشخیص حتماً باید آزمایشات لازم برای بررسی اختلالات زمینه ای همچون دیابت و چربی خون و هپاتیت انجام شود. و ندرتاً نیاز به نمونه برداری از کبد می‌شود.

توصیه های عمومی جهت پیشگیری از کبد چرب

۱. درکبد چرب اشکال عمده درمصرف غذایی زیاد در وعده ناهار می‌باشد، پس توصیه می‌شود به مرور میزان غذای وعده ناهار را کم کنید.
۲. نیم ساعت قبل از غذا و تا یک ساعت بعد غذا آب ننوشید. (آب وسط غذا ننوشید)
۳. تا ۳ ساعت بعد از غذا خوردن نخوابید.
۴. فعالیت سنگین و شدید بعد غذا انجام ندهید – زیرا باعث اختلال در هضم غذا می‌شود.
۵. استحمام بعد از غذا انجام نشود – باعث گرفتگی عروق و اختلال هضم میشود.
۶. چند نوع غذا دریک وعده مصرف نفرمائید.
۷. به همراه غذا میوه میل نفرمائید. زیرا باعث فساد غذا می‌شود.
۸. به همراه گوشت؛ ماست میل نفرمائید – زیرا باعث فساد گوشت می‌شود.
۹. غذا را بطور کامل بجوید تا هضم دهانی کامل شود.
۱۰. غذاهای غلیظ و پروتئین های دیر هضم مانند ماکارونی و گوشت حیوانات پیر مصرف نفرمائید.
۱۱. میوه های گلخانه ای مصرف نفرمائید.
۱۲. غذاهایی که دارای مواد نگهدارنده هستند مصرف نفرمائید.
۱۳. در تابستان در وعده ناهار، غذاهای سبک و لطیف مصرف نمائید.
۱۴. غذاهای سرد شده و در یخچال مانده مصرف نفرمائید (تولید بلغم میکند).
۱۵. پرهیز از درگیرهای فکری و استرس های روحی – زیرا بر هضم غذا و کارکرد کبد اثر سوء دارد.
۱۶. پرهیز از غذاهای سرخ شده
۱۷. پرهیز از نان های خمیری
۱۸. فعالیت جنسی حداقل ۳ ساعت بعد صرف غذا باشد.
۱۹. عدم مصرف غذا تا وقتی که اشتها بصورت لذت بخش احساس گردد، و در اشتها کاذب (که نفخ را باعث می‌شود) غذا مصرف نشود.
۲۰. مصرف نکردن نوشابه ها

درمان
بیماران مبتلا به کبد چرب باید تا یکسال تحت درمان و رعایت رژیم غذایی قرار گرفته و تا طبیعی شدن آنزیم های کبدی درمان اختلالات زمینه ای را نیز ادامه دهند.
۱. مصرف قرص متفورمین تا حدودی در درمان کبد چرب (بدلیل مقاومت ایجاد شده به انسولین بخصوص در افراد چاق) موثر است.
۲. ویتامین E ۴۰۰ میلی گرم روزانه تا حدودی می‌تواند منجر به بهبود آنزیم های کبدی شود، ولی مصرف طولانی مدت آن توصیه نمی شود.
۳. انجام ورزش قبل از صرف غذا
۴. یکساعت پیاده روی تند قبل از شام
۵. درمان مشکلات گوارشی و سوء هاضمه
۶. درمان چاقی بطور آهسته و بتدریج
۷. غذای کمتر در وعده ناهار میل شود
۸. در هر وعده غذایی یک نوع غذا میل شود.
۹. ایجاد آرامش در زندگی
۱۰. رعایت تمامی نکات مربوط به پیشگیری از کبد چرب
* www.drasadie.com
 
محمدرضاعبادی
۱۳۹۲-۰۷-۰۶ ۲۱:۱۳:۰۹
ازنکات ارزنده وجامع شماکمال استفاده رابردیم باتشکروقدردانی (1680316) (alef-10)
 
