نظر منتشر شده
۱۶۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 168559
توصیه توکلی با توجه به شرایط امروز اقتصاد:
نباید از اتهام اقتصاد دولتی ترسید/ بازار یک اصل مقدس نیست
بخش داخلی الف، 26 مهر 91
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۶ مهر ۱۳۹۱ ساعت ۰۰:۰۱
تصمیم عاقلانه در هر زمان باید صورت بگیرد. روند توسعه هم مختل نمی شود. باید به همه ابزارهای سیاستگذاری توجه داشت. الان در سنگاپور که بروید خرید اتومبیل کوپنی است. باید بروید توی صف نوبتتان شود تا ماشین بخرید. چرا این کار را می کنند؟ این ها ابزارهای اعمال سیاست برای تامین منافع ملی است که یک روز به کار می بریم و یک روز به کار نمی بریم. البته اصل بر این است که بازار باید تا حد ممکن آزاد باشد. اما این اصل مقدسی نیست.

به گزارش الف احمد توکلی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی این سخنان را اخیرا در گفت وگو با نشریه تجارت بیان کرده است. متن کامل این گفت وگو که به موضوعات سیاسی روز و وضعیت اقتصادی کشور پرداخته است در ادامه می آید:

بسیاری از چهر‌های سیاسی در کشور به این موضوع واقف هستند که شما با یک تسویه حساب سیاسی از مرکز پژوهش‌های مجلس کنار گذاشته شدید. پشت پرده این تسویه حساب چه بود؟ موضع سیاسی شما همان ابتدای مجلس هشتم مشخص بود. در ابتدای کار علی لاریجانی در مجلس هشتم، هم شما بیشترین انتقادها را به عملکرد مدیریتی وی داشتید. پس چرا مرکز پژوهش ها را در دور هشتم به شما دادند؟یک گمانه قوی این بود که حمایت شما از حدادعادل و سیاست شما برای بالا بردن قدرت سیاسی ایثارگرانی‌ها سبب شد تا اطرافیان لاریجانی، آن قدر به وی فشار بیاورند، که او تصمیم به برکناری شما بگیرد. پشت پرده این بود یا لاریجانی چیزهای دیگری از شما می‌خواست و ....
من نه اهل معامله هستم و نه لاریجانی، با شناختی که از من دارد، از این‌ پیشنهادها به من می دهد. مجلس هشتم هم شایع شده بود که برای من شرط‌هایی گذاشتند تا ریاست مرکز را بدهند؛ در حالی که هیچ شرطی نبود. من برنامه کاری داشتم و گفتم اگر فکر می‌کنید کسی بهتر از من می‌تواند این کار را انجام بدهد، مرکز را به او بدهید. البته تقسیم مسئولیت درمجلس نهم به نوعی هست که گمانه‌ای را که شما گفتید تقویت می‌کند. اما به‌هر حال من نرفته بودم مرکز پژوهش ها که ماندگار شوم و صلاح هم این هست که فرد بیش از دو سه دوره دریک مرکز نماند . من هم اعلام آمادگی کردم که برنامه من را با هر فرد دیگری مقایسه کنند و اگر به این نتیجه رسیدند که می‌خواهندنباشم، اطلاع دهند.

این هشدار به شما داده شده بود که اگر بخواهید برای ریاست مجلس به حمایت از حداد عادل ادامه بدهید،برکناری تان حتمی است؟
نه؛ چنین چیزی را نگفته بودند. چون برایم مهم نبود. وقتی من یک تصمیمی را برای یک فعالیت سیاسی می‌گیرم دیگر نگاه نمی‌کنم این تصمیم چه عوارض دیگری برای خودم دارد ؛ معتقدم که باید مبنای اصولی داشت و با هر بادی که وزید این طرف و آن طرف نرفت. به همین دلیل می‌گویم نه با من مذاکره‌ای شد و نه من حاضر بودم شرطی را بپذیرم.

رئیس جدید اشرافش روی سیاست خارجی است. بر خلاف رویه اقتصادی مرکز در هشت سال گذشته؛ آیا این تاکید هدفمند لاریجانی بود که رویه مرکز پژوهش ها را از اقتصاد به سیاست تغییر دهد؟ یعنی نیازها‌های اولویت دار کشور تغییر کرده یا این‌که تنها به دلیل اینکه مردان نزدیک به لاریجانی محدود بودند و به قول برخی رسانه‌ها حرف از تقسیم غنائم بود، مرکز به یک چهره سیاسی رسید؟
فکر می کنم طبیعی این بود که این دوره باید ریاست مرکز پژوهش‌ها با یک اقتصاددان باشد. آن‌هم به‌خاطر وضعیت اقتصادی کشور؛ اما خوب این وحی نبود و سلیقه آقایان فرق داشت؛ می‌ گفتند می خواهند نیروهای جدید را آزمایش کنند.

آقای توکلی تعارف سیاسی نکنیم؛ به صراحت بپرسم با شما تسویه حساب سیاسی کردند؟
نمی‌دانم؛ شاید. من البته حرفی هم نزدم؛ در شان خودم هم نیست که هشدار بدهم و این طور تلقی شود که خیلی میل دارم در مرکز بمانم؛ البته در مورد روند واگذاری مسئولیت در مجلس هشدارهایی دادم و تاکید کردم که نیروهای قابلی در کمیسیون ها کنار زده می شوند و کسانی که ظرفیت‌شان گرفتن آن مسئولیت نیست، تازه کارند و جوانند ، مسئولیت را برعهده گرفتند. تذکر دادم و به آقای لاریجانی هم گفتم این روند به ضرر کشور تمام می‌شود. در یک کمیسیونی به خاطر ارتباطات باندی که در بین خود داشتند یک جوان کم سابقه جای یک عنصر قوی خوشنام و پر سابقه را بگیرد.

اما آنها هم متقابلا در همان انتخاب روسای کمیسیون ‌ها نگرانی مشابه داشتند؛ اینکه ایثارگرانی ها مناصب اصلی قدرت در مجلس راتصاحب کنند. حتی به شما هم همین انتقاد وارد هست که در مرکز پژوهش‌های مجلس، حتی کسی که مهر لیسانسش خشک نشده اما ایثارگرانی هست را به کار گرفتیدو مرکز را به پاتوق سیاسی ایثارگرانی‌ها تبدیل کردید.
یک نفر را اسم ببرند. مطلقا چنین نبود.

معاونت سیاسی شما.
یکی از سابقه‌های مدیریتی من این هست که کار را به اهل فنش دادم. در طول هشت سالی که من اینجا بودم شاید ۵ مدیر را هم با خودم نیاوردم. اصرار دارم که رفیق‌بازی نکردم.انتصاب‌هایم مشخص است. مدیر دفتر مطالعات سیاسی در هشت سال سه نفر بودند. هر سه نفر به معرفی معاون پژوهشی نصب شدند. هیچ کدام هم حتی سمپات ایثارگران نبودند؛ چه رسد به عضو. معاون پژوهشی هم خودش پیش از من در مرکز مدیر کل پژوهشی بود.

اما در لایه‌های میانی گرفتن نیروها در راستای اهداف ایثارگران بوده است؟
مطلقا؛ بجز آقای فروزنده که دکترای مدیریت داشت و یک عنصر دانشگاهی و کار کرده بود را به مرکز آوردم؛ ‌آنهم نه به اعتبارش در ایثارگران؛ بلکه از روی سوابقش در مدیریت دانشگاه آزاد شهرکرد ؛ به خوبی یاد دارم زمانی در دانشگاه ایشان که شیوه‌اش بسیار آزادمنش بود و با عرضه بود، حرف‌های تندی هم زدم اما اصلا به ایشان برنخورد؛ شما ببینید من بجز ایشان کسی را آوردم که آوردنش به خاطر جمعیت ایثارگران بوده باشد؟ این حرف اتهام بی اساسی است. انتصاب‌هایم معلوم است. من برای علمیت، سلامت و وفاداری به نظام اهمیت قائل هستم. و همه مدیرانم با این شاخصه انتخاب شدند. حالا مدام در ذهنم می گردم ببینم چه کسی را آوردم که ایثارگرانی بوده باشد.

الان همان نیروهای قبلی شما پاکسازی شدند؟
نه، پاکسازی نشدند؛ آقای جلالی یک معاون پژوهشی را ۴ تا معاونت کرد. که این موضوع از لحاظ ساختاری ایراد دارد ، به ایشان هم گفتم. اما خوبی کار این است که انتخاب‌هایشان از همان مدیرهای داخل مجموعه بوده است. البته برخی رفتارهای نامناسبی هست که ممکنه به اقای جلالی هم نشود نسبت داد اما به هر حال برخی رفتارهای اشتباه صورت می‌گیرد.

آقای دکتر ؛‌مگر ساختار مرکز پژوهش ها یک شاکله مشخصی و چارچوب بندی ندارد که حالا جلالی می گوید دوره قبلی تهاجمی بود و من می خواهم تدافعی باشم و می‌گوید نمی‌گذارم مرکز مثل دوره قبل حاشیه ساز باشد.
من نه با بحث تهاجمی موافقم نه تدافعی؛ مرکز یک موسسه پژوهشی و مطالعات کاربردی در امر حکومت است و هر چه حکومت نیاز دارد باید این مرکز به دنبالش برود.

او می‌گوید ما جار و جنجال نمی‌کنیم. پشت پرده مشورت می‌دهیم.
وقتی مطلبی حفظ اطلاعاتش برای نظام واجب باشد، پشت پرده گزارش می‌دهیم ؛ نه به این دلیل که نتیجه پژوهش به نفع آقای ایکس هست یا آقای وای؛ نتیجه پژوهش اگر انتشارش به ضرر منافع ملی باشد، محرمانه منتشر می شود در غیر این صورت، قانون می گوید متن باید منتشر شود. ما وفادار به نتیجه نبودیم؛ وفادار به روش علمی بودیم. هنوز هم معتقدم مرکز پژوهش ها باید این روال را رعایت کند و موضوعاتی را که به آن سفارش می دهند بررسی کند و نتیجه را هر چه باشد منتشر کند مگر استثنائاتی که باید محرمانه باشد.اگر در دوره‌ای شرایط یک مجلس یا دولتی بد شد، خوب طبیعی است که گزارش‌ها به ضرر آن نهاد تمام شود؛ در چنین شرایطی باید بگوییم گزارش را منتشر نکنیم؟

جلالی گفته بود که نظرسنجی کرده و دیده، نتیجه گزارش‌های شما در ۸۳ درصد موارد به درد نمایندگان نمی‌خورده و فقط جنبه انتقادی از دولت داشته است.
ان شالله حالا اینها موفق باشند و گزارش‌هایی بدهند که به درد نمایندگان بخورد.

اگر شما در مرکز پژوهش‌ها بودید آیا لزومی می‌دیدید در مورد اتفاقات اخیر ارزی،حداقل در یک ماه گذشته، گزارشی بدهید و ارائه راهکار کنید؟
حادثه بازار ارز، مخرب‌ترین و بزرگترین حادثه اقتصادی ایران است.

در چند وقت گذشته؟
در ۳۰ تا ۴۰ سال گذشته؛ چطور می‌شود در چنین شرایطی مرکز پژوهش ها کار نکند و گزارش ندهد؟حتما این کار را می‌کردم و به عنوان مهم ترین مسئله اقتصادی که کشور را به تلاطم و گرفتاری بسیار مخرب مبتلا کرده، نمایندگان را در جریان اطلاعات تحلیلی قرار می‌دادم.

اطلاعات کنونی نمایندگان از پشت پرده اتفاقات چقدر است؟
نمایندگان متفاوتند. برخی رشته شان اقتصاد هست و می‌دانند برخی علاقه شان هم اقتصاد هست و می‌دانند برخی هم باید کانون فکر مجلس به آنها کمک کند تا اطلاعاتشان بالاتر رود.الان حساسیت مجلس خوب هست.

سطح اطلاعاتش؟
بیشتر از این باید کمک نمایندگان کرد. من چند کار پژوهشی کردم. یک پاورپوینت آماده کرده ام و برای همکارانم ارائه کردم. در مرکز هم که بودم فراتر از مدیریتم ، به عنوان تخصص خودم از این کارها می کردم.

دقیقا همین را می‌خواستم بپرسم؛ چرا در این مدت سکوت کردید و خبری از آن‌دست گزارش‌هایتان نیست؟
من تنها نماینده‌ای هستم که در مورد ارز دو گزارش مبسوط دادم، یکی به نمایندگان مجلس و به هیات رئیسه که اطلاعاتی داشت که نباید پخش می‌شد چون به ضرر مردم بود. یک گزارش هم به رسانه‌ها دادم که به طور مبسوط تشریح وضعیت بود؛ یک کار علمی هم به کمیسیون امنیت ملی و هم به دانشگاه ها ارائه دادم.

مواردی که شما مطرح کرده اید، تشریح وضعیت کنونی است، ارائه راهکار است یا انتقاد؟
واقعیت را بخواهید، هم تشریح وضعیت وهم آسیب شناسی بوده و راهکار نیز ارائه داده ام.

آقای توکلی از زمانی که مرکز پژوهش های مجلس خارج شده اید. آقای بهمنی یا آقای حسینی تا چه حد به انتقاد های شما به عنوان یک نماینده در زمینه ارز توجه کرده اند یا از راهکار های شما بهره گرفته اند.
آقای بهمن و حسینی برای تعیین راه حل اراده ای ندارند و هرآنچه را که آقای احمدی نژاد تصمیم بگیرد به انجام می رسانند. ولو اینکه این تصمیمات مخالف اصول علمی باشد. بنابراین حرف های من چندان به کار آنان نمی آید. حرف های من بیشتر برای آنهایی کارایی دارد که اگر می خواهند کاری انجام دهند، بدانند که راه های دیگری نیز وجود دارد.

یعنی مقاماتی که جایگاه بالاتری نسبت به این افراد دارند؟
همه می توانند مخاطب این نظرات باشند. آقای احمدی نژاد، آقای حسینی ؛ برای اینکه همه بدانند که راه های دیگری نیز وجود دارد. البته معتقد نیستیم که مواردی که من مطرح می کنم وحی است. حتی ممکن است کسانی نقایص آن را هم بگویند. مهم انتشار آن است. اینکه راهکار ها در معرض اظهار نظر دیگران قرار گیرد و نواقص آن آشکار شود.

شما معتقد هستید که آقایان حسینی و بهمنی اراده ای ندارند و شما راه حل های خود را به آقای احمدی نژاد هم ارائه داده اید ؛ با چه واکنشی مواجه شدید ؟ و در صورت واکنش منفی، چه کردید؟
من معمولا مطالبم را به مقام معظم رهبری هم می رسانم.

ممکن است بگویید نتیجه چه بوده است؟
البته نتایج همواره یکسان نبوده است اما می دانم رهبری، به نظرات کارشناسان خیر خواه بی اعتنا نیستند.

برخی از منتقدان وضعیت کنونی اقتصاد کشور معتقدند که تصویری که گاهی برای مقامات ارشد ترسیم می شود، وضعیت واقعی نیست؛ مثلا گفته می شود که تحریم ها بی اثر است یا آنچه که از ناحیه اصولگرایان وانمود می‌ شود و شرایط فعلی را ناشی از سومدیریت احمدی نژاد اعلام می کنند نه تحریم ها ؛ از آن طرف احمدی نژاد هم این وضعیت را ناشی از سنگ‌اندزای برخی مخالفانش می داند. مردم می خواهند بدانند چه اطلاعاتی به مسئولان ارشد منتقل می شود؟
واقعیت این است که کانال های ارتباطی رهبری متنوع است و همین گونه هم باید باشد. اختلاف نظر در این گونه مسایل نیز طبیعی است و همه جا همین گونه است. نقش رهبری این است که از دیدگاه های اهل فن آگاه شوند و اگر مسیر نادرستی انتخاب شده است، آن را تصحیح کنند. ضمن اینکه در ایران مردمسالاری دینی حاکم است. یعنی اگرچه قانون اساسی برای مقام رهبری در شرایط حساس، حق امر و نهی قائل شده است و رفع مشکلات و معضلات رابه او سپرده است. اما اصل این است که ساختار مردم سالارانه، مسیر خود را بپیماید. یعنی کسی با رای مردم بر سر کار آمده است تا می تواند باید کار خود را انجام دهد و مقام معظم رهبری نیز به رای مردم و قانون اساسی وفادار است. در واقع مقام معظم رهبری اختیاراتی را که قانون اساسی به ایشان اعطا کرده است در شرایط استثنا مورد استفاده قرار می دهد. نظرات مختلف به ایشان می رسد. من نظراتم را برای مقام معظم رهبری نوشته ام و اطمینان دارم که دیگران هم نظراتشان را به ایشان منتقل کرده اند. اطلاعات کم نیست. اما اگر رهبری مدام امر و نهی کنند، گروهی این پرسش را مطرح خواهند کرد که چرا رهبری دخالت می کنند و رییس جمهور نمی تواند کار خود را انجام دهد. بنابراین ممکن است این اعتراضات هم به وجود بیاید. ایشان باید روش متعادلی را در پیش بگیرند که هم اجازه دهند رئیس جمهور و نمایندگان مجلس به عنوان منتخبان مردم وظیفه خود را انجام دهند و هم مواظب باشند که اگر خیلی شور شد، تصحیح کنند.

