نظر منتشر شده
۲۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 202677
آغاز کارشکنی روسیه در مذاکرات هسته‌ای ایران
تاریخ انتشار : سه شنبه ۳۰ مهر ۱۳۹۲ ساعت ۱۹:۱۰
در شرایطی که بر خلاف دوره های پیشین مذاکرات هسته ای، دور اخیر گفت و گوهای ایران و ۱+۵ در ژنو با استقبال مشترک ایران و غرب روبه رو شده و چشم انداز موفقیت از هر زمان جدی تر جلوه می کند، به نظر می رسد، روسیه روندی متفاوت در پیش گرفته؛ روندی که چندان با ادعای این کشور، مبنی بر تلاش برای توافق بر سر موضوع هسته ای ایران همخوانی ندارد.

به گزارش تابناک، آخرین دور مذاکرات هسته ای ایران و ۱+۵ در ژنو، در فضایی مثبت پایان یافت و در رخدادی بی سابقه، دو طرف موفق به صدور بیانیه ای مشترک درباره این مذاکرات شدند؛ افزون بر این، در این دور از مذاکرات همه طرف های غربی نیز نسبت به موفقیت مذاکرات ابراز خوش بینی ـ هرچند محتاطانه ـ کردند، ولی در این میان، برخی موضع گیری های دولت روسیه، بسیار تأمل برانگیز است.

در این راستا، تنها ساعاتی پس از پایان مذاکرات و در میان همه اظهارنظرهای مثبت مقامات غربی، سرگئی ریابکف، معاون وزارت خارجه روسیه و مذاکره کننده ارشد این کشور در گروه ۱+۵ طی اظهاراتی گفت: مذاکرات ژنو تضمین کننده پیشرفت های بعدی نیست. وی همچنین با بیان اینکه «مذاکرات می توانست بهتر باشد»، گفت نتایج از آنچه در آلماتی داشتیم بهتر است، ولی این پیشرفت های بعدی را تضمین نمی کند و دلیلی ندارد دست بزنیم و تشویق کنیم.

مذاکره کننده ارشد روسیه در بخش دیگری از سخنانش گفت: فاصله میان مواضعی که ایران و قدرت های جهانی در زمینه برنامه هسته ای تهران در پیش گرفته اند، می تواند با کیلومتر اندازه گیری شود، در حالی که پیشرفتی را که ما به دست آوردیم، می توان با چند قدم اندازه گیری کرد».

ریابکف «سطح پایین اعتماد» میان دو طرف را از جمله عوامل عدم پیشرفت و موفقیت مذاکرات دانست.

اندکی پس از این اظهارات، وزارت خارجه روسیه ـ احتمالاً با دیدن واکنش های متفاوت غرب ـ تلاش کرد به نوعی ماجرا را جمع و اظهارات ریابکف را تعدیل کند. در این راستا، «الکساندر لوکاشویچ»، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در یک کنفرانس خبری درباره مذاکرات ایران در ژنو گفت: «من اهمیت این دور از گفت وگو ها را دست کم نمی گیرم. به باور ما، هرچند این مذاکرات بسیار دشوار بود، بسیار بسیار دلگرم کننده نیز بود».

اما آن گونه که به نظر می رسد، این «دلگرمی» چندان هم با دوام نبوده، زیرا امروز بار دیگر ریابکف طی اظهاراتی، به بیان مواردی پرداخته که می تواند بالقوه به مذاکرات و به ویژه موضع جمهوری اسلامی ایران زیان رساند.

به نوشته «بلومبرگ»، ریابکف اظهار داشته، شاید ایران و قدرت های جهانی به توافقی دست یابند که بر پایه آن، ایران اجازه یابد، اورانیوم را تا سطح ۵ درصد غنی کند. وی گفته: «در میان شش قدرت، غنی سازی بالای ۵ درصد همواره موضوع تمرکز بوده، زیرا برنامه هسته ای ایران همچنان در حال توسعه است».