بهی
۱۳۹۲-۰۷-۰۶ ۲۱:۲۱:۰۱
خیلی ممنون از این اطلاعات مفید. (1680344) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۰۶ ۲۲:۰۱:۳۰
من خودم مبتلا بودم . بطور مختصر باید کارهای زیر انجام شود :
1- فعالیت شدید بدنی هوازی ( در حد عرق ریختن ) بطور روزانه حدود نیمساعت یا 20 دقیقه در بعد از ظهر .( مثل دویدن در جا یا دوچرخه ) ( برای سوزاندن چربیهای عمقی )
2- گرفتن رژیم غذایی و کم کردن وزن ( برای سادگی من از قانون 4-5-4 استفاده می کنم یعنی 4 قاشق یا لقمه برای صبحانه 5 قاشق برای نهار از هر چیزی و 4 لقمه از هر چیزی برای شام به شرط اینکه شامل کیک و شیرینی و مربا و چیزهای چرب نباشد . خرما و عسل در حد کم و برای تامین انرژی مجاز است . این اعداد قابل کم و زیاد است .
در قید و بند نوع غذا و... نباشید . ورزش روزانه کالری زیادی را می سوزاند .
به جای چای سیاه هم عادت کنید از چای سبز در حد 3 استکان در روز استفاده کنید چون متابولیسم بدن را بالا می برد و چربی سوز است . گیاه سنائ هم خاصیت چربی سوزی دارد )
3- پرهیز از مصرف هر گونه چربی در حد وسواس ( پنیر پیتزا- خامه-ماست پر چرب - بستنی - سیب زمینی سرخ کرده -تخمه و..)
4- مصرف حداقلی گوشت به یک وعده در هفته و در صورت امکان گیاهخواری . ( چون کبد محل اصلی متابولیسم گوشت است )
5- ویتامین E
6- خوندهی در صورت زیاد بودن غلظت خون که آزمایش مشخص می کند ( چون کبد محل اصلی تصفیه خون است و خون غلیظ به آن فشار وارد می کند )
7 - سه داروی شناخته شده گیاهی هم هست که عبارت است از کاسنی- شاهتره- خار شتر ( اگر اشتباه نکنم بصورت قرص در دارو خانه ها موجود است )
عرق کاسنی و شاهتره روزی نصف لیوان از هر کدام کافی است .
هر سه یا چها ماه باید آزمایش داده شود که دکتر تشخیص می دهد ولی روند درمان ممکن است یکسال طول بکشد. (1680463) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۰۶ ۲۲:۰۴:۴۰
میزان کاهش وزن مجاز هفته ای یک کیلو یا ماهی 4 کیلو است. در ابتدا وزن با سرعت بیشتری کم می شود که موقتی است . (1680475) (alef-10)
 
محمودی اهواز
۱۳۹۲-۰۷-۰۶ ۲۲:۱۳:۲۷
آقا اگه استرس قابل کنترل بود که اسمش استرس نبود! از این گذشته اگه می تونستیم نصف این توصیه هارو عمل می کردیم که زندگی مون گل و بلبل بود... (1680501) (alef-10)
 
منصور
۱۳۹۲-۰۷-۰۷ ۰۶:۵۴:۵۴
دكتر جان همه را ننخوريم وانجام ندهيم لطف فرمائيد كه چه بخوريم وچه بكنيم
تشكر (1680986) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۰۷ ۰۸:۴۶:۲۲
ببخشيد بفرمائيد پس چي ميل كنيم؟ كوفت!! (1681233) (alef-15)
 
بهلول
۱۳۹۲-۰۷-۰۷ ۰۹:۲۳:۲۱
در پزشکی تخصصی ندارم.
اما در زمینه کبد چرب به نظر بنده دلیل کلیدی شیوع بیماری، عدم و با کمبود تحرک روزانه است، حالا اگر افرادی پتانسیل ژنتیکی داشته باشند، مثل سابقه مرض قند یا دیگری بیماریهای مرتبط با کبد در والدین خود، این افراد در سنین کتر مبتلا به کبد چرب میشوند. ولی اگر حتی سابقه ژنتیکی هم نداشته باشند، در میانسالی دچار این بیماری خطرناک و ساکت میشوند. لذا توصیه بنده به افراد این است که بعد از سی سالگی، حداقل سالی یکبار آزمایش خون بدهند و از پزشک مربوطه درخواست کنند که غیر از فاکتورهای معمولی در آزمایش خون، انزیمهای کبدی مثل اس جی اُ تی و اس جی پی تی و ... را هم درخواست دهند که بررسی شود. اگر انزمیمهای کبدی بالا بود، یکی از نشانهای کبد چرب است. و از انجایی که این بیماری در مراحل اولیه هیچگونه دردی ندارد، لذا فقط ازمایش خون و سپس سونوگرافی از روی شکم در ناحیه کبد نشان دهنده درجه چربی کبد است.
لذا در مراحل اولیه یک اخطار است و حتما باید در زندگی رومزه از نشست زیاد و عدم تحرک پرهیز کرد و روزانه بر اساس میزان غذای مصرفی ورزش را در برنامه روزانه گنجاند. در مراحل پیشرفته تر باید مواطب رژیم غذایی و مصرف قرصهای متفرمین و ویتامین ای و غیره نمود البته با تجویز پزشک و تعیین دوز.
افراد مبتلا به این بیماری احساس خستگی زودرس و رکود بیشتر، درد عضلات و خلاصه بدن مانند قبل سرحال و پر انرژی نیست. در مراحل پیشرفته تر یک سوزش خفیف هر از گاهی در ناحی سمت چپ شکم زیر ناجیه سینه دارند. که البته بعد از صرف غذا بیشتر اتفاق میافتد و لذا گمراه کننده است و بعضا فکر میکنند درد ناحیه معده و بدلیل غذای زیاد خوردن است.
این بیماری حتی در افراد لاغر هم ممکن است رخ دهد!! بر خلاف خیلی از متخصصین که می گویند این بیماری افراد چاق است، ولی در افراد لاغر حتما زمینه ژنتیکی از والدین لازمه است.
این بمیاری شایع قرن حاضر و سالهای آینده خواهد بود، بدلیل پیشرفت تکنولوژی که موجب تنبلی و کمتر تحرک کردن انسانها شده است. (1681402) (alef-10)
 