یعنی هنوز شور نشده؟
نظر من با نظر شما و نظر رهبری با یکدیگر متفاوت است. این تصور که دیگران نظرات خود را به ایشان منتقل کنند و ایشان هم گوش مطلق است و هرآنچه آنها می گویند بپذیرد نیست. من از مجلس اول با ایشان همکاری داشته ام. زمانی که هر دو نماینده بودیم و بعد ها که ایشان در دولت به عنوان رییس جمهوری برگزیده شدند مدتی وزیر بودم. زمانی هم که من روزنامه نگار بودم خدمت ایشان می رسیدم و ازنظرات ایشان استفاده می کردم و اگر مطلبی داشتم به ایشان ارائه می کردم. من اهل گزافه گویی و مدیحه سرایی هم نیستم. اگر نگویم به دلیل ممارست طولانی که ایشان داشته است و به دلیل داده های اطلاعاتی که به ایشان می رسد، مبرزترین سیاستمدار ایرانی است، لا اقل یکی از مبرز ترین سیاستمداران ایرانی هستند. به هرحال تصمیماتی که ما می گیریم تابع بینش ها ،امیال و اطلاعات ماست، و ایشان در هر سه مورد از ما پیش است. معنی سخنم معصوم دانستن نیست بلکه می خواهم این حقیقت و واقعیت را تذکر دهم که احتمال خطای امثال ما بیشتر است.

آقای نادران پشت تریبون مجلس اعلام می کند که من می دانم،احمدی نژاد عمدا وضعیت ارزی کشور را به این سو کشانده است. آقای حیدر پور نیز با ادبیات مشابه دولت را متهم می کند. به نظر می رسد این نگرش در میان اصولگرایان نهادینه شده است که احمدی نژاد را در مورد بروزمشکلات بازار ارز مقصر می دانند. آیا شواهدی در این زمینه وجود دارد یا باید آن را به یکی دیگر از دعواهای سیاسی افزود.
من در این شرایط سعی می کنم محطاطانه حرف بزنم که دعوای سایسی کمتر شود و این به نفع اقتصاد ما و مردم ماست. من در یکی از جلسات اخیر در مجلس گفتم که با استیضاح وزیر ورزش مخالفم. ببینید در زمان جنگ نخست وزیر در یکی از جلساتی که نزد امام رفت ، حدود ۴۰ دقیقه در مورد اختلافات سیاسی کشور صحبت کرد و حرفش که تمام شد امام پرسید ذخیره گندم تکافوی چند روز را می دهد. آقای نخست وزیر پاسخ داد برای ۷ روز. امام گفت این ذخیره را بیشتر کنید بعد جلسه ختم شد. به همین دلیل در این شرایط ویژه که از نظر اقتصادی بسیار بی سابقه است و اگر نگوییم بی سابقه، خیلی کم سابقه است. دعواهای سیاسی ضرر مردم را بیشتر می کند. من با احمدی نژاد اختلاف جدی دارم. اما دو حادثه در بازار ارز رخ داد که ما تصور کردیم، دولت مقصودی جز آنچه که در ظاهر نشان می دهد دارد. وقتی در ۳۰ آبان ۱۳۹۰، تغییرات نرخ ارز آغاز شد و به شکل تغییرات فزاینده تداوم یافت، همه نگران بودند، اعتراض کردند و کسانی هم راهکار ارائه دادند. در آن مقطع، قیمت ارز فراتر از ۲ هزار تومان رفت و فشارها بر دولت اضافه شد. دولت هم دربازار دخالت کرد و در عرض ۳ روز یعنی از چهارم تا هفتم بهمن ماه قیمت ارز را از ۲ هزار و ۵۰ تومان به ۱۶۵۰ رساند. بعدها معلوم شد که دولت این تصمیم را ۱۸ روز پیش گرفته بوده اند. یعنی اگر ۱۸ روز قیمت ارز به همین نسبت کاهش می یافت، ارزش پول ملی ۲۳ درصد تقویت می شد. در این صورت نرخ دلار می رسید به ۱۳۰۰ تومان.

دلیل دولت برای این تاخیر چه بود؟
نمی دانم. می خواهم پرهیز کنم در این شرایط از ابراز نظرهای این گونه؛ اما بار دیگر در سال جاری و در شهریورماه این اتفاق افتاد. یعنی دولت از اول شهریور ماه ارز را عرضه نکرد اما هنگامی که ارز به بیش از ۳ هزار تومان رسید، دخالت کرد.

استدلال بانک مرکزی این است بانک مرکزی با کمبود ارز مواجه بود؟
می دانم کمبود ارزی که نداشتند. آنها می توانستند کاری را که اول مهر کردند در شهریور انجام دهند. ما خبر داریم که آقای احمدی نژاد بانک مرکزی را از عرضه ارز منع کرده است.

آقای احمدی نژاد با دلایل علمی از عرضه ارز جلوگیری می کرد؟
نمی دانم. من نمی توانم این موضوع را به عنوان کار علمی تلقی کنم.

چند نماینده گفته‌اند برخی افراد را در بازار به عنوان دلال های ارزی دستگیر می کنند و این افراد دلال های بانک مرکزی بوده اند. این خبر را یکی از اعضای کمیسیون امنیت ملی می‌دهد و می گوید بانک مرکزی به اینها روزانه ارز داده است و این ارز ها را با قیمت بالاتر در بازار فروخته اند.
من نمی توانم آن را تایید کنم یا تکذیب . اگرچنین پدیده ای در بازار وجود داشته باشد، احتمالا از رانت اطلاعاتی برخوردار بوده است. بانک مرکزی وقتی می گوید هیچ ارزی را بیش از ۱۲۲۶ تومان نفروخته ام نمی تواند دروغ گفته باشد. تراز بانک مرکزی این را نشان می دهد. ممکن است در بانک دست به چنین کاری بزنند و در سود منابعی که در اختیار صرافی ها قرار می دهد، شریک شوند. این فرق می کند . گاه ممکن است افرادی از داخل بانک این کار را انجام دهد. یعنی رانت اطلاعاتی را سبب شوندو اطلاعات بفروشند

این افراد ارز را از منابع بانک مرکزی به صرافی ها می دهند؟
این‌که گفته شود بانک مرکزی مقداری ارز به صرافی بدهد و بگوید که این را با قیمت ۱۵۰۰ تومان به فروش برساند امری نیست که نتوان آن را رصد نکرد؛ بانک مرکزی می گوید که من این کار رانکرده ام. بانک مرکزی نمی تواند دروغ بگوید. اما احتمال اینکه عوامل فاسدی در بانک باشند که با عوامل فاسدی در بازار دست به یکی کرده باشند وجود دارد.

اتفافاتی که چهار شنبه صبح در بازار و پس از مصاحبه مطبوعاتی رئیس جمهور رخ داد، سبب شد برخی عنوان کننده یک هسته غیر خودجوش سبب آن شده؛ طبیعی است هر طرف انگشت اتهام به سمت دیگری برد؛ شما یک اصولگرا ی سنتی هستید.آیا اتفاقات بازار خود جوش بود؟
این اتفاقات خودجوش نمی تواند باشد. ما خودمان اعتصاب راه انداز و تظاهرات درست کن بودیم. زمینه مساعد می شود و دسته ای که پیشرو یا مامور هستند و جسارتش را دارند از این شرایط استفاده می کنند و چون شرایط مستعد است مردم هم با آنان همراهی می کنند. یک وقت این تظاهرات از ۱۰۰ نفر یا ۱۰۰۰ نفر تشکیل می شود. گاهی هم مانند زمان وقوع انقلاب ۱۰۰ هزار نفر از آن حمایت کنند. اما فرض اینکه خودجوش بوده واقع بینانه نمی دانم. گرچه تظاهرات خودجوش هم امکان پذیر است. گاهی مردم ممکن است از دست یک مامور حکومت عصبانی شوند. مثلا ماموری شخصی را کتک بزند و تلقی بینندگان این تظاهرات نیز این بشود که رفتار مامور مزبور ظالمانه است بنابراین با وی در گیر شوند و ممکن است تظاهرات نیز رخ دهد.

شما با تشکیلات بازار آشنا هستید.قدرت موتلفه؟
براساس آشنایی که من با این تشکیلات دارم موتلفه به راه اندازی این قبیل تظاهرات ها اعتقاد ندارد. موتلفه آدم های محترمی هستندو نسل گذشته بازار هستند نه اعتقاداتشان اجازه می دهد که دست به چنین اقدامی بزنند. چرا که وفادار به انقلاب هستند این کار برای انقلاب اسلامی مفید نبوده است؛ نه نیروی اول انقلاب را دارند برای اینکه نسل عوض شده و کسان دیگری بازار را اداره می کنند. به موتلفه نمی چسبد . اما اینکه از کانون های قدرت دیگری احتمال وجود دارد که من نه تایید می کنم و نه تکذیب.

می خواهم بخش سیاسی مصاحبه را با این سوال به پایان ببرم. شما سال گذشته در بهمن ماه در گفت و گویی که با هم داشتیم گفتید که ما یک خط قرمز بزرگ برای آقای احمدی نژاد کشیده ایم و به ایشان هم گفته ایم که اگر یک بار دیگر از این خط قرمز عبور کند با او تعارف نخواهید کرد و بحث عدم کفایت او را مطرح می کنید چون منافع کشور بسیار مهم تر است ورفتارتان تاکنون بر اساس مصلحت بوده است. اما از بهمن تاکنون اتفاقات زیادی افتاده پیغام هایی که رد و بدل شده و مجموعه رفتارهایی که شما بهتر از من می دانید. می خواهم بپرسم آیا هنوز خط قرمز عبور هست؟
به نظر من دوره آقای احمدی نژاد سپری شده و ادامه صدارتش مثبت نیست. اما باید در مورد این مساله که از نظر سیاسی بسیار بزرگ و مهم است ، یک اجماع نسبی قابل قبولی در ارکان تصمیم گیری از مجلس گرفته تا نهادهای دیگر اتفاق بیفتد که به نظر من هنوز رخ نداده است.

یعنی مصلحت مقامات بالاتر ایجاب می کند که کشور آرام تر حرکت شود؟
ممکن است. من و شما هم می توانیم به راحتی قبول کنیم که در این برهه از نظر سیاسی ثبات سیاسی داخل کشور یک ارزش است و از دست دادن آن از دست رفتن یک ارزش است. ولی جمع بندی همیشه این نخواهد بود.

آن‌هایی که شما آن را جریان انحرافی می دانید در طول این مدت اصولگرایان را تهدیدی نکردند، مبنی براینکه در صورت ادامه فشار یا اقدامات دیگر از ابزارهایی خاص به عنوان وسیله دفاعی و حربه استفاده کنند؟
این حربه ها در مورد رهبر انقلاب کارآ نیست. تهدید، ایشان را وادار به کاری نمی‌کند. مقام معظم رهبری به خاطر مردم فرد بسیار صبور و اهل مدارایی است. اما این گونه نیست که اگر به نتیجه ای برسد با تهدید این افراد از وظیفه خود کوتاهی کند. من هم بی خبرم که چنین تهدیدهایی صورت گرفته باشد.

یک سئوال به ویژه در بدنه اقتصادی کشور این هست که چرا افرادی مثل آقای م. ر که به قول شما نمایندگان متهم هستند توسط قوه قضاییه بازداشت نمی شوند؟
من الان وارد این سوال و جواب نمی شوم. اما بگذارید شفاف به این سئوالی که ممکن است در برخی افراد ایجاد شود پاسخ بدهم؛ اگر کسی می گوید احمدی نژاد و تیمش رهبری را تهدید کرده اند و به این دلیل رهبری ملاحظه کار شده اند، این حرف را قبول ندارم.

آیا آقای احمدی نژاد همان طور که آقای آقاتهرانی گفتند واقعا استعفا داده بود و رهبری قبول نکردند؟
من نشنیده ام که چنین اتفاق افتاده باشد.

اگر انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به سمتی برود که میت رامنی به جای اوباما انتخاب شود به نظر شما کشور در چه وضعیتی قرار می گیرد؟
من فرقی زیادی بین حزب دموکرات و حزب جمهوری خواه در سیاست خارجی قائل نیستم. کما این که ملاحظه کنید رفتار آمریکا با ما در زمان کلینتون، بوش یا اوباما چه تفاوتی داشته است.

رامنی بوی جنگ می دهد؟
بدهد. این که بوی جنگ بدهد کافی نیست. از زمان کارتر تا الان ما رئیس جمهوری های مختلفی دیده ایم در آمریکا. کارتر یا ریگان یا افراد دیگر.

شعارها و سیاست هایشان در مورد ایران تغییر نکرده؟ این که مثلا منطقه را کاملا پاکسازی کرده اند و در اطراف ایران مستقر شده اند؟
چقدر تفاوت کرده؟ کارتر که در همان دور اول کارش تمام شد و دیگر رای نیاورد. ریگان با کلینتون چقدر با هم فرق داشتند؟ فرق فاحشی نداشتند. نه این که خود افراد تفاوت نداشته باشند. به هر حال افراد مختلفی هستند.

اگر بشار اسد سقوط کند و در کنارش میت رامنی هم رئیس جمهور آمریکا شود چه؟
به ضرر ما تمام می شود. اگر بشار اسد سقوط کند به ضرر ما خواهد بود اما ریاست جمهوری میت رامنی چندان تفاوتی نمی کند. اتفاقی بدتر از دوران اوباما نخواهد افتاد. در همین دوران اوباما هم بدترین رفتار را با ما داشتند. رفتاری که برخلاف اصولی بود که خودشان را به آن پایبند می خوانند. بانک مرکزی ما را تاند و اجازهحریم کرده اند و اجازه استفاده از سوئیفت هم نمی دهند. این کار با منطق اقتصاد سرمایه داری در تضاد است. با منطق قوانین بین المللی هم غلط است. ار نظر حقوق بین الملل هم که این ها خودشان بنیانگذارش هستند و از نظر قواعد علمی که مدافعش هستند، از نظر قوانین WTO هم همین طور. همه این کارهای که با ما می کنند غیرقانونی، غیرعقلانی و غیرمنطقی است. رامنی هم مثل همین هاست. من تفاوت زیادی بین این دو قائل نیستم. نظام سرمایه داری آنجا قدرت را در دست سرمایه داران بسیار بزرگ و شرکت های چند ملیتی قدرتمند گذاشته و آن ها هستند که نقش اصلی را در بالا رفتن و پایین آمدن آدم ها دارند. دو حزب در حفظ منافع خارجی برای آمریکا و در آمریکا هم برای سرمایه داران بزرگ متحد هستند.

اگر وضعیت به همین صورت پیش برود بازاری ها پیش بینی می کنند قیمت دلار به پنج هزار تومان برسد و بعد کمبود کالا و قحطی پیش بیاید. فروش نفت هم عنوان می شود که به سمت کاهش ۸۰ درصدی حرکت می کند.
من یک زوایایی را برای شما ذکر می کنم که شاید برای شما هم تازگی داشته باشد. در تمام طول جنگ که من یک تحقیق علمی انجام دادم یک تیمی هم کمک کردند 16/3 درصد بودجه صرف جنگ می شد و کشور با درآمدهای بسیار پایین تر اداره می شد. آنچه ما در کتاب ها می خوانیم و یاد می گیریم چیزهایی دیگری هم هست که اقتصاددانان لیبرال کمتر به آن توجه می کنند. مساله این است که هروقت اقتضا کند، کتاب ها را کنار می گذارند و به مصالح اقتضایی عمل می کنند. دولت الان دارد به شکل ناقص تخصیص اداری می دهد؛ بعد احتمالا به شکل کامل این کار را خواهند کرد. اما وحی نیامده که این گونه همه چیز خراب می شود؛ خیر. مالزی در دوران بحران خودش بهتر از همه کشورهای جنوب شرق آسیا کار کرد. چون بازار سرمایه را کامل در اختیار گرفت به حرف های صندوق بین المللی پول هم توجه نکرد و به تعبیر استیگلیتز زودتر از همه درمان شد. یعنی الان نظام اقتصاد سرمایه داری ادعاهایی دارد و برخی اقتصاددان های ما حرف آن ها را تکرار و مدل های نئوکلاسیک را تبلیغ می کنند و بعضی از دانشجویان ما هم فکر می کنند که وحی مطلق است در حالی که خود آمریکایی ها هم هر جا اقتضا کند به این حرف ها عمل نمی کنند. الان در آمریکا ۴۴ میلیون نفر روزانه کوپن غذای گرم می گیرند. کسی هم نمی گوید که این کار کمونیستی است.

