توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 437686
درس‌هایی اجمالی از واقعه پلاسکو
علی مروی؛ 03 بهمن ماه 95
تاریخ انتشار : يکشنبه ۳ بهمن ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۳۷
کم‌کم از شوک پلاسکو خارج می‌شویم و می‌توانیم به ابعاد مختلف قضیه به صورت اصولی فکر کنیم. از مهم‌ترین نکاتی که می‌توان از این واقعه تلخ فرا گرفت، اهمیت و ضرورت راه‌اندازی سامانه‌های جامع اطلاعاتی و اقتصادی یکپارچه، به روز و برخط در بخش‌های مختلف کشور است.

سامانه‌های جامع اطلاعاتی املاک و مستغلات، اسناد و مدارک، چک و اسناد تضمینی و مدت دار، مبادلات مالی و بانکی، مالیات، احوال، سلامت و‌... و لینک کردن آنها به یکدیگر. با تشکیل چنین سامانه‌هایی، با کارایی و اثربخشی بیشتری می‌توان اقداماتی همچون نوسازی یا ارتقای ایمنی بافت‌های فرسوده با اولویت بلوک‌های پرتراکم و پرتردد را اجرا کرد.

در واقع با وصل شدن این سامانه‌ها به یکدیگر، هدفگیری تسهیلات و مشوق‌ها برای نوسازی یا ارتقای ایمنی این بلوک‌ها کارآمدتر شده و اعمال سیاست‌های هوشمند مالیاتی نیز میسرتر خواهد شد.

در صورت راه‌اندازی سامانه‌های یادشده، می‌توان در صورت وقوع بحران، مدیریت بحران را نیز با هزینه‌های مادی و انسانی کمتری به انجام رساند. به عنوان مثال، در این واقعه تلخ، شاید اگر چنین سامانه‌هایی موجود بود‌ به راحتی می‌شد با مراجعه به سامانه جامع املاک و مستغلات، از جزییات ساختمان مشتمل بر ویژگی‌های ایمنی آن و احتمال ریزش آن به دلیل مقاومت پایین سازه آهنی اطلاع حاصل کرد و در ابتدای امر به تخلیه کامل ساختمان مبادرت ورزید.

شاید شما هم عکس‌هایی از کسبه پلاسکو را ملاحظه کرده باشید که با وجود تذکرات ماموران خدوم آتشنشانی، کماکان به محافظت از اسناد و مدارک خود در مغازه یا واحد تولیدی مشغول بودند. یا عده‌ای که با هجوم به ساختمان پلاسکو، به دنبال خروج اسناد و گاهی کامپیوترهای موجود جهت حفظ اسناد حسابداریشان بودند.

با وجود تخطئه این رفتار توسط برخی، بروز آن کاملا طبیعی است چرا‌که بخش قابل توجهی از ثمره زندگی آنها در همین اسناد و مدارک گنجانده شده است. طبیعی است که اگر اطلاعات این افراد روی سامانه‌هایی ذخیره می‌شد نگرانی برای از دست رفتن اطلاعات یا اسناد تضمینی و مدت دار پرداختی برطرف می‌شد.

در نتیجه، چنین رفتاری بروز پیدا نمی‌کرد و قاعدتا وقت کمتری از آتشنشان‌ها صرف مدیریت آنها می‌شد. علاوه بر این، با پیشرفت فناوری، اکنون می‌توان حداقل برای مغازه‌های فعال در مجموعه‌های تجاری مطرحی همچون پلاسکو نصب دوربین‌های تحت شبکه را الزامی کرده و استفاده از سامانه‌های مدیریت هوشمند ساختمان مشتمل بر سامانه‌های اعلام و اطفاء حریق را مطالبه کرد.

تاکنون یکی از موانع اصلی در نوسازی اکثر ساختمان‌های تجاری فرسوده یا ارتقاء ایمنی آنها، عدم همراهی مالکان و کسبه مستقر در آنها بوده است. در واقع، انتظارات این افراد از هزینه‌های ناشی از حادثه آنقدر زیاد نبوده است که احتمال پایین حادثه را در ذهن آنها کمرنگ نماید.

یکی از اثرات واقعه پلاسکو را می‌توان دگرگونی در این انتظارات دانست. در واقع، اکنون مالکان نیز به لحاظ ذهنی همراهی به مراتب بیشتری با اقدامات نهادهای مسوول در نوسازی یا ارتقای ایمنی این ساختمان‌ها خواهند داشت و شرایط برای پیش‌برد چنین اقداماتی فراهم‌تر از گذشته است. مسوولان امر باید این همراهی را قدر بدانند تا توجه به ضرورت نوسازی بافت‌های فرسوده از صفحات روزنامه‌ها، مجلات و‌... فراتر رود.

از دیگر ابعاد قابل توجه، رفتار تماشاگران مزاحم بود. رفتاری که گر چه انتقاد و تمسخر زیادی را در شبکه‌های اجتماعی برانگیخت اما همچنان ادامه یافت. این رفتار، محدود به حادثه پلاسکو نیست به طوری که در ادبیات نظری اقتصاد نیز مورد توجه قرار گرفته است.

در ادبیات اقتصاد، از این نوع رفتار که در شرایطی بحرانی مانند واقعه پلاسکو یا در شکل‌گیری و گسترش حباب‌های قیمتی بروز پیدا می‌کنند به رفتار گله‌ای یاد می‌شود. رفتار گله‌ای با وجود سادگی در مشاهده و رخ دادن، پیچیدگی‌های تحلیلی قابل توجهی دارد و عدم توجه به این پیچیدگی‌ها در مدیریت بحران‌ها فجایعی نظیر حادثه منا یا آنچه در حادثه پلاسکو شاهد بودیم را به بار خواهد آورد. نادیده گرفتن رفتار گله‌ای در تنظیم‌گری مناسب بازارها نیز منجر به تبعاتی همچون بروز شوک‌های قیمتی و افزایش عدم ثبات در سطح کلان اقتصاد خواهد شد.
 
کلمات کلیدی : پلاسکو + آتش‌سوزی + ساختمان پلاسكوی تهران+علی مروی
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.