ریابکف همچنین بار دیگر موضوع «بی اعتمادی» میان ایران و طرف مقابل را مطرح کرده و گفته: «در نبود اعتماد میان دو طرف، ما باید بر موضوعاتی تمرکز کنیم که بیشترین نگرانی را ایجاد می کند».

این اظهارات ریابکف به ویژه از آن جهت قابل توجه است که بنا بر اعلام وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، همه طرف های حاضر در مذاکرات ژنو توافق کرده بودند، محتوای گفت و گو ها محرمانه بماند و درباره هیچ بخشی از آن در عرصه عمومی و رسانه ای سخنی به میان نیاید.
به این ترتیب، در شرایطی که تاکنون حتی آمریکایی ها نیز به تعهد خود در این زمینه پایبند مانده و درباره محتوای مذاکرات و یا شکل و مضمون توافق احتمالی هیچ سخنی نگفته اند، این موضوع که مسکو آشکارا درباره یکی از مهم ترین ابعاد مذاکرات (سطح غنی سازی) موضع گیری و اظهارنظر می کند، بسیار قابل تأمل است.

هرچند بیان این موضوع از سوی ریابکف می تواند صرفاً گمانه زنی ها یا ایده آل های روسیه باشد ـ که به احتمال زیاد نیز چنین است ـ بیان این موضوع از سوی «مذاکره کننده ارشد» روسیه در گروه ۱+۵ می تواند پیامدهای بسیار مهمی برای کلیت مذاکرات داشته باشد.

بی گمان مقامات روس از این موضوع به خوبی آگاهند که صحبت و پیش داوری درباره موضوع سطح غنی سازی در ایران، می تواند از یک سو موضع ایران را در مقابل ۱+۵ تضعیف کرده و از سوی دیگر و از جنبه داخلی، حرف و حدیث هایی را درباره محتوای پیشنهاد هسته ای دولت ایران به دنبال داشته باشد.

از سوی دیگر، تأکید پیاپی بر وجود «بی اعتمادی» میان ایران و ۱+۵، موضوعی است که می تواند به بر هم خوردن جو روانی مذاکرات منجر شده و همچنین بر افکار عمومی بین المللی نیز تأثیر منفی گذارد.

گفتنی است، روسیه پیش از این و در دوره های پیشین مذاکرات هسته ای نیز مشابه این کارها را انجام داده بود؛ برای نمونه، در مواردی سرگئی لاوروف، وزیر خارجه این کشور اعلام کرده بود که ایران با توقف غنی سازی ۲۰ درصدی موافق است. به این ترتیب، این موضع روسیه در قبال مذاکرات، موضوع جدیدی نیست و فقط به تازگی تقویت شده است.

به هر حال، بار دیگر مجموعه این عوامل این گمانه را جدی مطرح می کند که گویا روسیه بر خلاف آنچه نشان می دهد، چندان هم از توافق بر سر موضوع هسته ای ایران خرسند نخواهد شد. هر چه باشد، ضعیف شدن یک رقیب بالقوه منطقه ای (به طور خاص در عرصه صدور انرژی) و حفظ ابزاری برای چانه زنی در مقابل غرب، موضوعی است که می تواند روسیه را به حفظ وضع موجود در موضوع هسته ای ایران متمایل سازد.
 