زهره
۱۳۹۳-۰۸-۰۶ ۱۶:۰۰:۳۱
اس جی او تی یا ای اس تی من 11.بس چرا کبدم چرب (2455766) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۰۷ ۰۹:۳۴:۴۴
دلت خوشه ها! (1681490) (alef-10)
 
پوریا قاسمی
۱۳۹۲-۰۷-۰۷ ۰۹:۴۸:۲۴
اقای دکتر می توانند فیزویوپاتولوژی اوامر و نهی های خود را بفرمایند. آقای دکتر آنچنان بیماران را دچار استرس انجام یا عدم انجام اموری نموده اند که رعایت آن برای هیچ کس ممکن نیست که به علت استرس ایجاد شده بیمار قبل از اینکه به علت کبد چرب بمیرد ، به علت سکته ناشی از استرس می میرد. (1681578) (alef-10)
 
ghasem
۱۳۹۲-۰۷-۰۷ ۱۱:۲۹:۳۵
ببخشید شما این مورد 12 را کمی با دقت مطالعه کنید .... امروزه نود درصد

خوراکی ها و تولیدات از مواد نگهدارنده استفاده می کنن ......
پس چی بخوریم .......... (1682090) (alef-6)
 
مریم سید حسینی
۱۳۹۲-۰۸-۱۷ ۱۰:۲۰:۰۲
سلام من 49 سال سن دارم کبد چرب گرید 1 دارم ولاغر شدم می خاستم بدانم بیماری خطرناکی است (1763906) (alef-10)
 
شاد سنج
۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۰۷:۴۲:۲۱
با تشكر فراوان كه اين اطلاعات را
به اين راحتي در اختيارمان قرار ميدهيد (1888079) (alef-6)
 
مرتضی
۱۳۹۲-۱۲-۰۲ ۱۱:۴۱:۵۳
پس چی بخوریم (1985835) (alef-13)
 
مریم
۱۳۹۲-۱۲-۰۸ ۱۰:۴۳:۵۹
عالی بود مرسی (1997613) (alef-10)
 
ارش
۱۳۹۲-۱۲-۰۸ ۱۰:۴۶:۰۵
چرا کبد چرب میشه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ (1997618) (alef-10)
 
سمیه کهن دل
۱۳۹۳-۰۸-۰۴ ۲۰:۱۵:۳۲
سلام , من 36 سال دارم هدر سن 26 سالگی بعد از زایمان دچار بیماری سنگ صفرا شدم که جراحی کردم .به طور کلی من گیاه خوارم .وزنم هنگام زایمان 57 کیلو بود. قدم 165 سانتی متر .الان 53 کیلو وزنم .تمام غذاهام رژیمی .بدون روغن .غذایی با عنوان کوکو و کتلت و بیتزا و لازانیا و ... تو خونه ما نیست . کشک بانجان من بسیا ر رژیمی و همچنین غذاهای دیگه ای که میخورم .هیچ وقت چاق نبودم . همیشه سایز لباسهام روی 36 بوده .حالا موندم با این همه گیاه خواری جرا من کبد چرب؟؟؟؟؟؟؟
کره نمیخورم اهل شیرینی جات نیستم .سبزی خوار حرفه ای .کاهو و کلم و هویج و شلغم و .... برو تا اخر سبزیجات . عاشق میوه هستم .ازمایشاتم خوبن . انزیمهای کبدیم هر سال چک میکنم تو این ده سال بعد از جراحی دیکه انزیمهای کبدیم بالا نرفته و نرمال بودن.
الان هم باید رژیم خودم ادامه بدم ؟؟؟
اگر بله تا کی باید این طوری غذا بخورم ؟؟؟ (2451817) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۴-۰۲-۱۰ ۱۷:۴۸:۲۱
سلام مرسی دکتر جان (2859849) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۴ ۱۵:۴۴:۲۹
متشکرم عالی بود (2964500) (alef-11)
 
مهری ماه
۱۳۹۴-۰۶-۳۰ ۰۵:۲۵:۴۱
ببخشید در جواب ازمایش TH 65 خوبه ؟؟؟؟؟؟
??????????? (3201822) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.