یعنی اقتصاد مملکت دوباره به سمت اقتصاد دولتی برود؟
چه اشکالی دارد؟ مگر اقتصاد غیردولتی وحی مطلق است؟ این ها همه ابزار سیاستگذاری است.

این عقبگرد به گذشته نیست؟ روند توسعه را مختل نمی کند؟ فرار سرمایه صورت نمی گیرد؟
عقبگرد به گذشته یعنی چی؟ تصمیم عاقلانه در هر زمان باید صورت بگیرد. روند توسعه هم مختل نمی شود. مگر همین الان فرار سرمایه صورت نمی گیرد؟ من نمی خواهم وارد جزییات بشوم. ولی شما توجه داشته باشید همه این ها ابزار سیاستگذاری است. الان در سنگاپور که بروید خرید اتومبیل کوپنی است. باید بروید توی صف نوبتتان شود تا ماشین بخرید. دلیل آن هم آب و هواست. نه این که پول یا تولید ندارند و یا واردات انجام نمی دهند. اگر بخواهند ماشین دست دوم خود را بفروشند باید از دولت اجازه بگیرند. چرا این کار را می کنند؟ چون اقتضای محیط زیست آن هاست.

اگر شما کتاب های اقتصاد بخش عمومی آمریکا را مطالعه کنید می بینید یارانه دادن یک امر کاملا مرسوم است. بحث می کنند یارانه بدهیم یا ندهیم و اگر می دهیم نقدی باشد یا کالایی. هر کدامش هم عیب ها و مزایای خودش را دارد. دادن یارانه نقدی به یک بخش تایید می شود چون آن بخش مستحق دریافت یارانه نقدی است. زمانی هم تصویب می کنند به یک گروه یارانه کالایی بدهند چون افراد این گروه باید یک کالای خاص را مصرف بکنند مثلا شیر برای بچه های مدرسه. ولی هیچ کدام از این سیاست ها وحی مطلق نیست.

اصل بر این است که تا می شود افراد خودشان امورمربوط و کارهای خودشان را انجام دهند. این اصل درستی است که اسلام هم آن را تایید می کند، آزادی انتخاب را تایید می کند اما این آزادی قید دارد و آن تامین منافع عمومی است. آمریکایی‌ها و اروپایی ها که سازمان WTO را تاسیس کردند و در دور اروگوئه در سال ۱۹۹۶ متعهد شدند که پرداخت یارانه به محصولات کشاورزی را کاهش دهند تا کشورهای جهان سوم که عمدتا اقتصادشان بر پایه کشاورزی است بتوانند به این جهان یکپارچه و مدرن صادرات داشته باشند و رشد کنند، حاضر نشدند به تعهد خود عمل کنند. به همین دلیل دور دوحه شکست خورد. قبل از آن نشست سیاتل و کنکن مکزیک هم شکست خورد. چرا؟ چون این ها اصرار کردند که یارانه ها را حذف نمی کنیم. همین ها که الان به ما می گویند یارانه ها را حذف کنید خودشان حاضر به کاهش یارانه ها از بخش کشاورزی نشدند. هنوزم که هنوز است این کار را نکرده اند.

عجیب این که هشت سال پیش خبری در روزنامه تهران تایمز درباره WTO خواندم که در آن وزیر اقتصاد فرانسه اعلام کرده بود اساسا محصولات کشاورزی کالاهای اقتصادی نیستند چون به زمین مربوط هستند و زمین به سنت و فرهنگ مربوط است پس این کالاها اقتصادی نیستند. یعنی بدیهی‌ترین امری را که در اقتصاد آموزش می دهند انکار کرد. وقتی می خواهند در درس اقتصاد از بازار رقابت کامل مثال بزنند و بازاری نزدیک به رقابت کامل را بگویند بازار کالاهای کشاورزی را بیان می کنند اما وزیر اقتصاد فرانسه گفت این محصولات کالای اقتصادی نیستند پس از موضوع بحث خارج است. چرا این کار را می کنند؟ چون برای خودشان استدلال دارند. برای حفظ منافع ملی خودشان می گویند کالاهای کشاورزی استراتژیک است و ما نه تنها باید در آن ها مستقل باشیم بلکه باید بتوانیم جاهای دیگر را هم کنترل کنیم. همین کار را هم می کنند. برای تولید مرغ یارانه می دهند بعد مرغ تولید شده را به کشور ما صادر می کنند. چرا این کار را می کنند؟ چون بازار مرغ در داخل کشورشان تضمینی باشد و محتاج کسی نباشند و در مقابل هم ما محتاج ان ها باشیم.

بنابراین بحث نکنید که بازگشت به ۲۰ یا ۳۰ سال پیش است. این حرف نادرستی است. این ها ابزارهای اعمال سیاست برای تامین منافع ملی است که یک روز به کار می بریم و یک روز به کار نمی بریم. البته همان طور که گفتم اصل بر این است که بازار باید تا حد ممکن آزاد باشد. اما این اصل مقدسی نیست. بازار باید وجود داشته باشد تا آزاد باشد.

این در صورتی است که دولت توانایی مالی بالایی داشته باشد اگر بانک مرکزی در شرایط بد تحریمی به مرز ورشکستگی برسد..
نگران نباشید. الان چنین شرایطی نداریم و تا سه سال دیگر هم چنین اتفاقی نزدیک نخواهد بود. ما ارقام کالاهایی که وارد می کنیم داریم. می دانیم چه کالاهایی و چه میزان وارد می کنیم. چون یک سابقه ۲۰ ساله در تجارت آزاد هم داریم،از اوایل سال ۷۰ تجارت تقریبا در کشور آزاد شد، همه امار و ارقام آن را داریم. می توانیم محاسبه کنیم از یک کالا چقدر نیاز داریم و تا چه اندازه ای بیشتر دیگر نمی خواهیم. می توانیم ببینیم برای اداره کشور به نحوی که چرخ بچرخد و به توده مردم به خصوص طبقه پایین و متوسط فشار وارد نشود چه مقدار کالا و با چه مبلغی نیاز داریم.

یعنی تا حدی که به آشوب و اعتراض گرسنگان نکشد؟
تا آنجا فاصله خیلی زیادی داریم. اما اعتراض که می تواند در همه موارد صورت بگیرد. یعنی فرد ممکن است گرسنه نباشد اما معترض باشد. ما باید بتوانیم کشور را اداره کنیم به نحوی که تولیدش بچرخد، اشتغال پایین نیاید و حتی بیشتر هم بشود و معیشت مردم تضمین شود. ما این امکان را داریم و من هم آن را نه عقبگرد می دانم و نه تعالی. وقتی محدودیت منابع داریم باید مصارف خودمان را کنترل کنیم.

شما در دوره ای به دنبال تثبیت قیمت بودید و هنوز هم از آن دفاع می کنید. بعد دوره سرکوب قیمت ها را داشتیم و بعد هم آزادسازی قیمت ها اما چهره های اقتصادی می گویند آنچه شما پایتان را بر رویش گذاشتید یک فنر فشرده بود که اصولگرایان برای جلب افکار عمومی این فنر را فشرده تر کردند و الان هم نتیجه کار مشخص است.
در این مورد عادلانه حرف نمی زنند. من از طرح تثبیت قیمت ها دفاع نکردم. این حرف غلطی است. دولت آقای خاتمی بدون تهیه مقدمات، بدون اعمال سیاست های غیرقیمتی که در مصرف انرژی موثر است در برنامه چهارم پیشنهاد کرد که از هشت قلم سوخت قیمت چهار قلم سوخت عمده را در یک وعده به فوب خلیج فارس برسانند.

این در قانون برنامه سوم توسعه هم بود
خیر. در برنامه سوم توسعه گونه ای دیگر بود، اما در برنامه چهارم ماده ۳ را گذاشتند که بسیار خطرناک بود. وقتی شما سیاست های غیرقیمتی را که در مصرف سوخت موثر هستند، اصلاح نکنید مصرف انرژی بسیار بی کشش است. وقتی در این شرایط شما قیمت انرژی را بالا می برید هم تولید لطمه شدید می خورد و هم مردم به عنوان مصرف کنندگان بسیار ضربه می خورند. من از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان این کشور دفاع کردم و گفتن باید سیاست‌های غیرقیمتی را بر سیاست های قیمتی مقدم بدانید، شرایط را مهیا کنید تا کشش تقاضا زیاد شود تا وقتی که قیمت بنزین را گران می کنید حمل و نقل عمومی باشد تا طرف بتواند به آن پناه ببرد. یعنی کالای جانشین باشد که مصرف کننده بتواند از تنگنای ایجاد شده فرار کند. این به نفع جامعه است. آن طرح ، تثبیت قیمت ها نبود بلکه اصلاح قیمت انرژی با مقدمات بود. برای آن هم مطالعات خوبی شد هم در مرکز پژوهش ها و هم خودم کار کردم و از آن دفاع هم کردم و سیاست های تبصره ۱۳ و ۱۱ نتیجه آن بود.

گزارش های دیوان نشان می دهد که این سیاست ها در دولت آقای احمدی نژاد اجرا نشده است
در مجموع سیاست های تبصره ۱۳ نسبتا موفق بود. ارقام تغییر کرد. ماشین های پرمصرف حذف شد، فعالیت ماشین های کم مصرف آزاد شد. نوع بنزین سوخت تغییر کرد.

روی هم رفته اصلاً‌خودتان به زبان اقتصاد بگویید. شما یک دوره تثبیت کردید و یک دوره برای اثبات اینکه شعارهای دولت احمدی‌نژاد همچنان پابرجاست،به سرکوب قیمت‌ها پرداختید. دوره‌ای که اصلاً‌ اجازه نمی‌دادید، هیچگونه تغییر قیمتی رخ دهد در حالی که می‌دانستید بازارروی یک فنر جمع شده، قرار گرفته و هر لحظه امکان پرتاب شدن وجود دارد.
روش اجرای قانون را من قبول نداشتم. در مورد هدفمند کردن یارانه‌ها من مصاحبه کردم و گفتم که اینها می‌خواستند قیمت‌ها را در یک بازار تصحیح کنند و در صدتا خراب کردند. من مدافع کارهای احمدی‌نژاد نیستم و مصحح و توجیه کننده سکوت اصولگرایان هم نیستم. من خودم جواب می‌دهم. من دفاع کرده‌ام از طرح تغییر قیمت انرژی به صورت تدریجی. و از تغییر یکباره و رسیدن به سطح خلیج فارس جلوگیری کردم و به آنهم افتخار می‌کنم. کار علمی است و دفاع علمی دارم. ولی بعد خوب انجام نشد که من متصدی همه عالم نیستم. و در هدفمند کردن هم که دیگر اقتصاددانانی که من خیلی عقایدشان را قبول ندارم هم در اینمورد مدافع من بودند. معتقد بودم که به تدریج باید قیمت‌هاتغییر کند؛ چون مقوله هدفمند کردن قیمت انرژی و تغییر قیمت انرژی مقوله‌ای است که به تغییر رفتار مصرف کننده و فناوری تولید کننده بستگی دارد که هر دو رفتار بلندمدت است؛ یعنی شما وقتی که تابع عرضه و تقاضا را می‌کشید محور قیمت و محور مقدار را تعیین کنید، خوب سلایق کجا رفت؟می‌گویید سلیقه امر بلند مدت است و تغییرش طول می‌کشد. چون مدل ما، مدل کوتاه مدت است لازم نیست در آن سلایق را بیاوریم. در تابع تولید هم چون یک طرفش را نسبت سرمایه به کار را می‌گذاریم و یک طرفش را مقدار تولید می‌گذاریم؛ باز می‌پرسیم فناوری کجا رفت؟ که می‌گوییم مقوله بلند مدت است و در مدل ما جا ندارد. وقتی که شما با مقوله بلند مدت سر و کار دارید،‌ تعجیل غلط است. برای اینکه شما به مصرف کننده فرصت نمی‌دهید که خودش را تغییر دهد. پس فشار تحمل می‌کند. به تولیدکننده هم فرصت نمی‌دهید که فناوری‌اش را تغییر دهد، پس به او هم فشار می‌آورید. این هم رکود ایجاد می‌کند و هم تورم. متاسفانه حرف من درست درآمد و اتفاق افتاد. حالا من هیچوقت عدد نمی‌گفتم. به دو دلیل. یکی رئیس مرکز پژوهش‌ها بودم و نمی‌خواستم انتظار تورمی را تحت تاثیر قرار بدهم، دیگر اینکه مدل‌ها،جواب‌های جورواجور می‌دادند. ولی اصرار می‌کردم که تورم شدید خواهد بود. تورم با وقفه ظاهر می‌شود. آثار سیاستگذاری‌های اقتصادی با وقفه ظاهر می‌شود. که ظاهر هم شد.

* الان در رابطه با رشد اقتصادی نگاه‌تان چیست؟ در مورد عدم وضعیت تعادل‌ها. یکی هم بیکاری شاغلان و تورم. یعنی در این چهار تا شاخص وضعیت کشور را چگونه ارزیابی می‌کنید.
من معتقدم که متاسفانه نرخ رشد تولید و مشاهدات میدانی نشان می‌دهد که ما در رکود بدی به سر می‌بریم و در مجموع در این هفت سال و اندی وضع خوبی نداشته‌ایم. حالا سر جمع نگاه کنید ، نرخ رشد همیشه پر نوسان بود. به این دلیل که اجزای اقتصادی ما تجانس کافی با هم ندارد. نوسانات بیرونی در داخل زیاد اثر می‌گذاشت، که این بار بدترهم شد؛ مخصوصاً‌ سال‌های اخیر. تورم هم متاسفانه همانطور که پیش‌بینی می‌شد بالا است. حالا تورم شدید‌تر هم در پیش است. متاسفانه آثار مخرب وضع بازار ارز با وقفه ظاهر می شود و باید منتظر تورم شدیدتر باشیم. باید واقع‌بین باشیم و اگر قصد معالجه داریم، بپذیریم که یک دوره شدیدتر تورمی را در پیش خواهیم داشت. دلیلش هم این است که الان هنوز افزایش قیمت ارز به شکل کامل در بازار تخلیه نشده است. ؛ در مورد وضعیت اشتغال هم با شاخص‌های کمکی که استفاده می‌کنم و شاخص‌هایی که نهادهای بین‌المللی می‌دهند، وضع را آن‌گونه که دولت می‌گوید نمی‌بینم. برخلاف آن می‌بینم. معتقدم که نرخ بیکاری افزایش پیدا کرده است.

این هم که می‌گویند که چرا به IMF استناد می‌کنی، اتفاقاً از این حیث IMF قابل اتکا است. به این دلیل است که طبق قانون ایران در سال ۱۳۲۴ که ما عضو IMF شدیم، طبق تعهدات متقابلی که دادیم، باید اطلاعات رادر اختیار هیاتی که هیات مدیره صندوق سالی یک یا دوبار به ایران می‌فرستد، قرار دهیم. آنها اطلاعات را پالایش می‌کنند و بررسی می‌کنند و گزارش تهیه می‌کنند و گزارش را به اطلاع بانک مرکزی ایران می‌رسانند و وقتی بانک مرکزی تایید کرد،‌منتشر می‌کنند. بنابراین این حرف‌ها درست نیست که حالا IMF که نشان می‌دهد ما نرخ تولید خوبی نداریم، بیکاری بالایی داریم، بگوییم چون آنها دشمن هستند همه حرف‌هایشان غلط است. ولی مستمراً نمی‌توانند حرف غلط بزنندچون که رسوا خواهند شد.