۱۳۹۲-۰۷-۳۰ ۱۹:۲۹:۱۴
هیچ چیز عجیبی نیست. طبیعتا این قابل پیش بینی بود ، چون این روسیه کم از انزوای ایران بهره ی سیاسی واقتصادی نمیبرده و خارج شدن ایران از انزوا و خروج از بحران بر خلاف منافع این کشور هست. فابل توجه ساده اندیشانی که روسیه رو دوست کشور ایران میپدارن. یک نگاه تاریخی بر گذشته ایران و بسیاری کشور های دیگه به خوبی نشون میده که روسیه به مراتب کشوری خطرناک تر از آمریکا و انگلیس هست ولی قدرت اونهارو نداره. دنیای امروز بر مبنای تعامل بر مبنای سود طرفین هست نه این اختلافات نا معقول که جز انزوا و ضرر چیزی در پیش نداره. (1735071) (alef-10)
 
کارشناس علوم سیاسی
۱۳۹۲-۰۷-۳۰ ۲۲:۳۶:۱۶
خیلی خیلی متاسفم از این حرفهای قهوه خانه ای... برخی ها (مثل بی بی سی و..) برای اینکه افکار عمومی ایران را از دشمنی با غرب منحرف کنند با این حرفها سعی می کنند دشمن خیالی جدیدی برای ایران تعریف کنن واونهم روسیه است.... قطعا روسیه دشمن ایران نیست اگرچه دوست خوبی هم نیست... بله روسها هم دنبال منافع خودشانند ولی به دنبال منافع خود بود کجا و دشمن بودن کجا... اگر هرکس را که به دنبال منافع خود است دشمن فرض کنیم باید تمام 200 کشور دنیا را دشمن فرض کنیم... روسها به هیچوجه با ما در حال دشمنی کردن نیستند... این تحلیلهای آبکی را که می خوانم دلم از نادانی و ساده لوحی این افراد به درد می آید... این تحلیلها نشاندهنده موفقیت دشمنان در گمراه کردن بخشی از افکار عمومی ایرانیان است.. بیایید قدری هشیار تر باشیم... (1735351) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۷-۳۰ ۲۲:۳۸:۵۴
باور کنیدبیشتر از سفارت آمریکا: سفارت روسیه لانه ی جاسوسیه (1735355) (alef-6)
 
موسی
۱۳۹۲-۰۷-۳۰ ۱۹:۴۵:۱۳
سیاست روسها بر مبنای ماهی گرفتن از اب گل الوده.به نظر میرسد روسها شدیدا با شفاف سازی در مذاکرات هسته ای مخالفند.و نگران از دست دادن نفوذ خود در ایران هستند.بازار بزرگ انحصاری انها با از بین رفتن تحریم ها دچار فرو پاشی میگردد.
تجربه 150 سال اخیر نشان داده روسیه هیچگاه قابل اعتماد نبوده است. (1735095) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۳۰ ۱۹:۵۶:۰۴
بهتر است روسيه و چين، از روند مذاكرات كنار گذاشته شوند. آن زمان كه در شوراي امنيت به حق وتوي اين دو كشور نياز داشتيم، آنها كاري نكردند، حالا ديگر به آنها نيازي نداريم، چون اصلا طرف حساب ما آنها نيستند. (1735120) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۳۰ ۱۹:۵۶:۲۶
تا بوده همین بوده (1735122) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۳۰ ۲۰:۰۹:۳۵
آفرین به نویسنده مطلب فوق. روسیه ایران را رقیب جدی در عرصه انرژی به خصوص گاز می داند و در این زمینه با کسی شوخی ندارد. امیدوارم رو بازی کند و بازی مخفیانه نداشته باشد. (1735140) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۳۰ ۲۰:۱۴:۲۲
این که چیز جدیدی نیست از قدیم روسها خیانتکار بودن و کلی از خاک کشور مارو به بهانه های مختلف جدا کردن حالا به روش دیگه ای اینکارو میکنن. (1735148) (alef-6)
 
شهرام صادقی
۱۳۹۲-۰۷-۳۰ ۲۰:۴۶:۴۷
روسیه از قدیم ایام دشمن اصلی ایران بوده و تنها کشوری که به زور قسمتی از خاک ایران جدا کرده روسیه بوده از انزوا ایران بیشترین سود را روسیه میبرد و بسیار برده . ده برابرارزش واقعی یک نیروگاه پیشرفته و به روز روسیه از ایران پول برده و هنوز نحوه خاموش و روشن کردنش هم یاد نداده اگر تندروهای ایران و امریکا برای رابطه رضایت بدهند روسیه به خاطر منافع ملی خود تمام تلاشش را خواهد کرد که نشود . دشمنان اصلی ایران از قدیم تا کنون روسیه .چین .عربستان و ترکیه هستند. (1735207) (alef-6)
 