* با این اوصاف آینده اقتصاد ایران احتمالاً بحرانی تر و بدتر خواهد شد؟
نه ضرورتاً. ممکن است اقتصادی دچار مشکل شود و بحران بخوابد. چون بحران نتیجه یک مجموع عواملی است که شما می‌توانید آن عوامل را کنترل کنید و بحران را از بین ببرید. یک وقتی کشوری است که به دلیل ایجاد بی‌اعتمادی به پول ملی دچار بحران می‌شود. ولی شما می‌توانید آن بحران را با تدبیر و ایجاد اعتماد در مردم کنترل کنید اما آثار آن بحران شرایط را با تاخیر زمانی یا همان وقفه بدتر کند.

* خودتان وضعیت آینده اقتصاد را چطور ارزیابی می‌کنید؟
من جزء سیاستمدارن خوشبین هستم.

* آقای توکلی در آخرین مقاله در اکونومیست شاخص فلاکت ایران در سه دوره هاشمی و خاتمی و احمدی نژاد منتشر شده است. ارزش ریال ایران و هم چنین هم مندرج شده است که می‌بینید ....... بدون اینکه این سوال را از نگاه مغرضانه سیاسی بپرسیم، آیا واقعاً انتخاب وضعیت کنونی، به عنوان تنها گزینه اصولگرایان ارزش داشت که وضعیت کشور به این شرایط برسد. یعنی اگر الان بخواهید صادقانه صحبت کنید و نگویید مردم سوء استفاده می‌کنند یا مخالفان سیاسی تان و فکر می‌کنید برآیند اقتصادی کشور در مورد انتخاب شما در مرود گزینه ریاست‌جمهوری برآیند مثبتی داشت؟
سوال شما جا ندارد. برای اینکه انسان با علم به آینده تصمیم نمی‌گیرد. ما آدم‌های معمولی هستیم. پیغمبران که به علم آینده دارند با اطلاعات معمولی تصمیم می‌گرفتند.

* ولی شواهد مشخصی بود که یک فرد آشنا به علم اقتصاد را انتخاب نکردید.
مگر آقای هاشمی و خاتمی به اقتصاد آشنا بودند؟ یا آقای موسوی به اقتصاد آشنا بود؟

* مشورت پذیر بودند؟
به درجات مختلفی. من یک سخنرانی کردم، قبل از انتخابات،‌در اردیبهشت ۸۸ که منتشر هم شد وثابت کردم که آقای موسوی و احمدی‌نژاد ماهیت رفتارشان و روحیه‌شان مشابه یکدیگر است. برای حرفم کد داشتم که این اوضاعش چطور است و دیگری اوضاعش چگونه است؟ احمدی‌نژاد، جنم وجودی‌اش بیشتر از موسوی است. ابعاد کار خطیر تر می‌شود. اینها فرقی با هم نداشتند. من که هر دوی‌شان را می‌شناختم، اعلام کردم که اضطراراً به محمود احمدی‌نژاد رای می‌دهم. البته اگر علم امروز را داشتم به وی رای نمی‌دادم. چون کسی علم به آینده ندارد. معما چو حل گشت، آسان شود نباید کرد. البته ممکن است شماها بگویید که.....

* اصلاً‌ حرف سیاسی نیست؛ اقتصاددان‌ها می‌گویند که ما هم ۵-۶ سال پیش نامه‌هایی سرگشاده می‌دادیم و پیش‌بینی این وضع را می‌کردیم. ولی چرا آن موقع امثال توکلی و نادران به نامه‌های ما توجه نمی‌کردند؟
من که خودم نامه مشابه می‌دادم. ولی دو نوع است. آن اقتصاددانانی که از موضع سیاسی و مخالفت سیاسی، نامه می‌دهند، اینها یک دوره‌ای ۱۶ ساله حرف‌شان در کشور اطاعت شده بود و نتایج کارشان مثبت نبود. ما که نمی‌دانستیم احمدی نژاد مثل امروز قانون شکنی می‌کند. در نتیجه فکر می کردیم راه دیگری باز می‌شود و شاید وضع بهتر شود. خیال می‌کردیم که اگر آن را ه درست طی شود، حتماً ‌وضع بهتر هم می‌شود. ولی خب طی نشد. برای این ادعا که چرا ما آن موقع به این نامه‌ها توجه نکردیم، برای این بود که ما عقاید آنها را ۱۶ سال امتحان کرده بودیم و نتیجه مثبت نبود.

این هم یک دعوای سیاسی است؟
نخیر؛ شما اگر گزارش‌های برنامه چهارم و مبانی مصوب آن را که ما به آن معترض شدیم بخوانید، برخی از این اقتصاددان‌هایی که از احمدی‌نژاد ایراد می‌گرفتند کسانی بودند که حرف‌هایشان با خیلی از مبانی ما سازگار نیست. اینکه ما هضم در اقتصاد جهانی شویم، ما قبول نداریم. اینکه با اقتصاد جهانی کار کنیم،‌ را قبول داریم. ولی وقتی که شماتیک می‌کشیدند دو دایره متقاطع و می‌گفتند که قبول نداریم، متباین را هم می‌گفتند که قبول نداریم. و تنها محاط بودن در دایره اقتصاد جهانی را قبول داشتند؛ خوب در مورد اندیشه‌ای حرف می زدند که ما مبنائا درباره‌اش حرف داریم. مبانی‌شان را قبول نداریم. می‌گوییم اینها اصلاً غافلند از جهانی سازی آمریکایی. ما ازجهانی شدن دفاع می‌کنیم ولی از جهانی سازی لجستیکی مخالفت می‌کنیم. در جهانی سازی اراده آمریکا و سرمایه‌داران حاکم است. در حالی که از نگاه ما در جهانی شدن، اراده‌ای دیگران هم می‌تواند به صحنه بیاید. چون اختلافات مبنایی و فکری و فلسفی داریم،‌ راه‌حل هایی که می‌دهیم، متفاوت می‌شود.

یعنی همه حرفشان ناحق بود؟ در حالی که الان درستی بودنش را می‌بینیم؟
بعضی از اجزای سخن آنها حق بود.

خب. در بخشی از همین حرف‌های شما حرف‌هایی است که من نمی‌گویم سیاستمداران منتقد شما، بلکه اقتصاد دان‌ها همین عدد و ارقام‌ها همین پیش‌بینی‌ها و همین برآوردشان از نرخ رشد اقتصادی بیکاری و تورم می دانند و به شما اصولگرایان هشدار های مدام را مخابره می‌کردند می‌گفتند . اعتماد نداشتید پیش‌بینی‌شان درست باشد؟
نه اینها قبلاً پیش‌بینی‌های متفاوتی می‌کردند. آن‌ها زمان آقای هاشمی و آقای خاتمی، از مقوله‌هایی دفاع می‌کردند که اگر ادامه پیدا می‌کرد برای کشور مضر بود.

حرف خوب‌ هم از آدم بد نباید شنید؟
نه. حرف خوب از آدم بد، می‌شود بعضی اوقات شنید و بعضی اوقات نشنید. البته من همه آن اقتصاددان ها را بد نمی‌دانم.

حالا بد از لحاظ بد اقتصادی و طرز تفکر.
نه. می‌خواهم بگویم که به‌رغم اینکه بعضی از آنها را بد نمی‌دانم، اگر یک کسی که از نظر سلامت و صداقت به وی شک داشته باشم، و حرف خوبی هم بزند، احتیاط می‌کنم. فطری هم است. شما هم همین کار را می‌کنید.

در اقتصاد و سرمایه‌گذاری، یک ریسک سیستماتیک داریم و یک ریسک غیر سیستماتیک. و ریسک سیستماتیک کاملاً‌ سیاسی است. احساس می‌شود که الان سیاست‌های اتخاذی اصولگرایان و اختلاف‌هایشان، سرمایه گذاران را از کشور فرار می‌دهند. مثلاً به شخص شما انتقاد می‌کنند که شما قراردادهای ترک‌سل آن زمانی که ترکیه آمد و قصد سرمایه‌گذاری در ایران را داشت، به نوعی منتفی کردید که دیگر سرمایه‌گذارهای ترکی از آوردن پولشان به ایران پشیمان شدندو نوعی آنقدر فضا را تنگ گرفتید، آنها رفتند. یعنی اگر الان سرمایه گذاری ترکیه را داشتیم، ممکن بود ترکیه سر مباحث بین‌المللی با ما سازگارتر باشد.
حالا من خیلی از مشتاقان ترکیه نیستم و غصه نمی‌خورم. من معتقد نیستم که اگر رابطه اقتصادی قوی‌تری هم داشتیم، این اتفاق نمی‌افتاد. چون آنها تعهداتی استراتژیک به امریکا دارند و تحت تاثیر آنها تصمیم‌ می‌گیرند. اما این نکته را به شما بگویم، من به ملت ایران و منافع بلندمدتش وفادارم. قراردادهای خائنانه یا احمقانه خارجی را امضا نمی‌کنم. آن قرارداد اگر خائنانه نبود، احمقانه بود. و معتقد نیستم که روزی‌ام در دست یک عده خارجی است.

اما در همین دوره ، قراردادی شبیه ترکمانچای ارزی داشتیم که با چین بسته شد و سر آن طهماسب مظاهری استعفا داد.
علت اینکه ما با آقای احمدی‌نژاد مخالفت می‌کنیم ، همین کارها است.

پس چرا از طهماسب مظاهری حمایت نکردید؟
من الان نمی‌دانم که راجع به کدام قرارداد به طور اخص صحبت می‌کنید. ولی من یکی از دلایل مخالفتم با اقای احمدی‌نژاد همین قراردادهای نامربوطی است که در دوره ایشان امضا می‌شود.

بااین تجربه‌ای که تاکنون داشتید فکر می کنید برای دور آینده رئیس‌جمهور اقتصادی بیشتر به درد کشور می‌خورد یا سیاسی که اشراف به اقتصاد داشته باشد.
اصلاً‌ فردی به غیر از سیاستمدار به درد ریاست‌جمهوری نمی‌خورد. اول باید سیاست‌مدار باشد تا رییس‌جمهور شود و بعد هر چیز دیگری باشد. چون سیاستمدار بودن شرط لازم ریاست‌جمهوری است. یعنی کسی که بتواند مقولات کلان را بفهمد. با هم مقایسه کند و بین بد و بدتر حتماً‌ فرق بگذارد و جرات انتخاب بد را داشته باشد. این بخشی از مشخصات سیاستمدار است. اما اگر شما یک صرف را رئیس‌جمهور بکنید ، هر قدر هم آدم خوبی باشد به درد ریاست جمهوری نمی‌خورد. حالا هر قدر هم قوی باشد. شما قوی‌ترین اقتصادان را بیاورید به درد ریاست‌جمهوری نمی خورد اگر سیاست‌مدار نباشد.

نزدیکان دولتی در مورد دستگیری جوانفکر می‌گویند که هیچ‌وقت رهبری راضی نیست که کسی را بخواهند به خاطر توهین به وی زندانی کنند آیا زندانی کردن جوانفکر لجبازی سیاسی است؟
نه. ببینید گاهی یک مساله شخصی است. ولی وقتی جرم عمومی شد، دادستان رسیدگی‌ می‌کند. مگر ایشان بگوید بگذرید و دستور حکومتی برای عدم پیگیری بدهد. مثل زمان آقای کرباسچی که آقای خاتمی از آقا خواستند ایشان آزادشان کردند. یعنی وقتی که یک جرمی عمومی شد، فرد زیاندیده هر کسی که باشد، می‌گوید من شکایت ندارم. ولی جنبه عمومی حکم از بین نمی‌رود. آن فرد زیاندیده اگر رهبری باشد، چون قانون اساسی اشاره کرده است ،می‌تواند بگوید که این فرد را محاکمه نکنیدو اگر نگفتند، باید محاکمه شود و زندانش را برود.
 
علی
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۰:۲۲:۲۹
جالب بود. ممنون (989655) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۱:۱۵:۱۹
آقای توکلی برای گفتن این حرفها دیر شده است . شما زودتر از این ها باید این حرفها را می زدی.

حالا که آخرهای کار دولت احمدی نژاد است همه دنبال جدا سازی خط خود و انداختن همه تقصیرها سر احمدی نژاد هستند. (989989) (alef-4)
 
واکسی
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۴:۲۷:۲۳
از آقای توکلی به خاطر اینکه سایت الف را راه اندازی کرده اند و در آن به مردم اجازه داده می شود تا خیلی از حرفها را بزنند، تشکر می شود. (990230) (alef-4)
 
واکسی دوره گرد
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۴:۳۸:۰۰
حداقل سهم خود را در اشباهات دولت احمدی نژاد از سال 84 تا کنون را مشخص کنید. (990250) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۱:۳۰:۱۹
حرفهای زیبا فاقد ارزش هستند مگر آنکه در عمل هم اجرایی باشند.
حرف ، حرف ،حرف. فقط حرف شنیدیم. (990005) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۳:۴۷:۱۸
این حرف ها اگر عملیاتی هم بشوند چیزی از اب درنمی ایند (990176) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۸:۰۹:۵۶
درست است که تحریم‌ها علیه ایران شدت گرفته، اما این چیز جدیدی نیست. باید از تجریه‌ها استفاده کرد و آنها را به کار بست. (990546) (alef-4)
 
Canada
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۹:۰۹:۱۴
کی بود کی بود من نبودم (990608) (alef-4)
 
United Kingdom
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۲:۳۳:۵۲
تنها چاره کار کاهش قیمت ارزها هست که برای دلار قیمت آن در وضعیت فعلی حدود 1200 تا 1300 تومان هست (990070) (alef-4)
 
جواد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۳:۰۰:۱۲
این همه دستگاه قضائی شعار داد که با اخلال گران ارزی برخورد خواهد شد پس کو این مبارزه
همه اش شعار همه اش شعار خسته شدیم دیگر
پس کی در عمل کاری انجام می دهند (990115) (alef-4)
 
پسرخاله
۱۳۹۱-۰۷-۲۷ ۰۰:۲۳:۳۲
راي واژگون كردن اساس يك مملکت، هيچ وسيله‌اي ظريف‌تر و مطمئن‌تر از كاهش ارزش پول رايج نيست. تنزل ارزش پول رايج، تمام نيروهاي پنهان اقتصادي را در راستاي نابودي به كار مي‌گيرد و اين عمل را به گونه‌اي انجام مي‌دهد كه حتي يك نفر از ميليون‌ها نفر نيز متوجه آن نمي‌شود (990881) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۲:۴۹:۳۹
من نفهمیدم از یکسو دولت ومسیولین می گویند تحریم هستیم از اتحادیه اروپا شکایت می کنیم مردم باید تحمل کنند و....ولی دولت در این شرایط دنبال افژایش حجم وخود واستخدام جدید است نمی شود فرزندان پارتی دارها هم مانند ما که سالهاست با کارشناسسی ارشد کار دولتی نداریم وبا سختی کار می کنیم کار کنند برای رفاه پارتی دارها چقدر باید سختی بکشیم (990097) (alef-4)
 
سردار
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۷:۴۷:۱۷
تنها راه حل مشکل ایران آشتی با دنیاست (990525) (alef-4)
 
ارش
United States
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۲۳:۴۱:۴۴
اقای توکلی

شما میگویید اگر علم امروز را داشتم رای نمیدادم و فقط پیامبران هستند که با علم به اینده تصمیمات معمولی میگیرند

ولی در جای دیگری پیامبر گونه (نعوذ بالله) پیش بینی میکنید که اگر تفکرات اقتصادی اصلاح طلبان و یا میر حسین و... اجرا میشد وضع بدتر از این میشد

مبنای شما در این پیش بینی و ان عدم پیش بینی چیست؟

اقتصاد دوره خاتمی را به یاد داریم تقریبا هشت سال جمله" قیمت دیروز مال دیروز بود قیمت امروز قیمت امروز هست" از صحنه تجارت ایران رخت بر بسته بود

پس نیاز نیست شما پیش بینی کنید که ادامه روند دوره خاتمی وضع را بدتر میکرد

در مورد دوره احمدی نزاد هم همه اقتصاد دانان چه چپ و چه راست په ازدید سیاسی په با نگاه اقتصادی و از جمله خود شما نسبت به این وضع هشدار میدادند

اتفاقا بر خلاف گفته شما که منتقدین اقتصادی احمدی نزاد را با انگ سیاسی بودن میرانید این شما ها بودید که با علم به این موضوع و فقط بر اساس مصلحت های سیاسی به ادامه این روند کمک کردید و حمایت سیاسی کردید

کمی انصاف هم خوب است (990852) (alef-4)
 
ابوالحسن-ع
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۰:۲۴:۳۰
جناب آقای دکت توکلی خداقوت
همه می دانند مسائل اقتصادی بر اساس فرمول هایی که دارد حل وفصل می شود و به فرد سیاسی بستگی ندارد چه کسی می آید و یا چه کسی می رود ولی مشکلات اقتصادی ما زمانی بروز می کند که اقتصاد ما سیاسی شود و به فرد وابستگی پیدا کند.!
لطفا بفرمایید سهم شما به عنوان یک نماینده مجلس در خرابی وبی سامانی اقتصادی کشور چقدر است؟! (989658) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۱:۲۷:۴۷
تا موقعیکه اقتصاد ما به سیاست خارجی ما متصل است ، کاری از دست هیچکس بر نمی آید. بعد از احمدی نژاد هم همین آش و همین کاسه خواهد بود. (990003) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۸:۱۹:۵۰
این گفته شما یک واقعیت است که اکثریت مردم به آن رسیده اند.

امید است مسئولین هم آن را بپذیرند و از تنش با کشورهای دیگر بکاهند. برای هر کس زندگی در این دنیا تنها یک بار میسر می شود. چرا انسانها باید عمرشان را با درگیری و تنش و سختی سپری کنند؟ چه لزومی برای این کار است؟ (990562) (alef-4)
 
علی
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۲۲:۲۱:۲۳
در واقع باید اقتصاد ما سیاست خارجی ما را تعیین کند نه برعکس مثل تمام کشورهای غیر شعاری و پیشرفته. (990775) (alef-4)
 
سید علی
United States
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۰:۲۹:۳۰
احمدی نژاد در تاریخ ماندگار شد . مرد تصمیم های بزرگ . مرد کار و تلاش. مرد خستگی ناپذیر و مرد بحران (989660) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۱:۱۹:۰۹
چرا مدتی است که به سفرهای استانی نمی روند؟ (989994) (alef-4)
 
واکسی دوره گرد
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۵:۳۱:۵۴
برای آنکه به سفرهای خارجی می روند! (990333) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۳:۳۳:۳۰
اینا که گفتی جوک بود؟ البته با این قسمت که نوشتی احمدی نژاد در تاریخ ماندگار شد موافقم! مرد خرابکاری های بزرگ (990155) (alef-4)
 
سروش
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۳:۴۹:۵۱
مرد گرانی های بزرگ (990181) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۵:۰۹:۲۹
حداقل vpn رو خاموش میکردی که پرچم آمریکا با سر نوشتت نیافته! (990292) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۶:۱۳:۱۳
من هم با شما موافقم که احمدی نژاد در تاریخ ماندگار شد . مرد تصمیم های بزرگ . مرد کار و تلاش. مرد خستگی ناپذیر و مرد بحران .
اما به نیکی یا بدی ؟ (990390) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۸:۰۹:۱۵
نکنه خود احمدی نژاد هستی که اینقدر از خودت تعریف کردی؟ (990545) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۰:۳۴:۳۷
آقای توکلی بروید پیش مقام معظم رهبری و از ایشان بخواهید قیمت ارز در یک فضای شفاف و رقابتی تعیین شود ارز دولتی هم به دو شکل توزیع شود مقداری از ارز دولتی به طور کاملا رقابتی در بورس عرضه شود مقداری از ارز دولتی هم به طور کاملا مساوی با قیمت 1200 تومان بین همه متقاضیان تقسیم شود وقتی برخی از این افراد برای فروش این ارز به بازار مراجعه می کنند قیمت ارز کمی بالاتر تنظیم می شود اگر زودتر این کار را می کردند شاید قیمت ارز روی 1300 تومان هم تنظیم می شد ولی الآن هم نباید دست روی دست گذاشت (989664) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۰:۳۸:۵۴
اعتراف کنید که اشتباه کردید و بس. اینهمه صغری کبری چیدن نداردکه!!!
اینهمه آدم عاقل و بالغ گفتن این آقا به درد اینکار نمیخورد شماها کور بودید و کر
شماها که ادعای پیش بینی اوضاع را میکنید حالا که اشتباهتان در انتخاب احمدی نژاد معلوم شده همه نوع حرفی میزنید تا بگید اونروز درست عمل کردیم!!! خجالت هم چیز خوبی است (989666) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۱:۲۵:۵۰
ما ایرانیها عادت به قبول اشتباهاتمان را نداریم. این خصلت بد ما است. (990001) (alef-4)
 
علیرضا پژوه
Netherlands
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۹:۵۳:۲۶
من ایرانی بارها از اشتباهاتم عذر خواهی کرده ام !!
بهتر است بگویید سیاست مدار ایرانی ( عمدا سیاست را از مدار جدا کرده ام ! )

در ضمن از قدیم گفته اند :
گربه را هر جور ول کنی چارچنگولی زمین می آید !! (990642) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۲:۴۷:۱۸
حرف های شما آقای توکلی حکایت ماجرای "دشمن .. دشمن ... و توهم دشمن..." است! هنوز هم به همان شکل فکر می کنید. (990094) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۰:۴۰:۵۸
شما اصلا فکر کنید چین و هند هم ما را تحریم کرده اندفکر می کنم دور زدن تحریمهای نفتی خیلی سخت تر از دور زدن تحریم فرآورده هایی مثل بنزین باشد اگر به هر خانواده ایرانی اجازه دهند سهمیه بنزینش را در یک بازار رقابتی به فروش برساند شرکتهای ایرانی می توانند با دور زدن تحریمها بنزین را صادر کنند و مواد غذایی و مورد احتیاج مردم را وارد کنند فقط باید سهمیه بنزین به هر خانواده تعلق بگیرد نه به هر وسیله نقلیه شما هم که ماشین دارید به فکر آن کودک گرسنه ای باشید که پدرش ماشین هم ندارد (989667) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۰:۴۲:۲۳
مصاحبه زيبايي بود ولي بعد از خواندن آن بيش از پيش ناميد شدم چون ديدم هنوز همان نفرت هايي كه باعث به قدرت رسيدن و در قدرت ماندن احمدي نژاد شد موج مي زند!
با اين اوصاف رئيس جمهور بعدي يا يك بله چشم گوي تمام عيار خواهد بود و يا احمدي نژاد ثاني.
آقاي توكلي طوري صحبت مي كنند كه انگار اگر نظر ايشان و طيف مورد نظر ايشان سر كار بيايد قضيه حل است البته ما هفت سال پيش را فراموش نكرده ايم .
تنها راه برون رفت از اين اوضاع وحدت است و احترام كه حتي در صحبت هاي فرد پخته اي مثل ايشان هم ديده نمي شود. (989668) (alef-4)
 
داود هوشیار
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۰:۴۹:۲۷
با سلام
من از شهروندان تبریز هستم
امروز بعد از دو هفته رفتم خرید کنم
دوغ پاستوریزه رو خریدم 1800 تومان با 500تومان افزایش قیمت
شدرکاکائو یه نفره رو خریدم 700 تومان با 250 تومان افزایش قیمت
ماست پاستوریزه رو خریدم 2300 تومان با 500تومان افزایش قیمت
پنیر پاستوریزه رو خریدم 2700 تومان با 400 تومان افزایش قیمت
نوشابه 1/5 لیتری کوکا رو خریدم 1600 تومان با 400 تومان افزایش قیمت
کیک صبحانه رو خریدم 900 تومان با 300 تومان افزایش قیمت
بعضی اجناس رو هم بعد دیدن قیمتشون به ناچار پس دادم
تا کی قراره بار و سنگینی بی عرضگی دولت رو , مردم به دوش بکشن ؟
تا کی فراره مردم بسوزن ولی بسازن و دولت خم به ابروش نیاره ؟ (989672) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۰:۵۰:۲۴
در آخرت منتظر خیلی ها می مانیم! (989673) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۱:۲۳:۵۸
منتظر من هم باش! البته اگر من منتظر تو نباشم! (989999) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۶:۴۲:۳۵
کار اینجا را به اخرت حواله نکنید اقا (990446) (alef-4)
 
Meek
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۲۰:۳۴:۰۱
دوست عزیز، نمیدانم کجا میخواهی منتظر آن خیلی بمانی، احتمالاً
کنار یال پل صراط. مطمئن باش آنها از من و تو خیلی زرنگ تر هستندو
زمانی که ما به پل برسیم آنها خیلی زودترش ردشده و رفته اند. بنابراین
اگر کاری از دستت ساخته است، همین جا یقه شان را بگیر. (990680) (alef-4)
 
محمد
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۱:۰۲:۵۵
در مورد ارز وضع خرابتر از اونی هست که شما فکر میکنید . چون الان 7 ماه حقوق معلمان خارج از کشور را نداده اند که ربطی به بازار ندارد (989683) (alef-4)
 
قلی
United States
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۱:۱۸:۱۷
چه جالبه! حالا که دوره ی دکتر احمدی نژاد تمام شده همه ی تقصیرها بر گردن اوست! دوستان اصولگرا حتی همین الان هم حاضر نیستند به حرف کارشناسان گوش بدهند و بر طبل 7 سال پیش میکوبند! ولی نکته اینجاست که فقط دکتر احمدی نژاد مقصر است! حالا ببینیم مقصر بعدی چه کسی است!؟
به قول دکتر زیبا کلام هرجای دنیا بود اصولگراها در انتخابات شکست میخوردند ولی ساختار سیاسی ایران به گونه ای است که بازهم آنها پیروز خواهند شد!
من به دکتر توکلی و سایر اصولگرایان پیشنهاد میکنم از همین امروز به دنبال مقصر 8 سال بعد بگردند! به مردم هم پیشنهاد میکنم تمام حرفهای اصولگرایان را باور کنند تا احساس خوش بختی کنند! (989688) (alef-4)
 
عباس
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۱:۱۹:۵۲
"اگر علم امروز را داشتم به احمدی نژاد رای نمی دادم "این در واقع اقرار به اشتباه است که مدتها از ایشان انتظار میرفت ، البته این عیب نیست و انسانی که اعتماد به نفس داشته باشد به اشتباه خود اقرار میکند و انرا می پذیرد ایکاش اقای توکلی بدون تعصب خیلی اشتباهات قبلی خودو دوستانش را هم بپذیرد همان کسانیکه دلار هفت تومانی را 3500 تومان کرده و با ادامه این تفکرات دنبا ستیزانه چه بسا ارزش پول کشور خیلی کمتر هم شود (989689) (alef-4)
 
علی ع
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۸:۵۸:۲۴
و این راهم می پذیرفت که هنوز هم میتواند اشتباه کند چون از عقائد خود بر نگشته است و با کینه نسبت به ادم های شریف گذشته صحبت میکند (990599) (alef-4)
 
Meek
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۲۰:۳۸:۲۲
خوب، شما پس میدانید که قیمت دلار 7 تومان بوده و حالا هرچند شده،
شده. سئوال این است که آن آقایانی که میگویند دلارباید 1200- 1300
تومن باشد، این رقم ها را از کجا آورده اند و اگر 1300 تومن را می پذیرند،
چطوراست که دلار 4000 تومنی را قبول ندارند؟ (990685) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۱:۲۱:۴۱
سوالی داشتم با توجه به دستگیری اخلال گران بازار ارز انتظار داشتیم که قیمت دلار به 1200 تومان برگردد اما دلار بالاتر رفته سوال بنده این است که ایا افراد دستگیر شده با این اوصاف تبرئه می شوند؟ (989691) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۱:۲۲:۵۹
اشکال کار در همین است.

نرخ دلار در دوبی و لندن تعیین می شود و نه در چها راه استانبول! (989998) (alef-4)
 
مانلی پاکباز
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۱:۳۰:۳۳
انگار همه به دنبال یک فردی بودن که همه کاسه کوزه ها بر سرش شکسته شود و چه کسی بهتر از محمود احمدی نژاد....آقای دکتر توکلی همه شما در وضعیت بوجود آمده مسئولید....احمدی نژاد مسئول سقوط بیش از 500 برابری پول ملی در طول 35 سال گذشته نیست...کمپ ها و کلینیک های ترک اعتیاد را احمدی نژاد آباد نکرد....وضعیت شرم آور اخلاقی جامعه که من از آن به عنوان سقوط اخلاق تعبیر میکنم تقصیر احمدی نژاد نیست.....بنیان خانواده را احمدی نژاد ویران نکرد.......انزوای شدید در عرصه بین المللی تقصیر احمدی نژاد نیست....شما اصولگرایید..نمیدانم چه اتفاقی باید بیفتد تا از اصول غلط خود دست بکشید. اصول شما خانه پدری را ویران کرده است...... (989693) (alef-4)
 
هموطن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۳:۳۶:۳۷
من با این حرف خیلی موافقم .
بله! اصولی که آقای توکلی و همفکرانش بهش اعتقاد دارند عامل اصلی ویرانی مملکت ماست.
ولی مانلی پاکباز ! "قدرت" بموقع "عقل "و "وجدان" آدمی را می بلعد. (990160) (alef-4)
 
آرش 25 ساله-ایران
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۱:۳۹:۲۷
خب هر چه که هست، اوضاع ما الان این است... چه اشتباه کردیم چه نه و چه ... و ... وضع "ما" امروز این است که همه می بینید... توجه کنید که این "ما" تمام دارایی ماست... زندگی، خانواده، پدر ، مادر ، برادر، تاریخ، خوبی ها و بدی ها، تاریخ، اعتقادات، حماقت ها، تفربحات، فرهنگ های درست و نادرستمان....

تنها چیزی که می دانم این است که باید از همینجا ! دقیقا همینجا که هستیم درستش کنیم... "ما"... نمی دانم چطور ولی می دانم که چاره ی دیگری نداریم...

"ما"... (989695) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۰:۲۰:۲۹
آقای توکلی چرا خودتان کاندید ریاست جمهوری نمی شوید تا اقتصاد کشور را نجات دهید؟ (989935) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۰:۲۸:۵۷
دوست عزیز آقای توکلی، همانطور که رهبر انقلاب در سخنان دیروز خود فرمودند، امروز هر حرکتی که نشان دهنده یأس و خستگی و اختلاف باشد بدون تردید به ضرر مصالح کشور و پیشرفت و عزت ملی است. لطفا در مصاحبه هایتان کمی دقت کنید. (989951) (alef-4)
 
سینا
United States
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۱:۵۷:۲۸
بله باید درست کنیم . ما هم باید این کار را بکنیم اما چگونه ؟ این سهمیه بندی و کوپن و .... اگر راه حل بود که تا حالا باید حداقل اوضاع بهبود نه حداقل تثبیت پیدا می کرد
مشکل این است که علت را نشناخته ایم یا توان رفع علت مشکل را نداریم

می گویند روزی فردی کنار رودخانه ای ایستاده بود که کسی در آب کمک می خواست فورا پرید و او را نجات داد . تازه بیرون آمده بود که فرد دیگری کمک می خواست دوباره در آب پرید و او را نجات داد و این اتفاق با سرعت تکرار می شد .
متخصصین پیشنهاد دادند برای نجات مردم در آنجا پایگاه نجات غریق برقرار کنند و تعداد ناجیان مورد نیاز را هم محاسبه کردند .
پیری فرزانه به متخصصین گفت چرا آن دیوانه ای که صد متر بالاتر مردم را به آب می اندازد از محل دور نمی کنید ؟

آیا این مشکلات اگر ناشی از تحریمها است مدیران جامعه با سیاست خارجی ضعیف و ماجراجویی در رفتار و گفتار مسئول وضع آن هستند .
اگر بگوییم ناشی از تحریمها نیست باز هم سو مدیریت عامل این وضع است چرا به فکر نجات غرق شده ها هستیم و از افتادن آنها در رودخانه جلو گیری نمی کنیم ؟!!! (990035) (alef-4)
 
faraz
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۲:۳۹:۵۷
1) آقاي توكلي بارها كانديدا شدند و مردم نشان دادند كه به ايشان تمايلي ندارند.
2) با حمايتي كه از احمدي نژاد كردند نشان دادند ژه كاره هستند.
3) ايشان نيز هنوز به آن بلوغ سياسي نرسيده كه رك بگويد اشتباه كردم و سفسطه مي كند. نمونش همين گزارش (990080) (alef-4)
 
Germany
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۱:۳۹:۵۹
همین دیروز بود که رهبرانقلاب از مسئولان و سیاستمداران و تریبون داران خواستند که در مدت باقیمانده تا انتخابات کاملا مراقب باشند و با حرف های نسنجیده و اختلافی موجب متلاطم شدن فضای سیاسی نشوند .
فرمایشات رهبری شامل حال همه میشود از جمله شما برادر عزیز ! (989696) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۰:۴۷:۲۵
حالا خیلی هم بد و تند صحبت نکرده، ایکاش همه همینطوری محتاطانه‌ با هم حرف بزنیم!!!! (989961) (alef-4)
 
عمومی
Germany
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۲:۳۶:۳۱
ایکاش آقای احمدی نژاد حداقل به واسطۀ خدمت به مردم زودتر تقاضای استعفا بدهند تا از پشیمان شدن بیشتر کسانی که مثل آقای توکلی به ایشان رأی داده و پشیمان شدند گرفته شود. (989710) (alef-2)
 
محمد رضا
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۲:۴۶:۰۷
اگر به سمت خط قرمز نمی روید و خود ناراحت نمیشوید چاپ کنید .