ن
۱۳۹۲-۰۷-۳۰ ۲۰:۵۶:۳۲
نان روسیه در دوری ایران از غرب است نه اینکه غرب هم تحفه ای باشد بلکه باید توجه کرد که هیچ کشوری دلش به حال دیگری نمی سوزد و فکر منافع خود است .بهترین کار این است که ما با رفع اختلافات داخلی همدلانه برای سربلندی کشورمان فعالیت کنیم . (1735220) (alef-10)
 
سامان
۱۳۹۲-۰۷-۳۰ ۲۱:۱۲:۴۱
غفلت دستگاه دیپلماسی از روسیه زمینه ساز این موضوع شده. قبل از مذاکرات باید کمی به روسیه نقش کاتالیزور داده می شد. به نظر بنده دوستان دستگاه دیپلماسی بیش از حد معطوف غرب و آمریکا هستند. نباید از مهار روسیه غافل شد. (1735242) (alef-10)
 
رمضانی
۱۳۹۲-۰۷-۳۰ ۲۱:۱۳:۲۲
در موضوع هسته ای و در گیری های صورت گرفته بین ایران و جوامع بین الملل بخصوص غرب و آمریکا ، روسیه و چین بیشترین برد را داشته اند زیرا از یک طرف خود را دوست و شریک ایران جلوه می دادند و از این آشفته بازار و نبود رابطه و تحریم ها بیشترین فروش و مبادلات تجاری خود را داشته اند و در بیشتر موارد نیز مبادلات تجاری را به ایران تحمیل می کردند و از طرف دیگر بر سر ایران با غرب و آمریکا به معامله می پرداختند. در این میان بیشترین ضرر را از نظر داخلی و فشارهای اقتصادی و بین المللی بر مردم ایران وارد می شده است. معلوم است که روسیه دوست ندارد که موضوع هسته ای ایران حل و فصل شود و یا ایران با آمریکا رابطه برقرار کند زیرا در این صورت ابزار چانه زنی و معامله ای خود را که همان برنامه هسته ای ایران و دیگر موضوعات است را از دست می دهد. (1735245) (alef-10)
 
حسن
۱۳۹۲-۰۷-۳۰ ۲۱:۱۹:۳۸
یقینا حل مناقشات فی مابین ایران و غرب به ضرر روسها خواهد بود و روسیه در آینده در روند مذاکرات کارشکنی خواهد کرد (1735250) (alef-6)
 
حقگو
۱۳۹۲-۰۷-۳۰ ۲۱:۲۲:۱۸
روسیه هیچگاه متحدی برای ایران نبوده و نخواهد شد افسوس که دولتمردان ما از تاریخ درس نمی گیرند (1735252) (alef-6)
 
عبدی
۱۳۹۲-۰۷-۳۰ ۲۱:۲۳:۱۵
بیایید به جای مرگ بر آمریکا مرگ بر روسیه را سر دهیم.هر چه ما می کشیم از دست این روسیه است.30 سال است ما را سرکار گذاشته و می چاپد (1735254) (alef-6)
 