از نظر من جناب توکلی چند نقص دارند و قطعا نقاط قوت هم دارند

نقاط ضعف جناب توکلی

برای اینکه بتونه به اهدافش برسه در جاهایی پیروی هایی از برخی عقاید و رفتارها میکنه که خود ایمان قلبی نداره و قبول نداره ... مثل محکوم کردن عده ای که نباید انجام میشد . .. و هنوز هم بخاطر اینکه بتونه حرفهاش رو بزنه تو سایتش و مورد تایید باشه به همون ریسمان میچسبه و فکر میکنه با این دیدگاه میتونه تاثیری در بهبود وضع فعلی بزاره یا تعیین کننده باشه و این خود نادیده گرفتن حق است .....

عدالت : تنها یک نظام مصنوعی پس از مرگ نیست (امام حسین میرود به بهشت و یزید به جهنم) عدالت زیر بنای جهان هستی است .. بنابراین هر جامعه ای هر حکومتی هر خانواده ای و ...... که در ان عدالت رعایت نشود یک جامعه یک خانواده ای بیمار و محکوم به زوال . نابودی است ...

2 مثال برای درک بهتر این قضیه :

عدالت در معنی = گذاشتن هر چیز در سر جای خود

مثال 1 - زیر بنای یک ساختمان پایه های آن است که از اهن و بتن تشکیل میشود اگر این پایه ها تضعیف شوند چه اتفاقی خواهد افتاد ؟!
عدالت دقیقا نقش این پایه ها را در جهان هستی دارند

مثال 2 - ما به عمد یا به غیر عمد خانه مان را کثیف میکنیم ... ایا میشود توقع داشت که این خانه تمیز باشد ؟ در صورتی که خودمان کثیفش کردیم(عدل = گذاشتن هر چیز در سر جای خود ) بنابراین اگر این خانه تمیز باشد باید به عدالت شک کرد ... در حکومت داری و در همه مسائل دیگر همین است

و جناب توکلی شما دیدید که عدالت رعایت نمیشود ...



دوم اینکه سعی بر توجیه خطا هاش داره و با این عناوین که من پیغمبر نیستم و ........ یک فرد معمولی هستم میخواد ادررس غلطی که داده رو توجیه کنه ... در حالی که پیغمبران و امامان امدند که الگو انسانها باشند و امثال توکلی به عنوان نماینده مردم باید به شیوه پیامبران و امامان رفتار کنند وگرنه اسلام و امامان و پیامبران را بد نام میکنند .

نقاط قوتی هم دارند و لازم به ذکر نیست. (989711) (alef-4)
 
Netherlands
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۲:۴۸:۲۵
"16 سال حرف اقتصاد دانان را اجرا کردیم ولی مثبت نبود" جناب آقای توکلی اقتصاد ایران در زمان خاتمی مثبت نبود؟ (989712) (alef-2)
 
سینا
United States
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۱:۴۵:۰۱
منافع سیاسی و جناحی همه جا حرف اول را می زند .
این آقا به سیاست کوپن و اقتصاد دولتی در زمان جنگ می تاخت الان می گوید چه اشکالی دارد .
این آقا طراح طرح تثبیت قیمتها در دوره اصلاحات بود حالا می گوید آن زمان لازم بود اول زیرساختها فراهم شود و با آن طرح کلی سوبسید روی دست دولت وقت گداشتند که وجهه اصولگرایان را ترمیم کنند .
حالا که در هشت سال گدشته همه چیز را در اختیار داشتند می گوید ما از سر اضطرار به این آقا رای دادیم مگر قحط الرجال بود ؟ خوب به رضایی رای میدادین ، به قالیباف رای می دادین به ...
آقاجان ایشان متاسفانه فکر می کند مردم همه بی سوادند ، حتی در این صورت هم فهمیدن این که اوضاع الان از دوره هاشمی هم بدتر برای مردم عادی هم سخت نیست . هر چند قیاس مع الفارق است دولتی که بعد از جنگ شروع می شود با دولتی که با کلی ذخیره ارزی و روابط بین الملل خوب شروع می کند . (990018) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۶:۴۷:۱۸
اقای جسارت عذر خواهی از خاتمی را قبول کنید (990451) (alef-4)
 
Meek
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۲۰:۴۸:۱۷
من فکر میکنم اگر اقتصاد درزمان آقای خاتمی، اینطور که بیشتر میگویند،
خوب بوده، باور نمیکنم کار وزرای ایشان بوده باشد، شانسی خوب از آب
درآمده، یکوقت هم باید خوب میشد که تصادفاً افتاد زمان ایشان. هیچکس
برای اقتصاد کشور کاری که مخرب نباشد نکرده است. (990698) (alef-4)
 
Canada
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۲:۵۹:۱۵
جناب آقای توکلی
بنده به عنوان یک ایرانی و فارق از مسایل سیاسی ، تنها راه نجات این مملکت از وضع فعلی را در اعلام رای عدم کفایت توسط مجلس به آقای اخمدی نژاد میدانم تا حداقل ریاست جمهورهای بعدی نتیجه قانونشکنی و یک دنده بازی و ... را ببینند .
قداست همه چیز در این کشور توسط این دولت از بین رفته و فضای دروغ و تهمت و ..... نهادینه شده و متاسفانه خیلی از این رفتارها بین مردم نهادینه شده و سالها زمان نیاز است تا این فرهنگ زشت از بین برود . (989713) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۷:۵۸:۳۱
همچنین رای به آشتی با دنیا همش که نمیشه تحزیم رو دور زد (990537) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۲۰:۵۹:۲۸
علاوه بر عدم کفایت رییس جمهور خود نمایندگان هم مقصر هستند چرا که اگر اقایان به فکر مردم بودند سکوت نمیکردند تا رییس جمهور مملکت را به اینجا بکشاند (990710) (alef-4)
 
بهزاد
United States
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۳:۳۰:۲۴
جناب توکلی عزیز! ادعا می کنید:" انسان با علم به آینده تصمیم نمی‌گیرد. ما آدم‌های معمولی هستیم. پیغمبران که به علم به آینده دارند با اطلاعات معمولی تصمیم می‌گرفتند." آیا اصلاح طلبان و بسیاری از اقتصاد دانان پیغمبر بودند که این شرایط را پیش بینی کردند؟ مشکل یک سیاستمدار و اقصاددان مثل شما که از چهار سال ریاست جمهوری آقای احمدی نژاد نتوانسته این روزها را پیش بینی کنه نداشتن علم به آینده است یا مصالح سیاسی یا نداشتن آگاهی کافی به مسائل اقتصادی؟!!!
وقتی آزادی نزدیک به مطلق است! به خدا خیلی زشت است زیر کامنتی که به کسی توهین نشده قسم بدیم تا چاپ بشه! موفق باشید (989714) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۷:۳۰:۴۳
شايد هم ميدونستند ولي مصلحت نبوده به روي خود باورند (990512) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۴:۲۵:۲۳
"تسويه حساب" صحيح است. (989715) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۴:۴۰:۰۳
اقای توکلی بخدا ما حاضریم پول جمع کنیم و برای ایشان در قاره افریقا جزیره ای بخریم تا ایشان مادام العمر رئیس جمهور باشد در انجا و تمام شرکا هم با ایشان بروند (989717) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۵:۰۱:۰۹
منظورت از ما کیه که اینقدر ما ما میکنید ضمنا سعی کن با سرمایت اینقدر بازی نکنید خطر داره . (990276) (alef-4)
 
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۵:۴۴:۳۵
جناب دكتر توكلي :تا كي مي خواهيد به اشتباهات خودتان اعتراف نكنيد؟تا كي مي خواهيد اين وضعيت كشور رو تحمل كنيد و به مصلحت ها بپردازيد؟
جناب دكتر توكلي : شما با توجيهاتي مثل اضطرارا راي داديم و حمايتهايي كه شما و امثال شما صورت داديد مملكت رو به اين وضعيت رسانديد.مگر شما رفتارهاي دوره چهار سال گذشته رو از ياد برده بوديد كه مي فرماييد علم به اينده نداريد؟
چطور من ايراني مي توانم به شما و هم طيفي هايتهان اعتماد كنم در صورتي كه شما هنوز هم به خاطر ديدگاهاي سياسي متفاوت اقتصاد داناني كه از گذشته ي دور درباره وضعيت اينده اقتصادي كشور هشدار مي دادند با ديده ترديد مي نگريد و اين ترديدتان همچنان ادامه دارد؟ (989719) (alef-2)
 
Serbia
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۵:۵۱:۴۳
جناب آقای توکلی، من سال ۸۰ در انتخابات ریاست جمهوری به شما رای دادم ولی در انتخابات اخیر مجلس خیر. علتش آنست که دیدم شما سیاست مداری هستید که دقیقه ۹۰ کم می آورید. کلی به رییس جمهور می تازید و بقولی تبلیغ برای او را حرام می دانید ولی باز به او رای می دهید. یا در مساله مرتضوی و … امان از این مصلحت اندیشی های دم آخر شما. کاش شما هم یک قدری از آن «جنم» احمدی نژاد را داشتید! (989720) (alef-2)
 
آریا
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۲۲:۳۳:۲۶
به نظر من بهترین گزینه برای انتخابات سال آینده دکتر محسن رضایی هست. ایشان هم با سوادند هم منطقی و معتدل و هم امتحان پس داده و هم مطیع رهبری. (990793) (alef-4)
 
امیر
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۷:۱۴:۵۹
" می‌گوید رئیس‌جمهور بعدی را با چشم بازتری انتخاب می‌کنند" !!!!
شما انتخاب میکنید ؟! ببخشین پس مردم چه کاره هستند؟ (989733) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۶:۵۰:۴۷
بستگی به این دارد که چه کسانی را بازی دهند ! (990454) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۷:۱۹:۱۳
اقای توکلی مرد شریف و حق گوئی است کاش همه نمایندها اینجور بودند..واقعا مشکلات ما از دولت احمدی نزاد است کاش هر چه زوتر این فرد و دولتش برکنار میشدند..هر چه دزدی و بدبختی وگرانی بیکاری تحریم و امثال اینها بود در این دولت چند برابر شد بیچاره کرد مردم را (989735) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۵:۴۸:۴۷
بي انصاف نبايد بود اثر تحريم ها را كم رنگ نكنيد فكر رفع تحريم باشيد هر چه زودتر انقدر هم بهتر (990358) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۷:۲۹:۵۱
هيچ قدرت خارجي نمي توانست اينطور مملكت را خراب كند (989739) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۵:۰۴:۰۴
اونهایی که رای مثبت دادند احتمالا خوشهالند از اینکه میتواند. (990283) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۷:۳۲:۲۴
تا زمانی که فرقه گرایی و قهرمان سازی ار انسانهای جایزالخطا و لبریز ازعشق

به قدرت در تفکرات نخبگانی امثال اقای توکلی وجود محوری دارد وضع از این بهتر

نمیشود. (989740) (alef-2)
 
مجتبی زارع
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۷:۴۳:۴۲
این حرف ها رو باید در سال 84 میزدی
نه اینکه بعد از 4 سال
به نظر من همون 2 سال اول ریاست جمهوری، برای شناخت کافی بود و نباید اصولگرایان مخالف، در سال 84 از ایشون حمایت میکردن
روی شخصی دیگری، مثلا آقای رضایی به توافق میرسیدن (989743) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۵:۰۵:۳۱
جناب زارع دور خودتون نشستید همینطوری میبرید و میدوزید (990287) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۸:۰۳:۵۷
"مرکز یک موسسه پژوهشی و مطالعات کاربردی در امر حکومت است و هر چه حکومت نیاز دارد باید این مرکز به دنبالش برود" مگر مجلس مال مردم است يا حكومت؟! (989755) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۸:۰۷:۲۶
مگرآقاي جوانفكر چه گفته بوده؟ (989756) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۸:۰۸:۵۴
خوب شد آقای توکلی محتاطانه صحبت می کنند و الا چی می گفتند! (989757) (alef-2)
 
ابراهيم قنبري
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۸:۰۹:۰۳
به نام خدا
دوره يا تاريخ مصرف ؟ (989758) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۸:۱۲:۵۶
ما که چهار سال پیش گفتیم! (989763) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۸:۱۵:۴۶
توکلی اولین باره که حرفات به دلم چسبید. همیشه بدون پرده صحبت کن (989764) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۸:۱۶:۳۶
" اگر علم امروز را داشتم به وی رای نمی‌دادم. چون کسی علم به آینده ندارد. معما چو حل گشت، آسان شود" براي خيلي ها روشن وواضح بود ممكن است براي شما معما بوده باشد. (989765) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۲:۱۳:۲۶
امروز مشخص شده اقاي هاشمي با بصيرت ترين است كه از اول هشدار داد اما گوش شنوايي نبود ولي دهانهاي باز براي فحاشي زياد بود (990046) (alef-4)
 
فرهاد
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۸:۱۸:۴۰
آقای توکلی از اول انتخاب احمدی نژاد شما رفتین در جبهه مقابل اون قرار گرفتید و آقای لاریجانی از این امر استقبال کردند شما خط مقدم جبهه لاریجانی برای لحه کردن احمدی نژاد قرار گرفتین البته احتمالا بی خبر و متاسفانه با اینکه ادعا سیاست میکنید نفهمیدید که برادر بزرگ وار تان آقای لاریجانی و دوستانشان قصد لحه کردن احمدی نژاد رو داشته ودارند چون اگر مانند یک سال قبل دولت احمدی نژاد این مدت را هم طی میکرد یک اسطوره تاریخ میشد که این به مزاج شون خوش نیومد (989767) (alef-2)
 
فروغ
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۲:۴۴:۵۴
اسطوره یعنی افسانه،حکایت ،قصه،سخن پریشان وبیهوذه بنا براین نیاز به طی مدتی ندارن از نظر تاریخ و به گواهی مردم دنیا ایشون از چند سال پیش اسطوره بودن وتا دنیا دنیاست اسطوره خواهند بود اصلا نگران نباشید ضمنا لحه درست نیست بنویسید (له) (990089) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۸:۲۰:۳۰
جناب توكلي مي خواي باز هم كانديد بشي؟ (989771) (alef-2)
 
abbas
United Kingdom
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۱:۰۴:۰۴
اگر ایشان رئیس جمهور بشوند بازهم سیستم آزمون و خطا خواهد بود. (989974) (alef-4)
 
محمود
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۸:۲۱:۱۰
جناب توکلی. مدیریت مهندس موسوی در طول 8 سال جنگ بر شما روشن بود! هم چنین قانون گریزیهای احمدی نژاد!! از شما بعید است نتوانی تشخیص بدهی چه کسی میتواند منافع کشور را حفظ کند>بر اساس کدام مصلحت و ناچاری به احمدی نژاد رای دادی!! بهتر است واقعییت بگویی. البته که جناب عالی میدانید که در انتخاب خود اشتباه کردید لطف کنید واضح اعتراف کنید.. (989772) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۲:۵۲:۱۰
هيچ كس واضح نمي گه غلللللللللللللللللط كردم
اينهم به زبان بي زباني گفت (990100) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۸:۲۱:۴۱
آقای توکلی ،
شما و بسیاری دیگر نیز در این ناکامی ها و شکست ها بی تقصیر نیستید.
وقتی صداقت شما باور خواهد شد که ابتدا تقصیر خود را بیان کنید. (989774) (alef-2)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۸:۲۴:۱۸
همینکه جناب توکلی به اشتباهشون اقرار می کنن جای بسی امیدواریست اما این هیچ باعث نمیشه که وی را به خاطر اشتباهاتشون /بخصوص توجیه رای دادنشون در انتخابات گذشته/رو نادیده بگیریم. (989778) (alef-2)
 
حزب الله
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۸:۲۶:۰۹
برادرگرامی آقای توکلی
دوره صدارات احمدی نژاد از سال 1384 مثبت نبوده متاسفانه شما ندیدید یا نخواستید ببینید...! (989781) (alef-2)
 
حسین
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۸:۳۳:۰۴
آقای توکلی:
این موضوع که بانک مرکزی می گوید: ما ارز بالاتر از 1226 تومان نفروخته ایم که عذر بدتر از گناه است. چون اولا همین موضوع و عدم وجود ارز کافی با نرخ 1226 باعث افزایش قیمت شد. ثانیا وقتی ارز هایی که در بازار با نرخ های بالاتر فروخته می شدند؛ مگر از کجا آمده بودند؟ قطعا بخشی از آنها با راهکارهای قانونی مختلف با نرخ 1226 توسط دلالان بدست آمده و در بازار با نرخ آزاد فروخته شده اند. پس اگر بانکمرکزی با نرخ بالاتر نفروخته: اولا زمینه افزایش قیمت را ایجاد کرده ثانیا ارز ارزان را به دلال ها رسانده که سود کلان ببرند. خواسته یا نا خواسته این مسئله در اقتصاد ایران شکل گرفته و واقعیت تلخی است.
با تشکر (989794) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۸:۳۶:۴۵
آقای توکلی شما فکر می کنید مردم اینقدر کم حافظه اند که ندانند شما وامسال شما بودید که برسر شرف وعزت وزندگی مردم بابت سرپانگه داشتن این آدم تلاشکردید حال آنکه می دانستید که ایشان توان اداره کشور را ندارد و الان مردم در باتلاق بدبختی گیر کردند حالا همه خودتان ناجی می دانید (989801) (alef-2)
 
امير110
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۸:۴۱:۳۱
چوب خدا صدا نداره. خودت هم مي دوني بخاطر ظلمي كه در حق بسياري از اين مردم كردي داري چه مي كشي. دنيا دار مكافات است. مكافات تمام ظلم هايي كه در اين چند سال امثال تو و ساير مدعيان اصولگرايي كرده ايد را بايد بدهيد. خدا جاي حق نشسته و انشاء ا... بيشتر از اينها بايد تو و دوستانت مكافات ببينيد. (989814) (alef-2)
 
Finland
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۹:۵۳:۰۳
جانا سخن از زبان ما می گویی
ممنون که این نظزرو دادی ممنون و که این نظرو چاپ کردی (989910) (alef-4)
 
United States
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۸:۴۲:۳۷
جناب توکلی اگر مشکل سیاسی مملکت اقلانه ومدبرانه حل شود مشکل اقتصادی حل خواهد شد نیازی هم به باز گشت به 30 سال قبل نیست. (989817) (alef-2)
 
خودم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۸:۴۹:۲۵
برادر عزیز جناب آقای توکلی عزیز
با تمام عشقی که به انقلاب و مملکتم دارم باید چشمانمان را باز کنیم
جمهوری اسلامی ایران از سال 88 با اشتباهات عمدی و غیر عمدی برخی مسئولین حرکت رو به افول خود را شروع کرده مگر اینکه معجره ای رخ دهد .
بروید در شهر دوری بزنید --- فحشا و دزدی و زورگیری - اعتیاد - کارتن خوابی - نارضایتی مردم - دروغ گویی و دزدی مدیران - خیانت و ظاهر فرییبی ایشان - گرفتن مناسب دولتی توسط افراد ناصالح - اختلاس - کم کاری - تهمت - سیاسی کاری - افراطی گری توسط مذهبیون - فرار سرمایه های انسانی - ریزش های همین 3 ساله اخیر به خاطر رفتار احمدی نژاد که خودش یه تنه بیشترین آسیب را به مملکت و اتحاد ملی زد و همه و همه .... لطفا اینها را ببینید ... و البته هزاران مورد دیگر که احتمالا شما آقایان مسئولین رده بالا از آن باخبر تر هستید . (989824) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۲:۵۴:۵۹
اولين نظر درستي كه خوندم نظر شما بود
ببينيد اينها كور و كرند اينها فقط مانتوهاي كوتاه و چكمه ها و آستين هاي را مي بينند نه بيشتر (990107) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۸:۵۲:۰۲
اقای توکلی نتیجه این گفتگو اینه که شما اصلا اشتباه نکردید و چون علم به اینده نداشتید چنین کردید!
حداقل دوره دوم احمدینژاد که قضیه مشخص بود و همین مشخص بودن باعث این جریانات شد چون قشر تحصیلکرده امروز را میدیدند ولی شما ندیدید.
کاش حداقل کمی عذرخواهی چاشنی این گفتگو میکردید تا دلسوزی شما برای ملت و کشور ثابت بشه. (989827) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۸:۵۲:۵۳
سر تا ته مقاله را خواندم ولی آخرش هم نفهمیدم عدم اطمینان به اقتصاد دانها به چه سبب بود. داودی آدم درستی بود و به خصوص بعد از عزل دانش جعفری بسیار خوب عمل کرد ولی شما در مجلس ( منظورم اصولگرایان است.) به راحتی کار را در اختیار افراد غیر صالح قرار دادید رحیمی قابل اعتمادتر بود یا اقتصاد دانها . شاید بگویی این حق رییس جمهور بود که معاونش را انتخاب کند ولی دوستان شما برای رییس شعبۀ یک بانک با دولت زد و بند میکند نمونه اش خاوری پس چرا شما برای پستهایی مثل معاون رییس جمهور ، وزیر دارایی و رییس بانک مرکزی از قدرت مجلس استفاده نمیکنید. مجلس را کرده اید برگ چغندر. شما که خودت فارغ التحصیل اقتصاد هستی حرف آنها را نفهمیدی؟ (989828) (alef-2)
 
abbas
United Kingdom
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۱:۱۰:۳۷
عزیزم اعتقاد این افراد معلومه "هرکس همفکر خودشون نباشه هر چه بگوید مزخرف است و قصد ضربه زدن به کشور و نظام را دارد. هرچند که شهید داده باشد ، جانباز باشد، زندان رفته باشد، فرقی نمیکنه ." (989983) (alef-4)
 
Meek
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۲۰:۵۳:۳۷
خدارا شکر که چیزی به تمام شدنش نمانده و و برای این حرف آخر شما
دیگه وقتی نیست، وگرنه باید چراغ برمیداشتیم و دنبال این روزها میگشتیم،
کسی نمیتواند گل و ریحان را برگ چغندرکند:
هربلائی که بهرکس برسد از خویش است. (990702) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۸:۵۸:۰۹
نظرتون رو درباره مجلس بیعرضه نفرمودید ! (989832) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۸:۵۹:۲۸
شما كه در زمان جنگ از اقتصاد دولتي موسوي انتقاد داشتي چقدر خوب است آْددم منصف باشد و براي منافع خود مسائل را تفسير نكند آخه در آن شرايط شما با اقتصاد دولتي مخالف بودي با اينكه اقتصاد دان بوديد و حالا راه كار همان زمان را تجويز مي كني آن هم زماني كه دولت با توصيه و تصويب شما بنگاههاي سوده را واگذار كرده و اصلا اقتصاد دولتي در اين شرايط امكان دارد (989835) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۹:۱۱:۰۷
واقعا هم دوره احمدی نژاد بسر امده جلوی ضرر را هر وقت بگیرید منفعت است (989844) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۹:۱۲:۴۸
من فقط یه نکته را بگم
در نامه اقتصاد دانان به دولت از تثبیت قیمت ارز انتقاد شده بود جالب این بود بعضی از این افراد عضو ویا از مشاورین دولت اقای خاتمی بودند که خود اون دولت اساسا مجری سیاست تثبیت نرخ ارز بود . ته اش یعنی این که اگه به توصیه اقایون عمل شده بود وضعیت فعلی چند سال زودتر اتفاق می افتاد .

متاسفانه خبرنگار محترم برداشت عوامانه ایی از اون مجموعه نامه داشته که بیشتر به درد سایتهای اینترنتی و مخاطبین کم اطلاع اونها میخوره (989846) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۱:۵۴:۱۷
بله اتفاقا درست بود. با رشد اقتصادی 8 درصد و حجم عظیم سرمایه گذاری خارجی، رشد بسیار محدود نقدینگی، رونق تولید و کسب کار، نرخ بیکاری پایین، کاهش شدید نرخ تورم، افق اقتصادی روشن، روابط مناسب با کشورهای تاثیر گذار صنعتی و ... چرا نباید ارز ثابت شود (990031) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۵:۰۱:۴۸
رشد بسیار محدود نقدینگی !
خواهشا در چیزی که تخصص ندارید اظهار نظر نفرمائید
نقدینگی از 13هزار میلیارد تومان در سال 76 به 91 هزار میلیارد تومان در پایان سال 84 رسیده بود حالا دوباره به گزاره ایی که فرمودید دوباره نگاه کنید (990278) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۵:۲۴:۴۷
منظورتون از رونق تولید واگذاری فله ای کارخانجات دولتی و تحت پوشش به دوستان و اشنایانشان و در به در کردن کارگر های کارگاه ها و کارخانجات از قبیل کفش ملی , مبلیران , جهان چیت و ..... است . (990320) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۳:۴۹:۲۳
با سلام

طبق نظر اقتصاد دانان نرخ واقعی دلار می بایست همپا با وضعیت اقتصادی کشور و در حمایت از تولید داخلی حداکثر بین 1250 تا 1450 تومان رشد میکرد. بعنوان مرجع میتوانید به نظرات منتشر شده در روزنامه دنیای اقتصاد در نیمه دوم سال 88 و نیمه اول سال 89 مراجعه کنید. (990180) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۹:۱۹:۰۶
برادر توکلی! حساب شما از احمدی نژاد جدا نیست. (989852) (alef-2)
 
Germany
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۲۳:۰۱:۵۸
احسنت، یک کلام ختم کلام! (990817) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۹:۲۰:۰۳
آقای توکلی عزیز کی دوره شما تمام می شود. شما که هم در دولت آقای خاتمی و هم این دولت کار شکنی کردید و می کنید و سلیقه شخصی و غیر کارشناسی خود را تحمیل می کنید (989853) (alef-2)
 
United States
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۵:۴۸:۳۲
من هم موافقم نه تنها دوره احمدی نژآد تموم شده بلکه دوره امثال توکلی ها هم تموم شده! الان دوره افرادی هست که عاقلانه عمل کنند نه احساساتی! (990357) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۹:۲۱:۰۹
آقای توکلی تعصب اصولگرایانه شما را نابینا کرده است. آمار و ارقام دوره خاتمی را با این دوره مقایسه کنید تا ببینید همان اقتصاد دانان مورد نظر شما چقدر از شما عاقل تر بوده اند.
شما متعصبید و هیچوقت به اشتباه خود اعتراف نخواهید کرد. (989855) (alef-2)
 
مسعود
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۹:۲۲:۵۴
ای کاش شما که نماینده‌ی مجلس هستید این سخنان را در عمل و درون مجلس پیاده می‌کردید نه اینکه در سایت شخصی خودتان در قالب مصاحبه منتشرش کنید

برای شروع پیشنهاد می‌کنم طرح عدم کفایت ایشان را مطرح کنید
اگر توانستید امضا جمع کنید که در انجام وظیفه موفق شدید
اگر هم نشد آنوقت در سایت خودتان گزارش بدهید که من تلاش کردم ولی موفق نشدم (989857) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۹:۲۹:۱۹
آقای توکلی عزیز, چند سوال دارم. اگر جواب هم می دادید خیلی خوب بود. همانگونه که به گزارشگر خودتان جواب دادید!

1- چهار سال است با سایت وزین الف کشور با نام و خبر و تحلیل کشور را به ناآرامی کشانده اید. چطور شده که الان یادتان به آرامش افتاده است؟

2- ایا این مردم هستند که تصمیم گیری درباره ادامه حیات سیاسی کسی را به عهده دارند یا شما؟ آیا اگر کسی درباره پایان دوران نمایندگی شما حرف بزند قابل قبول است و یا اینکه مردم درباره نمایندگی شما تصمیم میگیرند؟ (989871) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۱:۲۷:۲۳
گل گفتی.
ازفردا ما هم تصمیم بگیریم چند هزار رای این اقا رو برگردونیم و به کار بیفایدش خاتمه بدیم. چه خوب میشه.
اقای توکلی با منطق شما مملکت اینجوری میشه. (990002) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۹:۳۰:۲۰
خیلی قشنگ شده . هر کی برای خودش یک خط قرمز ی درست کرده جز مردم که حریمشان سبز خوشرنگ (989873) (alef-2)
 
سيد امير
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۹:۳۲:۰۶
اقاي توكلي خسته نباشيد . خيلي دير متوجه شديد (989874) (alef-2)
 
فروغ
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۲۳:۴۵:۵۹
دیر متوجه شدن بهتر از هیچوقت متوجه شدن نیست؟ (990859) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۹:۳۴:۳۱
الان در آمریکا ۴۴ میلیون نفر روزانه کوپن غذای گرم می‌گیرند متاسفم اين امار را از صدا وسيما بدست اورديد يك كمي مطالعه داشته باشيد جمعيت امريكا را در نظر بگيريد اگر 300 ميليون هم در نظر بگيريد ميشوديك هشتم مردم امريكا كه اين يعني از هر 10 نفر 2نفر در صف غذاي گرم هستند براي همين حرفهاي نسنجيده اين مملكت به باد رفت افراد دانا واگاه در راس امور بايد باشند علم غيب هم نداشته باشند ولي پيشبيني داشته باشند (989879) (alef-2)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۵:۳۵:۲۲
اگر حرف جناب توکلی در این خصوص بی اساس است رد ادعای ایشان با این تحلیل شما( که یعنی از هر 10 نفر دو نفر در صف غذا هستند ) بی اساس تر است.بهتر بود به جای این مطلب از ایشان می خواستید که در ارتباط با این مطلب مدرک ارائه کنند و یا اینکه بصورت مستدل حرف ایشان را رد میکردید. (990341) (alef-4)
 
United States
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۵:۵۰:۲۷
آقای توکلی! بدبختی شما این است که تمام فکر و ذکرتون دشمنی با آمریکاست! بابا خدا هم اینقدر که شما با آمریکا دشمنی می کنید باهاش دشمن نیست! (990360) (alef-4)
 
مهدی
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۹:۳۸:۰۷
حالا احمدی نژاد به کنار

جناب آقای توکلی میشه بفرمایید تو 20سال گذشته شما چه کاری برای ما کردید

چون ما فقط تو این سالها از شما جز اعتراض و بدگویی از دولتها نشنیدیم

فقط نشستی دور گود میگی لنگش کن

راست میگی آستین بالا بزن بیا تو گود ( البته آگه مردم تحویلت بگیرن) (989888) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۰۹:۵۹:۵۶
با سلام و احترام جناب اقای توکلی شرایط امروز کشور را با اوایل انقلاب و جنگ مقایسه نکنید در ان زمان دولتمردان مانند مردم یا کمی شبیه ما زندگی میکردند ایا الان همین گونه است ایا هدفمندی تورم گرانی افسار گسیخته ریخته شدن اقشار متوسط به زیر خط فقر شامل اداره کنندگان کشور شده ایا گرانیها در شما تاثیری دارد تا فکر اساسی بکنید ایا هدرمندی منابع کشور به نام هدفمندی هیچ سودی نصیب کشور و مردم کرده ایا شعارهای ایستادگی و مقاومت شماها دودش را به چشم شماها برده یا مردم اقای دکتر اختلاف طبقاتی وحشتناکی که حاصل شده اداره کنندگان کشور راچه مجلس چه دولت و چه قوای دیگر را انچنان از حال و روز مردم بی خبر کرده که میگویند همه چیز خوب است چون وضع خودشان عالیست متشکرم و متاسف از اینکه ارمانهای انقلاب را دور ریختید. (989922) (alef-4)
 
سعید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۰:۰۹:۳۹
تا اینجای صدارتش مفید بوده که ادامه اش را میگویید مفید نیست؟ (989928) (alef-4)
 