hamed
۱۳۹۲-۰۷-۳۰ ۲۱:۲۵:۲۵
روسیه دقیقا مثل غده سرطانی آروم و خاموش هستش و به یکباره آدم رو می خوابونه
روسیه یکی از اصلی دشمنان این خاک و بوم هستش و تنها تفاوتش اینه که از پشت خنجر میزنه (1735257) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۷-۳۰ ۲۱:۳۶:۴۹
بیشترین خیانت را روسها به ایران کردن در تمام دوره ها .از به توپ بستن مجاس تا .......تبدیل سهم 50 درصدی خزر به 10 در صد که اونم تازه رو هواست. و از باج خاهی های انها بر سر قطعنامه های شورای امنیت و موشکهای s300 و .... و الان چون منافعش با نزدیک شدن ایران به امریکا به خطر می افتد کارشکنی میکند. (1735275) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۷-۳۰ ۲۱:۴۵:۳۵
بهتر است شعار مرگ بر امرىكا تبدىل به شعار مرگ بر روسىه شود چون در طول تارىخ اىران بىشترىن ضربه ها را از شوروى سابق و روسىه فعلى خورده است نه از امرىكا!! (1735287) (alef-6)
 
امیرستار خویی
۱۳۹۲-۰۷-۳۰ ۲۱:۴۶:۳۳
حالا به نظر کیهان وکیهان دوستان دشمن واقعی ایران امریکاست یا این روسیه روباه صفت؟؟؟؟؟؟ (1735289) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۷-۳۰ ۲۱:۴۶:۴۳
این همان روسیه قدیم است که عهدنامه ترکمنچای وگلستان ونیروگاه اتمی بوشهر حالا (1735290) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۷-۳۰ ۲۱:۴۷:۰۴
از روسها جز خیانت توقع دیگری نداشته باشید حالا فهمیدید کی قابل قابل اعتماد هست ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ (1735291) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۷-۳۰ ۲۲:۰۷:۱۶
تا توانی بگریز از یار بد یار بد بدتر بود از مار بد هر چه بر سر ملت ما امده از طرف روسیه وهواداران داخلی ان است . (1735324) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۷-۳۰ ۲۲:۳۲:۳۹
روسیه بفکر نیروگاه هسته ای دوم و منافع شخصی و اقتصادی خودش است.
تا تقریبا سی سال دیگه نیز از ثروت ملی ایران استفاده نماید.
با سپاس (1735346) (alef-6)
 
علی عسک
۱۳۹۲-۰۷-۳۰ ۲۲:۳۳:۲۰
دشمنی غرب از دوستی روسها قابل اعتماد تر است . روسیه دوستی که همیشه از پشت خنجر میزند (1735347) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۷-۳۰ ۲۲:۳۶:۰۹
همین چند روز پیش یک کاربر در جواب یک کامنت نوشته بود: «بهتر است کمی از عقلت استفاده کنی!! سخت هم نیست کمی فکر کن.
ببین دوست من دقت کن.
1-قبلا که مذاکرات پیش رفتی نداشت فقط روسیه و جلیلی می گفتند مذاکرات سازنده بوده است!!
2-حال، تمام دنیا می گویند مذاکرات مفید بوده بجز روسیه!!!
روسیه و چین از حل شده پرونده هسته ای ایران واهمه دارند چون دارند حسابی می خورند. ایا واقعا مذاکرات قبلی نتیجه بخش بود که روسیه می گفت مفید بوده؟؟؟
............... الی آخر......
بسیاری از کاربران نیز نظری مشابه این نظر در باره روسیه داشتند. از جمله خودم که نوشته بودم: «بزودی شاهد کارشکنی روسیه در مذاکرات هسته ای خواهیم بود! منتظر باشید و ببینید.» (1735350) (alef-6)
 
محمود
۱۳۹۲-۰۷-۳۰ ۲۲:۳۶:۳۱
خیالتون راحت روسیه مطمئن است که زمان بحران ایران و غرب به پایان رسیده پس بهترین موقعیت است که تا میتواند از ایران بیشترین امتیازات را بگیرد و فکر میکند که شاید دیگر فرصتی بدست نمیاد تا ایران را اینجوری سرکیسه کند.همه مردم ایران صدرصد مطمئن هستند که نامردترین سیاستمداران دنیا روس ها هستند. (1735352) (alef-6)