ن
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۰:۲۷:۱۴
آقای توکلی از اول انقلاب تا الان هزار بار نظرات خود را در باره اقتصاد تغییر داده اید به نظر من نان را به نرخ روز می خورید . (989949) (alef-4)
 
hassan
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۰:۳۰:۲۴
با یاد و نام خدا
آقای دکتر توکلی 2 سوال داشتم محضرتان :
1- چگونه اقتصاد مملکت با این همه ابهت توسط 40 دلال به مخاطره می افتد ؟
2- چرا یک نفر را این همه حمایت کردند و بالای چشم خود گذاشتند و اکنون که وضع و اوضاع اقتصادی به رکود کشانده کشور را فدای این فرد می کنند ؟؟؟؟ یعنی شناخت اصولگرایان از یک نامزدشان آنهم در این پست حساس اینقدر بود ؟؟؟؟؟ (989954) (alef-4)
 
abbas
United Kingdom
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۰:۳۲:۴۹
آقای توکلی
شما کسی هستید که نگذاشتید برنامه اقتصادی آنها اجرا شود 8 سال آقای رفسنجانی نرخ اشتغال بسیار بالا بود. تمام شاخص های توسعه خوب بودند هرچند که ما مشکل تورم سال 74 را داشتیم اما کشور در حال رکود نبود . اینقدر واردات بی رویه نبود. از لحاظ اقتصادی در کار دولت خاتمی سنگ انداختید که نتیجه اش تا تمام دوره احمدی نژاد ادامه داشت. در دوره خاتمی صندوق ذخیره ارزی پر پول بود بطوری که آقای لاریجانی میگفت پول هست چرا کار نمیکنید؟ آنها میدانستند اگر این پول به کشور تزریق شود تورم ایجاد میشود. این پول ها رسید به احمدی نژآد شد موز ، سفر خارجی و ...
اگر هر ساله حداقل به اندازه تورم قیمت خدمات و کالاهای دولتی افزایش یافته بود (که شما مانع شدید) وضعیت به این شکل نبود. کدوم کشور (چه فقیر و چه ثروتمند) نرخ آب ، برق ، گاز ، گازوئیل و بنزینش به اندازه ما است . این شما بودید که فرهنگ مصرف را ترویج دادید. مصرف 70 میلیون لیتر بنزین روزانه تقصیر شماست. این شما بودید که نصب کولرگازی را در تهران باب کردید. ما چه برق، آب و بنزین مصرف کنیم چه نکنیم تاثیری معنی داری بر زندگیمان نمی گذارد پس چرا در مسابقه مصرف بیشتر شرکت نکنیم ؟ اگر نخواهیم شرکت کنیم، خانواده ما اجازه میدهد؟ وقتی فامیل و همسایه ها رو میبینند، بهشون چه بگم ؟ (989959) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۰:۵۸:۲۸
زنده باد بصیرت شما و اصولگرایان (989967) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۴:۰۱:۵۱
خواهشا به این نظر رای مثبت بدید این یه شوخی مضحکه!!!!! (990200) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۱:۳۸:۳۲
آقای دکتر توکلی عزیز. داشتن شجاعت اقرار به اشتباه کردن اینقدر سخت است؟ قبول کنید که برآیند تصمیمات شما و همکارانتون که به خاطر بغض نسبت به مخالفنیتون،که نتیجه اش حمایت همه جانبه از سیاست های اقتصادی و تصمیمات سیاسی (در حوزه های خارجی یا داخلی)دولت بود اوضاع مملکت را بدین جا رساند. جایی که رییس جمهور آن در کنفرانس مطبوعاتی به صراحت اعلام میکند، اگر تحریمها موثر نبود پس حتما حرف ایشان(آقای لاریجانی) باعث تلاطم در بازار ارز شده است. جایی که - بنا به اظهار نظر رسمی ایران خودرو - تولید خودرویی که 95 درصد آن تولید داخل است به یک سوم کاهش میابد
اعتراف کنید وقایعی که برخی در خشت خام میدیدند، شما و دوستانتان در آینه نتوانستید ببینید. والسلام (990013) (alef-4)
 
یک انسان معمولی
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۱:۳۹:۱۲
جناب آقای توکلی

بهترین خدمتی که شما اصولگرایان می توانید در حال حاضر به انقلاب و مردم بکنید این است که از قدرت کنار بروید. مشکل فقط احمدی نژاد نیست. 8 ماه دیگر دوره ایشان تمام می شود ولی شک ندارم مشکلات به همین شکل ادامه پیدا خواهد کرد. زیرا شما اصولگرایان با تعصب از فرد دیگری برای ریاست جمهوری حمایت خواهید کرد که بهتر از احمدی نژاد نخواهد بود. تعصب و تعقل در یک جا جمع نمی شوند. به نظر من تنها راه برون رفت از همه مشکلات کشور سپردن امور به دست انسانهای عقل گراست نه اصولگرا. ( کارنامه اصولگراها نشان داده که عقل گرا نیستند) (990014) (alef-4)
 
United States
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۵:۵۱:۵۹
احسنت گل گفتی (990363) (alef-4)
 
کاوه
France
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۱:۵۶:۴۱
آقای توکلی لطفا بفرمایید خسارتی که بر اثر سوء مدیریت دولت و مجلس و با همکاری همه جانبه تمامی ارکان نظام به کشور و مردم وارد شد را چگونه در درگاه ملت و خداوند پاسخ خواهید داد؟
آیا این مسلمانی است؟
اگر به جریان آزاد رسانه اعتقاد دارید چاپ بفرمایید تا شاید ما نیز به جوابی برسیم
متشکرم (990034) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۲:۰۰:۱۸
مشکل امروز ما اینه که بسیاری از افراد منافع شخصی و گروهی خود را بر منافع عموم مردم ترجیح می دهند. از جمله شخص شما آقای توکلی با حمایت غیرمنطقی خود از احمدی نژاد در سال 88. (990038) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۲:۱۳:۲۹
در تمام طول جنگ که من یک تحقیق علمی انجام دادم یک تیمی هم کمک کردند 16/3 درصد بودجه صرف جنگ می شد و کشور با درآمدهای بسیار پایین تر اداره می شد....
اقای توکلی در ان زمان مدیریت کشور دست کس دیگری بود ونه احمدی نژاد که ادعای پاکترین دولت را دارد اما فساد از سر وکولش مبارد. (990047) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۲:۳۳:۲۵
بسه
بسه
فقط حرف ................ (990068) (alef-4)
 
عين الدوله
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۲:۴۱:۳۴
بازم احمدي نژاد به كار اشتباهش اعتقاد داره وسر حرفش هست ،شما نماينده ها
مثل بازار ارز هميشه در حال تصميم گيري هستيد و صبح امضا ميكنيد وشب انصراف ميديد ،موكلين دلشون خوش نماينده دارند . حالا اگه به شما برنمي خوره
نظر مارو هم درج كنيد ،شايد وقتي ديگر . (990081) (alef-4)
 
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۲:۵۱:۵۹
متاسفيم كه گهگاه روزنه اي از اميد در دلمان از حرفهاي شما جوونه ميزد. ولي نه مثل اين كه شما هم فرقي با آنها ندارين. (990099) (alef-4)
 
نادر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۳:۳۰:۰۵
آقای توکلی چگونه است که شما سیاستمداران و مسئولین اوضاع جهان را پیشبینی می کنید ولی از پیشبینی رفتار رئیس جمهور عاجزید.
شما در این مصاحبه اوضاع امریکا را پیشبینی می کنید ولی نمی دونستید که وضع خودمان چگونه می شود؟
به نظر من بیشتر از رئیس جمهور شما و دیگر مسئولین و نمایندگان مقصرید.و باید پاسخگو باشید.
چهار سال برای آزمودن یک فرد کافی نبود.اعتراف به اشتباه کافی نیست
لطفا سانسور نکنید (990150) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۳:۳۷:۲۹
احمدی نژاد سمبل یک تفکر است اگر موفق بوده این تفکر صحیح بوده واگر موفق نبوده این تفکر شکست خورده به اقای توکلی باید گفت تبری جستن از احمدی نژاد خیلی دیر است جنابعالی و سایر دوستان شجاعانه ضمن پذیرش اشتباه خود باید ازمردم عذرخواهی کرده وعرصه را برای تفکر دیگر بازکنید.. (990161) (alef-4)
 
Italy
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۴:۰۵:۴۸
کشور و دارید فدای چی می کنید ؟! دلار از 4000 تومن هم رد کرد ! شمایی که نماینده مایید ... به کجا داد بزنیم ؟ موقعی که کشور صنایعش از دست رفت دیگه بلند شدنش به این سادگی ها نیست ... می خواید ایرانو تبدیل به زیمباوه کنید با این کارتون ؟ امنیت شغلی و زندگی از صفر هم رد کرده منفی شده !
برادری که اون پشت نشستی ، منتشر کن اینو ! به خدا اگه به اون دنیا اعتقاد دارید باید جواب پس بدید ! چی شده مسولین اینقدر خدا نترس شدن !!! (990208) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۴:۱۰:۴۵
از همان زمانی که آقای احمدی نژاد در مناظرات انتخاباتی حرمتها را شکستند و هیچ ارزشی برای منافع ملی قائل نشدند و برای رسیدن به قدرت، با تخریب دیگران، بر احساسات مردمی که از بی عدالتی خسته شده بودند موج سواری کردند، کاملا محرز بود که ایشان لیاقت ریاست جمهوری را ندارند. (990213) (alef-4)
 
آذرخش
United States
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۷:۰۰:۴۹
يكى از ويژيگيهاى اصولگرايان حامى احمدى نژاد "يكدندگى"است كه از رييس جمهور محبوبشان به ايتها سرايت كرده.ايشان درسطور اوليه مصاحبه اعلام ميكنه كه دولت در زمان جنگ با كمترين بودجه(١٦درصد)مملكت وجنگ را اداره كرده در حاليكه در چند سطربعد معتقده احمدى نژاد وميرحسين ازنظر شخصيتى مثل همند البته احمدى نژاد جنم اضافى دارد.حالا جالب اينجاست اين بزرگوار درعمل نتوانسته يك مورد ازقانون شكنيهاى ميرحسين را ذكر كنه (990474) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۷:۰۶:۴۰
اگر علم امروز را داشتم به وی رای نمی‌دادم. چون کسی علم به آینده ندارد. ...
....ما که نمی‌دانستیم احمدی نژاد مثل امروز قانون شکنی می‌کند....اقاي توكلي اولا -به اعتراف حداد عادل و...همچنين واقعيات مشهود وروشن تخلف هاي احمدي نژاد از دين وقانون از همان روزهاي اول رياست جمهوري دورۀ اول شروع شد ولي به خاطر تعصب هاي بي جا ي شما وامثال شماوعقده هايي كه از بعضيا داشتيد نخواستيد واقعيت ها را بپذيريدوهنوز هم نمي پذيريد.ثانيا- اگر شما نياز به علم در هرحادثۀ سياسي داريد پس چطور خودتونو سايست مدارمي دانيدوبا مردم عادي چه فرقي داريد؟(گرچه بسياري از مردم عادي چون بي تعصب مسائل را تحليل مي كنند قبل از 84 احمدي نژاد را شناختند)ثالثا - چرا هنوزدر انجام وظيفۀ نظارتي نسبت به احمدي ووزراي او كوتاهي مي كنيد؟بدان شما وامثال شما شريك تمام جرمهاي احمدي هستيد وبا توبه اگرحق الله معفو شود حق الناس بخشيده نمي شود مگر ان كه مليونها نفر راراضي كنيد واي واي واي برشما وامثال شما....بدانيد نفر بعدی رياست جمهوري از همون دائرۀ احمدي نژاد است ووي دست بردار نيست وكسي هم حريفش نخواهد بودبيش از 7سال است كه اين پيش بيني را دارم بخصوص كه رقباي ايشان امثال شما يند كه قدرت پيش بيني ساده ترين مسائل را ندارند/ببخشيد گرچه پيش بيني مي كنم نظرم را نذاريد (990480) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۷:۱۵:۲۴
اقای توکلی مثل اینکه شما هم پول کارکنان سایت تان را نمی دهید ایشان نیز یا نظرها را نمی خوانند یا در خوابند ! (990494) (alef-4)
 
علي
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۸:۰۲:۲۳
جناب آقاي دكتر

اگر قرار باشد الان يكي از دونفر اقاي خاتمي واقاي احمدي نژاد را براي رياست جمهوري انتخاب كنيد كدوم را انتخاب ميكنيد؟ (990540) (alef-4)
 
بي لياقت
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۹:۴۰:۱۵
لياقت ما همين اوضاع است و از ماست كه بر ماست پس خدايا به ما علم و دانشى عطا كن كه در تعيين آينده خود سهيم باشيم (990627) (alef-4)
 
United States
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۱۹:۴۹:۵۲
من فکر میکنم رئیس جمهور بعدی باید اول قول درست کردن اوضاع اقتصادی رو بده بعد بهش اجازه بدن تا سرکار بیاد. اگر بعد از شش ماه چیزی تغییر نکرد خودش استعفا بده. نظر شما چیه؟ اینطور دیگه گله و شکایت و این حرفا رو نداریم.
البته باید بره تعهد ثبتی بده در هفتاد میلیون نسخه چاپ بشه بدن به همه مردم.
چطوره؟ (990638) (alef-4)
 
Malaysia
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۲۰:۱۴:۳۹
در شرایط عادی و زمانی که کشور در حالت پویندگی و پیشرفت قرار دارد بدون شک اقتصاد دولتی کارایی چندانی ندارد. اما در شرایط غیر عادی که الان با توجه به ساست خارجی در آن قرار داریم این سخنان بی معناست و راهی به جز دخالت دولت و سهمیه بندی همه چیز وجود ندارد. (990668) (alef-4)
 
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۲۰:۵۶:۳۴
باسمه تعالی
آقایان توکلی ، احمدی نژاد.خون به دل مردم کردن واین جدل های بیهوده بس است. دیگه نوبت جونتراست. (990706) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۲۱:۲۱:۱۸
آقای توکلی بین تو و احمدی نژاد فرق چندانی نیست؟ همه مشکلات از روزی شروع شد که انسان هایی که نمی توانند حتی یک مدرسه را اداره کنند به فکر مدیریت جهانی افتادند و مدیران لایق خانه نشین. (990731) (alef-4)
 
ایرانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۲۲:۴۴:۴۴
اقای توکلی خدا وکیلی شخص خود شمامگر در این خسارت تاریخی نقش نداشتید اگر اصولگرایان شهامت دارند اعلام کنند به این اشتباه بزرگ وسکوت شاید شاید مردم از گناه انان بگذرند همه شما مقصرید اعلام برائت فایده ندارد (990799) (alef-4)
 
شعار
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۲۳:۲۴:۳۴
درد ما دوا نشد ، دکتر مملکت

شعاراتونم بدتر به ما حمله کرد (990837) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۷-۲۶ ۲۳:۴۴:۵۵
جناب آقای توکلی و دوستان اصولگرای ناب : ایا واقعا به خدا و روز قیامت اعتقاد دارید؟ چرا واقعا فکر میکنید مردم چیزی نمی فهمند .اینکه احمدی نژاد چگونه بر سرکار امد و چرا مجلس اینقدر یکدست و بیخاصیت می شود برای همه مرذم روشن است. احمدی نژاد فقط یک معلول است نه علت یا همه علت مشکلات امروز. انچه باعث همه مصائب است این است که عده ای خودشان را نماینده خدا و مردم دانستند و به جای انها حرف میزنند تصمیم میگیرند واجرا می کنند. وقتی هم خیلی خراب شد می گویند چه کنیم مردم سالاری دینی است دیگر.شما ودهها حزب اصولگرایی شب انتخاباتی پاک و منزه هستید.
خدا خود به داد مردم ودینشان که تنها سرمایه اصلی مردم هست برسد. چون علاوه بر سرمایه های مادی فراوان این مملکت .همه سرمایه معنوی هم هزینه شد و می شود. (990857) (alef-4)
 
United States
۱۳۹۱-۰۷-۲۷ ۰۰:۱۲:۳۵
همه اصولگرایان باید نتایج حاصله از دولتی که باتمام قوا وحداکثر استفاده از امکانات خودبرای به قدرت رسیدن آن تلاش نمودند را به گردن بگیرند. (990875) (alef-4)
 
United States
۱۳۹۱-۰۷-۲۷ ۰۲:۳۸:۳۶
یا من الیه کل شکوی، از آقای توکلی به تو شکایت میبرم. (990914) (alef-4)